2008-11-29 10 瀏覽
今天和朋友去了PUMERNICKEL 吃飯. 繼續我們的食局約會. 我們胃口不大, 所以叫了一個DINNER SET SHARE 然後加DESSERT先說服務. 其實態度的確不太好, 但是又不能說很爛. 雖說沒什麼笑容, 沒什麼招呼, 但是見我們叫了一個餐就知道要Share , 也沒有說什麼, 這樣也可以接受. 食物我們叫了 + 50 的DINNER SET. 可任選PASTA 或意大利飯+30 可以要SOUP 和TEA N COFFEE+50 有salad 或前菜和TEA N COFFE我們叫了後者, 因為soup 難分. SALAD叫了香瓜意大利火腿. 火腿包着蜜瓜這個配搭不錯. 火腿的鹹味和蜜瓜的甜相撞, 都好. 不過生菜有點苦, 稍稍認為不夠新鮮. 意大利飯吃了Zucchini w parmasan cheese n pama ham (太長了沒記好 )意大利飯煮得不錯, 也是和MISTO 般但還軟一點. 的當不錯. CREAM SAUCE 也很香口, ZUCCHINI 是小了點, 但可以接受. 唯一是希望在這個寒冷警告下的晚上可以吃到更熱的飯... 雖然個人認為是因為他們太在
今天和朋友去了PUMERNICKEL 吃飯.
繼續我們的食局約會.

先說服務. 其實態度的確不太好, 但是又不能說很爛.

食物我們叫了 + 50 的DINNER SET.
可任選PASTA 或意大利飯
+30 可以要SOUP 和TEA N COFFEE
+50 有salad 或前菜和TEA N COFFE
我們叫了後者, 因為soup 難分.
意大利飯煮得不錯, 也是和MISTO 般但還軟一點. 的當不錯. CREAM SAUCE 也很香口, ZUCCHINI 是小了點, 但可以接受. 唯一是希望在這個寒冷警告下的晚上可以吃到更熱的飯... 雖然個人認為是因為他們太在意一定要顧客吃完一份才吃下一份... 所以放了一會才上菜....

DESSERT 吃了TIRAMISU 和 香芒慕思蛋糕. 二個甜品個人覺得普通, 朋友則喜歡那個TIRAMISU.
飯品: 奶茶和蜜糖薑茶. 自己的薑茶很好. 但冷氣冷, 忘了叫他們後上, 結束冷了後就不好喝... 但當然薑茶那有凍飲的道理? (雖說他們有提供的.)

慢食是今天進這餐廳是7:00 出來是已經是9:00
我蠻喜歡他們就算有很多客在等候也沒有催促我們結賬. 所以給他們一個笑臉.
2008-10-04 4 瀏覽
2/10晚,我在中央圖書館做功課,順道等女友加班完收工,相約了在銅鑼灣吃飯。由於昨晚太夜食晚飯(宵夜?)而且很heavy,所以想吃得清淡些(遲些後補國慶日的食評)。我和女友都提議了很多選擇,不知去那一間,於是我提議往百德新街那一帶逛逛,我倆沿得見到那一帶有不少食肆結業,最後我們來了Pumpernickel。我們點了烤牛柳雜菌闊條麵(set,包soup&drink)和煙三文魚露筍奄列。Soup of today 是蘑菇湯,頗濃的蘑菇味,但不算太突出;餐前的麵飽幾好食,雖然祇得兩塊;煙三文魚露筍奄列:煙三文魚的味道不錯,露筍亦很新鮮,蛋煎得金黃色,配以青瓜和栗米粒,味道清淡且吃得健康;烤牛柳雜菌闊條麵:牛柳有點overcook(我們要medium well ,但幾乎well done),但煎得幾香口,亦有牛肉味,闊條麵煮得不太淋,味道不錯,不是一般行貨。
2008-06-28 9 瀏覽
第一次來這裡~!一看menu!! 嘩~很棒呀!!!有南瓜芝士risotto!!是我最愛的南瓜跟cheese!!!馬上就點了試試看~飯不太軟不硬~! 很香甜的南瓜味~也有芝士味~~少少的分量, 但已經很飽了~看來下了不少芝士吧~不錯不錯~
第一次來這裡~!
是我最愛的南瓜跟cheese!!!

馬上就點了試試看~
飯不太軟不硬~! 很香甜的南瓜味~也有芝士味~~
少少的分量, 但已經很飽了~
看來下了不少芝士吧~

不錯不錯~
2K
2008-02-26
好耐無正正經經坐低食西餐, 0係門口見到呢度不論menu 同環境都歐陸roadside cafe 0既感覺, 入0黎試試. 叫了個Risotto with Zucchini in Truffle Pate Cream Sauce 的set lunch ($68), 有磨菇湯, 咖啡及complimentary 的puff 做甜品.先0黎磨菇湯, 味道濃郁, 唔會太「奶」, 幾好味; 餐前麵包烘得熱熱的, 有一片pumpernickel 同一個灑滿poppy seeds 的圓形麵包, poppy seed 包外皮鬆脆, 入面就好軟熟, 就咁食都好好食, 當然塗少少牛油就更香更好食啦; pumpernickel 唔0岩我口味, 亦勾起我0係金鐘分店買pumpernickel 食的可怕回憶(詳見我的2007 年4 月19 日食評), 結果被放棄了.Risotto 唔算香噴噴, 賣相好似好淺色, 一心仲以為要食無味餐, 好在估計錯誤-- risotto 煙煙韌韌, truffle pate cream sauce 唔杰又唔稀, 味道濃香, 意大利瓜同雜菌又爽又甜, 整體唔漏, 好食!熱咖啡飲

熱咖啡飲落一般滑, 不過幾香, 都唔錯; dessert 0既presentation 幾靚, 件puff 係bite size, 入面有極少的cream (係少得食0左都唔覺得有cream 存在), 出奇地脆口又好乾, 麻麻0地.

環境設計望落好歐陸roadside cafe 0既感覺, 不過仲嘈過街市, 除0左食客們講0野好大聲(尤其是隔兩張檯0個兩個女人!!!) 之外, 店員們收0野係將d 碟刀叉掟上counter 的, 「砰ling 嘭 lang」得好緊要, 十足中式酒樓茶餐廳, 令人幾困擾; service 一樣似茶餐廳(仲要係無誠意0個d), serve 我的有兩個女店員, 兩個都黑面的, 其中一個(年輕, 短髮, 戴黑色粗框眼鏡, J 字頭英文名0個個-- 點解記得咁清楚? 因為佢態度特別差嘛!) 仲會將食具一碟二碟的0野食「車」埋客人面前, 令人為之側目.

埋單連加一$74.80, 唔算好貴, 不過我食呢餐飯0既心情已經俾「茶餐廳-ness」破壞晒, 即使食物唔錯, 亦唔會俾笑面, 而且我相信唔會再幫襯.
2008-02-17 8 瀏覽
Dinner time 去, 叫左:1) Bread + 6款Dips, 慢慢點慢慢食, 唔錯, 好好味2) salad with red wine sauce, 唔係特別好食但個red wine sauce幾開胃3) 燒牛肉risotto, 好好味, 雖然鹹左小小但飯ge軟度好好4) 甜品.....麻麻, 個brownie膿左.......個軟心朱古力有d淡, 旁邊個雪糕係生果味, 一齊食怪左dd...
Dinner time 去, 叫左:

2007-12-18
day off in the afternoon. had lunch alone. the set lunch is expensive, from $82. i was not hungry. had smoked salmon sandwiches with green salad on the side $45 and one lattee $25.the sandwiches is quite large. quite thick salmon, lettuce, tomato and cheese. quite delicious. latte is ok. also bought one walnut bread for breakfast the next day. bougth one walnut bread in DONQ for comparison. i found the one in DONQ is tastier.

latte is ok.

2007-10-31
那天很想吃risotto, 於是和友人來到,叫個lunch set先~ 有brocoli soup, bread basket, risotto, lemon cake 和coffee;brocoli soup 不好, 只有咸而沒有其他味; bread 有兩種, 分別是提子包和罌粟包, 前者un, 不好; 後者尚算新鮮的, 這兩道菜不合格。而我的risotto 挽回分數, 不是很creamy 的, 較乾身, 但有咬口, un un 的, 菇的分量多, 口感豐富! 朋友說他order 的ribs 都很好, bbq 汁惹味~lemon cake 一般, 而我們另外叫了brownie with ice cream, 很好~ coffee 也濃郁, 為午餐作結尾。每人100元, 合理~ waitress 依舊一個樣, 態度比上次好, 至少會應人吖。
那天很想吃risotto, 於是和友人來到,
叫個lunch set先~
2007-10-02 11 瀏覽
在銅鑼灣行街,無意中去到這間麥包名店,當然忍不住買了個招牌黑麥包試試.皮是有少少煙韌,重點是包身:微黏的質地,有少許酸和甜味;在香港很少機會吃到這樣的麥包,簡直就像以前在歐洲嚐過的一樣.繼Little Mermaid和Simplelife之後,又找到一間稱心的好食麥包,可惜九龍和新界完全沒有分店.
來到一間cafe, 除了想享受美食, 當然還貪圖一刻悠閒feel和基本的服務, 這次和朋友來pumpernickel tea 一tea, coffee 濃郁, blueberry cheese cake 以及cinnamon toast都很對板,沒道理不再三光顧的,可是其中兩位年輕的侍應小姐的愛理不理態度則令人卻步,叫又不應, 木口木面, 我「唔該唔該」了幾次都不應我,難道請了有耳朵有毛病的人??幸而尚有一位年齡稍長的比較殷勤,希望下次再來時服務已改善!!別讓美食被不良服務蓋過了~
沒道理不再三光顧的,
可是其中兩位年輕的侍應小姐的愛理不理態度則令人卻步,
叫又不應, 木口木面, 我「唔該唔該」了幾次都不應我,
難道請了有耳朵有毛病的人??
幸而尚有一位年齡稍長的比較殷勤,
希望下次再來時服務已改善!!
別讓美食被不良服務蓋過了~
2007-09-14 1 瀏覽
身體檢查的一天, 抽完血, 當然要食好點補一補. 哈哈. 這個藉口真夠爛.行了過來, 兩點了, 人不太多, 坐係靠窗的位置, 都幾舒適同幽雅, 環境係幾好的.要了兩個午餐.Bread basket: 9分, 先來的係一籃麵包, 一人兩件, 都夠填肚, 正好補去主菜份量不足的問題. 麵包果然係這裡的招牌, 夠熱夠軟熟, 跟湯飲係好好的開始.Daily soup: 8分, 要了一忌廉一南瓜分喝, 南瓜湯有淡淡的南瓜味, 都幾清新, 忌廉湯也不俗.Grilled chicken steak w/ garden green salad $68: 8分, 很清淡的主菜, 燒雞肉幾靚, 菜都夠鮮, 但係有小小辣, 其實有點破壞了那份清新的感覺, 正好像由愛與夢飛行轉到任天堂流淚. 全然地清落去不是更好嗎?Roasted baby back rib w/ honey mustard sauce $75: 6分, 豬肋骨肉質一般, 實實的, 仲要係肉嚴重地多過骨, 唔係啖啖肉, 反而係啖啖骨. 蜜糖芥辣太多了.Baked chocolate gourmandice $38: 8分, 另外加了個軟心朱古

要了兩個午餐.

Baked chocolate gourmandice $38: 8分, 另外加了個軟心朱古力蛋糕, 外皮未夠脆, 朱古力就夠濃烈, 也做出軟心那個效果, 打開係有朱古力醬湧出的. 跟吃的雲尼拿雪糕都幾好, 收貨了.

餐後的iced mocha夠香濃.

整體食物有水準, 各方面都令人滿意, 鬧市中的清泉.
2007-08-19
對上一次食都差不多一年前,今次約埋朋友仔3個人一齊食。因為要等遲放工的朋友,我同男朋友早到坐左0係度,d waitress都好好招呼,由得我地hea下先。後來因為我地太肚餓,叫定sets叫佢上左bread baskets先,頂住肚餓先。值得一提的是menu的第一頁有好多bread同sauce可供選擇,如果喜歡食cheese的朋友可以以$48/$68的價錢食4/6款的醬(連麵包)。我地最後加左$10叫左個blue cheese的醬。當日bread basket的醬係士多啤梨乳酪醬,好好味~ 而blue cheese的味道都好濃,加埋好脆的麵包,真係好好味~ 幾乎令我地淨係食麵包而唔理個soup同salad tim~ soup係雜菜湯,而沙津有好多選擇,我地叫左個蕃茄莫加……唔錯終於講到主菜,我地叫左一個rib eye (set dinner $138: 包bread basket、soup同飲品),一個燴牛肉麵($80+ $50轉set:包salad、bread basket同飲品)同一個意式xx意粉。rib eye(見圖)幾好味,肉質算係咁,配合加埋的雜菜,幾好味。燴牛肉好濃,加埋意粉
對上一次食都差不多一年前,今次約埋朋友仔3個人一齊食。

rib eye(見圖)幾好味,肉質算係咁,配合加埋的雜菜,幾好味。燴牛肉好濃,加埋意粉食一d都唔會浪費個汁~ 至於最後果個意粉就好適合病緊的朋友,幫佢補充vitamin c……

最後仲叫多左個blueberry cheese cake,blueberry好新鮮,而且個餅底都好脆~~~ 好豐富的一餐呢~

雖然餐廳的地方細細,但service幾好又幾乾淨,坐得舒服,仲有好多雜誌(唔係8卦果種),我覺得都算照顧周到。
2007-06-17 1 瀏覽
昨晚和女朋友行完街吾知食乜野好,行到去黑麥門口見送啡啡便入去睇吓,之前朋友講過麵包好好吃但係一入去先知原來爆了,女侍應就行埋來問我們幾多位,心唸滿座問我幾多位做乜,原來佢\\\\\\\\\\\\\\\問我電話和姓,仲話有枱會打比我叫我們行吓街先,心唸边會咁好覆我吖!点之在對面行在一陣後電話响起,原來她們真的打來。好了坐了一會之後,一位女侍應就過來聽柯打,我們叫一份晚餐\\\\\\\\\\\\\\\一個粉和加錢的餐\\\\\\\\\\\\\\\,她聽完後就問我們飲吾飲野,我女友叫了士多啤梨乳咯,其怪她問我們鐘吾鐘意飲咖啡,我已經忘記有得送,我地話鐘意,而她就說乳咯跟餐\\\\\\\\\\\\\\\加十元,而咖啡就是七週年送的。這天的消費超過二百五十元在銅鑼灣不算貴而食物也可以,服務亦合格須然今次係您開咗七年我們先第一次幫襯但係今次之後我們會再來的。不過就吾係咁適合一大班人了,因地方太細。
2007-06-01 4 瀏覽
每次行過好多人, 又或者太夜, 都係試唔到... 尋日終於試左...同女朋友行街途中想抖下, 就入左去食D野, 飲杯野咁. 當時唔係食飯時間, 裏面一個人都無. 侍應就安排我地坐係窗口貼牆位置.睇左個menu 一陣, 決定左要1 person tasting (4 dips with 3 kinds of breads) + coffee, 女朋友就叫左一杯熱飲. 揮手示意order, 同一位侍應用"零笑容"方式行過黎, 我問佢1 person tasting 個dip 係咪全部都可以揀(因每款價錢不同), 佢答, "係呀", 好唔耐煩; 再問佢, 麵包又係咪任揀, 佢答, "無得揀, 我地都唔知會係咩", OK, 無問題, 再order 埋兩杯野飲. 咁佢就拎menu 想行既時候, 我再問佢, 我叫既coffee 係咪有份兩隻唔同架? "係呀, 有strong 同mild", 我答, "咁我要strong 啦". 我明知係有兩隻(menu有寫明), 我等佢問我想要咩, 佢就係唔問, 咁點叫係service 呀? 是旦上一隻就得呀? 註: 侍應全程keep 住"零笑容"落order.

樣樣到齊啦...影相時間... coffee 未落糖同奶, 另一位侍應已經急不及待想攞走D糖同奶, 我叫住佢...糖OK (我唔落糖既), 奶要放係度. 心諗: 好趕呀? 影完啦, 試味時間. coffee 係唔錯, 但完全唔算strong... 唔知係咪真係是旦上.... 定係mild 個隻會係無味呢...
麵包係黎左4隻既(除左一隻係白麵包, 其他都唔知係咩名... 又唔係我揀~), 其中一隻真係麻麻, 另外既都好味, 但又唔係超特別. 至於Dips, 1) tomato dip 好甜, 可以既. 2) 鯖魚醬幾X, 一般. 3) blue cheese dip唔得, 唔夠濃. 4) olive 醬都係一般.

環境方面, 係唔係好得既, 我地坐既位好多蚊同烏蠅(幾隻以上). 仲要係後面張枱既下面有幾張藥水膠布既包裝紙係度...用左既... 不過, 個toilet 幾乾淨就真.

總括以言, 食物飲品係可以再試既, 但服務同環境係有即時改善既必要~!
2007-04-11 3 瀏覽
好多人都話呢間0的麵飽好味,於是叫0左麵飽做頭盤,三個女仔一齊食。有三款唔同味0既麵飽,有幾款醬查,但就唔覺0的飽有乜野0甘好食!另外叫0左兩碟意粉,水準中等。可能少人食甜品,無乜甜品供應,好多都無!叫0左法式布甸,new york 芝士蛋糕,朱古力蛋糕。蛋糕都ok, 但布甸唔夠滑。食物水準不過不失,但環境同招呼都好,環境夠靜,唔會吹你走。但我好唔鐘意個menu囉!白紙黑字,無相,字好細,好似睇書咁!加上0的燈好暗,好唔想睇!
另外叫0左兩碟意粉,水準中等。
2007-04-11 4 瀏覽
跟友人到銅鑼灣shopping, 到此食lunch. 我跟朋友分別order 了二份lunch set 來share, 一份是risotto, 另一份則是lasagne. 我跟友人都對店內食物感滿意. 唯美中不足, 是那黑面的女侍應生, 她的服務態度跟表情, 像是世人欠了她似的, 站在前線, 請她好好自省一下罷. 幸好店內另外兩位女侍應(一外籍, 一本地) 態度正常, 要不真的會令人客卻步哦.