呢碗米線睇落簡單,但真係充滿驚喜~湯底係白胡椒湯,帶住少少辛香,第一啖就暖住成個胃,好似返到細個屋企咁親切!米線本身夠滑夠彈,口感啱啱好,正正就係港式米線嘅「柔中帶勁」味道。呢碗加埋牛肉、肉丸等配料,個個都好有咬口又夠鮮甜,每啖都食出唔同層次,唔會悶!另外嗰碗乾撈米線,又係另一種風格~啲燒肉同蔥油拌埋,香氣十足,好啱鍾意濃味嘅朋友!雖然冇湯底嗰種暖心感覺,但乾香油潤,好有滋味。呢間店仲有「自己搭配」嘅玩法,湯底、配料都可以自己揀,想試咩新口味都得~價錢唔算貴,份量都夠,食完真係心滿意足!

魚片頭切腩蔥油拌粗麵
魚片頭切腩蔥油拌粗麵
2024-01-25 965 瀏覽
呢個星期六晚上,約埋三五知己歎飯,餐廳選擇都算多元化,由經典舊派食堂到簡約時尚小店,不過今次我地選擇咗一間麵餐廳。🍲店面打理得干淨利落,服務員對賓客既招呼都親切得黎。我哋一坐低就迫唔及待地翻餐牌訂好咗想品嚐的食物。先試咗佢哋嘅白胡椒海鮮泡飯,海鮮鮮甜帶少少海的味道,胡椒香夠鼻,啖啖海鮮,真係有齊精鯛同埋鮮蝦,海鮮愛好者一定會鍾情。另外,個清湯蘿蔔牛腩湯底疑似家傳秘製,鮮香得舉世無雙,牛腩啖啖肉,煮得夠時間,入口軟化;啲蘿蔔吸晒湯靈魂,口感清甜得嚟不失咀嚼感。有一樣嘢絕對要推介,就係佢哋的滷水雞翼。雞翼滷得色香味俱全,食落薑味香氣撲鼻,肉質夠滑,真正絲滑得黎又唔會過於油膩。至於大胃王米線,真係一大碗,料多得嚟又香又夠味,上面有筍尖、牛展肉丸、墨魚丸等等,啖啖肉兼夠曬溫暖,寒冷天氣一食過癮。呢間店又一個好處就係飲品選擇多元化。杯青瓜豆漿都係特別之選,豆香中帶點爽脆青瓜,清新得黎又不失豆香,食完米線又解油膩。整體黎講,今次係一個滿足而又舒心既晚飯,絕對是打疑惑飯後一個滿意的決定。😊👏👌

2023-09-19 1368 瀏覽
其實呢度偏貴,呢碗嘢好似好豐富,但係嗌咗百幾蚊唔食麵食小菜,啲餸好多選擇,而且好多啱口味,上台都好靚仔好好味服務態度都唔錯,不過乜都加就會好貴🤣🤣蕃茄湯唔錯,蝦球加$19但係三粒雪下質素,蟹肉又係$19得少少,唔值得,車仔麵都係假平民食材性價比高!滷水牛腱好味雞翼大大隻兩隻,墨魚丸有三粒,雖然味精味,但係都彈牙唔會肥膏多服務態度唔錯喎,因為下午茶時間所以都冇咩人,水就要自助有檸檬水可以出去出面針有機會可以再試嘅,但係會嗌平啲同埋精準啲😂
其實呢度偏貴,呢碗嘢好似好豐富,但係嗌咗百幾蚊
服務態度都唔錯,不過乜都加就會好貴🤣🤣
服務態度唔錯喎,因為下午茶時間所以都冇咩人,水就要自助
有檸檬水可以出去出面針

有機會可以再試嘅,但係會嗌平啲同埋精準啲😂
下午茶
2023-06-20 1303 瀏覽
第一次嚟食叫咗個清湯坑腩腩肉雙拼原味白湯米線,啲料每樣都得3、4片不在講,腩肉4塊有3塊係肥到接近一啲肉都無,根本淨係食緊一堆肥膏,淨低個塊啲肉超難咬,要用力先可以咬開兩半。而所謂清湯坑腩煮過龍超鞋,好似食緊柴咁,一啲都唔滑,而且無肉味,唔知食緊咩。仲有係自助落完單之後,交比侍應哥哥接單個陣,侍應哥哥仲拎住塊抹檯布嚟接單,抹到我隻手濕咗,塊布抹過咁多張檯係相當之污糟,邊可能揸住塊布嚟接呢樣接個樣,是次既用餐體驗令我應該唔會再返轉頭食了,而我亦都唔會推介朋友嚟試的。
2023-06-04 920 瀏覽
🍴麵全食📍金鐘金鐘道93號Lab Concept金鐘廊1樓E07-E08號舖✨黑松露雲吞米線 $58米線Q彈有彈性雲吞皮薄肉多雲吞富有黑松露香味而且味道都好鮮美😚而且呢度嘅上菜速度好快岩灑係附近返工嘅上班族

🍴麵全食

而且呢度嘅上菜速度好快
岩灑係附近返工嘅上班族

黑松露雲吞米線
2022-12-11 1638 瀏覽
-喺金鐘呢間都幾多人幫襯自己又幾鍾意食泡飯所以搵日晏晝就去試咗😋/泡飯可以自選材料今次揀咗魚片頭同蘿蔔份量都幾大碗清清地唔會太鹹係其中一間健康餐廳之選👍🏻
喺金鐘呢間都幾多人幫襯
份量都幾大碗
清清地唔會太鹹
係其中一間健康餐廳之選👍🏻
2022-10-15 1373 瀏覽
係金鐘返工,附近冇乜好選擇,湯飯已經成為我最愛。海鮮泡飯,60幾蚊左右👍🏻湯好鮮甜,蝦彈牙冇雪味👍🏻蘿蔔煮到好淋入曬味👏🏻面頭會有啲花生脆脆,好惹味👍🏻午飯之選!推薦

係金鐘返工,附近冇乜好選擇,湯飯已經成為我最愛。
海鮮泡飯,60幾蚊左右👍🏻
午飯之選!推薦
2022-02-21 2300 瀏覽
小弟喺中環返工,每次行行吓嚟到金鐘想買外賣嘅時候,一定會經過呢間麵全食。疫情之下有九折,六十零蚊算係正常價位。其實間野每amazing 既係,我永遠叫外賣企出門口等一兩個字就一定有得攞。我最鍾意佢個大胃王米線有齊晒:牛展、墨魚丸、牛丸、蝦、蘿蔔。佢哋一定會分湯,啲蝦好彈牙牛丸好多汁都係我至愛。

疫情之下有九折,六十零蚊算係正常價位。

• 大胃王米線
繼太古城嘅餃子駅 有陣陣強烈嘅伏味,金鐘呢一間都一樣相當之濃烈😵‍💫.其實真心唔好諗住金鐘區係獨市啲食物就可以咁求其,唔係樣樣放埋一齊就叫掂,講求食物質素、效率、服務、環境,通通都無,好戥金鐘上班💼嘅人可憐🥺———————————————————————————🍜切腩片頭撈粗💬碗湯白矇矇已經唔開胃,切腩都幾亁又韌,片頭比較正常少少🤏,唔好食亦食唔落,一啲都唔滿足,有無諗過消費者嘅感受😵‍💫
———————————————————————————
🍜切腩片頭撈粗
2021-09-18 1507 瀏覽
Last time I remembered it was fine, but this time the signature broth is soooo salty…. The thick egg noodle is salty too so I could not finish it at all.

2021-08-10 1408 瀏覽
等左超過半個鐘,2個字落單,8個字才拿到外賣,服務人員只處理現在外賣的,不會出路openrice的訂單,不會再支持,味道也難吃,分量少,非常差,看到有很多人都發出同樣聲音
2021-07-19 1237 瀏覽
在十二時二十分透過 App 下單,糸統預告十二時四十三分自取外賣會準備好, 十二時四十五分到,最終等到超過了四十多分鐘才準備好。其中服務員完全預測不到還須多少等候時間,系統預測時間與真實時間差得太遠,一大伙訂了外賣的人客聚集在小小的門口外等候,沒有燈牌指示輪到什麼號碼,全靠服務員在非常嘈吵的環境喊號碼,場面混亂得非常可怕。
2021-06-23 1125 瀏覽
經常都係落雨時等候時間過長, 已經多次發現此問題, 但餐廳不作改善, 難以令人繼續支持, 其實我不明白為何明知道繁忙時間都不增加人手處理訂單? 價錢已經不算便宜, 但餐廳再不改善本人只好投訴
2021-05-25 1085 瀏覽
一間麵店在煮麵過程中可以出錯的情況, 這家店基本上都全做了, 說是自家製全蛋麵, 但最大問題是鹼水味很重, 重得帶很重的苦澀味, 如此情況連鎖麵店也很少發生. 另外這撈麵已經加上蔥油, 應該會變得油潤, 但這裡的麵條黏作一團, 難以分散, 原因也許是醒麵時間不足, 麵筋不夠鬆化. 切腩和魚片正正常常, 但麵的質素低得令人搖頭. 另外蒜泥白肉的五花肉切得不夠精細, 蒜香度不足. 以金鐘食肆價錢定位固然便宜, 但以粵式麵食來說並非如有此, 我還不如花如此金錢吃米x陣就好.
2021-04-27 993 瀏覽
明知今日落雨天多人訂, 為何不早作預備? 12:39pm下單, 等到1:17pm才有, 取餐時只叫到38,39號, 但我47號, 如果不主動出聲都唔知等到幾時, 平時有寫明no在餐袋外, 今日冇晒. 見倒佢張單寫12:54分, 但我39分已下單, 門外堆滿人, 也不知道如何運作?
2021-04-27
40 分鐘 (外賣自取)