2021-04-06 971 瀏覽
〰️拉麵DX $85有兩隻味付蛋、蔥、紫菜、芽菜同叉燒(中)味付蛋唔夠入味🤨叉燒肥瘦均勻,而且有炙燒過~麵硬度適中~依碗湯底揀左辛辣,覺得味唔係好夠濃〰️叉燒拉麵🍜 $75依碗係黑蒜湯底,味道濃好多~肉嘅炙燒味多過頭先個碗😚不過依碗就無味付蛋〰️炸蝦🦐 $25蝦好彈牙!!加埋沙律醬🤤🤤〰️〰️📍 麵家山下 (上水)上水新康街63號地下D3-D4號舖
〰️拉麵DX $85
有兩隻味付蛋、蔥、紫菜、芽菜同叉燒(中)
味付蛋唔夠入味🤨
叉燒肥瘦均勻,而且有炙燒過~
麵硬度適中~
依碗湯底揀左辛辣,覺得味唔係好夠濃

〰️叉燒拉麵🍜 $75
依碗係黑蒜湯底,味道濃好多~
肉嘅炙燒味多過頭先個碗😚
不過依碗就無味付蛋

〰️炸蝦🦐 $25
蝦好彈牙!!
加埋沙律醬🤤🤤

〰️〰️📍 麵家山下 (上水)
上水新康街63號地下D3-D4號舖

2021-04-02 807 瀏覽
麵家山下拉麵叉燒拉麵價錢💲: $60/ $75好味程度😋: 3/5 (係比配料同麵)服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 3/5-上水係個美食沙漠咁,但原來係條巷仔都有間💛拉麵店。廚房係下面,坐位就係上面閣樓,都幾有日本味。見網上都話質素唔錯,食完就有小小失望啦😞-拉麵全部都係豚骨湯,口味就可以揀唔同。我地叫左個最平的拉麵,黑蒜口味,加蛋。最平就係因為佢得2片叉燒,不過佢啲叉燒係有火炙過,肥瘦適中,唔會太膩,所以片肉來講幾好食😚 隻蛋都一樣係靚蛋,橙色的溏心蛋黃,特別濃蛋味🥚一咬落去,啲蛋黃汁瀉晒出來,正🤪 到個麵佢地用左幼麵,不過都唔會煮到好軟,咬落係爽口的麵,條條分明🤓 當呢啲全部都好食的時候,個湯就出事了‼️ 佢話用左豚骨湯,但超淡,飲唔到有豬骨的味道🥺 黑蒜味都唔多覺,所以完全唔洗怕食完會口渴😳 但真係覺得拉麵要濃湯,所以呢個唔係幾好食☹️ 見到個湯都比較水。-另一個叫左叉燒拉麵,辛口味。呢個有4片㕚燒😜 其餘同頭先個碗一樣,湯底都係用冇味精的豚骨湯,但今次就多左陣辣味。佢的辣完全唔辣,好似滴左2滴辣油咁😂 不過都一樣好淡😢 自己加左大量七味粉同
麵家山下
拉麵
價錢💲: $60/ $75
好味程度😋: 3/5 (係比配料同麵)
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 3/5

另一個叫左叉燒拉麵,辛口味。呢個有4片㕚燒😜 其餘同頭先個碗一樣,湯底都係用冇味精的豚骨湯,但今次就多左陣辣味。佢的辣完全唔辣,好似滴左2滴辣油咁😂 不過都一樣好淡😢 自己加左大量七味粉同胡椒粉先有味😥 唯一佢地係用左我覺得好香同好高質的胡椒粉‼️ 一幻都係用呢隻,加啲落個麵到完全升級😌 但成碗麵就敗在個湯到啦,其餘方面點出色都冇用。

2021-03-13 766 瀏覽
呢個係我第一個食評,真係太伏所以要寫出黎俾大家知我嗌左個沾麵,個湯係淡,凍,兼且有漿感,似落左生粉上菜時既魚介粉因為凍所以唔係幾溶而個湯既味道亦偏淡勸大家唔好食沾麵亦希望店家唔好玩食物,真係好難食
呢個係我第一個食評,真係太伏所以要寫出黎俾大家知
我嗌左個沾麵,個湯係淡,凍,兼且有漿感,似落左生粉
上菜時既魚介粉因為凍所以唔係幾溶
而個湯既味道亦偏淡
勸大家唔好食沾麵
亦希望店家唔好玩食物,真係好難食
2021-03-10 764 瀏覽
嚟上水做嘢,特登搵定有咩好食,上網搵到呢間拉麵店好似都幾吸引😋 雖然已經知道間店比較難搵,但估唔到真係會一個唔小心又行過咗又要行返轉頭搵😂 餐廳環境同想像中有啲出入,餐廳喺後街,門口衛生環境感覺爭少少,以為要坐門口,好彩原來有得上二樓食🤣 不過以防疫角度,衛生環境都係有待改善🤭我地叫咗兩碗拉麵(普通)拉麵 味噌湯底$60 加糖心蛋$10叉燒拉麵 辛辣湯底 $75普通拉麵嘅叉燒分量都唔少,質感唔錯,糖心蛋可以再入味啲,味噌湯底相對冇咁濃味,但食完偷飲咗幾啖湯都唔覺口渴👍🏻🤣 不過辛辣湯底濃啲食落好味啲🤣 全部食物如果要彈嘅就係啲麵,食落有啲似公仔麵嗰啲拉麵😂

我地叫咗兩碗拉麵
(普通)拉麵 味噌湯底$60 加糖心蛋$10
叉燒拉麵 辛辣湯底 $75

2021-03-01 665 瀏覽
🔸黑蒜叉燒拉麵🍜呢碗拉麵有少少失望🙈湯底黑蒜味唔夠重,拉麵又林左啲,唔知係咪失手呢🙈。不過叉燒有明顯燒過,都燒得幾香,肥瘦均勻,肉質幾腍叉燒份量都幾多。🔸章魚燒🐙章魚燒反而有驚喜,燒得外脆內軟,入面粒章魚都幾大粒,好食!
🔸黑蒜叉燒拉麵🍜

🔸章魚燒🐙
章魚燒反而有驚喜,燒得外脆內軟,入面粒章魚都幾大粒,好食!
2021-02-28 444 瀏覽
之前家人穩過一次,穩唔到,後來我們兩個人過去,原來位置在類似市場的地方,而且店面招牌不是很大,有二樓,也是小小的機張台,點了個加大版的,超大份,食唔曬,味道不錯,叉燒超好食😋,值得一試
2021-02-15 564 瀏覽
經app落單外賣,叫了一碗拉麵同一客小食。但竟比app自取時間足足遲了30分鐘。此外,拉麵其實已經一早預備好(只等小食),咁樣令到裏面d料淋哂服務質素 極大改進空間
服務質素 極大改進空間
外賣自取
2020-12-26 1107 瀏覽
放假難得去上水 之前網上推介呢間拉麵店 介紹埋屋企人去 佢話幾好食 但佢話比較難搵 相反我比較易搵到 經上水匯 去比較近。地方係感覺隱藏係街市入面 難怪家姐話難搵佢有地鋪坐位同埋二樓坐位老婆叫左個特盛拉麵(味增)我叫左個普通既拉麵DX (黑蒜) 我個人覺得黑蒜比較好食 個人比較重口味 個湯底都幾好似 就算普通DX叉燒都勁多 兩隻流心蛋 好豐富💕 特盛唔使講 份量比較多 老婆食唔晒 另外加左個章魚燒 呢個個店員推薦既 期待下次經過上水再去食
地方係感覺隱藏係街市入面 難怪家姐話難搵

佢有地鋪坐位同埋二樓坐位
  • 叉燒拉麵
2020-12-13 1109 瀏覽
上水其實有間都高質值得黎試下嘅拉麵店位置比較偏 要行入街口先搵到一見到就覺得好日本feel 啊以為得出面個啲位坐🤣但其實樓上有雅座架要先order後上去[拉麵DX (黑蒜湯)]喱款拉麵好值得試啊湯底好有黑蒜香味好好飲料又足 叉燒半肥瘦 燒過黎岩岩好麵質又彈牙又有兩隻糖心蛋🥚🥚流心tim 架🤪仲有幾塊大紫菜[叉燒拉麵 (醬油湯)]話明叉燒拉麵🤣呢款拉麵嘅叉燒係最多嘅不過就冇送糖心🥚醬油湯都ok 不過都係黑蒜味好飲啲😋我地仲叫左一款小食[章魚燒]沙律醬汁都足料 唔錯唔錯飲品方面🥂[CALPIS 乳酸菌飲品]酸酸地甜甜地 可以一試比得上係出面食嘅拉麵店又有人情味支持支持
上水其實有間都高質值得黎試下嘅拉麵店

叉燒半肥瘦 燒過黎岩岩好
麵質又彈牙

又有兩隻糖心蛋🥚🥚流心tim 架🤪
仲有幾塊大紫菜
拉麵DX  (黑蒜湯)

[叉燒拉麵 (醬油湯)]

話明叉燒拉麵🤣呢款拉麵嘅叉燒係最多嘅
不過就冇送糖心🥚
醬油湯都ok 不過都係黑蒜味好飲啲😋
叉燒拉麵 (醬油湯)

我地仲叫左一款小食

比得上係出面食嘅拉麵店
又有人情味

支持支持
CALPIS 乳酸菌飲品
拉麵DX  (黑蒜湯)
叉燒拉麵 (醬油湯)
章魚燒
  • 拉麵DX
2020-11-10 1000 瀏覽
幾年前夜晚曾經同朋友黎過,果時比我既感覺係除左拉麵幾好之外,😊仲幾warm,因為當時有個店主既細路女帶埋隻狗狗同我地玩。今次再黎,同樣地,一樣係有人情味既拉麵店,🟡成為左黃店做文宣,牆上有壁畫同連儂牆,即使忙,店員服務態度都好好醬油拉麵 DX $85👍DX 拉麵係推介款,幾豐富,叉燒幾大片,係入口即融果種,亦有唔少芽菜同荀,兩大片紫菜,同流心蛋。辛辣拉麵 DX $85平時出面啲地獄拉麵唔太辣,得隻色,今次依個辣味幾出🔥,食得辣既朋友唔好錯過

醬油拉麵 DX $85

辛辣拉麵 DX $85

2020-10-20 997 瀏覽
以前一直知呢家拉面聞名是因為老闆娶了一個日本妻子。好多港男都夢寐以求同一個日本女仔一齊😂。咁多年都無突別興趣去試,但今日去開舊墟見無人食靜靜地就不如一試啦~食拉面一定要有糖心蛋,有驚喜!XD拉麵有兩隻糖心蛋😚,三片脆卜卜紫菜,豬肉薄切但有烤過嘅香薰味唔太肥 (雖然有一片有大舊肥豬肉)。湯底濃郁叫咗黑蒜湯底仲蔥,飲過後都無頸渴 。價錢方面 - 正常出面食拉麵嘅價但對於上水地區來講可以平少少嘅。糖心蛋 - 可改善味道再糖心d會再幫襯啊 ~🍜

食拉面一定要有糖心蛋,有驚喜

糖心蛋 - 可改善味道再糖心d

會再幫襯啊 ~
🍜
XD  拉面
XD  拉面
XD拉面
/ 麵家山下 /📍上水新康街63號地下D3-D4號舖📞 64827340🌟 評分:8 / 10______________________________💬 嚟緊呢個星期又落雨 天氣又開始涼 食碗熱辣辣嘅拉麵就最適合😆呢間係小巷入面嘅拉麵舖真係隱世小店🤤由日本人親自主理烹調 食過返尋味🍴坐嘅位置都係樓上 但係唔洗擔心 你落完單之後會有專人拎上嚟俾你😚 環境好有小店風味 冰水任飲 但位置真係有啲偏🤓▪️ 叉燒拉麵 $75味道可以揀黑蒜、鹽、味增、醬油、辛辣👅小編今次揀咗黑蒜湯底 黑蒜味適中 但湯底就係濃好鮮🤤配菜同湯底感覺到好有心機去煮👍🏻 麵質軟硬適中 叉燒大大塊 表面有燒過亦都好香🤣已經係第三次嚟食 總結就係拉麵非常有水準!🤪▪️ 大阪燒串 $30依家download 個app就送一份價值$30嘅小食 真心抵!而呢個大阪燒串就算唔係送都好值得叫嚟食😝將大阪燒變成串串嘅形式食非常方便 沙律醬同燒汁都好夠 食拉麵通常食唔到好多菜 叫呢個小食就啱晒喇🤣______________________________
/ 麵家山下 /

📍上水新康街63號地下D3-D4號舖
📞 64827340
🌟 評分:8 / 10

▪️ 叉燒拉麵 $75

▪️ 大阪燒串 $30

大阪燒串
叉燒拉麵
今日同朋友想要喺上水搵野食,於是就決定去試下呢間之前都想食嘅拉麵啦🍜。呢間舖嘅地點都唔算特別難搵,但距離火車站就有啲遠,不過我覺得都值得特登去嘅。呢間店都幾有日本小店嘅特色,門面叫麵,然後上去坐,我覺得幾得意,有風味!好!等我介紹下食物!拉麵(醬油湯)$60首先要介紹嘅係我叫嘅普通拉麵,因為係普通嘅,所以叉燒只有兩小塊,我覺得有啲少,但情有可原,不過非常好食,我好鍾意佢夠腍,好軟。而且調味啱啱好,唔會太鹹食唔到肉本身係味道。加上肥肉比例啱啱好,幾好食。湯底就冇咩特別,可能因為我叫嘅只係醬油湯,不過不失嘅,如果想特別啲就唔建議呢個。而我覺得最好食嘅係蔥,真係好香,好鍾意。❤️拉麵(黑蒜湯)$60呢個係朋友叫嘅!我試咗少少,都幾好飲!朋友嘅評價係肉份量太少了,叫我一定要寫!拉麵胡椒呢個我覺得幾特別所以特登影低咗,我覺得幾香,同拉麵好襯!唔會太辣。🤍山下雞翼 $30🐓朋友話拉麵唔夠飽,於是我地就決定叫多個小食啦,我地叫咗呢個雞翼。我覺得都ok,炸粉唔算太厚,好熱、香脆,調味比較鹹,類似有層胡椒粉,有少少難夾,因為連埋雞翼尖,食起身比較麻煩,而且雞翼尖係冇乜肉,所以好似有啲奇怪,不過都明白嘅,想

好!等我介紹下食物!
拉麵(醬油湯)

拉麵(醬油湯)$60

拉麵(黑蒜湯)

拉麵(黑蒜湯)$60

拉麵胡椒
山下雞翼

山下雞翼 $30🐓
朋友話拉麵唔夠飽,於是我地就決定叫多個小食啦,我地叫咗呢個雞翼。我覺得都ok,炸粉唔算太厚,好熱、香脆,調味比較鹹,類似有層胡椒粉,有少少難夾,因為連埋雞翼尖,食起身比較麻煩,而且雞翼尖係冇乜肉,所以好似有啲奇怪,不過都明白嘅,想靚啲嘛!我覺得都可以叫嘅!讚❤️

呢間小店真係好有風味!我覺得環境都好特別,適合想感受地道拉麵店風味嘅各位!
2020-10-05
拉麵(醬油湯)
拉麵(黑蒜湯)
山下雞翼
2020-09-21 605 瀏覽
疫症期間,order麵家山下嘅外賣佢地嘅外賣好有心,會將湯同麵分開,雖然唔環保但可以keep住啲麵唔會浸爛麵質仍然夠煙un, 湯底夠濃,肉都好有咬口同埋夠入味好食

疫症期間,order麵家山下嘅外賣
麵質仍然夠煙un, 湯底夠濃,肉都好有咬口同埋夠入味
好食
2020-09-16 585 瀏覽
「麵家山下」呢個名已經聽我朋友提過好多次,既然今日有時間,就入去上水試吓啦!店舖職員非常有禮貌咁介紹每一種拉麵🍜,態度親切友善。拉麵🍜非常有水準,爽口彈牙,連配菜同湯底都做得好有心機,温泉蛋、肥叉燒相相都出得廳堂,大家睇相就知😊。環境寧靜,好友小店既味道,冷氣夠涼,又有冰水任飲,食拉麵時都唔會週身汗。位置有少少偏,要多小小時間先可以搵到,呢方面大家要留意一下。整體十分滿意,推薦大家可以來上水一試,拍街住港島區大店

整體十分滿意,推薦大家可以來上水一試,拍街住港島區大店

• 黑蒜叉燒拉麵