2016-08-04 786 瀏覽
尋晚去咗呢間麻辣川開飯,叫咗酸辣米線配酒浸溏心蛋同川辣小食。米線我叫咗小辣,試下水溫,因為店內有寫明不設加湯服務,大家要因住嚟叫。湯底微酸,辣係我理想中嘅小辣溏心蛋酒味好濃,而且同其他餸一樣係加6蚊,都幾抵。川辣小食入面有豬大腸、牛肚同雞腎,除左雞腎硬少少之外,其他味道都唔錯,都係小小辣。同行家人o係我到之前已經食飽咗,留咗一隻川辣雞翼比我,呢隻雞翼真係超級辣,鍾意食麻辣嘅朋友可以一試。不過可能店家比較忙,米線叫咗走芽菜都無走。但整體食物質素幾好

湯底微酸,辣係我理想中嘅小辣
溏心蛋酒味好濃,而且同其他餸一樣係加6蚊,都幾抵。

2016-08-03
  • 酒浸溏心蛋
2016-07-08 726 瀏覽
游完水行過去葵芳諗住醫肚,但因為唔熟呢頭,就求其揀左一間開餐。估唔到都好食喎。先睇下個環境先:坐落都唔錯(因為唔係午飯時間,人流無乜)尤其係啲高腳櫈,唔知點解幾鐘意。之後睇下餐牌有咩食:選擇都多,揀啱就寫紙仔落單:揀湯底同辣度+餸料(最多5樣)+剔掉唔要嘅配料。佢張野寫明話入左機無得改單,所以各位要留意啊😂因為運動完所以大食左少少,叫左個三餸麻酸辣米線(豬肉餃+雞肉+腩肉)同埋一個麻油黑木耳。米線整體同譚仔差唔多啦,中規中矩,但個腩肉滷得幾入味,唔錯食,而個黑木耳份量多之餘又夠爽脆,好食。跟餐凍飲要加$6但特飲就$7,所以特飲抵啲,叫左個雜果檸七,啱晒依家咁熱嘅天氣去飲。整體都幾好,如果去開葵芳而又諗唔到食咩嘅話,可以黎試下。
先睇下個環境先:
坐落都唔錯(因為唔係午飯時間,人流無乜
)尤其係啲高腳櫈,唔知點解幾鐘意。
之後睇下餐牌有咩食:

整體都幾好,如果去開葵芳而又諗唔到食咩嘅話,可以黎試下。
2016-06-27 692 瀏覽
辣蒜雙牛~42蚊~比較貴左D~~~牛肚夠淋~牛柏葉就唔淋又唔爽口................夠辣~蒜味都幾出~~~~都係貴左D....... 大腸加豬軟骨~~40蚊~~~麻椒味~~~同麻辣叉唔多~~大腸夠淋~又夠入味~~~軟骨就D肉夠淋同入味~~但舊軟骨就硬左D.....囉........杯野飲比較好味~~~有好濃慨朱古力味~~~~跟面叫加7蚊..............唔算平~唔抵叫~ 叫杯水都收錢架~~~如果叫野飲要一次過叫~唔係會收正價...............對於叫野飲同連水都收3蚊~實在係唔能夠認同.....

夠辣~蒜味都幾出~~~~都係貴左D.......
大腸加豬軟骨~~40蚊~~~麻椒味~~~同麻辣叉唔多~~
大腸夠淋~又夠入味~~~
對於叫野飲同連水都收3蚊~實在係唔能夠認同.....

2016-05-13
  • 什果朱古力
2016-06-17 541 瀏覽
麻辣川已經成了我的飯堂,不吃辣的我也愛上了,今次點了雞湯豬大腸米線,雞湯清甜肉味再加上豬大腸更是絶配,鹵水豬大腸入味不硬有嚙口,朋友點了麻椒湯肥牛米線小小辣,我試了一口麻椒湯,也有清甜肉味,但之後麻痹感覺我吃不消,小食點了麻椒汁淨菜餃味道都不錯,但餃皮厚了扣一分,新裝修環璄舒適,只是有點不夠冷氣,吃完有點點汗水😅還有麻香木耳絲送,扺食🙌
還有麻香木耳絲送,扺食
🙌
雞湯豬大腸米線
麻椒淨菜餃
2016-06-15
雞湯豬大腸米線
麻椒淨菜餃
2016-06-02 465 瀏覽
已經係第4次幫襯,水準不變,餸料製作用心,例如冬菇佢就係蠔油炆冬菇,呢樣野誠意分爆燈。另外有黑栢葉,唔係咁多粉麵店有得食,不過佢d黑栢葉既口感同味道有進步空間。豬軟骨好入味,味道不錯,睇得出係佢地自己炆,不過炆得太耐有少少“鞋”。之前食粉送糖心蛋,今次送木耳,個人就鐘意糖心蛋多d。另外,之前老闆明明話果d蔥,酸菜係可以叫佢地落多d, 佢張落單紙就有我揀“少”,無得揀“多”,我唯有手寫"多",可惜我兩次去測試過呢樣野,佢地都係當睇唔到,令人失望。
之前食粉送糖心蛋,今次送木耳,個人就鐘意糖心蛋多d。
2016-06-01
2016-05-25 393 瀏覽
去葵芳行街,順便一試十大最好味米線,地址原來近葵涌球場,這店是新裝修,有點像西餐廳,但坐近門口位就不夠冷氣有點熱。我叫了麻酸辣肥牛金菇米線,先試湯底,先覺有酸跟著辣最後麻痹,很有層次感👍,肥牛不會太肥,金菇一般,米線都很滑,另值得推介小食麻椒鮮栢葉黑白配,栢葉新鮮很爽口,麻椒汁很香好味,但很辣很麻,下次要少汁
,肥牛不會太肥,金菇一般,米線都很滑

麻酸辣肥牛金菇米線
2016-05-24
麻酸辣肥牛金菇米線
2016-04-25 413 瀏覽
係OpenRice見到佢有coupon,所以就一於試一試啦!平時都食慣左譚仔呀,雲桂香果類……今次試新野啦果然真係好唔錯  先上枱係酒浸溏心蛋,真係好足酒味嫁!有少少辣辣地既感覺, 可以當係飯前小食嫁! 不過食完蛋就等左好耐先有米線好彩等咁耐都無失望既,真係幾好食!叫左個豬腸米線中辣 豬腸唔會太淋, 都幾爽口, 而米線既硬道都適中, 個湯既味都濃既, 但係就好似唔夠辣味, 下次應該叫大辣啦下次一定再去

下次一定再去
2016-04-23 392 瀏覽
上次一個人食得少野,今次再食過。藥材溏心蛋,想試好耐啦!! 一試堅唔差,值得試,淹到隻蛋真係有一絲絲藥材味,算係唔錯啦,但底下有d水唔好以為係湯,係冇咩味,所以唔會飲。蛋得 依個上次都食過,今次試麻辣湯底,雖然唔係商業味,但我覺得冇麻椒咁好食,變得普通左!!重頭戲黎啦,我要介紹依個黑白配,真係幾好味,辣味算重,唔算食得辣既小心。但黑同白都好爽,夠淋,辣味偏向四川辣多d。 底下有蘿蔔既,但一d都唔夾,唔好味。蘿蔔唔夠甜唔緊要但真係同隻辣好唔夾,又或者因為唔入味,怪怪!!
上次一個人食得少野,今次再食過。
藥材溏心蛋,想試好耐啦!!

但黑同白都好爽,夠淋,辣味偏向四川辣多d。
  • 藥材溏心蛋
  • 黑白配
2016-04-18 376 瀏覽
鍾意周圍搵辣野食,今次搵到入葵芳~~一入去就已經聞到陣麻味,而且覺得間舖好乾淨GE感覺,食都食得舒服D!! 畫紙落單~可以淨麵又或者配餸,自由配搭~湯底就分清雞湯同麻椒辣、麻酸辣、酸辣~我就緊係揀左麻椒小辣啦(小辣都夠~哈哈)尼啦尼啦~小辣都紅卜卜,第一啖真係要小心D食,因為一唔小心就會比D麻辣"俗"親,會好咳!!食啦~好麻好正呀~擇左豬肉韮菜餃,都ok ge,不過豬肉就唔多~至於朋友叫左個麻椒小小辣,但就冇乜色而且好似冇辣味@@但就雞湯味濃,唔知係落錯單定點呢?!@@試左啖...但都一樣好好食~ 到埋單個時,收銀台隔離有個糖果碟,有好多好味ge糖請人食,我都拎左粒~^^~覺得呢間店太有心了!哈哈~一定會再來

2016-04-17
2016-04-17 273 瀏覽
網上見到有人推介依間,於是又試下麻辣野。因為本人真係好鍾意食辣 睇佢餐牌都同一般米線店冇太大分別,但多左個黑白配 係牛柏葉黑白配,又幾特別咼,不過我一個人就下次食。依間野bar枱位幾好,有得俾你放書包,唔錯嗌左個大腸米線,係麻椒小辣。個碗幾特別,大腸都幾多件,有成八九件,價錢三十一蚊,我覺得ok!!大腸係滷水大腸超入味,都好淋!! 我鍾意佢多九幾,好爽好有趙口。 湯底麻椒,同譚x丫個d唔同味,你飲啖係真係胡椒味好重,食米線會感覺到小小麻既,唔錯,我鍾意。但如果你想食麻辣火鍋個種,佢就唔係啦。我鍾意食辣但無需去到喪辣地步,所以我推介小辣係剛剛好!!!
網上見到有人推介依間,於是又試下麻辣野。
因為本人真係好鍾意食辣
睇佢餐牌都同一般米線店冇太大分別,但多左個黑白配

係牛柏葉黑白配,又幾特別咼,不過我一個人就下次食。
依間野bar枱位幾好,有得俾你放書包,唔錯
嗌左個大腸米線,係麻椒小辣。
我鍾意佢多九幾,好爽好有趙口。
我鍾意食辣但無需去到喪辣地步,所以我推介小辣係剛剛好!!!
2016-04-09 329 瀏覽
我就至愛食米線,今之就試下呢間米線,係長沙灣都有分店!首先黎個麻酸辣豬皮米線米線軟硬度適中,未算好彈牙但個湯低值得一讚! 食落無味精,有些雞湯味,食完都唔口喝!辣度可以下次再叫辣啲!豬皮亦都很爽口!另外就有黑木耳竹笙 竹笙夠爽口,吸哂湯汁,有酸辣既味道,正!而家黎仲有招牌溏心蛋送!但都係食番米線好啲。總括而言,呢間米線唔錯,最緊要味精唔多!
我就至愛食米線,今之就試下呢間米線,係長沙灣都有分店!
首先黎個麻酸辣豬皮米線

米線軟硬度適中,未算好彈牙

但個湯低值得一讚! 食落無味精,有些雞湯味,食完都唔口喝!

辣度可以下次再叫辣啲!

豬皮亦都很爽口!
另外就有
黑木耳竹笙

竹笙夠爽口,吸哂湯汁,有酸辣既味道,正!
而家黎仲有招牌溏心蛋送!

但都係食番米線好啲。
總括而言,呢間米線唔錯,最緊要味精唔多!
2016-04-05 1189 瀏覽
現場非常簇新,長枱又或者四人座、八人圍座亦有,雖然那種板凳會看起來的骰,但其實坐下應該不太舒適。本人坐門口,後來發現熱天時坐門口,熱風時而吹至還是不太爽。 湯底也有很多不同程度選擇, 大中小辣,本人點了最低級的最小辣麻椒紅湯。 凍檸茶杯子特別少見,味道不錯,檸檬新鮮茶味夠濃,看不到底部有點尷尬,但戳完檸檬後夠味即可,雖杯子非茶餐廳經典膠杯,但這隻杯子新穎少見,有點特色。 滷水腩肉肥美,中間有一層有如「小學生用的橡皮擦」般的肥膏,難以下咽。除掉此部分肥膏,餘下部分還是不錯,滷水入味,有點肥才美味。 藥材花雕酒浸溏心蛋,可能我點了此作米線一餸,放進湯內又使它熟了些,因此蛋黃不太流質,但味道確不錯,一咬下就有濃烈花雕酒香,香濃入味。 米線亦沒有什麼特別,不特別粗或幼,亦不覺煙韌彈牙。湯底有一種椒味,麻的感覺亦非常強勁,吃了兩口米線喝兩口湯底,經已有點口腔麻感,麻椒湯底味道濃厚,火喉十足。 以往長沙灣店,此店也以辣著名,可能較適合嗜辣人士來吃紅彤彤那些麻辣湯底吧。如今這家麻辣川開到來葵芳,人不算太多,可能因為我下午茶時段到訪吧,遲

凍檸茶杯子特別少見,味道不錯,檸檬新鮮茶味夠濃

,有點肥才美味。

,因此蛋黃不太流質,但味道確不錯
,一咬下就有濃烈花雕酒香,香濃入味。

,吃了兩口米線喝兩口湯底,經已有點口腔麻感
,麻椒湯底味道濃厚,火喉十足。

以往長沙灣店,此店也以辣著名,可能較適合嗜辣人士來吃紅彤彤那些麻辣湯底吧。如今這家麻辣川開到來葵芳,人不算太多,可能因為我下午茶時段到訪吧,遲些可以再試試其他食品。
2016-03-28 308 瀏覽
係葵芳返工,乜都食到厭最期待有新餐廳開同事話有間野新開,本身係深水埗有間都出名又送花雕糖心蛋咪試下囉5個女仔 叫左兩個招牌大窩雞湯米線 $55/碗兩款雞亦,一個蜜糖,一個類似土匪米線真係好大碗一個麻酸辣湯,一個酸辣湯分別唔太大。但湯底真係好正好過譚仔,不過譚仔d餸就勝在多款d雞亦,蜜糖可以話係無乜蜜糖味可能個湯濃味,再食其他野蓋過左類似土匪嘅,都係譚仔勝,譚仔土匪真係無得輸不過,麻辣川都唔叫差到最後,個花雕糖心蛋唔錯花雕酒嘅清香。蛋係流心,蛋味唔夠香,應該係隻雞嘅問題(just kidding)如果將佢煙燻,層次應該會更佳不過都叫好有心思 有子薑配糖心蛋(ideas應該黎自鏞記)overall都叫抵食好食夾大件值得一試
係葵芳返工,乜都食到厭
最期待有新餐廳開

同事話有間野新開,本身係深水埗有間都出名
又送花雕糖心蛋
咪試下囉

5個女仔 叫左兩個
招牌大窩雞湯米線 $55/碗
兩款雞亦,一個蜜糖,一個類似土匪
米線真係好大碗

一個麻酸辣湯,一個酸辣湯
分別唔太大。但湯底真係好正
好過譚仔,
不過譚仔d餸就勝在多款d

雞亦,蜜糖可以話係無乜蜜糖味
可能個湯濃味,再食其他野蓋過左
類似土匪嘅,都係譚仔勝,
譚仔土匪真係無得輸
不過,麻辣川都唔叫差
到最後,個花雕糖心蛋唔錯
花雕酒嘅清香。蛋係流心,
蛋味唔夠香,應該係隻雞嘅問題

(just kidding)
如果將佢煙燻,層次應該會更佳

不過都叫好有心思 有子薑配糖心蛋
(ideas應該黎自鏞記)

overall都叫抵食好食夾大件
值得一試
2016-03-11 594 瀏覽
係OpenRice見到佢有coupon,所以就一於試一試啦!平時都食慣左譚仔呀,雲桂香果類……今次試新野啦果然真係好唔錯 先上枱係酒浸溏心蛋,真係好足酒味嫁!有少少辣辣地既感覺, 可以當係飯前小食嫁! 不過食完蛋就等左好耐先有米線好彩等咁耐都無失望既,真係幾好食!叫左個豬腸米線中辣 豬腸唔會太淋, 都幾爽口, 而米線既硬道都適中, 個湯既味都濃既, 但係就好似唔夠辣味, 下次應該叫大辣啦下次一定再去

果然真係好唔錯
好彩等咁耐都無失望既,真係幾好食!叫左個豬腸米線中辣
下次一定再去
2016-02-03
用餐優惠
優惠券
  • 酒浸溏心蛋
2016-02-26 759 瀏覽
葵芳一向多野食,早排開左間麻辣川米線,食第一次已經不錯,今日再去水凖依然。我唔追棘食清湯好唔好食好覺,呢度清湯係有水準嘅~可以唔洗食X仔,特別推薦藥材花雕酒浸糖心蛋香草雞翼都好好食係杯檸茶細杯D
香草雞翼都好好食

係杯檸茶細杯D