2018-10-14 320 瀏覽
最近小编見到達摩拉麵屋做左個優惠,只要正價叫一碗拉麵加$20,就可以一小時無限任食餃子同雞翼無限任食餃子小編既最愛黎到當然要叫碗拉麵,今次叫左咖哩湯底,配料有流心蛋,豚角,紫菜等湯底非常濃厚非常好味。呢碗係辛辣拉麵,對於小编有點兒辣。配料有流心蛋,紫菜,簿切豚肉等我地叫左呢2款餃子,非常好食又脆又多汁,小編一口氣食左14隻餃子,好滿足。呢個雞翼就不過不失,咬落去都有肉汁,不好乾。總結來說,加$20可以食到有質素既小食,係非常低食

無限任食餃子
小編既最愛

咖哩拉麵

湯底非常濃厚
非常好味。

辛辣拉麵

呢碗係辛辣拉麵,對於小编有點兒辣。
配料有流心蛋,紫菜,簿切豚肉等

雞軟骨餃子

我地叫左呢2款餃子,非常好食
又脆又多汁,小編一口氣食左14隻餃子
,好滿足。

呢個雞翼就不過不失,咬落去都有肉汁,不好乾。
總結來說,加$20可以食到有質素既小食,係非常低食
2018-10-14
咖哩拉麵
辛辣拉麵
雞軟骨餃子
2018-10-10 146 瀏覽
當日約左朋友O係附近交收, 順道食個lunch~經過門口見佢有set lunch, 所以就入去試下~入到鋪頭, 感覺好和風.坐低後, 店員好友善地俾左個籃仔我放袋, 然後放O係櫈下面,幾貼心.Lunch set menu, 都叫有得揀下~仲有其他小食~落單後, 店內散發住香味喇~等左陣, 野食就上枱~日式义燒炒拉麵好香好惹味, 唔會太咸!而且D义燒好好食呀! 不過份量對男仔黎講未必太夠XD日式鰻魚炒飯炒飯粒粒分明, 而且都有好多鰻魚!加埋D木魚鬆, 一流呀!跟餐既紙包飲品.下次再試下呢度D拉麵先!
當日約左朋友O係附近交收,
順道食個lunch~經過門口見佢有set lunch,
所以就入去試下~

入到鋪頭, 感覺好和風.
幾貼心.

Lunch set menu, 都叫有得揀下~

仲有其他小食~

落單後, 店內散發住香味喇~
等左陣, 野食就上枱~

日式义燒炒拉麵
好香好惹味, 唔會太咸!
而且D义燒好好食呀! 不過份量對男仔黎講未必太夠XD
日式义燒炒拉麵

日式鰻魚炒飯
炒飯粒粒分明, 而且都有好多鰻魚!
加埋D木魚鬆, 一流呀!

日式鰻魚炒飯

跟餐既紙包飲品.

下次再試下呢度D拉麵先!
2018-10-06
2018-09-26 140 瀏覽
今日心情郁悶,想出走平日出沒的沙田,和朋友S到大埔流浪一下、拍些照。走著走著,到了太和火車站附近就看到這間拉麵店。一窺店內,就看到和風的海浪壁畫及達摩擺設,亦勾起日本旅行時的點滴。可是裝飾再好,拉麵的質素更加重要,既然來到門前,不如就進內一試它的出品吧!友人說近排財運麻麻,看到招財貓梳打的可愛包裝也想點瓶一嚐,我亦陪他點了個招牌的達摩梳打試試(各$22)。達摩梳打以檸檬味為主,味道有點像波子汽水,反而蜂蜜味的招財貓更加新奇有趣,友人更說要保留貓樽作家裏擺設!雖今天不是喝酒天,看到有炸迷你池魚這個佐酒佳品,也忍不住點了一份。$28的價錢,有十多條肥嘟嘟的池魚仔,也算便宜。剛炸起的魚仔熱辣辣,咬落外皮脆口,入面仍然有煙冒出,魚有鮮味亦不覺得腥,絕對合格。先來是友人點的北海道3.6牛乳拉麵($83),甫上桌已經聞到豬骨和熱牛乳夾雜的香氣。我先嚐了一口湯頭,本以為奶白濃湯是以豬骨為主,作為點綴的牛奶味會唔爭氣,不過在稠身的豬骨湯中亦能找到北海道牛乳的獨特香甜,相當平衡。友人說幼麵麵質及豚腩叉燒也很好吃。然後又期待了差不多十分鐘,需時炮製的炙燒芝士龍蝦拉麵($138)終於到了!這個期間限定的出位

然後又期待了差不多十分鐘,需時炮製的炙燒芝士龍蝦拉麵($138)終於到了!這個期間限定的出位配搭,放了一整隻芝士焗龍蝦,平日小弟食拉麵一定先大啖大啖品嚐湯頭,今次卻被龍蝦搶了風頭!即焗龍蝦的芝士面煙韌,龍蝦肉彈牙又有膏,還有絲絲海水鮮味,本身已是一道菜!味玉也給了一隻,用料一點也不吝嗇。湯底配上蝦湯,亦喝得出用了不少蝦殼,非常不錯!

看餐牌原來還有咖喱、喇沙等特別味道的拉麵,下次有機會來太和會再試試!
2018-08-14
  • 炙燒芝士龍蝦拉麵
  • 招財貓梳打
2018-09-21 117 瀏覽
🇯🇵好耐無食過正宗拉麵🍜✨位於大埔既拉麵店麵屋元祖達摩Daruma Ganso ———————————————✨推介✨.🦐原隻芝士燒龍蝦拉麵係原隻芝士燒龍蝦😻龍蝦好大隻,上來既時候上面仲有燒過既芝士👍🏻成條肉都可以起到出來啖啖肉食拉麵一定要配上叉燒,半肥瘦既叉燒好軟肥而不膩✨流心蛋都係採用日本蛋🇯🇵入口好香🤤湯底好濃嘅龍蝦味,整體來講呢個麵係好值得試推介:8/10.🐽松川豚骨醬油拉麵配菜方面加咗粟米,因為本身唔知道原來碗麵已經送蛋😂所以再加多一份雞蛋仲有一份火藥玉㊙️食落口有啲似譚仔米線嘅炸醬✨但係就係辣肉醬來,口感更硬同香今次係配上豬軟骨,湯底就偏鹹同濃啲💞豬軟骨咬落每口麵食得煮得剛剛好🤩個人口味覺得好食過叉燒推介:7/10.兩種麵我地都係叫粗曲麵,比較飽肚同有咬口✨湯底仲有筍同蔥果啲,令湯底濃香左好多.
🇯🇵好耐無食過正宗拉麵🍜
✨位於大埔既拉麵店
✨推介✨
🦐原隻芝士燒龍蝦拉麵
係原隻芝士燒龍蝦
食拉麵一定要配上叉燒,半肥瘦既叉燒好軟肥而不膩
✨流心蛋都係採用日本蛋🇯🇵入口好香
🤤湯底好濃嘅龍蝦味,整體來講呢個麵係好值得試
推介:8/10
🐽松川豚骨醬油拉麵
今次係配上豬軟骨,湯底就偏鹹同濃啲
💞豬軟骨咬落每口麵食得煮得剛剛好🤩個人口味覺得好食過叉燒
推介:7/10
2018-09-16 140 瀏覽
新居入伙了,要添置傢私,經朋友介紹下,今日一於入大埔,途中看見一間裝修新頴的食店,一於入去試下。始於平成二十九年有吧枱設計,座位舒服。有不同日本飲品佈置看見龍蝦拉麵深深比吸引,一定要試,店員說每日限量的。果然足料,有一隻大大的龍蝦,十分新鮮爽口,連湯底又是龍蝦的,附上熱熱的拉麵,十分合適的佩搭這牛乳湯底也十分香濃好味,香港也食到日本正宗味道的拉麵。有多款飲料去選擇食店各佈置都十分有心思的,加上店員服務態度良好
始於平成二十九年
有吧枱設計,座位舒服。
有不同日本飲品
佈置
看見龍蝦拉麵深深比吸引,一定要試,店員說每日限量的。
這牛乳湯底也十分香濃好味,香港也食到日本正宗味道的拉麵。
有多款飲料去選擇
食店各佈置都十分有心思的,加上店員服務態度良好
2018-09-08 174 瀏覽
看似平凡,食過先知係好野!初頭諗住無龍蝦麵食都已經吾係咁開心,點解選左個櫻花🌸蝦味噌拉麵,嘩!味到夠濃,飲完個湯又吾係口喝喎,面質我選左粗麵,食落不知幾咁彈牙!一個字去形容「正」!
看似平凡,食過先知係好野!
一個字去形容「正」!

之前聽講呢間拉麵 有得加+$20無限添加拉麵 叉燒 糖心蛋😯 最近終於有機會去食 點知去到店員話呢個優惠冇做啦😟 咁一場嚟到都都要試下佢哋嘅拉麵嘅😉雖然平均黎講呢度拉麵既價錢較出面平 但論麵質 配料&糖心蛋水準都好一般😶 主要係湯底上嘅分別~櫻花蝦味噌拉麵櫻花蝦味偏淡 湯底欠缺層次😐黑蒜油拉麵黑蒜油湯底唔錯 又香又濃 更勝櫻花蝦一籌👍🏻呢間拉麵唔做無限追加配料的確失色不少 今次失望啊😩

櫻花蝦味噌拉麵

櫻花蝦味噌拉麵

櫻花蝦味偏淡 湯底欠缺層次😐

黑蒜油湯底唔錯 又香又濃 更勝櫻花蝦一籌👍🏻

呢間拉麵唔做無限追加配料的確失色不少 今次失望啊😩
2018-08-31 131 瀏覽
前排突然間心血來朝想食拉麵,老婆建議同屋企人試下呢間講左好耐但又未試到嘅拉麵店一坐低就即刻各自揀大家鐘意嘅拉麵我就揀左個辣嘅湯底,老婆唔係太食得辣,就揀左個牛奶湯底另外再加左個紫薯餅同餃子,2樣都好好味食物水準好好呀下次再想食拉麵都會再嚟呢度食

一坐低就即刻各自揀大家鐘意嘅拉麵

我就揀左個辣嘅湯底,老婆唔係太食得辣,就揀左個牛奶湯底
另外再加左個紫薯餅同餃子,2樣都好好味

食物水準好好呀
下次再想食拉麵都會再嚟呢度食
2018-08-27 125 瀏覽
週末行過見到呢間鋪頭門口貼左張圖寫住龍蝦拉麵,心諗晏晝食拉麵就好普通,但有埋龍蝦就一d都普通了,所以諗都冇諗就拉埋朋友入去食啦!兩人各點了碗拉麵及飲品,灸燒芝士龍蝦拉麵,櫻花蝦味噌拉麵及兩支梳化汽水。落單係用落單紙,除左選拉麵外,仲有唔同麵質或附加配料等等方面喜好選擇。朋友櫻花蝦拉麵先到,我試一試拉麵同湯底先,因為食拉麵呢兩樣對我來說非常重要,拉麵湯底有濃濃豬骨湯味,絕對真材實料餚製而成,拉麵質地煙韌爽口,櫻花蝦提升左整體鮮味。之後我點的龍蝦拉麵到了,果然冇令我失望,離遠已經見到超大隻龍蝦放係拉麵碗上,龍蝦幾乎已經遮住了下面的配料和拉麵,逼不及待馬上食,芝士燒龍蝦,除左龍蝦肉十分鮮甜爽口彈牙外,加上濃濃芝士香,口感豐富,味道香濃,仲有半熟蛋都好味道,配上鮮甜湯底,我好快都食到豌底朝天了!我覺得呢間餐廳地方好整潔舒服,而且服務員態度非常友善有禮,更會向我推介特色拉麵,我地都好滿意環境同服務。

2018-08-20 359 瀏覽
行完慈山寺出太和晚飯, 經過太和中心, 在外圍行了一圈, 被達摩拉麵餐牌吸引了, 就決定試試, 首先要讚的是食店的貼心安排, 門外有幾張白色精美椅子讓要等位的客人可安坐一會, 進到店內每張椅下又有籃放包包拉麵湯底有很多不同味道配搭, 突然發現自己有選擇困難症, 有幾款也想試, 幸好友人願意share, 最後選了兩款都是我喜愛的, 飲品方面亦有不同類型選擇, 尤其是不喝凍飲, 咖啡, 和奶茶的我外出通常只有熱檸水選擇, 但這裡竟然有熱的陳皮洛神花茶, 而朋友則選了完熟芒果梳打第一個驚喜 - 櫻花蝦味噌拉麵 $78  櫻花蝦非常足料, 差不多鋪滿三份一碗, 粗曲麵底夠彈牙, 豚肩叉燒(薄切)想不到也頗軟腍, 溏心蛋的蛋白很入味第二個驚喜北海道3.6牛乳拉麵  $83牛奶味非常香濃, 令整碗麵變得很幼滑, 幼麵的口感爽滑第三個驚喜陳皮洛神花茶 $16又是非常足料, 很多陳皮, 好味健康又幫助消化, 最後還忍不住吃掉所有陳皮驚喜一浪接一浪, 每款拉麵都很有特色, 都是用心之作

第一個驚喜 -
櫻花蝦味噌拉麵 $78

第二個驚喜
北海道3.6牛乳拉麵  $83
牛奶味非常香濃, 令整碗麵變得很幼滑, 幼麵的口感爽滑

第三個驚喜
陳皮洛神花茶 $16

驚喜一浪接一浪, 每款拉麵都很有特色, 都是用心之作
  • 櫻花蝦味噌拉麵
  • 陳皮洛神花茶
2018-08-13 719 瀏覽
呢間係太和路既拉麵小店係我大埔老死推介既,首先位置方便,就算我呢個九龍人都好容易搵到,由太和火車站A出口行黎都係大概10分鐘,其二,就係性價比超高。呢度雖然地方唔大,但係環境舒服,裝修就以淺木色配搭日本既達摩公仔,比較簡約。Menu呢度既午市套餐都係$40起,晚市就$58起,仲有成10款選擇tim,星期一至五仲可以加$20無限追加配料,包括叉燒、拉麵、糖心蛋等等(入單計1小時十五分鐘內)另外,再可以加$38無限任飲,實行做到拉麵放題一樣黑蒜油拉麵$78呢碗拉麵份量多,粗身曲麵爽口彈牙,糖心蛋半熟口感滑嫩,叉燒肉質軟腍,加埋個黑蒜濃湯,完美配搭北海道3.6牛乳拉麵$83呢個拉麵仲配有黑松露,牛乳湯底味十足,不過當撈埋d黑松露就略嫌佢既味道被分薄左,至於其他配料同頭先碗黑蒜油拉麵同樣出色達摩梳打(左)$22味道同波子汽水一樣豐潤白桃梳打(右)$22有白桃味既波子汽水,味道唔算太濃仲唔會好假tim

Menu

黑蒜油拉麵$78

北海道3.6牛乳拉麵$83

達摩梳打(左)$22
味道同波子汽水一樣

豐潤白桃梳打(右)$22
有白桃味既波子汽水,味道唔算太濃仲唔會好假tim

2018-08-07
1K
2018-08-06 110 瀏覽
朋友約我今天去她大埔家摘龍眼, 我都好識做, 回個禮, 請她去吃拉麵, 地點是大埔太和路 麵屋 元祖達摩. 此麵屋裝潢不錯, 長長吧座, 可以看見師傅在勤力工作.  廚房整潔乾淨, 吃得安心.日式進口飲品, 選擇多.我們到店已是下午茶時段,  仍有不少食客.店員服務快速替我們安排座位,  因天氣熱, 我們先點了三款凍飲, 大家 share.Somersby Apple Cider $25-  蘋果酒清涼, 招財貓梳打  (蜜糖味)    $22-   帶蜜糖味梳打水, 味道如蜜糖又有氣.   達摩梳打      (檸檬味)     $22-   帶檸檬味梳打水, 味道微酸又有氣.達摩, 招財貓, 玻璃樽印刷都好可愛, 店員話飲後可以帶回家收藏. 牆上餐牌好吸引.   炙燒芝士 龍蝦拉麵..... 原隻龍蝦 另星期一至五   加$20,   無限追加拉麵任何配料, 叉燒, 溏心蛋等.而飲品加 $38,  無限任飲多款啤酒汽水  1:15 小時內.    今天是星期六,  優惠少了, 但沒有減低我們愛吃拉麵的興緻.餐單上, 拉麵共分三個項目:首先選湯底, 共有11 款,  (黑蒜油, 辛辣
日式進口飲品, 選擇多.
我們到店已是下午茶時段,  仍有不少食客.
店員服務快速替我們安排座位,
 因天氣熱, 我們先點了三款凍飲, 大家 share.

另星期一至五
加$20,   無限追加拉麵任何配料, 叉燒, 溏心蛋等.
餐單上, 拉麵共分三個項目:
首先選湯底, 共有11 款,  (黑蒜油, 辛辣, 咖哩, 喇沙, 牛乳, 味噌等等).............價錢 $138 ~ 58-.
再選擇麵底:  分「幼麵」和「粗曲麵」,
肉類配料分:  「豚腩叉燒」,「豚肩叉燒」,「豬軟骨
附加配料有:  「蔥」,「筍」, 「蒜蓉」
追加配料, 可另上.
我們點了兩款, 大家 share :
炙燒芝士龍蝦拉麵  $138
大約 20 分鐘上檯了.  大大碗熱騰騰的 炙燒芝士龍蝦拉麵 送到, 賣相頂吸引.
材料十分豐富,  原隻開邊龍蝦,  豬軟骨,  溏心蛋, 荀,  紫菜, 滿滿鋪在拉麵上, 我倆爭著先拍照.

原隻北海道小龍蝦已開邊,  鋪滿芝士炙燒, 香噴噴.
溏心蛋, 半熟的美味口感, 好滋味.
店員好細心, 送來小碟給我們把龍蝦盛載, 又送來刀义
龍蝦啖啖肉, 爽彈, 滑溜,
大家吃得高興.  感覺價錢超值!
龍蝦湯底濃, 甜味十足.   配了 粗曲麵,  吸湯效果不錯, 口感佳!
北海道3.6牛乳拉麵   $83
配上幼麵, 豚肩叉燒,  紫菜, 木耳, 溏心蛋上還有蟹籽 和 黑松露, 與 炙燒芝士龍蝦拉麵  相比, 各有特式.
濃濃的牛乳味配上拉麵,   牛奶湯底香味濃郁, 鹹甜適中,
豚肩叉燒, 肉質優, 肥瘦平均, 入口不膩.  加木耳絲齊吃, 更豐富.
蛋十分流心.  幼拉麵口感滑, 掛汁力强, 入口充滿濃郁蛋香.
傳統日本豬骨濃湯加北海道 3.6 牛乳,  湯底奶白色, 味道很甜.  十分幼滑 .
整體食物水準不錯,  在香港可以吃到高質素拉麵, 店員服務貼心, 價錢合理.  我們好滿意.
小食, 食物選擇很多, 今天太飽了,  下次再點好了.
達摩的擺設勁吸引, 可惜不會出售,  只好對它們說   "再會朋友".

• 炙燒芝士龍蝦拉麵
2018-08-02 94 瀏覽
到達一個好少去既區域,因為有好出名既日本達摩主題拉麵。.北海道3.6牛乳拉麵 $83掙扎左好耐黑蒜油定牛乳好,最後決定食未食過既牛乳湯。揀左粗曲麵,豚肩叉燒。牛乳湯帶微甜,意想唔到原來可以咁好味,creamy得黎又唔會heavy,濃郁好味!叉燒都好入味,好易咬,完全無煮得太老,加埋牛乳湯,好夾。配料加入左黑松露同蟹籽,將黑松露加入牛乳湯入邊,帶有微微嘅黑松露香😻,成件事upgrade左。.達摩梳打(檸檬味)$22.

到達一個好少去既區域,因為有好出名既日本達摩主題拉麵。
北海道3.6牛乳拉麵 $83
掙扎左好耐黑蒜油定牛乳好,最後決定食未食過既牛乳湯。
達摩梳打(檸檬味)$22

日本大阪旅行嘅點點滴滴一直在於腦海中揮之不去,一直默默回憶著...由當時起,我就喜愛上「達摩」這個身體圓圓的玩偶。「達摩」是日本多年來既傳統,還記得在日本寺廟見到的達摩不倒翁當時什麼不知情的情況下去查了一查,先知是為祖先達摩大師致以最高的尊重而製成的,它身體圓圓很像不倒翁的樣子,雖然說不上可愛,但總有一種特吃的吸引力!更重要的是它可以令你有心想事成的力量。很神吧!知說香港有「達摩」的蹤影啦,就係大埔新開了一段時間的拉麵店【麵屋 元祖達摩】,當然都是以日本不倒翁達摩為主題!入到門口果然到處都見到呢隻無手無腳的達摩公仔,大既小既甚至連超大既都有,愈望愈順眼,全店都有達摩的擺設。店內大約可以容納30人左右,有2、4人枱,亦可選吧枱。安排好位置後職員俾個籃我放下隨身物品!今次到訪呢間拉麵店除左主題吸引我之外...最主要既當然係拉麵啦,​【麵屋 元祖達摩】好像現時供應10款拉麵左右,餐牌裡面有很多款不同地方風格,不同口味的拉麵,呢到既湯底有幾款都幾特別的,就例如咖哩,喇沙,牛乳等等...亦可以自行選擇麵底、叉燒、配料餐牌裡面是由昂貴到便宜順序排列出來,看上去最便宜的是「味噌拉麵」五十八元。當然兩
由當時起,我就喜愛上「達摩」這個身體圓圓的玩偶。

店內大約可以容納30人左右,有2、4人枱,亦可選吧枱。
安排好位置後職員俾個籃我放下隨身物品!

今次到訪呢間拉麵店除左主題吸引我之外...
亦可以自行選擇麵底、叉燒、配料
當然兩個人就試不到所有湯底,經過精挑細選後,最後揀左兩款!

北海道3.6牛乳拉麵  $83
成個湯白雪雪咁,相信用左超足料既牛乳去熬製而成,味道濃而帶小小甜味...
再加頂層配料有黑松露、蟹籽、荀、紫菜、香蔥,令到香味就更上一層次。不過稍為有點略掩蓋牛乳味。
北海道3.6牛乳拉麵

當然唔喜歡松露既人就未必讚同吧!

麵底選了粗曲麵,同普遍既拉麵唔同,粗曲麵呈卷曲狀,近似公仔麵,但粗得多,而且口感係輕有咬口!
北海道3.6牛乳拉麵

【麵屋 元祖達摩】可以給你三款拉麵叉燒選擇包括「豚腩叉燒」、「豚肩叉燒」跟「豚角煮」。
呢碗我選了「豚腩叉燒」(薄切),肉質較軟腍,比較上會肥小小,一圈肥肉包住中間既瘦肉,肥瘦分明。
北海道3.6牛乳拉麵

另外一碗就被牆上的餐牌吸引了所以就係點了.....

炙燒芝士龍蝦拉麵  $138
呢個可以算係今日既主角,炙燒原隻北海道小龍蝦開邊,加上芝士再用火鎗燒香,整隻龍蝦放係拉麵上,賣相夠晒覇氣,淨係影相都抵晒啦,感覺上價錢超值!

炙燒芝士龍蝦拉麵

龍蝦湯底非常濃,鮮甜味十足但鹹了小小,主角龍蝦肉感豐滿彈牙同芝士簡直係絕配。
一入口已經嚐到濃濃的芝士味,緊隨散發香濃的龍蝦味!

炙燒芝士龍蝦拉麵

呢碗選了「豚肩叉燒」(薄切),都是有3片,肉質相對結實較豚腩大片。

再多次就是麵條的麵質其實相當重要的
【麵屋 元祖達摩】分別有「幼麵」跟「粗曲麵」兩款款式,我兩碗都點了「粗曲麵」,因為感覺上「粗曲麵」會吸湯效果較佳而且更有口感!
而呢碗入面的溏心蛋,酒味偏重,半熟的美味口感,令人難以忘懷!

兩碗都比我想像中好吃!
炙燒芝士龍蝦拉麵

【麵屋 元祖達摩】小食跟飲品都算多選擇,我選了一款
沖繩墨汁餃子

平常在拉麵店吃到的是普通餃子,但這裡的墨汁餃子入面菜和豬肉加上墨汁混合後!
餃子的墨汁味好香濃,咬落去加埋啖啖墨汁而因為皮薄的關係口感會更加脆口,口感好好!

沾上餃子汁就有一點微微辣,另一種層次,兩款也好吃!
沖繩墨汁餃子

而飲品選擇更多元化,想了很久,因為有幾款都是心頭號...
見到枱面一瓶瓶嘅梳打真係心大心細

「達摩梳打」就一定的啦,另一款最後都選了
「招財貓梳打」
「達摩梳打」的檸檬味道會比較甜而「招財貓梳打」的蜜糖味就好像有點格格不入,跟我期望的有點不相若,但個樽真的是太可愛了!
好像另外有飲品放題:$38無限任飲多款啤酒汽水等等 但招牌梳打飲品除外。
「達摩梳打」&「招財貓梳打」

離開時向拉麵師傅問了一問豚骨湯是用多少時間烹調?完來是堅持每天熬8小時!
言談中感覺到他那份低調性格,默默煮好拉麵的心態,真的要給他一個讚。
我相信香港人也能煮得出日本風味的拉麵。
畢竟我也是個「達摩」的粉絲...會繼續支持!
題外話/補充資料: ***去到時可以問多一問無限追加的優惠 因為好像是星期一至五才供應的!!!!!! 每人加$20就可無限追加拉麵任何配料,叉燒、溏心蛋等等
沖繩墨汁餃子
「達摩梳打」&「招財貓梳打」
2018-07-26 296 瀏覽
港島區名店達摩無緣一試,竟然深入新界開分店,機會黎喇﹗又會那麼多食客等位既?直頭要攞籌添喎,比以往旺左好幾倍。原來轉晒 menu 仲加左非常多新菜色、新小食、新湯底添,多摩墨魚汁拉麵、川崎喇沙拉麵、松川雞骨醬油拉麵、等等。而且加 $20 蚊可以無限追加配料?不過我夠飽喇。問問一位要等幾耐先,食自己有樣好,即刻有位唔洗等,請坐吧檯。為何點餐紙上印著達磨拉麵既?唔係達摩咩,錯體?火炙豚肩叉燒,真的跟西班牙黑毛豬上肩不分上下,高質豚肩肉,肥美不肥膩,極彈極香極濃豬甜味道,肉汁處處不乾不鞋不羶不膩,食到舔舔脷。炙燒豚腩叉燒,鹿兒島豚肉五花腩一模一樣的肥叉。雖不乾不鞋而帶滑,不幸油膩感太強,如果肩肉就清爽多了,彈牙有肉汁。沖繩墨汁餃子,又會煮那麼耐呢?拉麵一早給我消滅掉咯,還要再呆坐 5 分鐘。珊珊來遲的餃子終於到步,餃皮不香脆,落水太多喇,彷如白紙濕淋淋,既黏且黐牙,不喜歡。食不到肉既?只有菜的感覺,沒有墨汁鮮甜味道。而且蔥醬油太咸太濁,試一次便夠。沖繩豚肉餃子,比墨魚汁餃子香脆,兩面焦香微脆。不過油得可怕,油浸一樣!油地獄油淋淋漿住我的嘴仔,唯有用醋洗掉油感。餃皮厚到 pizza 餅底一樣,

沖繩豚肉餃子,比墨魚汁餃子香脆,兩面焦香微脆。不過油得可怕,油浸一樣!油地獄油淋淋漿住我的嘴仔,唯有用醋洗掉油感。餃皮厚到 pizza 餅底一樣,不喜歡!比鍋貼皮還要厚雖然兩面脆,但另兩又濕又腍又油囉。豚肉香甜味非常微弱,雖然有肉汁有水份但只是無味的汁。

吉列豬排,什麼豬排?香港係叫做豬扒!神推鬼擁不知道為何會落吉列豬扒,可能全神貫注想食肉掛。可否醃一醃塊豬扒呢?原味原味非常淡口,泛著原始天然無添加微弱豬肉甜味啊,結實彈彈。厚厚人造殼非常香脆,麵包糠味濃厚,我就是不愛吉列皮!細心去掉外殼再滾上咖哩湯淨食肉,味道蠻吸引,舒服多了。

芝士香草汁燒蠔,製作需時要壓軸最後出場!燙燙熱辣辣!殼就夠晒大喇,挑起望望發現蠔仔奀滋滋,瘦猛猛的蠔豉,照樣成粒啪啦!蠔味濃濃,感覺薄衣衣乾乾地。反而個芝士香草汁好味喎,黏滑味濃半溶芝士泛著誘惑咸香,還有陣陣清爽香草味,想要個稻庭手打烏冬撈撈去呢!

芝麻雞翼,油光四射立立令,雞皮跟芝麻索索聲,非常香脆喎!油膩感突出,炸到外層縮水乾爭爭,幸好內裡肉還嫩,味道單調,醃味平凡一般。

鹽燒雞皮,第一次食油淋淋又咸到死既燒雞皮,味道單調極致。師傅燒功利害,可以燒到鴛鴦不同質地。單邊燒烤那麼有趣?上面乾透薄脆、下面焗熟無燒過,滴晒油的濕濕雞皮,創意?

鹽燒鯖魚,洒上鮮檸汁帶出點點清新味道及香氣,簡單掃上甜醬油烤一烤上碟。天生魚味特濃,無細骨容易食,皮脆肉實微量肉汁,夠香口蠻不錯,食得一乾二淨。

七味雞軟骨,大量厚厚炸粉飽肚膩滯,格硬全部吞落肚。香脆炸粉包著黏黏油脂及卜卜脆軟骨,味道單調只有七味粉雞油,給我鮮檸或喼汁或果醋就更好。

清酒煮蜆,選用活蜆有誠意,普不是即食貨,讚讚。有點沙,有點過熟,烚到一開口就要即刻上碟出貨喇!湯汁有清酒甜有清爽蜆味但無清酒香,蜆肉半彈半韌。質素已勝多間食肆,滿意的。其實我都唔肚餓,食少少啦。一麵兩點,同一盅兩件咪一樣。

蒜蓉和牛粒,太和牛?未食過和牛咁瘦喎,完全無油潤感,結實有咬口又好多筋,炒得香噴噴全熟,可以生一點會嫩滑多一點。蒜蓉加醬油惹味香甜可口,芽菜爽甜無草青味,夾蒜同吃夾芽菜同吃,一樣美味無窮,使得我全數清晒。味道真心調得恰到好處好滿意,有牛味有肉汁係硬左少少。

無辣不歡的我,食拉麵梗係由辣食起啦,仲要食大辣!後生仔侍應再三叮囑堅辣架喎,不如食中辣好嗎?我想食大辣喎。明白,如果太辣可以送碗清湯您溝返淡架。後生仔真熱心又細心,還替我將背囊用竹籃裝好放係椅下面呢。

姫達摩辛辣拉麵激辛,當然食辣就要食最辣,走芽菜走蔥。冰涼玉子,味附蛋白醬油清香不濁,蛋黃甘甜味濃,黏黏漿漿最過癮。湯底滾滾送上,溫度剛好燙嘴燙舌最好食,使到食材發揮到極限,淋漓盡致!西班牙黑毛豬上肩,吃不出分別來,何謂西班牙黑毛豬上肩?跟火炙豚肩叉燒彷似同出一轍。落薄彈彈有嚼勁,脂肪位爽爽的,半肥瘦而油脂甘甜香口無比,豬味濃烈肉味非凡。

原來依舊圓碌碌肉鬆就係火藥玉,我仲諗會唔會係辣雞蛋添。將火藥玉辣肉醬搗碎跟拉麵合體,完全融合撈勻慢慢品嚐。嚥韌的肉鬆,微辛帶甜的味道,溶入湯汁及麵條中增添不少樂趣。我只愛硬拉麵,硬麵大愛!非常有嚼勁,帶湯力特強。

激辣湯汁特別黏稠,辣味沉實使我微微冒汗,夠刺激興奮!譚仔大麻辣第四級比達摩激辛更辣,所以我處理得綽綽有餘。讓麵捲著豚肩肉、讓麵捲著紫菜、讓麵捲著昆布木耳,掛上辣肉碎黏黏濃湯盡情吸啜,各種配搭層出不窮,多種享受,撞出不同美味驚喜,非常滿足!

鈴川達摩特上豚骨拉麵,普通湯硬麵走蔥走芽菜。侍應姐姐話本身無芽菜,講定無壞啦。粟米粒甜美多汁,連湯灌到嘴仔,卜卜脆爆開,甜汁滿溢。

嫩筍鮮爽,脆脆索索聲。昆布,海藻薄薄翠綠,索湯濕濕嘴嚼,清淡味道。木耳,脆脆的夾在拉麵間增加口感,食得更過癮。本菇,我的最愛!爽甜滑彈,菇味清甜無霉味。紫菜梗係浸湯搭載拉麵一齊食啦,咸香半脆半濕紫菜捲拉麵,別有一番風味。鹿兒島豚肉五花腩,五花腩真係堅肥,要睇師傅炆功如何喇。

肥膏炆成啫喱狀,油膩感覺強烈,滑嘟嘟跌入口跟鬆化瘦肉融合,豬味甜甜濃濃,油脂甘甜突出,肉汁輕滲,蠻可口不過好滯咯。西班牙黑毛豬上肩,食過翻尋味,執多劑先!鮮彈爽甜味濃可口,無可挑剔。

白雪雪豬骨湯濃郁厚厚,微滑帶黏,清香散發點點奶味,不可不飲多兩啖。追加蒜蓉添多一點味道,辛香且甜,十分醒腦開胃。硬麵,拉麵質地最緊要夠硬,熟而硬,不是生。大愛強勁嚼勁十分有咬口,結實麵條帶湯力比軟麵強,更多汁更濃味!

北海道 3.6 牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵,濃湯硬麵走蔥。湯底比鈴川達摩特上豚骨拉麵更濃牛奶味道,質地更幼滑更濃稠。黏黏牛奶豬骨湯,強而有力牛奶香甜味道,堅似飲緊奶,但有豬骨味餘韻。西班牙黑毛豬上肩,失手的乾鞋並重,是但吞掉。

黑松露醬,完全無松露味道,貌似墨魚子喎。松葉蟹肉,雖然照片沒有蟹腳,但都抱有希望會否出現呢。最終登場的都只是肉碎,完全無味道,無蟹味、無鮮味、無甜味,鞋烚烚乾爭爭木屑,雪藏味道突出,浸滿湯食會好一點。

松川達摩拉麵,走蔥濃湯硬麵,何解醬油湯都是白色呢?用豬骨湯做膽後加醬油?顏色似麵豉湯喎。呷啖湯試試,味道散化濃濃豬骨湯帶少少醬油味,完全不是醬油湯那回事!東京醬油?失望不合格。麵不夠硬亦不彈,免強可以接受。肥美豚肉五花腩平凡一般,總好過瘦猛猛鞋叉燒薄切既。

高崎達摩豚骨拉麵,等我嘆個普通最基本豚骨湯先。豚骨湯竟然突飛猛進好味道超然美味?慢功出細貨,精雕細琢。豬骨濃湯頭兩三啖真心非常可口美味,飲極唔夠喉!到四五啖已經飽滯,飲多壞肚皮,少飲多滋味。

湯要趁熱,夠熱味道非常,越凍就越差,大打折扣喇。硬麵,拉麵質地最緊要夠硬,熟而硬,不是生。大愛強勁嚼勁十分有咬口,結實麵條帶湯力比軟麵強,更多汁更濃味!掛著濃湯捲著肉好、紫菜鮮筍好、本菇昆布好,滿意食得開心,津津有味。

越谷咖哩拉麵,幼麵豚肩叉燒加筍加蒜走蔥,追加 1 個雞蛋及火藥玉。依家無得揀麵質既?我要食超硬麵架喎。拉麵還未到,但追加既蛋及玉先到,我呆一呆,為之驚訝﹗收銀姐姐即見到便問侍應哥哥點可能這樣出架?一係拉麵先出,一係等埋拉麵一齊出架麻,留意啊。我都非常同意姐姐既見解,謝謝。還有我係寫加 1 隻蛋,何解得半個呢?

完全係即食日式咖哩包的味道,跟我係一田買既一模一樣。微辛微辣咖哩湯混入辣肉鬆,再讓結實幼麵帶進嘴仔,連同彈滑多汁的肩肉齊齊趙,每啖都快樂歡欣。咖哩汁湯厚身黏稠不水,辣味開胃醒神,心滿意足。

多摩達摩墨魚汁拉麵,曲粗麵豚角煮走蔥加筍加蒜。每次見到大大塊叉燒都使我諗起一蘭腳皮咁薄、腳皮咁細塊既乾鞋叉燒碎片。豚角煮厚切肥腩肉,一層瘦肉一層啫喱肥厚層層緊扣,靚靚年輪一樣。嫩滑啫喱油潤入口溶化,跟鬆軟瘦肉融合打得火熱,釋出無比濃郁醬油味道,頭幾口真的不錯,食多會膩,一塊夠晒喉,高質好味。

先黎淨飲幾啖墨魚汁湯底,質地水汪汪薄薄的,不厚不黏不漿不油,跟我經常食既鮮墨魚汁墨魚丸一樣充滿鮮甜味道喎!海鮮咸香突出濃厚,不過奇怪地越食越咸,趁熱食比較好味,所以大家要加速步伐喇!曲麵爽滑備置少少腍,雖然我只愛硬麵,幸好質地還滿意。曲曲的形狀可提升帶湯力,熱熱黝黑湯汁掛在麵條之間大力啜,一氣呵成全數吸到朱唇內,塞得脹卜卜,甜美醇厚大滿足!

炙燒芝士龍蝦拉麵,幼麵豚肩叉燒薄切半熟蛋蒜蓉鮮筍走蔥,無芽菜無椰菜真好,如果麵有硬度揀就更好!我要食超硬麵架,炙燒芝士龍蝦拉麵,居然係龍蝦湯黎喎,幾有趣!預左要等較長時間,早有心理準備無緊要。終於隆重登場,惹來周遭艷羨目光,搞到人家勁尷尬。結實帶滑的肩肉比肥腩清爽,濃濃龍蝦湯充滿龍蝦鮮味。大注夾起拉麵掛上濃湯捲著紫菜豚肩肉齊齊嘆,更豐富更冶味。麵質對我而言有點腍,還算滿意可口。

有龍蝦半隻,蝦肉都有匙羹那麼大,收 $128 蚊價錢合理,又肉又蛋又紫菜直頭超值咯。蝦肉鮮甜嚥韌欠爽彈滑溜感,輕微 overcook,可以將烹調時間縮短一點。蝦膏也不少,挖出來撈麵一齊食非常甘香,別有番風味。清新味道龍蝦湯飲晒都無問題,幾乎清晒一滴不漏,幸福啊!

櫻花水信玄餅,貌似啫喱,晶瑩剔透,十足掌上明珠。擺位細心精緻耀目,有設計有誠意。切開手感似大菜糕,撈上黑糖黃糖慢慢細味。十足十涼粉味道及質感,味道清爽冰涼不太甜。櫻花酸酸的,應該係酸梅來的。不愛甜的我都覺蠻不錯,不太嗆不太膩,飽餐一頓後來個靜態結尾,感覺舒服。

何解食到尾聲都唔比杯水我呢?要開聲先比,想渴死我咩!收錢姐姐聽到我話龍蝦拉麵好好食,表示話好滾動,連聲道謝,唔洗咁客氣啦,我都係以事論事。
火炙豚肩叉燒
炙燒豚腩叉燒