2023-01-09 100 瀏覽
任食120分鐘雞煲+火鍋指定食物,出品不錯,可惜服務員態度非常惡劣,我們打算食埋淥熟火鍋食物,就結賬。一名女服務員渴止我們立即停止進食,亦見她將其餘食客枱上食物(未淥)傾倒,簡直浪費食物和趕客。😤😤😤
冬天凍冰冰😍最好就係食火辣辣雞煲啦🐥去海之戀揾食就見到鼎爺間鼎家起筷出左個90分鐘無限幸福雞煲🥘套餐配送新鮮蔬菜1份,可額外加火鍋配料。價錢大人$168小童$98 價錢都親民貼地,但最緊要好食先重要😋就衝入去試下啦。🐥幸福雞煲🥘有三款辣度選擇,BB辣🌶️中辣🌶️🌶️大辣🌶️🌶️🌶️我地食開辣揀咗中辣。材料有秘製雞煲醬、雞件、洋蔥、芫茜、辣椒。一上枱已經香氣撲鼻。上枱後唔好開蓋再焗多5分鐘後滾起就可以食得!雞肉大件質地好嫩滑好Juicy。有別一般雞煲炸到乾爭爭,我就唔鍾意嘅!意道雞件好多脾位又大件食得好爽😄但大家請留意唔係好食得辣就叫中辣啦!因為雞煲會愈滾愈辣嫁!🥵真係食到出哂汗但又好過癮!真心正🥰食到咁上下我地就加湯打邊爐啦🍲叫左珊瑚蚌$68同羊肉片$98份量ok ,珊瑚蚌算係抵食添😝套餐可以每位加$28無限任飲菊花薏米,洛神花茶^_^味道清甜解渴。一樽樽上,食辣都唔怕啦!整體環境舒適,味道正價錢親民值得再嚟😋👍🏻
冬天凍冰冰😍最好就係食火辣辣雞煲啦🐥
去海之戀揾食就見到鼎爺間鼎家起筷
出左個90分鐘無限幸福雞煲🥘
套餐配送新鮮蔬菜1份,可額外加火鍋配料。
價錢大人$168小童$98 價錢都親民貼地,
但最緊要好食先重要😋就衝入去試下啦。
🐥幸福雞煲🥘有三款辣度選擇,
BB辣🌶️中辣🌶️🌶️大辣🌶️🌶️🌶️

有別一般雞煲炸到乾爭爭,我就唔鍾意嘅!
意道雞件好多脾位又大件食得好爽😄
但大家請留意唔係好食得辣就叫中辣啦!
因為雞煲會愈滾愈辣嫁!
🥵真係食到出哂汗但又好過癮!真心正🥰

食到咁上下我地就加湯打邊爐啦🍲
叫左珊瑚蚌$68同羊肉片$98
份量ok ,珊瑚蚌算係抵食添😝

一樽樽上,食辣都唔怕啦!

整體環境舒適,味道正價錢親民值得再嚟😋👍🏻
Incredibly yum high quality chicken casserole@OP Mall, Tsuen WanMy families and I went to a restaurant called ‘’Ding Lee ‘’(鼎家喜筷)located in Shop 3012, 3/F, OP Mall, 100 Tai Ho Rd, Tsuen Wan荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖This restaurant is directed by famous well known chef/foodie/ "Ding Lee" (李家鼎/鼎爺)!!We order happiness chicken pot in unlimited basis in 90 mins which costs HKD$168 per adult!(90分鐘免費任添雞件!!)The chicken is fresh,sweet ,firm with nice lovely intense chicken flavour!!meat is high qualityseason

荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

(90分鐘免費任添雞件!!)

meat is high quality

seasoning is dynamine!

price is reasonable and affordable yet much better than average chicken pot!!
pairing with veggie basket with assorted mushroom!
Yummmmmm
recommended!!

White Sea Cucumber
桂花蚌
HKD$98
crunchy,texture likes squid
Sea Cucumber intestine

Fish balls
魚蛋
HKD$48/8 pcs 粒
springy,bouncy
affordable

• 幸福雞煲 happiness chicken pot
2023-01-03 94 瀏覽
食雞煲既地方好多,但係可以無限任添既餐廳就唔算太多!呢度$168就可以任食雞煲!除咗雞煲之外,另外都可以加錢加配其他火鍋配料!我地個雞煲就揀左小辣,上菜上得好快!雞件全部都啖啖肉,個醬汁都幾惹味!上面舖滿一層芫荽,啱晒芫荽控!我就鍾意入面既紫洋蔥,煮得好入味又甜!食完幾輪雞煲之後就開始打邊爐!我地揀左雜錦丸拼盆、午餐肉同烏冬,任食雞煲餐廳仲會送一個蔬菜籃!雜錦丸拼盆幾好,有牛丸、貢丸、魚蛋同墨魚丸,每款兩粒,兩個人食啱晒午餐肉既質表素都幾高,而且份量都幾多另外呢度都有台式飲品供應,我同朋友分別叫咗個荔枝綠茶同埋芝士奶蓋,味道都真係唔錯!

午餐肉既質表素都幾高,而且份量都幾多

2022-12-30 64 瀏覽
天氣又涼返啲,咁嘅天氣,打邊爐食雞煲,真係一個最佳選擇😀今日同朋友去到海之戀呢間鼎家喜筷,佢哋個雞煲唔算貴,重要任食雞件,而且雞件大大件,啖啖肉,認真抵食,但留意返,用餐時間有90分鍾😂幸福雞煲 - 雞件好多肉,雞煲個靈魂係個汁,佢哋個汁堅好味,令到平平無奇嘅雞肉,變得美味無比👍🏻 加埋啲辣味,開胃又醒神,好食到停唔到口😍 食完第一轉,如果唔夠喉,可以再嚟多轉,真係食雞煲都食到飽呀👍🏻蔬菜拼盤 - 兩個人食,剛剛好,蔬菜又新鮮,食咗咁多肉,真係要食返啲菜平衡吓😊蟹柳 - 好粗大,口感一流,又係啖啖肉嘅感覺,太幼身嘅蟹柳唔夠口感。蟹柳吸收咗雞煲嘅湯汁,勁好味,食咗兩碟😂珊瑚蚌 - 好新鮮,放湯一分鍾就食得。爽口彈牙,加埋雞煲汁嘅加持,無得輸。藍莓蘆薈綠茶 - 好清新的口感,能將雞煲啲油膩感,辣味,一掃而空。加上蘆薈,感覺打邊爐嘅熱氣都全消了,必飲推介👍🏻
天氣又涼返啲,咁嘅天氣,打邊爐食雞煲,真係一個最佳選擇😀

2022-12-27
吃過最好吃的雞煲❤️沒有之一平時雞煲都食唔少 但真係未食過咁好食既 點左小辣🌶️ 佢既麻 辣係岩岩好 兩面都唔會太搶兩個人食 一開始係一隻雞 之後90分鐘內都可以無限添雞件啊佢既雞件大大隻 而且肉質超嫩滑 味道好夠咬落係好多肉汁 一啲都唔嚡口 而且唔係好多骨無乜肉果啲雞翼 雞脾都超大隻👍🏻超讚!!依家點雞煲仲會送新鮮蔬菜一份 食完雞煲之後加高湯 就可以🍲打邊爐啦‼️.今次淨係食雞件已經好有飽肚感火鍋料淨係叫左幾款珊瑚蚌係必點!! 新鮮爽脆 淥大約10秒就食得😋另外點左一渣檸檬洛神 唔會太甜 酸酸地好開胃口~仲可以解辣呢
吃過最好吃的雞煲❤️沒有之一
平時雞煲都食唔少 但真係未食過咁好食既
點左小辣🌶️ 佢既麻 辣係岩岩好 兩面都唔會太搶
兩個人食 一開始係一隻雞 之後90分鐘內都可以無限添雞件啊

佢既雞件大大隻 而且肉質超嫩滑 味道好夠
咬落係好多肉汁 一啲都唔嚡口 而且唔係好多骨無乜肉果啲
雞翼 雞脾都超大隻👍🏻超讚!!

今次淨係食雞件已經好有飽肚感
火鍋料淨係叫左幾款
珊瑚蚌係必點!! 新鮮爽脆 淥大約10秒就食得😋

2022-12-20
2022-12-25 118 瀏覽
本身今日話滿座,但係早啲嚟就可以入座。所以下午茶就嚟到食早晚飯。裝修好得意,而且食物又好特色。當日叫咗燒鵝,麻辣撈丁,水果茶,黯然銷魂飯。最推介是燒鵝,醬汁和鵝好配合。由於太飽,所以奶茶打包回家。發現奶茶有中西合璧嘅味道。茶味濃,啱晒喜歡濃茶的人。

2022-12-21
  • 原隻柑橘燒鵝髀飯
2022-12-18 70 瀏覽
☃️☃️天氣咁凍就最啱去食雞煲同打邊爐,適逢遇着大食既友人,就梗係好醒目咁揾間有得任食嘅🤭.✨ 幸福雞煲 $168 (附送蔬菜籃🥗) 9️⃣0️⃣分鐘無限添秘製雞件🐔我哋揀左個小辣,話明無限添梗係encore多一轉🐔🐔❗️秘製醬汁配有洋蔥🧅、花椒、辣椒🌶️同芫荽(唔食芫荽嘅朋友記得走芫荽🙈),沾滿醬汁既雞件大大舊愈煲愈入味,又麻又辣越食越過癮🔥咬落真係啖啖肉😋.✨珊瑚蚌 $68食完雞煲之後就梗係加湯開始打邊爐😆 珊瑚蚌夠晒大碟,勺一勺就食得,而淥完係好爽口同鮮甜🥳.✨牛丸 $48一客有8粒,口感都幾彈牙.✨出前一丁 $18有冇朋友打邊爐都一定要落公仔麵🙋🏻‍♀️最正就係可以索晒湯底嘅精華🤭 .✨ 任飲花茶 $28@食辣野點少得嘢飲,花茶有2款: 菊花薏米清甜解燥,而檸檬洛神水酸酸甜甜好開胃,飲完食多轉雞都仲得🤣
✨ 幸福雞煲 $168 (附送蔬菜籃🥗)
✨珊瑚蚌 $68
✨牛丸 $48
一客有8粒,口感都幾彈牙
✨出前一丁 $18
✨ 任飲花茶 $28@
2022-12-14 67 瀏覽
入冬後當然要食雞煲😍放工同老公去咗荃灣海之戀的「鼎家喜筷」🥢 餐廳主打燒味、小菜,亦有90分鐘無限添雞件🐣幸福雞煲。套餐配送「新鮮蔬菜1份」,其他配料就要額外加配。⭐️ 幸福雞煲 💲168/位有三款辣度選擇,BB辣、中辣、大辣。我地揀咗BB辣。雞煲入面有秘製雞煲醬、雞件、洋蔥、芫茜、辣椒。用洋蔥、辣椒爆香嘅雞煲一上枱已經香噴噴。上枱後再焗多幾分鐘就可以食得!雞肉本身已經有調味,多數都係髀位,質地好滑嫩,好Juicy。就算係雞胸肉都唔會鞋。⭐️ 任飲花茶 💲28/位食雞煲較重口味,所以一定要加配飲品。我地叫咗檸檬洛神🍋。味道唔算太酸。⭐️ 加配配料食完雞煲就可以加湯打邊爐。我地額外點咗珊瑚蚌、出前一丁、午餐肉。珊瑚蚌口感好爽脆。出前一丁吸收曬湯底精華,好滋味。📍鼎家喜筷荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖

⭐️ 幸福雞煲 💲168/位
⭐️ 任飲花茶 💲28/位

⭐️ 加配配料

📍鼎家喜筷
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
雖然這個冬天不太冷,但近日氣溫下降,難免會感到有點寒意,突然很想吃些熱烘烘的食物暖暖胃,除了打邊爐,還想吃個雞煲。 最近,《鼎家喜筷》推出幸福雞煲,可選辣度之餘,還配送了1份新鮮蔬菜,最吸引的是可無限添加秘製雞件,非常抵食!  雞煲有三個辣度,今次,我們先來挑戰 BB辣,始終吃辣我只屬 BB級麻!這裏還提供非常貼心的服務,雞煲上桌,除了提供計時器方便計時,店員還會主動幫忙食客,讓食客不會錯過進食的最佳時機。對於鮮有吃辣的 BeautySearch 而言,BB辣的辣度,絕對是可接受,不算太辣,花椒味香濃,吃完還透出點點甜味。滿滿醬汁,雞肉吃起來,肉質非常嫩滑,相當惹味!有肉當然要有菜,雞煲配送的蔬菜拼盤包括了數款蔬菜:金菇菜、鮮冬菇、粟米和娃娃菜,一個拼盤帶來不同體驗。還未夠喉?當然要打個邊爐!這裡提供免費加湯底打邊爐,吃完雞煲,我們揀選了數款配料打邊爐。我們揀選了雜丸、珊瑚蚌、出前一丁,還添加了二人任飲花茶。雜丸包括:牛丸、魚蛋、貢丸、墨丸,每款各2粒,可以一次過品嚐多款彈牙丸丸,有選擇困難症?無問題啦!珊瑚蚌色澤鮮艷,一碟約有 6-7件,勺一勺便可,入口爽口彈牙,還充滿海中鮮味。每人
我們揀選了雜丸、珊瑚蚌、出前一丁,還添加了二人任飲花茶。
每人加個出前一丁,混合湯汁精華,十分飽足!
每位加 $28,即可任飲檸檬洛神花茶和菊花薏米水,大大瓶,還可中和打邊爐的油膩感,相當不錯。檸檬洛神花味帶酸酸甜甜,十分之開胃;菊花薏米水味道清甜,透出淡淡的菊花味。
2022-12-07 65 瀏覽
鼎家喜筷是鼎爺私房菜旗下餐飲品牌, 位於海之戀, 明亮簡潔的裝修, 主打港式燒味、茶餐及秘製雞煲, 餐廳坐位寬躺舒適我們點了幸福雞煲雞煲還奉送新鮮蔬菜一份, 90分鐘任食、可以無限添加雞件, 辣度可跟據自己喜好選擇, 由ʙʙ辣至大辣🌶️, 雞件大塊啖啖肉, 份量都比較多, 雞煲本身已經有新鮮紫洋蔥、芫荽、指天椒等香料, 所以一打開蓋香氣十足, 雞肉非常入味夠嫩滑, 醬汁香辣濃郁, 先食雞件再加上湯打邊爐, 每啖都沾有濃濃湯汁, 非常惹味, 火鍋配料多達二十款可以選擇✨新鮮蔬菜🥬雞煲奉送的, 有金針菇、冬菇、粟米及娃娃菜自選火鍋配料豆卜、腸仔、午餐肉、響鈴材料新鮮、份量多飲品🍹芒果沙冰🥭超級大杯, 非常清涼又解渴火山阿華田滿滿阿華田粉超邪惡整體ᴄᴘ值高, 非常抵食, 環境整潔企理、服務態度親切有禮有笑容, 全程主動換碟、上菜有效率揸車的朋友, 商場設有停車場🅿️, 非常方便

我們點了

新鮮蔬菜🥬
雞煲奉送的, 有金針菇、冬菇、粟米及娃娃菜

自選火鍋配料
豆卜、腸仔、午餐肉、響鈴
材料新鮮、份量多

飲品🍹
芒果沙冰🥭
超級大杯, 非常清涼又解渴

火山阿華田
滿滿阿華田粉超邪惡

揸車的朋友, 商場設有停車場🅿️, 非常方便
  • 幸福雞煲
  • 蔬菜拼盤
  • 芒果沙冰
2022-12-06 81 瀏覽
新式燒味cafe最新推出咗90分鐘無限添加雞件嘅幸福雞煲🫢 $168/位麻辣雞煲可以選擇BB辣、中辣、大辣 另外送一份新鮮蔬菜另外仲有得單點火鍋配料 價錢都幾平~店舖幾特別有唔少台式特色飲品~ 嗌咗之後好快就送上雞煲 等佢煲一陣店員就打開蓋幫我哋炒 然後冚蓋再煮多陣就食得~麻辣雞煲醬好惹味 配上大量芫荽 雞件大大件又新鮮、嫩滑多汁肉味香濃 可能因為本身做燒味所以雞件都特別高質~ 好味~ 食完仲可以無限添加🙈之後就可以加湯打邊爐墨魚丸 $48/8粒魚蛋 $48/8粒兩款丸都唔錯 價錢都好平好抵食 魚蛋爽口彈牙 墨魚丸彈牙帶嚼勁烏冬 $28$28有兩底🙈 係嗰種平嘅烏冬口感麻麻地~ 不過呢個價錢仲想點😛芝士鐵觀音 $40估唔到佢哋嘅飲品係黑馬😻 媲美台式手搖店 芝士奶蓋綿滑厚身 有種甜甜嘅芝士香鐵觀音介乎清香與濃郁之間 味道甘醇 同芝士奶蓋好夾👍🏻~薄荷青蘋果蘆薈綠茶 $32青蘋果清新可口 加上少量薄荷味更清爽 配上輕盈嘅綠茶同粒粒蘆薈 口感豐富 清新之選~

麻辣雞煲可以選擇BB辣、中辣、大辣 另外送一份新鮮蔬菜

另外仲有得單點火鍋配料 價錢都幾平~
店舖幾特別有唔少台式特色飲品~

之後就可以加湯打邊爐

墨魚丸 $48/8粒
魚蛋 $48/8粒

烏冬 $28

芝士鐵觀音 $40
鐵觀音介乎清香與濃郁之間 味道甘醇 同芝士奶蓋好夾👍🏻

薄荷青蘋果蘆薈綠茶 $32
2022-12-02 1906 瀏覽
天氣轉涼,最適合吃雞煲和打邊爐。今次和朋友到荃灣捧鼎爺的場,位於海之戀這間鼎家喜筷是鼎爺開的燒味店,除晚市小菜外,還推出了雞煲。幸福雞煲 $168/位雞煲90分鐘任食,雞件還可以無限量再加,非常抵食!雞煲有三個辣度,我們選了BB辣,真的不是太辣,但非常香口惹味!這裏值得一讚的是服務非常貼心。雞煲一上菜,已經有店員用計時器幫忙計時,提點客人最佳進食時機。所以雞肉吃起來非常嫩滑!讚讚讚!蔬菜拼盤蔬菜拼盤包括鮮冬菇、金菇菜、粟米和娃娃菜,一個拼盤已解決選擇困難症的問題。豬肉片 $88個人私心推介,食肉獸一定喜歡這個豬肉片,每塊厚薄剛好,保留肉味又易熟。響鈴 $58打邊爐一定要點響鈴是常識吧。笑)這裏的響鈴賣相也非常不錯,不會崩掉一角。和其他食材一樣,看得出是有質素的。菊花薏米水 $28/位每位$28 ,可以任飲洛神花茶和菊花薏米水。來的時候一大瓶,我們最後都喝不完呢。但的確是非常清甜的,中和了打邊爐的油膩。

幸福雞煲 $168/位

豬肉片 $88

豬肉片
菊花薏米水

響鈴 $58
打邊爐一定要點響鈴是常識吧。笑)

菊花薏米水 $28/位

打邊爐
2022-11-24
5 分鐘 (堂食)
豬肉片
菊花薏米水
打邊爐
2022-12-01 71 瀏覽
平時經過鼎家喜筷出面都主要見到佢主打燒味同埋一啲小菜,原來最近出咗任食雞煲😂 雖然配料另外加錢,但係價錢唔太貴,今次除咗食個雞煲都另外再加左丸類、一款海鮮同嘢飲。😆呢款任食雞煲,有三個辣都可以選擇,平時唔多鍾意挑戰食辣嘅我,今次揀咗BB辣😆 少少辣到可以保留返食雞煲嘅精髓,入口食到麻辣味而且雞件本身有預先醃過,食到好入味仲好滑,其中一個原因應該係店員會幫手計時,提示雞件可以幾時食得,一定唔會過老👍🏻👍🏻 另外加嘅火鍋配料雖然唔係好多,但係食得出唔係出邊凍肉舖嗰種丸類,另外叫咗珊瑚蚌食落都鮮甜,最後加咗兩個出前一丁埋尾☺️完全吸收晒啲汁,本身雞煲會跟一籃蔬菜,中和返個油膩感😆食雞煲熱怕熱氣於是加咗個嘢飲,係一榨菊花薏米水,清熱得嚟仲可以去水腫🥹

2022-12-01 67 瀏覽
荃灣發現呢間超抵食嘅雞煲放題!🥳90分鐘可以任添雞件,食得非常盡興🥰佢哋嘅雞煲香料都好多~除咗辣椒之外,🧅仲有洋蔥等,食落好香。一開始會先上一隻雞嘅份量俾你🥘,再加一份蔬菜籃。雞食完可以再加,我揀咗bb辣,🌶都覺得辣度已經好夠,好入味🔥除咗淨食雞,都可以加其他配料!🤓我仲追加咗紐西蘭羊肉片$98,🥢同埋珊瑚蚌$68。羊肉片夠新鮮,珊瑚蚌口感爽脆。食到興,想清熱,$28一位任飲🌼菊花薏米/檸檬洛神勁抵💕

一開始會先上一隻雞嘅份量俾你🥘,再加一份蔬菜籃。

食到興,想清熱,$28一位任飲🌼菊花薏米/檸檬洛神勁抵💕