2022-09-08 745 瀏覽
山頂一日遊,閑逸好輕鬆!成日見屋企人睇鼎爺煮餸,今日試吓先。黑松露燒賣 $58有晒頂呱呱冇理由唔揀佢。好傳統嘅點心,喺點心下面會有片紅蘿蔔。燒賣非常之飽滿,大粒比平時民間酒樓。黑松露都冇搶晒燒賣嘅味道,係添左一層濃味!鮮榨蝦春卷 $48呢個又係頂呱呱嘅項目,我哋兩個都讚好話正!因為佢非常之實心!好多時啲春卷咬落去係會散開,佢依一隻咬落去係一口肉。當中見到有啲唐芹、粉絲同豬肉等等。豬肉雖然個比例都多,但係冇豬蘇味!燒味飯套餐醬皇燒鵝配叉燒飯 $98燒味嚟!呢度就算叫Siu我或者燒腩仔,都唔使另外加錢,照上雙併價錢。醬皇燒鵝配甜酸醬係常識!燒鵝係無骨,可能有啲人鍾意食骨濃味,但原來冇都幾好食,反而啖啖肉左。另外叉燒好靚,以為食半肥瘦先會嫩肉少少無咁乾。但係佢係瘦肉都可以juicy唔乾!燉湯套餐粉葛鯪魚赤小豆湯配燒腩仔飯 $148依家個餐覺得有少少貴,不過山頂係咁,最緊要都好食!出邊飲湯最驚飲到味精湯,好彩呢度唔係!粉葛鯪魚赤小豆去濕一流,清清甜甜。燒腩仔飯 五花肉,好多汁香口!燒味飯個靈魂豉油汁一定要點!佢嘅好處係另外上,根據自己喜好加!但唔係普通豉油汁,有加料過令佢唔係大咸,而係香豆咸咸

黑松露燒賣 $58

鮮榨蝦春卷 $48

燒味飯套餐
醬皇燒鵝配叉燒飯 $98

燉湯套餐
粉葛鯪魚赤小豆湯配燒腩仔飯 $148

燒腩仔飯

五花肉,好多汁香口!燒味飯個靈魂豉油汁一定要點!佢嘅好處係另外上,根據自己喜好加!但唔係普通豉油汁,有加料過令佢唔係大咸,而係香豆咸咸地提味。

郊外油菜 $28
蠔油都可以另上,good!

芒果糯米糍
店員話近期夏天先有。件芒果好大舊又甜,糯米糍個皮都好薄,估唔到,有加分!

凍咖啡 $10
凍好立克 $10
午餐
2022-09-07 43 瀏覽
趁住啱啱山頂纜車翻新完成有優惠,放工搭吓纜車上山頂chill吓充吓電。睇完日落喺山頂廣場搵食,可能因為平日人流太少,好多餐廳都提早閂門。好彩仲有得食燒味同燉湯😍。點咗二人套餐,其實份量都幾多,有一例燒鵝脾、一例燒腩仔、菜心、兩款燉湯同一杯白飯1. 粉葛鲮魚赤小豆湯暖胃潤肺降骨,啱晒捱夜嘅都市人,每次飲粉葛湯都好有屋企嘅感覺🥹,而呢碗湯仲飲到鯪魚嘅鮮味好清甜。2. 西洋菜陳腎無花果湯陳腎開胃消積、增強脾胃功能。呢款湯飲落去好甘甜,燉得好出味。3. 燒鵝脾食燒鵝脾真係一定要配瀨粉,今次都照加十蚊upgrade碗飯。棋哥嘅燒鵝脾一如以往地好,燒鵝充滿油香。4. 燒腩仔又係性價比高之選,份量十足,而且腩仔比燒到好脆。放工上山頂行吓其實都真係幾夾,搵日早啲收工比自己好好休息吓啦~

1. 粉葛鲮魚赤小豆湯

2. 西洋菜陳腎無花果湯

3. 燒鵝脾

4. 燒腩仔
又係性價比高之選,份量十足,而且腩仔比燒到好脆。

2022-09-05 546 瀏覽
位於山頂廣場, 環境舊香港情懷的裝修、播放著經典歌曲, 裝修有特式, 設多個卡座, 非常寬敞舒適, 枱與枱之間有空間感, 亦是寵物友善餐廳我們點了二人套餐套餐包括燒鵝例牌、單拼燒味例牌(可選叉燒、燒腩仔、切雞、油雞、燻蹄)、效外油菜、自選燉湯及白飯燒鵝例牌餐廳最出名的燒鵝, 用了古法荔枝柴煙燻燒鵝, 外層特別脆皮、油脂分佈均匀, 鵝肉嫩香肉滑, 必食推介👍🏻單拼燒味例牌選了叉燒, 半肥瘦的叉燒是最吸引, 蜜汁的亮澤、外邊微燶的位置焦香散發著炭火香氣, 口感香口軟腍, 送飯一流效外油菜🥬清灼菜心爽脆夠清甜自選燉湯寧神川芎天麻燉雞湯🐔常常頭痛的我, 對燉湯特別喜愛藥膳燉湯川芎天麻祛風驅寒、舒緩頭風腦漲暈眩非常適合我配料足料豐富、帶有淡淡藥材香氣而不苦澀, 必點推介😍西洋菜陳腎無花果湯入秋養生必飲的湯水, 味道濃郁、清熱潤肺的恩物, 滋補靚湯我們選了一個白飯、鮮豬骨湯瀨粉飲品🍹凍檸茶凍檸利寶納甜品椰香芒果糯米糍🥭芒果新鮮香甜、口感ǫ彈煙韌燒味燉湯質素高, 喜歡食燒味及湯品的朋友不可錯過, 例牌份量多, 服務員及傳菜員態度非常親切有禮、上菜速度快、主動收碟, 不設加一服務費, 值得再回顧😍山頂

我們點了

燒鵝例牌

效外油菜🥬
清灼菜心爽脆夠清甜

自選燉湯
寧神川芎天麻燉雞湯🐔
常常頭痛的我, 對燉湯特別喜愛
藥膳燉湯川芎天麻祛風驅寒、舒緩頭風腦漲暈眩非常適合我
配料足料豐富、帶有淡淡藥材香氣而不苦澀, 必點推介😍

西洋菜陳腎無花果湯
入秋養生必飲的湯水, 味道濃郁、清熱潤肺的恩物, 滋補靚湯

我們選了一個白飯、鮮豬骨湯瀨粉

飲品🍹
凍檸茶
凍檸利寶納

甜品
椰香芒果糯米糍🥭
芒果新鮮香甜、口感ǫ彈煙韌

山頂廣場設有停車場, 適合揸車朋友, 位置非常方便
  • 燒鵝
  • 二人套餐
  • 燉湯
  • 寧神川芎天麻燉雞湯
  • 西洋菜陳腎無花果湯
2022-07-18 159 瀏覽
名只得虛傳工作實在太多,難得一天假期,上山頂行吓,不見天日的日子,今日終於可以曬太陽🌞曬餐飽😂😂😂😂😂———————真係好耐無上過山頂了,今時今日的山頂真的多了很多食肆和店舖,本來想去曾經去過一間經典裝修和經典食物的酒樓,好可惜已經消失了,在接近差不多三年的疫情下,經濟上都令很多店舖不能經營維持,真有點可惜⋯⋯🥲不過這裏的裝修也算是經典特式,打卡也是一個好地方,食就不要抱什麼要求了😅服務尚可,不過不失😀———————-燒味套餐:醬皇燒鵝:一吃有點失望😮‍💨,一點暖意也沒有的燒味,鵝的肉質「鞋颯颯」,好彩味道還可以😅「真係好唔明白,用棋哥嘅燒鵝,係銅鑼灣食同係山頂食係兩回事,完全係兩個味道🥲」———————————-燒腩仔:吃完燒鵝後的失望,就不會再會抱期望😅油菜:比較老一點——————————-2燉湯🥣:反而我對燉湯有點讚賞,火喉夠,而且味道濃郁夠味又足料👍2白飯:——————————一個假期上的山頂一天遊⋯⋯其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
名只得虛傳

———————
服務尚可,不過不失😀
———————-
燒味套餐:

———————————-
燒腩仔:吃完燒鵝後的失望,就不會再會抱期望😅
油菜:比較老一點

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-06-27 609 瀏覽
難得平日放一日假,約屋企人香港半日遊,諗諗下都有6-7年無上過山頂,襯而家遊客少好多,一於再訪呢個遊客勝地,支持一下本土經濟😆山頂大風,廣場又冷氣大,決定搵啲熱野食落肚,行行下見到鼎爺個嘜頭,又sell燉湯燒味好似唔錯,就食呢間😋🌕寧神川芎白芷天麻燉雞湯[燉湯套餐·燒鵝拼叉燒飯,雙併+$10]💲168+10🌟冷氣吹到頭重重,特登叫盅川芎白芷天麻燉雞湯,呢個湯功效活血行氣去頭風,啱啱好當食療對症下藥🤤睇返個湯好足料,燉到好濃郁,飲緊啲湯料燉出黎既精華,加上甘甘地既藥材味,飲完成身暖曬!☺ 🌕燒鵝拼叉燒飯見佢標榜用荔枝柴燒既燒鵝,就試試佢,凍左少少皮都係脆,有炭香,鵝肉入味,早知加少少錢鵝胸位轉鵝脾,咁就完美! 叉燒真係睇燒味師父既心機同功力,所以再加$10雙併加叉燒,叉燒一食真係有驚喜,一入口第一下玫瑰露香衝出黎,慢慢咀嚼發覺滿口油香,半肥瘦帶少少燶邊😍😍無懈可擊😆 🌕海底椰蟲草花燉乳鴿湯[燉湯套餐·燒腩仔瀨粉,轉瀨粉+$10] 💲178+10🌟一樣係燉湯套餐,今次叫左海底椰蟲草花燉乳鴿湯,呢個就滋陰補虛,強腎潤燥。個燉湯一樣好足料濃郁,味道相對上無之前果個咁有藥材味,反而係海底椰加乳鴿

🌕燒鵝拼叉燒飯

一樣係燉湯套餐,今次叫左海底椰蟲草花燉乳鴿湯,呢個就滋陰補虛,強腎潤燥。個燉湯一樣好足料濃郁,味道相對上無之前果個咁有藥材味,反而係海底椰加乳鴿有一種鮮甜味,飲落好滋潤鮮甜既感覺。

🌕燒腩仔瀨粉

見有燒腩仔揀即刻揀,上枱估唔到份量都唔少。食落去,皮夠香脆,肉入味唔死實,五花肥肉比例啱啱好!有得轉瀨粉即轉,無原因,食燒味併瀨粉,定律嚟🤣

🌕油菜[菜心]💲28🌟

2022-06-20
午餐
2022-06-17 707 瀏覽
襯天氣涼快上山頂。記得好耐之前在山頂廣場見過這間由鼎爺及棋哥聯手打造的港式餐廳,留下深刻印象,今天上山頂就順便飲燉湯和食燒鵝。餐廳面積頗大,走懷舊路線,連背景音樂都是許冠傑年代的作品。環境優雅,居高臨下大海景,加埋殷勤服務,價位中上但值得。叫了個二人套餐($388),可一次過嚐到鼎爺燉湯和棋哥燒鵝,再加$8要了熱飲。~~~~~二人套餐包括:醬皇燒鵝例牌單拼燒味例牌效外油菜自選$98以下燉湯2盅絲苗白飯2碗~~~~~燒味:醬皇燒鵝+燒腩仔*燒鵝靚唔靚最緊要睇塊皮,這兒的燒鵝皮薄如紙,香脆油潤,鵝肉嫩滑,的確是出色。*燒腩仔例牌份量充足,外皮鬆化不會滲油,肥瘦相稱均勻,肉質軟腍無渣,無可挑剔。燉湯:粉葛鯪魚赤小豆湯+茯苓白朮霸王花五指毛桃湯雖然這兩款湯都屬春天湯水,好啱時節。但有少許失望,因為無得揀。我不知是賣曬定其它原因,今日全餐廳只有這兩款湯供應,想加錢都無。*粉葛鯪魚赤小豆湯清熱去濕,比平常家居煲的深色,配料充足,味道夠甜,不過我覺得少了魚香味。粉葛、扁豆、赤小豆都煲得夠腍可食用。*茯苓白朮霸王花五指毛桃湯加了粟米和紅蘿蔔,清甜好飲。油菜:蠔油菜心清甜爽脆好好食,排列整齊顯誠意。熱飲
襯天氣涼快上山頂。
~~~~~
燒味例牌
燒鵝
燉湯:粉葛鯪魚赤小豆湯+茯苓白朮霸王花五指毛桃湯
粉葛鯪魚赤小豆湯
*茯苓白朮霸王花五指毛桃湯加了粟米和紅蘿蔔,清甜好飲。
茯苓白朮霸王花五指毛桃湯
油菜:蠔油菜心
清甜爽脆好好食,排列整齊顯誠意。
熱飲:奶茶和鴛鴦
水滾茶靚有茶味,加$8咁大杯好抵飲,山頂喎,快餐店都要啦。
奶茶鴛鴦
2022-06-17
燒味例牌
燒鵝
2022-06-13 163 瀏覽
山頂中菜之選,又係父親節嘅好去處💕 呢度地方闊落、寧靜、唔使等位、服務又唔錯、有懷舊鐵水壺,最重要係味道超有驚喜🤩細味之下發現食材之間互即互入,幾項食材融為一體。 燉湯餐 $148粉葛鯪魚赤小豆湯+叉燒瀨粉+$10燉湯唔係般貨色,溫到好夠熱,材料嘅味道鮮而濃,鯪魚味比蜜棗輕輕帶出。叉燒蜜香令人垂涎,而且表皮焦脆度剛好,香口又唔會太乾💜令人驚喜嘅係瀨粉🌸呢十蚊抵加,湯底有濃郁嘅胡椒豬肚味,唔係白烚頹貨😝好有心機。 凍奶茶$10幾有茶香,唔太甜。 豉汁蒸倉魚$148魚味鮮香,肉質鮮嫩💕豉汁唔會食鹹,帶出到魚肉鮮味,好推薦。 銀魚仔蒸腩片飯$78腩片好似日式飯咁薄切、入味。最有誠意係白飯蘊藏銀魚仔嘅香氣🥰三者融為一體,唔係各自分離。
山頂中菜之選,又係父親節嘅好去處💕

燉湯餐 $148
粉葛鯪魚赤小豆湯+叉燒瀨粉+$10
叉燒蜜香令人垂涎,而且表皮焦脆度剛好,香口又唔會太乾💜

凍奶茶$10
幾有茶香,唔太甜。

豉汁蒸倉魚$148
魚味鮮香,肉質鮮嫩💕豉汁唔會食鹹,帶出到魚肉鮮味,好推薦。

銀魚仔蒸腩片飯$78
2022-06-05 118 瀏覽
呢度裝修到好似舊式酒樓咁,一坐低店員便放下仿70年代的玫瑰花熱水壺!播緊嘅歌唔係Sam Hui就係甄妮等巨星嘅歌,fit返個懷舊mood。坐室外更可飽覽山頂景色,我哋怕熱都係坐室內嘆冷氣好啲,卡位靠窗口都可遠眺風景幾舒服。叫咗個2人套餐可揀燒味+自選燉湯醬皇燒鵝 例牌> 鵝皮算係幾脆、帶點油脂香口鬆化,鵝肉頗結實唔太韌肥瘦平均有肉香,點酸梅醬能夠中和膩感脆皮燒腩仔 單拼例牌> 份量幾多兩個人share至啱。皮脆肉嫩有油香,肥瘦相間每層都分明,味道唔過鹹,如果溫度熱番啲會更好味寧神川芎天麻燉雞湯> 呢排成日落雨搞到個人又攰又頭痛,飲呢個湯唔錯。佢嘅藥材味較濃幾足料,飲落順喉,飲完湯當晚個人鬆返啲合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯> 呢個係朋友點我試咗少少,味道較清淡帶甜都okay。夏天出汗多人好易攰,飲乳鴿湯清潤得嚟唔會太燥郊外油菜 菜心> 菜心淥得幾腍又夠甜,唔駛點蠔油都okay鮮豬骨湯米粉 +$10> 夏天無乜胃口時鍾意食湯米粉配燒味,佢個豬骨湯幾清唔覺重味精絲苗白飯Set Meal for 2Roasted GooseCrispy Roast

醬皇燒鵝 例牌

脆皮燒腩仔 單拼例牌

寧神川芎天麻燉雞湯

郊外油菜 菜心

> 菜心淥得幾腍又夠甜,唔駛點蠔油都okay

鮮豬骨湯米粉 +$10

Set Meal for 2

Roasted Goose

Crispy Roasted Pork Belly

Double-Boiled Chicken Soup with Chuanxiong & Gastrodia Elata

Double-Boiled Pigeon Soup with Chayote, Sea Coconut & Dried Cordyceps Flower

Vegetables

Rice Vermicelli

Rice

醬皇燒鵝
寧神川芎天麻燉雞湯/合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯
醬皇燒鵝
寧神川芎天麻燉雞湯/合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯
2022-06-01 73 瀏覽
鼎爺出品,品質保證👍🏻 呢度有室外、室內座位,可以望住風景嘆美食。🥣 合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯 $178(餐價)燉湯係餐廳嘅招牌之一,飲得出係冇落味精,唔會口渴,而且份量十足👍🏻 配料豐富,其中乳鴿肉質鮮嫩,合掌瓜口感軟腍。🍚 燒味飯(燒鵝+燒腩仔雙拼) +$10燒鵝係呢度嘅另一個招牌,層皮好香口,鵝肉嫩滑,點埋酸梅醬送飯一流🤤 另外原本想雙拼乳豬,不過今日無,所以就改為燒腩仔,質素都好好。半肥瘦嘅肉質,層皮酥脆,高質👍🏻 另外有菜心,都幾新鮮鮮甜。最後成碗飯我食到乾乾淨淨🤣🥤 檸檬利賓立 +$10唔會比好多冰,同埋唔會好甜,檸檬片都有三四塊,唔錯!平日晚餐時段都有好幾檯客,呢間值得一試💯

🥣 合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯 $178(餐價)

🍚 燒味飯(燒鵝+燒腩仔雙拼) +$10

🥤 檸檬利賓立 +$10
唔會比好多冰,同埋唔會好甜,檸檬片都有三四塊,唔錯!

平日晚餐時段都有好幾檯客,呢間值得一試💯
2022-06-01 91 瀏覽
Check out this place at the Peak Galleria after the Peak Circle Walk. Stepped into the place and we’re greeted by the famed celebrity chef 鼎爺 (a life-size cardboard cutout) 🤣 ! The retro interior, completed with mosaic tiles, ceiling fans, vintage water flasks … etc. Siu Mei is the specialty here, and the double-boiled soup is also a highlight. We ordered The set for 2, which includes: 醬皇燒鵝例牌,單拼燒味例牌,郊外油菜,自選燉湯2盅,絲苗白飯2碗。二人套餐(HK$388)醬皇燒鵝例牌The skin of the roasted goose was perfectly marinated and

二人套餐(HK$388)
醬皇燒鵝例牌

The skin of the roasted goose was perfectly marinated and crispy, the meat has a nice balance of lean to fat ratio.

燒腩仔

Another Siu Mei dish we ordered was the Roasted Pork Belly. It’s crispy, crunchy, crackling with soft moist meat interspersed with fat that melted in your mouth.

郊外油菜

A plate of fresh veggies with oyster sauce.

胡椒豬肚燉雞湯

Packed with the rich sweetness of the chicken broth followed by a strong peppery kick.

合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯(+$10)
合掌瓜海底椰蟲草花燉乳鴿湯

The savoury pigeon soup was prepared with tonic herbs and the flavour is so intense. Nutrient rich yet satisfying.

絲苗白飯2碗

Interior

Menu

2022-05-29 59 瀏覽
上山頂睇完Museum,想醫下五臟六腑!竟然比我搵到頂爺開嘅燒鵝館,一場嚟到梗係要試吓啦😍!💥二人套餐(388)醬皇燒鵝例牌單拼燒味例牌郊外油菜自選燉湯(2盅)絲苗白飯(2碗)醬皇燒鵝例牌拎起隻燒鵝髀用口扯啖肉出黎好鬼爽😮‍💨!皮脆肉嫩且齒頰留香❣️!自選燒味例牌叉燒厚切帶焦香,汁甜甜地餸飯都唔錯😬!寧神川芎天麻燉雞湯海底椰燉乳鴿湯(餐)+$10🐽🐽瞓得唔好成日頭痛🥲,飲寧神川芎天麻湯就最好啦❤️‍🔥!
💥二人套餐(388)
郊外油菜
自選燉湯(2盅)
絲苗白飯(2碗)
自選燒味例牌
叉燒厚切帶焦香,汁甜甜地餸飯都唔錯😬!
寧神川芎天麻燉雞湯
海底椰燉乳鴿湯(餐)+$10
🐽🐽瞓得唔好成日頭痛🥲,飲寧神川芎天麻湯就最好啦❤️‍🔥!
2022-05-25 59 瀏覽
我和鼎爺有個約會😆😆😆其實係鼎爺間燉湯燒鵝飯店🏨好耐都冇上嚟山頂度散步啦,今日上到嚟山頂行個圈,見到有呢間燉湯燒鵝館,座位有室內室外,環境優美寧靜,最鍾意呢個咁有藝術特色嘅水壺,除咗食菜靚用了正之外😆裝潢都別樹一格,好有懷舊風古色古香。話明係燉湯燒鵝館,咁當然要嗌燉湯同燒鵝啦❤️醬皇燒鵝例牌燒鵝皮脆肉滑多汁,食完簡直係口齒留香🫶🏻脆皮燒腩仔鹹香適中,皮脆質嫩爽口,肥瘦適中,好細心咁樣切到可以一塊一口,食完簡直口水流。郊外油菜菜心翠綠爽口清甜。茯苓白術霸王花五指毛桃湯鮮味濃郁足料,有少少回甘味,但整體舒暢,這個湯可以清熱,化濕,補氣,健脾。羊肚菌姬松茸木耳腰果素湯菇菌類素湯,清甜可口,菇菌味十足,可以促進脂肪代謝,提高免疫力,非常適合食素嘅小可愛們❤️
我和鼎爺有個約會😆😆😆
其實係鼎爺間燉湯燒鵝飯店🏨
好耐都冇上嚟山頂度散步啦,
今日上到嚟山頂行個圈,
見到有呢間燉湯燒鵝館,
座位有室內室外,
環境優美寧靜,
最鍾意呢個咁有藝術特色嘅水壺,
除咗食菜靚用了正之外😆
裝潢都別樹一格,
好有懷舊風古色古香。

話明係燉湯燒鵝館,
咁當然要嗌燉湯同燒鵝啦❤️

醬皇燒鵝例牌
燒鵝皮脆肉滑多汁,食完簡直係口齒留香🫶🏻

郊外油菜
菜心翠綠爽口清甜。

茯苓白術霸王花五指毛桃湯

2022-05-22 466 瀏覽
 好耐無上過山頂,而家上面2個商場,得返一半有營業,而家DONKI仲有壽司店係山頂開分店 咁山頂廣場入面食燒味就得一間門口大大個阿爺招牌,好似靠得住,咁就入座試下佢招牌燒味 古法荔枝柴煙燻燒鵝配招牌蜜汁叉燒皇雙人湯仲包每人一碗招牌老火燉湯,先飲湯再食飯$388 包2湯2飯2款燒味加油菜,夠3個人食!飲品另加$8起醬皇燒鵝例牌一份叉燒例牌一份油菜菜心一份霸王花五指毛桃湯羊肚菌姬松茸木耳腰果素湯原來KLOOK有優惠架!可以預訂~高級中菜睇細節位,菜芯都係對齊相同尺寸夠甜夠淋身,加少系蠔油更美味霸王花五指毛桃湯呢款湯有家既味道,無味精,夠清甜,又足料入面仲有瘦肉同螺肉粒,飲起黎香又唔油膩,仲好甜口,加了粟米蘿蔔一定好飲,原汁原味燉到每樣食材都好夠味羊肚菌姬松茸木耳腰果素湯呢個組合好豪華,腰果原來燉到可以變棉花咁滑入口即溶素湯一樣可以咁滋補同濃香,強身補氣,而且湯係無咩油,好順口醬皇燒鵝,有別平時食到既鵝肉,平時帶點肥,呢度既鵝肉同皮都係少油,但仍嫩滑,個鵝皮好薄無一絲油,好似皮片鴨咁脆身,鵝香肉嫩,係好食既叉燒,份量唔少,半肥半瘦,入口帶甜甘,肉質細緻,邊位有焦好香口個汁唔會太甜搶味,配埋飯
門口大大個阿爺招牌,好似靠得住,咁就入座試下佢招牌燒味
 古法荔枝柴煙燻燒鵝配招牌蜜汁叉燒皇
雙人湯仲包每人一碗招牌老火燉湯,先飲湯再食飯
$388 包2湯2飯2款燒味加油菜,夠3個人食!
飲品另加$8起

醬皇燒鵝例牌一份
叉燒例牌一份
油菜菜心一份
霸王花五指毛桃湯
羊肚菌姬松茸木耳腰果素湯
原來KLOOK有優惠架!可以預訂~

高級中菜睇細節位,菜芯都係對齊相同尺寸
夠甜夠淋身,加少系蠔油更美味

霸王花五指毛桃湯
呢款湯有家既味道,無味精,夠清甜,又足料

羊肚菌姬松茸木耳腰果素湯
呢個組合好豪華,腰果原來燉到可以變棉花咁滑入口即溶
素湯一樣可以咁滋補同濃香,強身補氣,而且湯係無咩油,好順口

個汁唔會太甜搶味,配埋飯食岩岩好,係出色既
平均消費$200
服務一流,環境一流仲有海景同戶外位

#鼎爺 及 #棋哥燒鵝 聯手打造的 #港式餐廳,主打多款鼎爺靚湯以及棋哥的招牌古法荔枝柴煙燻燒鵝。店內更融入舊香港的特色設計,如以戲棚圖案製作餐檯紙。
地址:山頂山頂道118號山頂廣場1樓107號舖
#鼎尚燒鵝湯館
Ding‘s Roasted Goose and Deluxe Soup Restaurant
如何前往:中環碼頭5號乘坐15號巴士;或天后地鐵站乘坐15B號;或中環IFC2號乘坐1號小巴前往太平山頂 #港式 #港式燒味 #港式燒臘 #山頂廣場 #山頂美食
2022-05-19 100 瀏覽
放假去⛰山頂行吓,平日嘅山頂格外寧靜,非常舒服。見到呢間位於山頂廣場嘅餐廳佈置優雅、座位寬敞,有燉湯有🍗燒味又有🥟點心,決定入去嘆番個下午茶。🥢餐廳嘅風格走懷舊路線,餐牌餐具設計都非常用心,仲播埋經典金曲,非常有feel,餐牌選擇精簡,我想飲燉湯又想食招牌燒鵝飯所以叫咗個🍲燉湯套餐($178),燉湯當日有3款選擇我揀咗海底椰燉乳鴿湯,真材實料原汁原味非常滋補。⭐️⭐️⭐️燒鵝果然係招牌菜式,肥瘦適中、皮脆肉香,燒鵝汁嘅甘香滲透每一啖飯,大大碗飯都清得曬,另加$10可以配飲品,呢個質素同價錢喺山頂嚟講性價比算高。🌶麻香口水雞 ($128)口水雞去晒骨食得非常暢快,醬汁調校得好惹味仲有Q彈粉皮伴碟係一個bonus😋🥟另外叫咗兩款點心,估唔到點心質素都咁高,鮮蝦菜苗餃 ($58)皮薄餡靚,彈牙爽口;香滑奶黃包 ($48)有一股濃滑嘅奶香,當甜品食為呢餐畫上完美嘅句號。餐廳亦有多款名貴中國茗茶供應- $28位,啱晒識嘆茶嘅朋友。

海底椰燉乳鴿湯
燒鵝飯

🌶麻香口水雞 ($128)

鮮蝦菜苗餃
香滑奶黃包
2022-05-16
海底椰燉乳鴿湯
鮮蝦菜苗餃
香滑奶黃包
  • 燒鵝
2022-05-14 91 瀏覽
煙雨濛濛的周末早上,一個人,獨上山頂!山頂,果如所料,遊人不多。喜歡,一片迷濛,一片寂靜的山頭。凌霄閣內,自由自在地穿梭其中,好不寫意。山頂廣場,相對明顯較為人多且熱鬧。然而,也是難得的少人!漫遊至11點,附近餐廳選擇不多。最後,走入了鼎爺晚裝潢饒富中國特色的鼎尚燒鵝。事前翻查過紀錄,此店服務據說,燒鵝非現場即燒。且,索價不韮。故,𣎴敢一試也!退而求其次,點了三款點心。膚淺如小妹,純粹為打卡也。對所選點心,不抱太大期望。茗茶,$28位,有六款茶可選。小妹,要了有暖和脾胃且去油解膩的普洱。黑松露燒賣皇$58和筍尖鮮蝦餃$58,與坊間之作大致一橏,然前者不論口感或味道也稍為佳,沾上XO醬同吃,味道更好。鮮蝦腐皮卷$48,稍感餡料未夠鮮也。如此經濟環境下,眼見所及,餐廳侍應有5-6人,穿插其中。然,服務,真的有待改善和提升。除一短髮戴眼鏡年輕侍應笑容可掬,會替客人添加茶水或閒聊互動外,其餘一如機械人般,冷冰冰的,目無表情!
煙雨濛濛的周末早上,一個人,獨上山頂!

山頂,果如所料,遊人不多。喜歡,一片迷濛,一片寂靜的山頭。

事前翻查過紀錄,此店服務

膚淺如小妹,純粹為打卡也。對所選點心,不抱太大期望。

鮮蝦腐皮卷$48,稍感餡料未夠鮮也。