2010-04-17 8 瀏覽
今日心血來潮, 入左元朗搵朋友!!然後朋友帶我去左呢間麻布十番!!!初初以為呢間都係普通壽司店, 點知啲壽司大得令人吃驚三文魚壽司- 幾好食甜蝦壽司- 普通, 可以再新鮮啲!!!鰻魚壽司- 夠長夠熱, 正牛油炒金菇- 一向吾太鍾意食金菇既我都覺得幾好食牛脷- 乾身左少少, 不過都吾差!呢間野野食既份量好大..我同朋友兩個只係叫左好少, 最後都食吾晒.仲有好多其他野都試
今日心血來潮, 入左元朗搵朋友!!
然後朋友帶我去左呢間麻布十番!!!
初初以為呢間都係普通壽司店, 點知啲壽司大得令人吃驚

三文魚壽司- 幾好食

甜蝦壽司- 普通, 可以再新鮮啲!!!
鰻魚壽司- 夠長夠熱, 正

牛油炒金菇- 一向吾太鍾意食金菇既我都覺得幾好食

牛脷- 乾身左少少, 不過都吾差!

呢間野野食既份量好大..
我同朋友兩個只係叫左好少, 最後都食吾晒.
仲有好多其他野都試
2010-04-16
三文魚同甜蝦壽司
鰻魚壽司
2010-01-27 2 瀏覽
一家四口去左元朗行街shopping, 夜晚就係呢度開飯先叫一客三文魚刺身, 都唔錯, 呀女好鐘意食跟住有: 一口牛, d牛肉都幾大舊吓, 有筋, 同埋d醬油太甜, 唔係好掂炸雞軟骨, 普普通通炸蠔, 幾香口, 唔錯炸蝦火龍卷, 係就係大堆頭, 不過我覺得麻麻地好食加洲手卷, 呀仔食既, 好多飯, 食完話好飽香蒜牛脷, 好咸三文魚和鰻魚壽司, 三文魚好薄同長, 鰻魚唔錯, 但係d飯唔得老公話食過一次就夠喇
一家四口去左元朗行街shopping, 夜晚就係呢度開飯

先叫一客三文魚刺身, 都唔錯, 呀女好鐘意食

跟住有:

炸雞軟骨, 普普通通

炸蠔, 幾香口, 唔錯

炸蝦火龍卷, 係就係大堆頭, 不過我覺得麻麻地好食

加洲手卷, 呀仔食既, 好多飯, 食完話好飽

香蒜牛脷, 好咸

老公話食過一次就夠喇

2010-01-24
2010-01-08
剛搬入元朗時,同事特意推介的日本食肆。自第一次光顧之後,此店成為我與家人及好友的飯聚的熱點。壽司是元朗區一貫的長壽司,是典型的大件抵食,但此店最教我、家人及朋友欣賞的是壽司飯真正的有醋味,不是普通的"長米",而且不是巨型大飯團,叫人吃不消!牛肉飯、羊架、三文魚骨腩也做得不俗。全天候供應的手卷餐更是抵吃之最,有三文魚、鰻魚、天婦羅蝦及黃金魷魚手卷各一,香脆可口,更連麵豉湯,男士吃罷也投降!小店食物品質頗穩定,服務嘛.........一般.........個別店員會主動加茶,但大部份店員的樣子彷彿仍在睡夢當中木無表情。

2009-12-26
  • 鰻魚壽司、三文魚壽司、牛肉飯
(非會員)
我是第一次來這間日式餐廳食野是朋友介紹...估唔到會有驚喜比到我,3人食每人$72蚊就食到咁多野仲要食唔晒打包~~平時出面九龍食平均都要百幾蚊落樓仲要唔知食過d乜要出去找其他野食...:當日叫的野食蟹籽沙律.午餐A.火龍卷.炸雞軟骨.吉列炸蠔.炸軟殼蟹.一口牛肋粒.南瓜拼蕃薯)
2009-11-16
大大碗蟹籽沙律
午餐A $35 超抵食!
吉列炸蠔炸得剛剛好,一食入口入面D肉流晒出來(正)
$38 大大件有8舊入面D蝦彈牙,出面D壽司飯好吃酸度剛剛好~~(抵食)
炸雞軟骨超正~~賣外賣返屋企睇波送啤酒一流!
D蟹炸得靚還可以保持入面有肉汁
$20有10片抵食佢地真係用日本南瓜.蕃薯
到最後一度菜牛肋粒抄得剛好有肉汁彈牙野味,睇下差d都唔夠位擺真係好抵食!
2009-12-04
媽媽成日都話日本野唔飽肚, 我諗佢要改改啦哈哈, 至從同學同我黎過食一次之後...非常難忘...所以今次再同男友黎多一次>v<我地2個都係大食之人!!但係....埋單都係$93咋!!日本菜黎講, 真係好抵!!而且重要係飽哂!!炸蝦火龍卷 應該好多人都試過!呢到都照樣會放埋個蝦頭係到, 我覺得好食啊!$38絕到係值, 對比一D比較貴既火龍卷黎講...都唔會輸!大家真係可以試下!2個人食完個火龍卷都已經飽飽地...重黎左個拉麵, 我地簡左燒雞扒拉麵, 當然可以轉烏冬lum! 拉麵份量都唔算少, 可以每人分到2碗滿既 (十番提供既碗)雞扒分開上 幾好呀, 汁都可以留係到, 唔使浸住!再黎多個三文魚壽司已經好飽na 因為呢到既壽司都比較大件, 刺身都會跟番比例長番D咁就飽哂啦, 原本我地都好肚餓架..所以大家可以衝量下就唔好叫咁多住啦>^<!!另外一提, 見到前面有台情侶, 已經叫左碗沙律, 已經好多架啦重有一碟刺身, 但原來..等左陣...重有碟壽司出黎!!好多!!!結果見到食剩哂d "大夠飯"有少少浪費...所以建議大家可以叫左少量先, 因為等佢上菜既時間
媽媽成日都話日本野唔飽肚, 我諗佢要改改啦
哈哈, 至從同學同我黎過食一次之後...
非常難忘...

所以今次再同男友黎多一次>v<
我地2個都係大食之人!!但係....埋單都係$93咋!!
日本菜黎講, 真係好抵!!而且重要係飽哂!!

炸蝦火龍卷
應該好多人都試過!
呢到都照樣會放埋個蝦頭係到, 我覺得好食啊!

大家真係可以試下!2個人食完個火龍卷都已經飽飽地...

拉麵份量都唔算少, 可以每人分到2碗滿既 (十番提供既碗)
雞扒分開上
幾好呀, 汁都可以留係到, 唔使浸住!
再黎多個三文魚壽司已經好飽na

因為呢到既壽司都比較大件, 刺身都會跟番比例長番D

咁就飽哂啦, 原本我地都好肚餓架..所以大家可以衝量下
就唔好叫咁多住啦>^<!!

重有一碟刺身, 但原來..等左陣...重有碟壽司出黎!!
好多!!!結果見到食剩哂d "大夠飯"

有少少浪費...所以建議大家可以叫左少量先, 因為等佢上菜既時間都唔長
可以唔夠先再order

係到食既期間, 見到其他人食既野都好吸引, 下次會再黎食>v<!!!

元朗真係多好野食

服務方面, 暫時都剩係見到女侍應, 但一次就幾好禮貌, 一次就見到唔係咁有表情...
可能心情唔好lum, 但都接受到, 未至於黑面!

PS 份量多得黎, 味道唔會失色
三文魚壽司
2009-11-28
三文魚壽司
2009-11-13 11 瀏覽
無可否認, 佢每個菜既份量真係幾大所以佢價錢亦都唔平叫左鰻魚同三文魚壽司, 唔單止件魚大, 連舊飯都好大件魚唔算好新鮮, 但舊飯就又凍又硬而人人都話必食既火龍卷, 同樣用上果d 又凍又硬既飯, 結果成個胃都被呢d 凍硬飯填滿..雜綿天婦羅還可以, 又係冇乜特別至於友人成餐飯至愛既炒雜菇... 其實都好難唔好味既總括黎講, 呢個價錢, 0係元朗區絕對有更好既選擇
無可否認, 佢每個菜既份量真係幾大
所以佢價錢亦都唔平
叫左鰻魚同三文魚壽司, 唔單止件魚大, 連舊飯都好大
件魚唔算好新鮮, 但舊飯就又凍又硬

雜綿天婦羅還可以, 又係冇乜特別
至於友人成餐飯至愛既炒雜菇... 其實都好難唔好味既

總括黎講, 呢個價錢, 0係元朗區絕對有更好既選擇
天婦羅與火龍卷
炒雜菇還可以
2009-07-31
炒雜菇還可以
2009-09-06
其實係之前食,而家打番...佢d火龍卷呀鰻食sushi呀好味就唔洗講...同我男朋友就試新野: 和風牛柳粒($48好似)牛柳粒上面鋪滿好多蒜蓉粒,好香...佢亦有好多燒汁係到,好正呀!!!另外佢旁邊仲放左d沙拉醬比你點...整體上,佢d牛柳粒好有肉汁好好味呀!!!雖然唔算太多,但大大粒我覺得都okay呀大家可以試下呀
其實係之前食,而家打番...

佢d火龍卷呀鰻食sushi呀好味就唔洗講...
同我男朋友就試新野:
和風牛柳粒($48好似)

另外佢旁邊仲放左d沙拉醬比你點...
大家可以試下呀
2009-08-25 7 瀏覽
呢餐算係預祝,所以係openrice搵好野食,見到呢間近近地又多好評少劣評,決定簡呢間6:45去到要等位..入面真係好細...同全場爆見到出面貼左張紙寫住話只可以食80分鐘..其實都OK呀..好過同區第間只得45分鐘等左約20分鐘之後有位..原來全場得一個2座位(當然係可以再間開多幾張2人位啦)其實係出面熱住等位時已經簡左幾樣...最尾我地要左..蟹子沙津,北寄貝壽司,蟹棒壽司,炸軟殼蟹,炸雞軟骨,火龍卷,鐵火卷 總共7樣野..上菜速度好快..同埋份量好多..而且野食都好味服務都好好..加茶速度都好快..食一餐都加左5-6次茶..可能間鋪真係好細啦xd最先黎係炸軟殼蟹..e..得7隻腳ge?..唔係應該有8隻咩..呢個一般姐..下次可以食軟殼蟹卷就算之後到炸雞軟骨..呢個幾野味..唔錯到壽司, 北寄貝壽司同蟹棒壽司都有特價, 好似係14蚊碟...個人覺得飯太大舊..哈而鐵火卷真係唔錯, 因為我都食得落..証明d魚生真係唔錯..起碼我食落唔會覺得哎唔開再黎係蟹子沙律, 食評果然無錯, 超大碗..見到已經知道係無可能食得晒..完全係4人份量最尾就係我期待ge炸蝦火龍卷..整幾幾靚..同埋超

6:45去到要等位..入面真係好細...同全場爆

其實係出面熱住等位時已經簡左幾樣...

呢個一般姐..下次可以食軟殼蟹卷就算
之後到炸雞軟骨..呢個幾野味..唔錯
再黎係蟹子沙律, 食評果然無錯, 超大碗
..見到已經知道係無可能食得晒..完全係4人份量

最尾就係我期待ge炸蝦火龍卷..整幾幾靚..同埋超多蟹子..好食!

不過食唔到餃子雞翼有少少失落..佢話無貨
..因為真係想食...
仲有就係想食天婦羅..但好似太多..因為我地只係得2個人..所以又無叫到
下次可以叫過..想試軟殼蟹卷同天婦羅, 仲有朋友極力推介ge鹽燒青魚+鰻魚壽司
但就可以取消蟹子沙律..因為最尾食左一半都無..好浪費

ps..呢間唔收加一..好過好多連鎖店..而且找錢絕對無屈你比貼士ge意欲..抵讚!
炸軟殼蟹
蟹子沙律
鐵火卷
蟹棒, 北寄貝壽司
2009-06-27 4 瀏覽
今晚好多人...雖然等左一段時間..但都直得..因為我食了 火龍...不錯... 但最好就是我食了的燒物(秋刀)十分好味....而天婦羅同曼魚抄飯食相當不錯~~ 但每人都出了70 到... 物超所直... 服務也相當好~~ ^^
今晚好多人...
雖然等左一段時間..
但都直得..
而天婦羅同曼魚抄飯食相當不錯~~

但每人都出了70 到... 物超所直...

服務也相當好~~ ^^

2009-06-26
  • 曼魚抄飯
2009-06-09
估唔到星期一都要等位.好彩都唔算太耐今日點了炸蝦火龍卷(有特價$35)~~~好好味~~北寄貝壽司(呢個都有特價,只不過係$12)~~~超抵~~鰻魚壽司~~好長~~正!!係我至愛!!仲有燒鯖魚同豬軟骨烏冬d食物真係唔錯,只可惜地方太細,不過服務都唔錯,因為d侍應不停加茶
估唔到星期一都要等位.好彩都唔算太耐
今日點了炸蝦火龍卷(有特價$35)~~~好好味~~
北寄貝壽司(呢個都有特價,只不過係$12)~~~超抵~~
鰻魚壽司~~好長~~正!!係我至愛!!
仲有燒鯖魚同豬軟骨烏冬
d食物真係唔錯,只可惜地方太細,
不過服務都唔錯,因為d侍應不停加茶
2009-06-08
2009-05-29 9 瀏覽
上星期四係我的生日,同男朋友講指定食呢間,因為好鍾意食叫左:炸蝦火龍卷 吉列豬扒拉麵,豬骨湯底三文魚三塊(+$20跟拉麵/飯餐)鰻魚sushi蟹棒sushi火龍卷又係次次食,佢面係超級超級多蟹子!!!多到會倒瀉哂d炸蝦肉唔多似雪藏蝦咁,好爽口,真係好好味!!!豬扒幾好味,脆卜卜既皮,湯底幾好飲唔錯!!!好濃郁呀三文魚我唔知,冇食,因為係男朋友食,但我見到塊三文魚好厚!!!鰻魚次次都係我的賣飛佛,超多超多汁又冇乜魚骨絲,正蟹棒今次細左亦都冇咁好味,淡而無味......失望佢真係成日幫你沖茶,唔淡唔會似水咁,好濃的...唔洗特登去買野飲浪費錢!!!
上星期四係我的生日,同男朋友講指定食呢間,因為好鍾意食

叫左:
炸蝦火龍卷 [冇影相]
吉列豬扒拉麵,豬骨湯底
三文魚三塊(+$20跟拉麵/飯餐)
鰻魚sushi
蟹棒sushi

火龍卷又係次次食,佢面係超級超級多蟹子!!!多到會倒瀉哂
d炸蝦肉唔多似雪藏蝦咁,好爽口,真係好好味!!!
豬扒幾好味,脆卜卜既皮,湯底幾好飲唔錯!!!好濃郁呀

鰻魚次次都係我的賣飛佛,超多超多汁又冇乜魚骨絲,正
蟹棒今次細左亦都冇咁好味,淡而無味......失望

2009-05-21
慶祝紀念
生日
2009-05-15 6 瀏覽
做足5日90小時....心裡又有些煩惱事..., 無奈..真的很無奈, 時間能倒流嗎? 不能, 寄情於工作, 日夜不分, 最能讓自己麻木! 今日走到老遠, 散散心吧!老公先泊車, 我先拎位, 入到去鋪頭細細, 每張枱只限80分鐘, 足夠有餘! 我二人先叫了三文魚壽司, $21/2件, 長長拖地三文魚, 飯亦大件, 量多, 但不是很肥美!帶子壽司, $20/2件, 帶子大大件, 但也不十分爽口鮮甜!甜蝦壽司, $20/2件, 甜蝦大大兩條, 殼連頭連尾, 吃起來有點論盡, 爽甜!後追加甜蛋壽司, $13/2件, 蛋厚, 甜, 但不似日式甜蛋味道!帶子壽司 及 炒雜菜, $32, 炒菜唔油, 亦不似日式炒雜菜, 最後仍有些醬汁!整體意見是大件夾抵食, 如果想吃得精緻一點, 此處是不太適合, 食物方面, 平平庸庸, 不收加一, 份量夠, 座位較窄, 跟隔離枱的距離是 "0"!
做足5日90小時....心裡又有些煩惱事...

後追加

次回
厚蛋
炒菜
2009-04-25 4 瀏覽
未夠7點去到,得一檯~ 不過一到7點半~ 全滿~ 地方比較細,座位有d逼~3點幾先食左士林台灣麵~ 有d飽~ 只叫了3樣~曼魚壽司($20 2件)~ 好長呀~~ 果然長長長長長長~~ 好到覺得舊飯好細~ 不過我知係錯覺~ 不錯~軟殼蟹蟹子卷(好似$4x~8件) 外面佈滿蟹子,入面有軟殼蟹+旦, 還可以~吞拿魚沙拉壽司($14~ 2件)~ 吞拿魚沙拉部分好凍,女朋友覺得太凍~ 不過我覺得幾好食~
未夠7點去到,得一檯~ 不過一到7點半~ 全滿~

地方比較細,座位有d逼~

3點幾先食左士林台灣麵~ 有d飽~ 只叫了3樣~

曼魚壽司($20 2件)~
好長呀~~ 果然長長長長長長~~
好到覺得舊飯好細~ 不過我知係錯覺~ 不錯~

長長的曼魚
軟類蟹
吞拿魚沙拉
2009-04-23
長長的曼魚
  • 曼魚壽司
2009-04-18 8 瀏覽
當晚與好友開完台後去到麻布十番吃晚飯,點了幾個送:1.鰻魚壽司,20元兩舊,條鰻魚有成四吋長,幾抵食及味度ok2.炸蝦火龍卷--38元有8件,個賣相唔錯,但食落口就差的,因為的蝦唔夠新鮮,冇乜蝦味3.三文魚,68元有九件,每件都幾大件及新鮮,入口滑及甜美,正4.蟹子鰻魚飯,68元超大碗,蟹子及,鰻魚好多幾好味,抵食5.海鮮炒烏冬,58元一碗,海鮮都算幾多,都ok6.蟹子沙律,26元一大碗,蟹子多,菜及沙律也特別多l,好味及抵食7.牛肉薄燒,44元8件,奉勸大家唔好叫這個,因為食落去又咸又苦真係唔掂總括而言,這間食店都是抵食的。還有服務員不停為你添茶,好過好多酒家服務。五個人埋單都是350元
當晚與好友開完台後去到麻布十番吃晚飯,點了幾個送:

4.蟹子鰻魚飯,68元超大碗,蟹子及,鰻魚好多幾好味,抵食

5.海鮮炒烏冬,58元一碗,海鮮都算幾多,都ok

五個人埋單都是350元
2009-04-14
2009-02-09 5 瀏覽
尋晚四個人去食sushi!!!叫左好多野,有:三客三文魚sushi($21x3),一客饅魚sushi($20),一個滑蛋豬扒飯($35),一個滑蛋雞扒飯($35),兩客三文魚(三塊/一客)($20x2)~但忘了拍照,蟹子沙律($28),炸蠔($28),火龍卷($28)同埋芥辣八爪魚sushi($16)三文魚唔錯,都幾厚,個饅魚sushi真係正!!!又長又厚又冇乜骨又多汁!!!火龍卷好正有八舊d蟹子又超多,個沙律都好好味蟹子又係超多炸蠔好新鮮岩岩炸起,豬扒飯係比雞扒飯好味,芥辣八爪魚sushi都幾好味唔錯呢餐好satisfactory,埋單$293服務幾好,因為不停斟茶
尋晚四個人去食sushi!!!

叫左好多野,有:
兩客三文魚(三塊/一客)($20x2)~但忘了拍照,
蟹子沙律($28),
炸蠔($28),
火龍卷($28)同埋
芥辣八爪魚sushi($16)

火龍卷好正有八舊d蟹子又超多,個沙律都好好味蟹子又係超多

炸蠔好新鮮岩岩炸起
,豬扒飯係比雞扒飯好味,芥辣八爪魚sushi都幾好味唔錯

呢餐好satisfactory,埋單$293

服務幾好,因為不停斟茶