(非會員)
這可是我第三次寫麻布茶房的食後感!第一次的評語是「有讚冇彈」,第二次彈變為「半彈半讚」,…,唉,第三次的評語:「短期內都唔會再造訪此店。」時間:2003年5月22日,中午12:15至下午1:15某前輩邀請我前吃午餐,出發前巳相告此店水準正在嚴重地下降,午市定食的質素麻麻云云…。但,前輩說似乎真的好想試此店,還說:「那麼,不要點午市特價定食,只叫餐牌上的東西吧!」遂不抱任何期望前往,再做多一次瓜!兩個人點了2個定食和1個甜品。侍應生的態度照常地晦氣惡劣,仍然粗手粗腳!食品:茶房風蟹肉旦包定食($58.8)評分:2/5(5分為滿分)評語:煎得過火的旦包浸在淡如開水的清湯裡,完全唔掂兼物非所值!倒是肉碎飯倒還可以吃得入口,可能是因為肉碎是以醬油和味淋烹調,故此算有少少「色、香、味」;否則令人懷疑是否自己的舌頭出了問題!麻布什錦燒烏龍麵($65.8)評分:2/5(5分為滿分)評語:份量和調味減少了一半,成為「色、香、味」均欠奉的一個菜式。物非所值!燒蕃薯霜淇淋- 宇治金時($35.8)評分:3.5/5(5分為滿分)評語:份量和水準明顯下降!若吃膩了「7-11」和麥當努的軟雪糕,又不介意「物非所
這可是我第三次寫麻布茶房的食後感!第一次的評語是「有讚冇彈」,第二次彈變為「半彈半讚」,…,唉,第三次的評語:「短期內都唔會再造訪此店。」時間:2003年5月22日,中午12:15至下午1:15某前輩邀請我前吃午餐,出發前巳相告此店水準正在嚴重地下降,午市定食的質素麻麻云云…。但,前輩說似乎真的好想試此店,還說:「那麼,不要點午市特價定食,只叫餐牌上的東西吧!」遂不抱任何期望前往,再做多一次瓜!兩個人點了2個定食和1個甜品侍應生的態度照常地晦氣惡劣,仍然粗手粗腳!
食品:茶房風蟹肉旦包定食($58.8)
評分:2/5(5分為滿分)
評語:份量和水準明顯下降!若吃膩了「7-11」和麥當努的軟雪糕,又不介意「物非所值」這四個字,大可點來食以別別款式!
總評語:一間食物味道跟服務均有很大的改善空間的店子。最可怕的就是,連招牌貨「燒蕃薯霜淇淋- 宇治金時」的水準都下降,令人汗顏!
a. 食品質素方面,餐牌上的食物和午市特價定食同樣地「有待大大地改善」。還有,請重新檢討調味料的分量,有增加的需要嗎?
b. 服務態度方面,侍應們有重新再培訓的需要,或請考慮注入新血。
2003-05-25 5 瀏覽
佢岩岩開0個陣去過一次, d services 都ok喎. 不過可能真係新開張啦. 食過拉麵, 一般啦, 個湯有d 咸. 仲有試左一個唔知乜乜奄列配食飯團, 個奄列ok, 不過個飯團好大團. 食左會飽晒!!<br />個宇治金時, 唔係唔好食, 但係唔特別. 雪糕加蕃薯, 有d 綠茶sauce 咁啦. <br />食左百零蚊, 算係咁啦!!
食左百零蚊, 算係咁啦!!
(非會員)
第二次造訪此店分析,時間為2003年5月15日中午12:30。路經名店坊,見有職員派價值$5 的午市特價套餐的coupon,故決定在此解決午餐。<br />點了「午市定食- 日式咖哩豬扒$42.8」,內有:<br />1. 日式咖哩豬扒飯: 豬扒肉厚足料,不油不膩,肉汁尚存,剛好!但日式咖哩汁只有顏色,沒有味道,太失色,嚴重地浪費了那塊不俗的炸豬扒!<br />2. 清湯: 不過不失!<br />3. 無醬汁的蕃茄雞蛋絲生菜絲沙拉: 不過不失!<br />4. 餐飲點了「冰紅茶」: 只有顏色,沒有茶味,厲害!<br />對於那些「只有顏色,沒有香味和味道」的日式咖哩汁,我頗為驚訝!跟Curry Bee 的可謂天淵之別!<br />質素的劣,「麻布茶房」的「日式咖哩汁」恐怕跟「百人一朱」的「親子丼」有得揮!心裡很不是味兒!<br />最後想提出另一個很嚴重的問題:此店的侍應嚴重地愛理不理和十萬分晦氣!向shop manager 親自反映映,他似乎對那些投
2. 清湯: 不過不失!<br />
最後想提出另一個很嚴重的問題:此店的侍應嚴重地愛理不理和十萬分晦氣!向shop manager 親自反映映,他似乎對那些投訴習以為常,語氣冷淡!<br />
又係個句:「向和民學野啦!」<br />
埋單,扣除$5 優惠,另加一,合共$42。以食味和服務而言,物非所值!<br />
最後,我個人認為,這兒的午市特價套餐午市特價套餐乃拆招牌之作,無下次!(當你聽到這裡的人對食物質素和侍應態度的不滿到了「媽媽聲」的地步,你就會感受到…)
2003-05-11 0 瀏覽
大家都試過d 雪糕, 已經覺得平平無奇, 我去果陣只係叫左兩碗拉面乍喎, 仲覺得好普通, 甚至有d 怪味添...可能係我地唔識野~~~<br />服務一直都唔係太差...但後尾我真係寫左張意見紙, 轉過眼就見到個女侍應當住其他人客面前睇, 我覺得幾不受尊重。
2003-05-11 0 瀏覽
個日好期待去試佢地個宇治金時雪糕,但真係好失望,無乜特別,同7-11d軟雪糕一樣,個蕃薯又唔覺得特別好味...我個friend叫個雪糕,但唔記得個名,有d雜同埋綠茶雪糕既,個綠茶雪糕就幾好味喎,不過都唔會再去lu~但d侍應真係有d蛤蛤,拿,要改喇~~
2003-05-10 5 瀏覽
第1次去食睇個menu已經知無咩特別,因為吾係好多選擇,叫左個招牌xx雞便當,嘩...我可以話食7仔d雞脾同雞翼仲有水準過佢,好難吃,只得甜品好吃d,又凍又熱甘,幾得意,仲有d價錢好特別會有毫子係尾,但又收10%s.charges wor!?好奇怪lor,我諗下次除非突然想起食甜品會諗起佢之外,都再難會再光臨la
2003-05-06 2 瀏覽
我地點o左叉燒拉麵..味道一般朱古力凍飲..無特別.海鮮沙律..得幾隻蝦..少少菜..跟住咩都無..簡直唔係路.甜品就叫o左個黃豆味既刨冰..雪糕都ok..好多紅荳蓉..個底都有..幾好..不過食o左大半就食唔落啦.提議:如果想去食甜品就記住要留個大肚去食..如果唔係食完個餐..咩都飽哂~服務都幾好~可能唔多人啦~
2003-04-25 9 瀏覽
下晝3點幾來到,都要等左一陣至可以入坐。其實在日本和台灣都見過Azabu,單從裝修來說呢度係較為失色的。有幸坐在近落地玻璃的檯,所以幾舒適。叫左黃金蕃薯雪糕及白玉紅豆冰淇淋﹝係咁上下名,非100%準確﹞,預左個黃金蕃薯加雪糕會甜到漏,點知無想像中咁甜。蕃薯茸幾好食,軟雪糕都唔錯,但淋上的綠茶醬就多到有少少恐怖。白玉即無餡的糯米團,如配以甜到漏的紅豆再加雪糕就剛剛好,亦是在日本很普及的甜品,有時佢地仲會加埋用茶粉沖、苦到澀的綠茶簡直是perfect match!但這裡的紅豆茸唔夠甜,可能要遷就香港人的口味都唔定,所以有點兒失色。宇字金時即紅豆加綠茶雪糕及刨冰,如大熱天時食就最正,所以留番遲少少再來吃過。埋單80幾蚊,未食過可以來試試。話時話又唔覺D服務好差,都幾有笑容的。
話時話又唔覺D服務好差,都幾有笑容的。
bad
2003-04-19 2 瀏覽
態度好差,成日行o黎行去自己傾偈(講馬講波),比意見個經理,竟然比懷疑,咁就咪整張意見紙la,D食物極淡,蔬菜好難食,有陣怪味,PS勸大家咪去
D食物極淡,蔬菜好難食,有陣怪味,
PS勸大家咪去
2003-04-06 4 瀏覽
兩女一男點了:親子丼定食($45.8)麻布什錦燒烏龍麵定食($65.8)茶房風煎蛋($25.8)燒蕃薯霜淇淋—宇治金時($35.8)<br />全部食物份量味道賣相都交足貨,環境亦不俗。<br />惟侍應生粗手粗腳,粗聲粗氣,應該向和民居食屋學野!
兩女一男點了:
親子丼定食($45.8)
麻布什錦燒烏龍麵定食($65.8)
茶房風煎蛋($25.8)
燒蕃薯霜淇淋—宇治金時($35.8)<br />
全部食物份量味道賣相都交足貨,環境亦不俗。<br />
侍應生粗手粗腳,粗聲粗氣,應該向和民居食屋學野!
2002-12-18 9 瀏覽
我食o左個抹茶刨冰,低層是紅豆中間是刨冰加上軟雪榚,再淋上抹茶汁,嘩好好味,軟雪榚好滑不似麥記同7仔個d,紅豆又唔太甜,d汁有好香抹茶味,不過食完好鬼食凍。而我媽咪食完個拉麵都讚,與味千同等價錢但就好食好多。
我食o左個抹茶刨冰,
低層是紅豆中間是刨冰加上軟雪榚,
再淋上抹茶汁,嘩好好味,
軟雪榚好滑不似麥記同7仔個d,
紅豆又唔太甜,d汁有好香抹茶味,
不過食完好鬼食凍。
而我媽咪食完個拉麵都讚,
與味千同等價錢但就好食好多。
2002-12-09 8 瀏覽
所謂出名的甜品味道非常一般,冇乜特別,兩個甜品差不多$100, 與價錢對唔成正比,我情願去松記食糖水好過...環境亦唔得,座位逼,又嘈,最難頂就係竟係播埋d好似音樂盒o既音樂..仲要好大聲o個隻最最最唔掂係service,員工全部好似未受訓咁,烏sir sir,對自家出品完全冇認識,要周圍問人..唉.. 一個好普通的甜品等好耐都未到,問經理竟然話係要等十五分鐘..落單時又唔講...唉唉... 隔離臺埋單竟然連人地張單都整唔見埋, 又計錯數...簡直離譜再唔改善,想客人再幫襯都難
再唔改善,想客人再幫襯都難
2002-12-05 0 瀏覽
Food just ok ar .......Poor taste of rice !<br>Noodle is better la..............<br>No surprise lei !!!<br>Disappointed !!!!! Won't go again lu !! >_<
<br>No surprise lei !!!
2002-12-02 15 瀏覽
我試過個抹茶刨冰, 都ok~ 但竟然要等30分鐘~ order時又唔講定~ 追單先講~ 個年糕好難食~ 係service值得一讚咁啦, 不斷幫客人斟茶~ 坐門口o個d位好慘, area又唔係大, 等位駛唔駛用咪呀? 個咪仲要成日wee wee聲~ 吵耳到激~
係service值得一讚咁啦, 不斷幫客人斟茶~
2002-12-01 0 瀏覽
原以為這間日本餐廳的食物很好吃, 怎知飯菜一般不在話下, 連出名的甜品亦普普通通: 雪糕和麥記的沒有分別, 我和女友都失望而回.