2022-04-22 977 瀏覽
剛巧會去古洞水塘行山,順路嚐一嚐這間上水隱世人氣拉麵店。朋友告知這家拉麵店開張的背後有一個勵志的故事,這家店是香港藉的老闆為日藉的老婆而開,而拉麵的湯底是根據日藉老闆娘的秘方製作,而老闆亦因此改掉惡習,為家庭付出。拉麵有5種湯底選擇(鹽味/味噌/醬油/辛/黑蒜),我點了拉麵DX ($85),有兩隻糖心蛋和多塊肥瘦均勻的叉燒,而同行的朋友點了叉燒拉麵($70),叉燒的份量比拉麵DX多一塊,但是沒有糖心蛋,所以還是比較推薦拉麵DX,2款拉麵性價比極高。叉燒切成薄薄一片,感覺有少許炙燒,帶出叉燒少許的油脂,吃下去很淋。而糖心蛋亦是採用日本產的蛋,蛋黃呈深黃色,一定要試。湯底來說,我個朋友都是選了黑蒜,唯一美中不足是豚骨湯底味道不夠濃。另外我們亦點了兩款小食,分別是章魚燒🐙($30)和魷魚餅🦑($30),章魚燒的表皮燒得很脆,不過章魚粒和配料比較少,而魷魚餅粉漿太多,不是很吃到魷魚的味道,小食來說真的比較普通。

拉麵DX
糖心蛋

魷魚餅

2022-04-05
10 分鐘 (堂食)
拉麵DX
糖心蛋
2022-04-18 640 瀏覽
行完山,經過上水,五知食咩好,系open rice見到呢間野食評五錯,鋪頭位置有啲隱蔽,系樓下點餐,樓上自助揾位,樓上座位都幾乎滿座,坐低果刻有啲後悔,有陣臭味(類似公廁的廁所味),無奈已落單,只好等待食物。拉麵味道不過不失,我嘅系黑蒜拉麵DX,黑蒜味較為淡,麵質偏硬,有點酸,叉燒好肥,食完感覺個口唔舒服,味精重。無下次🤣價錢唔算便宜,兩個人埋單$268元本人對拉麵要求較高。服務態度一般,可以講無服務🤣🤣🤣

價錢唔算便宜,兩個人埋單$268元

本人對拉麵要求較高。
服務態度一般,可以講無服務🤣🤣🤣

2022-04-17
2022-03-09 948 瀏覽
拉麵店是以先下單付款,然後走樓梯上食堂入座,等店員小心翼翼地捧著麵端上來,然後慢慢享用。選擇了拉麵DX,意思是double egg湯底:豚骨湯熬製口味:醬油、味噌、辛、黑蒜、塩配菜:叉燒、芽菜、紫菜、味附雞蛋、筍、蔥叉燒:可選擇火燒落單時可以選擇拉麵的軟硬度辛拉麵DX味噌拉麵DX魷魚餅魚餅底面煎得金黃香口,彈牙脆口,大人和小朋友都一定喜歡的小食。辣味炸雞粒即叫即炸熱辣辣,外皮酥香脆口的炸粉混合辣椒粉,愛刺激的朋友必定要嚐嚐這種味覺誘惑!

選擇了拉麵DX,意思是double egg

湯底:豚骨湯熬製
口味:醬油、味噌、辛、黑蒜、塩
配菜:叉燒、芽菜、紫菜、味附雞蛋、筍、蔥
叉燒:可選擇火燒
落單時可以選擇拉麵的軟硬度

辛拉麵DX

味噌拉麵DX

魷魚餅

辣味炸雞

2022-02-18 627 瀏覽
俗語有話平期望越大失望越大🥲早排太多人將佢推得太高所以食完之後有落差 就會對呢間拉麵店有啲唔公平坦白講湯底其實OK 麵質軟硬因人而異不過配菜同埋叉燒就一般般未至於唔好食but冇乜特別家庭式經營點都帶點人情味樓下煮麵 堂食嘅唔該上樓上坐定定環境裝修都好屋企feel如果食環境嘅人可能會唔鍾意
俗語有話平期望越大失望越大🥲
樓下煮麵 堂食嘅唔該上樓上坐定定
環境裝修都好屋企feel
如果食環境嘅人可能會唔鍾意
2022-01-26 588 瀏覽
今次遠征去北區食拉麵!呢間相信好多北區人都食過 評價都唔錯!所以就去試一試!💛💛呢間麵館比較格攝 有兩層 下面既位係open area 同埋望住廚房 另有一番風味🤩🤩而今次因為太凍 所以就選擇上層 大約等左十分鐘 等待嘅同時就順便order野食 拉麵嘅軟硬度都可以自己揀🤣🤣1️⃣叉燒拉麵呢個係本店推介 叉燒嘅份量都好多👍🏻👍🏻麵嘅軟硬度適中 唔會煮得太過 而且係手工拉麵 好有彈性煙銀 口感非常好😍😍😍 今次叫咗醬油湯底 濃郁唔肥膩 味道一流😋😋😋麵家山下上水新康街63號地下D3-4舖

1️⃣叉燒拉麵

麵家山下
上水新康街63號地下D3-4舖

2022-01-26 454 瀏覽
家庭式既拉麵小店,由居港日本人店主親自打理。店舖位置好唔顯眼,係樓下落完order俾錢後,就可以上樓上閣樓等店員送餐,上到閣樓有一番日本小店既風味💛揀左DX拉麵,呢款好抵食,有兩隻極高質既味付蛋,用上橙紅色蛋黃既日本蛋,生熟度亦控制得好完美!湯底用豬骨熬製,飲落唔會太咸,拉麵係幼麵,唔太掛湯但勝在爽彈。美中不足係日式叉燒略嫌乾柴左少少,有進步既空間💪係嚴峻既疫情下,良心小店買少見少,實在值得支持💪

DX拉麵

係嚴峻既疫情下,良心小店買少見少,實在值得支持💪
DX拉麵
2022-01-21 320 瀏覽
People keep saying that Menya Yamashita’s ramen is good, and I finally got a chance to try…..I ordered a barbecue pork ramen, The presentation of the ramen was good, however the noodle was a bit too soft for me, and the flavour of the barbecue pork was not too suitable for me….

難得黎到上水 梗係試下啲💛小店簡單嘅落單方法1.揀料 (最平$65 已經有叉燒)2. 湯底4揀1 (醬油/ 味增/黑蒜油/辛味)3. 加小食 (多數$30款)系地下落單 再到樓下等店員送上拉麵 當日平日12:30到 二樓不算多人 都有幾台一家大細 叉燒拉麵配黑蒜油湯底 (走荀)$75 😋豬骨湯底濃郁 但黑蒜油味可以再濃啲😋叉燒有5片咁多☹️叉燒唔夠肥美 有少少乾😍店員服務有禮貌 仲食左個小丸子 (冇相)$30 有驚喜🤩😋 外皮香脆,硬硬地嘅表面😋 內面足料,唔會太實太多粉😋 超熱辣辣,食果時小心辣親嘴🤣總結: 除左舊叉燒少少鞋 其他唔錯 可以再試 支持小店👍👍👍👍👍
難得黎到上水 梗係試下啲💛小店

簡單嘅落單方法
1.揀料 (最平$65 已經有叉燒)
2. 湯底4揀1 (醬油/ 味增/黑蒜油/辛味)
3. 加小食 (多數$30款)

叉燒拉麵配黑蒜油湯底 (走荀)$75
😋豬骨湯底濃郁 但黑蒜油味可以再濃啲
😋叉燒有5片咁多
☹️叉燒唔夠肥美 有少少乾
😍店員服務有禮貌

仲食左個小丸子 (冇相)$30 有驚喜🤩
😋 外皮香脆,硬硬地嘅表面
😋 內面足料,唔會太實太多粉
😋 超熱辣辣,食果時小心辣親嘴🤣

黑蒜油湯底  叉燒拉麵
黑蒜油湯底  叉燒拉麵
2021-10-25 920 瀏覽
🍜叉燒拉麵💲6️⃣0️⃣有幾隻口味揀:味增、醬油、黑蒜…我揀咗醬油❗️面頭有幾片火炙過嘅叉燒🔥一塊大紫菜 少量蔥同荀〰️叉燒肥瘦適中🥰拉麵都幾彈牙☺️不過湯底就唔係特別濃🥲但整體都🆗 我嗌咗細碗 細食嘅女仔食呢碗應該都夠飽❗️見人哋話糖心蛋好正🤤等我下次又試吓先🐣💕

🍜叉燒拉麵💲6️⃣0️⃣
有幾隻口味揀:味增、醬油、黑蒜…我揀咗醬油❗️
面頭有幾片火炙過嘅叉燒🔥一塊大紫菜 少量蔥同荀〰️
叉燒肥瘦適中🥰拉麵都幾彈牙☺️不過湯底就唔係特別濃🥲
但整體都🆗 我嗌咗細碗 細食嘅女仔食呢碗應該都夠飽❗️
見人哋話糖心蛋好正🤤等我下次又試吓先🐣💕
2021-08-28 1218 瀏覽
𝑴𝒆𝒏𝒚𝒂 𝒀𝒂𝒎𝒂𝒔𝒉𝒊𝒕𝒂 麺家 山下-🍜 黑蒜拉麵DX上水隱世拉麵店🎋 由日本人親自主理!雖然佢位於上水嘅一條後街,但係響香港食到日本既正宗拉麵真係幾遠都值得!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)話遠唔遠或近唔近!喺上水火車站只要行10分鐘,已經到達!而且仲好容易搵(๑・̑◡・̑๑)Signature 既拉麵DX, 比普通拉麵帶有蛋!蛋咬開後既醬油味啊~ 流心架!(這是重點!(^ν^)加上有煙燻過既叉燒更有味道!麵質仲可以自由選擇,適合鍾意食超硬麵嘅我,同埋食軟麵嘅J先生!黑蒜湯底唔會太油膩,有人食完覺得好淡,但今次食落完全夠味!食完之後亦都唔會覺得好味精,好口渴!不錯!好腍好濃!提一提,去食嘅時候唔好expect會係好fancy~ 人家賣的是-味道٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و📍 63 San Hong St, Sheung Shui#jcfoodgasm
𝑴𝒆𝒏𝒚𝒂 𝒀𝒂𝒎𝒂𝒔𝒉𝒊𝒕𝒂 麺家 山下
🍜 黑蒜拉麵DX

上水隱世拉麵店🎋 由日本人親自主理!

📍 63 San Hong St, Sheung Shui

#jcfoodgasm
黑蒜拉麵DX
黑蒜拉麵DX
2021-08-18 935 瀏覽
平時食開爵士拉麵,因為今日星期二爵士拉麵唔開,所以就試吓附近嘅面家山下,唔知係咪因為食開爵士拉麵嘅口味,覺得呢間嘅拉麵唔係自己鍾意食嘅口味,但係因為好多人推介,以為會好好食,所以覺得有啲失望🙍
2021-08-15 845 瀏覽
大家去探索一個地方時,都會先去一些主流的景點,再慢慢尋找小店和「隱世景點」。這2年困在家不能飛,同時難得街上沒有擠擁的遊客群,正好來一個「家之深度遊」。上水被譽為「水貨客聚腳地」/「美食沙漠」,偏偏有一所隱身於小巷裡的「麵家山下」。以家庭式經營,樓下是點餐區和廚房,樓上閣樓就是用餐區。等食期間,大家可先欣賞店內的壁畫和海報。點了黑蒜叉燒拉麵,另加味附雞蛋1隻。經火炙的叉燒是頗香口,肥瘦適中但未有入口即化;外加的味附雞蛋是超流心、超有蛋味、超甜的;豬骨湯底配黑蒜油不會太鹹,成功清碗。雖然它不是一碗非吃不可的叉燒拉麵,但是店主友善,壁畫漂亮又熱血,值得加分!這類用心經營的小店真的要多多支持呢!

這類用心經營的小店真的要多多支持呢!

2021-05-31 1696 瀏覽
想試呢間由日本人妻主理嘅拉麵店好耐,對於唔熟上水嘅人嚟講位置都算隱閉,原來仲有樓上位,都有日本風情幾特別!一直好好奇佢拉麵DX嘅DX係點解,原來係DOUBLE EGG嘅意思(?)。叫咗味增湯,但其實味道偏淡,我呢個重口味怪就覺得唔夠味,友人嘅黑蒜味都唔算濃,不過就有黑蒜香比起味增好味一點。紫菜夠哂脆卜卜同埋叉燒有烤過嘅香味。而糖心蛋流心狀態剛剛好,好夠醬油味,原來蛋蛋先係主角。唔知其他湯底會唔會好味啲呢?

味增拉麵DX

唔知其他湯底會唔會好味啲呢?
2021-05-12 1085 瀏覽
到餐廳首先要在樓下買票之後先可上樓坐低裝修是黃色經濟圈大家一定要大力支持💪🏻不過溫馨提示各位洗手間不能外借免費無限♾️自助加水飲本人選的是黑蒜湯底感覺湯底唔鹹及沒有味精因為食完後沒有經常想飲水的感覺义燒數量我選多份量喜歡💕餐廳的义燒是林林地及有些少肥膏麵的感覺彈牙我第一次惠顧的時候感覺這碗拉麵🍜的味道和在日本拉麵店食相似唯一唔好的地方是如果趕時間就唔好惠顧因為當天我等碗拉麵要超過半小時整體來說7x多元食到似樣的拉麵地方不多如果到北區真係值得一試
到餐廳首先要在樓下買票

因為當天我等碗拉麵要超過半小時

整體來說7x多元食到似樣的拉麵地方不多
如果到北區真係值得一試
2021-04-25 1153 瀏覽
短週都返工,緊係要搵啲好嘢食對自己好啲啦第一次嚟幫襯,呢度要先響店前地下落 order 然後再上閣樓坐(到送餐時先發現同事嗌嘅 DX 原來有埋味附蛋雞嫁!早知嗌嗰個啦😂)🍜 叉燒拉麵 - 黑蒜味其實唔太食得出個黑蒜味,不過個湯都夠味叉燒好好食,而麵身偏硬,下次叫作腍少少先🐙 章魚燒質素唔錯,粉糰唔會太過一坺坺不過真係少見係5粒一份😂🐓 辣味炸雞粒啱啱炸起好酥脆,係估唔到佢咁辣(我ok 呀,係陰咗唔食得辣嘅同事咋😂)
短週都返工,緊係要搵啲好嘢食對自己好啲啦

叉燒拉麵 (黑蒜味)

🍜 叉燒拉麵 - 黑蒜味
其實唔太食得出個黑蒜味,不過個湯都夠味
叉燒好好食,而麵身偏硬,下次叫作腍少少先

🐙 章魚燒
質素唔錯,粉糰唔會太過一坺坺
不過真係少見係5粒一份😂

辣味炸雞粒

🐓 辣味炸雞
啱啱炸起好酥脆,係估唔到佢咁辣
(我ok 呀,係陰咗唔食得辣嘅同事咋😂)
2021-04-17
午餐