2022-09-08
山頂一日遊,閑逸好輕鬆!成日見屋企人睇鼎爺煮餸,今日試吓先。黑松露燒賣 $58有晒頂呱呱冇理由唔揀佢。好傳統嘅點心,喺點心下面會有片紅蘿蔔。燒賣非常之飽滿,大粒比平時民間酒樓。黑松露都冇搶晒燒賣嘅味道,係添左一層濃味!鮮榨蝦春卷 $48呢個又係頂呱呱嘅項目,我哋兩個都讚好話正!因為佢非常之實心!好多時啲春卷咬落去係會散開,佢依一隻咬落去係一口肉。當中見到有啲唐芹、粉絲同豬肉等等。豬肉雖然個比例都多,但係冇豬蘇味!燒味飯套餐醬皇燒鵝配叉燒飯 $98燒味嚟!呢度就算叫Siu我或者燒腩仔,都唔使另外加錢,照上雙併價錢。醬皇燒鵝配甜酸醬係常識!燒鵝係無骨,可能有啲人鍾意食骨濃味,但原來冇都幾好食,反而啖啖肉左。另外叉燒好靚,以為食半肥瘦先會嫩肉少少無咁乾。但係佢係瘦肉都可以juicy唔乾!燉湯套餐粉葛鯪魚赤小豆湯配燒腩仔飯 $148依家個餐覺得有少少貴,不過山頂係咁,最緊要都好食!出邊飲湯最驚飲到味精湯,好彩呢度唔係!粉葛鯪魚赤小豆去濕一流,清清甜甜。燒腩仔飯 五花肉,好多汁香口!燒味飯個靈魂豉油汁一定要點!佢嘅好處係另外上,根據自己喜好加!但唔係普通豉油汁,有加料過令佢唔係大咸,而係香豆咸咸
黑松露燒賣 $58
鮮榨蝦春卷 $48
燒味飯套餐
醬皇燒鵝配叉燒飯 $98
燉湯套餐
粉葛鯪魚赤小豆湯配燒腩仔飯 $148
燒腩仔飯
五花肉,好多汁香口!燒味飯個靈魂豉油汁一定要點!佢嘅好處係另外上,根據自己喜好加!但唔係普通豉油汁,有加料過令佢唔係大咸,而係香豆咸咸地提味。
郊外油菜 $28
蠔油都可以另上,good!
芒果糯米糍
店員話近期夏天先有。件芒果好大舊又甜,糯米糍個皮都好薄,估唔到,有加分!
凍咖啡 $10
凍好立克 $10