2017-06-22 234 瀏覽
近排天氣又濕又凍咁,落雨落到痴左線,真係好煩!咁話晒都係假期,就梗係點都要出去食吓野先安落喇!而我本人就最LIKE食辣,於是就同捉左妹子走左去食麻辣川~ 因為之前經過已經好想食,今日有時間就梗要gogogo喇~~~睇咗下個menu,除咗有麻辣鍋同米線食之外,仲有好多燒烤小食,齋雞亦就已經有4種唔同嘅口味啦,而我地就叫左個干鍋餐,好期待呀!!!羊腩干鍋,要咗微辣,曬乾嘅辣椒鋪滿成個鍋,食材豐富,羊腩、支竹都有好多!!好夠味吖。驚著辣嘅話最好點翻杯豆漿啦,我就係用呢個方法!順帶講吓個豆漿好有豆香又濃郁又滑口,真係世界級正呀!
2017-06-03
2017-06-22 215 瀏覽
雖然天氣已經逐漸變暖啦,不過都喺阻擋唔到我地要食辣嘢嘅決心。對於我地呢啲重口味嘅人嚟講,食辣喺唔分四季嘅,無論咩時間,咩地點,只要想食就會去食!麻辣川米線就係最近發現嘅一間好店啦,睇咗下餐牌,鍋底嘅辣度有好多種,最低嘅喺小小辣,最勁喺大辣。干鍋嘅鍋料可以自己自由搭配。我地兩個人就點咗個麻辣干鍋,入面有冬旬、油豆卜、肥牛同小粟米;料真係夠豐富啦,滿滿一鍋,好似就快要滿出嚟啦,辣味非常入味,凈喺望著都已經流曬口水啦。加埋仲點咗豆漿同凍檸茶,隨時準備解辣用;豆漿香滑,凍檸茶酸甜可口另外仲單點一份燒蜜汁豬頸肉,燒得好香,而且食落一啲都唔油膩,啖啖都喺肉,幸福吖!!!~~
2017-05-28
2017-06-21 170 瀏覽
同同事一齊做野加班OT遲咗收工,費事翻屋企食出前一丁,佢就話不如去附近食個粉,我話可以喔,反正都夜,於是就去左公司附近既呢間食店食D野先返屋企來到過左飯市,已經無需要等位,我就比較鐘意無甘多人。可以坐耐D,如果好多人,我就想食完走,太吵了。原本我係諗住食個粉就算嘅,但係同事就話不如唔好食粉食干鍋同小食,所以就叫左呢碟燒烤三拼,貌似唔錯,甘反正都係餓,我覺得幾好食,裡面有蜜汁豬頸肉、香草雞翼、燒汁豬扒,每種都無同風味;豬頭肉嫩滑,甜甜地滑滑的,豬扒就分量多,好嚼頭,豬扒都是新鮮,香草雞翼就全部都有香草,睇佢烤得好似有少少焦,但係食落又唔覺,有D香草味道都好清,雞肉夠滑!我地2個都好鐘意食辣野,所以仲叫埋呢個麻椒黑草羊腩幹鍋,係招牌菜黎,麻椒不會好辣,更偏向麻辣,川味十足,好多肉,羊腩都炆得好霖,分量多,配料都好豐富,加埋秘制香料,食落齒頰留香,唔會好辣,一般廣東人都可以接受得到!可能本身都餓緊,所以覺得特別好味!下次可以再來食過,今餐滿足而歸!!

2017-06-09
2017-06-21 187 瀏覽
以前成日同同事去深水埗嘅e間分店食米線嘎,不過嚟葵芳哩邊哩間食都係第一次!以前一啲都唔鐘意食米線,不過e間啲嘢真係好正,所以食過翻尋味吖!不過今日嚟就唔喺食米線咁簡單啦,仲要試下米線以外嘅其他野。餐廳內燈線十足,人都幾多下。一份花雕雞亦,我地兩個人一人share兩隻就已經夠曬啦,雞亦都幾大隻,而且一份先28蚊,唔貴吖!雞亦放咗燒汁去燒,所以食落好香燒汁味,肉質嫩得嚟,又有汁,正!再黎就係米線大雜燴!我要咗一份唔辣嘅,最近喉嚨痛唔敢食辣嘢。米線入面有雞絲、黑木耳、椰交、金菇、溏心蛋….一碗米線一個人根本食唔曬吖,兩個人先搞得掂。咁大一碗56蚊咋!同埋我地仲叫左個好特別嘅“紫檀花雕酒浸糖心蛋”,啲蛋喺用花雕酒浸泡過嘅,所以有好香花香同酒香味,再加上糖心蛋獨特嘅味道,食食下都好似要醉啦哈哈哈哈哈。
餐廳內燈線十足,人都幾多下。
2017-06-15
2017-06-20 150 瀏覽
朝早11點幾起身,睇咗下都差唔多到飯點啦,又仲未食早餐,就約埋隔離吖欣落樓下米線店食brunch。一入門口就可以見到一張手寫嘅推介紙,諗住下次再嚟食嘅時候一定要叫多幾個人一齊嚟同我食個雞鍋。一大早起身連杯水都無飲,所以點兩杯豆漿潤下喉嚨先。豆漿熱辣辣,香甜絲滑,而且啲渣都隔得好乾淨。因為兩款雞亦都好想試,兩種都點咗,一款喺香草雞亦、一款喺花雕雞亦。香草雞亦喺花雕雞亦嘅基礎上,加咗好多香草喺上面,味道好清新。輪到今日嘅主角——雞絲溏心蛋米線啦,哩度米線嘅湯底有雞湯同酸辣嘅可以揀,齋麻辣就有六個level,我要咗小麻辣。雞肉啖啖嫩口,仲有好香腐乳味。

2017-06-12
午餐
2017-06-20 246 瀏覽
今日嚟麻辣川,就喺為咗食辣而嚟嘅!!我同Kay兩個都係鐘意食辣之人,食得辣之人,所以就放大個膽去點一個麻辣干鍋同一個黑草羊南件干鍋啦。食到後面我真係好佩服我地兩個可以清曬盤。干鍋上嚟嘅時候,真係見到都流曬口水吖,齋辣椒都已經有10幾條啦,好興奮吖!!!麻辣干鍋凈喺叫佢小小辣,已經咁大陣仗啦!!入面有白蘿蔔、紅薯粉同肥牛。辣味已經完全滲曬入啲蘿蔔同薯粉到啦,蘿蔔煲得好淋,肥牛依然好嫩。為咗保險啲,都係點翻兩杯青蘋果汁特飲準備下先,必要時刻嚟一啖。好香嘅蘋果味+青檸味,酸甜可口。辣味已經滲曬入羊肉嘅每一個位置,食落口又香又麻又辣,不過肉質依然可以保持到咁鮮美,真係難得。最後兩個人將成個鍋都清曬啦,咁大一鍋,材料咁豐富,加買特飲兩個人用咗223蚊,人均110左右,抵食!
2017-03-19
2017-06-20 220 瀏覽
朋友話,食大餐就要同條仔食,食街邊小食就要同死黨咁即係中左六合彩都唔使指意請我食大餐啦......所以佢今日就帶左我去佢自己想去食,但係又唔會同男朋友食嘅辣辣米線平時呢間野都係排晒長龍,所以我地2條友之前都食左D蛋糕咁,入去前佢好大方咁話請我食,咁我梗無所謂滷水拼盤(金錢肚、腎片、豬大腸)我最鐘意就系食拼盤啦,因為裡面咩都有,金錢肚爽,腎片爽口,大腸滑得來都系爽口,入味而且好淋,小小辣但係又唔過分,鹵水味好正宗,分量都好多下,夠曬食喇~~食辣野,一定要飲凍野先過癮,整翻杯凍朱古力,冰下透心涼。又可以繼續食過辣野。朋友就要豆漿,佢話呢排戒凍野飲喎~兩個人就系圍住盤野食下吹下水,環境都算OK,可以傾到計。最緊要,最緊要,最緊要,就係好抵食啦梗係~~~
朋友話,食大餐就要同條仔食,食街邊小食就要同死黨

滷水拼盤(金錢肚、腎片、豬大腸)

兩個人就系圍住盤野食下吹下水,環境都算OK,可以傾到計。
最緊要,最緊要,最緊要,就係好抵食啦梗係~~~
2017-06-07
2K
2017-05-29 4645 瀏覽
今日同購友一齊行葵芳,順便去食好野。 知道開左間麻辣川米線,喜歡吃米線的我就同朋友去左麻辣川米線試下。 🍜招牌大窩雞湯米線($59) 🌶麻酸辣湯底(+$2) 不設加餸配料有:鮮雞絲🐔、滷猪大腸🐽、滷猪腩肉🐷、蘿蔔、甜酸菜🌿、腐皮、炸菜粒🍃、生菜、芽菜、韮菜、魚蛋🍡 🍼送豆漿一杯 另外點了個🌶四川干鍋🍲 🍲🌶麻椒中辣($28) 鍋底有麻椒、酸辣、辛香辣選擇。 鍋底選了招牌的麻椒口味,用上多款香料和隻隻飽滿的紅辣椒炒製而成,不同辣度有不同收費。 每個干鍋最少4款至最多10款配料起炒,食物吸收了香料味道,非常好吃! 🐥雞腎片($25) 🐄黑柏葉($38) 🌱木耳絲($16) 🌿蕃薯苗($14) 🍃唐生菜($14) 🍜紅薯珍珠粉($14)干鍋選配素菜味道超好,一定要選多幾份啊! 另外選配紅薯珍珠粉也非常吸味啊! 店內有紙巾提供,非常細心,吃辣很容影吃到滿面油脂且紅卜卜的。
🍜招牌大窩雞湯米線($59)
🌶麻酸辣湯底(+$2)
不設加餸

🍼送豆漿一杯
另外點了個🌶四川干鍋🍲

🍲🌶麻椒中辣($28)

鍋底有麻椒、酸辣、辛香辣選擇。

🐥雞腎片($25)

🐄黑柏葉($38)

🌱木耳絲($16)

🌿蕃薯苗($14)

🍃唐生菜($14)

🍜紅薯珍珠粉($14)

干鍋選配素菜味道超好,一定要選多幾份啊!

另外選配紅薯珍珠粉也非常吸味啊!

2017-05-28
2017-05-25 178 瀏覽
見呢間有麻椒湯底, 即刻試左, 我揀左「最少辣」結果一d 都唔辣==, 建議可由「少少辣」去試! 米線的確好入味, 呢樣好緊要,另外胡椒味好出!!另外點左香草雞翼, 的確用左勁多香草, 但覺得唔入味, 香草有d苦苦地,整體來講雞翼淡左點! 同埋會食到滿咀,牙縫都係香草, 同心儀對象撐台腳就要注意喇!另外都試左糖心蛋, 有淡淡既中藥,濃烈既酒味!本人好鍾意食蛋,但呢個配搭唔夾!女友叫左白羅白, 比足六舊你, 夠甜!!全間店都新淨企理,好多小菜都想試,可以再來!

女友叫左白羅白, 比足六舊你, 夠甜!!

全間店都新淨企理,好多小菜都想試,可以再來!
  • 麻椒湯米線
2017-05-23 76 瀏覽
是日需到葵芳一趟,平日都只會在新都會,葵廣尋吃,不過是日興起,決定到附近嘗鮮去。麻辣川是友人間口碑不錯的食店。吃個獨行快食,米線是不錯的選擇~有面壁位,獨行食飯不搭枱,不錯!酸辣底配蘿蔔豬腸花鵰蛋米線。素聞花鵰蛋有名,是糖心的,濃濃的花鵰浸得透徹,心心眼!酒醉食品是我喜歡的一道菜,這間做得很不錯!蘿蔔就失色了⋯不入味之餘,帶點生蘿蔔的青味。酸辣湯底初上桌超熱時辣得嗆喉⋯後來涼了一點倒是也還好~不過,為了花鵰蛋,會再來的!

有面壁位,獨行食飯不搭枱,不錯!

酸辣底配蘿蔔豬腸花鵰蛋米線。

蘿蔔就失色了⋯不入味之餘,帶點生蘿蔔的青味。

酸辣湯底初上桌超熱時辣得嗆喉⋯後來涼了一點倒是也還好~

不過,為了花鵰蛋,會再來的!
麻辣酸辣米線已變成港人的至愛,就連日本飲食集團也大手筆來收購香港米線連鎖店。的的確確出名的連鎖米線店有一定的水準,但吃慣了偶然也想試試其他的小店。在葵芳大球場附近,我同朋友發現了這間吃米線的新店子。不清楚是何時開的,但那門面裝潢及所介紹的菜式已令我們要內進試試啊。晚上九時多的時間小店內人不算多,空間比想像中大,坐位也寬敞。當然那多樣化的菜牌也很吸引。肚子餓了,想吃的東西也多…………“麻煩先來杯熱檸茶及凍奶茶吖“!…………看到那特別的杯子當然感覺良好。可是那奶茶真的十分十分甜,是特意想給人解辣嗎?*酸辣豬潤米線 ~ 本以為小辣算是中等辣,因對下有最小辣同小小辣,對上有中小辣,中辣及大辣,點知小辣原全不辣。豬潤也偏熟偏硬了。放湯的配菜也不多。* 麻酸辣米線 ~ 同為小辣湯加了腐皮,大腸,八爪魚及豬軟骨。整體附湯配菜小,湯不辣又帶點甜很奇怪。豬軟骨肉炆得算淋但軟骨還很硬吃不下。* 蕃薯苗 ~ 不是到處有麵店提供蕃薯苗,裡還可有多種醬汁選擇,我們揀了腐乳汁,可是汁很濃稠及甜,無腐乳的咸及香味,遜色了!* 燒烤三拼 ~ 內否豬頸肉,雞亦及豬扒。先說說豬頸肉,肉質似梅頭义燒,而肉本身調味不夠只有蜜

熱檸茶及凍奶茶

酸辣豬潤米線

四餸麻酸米線

腐乳蕃薯苗

* 燒烤三拼 ~ 內否豬頸肉,雞亦及豬扒。先說說豬頸肉,肉質似梅頭义燒,而肉本身調味不夠只有蜜味。雞亦沒有燒過所以肉偏腍,香草也灑得過多,加香草後並沒再燒過,當然不好吃。最後是豬扒,可惜也燒得太乾了。

燒烤三拼

整體來說,食物款式很多樣化,單看餐牌已帶給客人新鮮感及食慾,可是食物質素及味道有待改善。

(※ 此為個人食評不涉及餐廳之邀請,用餐優惠或試食活動。)

2017-05-16
$171 (宵夜)
2017-05-04 126 瀏覽
有推介說呢間米線唔錯,既然屋企唔煮飯,就試下呢間米線如何。位置都容易搵,葵涌廣場行三四分鐘便到,舖面舒適乾淨,而且座位都寬闊。餸菜款式都多,但見有9蚊一個餸說有點貴。最後點了麻椒湯底配木耳同糖心蛋。糖心蛋真的很糖心,有淡淡既酒味,唔錯。木耳爽口而且都挺多,配搭住較軟身既米線,口感很好。而湯底沒有大遍既紅油來增加辣度,感覺真的用辣椒煲的湯底,比起譚仔係唔錯既。總括而言:如果行開葵芳,唔想食譚仔同小雨天米線,呢間都系一個好既選擇。
有推介說呢間米線唔錯,既然屋企唔煮飯,就試下呢間米線如何。

木耳糖心蛋米線

糖心蛋真的很糖心,有淡淡既酒味,唔錯。
木耳爽口而且都挺多,配搭住較軟身既米線,口感很好。

總括而言:
木耳糖心蛋米線
2017-04-26 2698 瀏覽
美味糧尾之選@麻辣川米線 和好姐妹見面,在葵涌廣場血拚後找地方醫肚。喜歡食辣的我們上OPENRICE在川菜店找到麻辣川米線這間小店,食物頗具特式,而且非常便宜,喜歡辣的朋友千萬別錯過! 小店就位於葵芳信芳街,就在葵涌廣場對面的球場附近 平日的晚上人不太多,小店冷氣強勁,服務員姐姐非常熱情 這個套餐應該是這裡的皇牌,我眼見店內人人都點了這一個 還有大量川式小食,最重要是幾十元就有交易,份量不會很大碟。人少想食多幾款都可以~ 還有四川干鍋供應!!!!我在香港暫時未找到!可是友人不想食,唯有下次再來試啦 辣度有好多種不同程度,平時在其他米線店食到中辣的,在這裡就點上大辣吧,其實也不是很辣 燒烤三拼$55,食肉獸必點的呢,包括了豬頸肉,雞翼和豬扒,而雞翼更有幾種口味去選擇烤燒蜜糖雞翼,烤燒香草雞翼或者麻椒味 我選了麻椒味雞翼,非常入味,食起來很有川燒風味。 即叫即燒,熱辣辣!而豬扒也很鬆化入味,食起來陣陣炭火香氣,食落又夾帶著濃郁的肉香 而最美味就是烤豬頸肉, 豬頸肉的質感很嫩滑,很爽口,肥瘦均勻,吃完一件,忍不住口又想再吃!而且很入味,又不會死咸!肉質帶著大量肉汁一點也不
美味糧尾之選@麻辣川米線

小店就位於葵芳信芳街,就在葵涌廣場對面的球場附近

平日的晚上人不太多,小店冷氣強勁,服務員姐姐非常熱情

這個套餐應該是這裡的皇牌,我眼見店內人人都點了這一個

我選了麻椒味雞翼,非常入味,食起來很有川燒風味。

而最美味就是烤豬頸肉,

豬頸肉的質感很嫩滑,很爽口,肥瘦均勻,吃完一件,忍不住口又想再吃!而且很入味,又不會死咸!肉質帶著大量肉汁一點也不乾

藥材紫薑花雕酒浸糖心蛋$18

清新的紫薑有助消減蛋的膩

糖心蛋做得很好,黃色會流動的糖漿般的糖心黃已夠吸睛,蛋黃半熟的口感加上陣陣清香的花雕酒味,簡直是絕配!入口即化的蛋黃真的會讓人食慾大增

招牌大窩雞湯米線$58包飲料

大堆頭之作,二個女生都絕對夠食,入面很多料!包括了豆腐皮,酸菜、豬腩肉、雞肉、生菜,羅白等而且用上鮮雞湯,食完不會口乾

很喜歡這裡的米線口感夠彈牙又不會太硬,食起來很滑溜,啜一口,帶住陣陣雞湯,不自覺又食清光

愛食辣的友人點了一份小辣米線,麻辣湯底非常滋味,不僅僅只是辣那麽簡單 而且香氣濃郁,帶點麻痺的口感非常過癮

跟餐送豆漿一杯~

3K
2017-04-22 118 瀏覽
夏天將至,係時候換季了。女人永遠都係貪心少少,明明成櫃衫褲鞋襪,都要買番幾件換一下。葵芳廣場有平有貴,潮流集中地之一,購物之餘不忘醫肚先,友人帶路去了附近的一間米線專門店。店內裝潢紅紅綠綠,有別於一般的米線店,潮潮地。我比較貪心,選了五款餸,粟米粒,竹筍,牛腩,蘿蔔和金菇。湯底是酸辣,味道剛好,不太酸不太辣。粟米粒相信是新鮮的一棵摘出來的,漲卜卜,好鮮甜有口感。牛腩尚算軟腍。蘿蔔可能季節關係,有渣不太入味。另外點了一碟醉酒雞翼,表面煎過。酒味不太濃烈。最重要沒有雪藏味。

店內裝潢紅紅綠綠,有別於一般的米線店,潮潮地。
2017-04-22
午餐
2017-04-22 101 瀏覽
昨晚屋企冇煮飯,哥哥話葵芳足球場對面有間米線都幾好味.我哥哥好鍾意食麵,食過唔少間店舖,所以佢話好味應該都唔差,今晚既晚餐就決定食呢間.哥哥指定要麻椒米線配小小辣+豬面肉,金菇.我同媽媽就要清雞湯+豬腩肉,金菇,甜酸菜.清雞湯米線:睇到佢地寫明"不落雞湯粒",心裡即時讚賞呢間店,因為大家既理念一樣,拒絕"扮天然味道既味精雞湯".食米線前先飲一啖湯底,我好鍾意呀,湯底清甜,唔同出面既味精湯底.而且可能加了甜酸菜,湯底仲有少少酸甜既味道.餸菜方面,豬腩肉同金菇係正常,但好想推介甜酸菜,同連鎖店米線的味道是不同的,不會太酸,而且切成大粒,食落方便.推介.麻椒米線:我同媽咪試了少少,只不過是小小辣,但辣到不斷咳.不過味道都幾香,哈哈

• 甜酸菜
  • 麻椒湯底