2017-10-31 1577 瀏覽
喺港島區食中午飯 ,價錢普遍都係比較貴。假如要搵一間平價嘅午飯或者平價飲茶地方,就可以揀呢間點心皇。佢逢一至五有唔同嘅套餐,套餐裏面有炒麵,有蒸飯,有碟頭飯。如果套餐唔啱你口味,仲可以叫其他例如蒸排骨,鳳爪,燒賣等等...嘅點心。如果一班人嚟食,每人叫幾個點心,都係五六十蚊可以落樓,可謂平價之選。但美中不足嘅係假如舖頭太多客人,上菜嘅時間會比較耐,所以大家如果趕時間就要考慮一下。除此之外,佢有一個 外賣counter,如果一個人唔知食乜,可以去嗰度嗌外賣嘅蒸飯,都非常抵食。當然咁嘅價錢大家唔好期望有酒樓咁高嘅質,但係如果要求唔係太高,都係一個唔錯嘅選擇。

星洲炒米及臘腸蒸雞飯

2016-03-01 1927 瀏覽
今晚有朋友話同我去皇點點心食嘢,我之前有聽講過話呢間點心唔錯,開始我以為唔會好多人,但去到都要等位,大概等左10鐘左右,呢間店環境都算OK。睇個蝦餃樣就一般,味道試下果然都系一般,皮比較厚,而且蝦唔系好大只,覺得唔系好新鮮,唔知系咪之前賣剩嘅,入口仲覺得有D淡,下次唔會點呢個喇。呢個生菜牛肉粥值得一贊,分量好足,D粥煲到好夠火候,米全部都煲爛曬,綿綿嘅口感,牛肉大件又鮮嫩,生菜新鮮,好鮮甜,切成粒滾粥好鮮脆,呢個牛肉粥真系令人難忘,下次嚟都要再點。朋友話上次嘅流沙包幾好,真系幾好食,D包整得好松軟,一咬落去D蛋黃就流出嚟,一定要趁熱食,個餡真系好香好好味,中意甜食嘅朋友不妨一試。
2016-02-26
10 分鐘 (堂食)
約了好朋去按摩, 誰知早到一個鐘, 又不想四處走, 唯有找間餐廳坐坐按摩對面就有一間點心皇, 二話不說就入去了, 我印象中以前點心皇有很多分店的, 不知道現在是不是只淨下這間呢這間點心是以自助形式的, 選好後先付錢, 就自行取食物鵪鶉蛋燒賣: 現在只有好少的酒樓有鵪鶉蛋燒賣了, 見到有當然要試試啦, 鵪鶉蛋跟蓋著的皮很香, 而且燒賣味道六不錯蝦米腸粉: 腸粉唔算太滑, 蝦米不夠香, 整體不出色四寶雞札: 普通, 不出眾, 材料跟小時候吃的差不多, 但不算難食灌湯小籠包: 完全的不濟! 先說小籠包裡面根本就沒有湯, 另外小籠包一咬開, 底部就跟上面分開了, 超難吃的說薑蔥牛拍葉: 薑蔥味道不夠, 牛拍葉不夠入味鮮蝦菜苗餃: 我幾喜歡這個菜苗餃, 喜歡他的皮煙煙韌韌的香煎蘿蔔糕: 煎得不夠香口, 有點像蒸蘿蔔糕整體點心質素普通, 有好吃有不好吃的, 但價格算可以, 亦是消磨時間的地方

這間點心是以自助形式的, 選好後先付錢, 就自行取食物
蝦米腸粉
: 腸粉唔算太滑, 蝦米不夠香, 整體不出色
蝦米腸粉
四寶雞札
: 普通, 不出眾, 材料跟小時候吃的差不多, 但不算難食
四寶雞札
薑蔥牛拍葉
: 薑蔥味道不夠, 牛拍葉不夠入味
薑蔥牛拍葉
鮮蝦菜苗餃
: 我幾喜歡這個菜苗餃, 喜歡他的皮煙煙韌韌的
鮮蝦菜苗餃
香煎蘿蔔糕
: 煎得不夠香口, 有點像蒸蘿蔔糕
香煎蘿蔔糕

2015-08-12
2015-01-29 1065 瀏覽
叫了個雞粥,叉腸咁大個仔第一次食粥有勁重簡水味同些少洗潔精味,極度難食,d材料又小。叉腸100%係雪櫃拎出黎,皮又硬又厚,d叉燒小到,仲要係無味,除左形狀似腸粉,你唔望唔問都唔知自己食緊叉腸,咁就60蚊總共,呢間咁既垃圾下次請我都唔黎,嬲到我要特登做會員上黎寫食評,希望唔好再有人中伏
叫了個雞粥,叉腸
2015-01-29
10 分鐘 (堂食)
2014-06-01 1153 瀏覽
3月28日, 夜晚放工同呀比去聽講座~ 聽完已經差唔多十點, 天后區仲營業緊嘅餐廳唔多, 呀菲又唔餓得, 結果快快手手揀咗美而廉嘅點心皇廿四小時店醫肚!::: 鳳爪排骨飯 + 凍奶茶 ::: $32鳳爪排骨飯好似人地下午茶嘅size, 鳳爪只有一隻, 排骨反而多番d~ 可能都蒸咗一段時間, d飯都好淋patpat, 同有d乾... 好彩豉油都夠, 可以調番味, 不致於太淡. 排骨味道唔錯, 份量都幾多, 不過鳳爪唔掂, 肉質好霉, 淋patpat唔好食...凍奶茶比例唔錯, 不過茶味本身澀咗d... 都係麻麻地~::: 叉燒酥 :: $13叉燒酥好零散地有三粒, 賣相就絕對唔靚仔架喇, 而且仲應該擺咗好耐... 酥皮已經淋晒, 同埋變得較乾. 叉燒餡中肥肉佔多已是意料中事, 不過論味道, 其實又唔係太差, 起碼都落足叉燒醬嘅. 整體最盡只屬僅僅合格.天后食街近年換舖率超高, 食肆開下執下又開一間, 呢間點心皇都算撐得耐! 雖然食物品質真係勉強叫合格, 但勝在廿四小時營業, 食物種類多, 價錢又唔貴, 所以都有捧場客~ 亦都因為佢係廿四小時, 就算食物一般, 為咗我地有時半夜口痕可以有餐
::: 鳳爪排骨飯 + 凍奶茶 ::: $32
鳳爪排骨飯 凍奶茶
::: 叉燒酥 :: $13
叉燒酥
天后食街近年換舖率超高, 食肆開下執下又開一間, 呢間點心皇都算撐得耐! 雖然食物品質真係勉強叫合格, 但勝在廿四小時營業, 食物種類多, 價錢又唔貴, 所以都有捧場客~ 亦都因為佢係廿四小時, 就算食物一般, 為咗我地有時半夜口痕可以有餐宵夜食, 都會撐下佢~
2013-03-28
$23 (宵夜)
2014-01-09 549 瀏覽
某個早晨,路經天后辦事,於是走進這間店吃個早餐。原因,是因為想吃些點心。「點心皇」應該有點心吃吧?看見餐牌後,才發現這間餐廳其實是中西合壁的快餐店,甚麼都有。突然想試試,中、西混合的滋味,所以臨時改變主意,叫了份腸仔火腿煎蛋拼叉燒包,配沙嗲牛肉公仔麵。材料幾豐富,價錢不算貴。  沙嗲牛份量很多,但味道偏咸,沒有沙嗲汁應有的香濃惹味,牛肉亦有點韌。不及格 ......  腸仔也是偏咸,火腿和煎蛋中規中矩。  至於叉燒包,皮很厚,而且又乾又粉;而叉燒也是韌的,沒有肉香,認真麻麻。感覺就像在吃微波爐叮叮點心貨色。  熱奶茶有點淡和澀,但不算難飲。  事前沒有上 Openrice 做 research。有些後悔走入了一間這麼沒有誠意的餐廳 ......

沙嗲牛肉公仔麵

腸仔也是偏咸,火腿和煎蛋中規中矩。

叉燒包

熱奶茶有點淡和澀,但不算難飲。

題外話/補充資料: By Simon
早餐
慶祝紀念
除夕
2013-11-14 584 瀏覽
仲記得十幾歲嘅時候,經常都會響銅鑼灣「打躉」以前無而家咁旺、燈火通明,夜媽媽幾個女仔肚餓去得邊丫?加上學生妹錢又無幾多,24小時營業嘅點心皇就成為咗最好嘅選擇之一了~但自從灣仔海旁店結業之後,就無機會再去了(亦唔知邊度有分店)最近先知,原來仲有舖係時至今時今日都仲未結業(失禮哂)某日男友夜媽媽話肚餓,就陪佢去食了鳳爪排骨飯,不過不失,對番價錢份量唔算少一分錢一分貨,睇佢咁足料已經算好抵!蒸牛肉,呢味我不嬲都唔食,無食後感不過見佢大大粒咁,至少好抵食!流沙奶皇包,比想像中好,而且真係流沙!佢嘅流沙係好原始果種,食落有蛋黃蓉有「沙」嘅感覺,唔似得而家果啲所謂流沙奶皇,似吉士多過奶皇而且食點心最緊要熱辣辣,尤其係蒸包呢個包除咗夠「流」之外亦好香,而且唔會太甜,平靚正!
仲記得十幾歲嘅時候,經常都會響銅鑼灣「打躉」
以前無而家咁旺、燈火通明,夜媽媽幾個女仔肚餓去得邊丫?
最近先知,原來仲有舖係時至今時今日都仲未結業(失禮哂)
某日男友夜媽媽話肚餓,就陪佢去食了
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯,不過不失,對番價錢份量唔算少
一分錢一分貨,睇佢咁足料已經算好抵!
蒸牛肉
蒸牛肉,呢味我不嬲都唔食,無食後感
不過見佢大大粒咁,至少好抵食!
流沙奶皇包
流沙奶皇包,比想像中好,而且真係流沙!
流沙奶皇包
而且食點心最緊要熱辣辣,尤其係蒸包
呢個包除咗夠「流」之外亦好香,而且唔會太甜,平靚正!
2013-11-06
宵夜
2013-09-09 255 瀏覽
was very upset and disappointed with the food.  coffee and tea are low quality.chinese tea is at hkd6. tim hou wan is only at sgd3.over all food prices are not cheap baesd on the food quality.i would rather spend the money some where else.will never return for sure.food ordered:ha gao: score 5 out of 10, shrimp is not crunchy, skins are not freshsiu mai: taste wise, so so, but the shrimp is not crunchy too, 6 out of 10pei dan sao yok chok: this is ok, tastes good. 8 out of 10fried lo bak gou: th
will never return for sure.

food ordered:

fried lo bak gou: this is the best of all i have ordered, however, it is not warm, 7 out of 10
hong kong style coffee: coffee is tasteless, too much milk, 2 out of 10
hong kong style tea: tea is still ok, but can be better if the tea tastes better, 4 out of 10
題外話/補充資料: i will not recommend this to friends
2013-09-06
$50 (早餐)
  • fried lo bak gou is still ok
2011-05-21 154 瀏覽
有些癖好是改不了的 當沉迷某樣食物時, 就會竭而不捨地尋找近來迷上了黑芝麻, 各食家如美味的芝麻食物, 請告知 謝過 ~ 得知點心皇推出流沙芝麻包 是絕對不容錯過的今天不知有心定無意地閒逛到天后走到僅餘下的點心皇 店內黑黑沉沉, 依希記得多年前佐敦店開業時風光今天完全走了下波來, 情況可謂一落千丈由於只是心儀 "流沙芝麻包"; 對其他食物則沒有興趣了索性飲品也不叫當蒸寵取出時, 以手輕輕試擔溫度感覺不是太熨熱的個人認為溫度熱點會更加分 而三個大小相約剛剛霸佔了整個蒸寵 以中式麵包而論, 麵包皮比坊間的略為薄因而缺小了麵包應有的質感, 但興幸有鬆軟的外表補救而戲肉流沙芝麻是介乎於半流但不出的情況 而芝麻有點原始的口感, 是粗中帶幼的 味道就如其顏色一樣濃郁可口, 充滿炒過的芝麻香 甜度則剛好; 所以一下只也幹掉了整寵芝麻迷是不容錯過的
有些癖好是改不了的
當沉迷某樣食物時, 就會竭而不捨地尋找
近來迷上了黑芝麻, 各食家如美味的芝麻食物, 請告知
謝過 ~
得知點心皇推出流沙芝麻包
是絕對不容錯過的

今天不知有心定無意地閒逛到天后
走到僅餘下的點心皇

店內黑黑沉沉, 依希記得多年前佐敦店開業時風光
今天完全走了下波來, 情況可謂一落千丈

由於只是心儀 "流沙芝麻包"; 對其他食物則沒有興趣了
索性飲品也不叫
當蒸寵取出時, 以手輕輕試擔溫度
感覺不是太熨熱的
個人認為溫度熱點會更加分
而三個大小相約剛剛霸佔了整個蒸寵
以中式麵包而論, 麵包皮比坊間的略為薄
因而缺小了麵包應有的質感, 但興幸有鬆軟的外表補救
而戲肉流沙芝麻是介乎於半流但不出的情況
而芝麻有點原始的口感, 是粗中帶幼的
味道就如其顏色一樣濃郁可口, 充滿炒過的芝麻香
甜度則剛好; 所以一下只也幹掉了整寵

芝麻迷是不容錯過的

0 分鐘 (堂食)
2011-02-01 149 瀏覽
當一眾新晉點心專門店陸續上位,更加顯出點心皇暮氣沉沉。快餐店式的營運模式,完全自助,卻又要收你$3位茶。當然你可以飲滾水,不過對我來說,點心與茶是分不開的。點心是一早整定放在熱櫃保溫,老老實實,不會騙說即叫即蒸。是什麼貨色我亦心中有數。燒賣味道略鹹;芝麻流沙包尚算軟熟,卻沒有流沙之效果;馬拉糕不過不失;至於大盅鳳爪排骨飯略嫌乾硬,只為飽肚尚可。雖則點心未入難吃之流,不過與星店的出品有距離,價錢卻並非便宜,實在想不到再見的理由。
當一眾新晉點心專門店陸續上位,更加顯出點心皇暮氣沉沉。

2011-01-30
2010-06-08 126 瀏覽
零辰時段..父親大人 見肚子餓..於是問我出唔出去飲茶...心諗3點幾4點am 邊度有茶飲呀香港島-- 點知佢話去唔去點心皇試...咁我又未食過就抱住一試心態啦..去到個陣門口好多的士..間野入面都好多男士坐係度 相信係的士司機..大伙兒坐埋一齊睇戲..我同老豆就叫野食..餐牌上好多點心選擇...叫左平時食慣既點心..燒賣,蝦腸.雞扎,燸米雞..芒果布丁,雞盎飯整體來講非常一般,唔係不能入口..但食完唔想再食個隻,..蝦腸既蝦仲非常霉...叫普渳茶要加3$...點知想拿多隻茶杯時..佢話個3$係一個人頭錢..真老土..而且個茶好難飲... 拿左d膠杯頂替茶杯...但好油d杯...唯一較好係環境..空間感夠..冷氣足...但相信都應該冇下次
心諗3點幾4點am 邊度有茶飲呀香港島--
我同老豆就叫野食..餐牌上好多點心選擇...
叫左平時食慣既點心..

燒賣,蝦腸.雞扎,燸米雞..芒果布丁,雞盎飯
但好油d杯...

唯一較好係環境..空間感夠..冷氣足...
但相信都應該冇下次

燒賣 雞盅飯 比較似樣
蝦腸..d蝦霉既
雞扎..勉強ok..但入面竟然用腸仔..
燸米雞..布丁..也是一般貨色
2010-06-07
$55 (宵夜)
2010-02-07 102 瀏覽
十二月下旬‧陰天點心皇在這個舖位都經營了逾十年,以其食物的質素也可以撐這麼久,明顯是通宵賣點心及盅飯,是很有市場的。是日長課,要走37K的,一定要在早餐時「加炭」。要在朝早五時半出發,試問有那裡可以這麼早有盅飯吃?自然又來了這裡。要了窩蛋牛肉飯,蛋是生蛋,後加。但飯不夠熱,明顯混了一輪,也未熟。不過不要緊,就當一併為自己增加能量。放多一點醬油,一盅飯轉眼吃清。22蚊,還包一杯凍咖啡。能順利完成「魔鬼長課」,要靠這盅飯。所以要給一個「笑面」。
十二月下旬‧陰天

所以要給一個「笑面」。
天未亮,還好這裡有盅飯吃
$22 (早餐)
天未亮,還好這裡有盅飯吃
2010-01-25 93 瀏覽
第二次來點心皇食dinner,上次來食都無寫到食評,今次寫返先點了叉燒酥,奶黃千層糕,流沙包,蝦餃叉燒酥: 硬了一點,不過還好是熱的(70分)奶黃千層糕: 味道好奶黃,而且不太甜(75分)流沙包: 雖然比不上"新星"的流沙包,不過不失啦(75分)蝦餃: 每次來到都會點的食物,蝦都ok,不會太多肥豬肉(75分)所以我覺得點心皇價錢平,食物都可以入口~茶錢只是$3一位,有時還有足球直播,宵夜可以一試~

點了叉燒酥,奶黃千層糕,流沙包,蝦餃

叉燒酥: 硬了一點,不過還好是熱的(70分)

奶黃千層糕: 味道好奶黃,而且不太甜(75分)

流沙包: 雖然比不上"新星"的流沙包,不過不失啦(75分)

所以我覺得點心皇價錢平,食物都可以入口~
茶錢只是$3一位,有時還有足球直播,宵夜可以一試~
奶黃千層糕
流沙包
蝦餃
2010-01-02
奶黃千層糕
流沙包
蝦餃
2010-01-09 113 瀏覽
以前伊利沙白大夏有間點心皇..質素可以所以成日都有7成入座率..今日係天后,忽然想重拾以往片段,盲中中就中左入去...蝦餃--可以唔洗哂錢啦!!鳳爪---不錯,有下次小籠包---皮太厚,唔好食,更唔洗問我有冇肉汁...雞扎----唔中意食火腿同芋頭,只想食魚肚.雞尚且夠滑..綿花雞---宿既...唔係綿花(魚肚),只係豬皮,仲係酸了的豬皮...燒賣---呢個可以,朋友再叫一籠,我覺得一般,豬肉多過蝦肉..排骨---呢個都可以,有下次蝦腸---唔洗試,試左後悔山竹牛肉---呢個得,唔錯既,冇衰D乜...已叫不錯本來有個『酸酸的綿花雞姐姐』,想整個喊面佢嘆下’....不過...看在牛肉大哥、排骨二佬、鳯爪妹妹份上....比個OK你啦!!!比D心機啦!好多人食緊你扡D野架..大佬!!
以前伊利沙白大夏有間點心皇..質素可以

所以成日都有7成入座率..

今日係天后,忽然想重拾以往片段,盲中中就中左入去...

蝦餃--可以唔洗哂錢啦!!

鳳爪---不錯,有下次

小籠包---皮太厚,唔好食,更唔洗問我有冇肉汁...

雞扎----唔中意食火腿同芋頭,只想食魚肚.雞尚且夠滑..

綿花雞---
宿既...唔係綿花(魚肚),只係豬皮,仲係酸了的豬皮...

排骨---呢個都可以,有下次

蝦腸---唔洗試,試左後悔

山竹牛肉---呢個得,唔錯既,冇衰D乜...已叫不錯

本來有個『酸酸的綿花雞姐姐』,想整個喊面佢嘆下’....

不過...看在牛肉大哥、排骨二佬、鳯爪妹妹份上....

ok
唔得
可以
得架
ok
得架
  • 千祈唔好食綿花雞
2009-10-20 62 瀏覽
由於維園有活動,囝囝又想去,就係附近搵野食.其實此舖真係佔盡地利,就近維園,門前巴士站,左邊又有天后地鐡站口,如果可以好好經營,應該有一番作為,可惜部份食品只能用慘不忍睹形容.店是自助形式,先買票,再水吧取食品,清水在店另一角自便.午飯套餐 : 選取海鮮蒸蛋及青瓜炒肉片, 同一般飯堂做法,一個托盤分三格,兩菜跟飯整整齊齊,仲有一碗老黃瓜豬骨湯,呻一口湯,黃瓜煲至溶化,加上熱辣辣,唔覺有味精,幾好.青瓜肉片微溫,肉片爽脆,青瓜雖然有點微黃,但不覺"臭青"味,蒸蛋滑溜,所謂海鮮不外乎少許魷魚絲跟蟹柳絲,火喉掌握得好,比好多餐廳出色.雞扎 : 真係少見咁差,半截香腸,芋頭大大舊,單係呢兩樣都唔知做乜.蝦腸 : 可以話我食過最差頭三位,由於唔係即叫即蒸,整好就一概放入蒸櫃,粉厚又鞋,蒸得太耐,d粉霉,一挾就散,蝦肉又係霉,無味,豉油死咸,嘩,咬一啖真係想喊.生炒糯米飯 : 三個點心中最好係呢個,糯米粒顆分明,唔太油,咬一口,米粒帶點柔韌,水準之作.比個喊佢係因為叫得點心皇,仲要用"皇"字,反而點心係最差,之前係佐敦(已經結業)食過都唔係咁.
由於維園有活動,囝囝又想去,就係附近搵野食.

店是自助形式,先買票,再水吧取食品,清水在店另一角自便.

最差蝦腸
2009-10-18