2009-08-10 29 瀏覽
對於我黎講野食好的話!其他野一半我都係會繼續光顧今日同個 fd 睇完戲去左食下午茶真係幾好 wor你話等好奈其實都係呀!不過我一直睇住個姐姐係到整咖啡都幾好睇所以我覺得好快到我咁可能我排前面個個亞嬸超級唔好態度所以個 staff 對住我幾好咁我叫左兩個麵同埋兩杯咖啡我本身唔鍾意飲咖啡 ge 不過我排隊個陣見到幾好咁所以就好想飲仲要飲完之後都覺幾好飲個面都幾好食$44係尖沙咀算係幾抵食總括黎講真係好好食
對於我黎講

總括黎講
真係好好食
2009-08-10
2009-08-10 23 瀏覽
八月十日(星期一)昨日經過breadtalk買了飛碟和葡萄總動員做今日的早餐一個星期第一日,當然想吃個好早餐,作一個好開始!今個星期正是peak season的最後一個星期!當然興奮呢!飛碟外圍很脆呢!內面的奶酥很香葡萄總動員,甜而不漏,而且很多提子!
八月十日(星期一)

昨日經過breadtalk買了飛碟和葡萄總動員做今日的早餐
一個星期第一日,當然想吃個好早餐,作一個好開始!

飛碟外圍很脆呢!內面的奶酥很香
葡萄總動員,甜而不漏,而且很多提子!
飛碟
葡萄總動員
2009-08-10
$7 (早餐)
飛碟
葡萄總動員
2009-07-26 11 瀏覽
多次經過這裡,今次終於來一試其下午茶見枷央多士有整片牛油,實在怕怕,於是叫了花生醬多士。點的時候Staff有問我花生醬多士要夾的還是要厚多士那款 - 我要了夾的。而且亦要求凍奶茶要少冰但見她畢了一杯滿的冰 但後來她告訴我是因為凍奶茶是用熱的奶茶溝冰,我才放心下來。先拿過凍奶茶,有點泡沫的,很好味不會太甜,味道剛剛好,從此喜歡上這裡的奶茶 (至今喝了三次,詳見下幾段)等了一段時間,終於來了花生醬夾包 善用了Breadtalk的面包吧烘得剛剛好,不會太燶,有點脆雖然花生醬夾包不是這裡的主打,但都覺得好味,不是馬虎之作叫了同樣的東西,值得一提的是員工的服務,有Staff好像不看清號碼牌便放下食物來我一揭開面包,看見是枷央多士於是跟員工說,他"對不起"都沒有說聲,拿走了之後給了我隔離枱的男人.........而是次的面包就燶了一點..interivew後,又掛念這裡的凍奶茶於是只來這裡喝杯凍奶茶今次的凍奶茶份量竟然少了本身已經不大杯...這裡的員工有點年輕有時看到他們好像在玩玩下的態度不認真

多次經過這裡,今次終於來一試其下午茶

見枷央多士有整片牛油,實在怕怕,於是叫了花生醬多士。

[第一次]
而且亦要求凍奶茶要少冰

但見她畢了一杯滿的冰

但後來她告訴我是因為凍奶茶是用熱的奶茶溝冰,我才放心下來。

先拿過凍奶茶,有點泡沫的,很好味

等了一段時間,終於來了花生醬夾包

善用了Breadtalk的面包吧
烘得剛剛好,不會太燶,有點脆
雖然花生醬夾包不是這裡的主打,但都覺得好味,不是馬虎之作

[第二次]
叫了同樣的東西,
值得一提的是員工的服務,
有Staff好像不看清號碼牌便放下食物來

我一揭開面包,看見是枷央多士

於是跟員工說,

而是次的面包就燶了一點..

[第三次]
interivew後,又掛念這裡的凍奶茶
於是只來這裡喝杯凍奶茶
今次的凍奶茶份量竟然少了

本身已經不大杯...

這裡的員工有點年輕
有時看到他們好像在玩玩下的

態度不認真

凍奶茶
花生醬夾包
環境ok,但沒有舒適的感覺
凍奶茶
花生醬夾包
  • 凍奶茶 (如果份量可以多一點的話)
2009-07-23 3 瀏覽
其實d食物無乜野, 主要係d服務同管理有問題!今日大約五點幾下午茶時間, 無乜人(尤其是平日)看了一看餐牌就準備入去order.去到收銀台, 準備叫野食之時, 收銀"妹妹"看了我一眼, 無理我就繼續同佢既同事數佢既錢而佢地後面既一大班同事 (係一大班, 我數過唔做野食零食既大約有四個...)見到我都無意欲過黎問我or叫佢同事問我要d咩我好疑惑以為係坐低先叫野食啦, 當我四圍睇想問人時, 兩位執枱既"弟弟"係當我透明既要我走埋去佢面前理你...我問坐低落order定係自己去cashier,佢話係自己落order既咁我就話. 我頭先企左係cashier一陣都無人理我喎!!佢"無道歉"就話"個邊排隊丫" 收銀"妹妹"依然係發緊夢既!!我直頭"啤"左佢一陣先問我要d乜...我坐低食野, 見到"廚房"既混亂情況係:收銀唔係只係做收銀, 同另一個好忙(但係發緊夢既)三個廚房既玩同食零食得好開心, 完全唔係做既既個茶水收工之後換左自己衫扲埋自己袋又走入廚房同個三個係咁玩(個陣我覺得自己食既野好唔衛生, 雖然好多地方都係咁, 但係唔好俾客見到囉)其實我好想寫意見表, 但係佢地無...總之, d野再好食
其實d食物無乜野, 主要係d服務同管理有問題!

今日大約五點幾下午茶時間, 無乜人(尤其是平日)
看了一看餐牌就準備入去order.
去到收銀台, 準備叫野食之時,
收銀"妹妹"看了我一眼, 無理我
就繼續同佢既同事數佢既錢
見到我都無意欲過黎問我or叫佢同事問我要d咩
我好疑惑以為係坐低先叫野食啦,
當我四圍睇想問人時, 兩位執枱既"弟弟"係當我透明既

要我走埋去佢面前理你...
咁我就話. 我頭先企左係cashier一陣都無人理我喎!!
佢"無道歉"
就話"個邊排隊丫"

收銀"妹妹"依然係發緊夢既!!
我直頭"啤"左佢一陣先問我要d乜...

我坐低食野, 見到"廚房"既混亂情況係:
收銀唔係只係做收銀, 同另一個好忙(但係發緊夢既)
三個廚房既玩同食零食得好開心, 完全唔係做既既
個茶水收工之後換左自己衫扲埋自己袋又走入廚房同個三個係咁玩

其實我好想寫意見表, 但係佢地無...

總之, d野再好食都唔會再去!!!
2009-07-22
得悉這裡有我至愛的麻糬波波賣,一直都想來試試,適逢星期日下午五時來到,本來還害怕售罄,幸好還有…可惜大失所望…$10。6個。QQ波:共有3款味道:芝士、紅豆和朱古力。相對別店,其價錢便宜;外型沒特別,與平常的麻糬波波無異,但入口…有股怪味,食完想吐想哭質感:外皮勁硬、難咬,其感覺又並非應有QQ口感喎<不知是否由於放久了>味道:如同之前食家所說,有陣怪味,腥味,真係從未試過食麻糬波波會咁,所應該有的味道卻完全吃不出來。令我突然產生恐懼…真救命~:現在回想起也有點想反胃,一點也沒誇大,是真的,如有人知道何解味道會這樣,請告知!!謝謝!!此店的麻糬波波被列入黑名單,再見~~P.S:隔離堂食大排長龍,土司本是招牌,相信味道應該不錯吧!土司、鬆鬆。向來出名,又獲不少讚賞好評,但我沒試過,不予置評,亦沒打算試,怕怕了~~嗚祝大家好運..

$10。6個。QQ波:共有3款味道:芝士、紅豆和朱古力。

此店的麻糬波波被列入黑名單,再見~~

祝大家好運..
芝士、紅豆和朱古力味QQ波
2009-07-16 76 瀏覽
最近對麥包(純的)情有獨鍾xd試過a-1既全麥包之後愛上左xd今次黎開呢頭就決定買下呢度既麥包比較一下(我起初supose佢都應該同a1差唔多好食)全麥吐司($11)買個時眼見包面上d麥唔係好多已經暗叫不妙一打開一d麥味都冇係連面包味都冇一咬落去塊皮好韌= =而且冇塊皮個種烘焙味入面d包幸好幾鬆軟鬆軟到不如買白麵包la成件事完全feel唔到食緊麥包似食緊一塊冇味既海棉百潔布.....諗起之後幾日早餐都食呢個我想喊以後買全麥包我都係建議去a1/Das Gute起碼個感覺實在 d仲有收銀個個佢問我有冇自備購物袋我話冇但問完佢係唔打算比個膠袋我lor= =我好聲好氣問佢可唔可以比個膠袋我佢先黑面再幫我將袋包入袋之後勁晦氣咁"pack"個袋係個檯面我想問d膠袋係你前面咋wor要你比個膠袋我姐係咪會做死你呀?咁辛苦唔好做lor搞笑= =
最近對麥包(純的)情有獨鍾xd
試過a-1既全麥包之後愛上左xd
今次黎開呢頭就決定買下呢度既麥包比較一下
(我起初supose佢都應該同a1差唔多好食)
全麥吐司($11)
買個時眼見包面上d麥唔係好多已經暗叫不妙

塊皮好韌= =而且冇塊皮個種烘焙味
入面d包幸好幾鬆軟
鬆軟到不如買白麵包la
成件事完全feel唔到食緊麥包
似食緊一塊冇味既海棉百潔布.....

諗起之後幾日早餐都食呢個我想喊

佢先黑面再幫我將袋包入袋
之後勁晦氣咁"pack"個袋係個檯面
我想問d膠袋係你前面咋wor
要你比個膠袋我姐
係咪會做死你呀?

咁辛苦唔好做lor搞笑= =

冇味的包= =
2009-07-16
2009-07-14 1 瀏覽
今日係老婆生日 佢話想試下星洲野 又咁岩係TST見到間就走入去試下果時係BREAKFAT但係見到好多人TAKE AWAY 好快搵到位坐諗住好悶心啦行到出去買野 叫左個KAYA TOAST SET 再+1個肉鬆厚TOAST SET 見到D FLY係到飛黎飛去真係咁都得講真野食又唔係特別好食 KAYA TOAST有牛油 但係牛油小小想溶既衝動都冇KAYA又太甜 TOAST又唔夠熱 似食面包多D老婆果個就好D不過想+煉奶要比$2 有D搶既感覺SET仲有2隻蛋 有半熟同煎既 2個都係半熟 但係...隻蛋...熟過頭= =野飲呢我地都要左熱奶茶 一個加煉奶一個加FRESH MILK 但係2杯都唔熱 JUST WARM員工服務....真係唔知講咩好 叫你拎野好似趕豬咁值得一讚係個環境幾好不過..都係迫左少少唉唉唉 總之失望既早餐 老實講咁既價錢茶餐廳會係更好既選擇
果時係BREAKFAT

值得一讚係個環境幾好
不過..都係迫左少少
唉唉唉 總之失望既早餐 老實講咁既價錢茶餐廳會係更好既選擇
2009-07-13
$30 (早餐)
慶祝紀念
生日
2009-07-11 4 瀏覽
不知為什麼,每次去bread talk,都是喜歡買肉鬆包,就連吐司,也要吃肉鬆的。星期六的下午,尖沙咀差不多每間餐廳都擠滿了人,幸好這裡等了一會就有位。由於未食lunch,就點一個比較飽肚的喇沙餐和一個肉鬆吐司餐。先來兩杯冰涼的凍飲,凍檸茶不錯,而咖啡又易入口,是消暑的妙品﹗半熟蛋︰是跟吐司餐的,我沒有試,但男友說味道淡,要下醬油調味。喇沙︰比我想像中沒那麼好味,湯有點辣,總之就是不太喜歡,所以吃了一半要放棄。肉鬆吐司︰熱騰騰的最吸引人﹗香脆的吐司加上美味肉鬆,就是美味的絕配﹗而甜甜的糖漿也是畫龍點睛之處。坐得是比較擠迫,而且沒甚服務可言,幾次要求抹桌子都沒有行動,真教人不爽。

2009-06-13
2009-07-10 7 瀏覽
次次去土司工坊都係食肉鬆土司Set,今次試下其他款式。我叫咗個潮洲辣虾米軟包Set同土司唔同口感唔同,個包軟腍腍,虾米餡好香口,令人好開胃好快就食晒個包但可能係落咗辣椒油嘅關系,虾米餡多咗少少油不過都可以接受再食埋個生熟蛋+飲品,女仕們唔大食都會夠飽,如果係比較餓或胃大人仕,應該要再加其他嘢食先滿足到個胃囉未試過呢個虾米包嘅嘅不仿一試

次次去土司工坊都係食肉鬆土司Set,今次試下其他款式。
我叫咗個
潮洲辣虾米軟包Set

同土司唔同口感唔同,個包軟腍腍,虾米餡好香口,令人好開胃
好快就食晒個包

但可能係落咗辣椒油嘅關系,虾米餡多咗少少油
不過都可以接受

他嘢食先滿足到個胃囉

未試過呢個虾米包嘅嘅不仿一試

潮洲辣虾米包
2009-07-08
潮洲辣虾米包
2009-07-04 3 瀏覽
友人想來尖咀食 lunch, 本想去海港城, 但我想起都覺得頭大如斗, 未行到去, 見到新港中心, 二話不說就捉了友人入去。大食代竟沒有想吃的, 抬頭見到土司工坊, 叻沙癮起, 自然別無他選。我要了星洲叻沙 ($38) + 凍薏米水 (+ $4), 朋友要了潮州辣蝦米軟包套餐 ($26) 配咖啡和煎蛋。這裡的叻沙跟我在新加坡店吃到的差不多, 也是有魚片、蝦、豆卜和芽菜, 但感覺上份量比星洲的吝嗇一點喇。魚片和蝦吃下去都有點「雪藏感」, 不過最好吃的, 當數索盡又香辣又充滿濃滑椰汁的湯底了。米粉切的不夠細, 說來還是當地的好吃。然而以在香港吃到的來說, 我想是相當不錯的了。凍薏米水, 少少甜, 喝到底比較濃, 足料。試了兩口朋友的辣蝦米軟包, 軟軟的餐包夾著微辣蝦米碎, 當中的油香跟又甜又暖的餐包配合得水乳交融。朋友的煎蛋看來老老的, 其實半熟蛋更好吃嘛。這裡地方小, 坐的有點逼。再來都是吃叻沙吧。

凍薏米水, 少少甜, 喝到底比較濃, 足料。

這裡地方小, 坐的有點逼。

再來都是吃叻沙吧。
這叻沙是我在星洲 Toast Box 吃到的版本
2009-06-07
  • 星洲叻沙
2009-06-28 12 瀏覽
六月廿八日(星期日)老公今日又要上班,不能與我們一起到Todai吃buffet了....昨日買了breadtalk的麵包作早餐,希望有個好味道的早餐能夠給他動力,快點完成工作回家休息呢!我們已經有一段日子沒有買過breadtalk的麵包了,miss you so much 呢!買了飛碟和葡萄總動員,飛碟的奶酥味香漲濃,正好合我的口味呢!葡萄總動員,很多提子,包鬆軟,美味!加油呀老公!
六月廿八日(星期日)

葡萄總動員,很多提子,包鬆軟,美味!

加油呀老公!
2009-06-28
$8 (早餐)
2009-06-14 5 瀏覽
好耐之前已經想黎呢度試下,跟住今日趁得閒就黎左呢度食,由於太肚餓既關係,就叫左個餐肉蛋公仔麵,而朋友都係叫左個肉鬆土司,麵底係出前一丁,不過真係唔夠熱,麵又硬後尾再另外加個半熟蛋黎食,不過加佢D豉油食落有D怪怪地咁,朋友個肉鬆土司就唔錯!仲有佢D凍野飲落得超多冰,如果要飲凍野一定要叫佢少冰!
好耐之前已經想黎呢度試下,跟住今日趁得閒就黎左呢度食,

麵底係出前一丁,不過真係唔夠熱,麵又硬

後尾再另外加個半熟蛋黎食,不過加佢D豉油食落有D怪怪地咁,
朋友個肉鬆土司就唔錯!
仲有佢D凍野飲落得超多冰,如果要飲凍野一定要叫佢少冰!
2009-06-12
(( 續6月6日吃過土司工坊的食評, 實在覺得太有需要給土司工坊1個喊臉, 但又不想拖累了breadtalk... 1塊玻璃之隔就有如此大的落差... 實在1念天堂1念地獄))繼在土司工坊吃完強差人意的土司, 深深不忿!! 妹妹急步逃出土司工坊, 瞬即轉入breadtalk!! 心靈上告個枕頭狀!!調節至金魚模式, 無論如何都要吃個麵包安慰1下~<妹妹自問吃過1生中最好味的麵包就是在breadtalk (太古店),新鮮出爐的*大蘋果* 簡直難以忘懷~深明吃麵包跟吃蔬果海產有著相同的大道理::: 不時不吃XD在店內徘徊, 終於等到師傅捧出1盤出爐麵包~!!本來有點遲疑, 畢竟剛剛才匆忙吞掉1個土司餐...但恐怕等不到師傅捧下1盤麵包出來了... 速戰速決!"蕃薯皮"是酥皮~ 鬆化而不油膩, 不過稍為厚了1點,妹妹咬了2小口都未見蕃薯芳蹤,原來蕃薯蓉偏了在包的1邊, 所以有1邊的酥皮就變厚了。蕃薯蓉又清香又幼滑, 味道像吃真的蕃薯但沒有那真蕃薯吃到人飽飽滯滯的感覺~~~而且size細細份量恰到好處~~~((早知就在breadtalk買個心滿意足的麵包好過在toast box吃失望土

繼在土司工坊吃完強差人意的土司, 深深不忿!!
調節至金魚模式, 無論如何都要吃個麵包安慰1下~<

新鮮出爐的*大蘋果* 簡直難以忘懷~
深明吃麵包跟吃蔬果海產有著相同的大道理::: 不時不吃XD

在店內徘徊, 終於等到師傅捧出1盤出爐麵包~!!
本來有點遲疑, 畢竟剛剛才匆忙吞掉1個土司餐...
但恐怕等不到師傅捧下1盤麵包出來了... 速戰速決!

"蕃薯皮"是酥皮~ 鬆化而不油膩, 不過稍為厚了1點,
妹妹咬了2小口都未見蕃薯芳蹤,
原來蕃薯蓉偏了在包的1邊, 所以有1邊的酥皮就變厚了。
而且size細細份量恰到好處~~~

((早知就在breadtalk買個心滿意足的麵包好過在toast box吃失望土司套餐 T^T))
出爐蕃薯~
幾可亂真的烤甜薯!!!
第1口未見蕃薯芳蹤
細滑蕃薯心~!
2009-06-06
出爐蕃薯~
幾可亂真的烤甜薯!!!
細滑蕃薯心~!
  • 烤甜薯
2009-06-06 17 瀏覽
(( 決定分開2篇食評來寫!!))妹妹今天專程來試試kaya多士,點了傳統土司號餐, $26,kaya多士 + 半熟蛋2隻 + 飲品1杯 (妹妹還要+$3飲熱薏米水),totol $29 好像很不值, 早知散點土司就算。 店員說半生熟蛋要等10分鐘, 但妹妹想吃半生熟多於煎蛋, 就說會等,付$$後先拿走托盤和飲品, 薏米水是從1壺"濃縮"薏米水仲斟滿2/3杯, 再斟熱水,感覺好像很求其, 只飲到糖的甜味, 有枉作薏米水之感。土司隨即由侍應送上, 求其程度絕對媲美快餐店, 只算微暖, 10個熱係滿分, 應該有2分;土司毫不香脆, 再茶餐廳吃個茶餐的多士都烘得比這個好味吧,kaya甜甜的蠻特別, 但由於熱力不夠牛油未能在土司之中發揮得淋漓盡致, 還稱自己店做土司工房??這兒店子小小, 星期6的下午2時, 客似雲來, 妹妹吃完土司坐著等半熟蛋來, 感覺很尷尬;終於等到半熟蛋到來,2隻看似滑溜溜的蛋在冒煙, 妹妹就跟著托盤墊紙的教學, 加點胡椒粉和豉油混來吃,說是豉油倒真如其他食家說像海南雞飯的黑醬油,帶點甜味配上鮮蛋黃香。

(( 決定分開2篇食評來寫!!))

妹妹今天專程來試試kaya多士,
點了傳統土司號餐, $26,
totol $29
好像很不值, 早知散點土司就算。

付$$後先拿走托盤和飲品,
薏米水是從1壺"濃縮"薏米水仲斟滿2/3杯, 再斟熱水,
感覺好像很求其, 只飲到糖的甜味, 有枉作薏米水之感。

土司隨即由侍應送上,
求其程度絕對媲美快餐店,
只算微暖, 10個熱係滿分, 應該有2分;
土司毫不香脆, 再茶餐廳吃個茶餐的多士都烘得比這個好味吧,
還稱自己店做土司工房??

終於等到半熟蛋到來,
2隻看似滑溜溜的蛋在冒煙, 妹妹就跟著托盤墊紙的教學,
加點胡椒粉和豉油混來吃,
說是豉油倒真如其他食家說像海南雞飯的黑醬油,
帶點甜味配上鮮蛋黃香。
說穿了其實都是水煮蛋罷。

實情是妹妹根本無法細味這個蛋了...
當妹妹正小匙小匙舀著蛋來吃, 不斷有人問"這有無人坐?",
後來更有1家4口的爸爸毫不客氣先問完"e度有無人", 妹妹忙擰頭,
然後他們其中3員已經坐著, 妹妹唯有急急吃完, 侍應亦'收都收唔切' 的來收拾妹妹的托盤。

唉。
可能時運低, 這店妹妹1輩子不會再來的了。
kaya + 牛油土司
半熟蛋
2009-06-06
2009-05-24 19 瀏覽
一向有幫襯隔離的麵包新語, 今日見有位, 就入土司工房試試.食品點了喇沙套餐, 喇沙味道不錯, 凍咖啡很好. 用餐之後, 因為要食藥, 所以就希望要一杯水, 服務員就要2蚊!!!! 唔知大家有沒有要水的經驗, 大家x, 美x, 麥當x, 大快x等都非常樂意給你一杯免費的水, 仲問要凍定熱, 有時甚至機械式地說多謝. 所以土司工房咁嘅服務態度, 就算d食物好食到飛天, 我都一定唔會再幫襯, 當然唔同人對此可能有唔同的觀惑, 所以唔介意的人就可以繼續幫襯的另外, 不知是巧合還是什麼, 同場加映另外一枱客在服務員送上西多之後, 想要糖漿, 答案是要加2蚊, 咁個客人就說: 下, 要另外加錢, 咁你份西多其實夠唔夠甜架??? 得到的回覆是唔夠架, 咁之後個客人唯有加啦, 原本食物夠甜天要求另外加糖漿而要付錢的話都勉強可以接受, 但而家擺明唔甜架喇, 咁你錢加定食淡多?? 聽說土司工房是美心集團的, 但唔知點解會攪成咁, 是星加坡的特色嗎?????無論如何感覺太似返左以前的大陸, 咩都要加錢, 而家好多時在大陸你問佢地要水, 加汁漿都唔洗錢, 唉, 土司工房你想點?????

食品點了喇沙套餐, 喇沙味道不錯
, 凍咖啡很好

另外, 不知是巧合還是什麼,

2009-05-23
  • 凍咖啡