2024-09-17 293 瀏覽
🍱手工滷肉蝦捲便當 $69蝦捲外表香脆 內裡口感彈牙滷肉肥瘦適中 入口即溶 是米飯小偷配料粉絲重蒜蓉味 加上粟米粒及椰菜碎口感層次豐富 整體份量很澎湃 非常飽肚🥓黑布台式香腸 $28很香甜又非常juicy 每一啖都油香滿滿 🫔芝士火腿肉鬆蛋餅 $42蛋餅餡料很豐富 芝士火腿肉鬆更是蛋餅的必有餡料除了芝士份量很多 很香濃 很拉絲此蛋餅更加添了很多新鮮青蔥配上自家制醬汁 很不錯😋🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56吐司塗上了蜂蜜烘烤過 很香甜及香脆半熟流心蛋加上邪惡的芝士肉嫩多汁的雞腿 工正地切開兩半呈上眼睛也餓了🥤桂花雪梨羅漢果茶(無糖)$32🥤冬瓜茶(少甜) $22提供無糖及少甜飲品 相對健康
手工滷肉蝦捲便當

🥤桂花雪梨羅漢果茶(無糖)$32
🥤冬瓜茶(少甜) $22
提供無糖及少甜飲品 相對健康

2024-09-15 213 瀏覽
今晚去食台灣嘢,終於食到依間人氣餐廳,好彩我哋早到,餐牌好多樣嘢都想食,我哋每樣組別都叫咗少少試吓😍慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56雞腿肉嫩滑,芝士融化得啱啱好,加埋香脆嘅吐司,口感一流,真係好滿足!芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42餅皮香口,裡面嘅吞拿魚同粟米配搭得好好,芝士味濃郁,食落去好有幸福感😋手工滷肉便當 $59滷肉味道濃郁,飯粒粒分明,配上椰菜粉絲粟米粒同滷蛋,好豐富,真係好有台灣風味。花枝丸配淮鹽 (5粒) $38花枝丸彈牙,淮鹽嘅鹹香味要一粒接一粒咁食,停唔到口😂飲品方面,我哋揀咗冬瓜茶同桂花烏龍茶,清新又解渴😋食完已經排晒長龍,下次要再試吓其他嘅食物😍評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺黑布小巷大角咀大全街58號地舖📍奧運港鐵站B出口7分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #TaiKokTsui #TKT #大角咀 #台灣菜 #黑布小巷

慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42

手工滷肉便當 $59

花枝丸配淮鹽 (5粒) $38
花枝丸彈牙,淮鹽嘅鹹香味要一粒接一粒咁食,停唔到口😂

評分:最高為5分

大角咀大全街58號地舖
📍奧運港鐵站B出口7分鐘路程

2024-09-07
2024-09-15 214 瀏覽
位於大角咀大全街58號的黑布小巷,專注於台灣特色美食與飲品,這裡的氛圍既親切又充滿活力,讓人一走進來就感到舒適。儘管我不常來大角咀,但這次因工作需要,我意外發現了這家隱藏的美食寶藏。我曾在荔枝角的黑布小巷用餐,對那裡的菜品印象深刻,這次我想再次體驗他們的美味,果然沒有失望。這裡的菜單多樣,從經典的台灣小吃到創新飲品,每一樣都讓人期待。當我點了火腿芝士肉鬆蛋餅時,真的是驚喜連連!這道菜的外皮煎得金黃酥脆,裡面的火腿與芝士完美融合,肉鬆的加入更讓整體口感更加豐富,無論是作為早餐還是下午茶,都是極佳選擇。而慢烤雞腿芝士蛋吐司則是另一道必試的美食,雞腿肉鮮嫩多汁,與融化的芝士相結合,味道香氣四溢,搭配煎蛋,更是層次分明,讓人忍不住一口接一口。這裡還有一個新推出的慢烤豬仔骨便當,這是他們定期更新菜單的佳品之一,讓顧客每次來訪都有新選擇,這樣的用心真的值得讚賞!我特別喜歡他們的創新精神,讓每次用餐都充滿驚喜。最後,我點了一杯桂花雪梨羅漢果茶,這杯飲品既清新又解膩,羅漢果的香氣讓人感覺身心舒暢。整體而言,黑布小巷雖然走的是平民路線,但食物的質素卻是一流,讓人感受到濃厚的台灣風味,真的值得反覆光顧!

慢烤雞腿芝士蛋吐司🥪 ($56)呢個慢烤雞腿芝士蛋吐司真係票的不得了 雞腿烤到又嫩又滑 D芝士融晒 然後一咬個蛋汁咇晒出黎 加埋脆脆嘅吐司 真係一口咬落去滿足到爆!芝士火腿肉鬆蛋餅 🫔($42)芝士火腿肉鬆蛋餅 真係即叫即食 芝士同樣流出嚟 加埋火腿咸香味好 連埋肉鬆食 有唔同層次 蛋餅皮幾薄 包住所有好味 絕對有台灣嘅質素 手工滷肉雞扒便當🍱 ($69)雞扒外脆內嫩 配上好入味滷肉 連埋一齊食好啱送飯 唔覺意會唔小心食晒 側邊都有放左啲小菜 可以中和番個油膩感 同時營養亦均衡啲 花枝丸配淮鹽 ($38)花枝丸好彈牙 配埋啲淮鹽 鹹香入味 不錯 桂花烏龍茶🥤 ($28)呢杯茶桂花味道清新 飲落去仲有一啲淡淡嘅桂花味 唔甜 啱晒講求健康朋友凍頂烏龍茶🥤 ($28)味道醇厚 啖啖都係茶香 夏天飲真係消暑又解渴 都係另一個好選擇
慢烤雞腿芝士蛋吐司🥪 ($56)

芝士火腿肉鬆蛋餅 🫔($42)

手工滷肉雞扒便當🍱 ($69)

花枝丸配淮鹽 ($38)
花枝丸好彈牙 配埋啲淮鹽 鹹香入味 不錯

桂花烏龍茶🥤 ($28)

凍頂烏龍茶🥤 ($28)
2024-09-15 143 瀏覽
大角嘴難得有間台灣野,見早到冇乜人就試一試,入去之後出面都keep住有人排隊🫨台式肉蛋芝士吐司🥪呢間嘅招牌💯即叫即做,吐司用蜜糖烤香後配搭埋流心蛋同豬扒,超邪惡但好味🤤紅燒台式牛肉麵🍜牛肉半肥瘦,份量好多,麵條彈牙,湯底濃郁正宗炸花枝丸,有5粒,外脆入面保留到Q彈芝士火腿肉鬆蛋餅,即叫即整,有拉絲效果,每次食台灣野必叫,配料好足,大推❤️不過食得太飽,最後食唔晒🥲跟餐加$8-12就有台式飲品冬瓜茶桂花雪梨羅漢果茶黑布小巷

台式肉蛋芝士吐司🥪

紅燒台式牛肉麵🍜
牛肉半肥瘦,份量好多,麵條彈牙,湯底濃郁正宗

炸花枝丸,有5粒,外脆入面保留到Q彈

跟餐加$8-12就有台式飲品冬瓜茶桂花雪梨羅漢果茶

黑布小巷
2024-09-14 103 瀏覽
#20240911 📝📍 黑布小巷 @hakpo_alley 大角咀大全街58號地舖 🍽️荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#慢烤雞腿蛋吐司 $49💭 慢烤的確係慢烤,個大大塊既雞髀好嫩滑🍗流心蛋滑嘟嘟,咬穿左個蛋黃就成個包都充滿蛋汁🍳配埋酸酸甜甜既秘制醬汁同脆口既多士,4樣野各有各口感,簡單放埋一齊根本唔需要其他野已經好好味🥪.#芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42💭 用左傳統既台式做法,入面滿滿既吞拿魚漲卜卜,咁多原先會以為好搶味,但上面有粟米同啲醬係度,蛋餅仲落左蔥花落去一齊煎,味道上有中和返,切開有6大舊,成舊放入口好滿足呀🌽.#紅燒台式牛肉湯麵 $68💭 呢碗麵望落平平無奇,上枱果陣仲覺得佢咩麵無,點知食左一啖有啲驚艷,麵質類似手工麵咁彈牙得尼又掛湯,然後個紅燒湯先係最正,有啲蕃茄酸味又帶少少辣,勁惹味🍅明知飲完會頸渴都忍唔住飲左好多,而且啲肉用左牛肋條,咬落十分淋,非常好味🐮. 🥢 #花枝丸配淮鹽 +$28💭 其實有其他小食都好吸引🤩見到有#黑有台式香腸 同#夜市蝦捲 都好似好正,奈何肚仔既位置有限,唔可以浪費食物既原則下忍痛揀左呢個,丸咬
#20240911 📝
#慢烤雞腿蛋吐司 $49

#芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42

#紅燒台式牛肉湯麵 $68

🥢 #花枝丸配淮鹽 +$28
💭 其實有其他小食都好吸引🤩見到有#黑有台式香腸 同#夜市蝦捲 都好似好正,奈何肚仔既位置有限,唔可以浪費食物既原則下忍痛揀左呢個,丸咬落食到入面有魷魚,彈牙爽口,淮鹽唔算太多,食到尾都唔會好咸幾好🦑

🥢 #凍頂烏龍 +$12
🥢 #桂花雪梨羅漢果茶 #凍 +$15
💭 最平可以叫少糖既#冬瓜茶 ,其他都標榜無糖,烏龍茶正常,羅漢果同桂花雪梨一齊煲會多左種清甜,比起淨係得羅漢果陣藥材味相對易入口,用尼解渴一流🍐

#大角咀美食 #大角咀黃店 #🐷在大角咀 #荔枝角美食 #荔枝角黃店 #🐷在荔枝角 #🐷_食
2024-09-13 86 瀏覽
呢間台式小店餐廳面積不大,裝修以簡約風為主❇️芝士火腿肉鬆蛋餅▶️份量都幾大件,而且足料,滿滿的肉鬆,食落有咬口❇️手工滷肉蝦捲便當▶️同樣好足料,除咗蝦捲,仲有好多滷肉、粟米粒、粉絲、酸菜、椰菜同半隻滷蛋,蝦捲有少許彈牙,最欣賞滷肉半肥瘦,帶點油香,撈飯一齊食夠惹味❇️慢烤雞腿蛋吐司▶️吐司上枱時已切開兩半,吐司包有烘過,有少許脆邊。慢烤雞腿肉厚切得嚟,肉質嫩滑亦保持到肉汁!入面夾上流心荷包蛋,食落蛋味好香濃,必點推介!❇️花枝丸配淮鹽(5粒) ▶️每粒都大大粒,咬落彈牙,而且淮鹽味香濃,咸度適中,食落亦唔會好油膩❇️桂花雪梨羅漢果茶(凍)▶️飲品可以跟餐加配叫,呢款清清地夠健康❇️冬瓜茶(凍)(健康少甜)佢呢個冬瓜茶比平日飲開的冇咁甜,不過成間店的飲品選擇偏少整體價錢唔貴,而且份量足,性價比高
呢間台式小店餐廳面積不大,裝修以簡約風為主
❇️芝士火腿肉鬆蛋餅
▶️份量都幾大件,而且足料,滿滿的肉鬆,食落有咬口
❇️手工滷肉蝦捲便當
❇️慢烤雞腿蛋吐司

❇️花枝丸配淮鹽(5粒)
❇️桂花雪梨羅漢果茶(凍)
▶️飲品可以跟餐加配叫,呢款清清地夠健康

❇️冬瓜茶(凍)(健康少甜)
佢呢個冬瓜茶比平日飲開的冇咁甜,不過成間店的飲品選擇偏少
整體價錢唔貴,而且份量足,性價比高
2024-09-08
午餐
2024-09-12 93 瀏覽
《台式爆餡吐司🍞》———————————————-#黑布小巷 🖤-呢間小本經營嘅小店人氣十足,最近喺大角咀開咗分店,環境都幾舒適,好適合收工嚟食~-🍞 慢烤雞腿芝士蛋吐司即叫即製熱辣辣,用上軟熟厚切白方包香烤烘底,外脆內軟,配搭慢煮雞腿肉同半熟日本流心蛋,蛋漿撈埋雞腿肉,口感creamy,😝厚切雞腿肉質嫩滑啖啖肉,加上瀑布芝士同自家配製醬汁,鹹甜味嘅平衡做得好好😙 -🇹🇼 滷肉便當手工滷肉鋪滿喺珍珠飯上面,滷汁非常之香,味道濃郁,食得出炆咗好耐,滷肉份量多,啖啖都充滿滷肉😋 滷肉肥瘦相間,滷得夠入味,超好撈飯-🍜 紅燒台式牛肉麵湯底略帶微辣,味濃郁,加埋酸菜一齊食好夾😙 牛肉麵大大碗,份量夠哂多,牛肋肉肉質軟腍😝麵條煙韌有口感,正!-另外我哋嗌多咗小食,芝士火腿蛋餅材料豐富,蛋香味都幾突出,同秘製甜醬好夾,芝士做到拉絲效果🧀黑布台式香腸原條上,燒得都幾香,好有台式晚市風味😌
《台式爆餡吐司🍞》
———————————————-
#黑布小巷 🖤
🍞 慢烤雞腿芝士蛋吐司
🇹🇼 滷肉便當
🍜 紅燒台式牛肉麵
2024-09-02
2024-09-12 89 瀏覽
由荔枝角開到黎大角咀!水準依舊👍播住台灣歌好有fu~🤣🥪慢烤雞腿蛋吐司 $49吐司烤到好脆😍好香牛油味🧈蛋仲係流心,蛋汁加埋吐司好夾🍳雞腿加左bbq醬,酸酸甜甜,雞肉嫩滑👍🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42蛋餅好煙韌😍粟米🌽同吞拿魚份量好多😍面頭再加左沙律醬同大阪燒汁,重口味人士會好鐘意🤣🍜紅燒牛肉麵 $68牛肋條連住少少筋,幾軟腍,份量好多!湯底充滿牛油,好濃郁!麵夠索汁同彈牙❣️🍤炸蝦餅 $28蝦餅好彈牙,麵包糠包住黎炸,好脆🤣📍黑布小巷 (大角咀)大角咀大全街58號地舖

由荔枝角開到黎大角咀!水準依舊👍
播住台灣歌好有fu~🤣

🥪慢烤雞腿蛋吐司 $49
吐司烤到好脆😍好香牛油味🧈
蛋仲係流心,蛋汁加埋吐司好夾🍳
雞腿加左bbq醬,酸酸甜甜,雞肉嫩滑👍

🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42
蛋餅好煙韌😍
粟米🌽同吞拿魚份量好多😍
面頭再加左沙律醬同大阪燒汁,重口味人士會好鐘意🤣

🍜紅燒牛肉麵 $68
牛肋條連住少少筋,幾軟腍,份量好多!
湯底充滿牛油,好濃郁!
麵夠索汁同彈牙❣️

🍤炸蝦餅 $28
蝦餅好彈牙,麵包糠包住黎炸,好脆🤣

📍黑布小巷 (大角咀)
大角咀大全街58號地舖
  • 芝士吞拿魚粟米蛋餅
2024-09-10 82 瀏覽
人氣台灣料理🖤黑布小巷ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡《黑布小巷》係大角咀開咗新分店啦❤️之前荔枝角店食過覺得都幾唔錯🫶🏻新店環境更加舒適 食物質素都保持到水準!▪️🐥慢烤雞腿蛋吐司$49賣相吸引有滿滿餡料嘅吐司已預先切好一半✨慢烤雞腿肉質嫩滑 加上半熟日本流心蛋💛吐司輕輕烘到微脆 加上自家秘制醬汁 🫶🏻真係幾好食 難怪係招牌!想邪惡啲仲有加芝士配搭選擇~如果同我一樣想冇咁heavy 揀呢個都已經好夠味🤍▪️🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅$42台灣蛋餅都好吸引 荔枝角店食過最經典嘅芝士x火腿~今次就試下芝士吞拿魚粟米蛋餅🐟吞拿魚比得好多 粟米甜甜地中和咗半溶芝士嘅鹹香食落覺得又唔會太膩 加埋秘製醬汁 正!▪️🐔雞髀肉椒麻拌麵$68整個拌麵都幾豐富 唔可以睇小椒麻辣度辣到都幾惹味下 拌麵粗幼適中 幾有口感雞髀肉都幾滑下 有兩大塊 啖啖肉🐥另有好多酸菜、粟米 同埋鐵蛋做配菜✨▪️黑布台式香腸$28/2條好邪惡!但好好味!食完預咗會肥…台式香腸係3:7肥瘦黃金比例!烤到脆皮嘅口感 一啖咬油脂感肉汁滿滿!▪️甜不辣$38/3塊超大塊嘅甜不辣煎炸後金黃色 都唔算太油~
人氣台灣料理🖤黑布小巷
《黑布小巷》係大角咀開咗新分店啦❤️
之前荔枝角店食過覺得都幾唔錯🫶🏻
新店環境更加舒適 食物質素都保持到水準!

▪️🐥慢烤雞腿蛋吐司$49
賣相吸引有滿滿餡料嘅吐司已預先切好一半✨
慢烤雞腿肉質嫩滑 加上半熟日本流心蛋💛
吐司輕輕烘到微脆 加上自家秘制醬汁 🫶🏻
真係幾好食 難怪係招牌!想邪惡啲仲有加芝士配搭選擇~
如果同我一樣想冇咁heavy 揀呢個都已經好夠味🤍

▪️🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅$42
台灣蛋餅都好吸引 荔枝角店食過最經典嘅芝士x火腿~
今次就試下芝士吞拿魚粟米蛋餅🐟
吞拿魚比得好多 粟米甜甜地中和咗半溶芝士嘅鹹香
食落覺得又唔會太膩 加埋秘製醬汁 正!

▪️🐔雞髀肉椒麻拌麵$68
整個拌麵都幾豐富 唔可以睇小椒麻辣度
辣到都幾惹味下 拌麵粗幼適中 幾有口感
雞髀肉都幾滑下 有兩大塊 啖啖肉🐥
另有好多酸菜、粟米 同埋鐵蛋做配菜✨

▪️黑布台式香腸$28/2條
好邪惡!但好好味!食完預咗會肥…
台式香腸係3:7肥瘦黃金比例!
烤到脆皮嘅口感 一啖咬油脂感肉汁滿滿!

▪️甜不辣$38/3塊
超大塊嘅甜不辣煎炸後金黃色 都唔算太油~
煙韌口感配上我勁鐘意嘅甜酸汁 好開胃!

跟餐加$12仲配桂花&凍頂烏龍茶✨
仲有台灣特色飲品冬瓜茶或者雪梨羅漢果茶🍐

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍黑布小巷
大角咀大全街58號地舖人氣台灣料理🖤黑布小巷
幫襯勁買💛黑布小巷📙@hakpo_alley店面一邊係大門,一邊係外賣落單嘅窗口,有種台系質感🪟 內裡牆身用咗深綠色嘅瓷磚設計,加上木質裝飾,營造出一種簡約而溫馨嘅感覺,整體環境寧靜舒適🪵紅燒台式牛肉湯麵🍜湯底色澤紅亮,入口係濃郁嘅牛肉味道,帶有微微嘅辣感🌶️ 帶啲肥膏嘅牛肉煮得軟腍,麵條彈牙有口感,吸滿咗湯汁,配上唔少得嘅辣炒酸菜,每一口都令人回味無窮🙂‍↕️慢烤雞腿芝士蛋吐司🥪整齊嘅切面望到滿瀉嘅配料,每一啖都充 滿幸福感🫶🏽 原隻大雞脾去骨去筋,嫩滑無雪味🍗 半熟流心蛋汁,芝士同蛋黃醬令口感更為豐富,填滿吐司嘅每一個夾縫🧱 穩陣嘅紙包讓大家都唔會食得狼狽😛 一份兩件,其實吃完一件已經少少飽肚😆芝士吞拿魚粟米蛋餅🫓蛋餅皮薄身而唔會太油膩,超足料嘅餡料,吞拿魚配上香濃嘅芝士同甜美嘅粟米🌽 每件蛋餅都好墜手,筷子功差啲都未必夾得起🥢黑布台式香腸🔴鹹香味道濃郁,外皮略帶嚼勁,肉汁豐富,帶有輕微嘅甜味💄蝦餅🍤炸得金黃酥脆,啱啱好咁鎖住咗蝦肉嘅鮮甜。外層炸粉薄而脆,入面嘅蝦肉彈牙多汁👍🏽凍桂花烏龍🌼凍桂花雪梨羅漢果茶🍐無糖版本更加能夠突顯出桂花嘅清香🌿 桂花烏龍嘅茶香濃郁,清爽得嚟唔會太甜💧 至
幫襯勁買💛

芝士吞拿魚粟米蛋餅🫓

芝士吞拿魚粟米蛋餅

黑布台式香腸🔴

黑布台式香腸

鹹香味道濃郁,外皮略帶嚼勁,肉汁豐富,帶有輕微嘅甜味💄

蝦餅🍤

蝦餅

凍桂花烏龍🌼
凍桂花雪梨羅漢果茶🍐

凍桂花烏龍|凍桂花雪梨羅漢果茶

無糖版本更加能夠突顯出桂花嘅清香🌿 桂花烏龍嘅茶香濃郁,清爽得嚟唔會太甜💧 至於桂花雪梨羅漢果茶,味道清甜帶有淡淡嘅果香,兩杯飲品都好啱喺夏天飲,清涼解渴💦

支持良心小店💛
紅燒台式牛肉湯麵
芝士吞拿魚粟米蛋餅
蝦餅
凍桂花烏龍|凍桂花雪梨羅漢果茶
2024-09-06 96 瀏覽
黑布唔係第一次食,但喺大角嘴開左之後就係第一次。之前食鹵肉飯同爆餡多士,味道非常好,就黎睇下新店有咩新野試。我兩個人,平日七點去到,唔洗等位,但食食下就滿座。再食多士,又想試新野,所以我地叫左超多野食。慢烤雞腿芝士蛋多士多士對切,芝士同蛋漿溶埋一齊,賣相相當吸引芝士既量非一般多,咬開每一啖都拉絲。拉絲芝士配埋蛋漿,口感同味道都豐富濃郁。慢烤雞腿肉大舊得黎又嫩滑,調味岩岩好。食完會超級滿足既多士!台式香腸台式腸烤到表皮香脆,咬落去係卜一聲。實實在在既豬肉餡有肥同有瘦肉,平衡得岩岩好,唔會柴又唔會成口油。口感實在,味道又夠惹味,送飯送酒都好fit。芝士火腿肉鬆蛋餅蛋餅捲埋又粗又長,份量十足。餡料簡直係滿載,包滿左肉鬆、火腿、蛋、蔥同芝士,超級豐富。蛋餅同多士用既芝士唔同,但量都係多,一樣都係溶哂,好正餡咁多,味道同口感都好豐富,而且蔥既量比一般食既多,食起黎更加香同清新。雞髀肉蔥油拌麵拌麵都係大大一碗,雞髀肉兩塊厚既,但望落都睇到唔會乾拌麵蔥油好夠味,好似唔洗送都可以就咁食哂。雞髀醃得夠入味,口感嫩滑,啖啖肉。酸菜非一般,係非一般既辣,原來撈喺入面既辣椒粒唔係吊一吊味或者裝飾下,係真係俾左

慢烤雞腿芝士蛋多士
多士對切,芝士同蛋漿溶埋一齊,賣相相當吸引

台式香腸

雞髀肉蔥油拌麵
拌麵都係大大一碗,雞髀肉兩塊厚既,但望落都睇到唔會乾

拌麵蔥油好夠味,好似唔洗送都可以就咁食哂。雞髀醃得夠入味,口感嫩滑,啖啖肉。酸菜非一般,係非一般既辣,原來撈喺入面既辣椒粒唔係吊一吊味或者裝飾下,係真係俾左辣

但呢個突如其來既酸辣,幫撈麵帶黎左刺激,令佢更有層次。

甜不辣
唔知係我前幾個月去台灣冇試到太多甜不辣定咩,我覺得佢地呢個炸甜不辣仲好食過我喺台灣食到既

薄身但大大一塊,外皮由其外圈炸到酥脆,入面雖然薄身,但依然保留到濕潤同煙韌。配埋甜酸但唔係點辣既醬汁,口感同味道都一流。

冬瓜茶
甜度適中,味道正常,係熟悉既冬瓜茶味。

桂花雪梨羅漢果茶
唔會太甜,飲到甘甘甜甜既羅漢果味,清熱解毒,岩哂呢個天氣飲。

食物水準非常唔錯,係附近番工既我諗唔到食咩既時侯,又多間餐廳可以揀😆
2024-09-06 82 瀏覽
最愛周圍覓食嘅小妹我,最近發現黑布小巷係大角咀開設了新分店,當然要去捧捧場,來個台灣美食之日🤤招牌台式肉蛋芝士吐司💯必食🌟,芝士呈拉絲,豬扒肉嫩有肉汁,蛋流心狀,超級邪惡😋台式蝦餅、花枝丸配淮鹽炸到金黃色,香脆可口紅燒牛肉麵牛肉軟稔,湯濃郁入味,麵爽口彈牙芝士火腿肉鬆蛋餅蛋餅皮薄,蛋味濃,配搭芝士火腿肉鬆,口感豐富桂花烏龍茶桂花雪梨羅漢果茶除了吐司、蛋餅、牛肉麵,仲有台式拌麵、滷肉便當、夜市小食等款式以供選擇,喜歡台灣美食嘅朋友們,有機會要試試唷😚

招牌台式肉蛋芝士吐司💯
必食🌟,芝士呈拉絲,豬扒肉嫩有肉汁,蛋流心狀,超級邪惡😋

台式蝦餅、花枝丸配淮鹽
炸到金黃色,香脆可口

紅燒牛肉麵
牛肉軟稔,湯濃郁入味,麵爽口彈牙

芝士火腿肉鬆蛋餅
蛋餅皮薄,蛋味濃,配搭芝士火腿肉鬆,口感豐富

桂花烏龍茶

2024-09-06 82 瀏覽
黑布小巷 (大角咀)地址:大角咀大全街58號地舖平時都比較少黎大角咀,今次因為工作緣故,黎到大角咀,原來依度有黑布小巷!記得係荔枝角亦有分店,主打台灣小食,麵,特色飲品!之前係荔枝角食過一次,記得係樣樣都做得好好味😋所以今次一於再幫襯吓,支持吓!😋依度基本上樣樣食物睇相已經好想食,由其是係蛋餅同吐司😍每樣食物份量都好夠,基本上可以同朋友一齊分享👍👍火腿芝士肉鬆蛋餅口感超豐富~外脆內軟,每一口都能感受到火腿的鹹香與芝士的濃郁,肉鬆的加入更添層次,如果係用黎做早餐,簡直係完美😍非常推薦!慢烤雞腿芝士蛋吐司亦令人非常驚喜,雞腿肉鮮嫩多汁,與融化的芝士完美結合,香氣濃郁的香氣。搭配煎蛋,口感層次分明,吐司外脆內軟,完美吸收肉汁,讓每一口都充滿滿足感,唔係講笑!😋😋慢烤豬仔骨係依間店既新款式,餐廳定期推出唔同款式,務求令顧客食得開心,呢樣係非常欣賞呀!😆紅燒牛肉麵非常惹味,作為台灣既主打款式,一定要試吓!最後叫咗杯桂花烏龍茶,味道清新,可以解膩,套餐價只需加多幾$,性價比高,必叫!是日食物款式:雞髀肉蔥油拌麵火腿芝士肉鬆蛋餅慢烤雞腿芝士蛋吐司紅燒牛肉麵手工滷肉慢烤雞扒便當慢烤豬仔骨便當桂花雪梨羅
黑布小巷 (大角咀)
地址:大角咀大全街58號地舖

紅燒牛肉麵非常惹味,作為台灣既主打款式,一定要試吓!

是日食物款式:
雞髀肉蔥油拌麵
火腿芝士肉鬆蛋餅
紅燒牛肉麵
手工滷肉慢烤雞扒便當
慢烤豬仔骨便當
桂花烏龍茶
2024-09-05 100 瀏覽
除咗日本嘢之外,我都幾鍾意食台灣嘢,所以今日放工之後就嚟咗一間喺大角咀嘅小店食,叫做黑布小巷叫咗慢烤雞腿芝士蛋吐司,上到嚟發現份量好大,一定飽肚,烤雞腿配上特調嘅醬汁,烤得鮮嫩可口,雞肉嘅肉汁被鎖住,一啲都唔乾涸,至於芝士同蛋都做到流心嘅效果,非常出色之後叫咗個手工滷肉慢烤雞扒便當,呢個滷肉飯有台灣味道,雞扒嘅份量都好慷慨,配埋野味嘅滷肉汁,令人食得津津有味最後叫咗個芝士吞拿魚粟米蛋餅,留心嘅芝士加埋大量嘅吞拿魚同爽脆鮮甜嘅粟米,呢個配搭好出色,令人垂涎三尺最後仲有嘢飲送,我哋揀咗凍烏龍同冬瓜茶,甜甜地好解渴呢間小店位於大角咀,店舖裝修得好有台灣風味,至於嘢食味道出色,性價比高,值得推薦#黑布小巷

最後仲有嘢飲送,我哋揀咗凍烏龍同冬瓜茶,甜甜地好解渴

#黑布小巷
2024-08-30
5 分鐘 (堂食)
  • 芝士火腿肉鬆蛋餅
  • 蕃茄紅燒台式牛肉麵