2024-01-25 906 瀏覽
呢個星期六晚上,約埋三五知己歎飯,餐廳選擇都算多元化,由經典舊派食堂到簡約時尚小店,不過今次我地選擇咗一間麵餐廳。🍲店面打理得干淨利落,服務員對賓客既招呼都親切得黎。我哋一坐低就迫唔及待地翻餐牌訂好咗想品嚐的食物。先試咗佢哋嘅白胡椒海鮮泡飯,海鮮鮮甜帶少少海的味道,胡椒香夠鼻,啖啖海鮮,真係有齊精鯛同埋鮮蝦,海鮮愛好者一定會鍾情。另外,個清湯蘿蔔牛腩湯底疑似家傳秘製,鮮香得舉世無雙,牛腩啖啖肉,煮得夠時間,入口軟化;啲蘿蔔吸晒湯靈魂,口感清甜得嚟不失咀嚼感。有一樣嘢絕對要推介,就係佢哋的滷水雞翼。雞翼滷得色香味俱全,食落薑味香氣撲鼻,肉質夠滑,真正絲滑得黎又唔會過於油膩。至於大胃王米線,真係一大碗,料多得嚟又香又夠味,上面有筍尖、牛展肉丸、墨魚丸等等,啖啖肉兼夠曬溫暖,寒冷天氣一食過癮。呢間店又一個好處就係飲品選擇多元化。杯青瓜豆漿都係特別之選,豆香中帶點爽脆青瓜,清新得黎又不失豆香,食完米線又解油膩。整體黎講,今次係一個滿足而又舒心既晚飯,絕對是打疑惑飯後一個滿意的決定。😊👏👌