黃埔黃店日本野!抵食!原本想黎呢到試佢嘅瀑布闊麵,可惜暫時供應我就試咗個薑汁牛肉飯,無諗到份量好大碗,都只係68蚊,重包一杯汽水!好抵食我同朋友仲share咗個番薯天婦羅,都唔錯!我見隔離枱食嘅日式咖喱豬扒飯都好香下次如果都無瀑布闊麵,應該會試下個咖喱飯。另外一提,店入邊啲職員好有禮貌,好熱心幫忙。下次有機會,一定會再黎試下其他野。
黃埔黃店日本野!抵食!

原本想黎呢到試佢嘅瀑布闊麵,可惜暫時供應

我同朋友仲share咗個番薯天婦羅,都唔錯!

我見隔離枱食嘅日式咖喱豬扒飯都好香

下次如果都無瀑布闊麵,應該會試下個咖喱飯。

2020-10-25 154 瀏覽
想食瀑布闊麵,但而家暫停供應。就叫咗鰹魚熱湯,天婦羅流水烏冬,加$10轉定食。定食有三款小食,麵豉湯同飲品,麵豉湯味好濃唔咸,飲品叫咗杯熱薑茶,夠辣又大大杯。天婦羅炸得好乾身,烏冬係鰹魚湯底,清清地味道又剛剛好,唯烏冬淋咗啲,可能流水烏冬都係凍食好啲。食物新鮮又抵食,店員好親切,值得再去👍🏼

食物新鮮又抵食,店員好親切,值得再去👍🏼
2020-10-25 190 瀏覽
之前睇旅遊節目見到有人介紹, 幻想既口感係煙韌, 味道應該好香麵粉香🤤估唔到成年去唔到日本都可以係香港試下味先👐🏻<鰹魚吉列豬排瀑布闊麵>呢個定食包野飲, 性價比都幾高👍🏻吉列豬排正正常常冇咩comment😅鰹魚湯好香, 粒蛋好醜但都係正常發揮夠糖心🥚入正題講下熱既瀑布闊麵💁🏻‍♀️熱既麵食感係舒服啲, 但口感會腍少少, 失色左啲😉<天婦羅冷瀑布闊麵>冷瀑布闊麵冇咩定食岩食, 比湯闊麵會貴少少🤏🏻店員教落倒粒蛋落麵汁到, 將麵沾滿麵汁食就ok了~冷麵口感好好多, 煙韌啲😗睇落份量好似好少但食完夠飽(我都唔細食)👉🏻👈🏻天婦羅普通啦😉------------------------------總結黎講, 瀑布闊麵都值得一試既~ 湯麵同冷麵唔同感覺, 可以同朋友一人叫一款👭🏻至於啲餸, 今次食呢兩款都普通, 唔係好食又唔係難食既普通😉所以試左一次就唔會再take two啦🙌🏻
鰹魚吉列豬排瀑布闊麵

<鰹魚吉列豬排瀑布闊麵>

天婦羅冷瀑布闊麵

<天婦羅冷瀑布闊麵>

午餐
2020-10-23 100 瀏覽
第三次幫襯呢間 睦月兩個人一張枱 店內裝修精緻 價錢都親民 味道又吸引 店舖員工都友善 又可以payme簡直成為左我日常飯堂吉列豬扒飯豬扒炸得剛剛好 唔會太燶 咖哩汁好味 甜甜哋 幾惹味黑蒜叉燒拉麵呢間餐廳最好食既係叉燒 厚度恰到好處 食落去感覺好正 入口即溶 油脂分佈平均 個拉麵都彈牙掛湯 湯底入味 黑蒜味重 食完唔口喝 溫泉蛋流心前菜有3款同麵豉湯都係58-68 蚊日本野黎講 午餐真係抵下次再黎會試下 瀑布麵 睇左係幾出名 日本進下 總結十分推薦 值得一試 平靚正
第三次幫襯呢間 睦月

總結
十分推薦 值得一試 平靚正
2020-10-12
2020-10-18 107 瀏覽
最近係各個SNS都見到闊烏冬出沒,終於有機會食到啦!當日晚市9點幾到唔洗等位,叫左日式咖哩雞定食加錢轉烏冬,配三個小前菜,味增汁同野飲,一個女仔食份量剛好。本來以為咖哩雞係普通雞肉,原來係炸雞塊。咖哩汁都好夠,唔洗驚食到一半無晒汁。因為唔似冷烏冬咁一片片擺上碟,要學大家影張闊烏冬相要係碗底「了」上黎先成功🤣闊烏冬入口滑溜,烏冬厚度掛上咖哩汁食岩岩好,如果淨食嘅話小麥味會較重,但相信冷烏冬風味會完全唔同。睇menu個陣已經忍唔住講「好抵!」🙈可以用依個價錢食到好食嘅晚餐,性比價好高,就算加埋小食都唔過一百蚊,可以常去!
最近係各個SNS都見到闊烏冬出沒,終於有機會食到啦!

日式咖哩雞烏冬

睇menu個陣已經忍唔住講「好抵!」🙈
2020-10-17 64 瀏覽
Tried out the Black Garlic Cashiu Pork Ramen and Pork Cutlet in Japanese Curry Rice. Was delicious and for the price, it was very good value for money! We also ordered some dumplings for the ramen and some cheese rice cake for desserts~ The cheese rice cake was out of this world, it melts in your mouth. Definitely the best I have tried in Hong Kong restaurants so far.
2020-10-16
15 分鐘 (堂食)
  • Black  Garlic  Cashiu  Pork  Ramen
2020-10-06 182 瀏覽
收工又搵下附近有乜黃店未試,見到睦月有布烏冬,咁岩又咁橋我依排真係想試下布烏冬(雖然佢叫瀑布闊面,就咁睇應該係同一樣野)叉燒瀑布闊面首先叫招牌叉燒,叉燒唔係好厚個隻類型,不過都幾大塊,湯底係簡單的鰹魚湯底另外 仲有跟3款前菜和麵豉湯。當然主角係瀑布闊面,大大條但口感相當滑,一吸就輕鬆原條吸入口,而且因為寛所以係口中,又有好實在的感覺,怪不得日本興食布烏冬。吉列豬排加18蚊就可以再跟多碟吉列豬排,感覺上都幾抵食,豬排炸得幾靚仔,都細心吸左油先再上碟,食落粉唔太多,肉汁豐盛,諗番只係加少少錢就有得食,係必加。premium 啤酒

叉燒瀑布闊面

吉列豬排

premium 啤酒

2020-10-04 128 瀏覽
小編今次就去左麵•睦月叫左🍤吉列蝦瀑布闊麵🍜吉列豬扒流水烏冬🥩🍜黑蒜油叉燒拉麵🍜蟹肉忌廉薯餅🥧同埋芝士年糕🍡🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭吉列蝦瀑布闊麵🍙🍜🍜闊麵同其他麵好唔同食落冇其他麵嘅質感😔掛湯能力比其他麵高👍🏻淋淋地🥴🍤吉列蝦就唔係炸好左冷藏果d係自己用炸漿炸果d😼但係蝦味尚可🤦🏻🤦🏻‍♂️🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🥩🍜吉列豬扒流水烏冬流水烏冬較淋身🤷🏻‍♀️食落冇酸味🥰🥩吉列豬扒係即叫即炸食落鬆軟😋豬扒味足夠🤩🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍜黑蒜油叉燒拉麵拉麵食落都係較淋蛋味不足🐣叉燒肉比較硬🍖肉味香濃👏🏻🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🥧蟹肉忌廉薯餅雖然蟹肉味不足🤦🏻‍♂️但整體上其實幾好食😍薯餅同蟹肉好完美咁混合埋一齊😋🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍡芝士年糕其實同放題果d差唔多😔不過e度就岩岩炸起😏香口脆口👍🏻🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🥤飲品就飲左蘋果汁同埋提子流打都係罐裝飲品🙊如果要加錢大家就自己衡量下啦🙉🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻舖面比較細💁🏻‍♂️侍應態度尚可🙇🏻‍♂️🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵
小編今次就去左麵•睦月
💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭
✨資訊欄✨
店舖名: ⚡️ 麵•睦月 ⚡️
📌地址: 紅磡湖光街7號聯盛大廈地下10B1號舖
#hkfoodie#foodie#hkfood#food#hkig#hkfoodblogger#foodblogger#hkfoodblog#foodlover#foodiehk#hongkongfood#food#foodpic#hkrestaurant#hker#lovefood#hongkongfoodie#foodstagram#紅磡美食#食好西#相機食先#手機食先#一路食一路post#香港美食窮遊#香港美食#平價美食#港式#食評#美食攝影#美食推介#不專業食評
2020-09-14 283 瀏覽
心血來潮想食烏冬,就專誠去左紅磡幫襯💛麵.睦月💛。定食包括前菜三款、主食、麵豉湯 及 飲品,價錢非常親民,真係抵到不得了。.🍜叉燒瀑布闊面定食$78第一次食瀑布闊面口感冇烏冬咁煙韌 冇咁好彈性,但都keep到有啲咬口,不過個人都係比較喜歡烏冬😂。叉燒燒得勁香口,油香好勁,味玉流心醃得入味👍🏼,其實真係好抵🤑,份量好多,多到食唔哂。.滑蛋豬扒飯定食$58豬扒好超大塊又厚, 蛋汁份量又多,洋蔥又香,飯量又大碗,超抵食!.雞軟骨餃子$18不過不失,有啲油,但餃子控嘅我都一定食🤣。
心血來潮想食烏冬,就專誠去左紅磡幫襯💛麵.睦月💛。
🍜叉燒瀑布闊面定食$78
第一次食瀑布闊面
滑蛋豬扒飯定食$58
雞軟骨餃子$18
不過不失,有啲油,但餃子控嘅我都一定食🤣。
2020-09-12 231 瀏覽
跟唔切風,依家先食白布烏冬,口感特別,滑脫脫咁,果然有驚喜!呢度嘅服務仲好好添!😻🔸鰹魚熱湯叉燒瀑布烏冬 $𝟕𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)鰹魚湯好飲,白布烏冬好滑,筷子都難夾到,好彩佢都冇黐埋一舊舊,係湯入面仍然係一片片,口感好滑,好好食,比起傳統烏冬嚟得特別,叉燒又淋又入味,仲有四大片,以價錢來講,真係好抵食😋🔸天婦羅冷瀑布烏冬 $𝟗𝟓 (𝟑.𝟗/𝟓)冷白布烏冬口感一樣咁好,而且冷麵汁有鵪𪂹蛋丶青蔥丶天婦羅碎丶蘿蔔蓉,同樣一樣好食🤩不過天婦羅蝦就冇乜蝦味,蔬菜就好味啲😆🔸羽衣煎餃 $𝟏𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)餃子煎得好香脆,皮都唔係好厚,裏面餡料好多,十八元四隻真係好抵食!

🔸鰹魚熱湯叉燒瀑布烏冬 $𝟕𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)

🔸天婦羅冷瀑布烏冬 $𝟗𝟓 (𝟑.𝟗/𝟓)
不過天婦羅蝦就冇乜蝦味,蔬菜就好味啲😆

🔸羽衣煎餃 $𝟏𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)
  • 叉燒瀑布闊麵
2020-08-13 280 瀏覽
見到間瀑布烏冬好似幾新奇就入左去試試佢😍。店入面嘅裝修好有日式風味🇯🇵,餐牌有唔同嘅套餐可以選擇,定食仲有汽水送添👍🏼👍🏼😗。🐟滑蛋鰻魚飯定食($78)🥚🍚⠀定食有三款前菜,有蕃薯仔🍠、中華沙律、枝豆。蕃薯仔🍠超甜,飯量勁多實夠飽🤰🏼🍚。滑蛋做到半生熟近乎啫喱咁嘅嫩滑口感🍳😋,不過鰻魚就普普通通,冇咩特別💁🏼‍♂️。缺點係醬汁唔太夠,食到後面有啲寡。⠀⠀🌊天婦羅瀑布闊麵--鰹魚熱湯 🍲($98)⠀依次係我地第一次食布烏冬,布烏冬薄薄地四四方方咁🍲,照計佢比較滑但冇咁煙韌🤔🤔。講返今次食哩碗烏冬,佢地啲布烏冬夠滑,不過食落有啲厚粉嘅感覺,個湯偏淡🤥,明顯味道唔夠,一定要配天婦羅食🤞🏻。天婦羅🍤炸粉夠薄,炸到入面好嫩岩岩好,有水準☺️。⠀⠀

🐟滑蛋鰻魚飯定食($78)🥚🍚⠀

🌊天婦羅瀑布闊麵--鰹魚熱湯 🍲($98)⠀
2020-08-09 212 瀏覽
見到呢間黃店無論中午定係夜晚成日大排長龍,一於今日下晝試吓先!呢間餐廳嘅下午茶都算多選擇,有拉麵、烏冬、日式丼飯等,真係有好多選擇,而且每一款睇落都好精緻好吸引!💛⁣⁣鰹魚叉燒流水烏冬($52下午茶)⁣湯頭食落都幾清甜,仲有三舊叉燒,叉燒肉質軟嫰,肥瘦比例適中!烏冬份量都幾多,食落都飽肚,可以一試👍⁣⁣好想試佢個瀑布闊麵呀!見到好多人都好推介,好似好特別咁!!可惜去到已經賣曬,下次再黎試下先😢

鰹魚叉燒流水烏冬($52下午茶)⁣

❀ 麵.睦月#紅磡 #💛 ❀❗️良心日式拉麵店 居然有長長嘅闊面❗️——————————————————前排見唔少人介紹呢間日式拉麵店嘅瀑布闊麵,一向喜歡闊身麵條嘅我梗係要試吓🤣有套餐$58起,有麵或飯、三款小前菜、麵豉湯同埋嘢飲,幾抵食所以都有唔少街坊支持㗎🔥而家疫情期間都有唔少生意,亦唔少人買外賣,頗受歡迎。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 叉燒瀑布闊面套餐🍜$78有分冷/熱食,冷係似日式冷麵咁無餸點日本冷麵汁,熱就有湯亦可以揀唔同配料。揀咗叉燒熱闊麵,用鰹魚湯底,較為清淡,偏向似醬油,魚鮮味唔算太重。闊面質地似餃子皮,粉感較重,唔係想像嘅煙韌質地。勝在都有四五塊嘅叉燒,瘦肉較多但都算腍。仲有半隻糖心蛋、日式魚蛋、木耳。加埋前菜(中華沙律、枝豆、醃蘿蔔),麵豉湯,都幾飽肚。味道: 3.5/5 性價比: 4/5.☞ 黑蒜油叉燒拉麵套餐🐷$68同樣都係配叉燒,不過就換上黑蒜油湯底,味道香濃得多,豬骨味好重。拉麵粗身、彎彎地掛晒湯,口感幾彈牙。配料同樣有糖心蛋、日式魚蛋、木耳等等,拉麵來講算幾平。味道: 3.7/5 性價比: 4.2/5.整體來講價錢適宜,住開呢頭嘅街坊不妨支持下💛不過味道就冇我想像中咁出色
❀ 麵.睦月#紅磡 #💛 ❀
❗️良心日式拉麵店 居然有長長嘅闊面❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 叉燒瀑布闊面套餐🍜$78
闊面質地似餃子皮,粉感較重,唔係想像嘅煙韌質地。
加埋前菜(中華沙律、枝豆、醃蘿蔔),麵豉湯,都幾飽肚。
味道: 3.5/5 性價比: 4/5
☞ 黑蒜油叉燒拉麵套餐🐷$68
拉麵粗身、彎彎地掛晒湯,口感幾彈牙。
配料同樣有糖心蛋、日式魚蛋、木耳等等,拉麵來講算幾平。
味道: 3.7/5 性價比: 4.2/5
整體來講價錢適宜,住開呢頭嘅街坊不妨支持下💛不過味道就冇我想像中咁出色,想食超高質香濃湯底拉麵嘅就未必適合,當係平時普通一餐飯都OK。
叉燒瀑布闊面套餐
叉燒瀑布闊面套餐
黑蒜油叉燒拉麵套餐
🐰小編又搵到良心嘅讚岐烏冬 佢個扁烏冬好出名!💛🥰-1️⃣「日式冷烏冬🧊($58)」-夏天食冷烏冬真心好爽🤪讚岐烏冬煙靭有咬口 配上混合蔥、蘿蔔泥、鵪鶉蛋嘅醬油食幾開胃btw糖心蛋流心但欠醬油味🙈~Japanese cold udon is cool. It is chewy. It is served with a soya sauce mixed wit wasabi, spring onion, quail egg and mashed radish.-2️⃣「吉列豬扒流水烏冬🐷($68)」-吉列豬扒大份炸得香脆 烏冬熱食都好正仲好養生 食落更加滑lulu🤤~Cutled pork udon in dashi soup is also good. The cutled pork is crispy and savoury. The dashi soup is smooth.-⚠️:dinner starts at 6:30pm/ free soft drink
🐰小編又搵到良心嘅讚岐烏冬 佢個扁烏冬好出名!💛🥰
1️⃣「日式冷烏冬🧊($58)」
2️⃣「吉列豬扒流水烏冬🐷($68)」
整體黎講無乜大驚喜,下午茶黎講一試無妨🤪不過下次去我可能寧願試下佢嘅下午茶丼飯/烏冬,價錢都係大概$40-$50-🥢下午茶套餐:叉燒瀑布闊麵 $45 🆗本身以為個闊麵會好似讚岐烏冬咁煙韌彈牙但食落其實比較似係河粉個類 一咬就斷 麵唔係好掛汁 個鰹魚湯底又比較清個人就覺得唔算太好食🤨叉燒方面就普普通通不過不失整體嚟講個套餐絕對係對得住個價錢但如果平時單點$78呢個叉燒瀑布闊麵我就有啲退卻-🥢下午茶套餐:日式冷瀑布闊麵 $40 🆗下午茶時段有六塊冷闊麵配上蔥、蒜、白蘿蔔蓉同埋生鵪鶉蛋比你撈落個醬汁到點食落比熱湯較為有口感同埋硬少少但同樣地個麵都唔係好掛汁而且個醬汁都好稀 味道比較淡食落其實無乜味
🥢下午茶套餐:叉燒瀑布闊麵 $45 🆗

整體嚟講個套餐絕對係對得住個價錢
但如果平時單點$78呢個叉燒瀑布闊麵我就有啲退卻
🥢下午茶套餐:日式冷瀑布闊麵 $40 🆗

下午茶時段有六塊冷闊麵
配上蔥、蒜、白蘿蔔蓉同埋生鵪鶉蛋比你撈落個醬汁到點
食落比熱湯較為有口感同埋硬少少
但同樣地個麵都唔係好掛汁
而且個醬汁都好稀 味道比較淡
食落其實無乜味

叉燒瀑布闊麵
日式冷瀑布闊麵
20 分鐘 (堂食)
  • 叉燒瀑布闊麵