2021-06-14 1072 瀏覽
The location of restaurant is inside Mira place and quite convenient that you can walk from Tsim Sha Tsui MTR station for 5 mins.The service and vibe are soso. The food is good. I highly recommend the Xiao Long Bao and spring rolls.
2021-04-29 1552 瀏覽
🍽小編連續介紹幾間台灣餐廳,舒緩一下大家無法去台灣旅行的心情,希望大家從食物能夠回味一下。小編今次推介餐廳食物☝🏻排骨蛋炒飯 $90/碟春菜肉絲拌麵 $60/碗蝦肉紅油抄手 $68/碗高湯蒜蓉炒菠菜 $72/碟蒜香粉皮肉 $64/碟小編雖然今次無食到小籠包,但都食左其他推介食物,排骨蛋炒飯既排骨有胡椒味,再配上蔥花蛋炒飯,超級配搭👍🏻,另外點左蝦肉紅油抄手,有好多外國客都超鍾意用紅油汁撈飯,超好味,勁推介比大家,而春菜肉絲拌麵比較少見,味道偏咸,但係其他餐廳好少見,高湯蒜蓉炒菠菜採用菠菜苗,所以好嫩,蒜香粉皮肉都係我最愛既菜式😋
🍽

高湯蒜蓉炒菠菜
  • 蒜香粉皮肉
  • 紅油抄手
2021-04-08 1325 瀏覽
晏就唔知食咩好,又唔太餓,一於去食小籠包! 以前平日放假既時候好鐘意一個人黎呢到舒舒服服食個一人滿滿的午餐一如以往,小籠包係必點另外再叫左個四季豆, 同諗住冇死的酸辣湯前兩樣都正正常常。。。。。(係小籠包唔係甘夠熱)點知。。。 酸辣湯黎到係一的酸同辣咪都冇。。。好失望好失望。。 原本諗住放棄。。 但真係冇味好難食。即刻問侍應EE 如何解決 佢提意拎豆瓣醬同醋自己調味一下。我 : 唔該。當然甘樣加完的醋同豆瓣醬都唔係個回事。。。唉。。。好想去台灣。
晏就唔知食咩好,又唔太餓,一於去食小籠包!
一如以往,小籠包係必點
另外再叫左個四季豆, 同諗住冇死的酸辣湯
前兩樣都正正常常。。。。。(係小籠包唔係甘夠熱)
點知。。。 酸辣湯黎到係一的酸同辣咪都冇。。。
好失望好失望。。 原本諗住放棄。。 但真係冇味好難食。
即刻問侍應EE 如何解決
佢提意拎豆瓣醬同醋自己調味一下。
我 : 唔該。
當然甘樣加完的醋同豆瓣醬都唔係個回事。。。
唉。。。好想去台灣。
冇咪既酸辣湯
2021-04-06
2021-03-15 1072 瀏覽
之前係台北食過1次,印象中香港的話,係食過佢係CWB果間,但係都係咸豐年代嘅事🙈今日去到美麗華商場,見到呢間馳名中外嘅小籠包專門店,就同朋友一行人入去回味下佢d小籠包啦😋由於岩岩恢復返晚市堂食(6-10),我地亦算早入席,所以唔洗等位就可以入內🥂裝潢係行中式風格,枱與枱之間距離充足,唔知水準是否如一?台式擔擔麵🍜:味道1d都唔辣,可能已經tailor made for 港式味道,甜甜地花生醬味濃,麵底偏軟小籠包🍞:招牌菜,encore咗2次!原來佢仲有好多奇怪味道比你揀,不過有時d野都係揀返classic款最好!夾起唔會穿窿,皮薄饀靚,CP值高,繼續推薦👍👍紅油抄手🐖:普通豬肉雲吞,又係唔太辣,嗜辣人士可Skip! 葱花蛋炒飯🍳: 食落似揚州炒飯,飽肚一流,味道比6分(10分滿分) 最後仲整多個鎮江肴肉作結,望落晶瑩剔透,咬落肉味濃郁。份量都充足,如果送埋酒飲,咁就錦上添花喇🌹

裝潢係行中式風格,枱與枱之間距離充足,唔知水準是否如一?

紅油抄手🐖:普通豬肉雲吞,又係唔太辣,嗜辣人士可Skip!

2021-02-21
眾所周知,米芝蓮對餐廳的評估標準有一定的要求,不論食物品質、服務質素或衛生方面等等都要達到指標,所以絕對有信心保證👍🏼·🍜油炸排骨湯麵(HKD 68)排骨雖然是油炸,但完全沒有油膩的感覺!排骨還帶點胡椒味,食落每啖都有肉汁嘅感覺,淋身之餘非常香口😋麵條有彈性,夠柔韌。•🍛排骨蛋炒飯 (HKD 90)由於鼎泰豐嘅排骨實在太好味,所以朋友另外叫咗排骨蛋炒飯。利用蛋配合蔥花炒,炒飯依然粒粒分明,帶金黃色,水準極高👍🏼·🥟小籠包(HKD 66/6個)小籠包皮薄但唔易穿,餡料都好足夠,咬第一啖,已經飲到香濃嘅湯汁!非常推介❤️餐廳用膳環境乾淨整潔,枱面一啲油膩感都無,而且服務態度良好,店員仲非常細心,會主動加水

·🍜油炸排骨湯麵(HKD 68)
油炸排骨湯麵

•🍛排骨蛋炒飯 (HKD 90)
排骨蛋炒飯

·🥟小籠包(HKD 66/6個)

油炸排骨湯麵
2021-02-09 680 瀏覽
上次幫襯鼎泰豐已經係兩、三年前嘅事。今次要到同一層的酒家攞年糕,酒家爆滿;見到鼎泰豐唔使等位,就入去食個午飯。點了兩個涼菜:原味水晶肉、紹興酒醉雞水晶肉份量足,食落冇乜特別,仲有啲鞋。反而醉雞有好香酒味,肉質嫩滑😋小籠包👍🏻保持水準,肉汁清甜。小籠湯包一客12隻,跟一碗蛋花湯。其實係迷你版小籠包,餡料味道比小籠包濃,汁較少,可以一試。香蔥撈麵好香蔥和乾蔥味😋,但要即刻食,因為麵比較乾,好快黏埋一嚿。我應該好快再嚟,唔係因為唔使等位,而係食物有質素
點了兩個涼菜:原味水晶肉、紹興酒醉雞

小籠包👍🏻
保持水準,肉汁清甜。

香蔥撈麵
好香蔥和乾蔥味😋,但要即刻食,因為麵比較乾,好快黏埋一嚿。

我應該好快再嚟,唔係因為唔使等位,而係食物有質素
2021-02-07
2021-01-22 516 瀏覽
鼎泰豐一直都係台灣好出名,不過喺香港就一直未試過,所以今日就試試佢!可能疫情同平日關係,餐廳入邊相對少人,而且餐廳喺美麗華商場,面積都算好大坐,得好闊落,我就揀咗近窗口位坐,咁就可以望到彌敦道同九龍公園嘅景色,咁樣嘆住個茶都非常舒服!由於我好鍾意食小籠包嘅關係,今次就嗌左兩款小籠包,包括係原味小籠包,以及絲瓜蝦肉小籠包,個皮做得好靚,夾嘅時候唔會容易穿,但又唔會太厚皮,竟然絲瓜蝦肉小籠包有驚喜,食落去有絲瓜嘅口感,感覺仲好食過原味嗰個🤪另外都排咗兩個開胃小菜,包括蘿蔔絲伴海蜇皮以及紹興酒醉雞,兩款菜式味道有水準,而且非常開胃,蘿蔔絲伴海蜇皮就口感豐富,而紹興酒醉雞酒味濃郁,非常推介大家試吓。另外為咗飽肚啲都嗌咗一個擔擔面同流沙奶黃包,兩個味道都算唔錯,間唔中嚟食吓都還可以,不過成日食來講就價錢唔實惠,香港會有更多選擇食平啲。

小籠包及絲瓜蝦肉小籠包

絲瓜蝦肉小籠包
紹興酒醉雞
流沙奶皇包
2021-01-12 403 瀏覽
鼎泰豐每次想食小籠包都一定會想去鼎泰豐~1.醉雞 🐔10分好味的醉雞😍😍😍份量好大好多肉👍🏻酒味好濃但係唔會苦每次去必叫的😋😋😋😋2.招牌小籠包皮薄餡靚,肉質鮮甜,亦都有好濃厚嘅肉汁,一咬,可口嘅肉汁就流出來了🥰所以食小籠包都有技巧㗎👍🏻👍🏻👍🏻3.蔥油拌麵👍🏻最鍾意食嘅麵之一❤️味道濃郁,麵質煙靭4.上海炸排骨超好味嘅炸排骨,好Juice👍🏻調味調得好好,而且份量夠大👍🏻
鼎泰豐

每次想食小籠包都一定會想去鼎泰豐~
1.醉雞 🐔
10分好味的醉雞😍😍😍
份量好大好多肉👍🏻酒味好濃但係唔會苦
每次去必叫的😋😋😋😋

2.招牌小籠包
皮薄餡靚,肉質鮮甜,亦都有好濃厚嘅肉汁,
一咬,可口嘅肉汁就流出來了🥰
所以食小籠包都有技巧㗎👍🏻👍🏻👍🏻

3.蔥油拌麵👍🏻
最鍾意食嘅麵之一❤️味道濃郁,麵質煙靭

4.上海炸排骨
超好味嘅炸排骨,好Juice👍🏻
調味調得好好,而且份量夠大👍🏻
  • 醉雞
  • 小籠包
  • 香蔥拌麵
2020-12-28 365 瀏覽
疫情限聚相約親人午餐聚面,選地方的確要小心。 查美麗華1期最近沒有個案,較為安全,又有鼎泰豐,話晒有米芝連推介,go 啦!這分店環境挺好,多窗有街景,夠宽敞,限聚令更加空間感更足親人發辦,點了幾樣招排菜:紹興酒醉鶏 要求走亦,上菜係鷄脾酒味香濃入口肉滑,招牌之作,我比 5⭐蟹粉小籠包皮薄湯熱,冇得輸,難怪招牌菜,我比 5⭐清燉鷄湯超級足料,味道鮮,我比 5⭐蝦肉紅油抄手本人從來不喜歡抄手,太油膩。但親人話“招牌菜”,要試下!啊,上菜見紅油不多,咬餃皮厚薄適中,蝦肉也彈。驚喜,咁比 5⭐排骨蛋炒飯 👉 👈本來不點飯,又因招牌菜....相比以上幾個菜,這飯太算滿意 排骨食得出肉靚,可是烹調技巧就一般,味道還可以,可惜咬落較乾,juicy番些少就好,扣分。炒飯上桌已涼了,又扣分啦!想點甜品,可是只得甜包類,“甜品類”全部取消。 留意番,鮮果拼盤 $230/份呀!食多餐都得囉總的來說,可以再來嘅。

這分店環境挺好,多窗有街景,夠宽敞,限聚令更加空間感更足

親人發辦,點了幾樣招排菜:
紹興酒醉鶏

醉雞

要求走亦,上菜係鷄脾
酒味香濃入口肉滑,招牌之作,我比 5⭐

皮薄湯熱,冇得輸,難怪招牌菜,我比 5⭐

清燉鷄湯

清燉鶏湯

超級足料,味道鮮,我比 5⭐

排骨蛋炒飯 👉 👈
排骨炒飯

本來不點飯,又因招牌菜....
相比以上幾個菜,這飯太算滿意

想點甜品,可是只得甜包類,“甜品類”全部取消。
留意番,鮮果拼盤 $230/份呀!食多餐都得囉

總的來說,可以再來嘅。

2020-12-28
醉雞
清燉鶏湯
排骨炒飯
  • 清燉雞湯
  • 紹興酒醉雞
2020-12-22 366 瀏覽
鼎泰豐環境寬敞舒適,另收+1服務費,茶位每人$10#小籠湯包 +超清淡蛋花湯 $84@12隻 (周末優惠)細細個一口小籠包~少少湯汁😂餡料一樣但味道和感覺都差很遠。建議簡普通的原味小籠包#黃金流沙包 $38好吃😋鹹蛋黃奶黃味,熱辣辣流心小心燙口,邪惡#蝦肉紅油炒手 $68叫了小辣不會太辣,紅油幾香,不錯#台式紅燒牛肉麵 $92牛肉軟淋好吃,麵質粗身但不入味,跟湯完全分離的感覺🤣#高湯蒜蓉炒菠菜 $72不錯,不會太油,夠味服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
鼎泰豐

環境寬敞舒適,另收+1服務費,茶位每人$10

#小籠湯包 +超清淡蛋花湯
$84@12隻 (周末優惠)細細個一口小籠包~少少湯汁😂
小籠湯包
餡料一樣但味道和感覺都差很遠。建議簡普通的原味小籠包

#黃金流沙包 $38
黃金流沙包

好吃😋鹹蛋黃奶黃味,熱辣辣流心小心燙口,邪惡

#蝦肉紅油炒手 $68
紅油炒手

叫了小辣不會太辣,紅油幾香,不錯

#台式紅燒牛肉麵 $92
紅燒牛肉麵

牛肉軟淋好吃,麵質粗身但不入味,跟湯完全分離的感覺🤣

#高湯蒜蓉炒菠菜 $72
蒜蓉炒菠菜

不錯,不會太油,夠味

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

黃金流沙包
紅油炒手
2020-11-26 194 瀏覽
心血來潮想食小籠包,諗起之前係台灣同上海都食過鼎鼎大名的鼎泰豐,但係香港就未試過,所以今次就去尖沙咀美麗華間分店試下啦~可能係假日關係,去到門口都有唔少人排隊等候入座。價錢方面都ok,但印象中台灣好似平d~今次就叫左一籠小籠包,一籠有六粒。味道同台灣一樣甘正,皮薄多汁。(好驚夾穿個皮)今次仲叫左擔擔麵同排骨麵。擔擔麵好彈牙,D醬同面的比例剛剛好,好掛面。排骨麵d排骨就好酥脆,唔油膩,面個湯清清地,幾好味。
但係香港就未試過,所以今次就去尖沙咀美麗華間分店試下啦~

可能係假日關係,去到門口都有唔少人排隊等候入座。

價錢方面都ok,但印象中台灣好似平d~
今次就叫左一籠小籠包,一籠有六粒。

味道同台灣一樣甘正,皮薄多汁。(好驚夾穿個皮)

今次仲叫左擔擔麵同排骨麵。
擔擔麵好彈牙,D醬同面的比例剛剛好,好掛面。

排骨麵d排骨就好酥脆,唔油膩,面個湯清清地,幾好味。
2020-11-18 202 瀏覽
因為疫情關係,未能出國食鼎泰豐。所以只好約朋友在香港止下癮這間店環境大,坐得舒服,服務員有禮貌和友善,可能是平日關係沒有人等候,很快就能入座。叫咗花雕醉雞,花雕味夠濃,雞好滑,濃濃滲住花雕味道。牛筋牛腩麵,肉質淋,好味。素菜蒸餃ok,皮唔厚,都夠味招牌小籠包皮薄肉汁甜,無得輸,必點。配上薑絲,醋和醬汁一起食,食完一籠停唔到口,要叫多一籠先得。滿足了我們去唔到台灣嘅心情,會繼續光顧,雖然一定比台灣貴小小,但都係接受價
因為疫情關係,未能出國食鼎泰豐。所以只好約朋友在香港止下癮

花雕醉雞

叫咗花雕醉雞,花雕味夠濃,雞好滑,濃濃滲住花雕味道。
牛腩牛根麵
牛筋牛腩麵,肉質淋,好味。
素菜蒸餃
素菜蒸餃ok,皮唔厚,都夠味
傳統小籠包

招牌小籠包皮薄肉汁甜,無得輸,必點。

花雕醉雞
牛腩牛根麵
素菜蒸餃
傳統小籠包
2020-10-12 421 瀏覽
疫情之後好少出街食飯,難得而家限聚令放寬到四個人,可以同屋企人一齊去食餐晚飯一家人食飯可以叫多啲嘢食share,所以揀咗鼎泰豐,真係太耐冇食上海野啦<小籠包$66>小籠包keep 住皮薄餡靚,肉汁夠多,不過美中不足系唔夠熱<四喜烤麩$58>烤麩QQ的,甜甜地,做開胃小菜一流<原味水晶肉$64>原味水晶肉退步左,水晶肉唔夠紮實,一夾落去就散左,唔理想<紹興走醉雞$80>一如既往,次次去鼎泰豐必叫紹興醉雞,雞髀肉浸酒超嫩<菜肉雲吞湯$68>菜肉雲吞極度失望,餡料無味,湯底又系無味<油炸排骨湯麵$68>排骨上菜已經唔熱,唔熱的油炸排骨可想面知完全唔夠酥脆,好失望

<小籠包$66>
小籠包keep 住皮薄餡靚,肉汁夠多,不過美中不足系唔夠熱

<四喜烤麩$58>
烤麩QQ的,甜甜地,做開胃小菜一流

<原味水晶肉$64>
原味水晶肉退步左,水晶肉唔夠紮實,一夾落去就散左,唔理想

<紹興走醉雞$80>
一如既往,次次去鼎泰豐必叫紹興醉雞,雞髀肉浸酒超嫩

<菜肉雲吞湯$68>
菜肉雲吞極度失望,餡料無味,湯底又系無味

<油炸排骨湯麵$68>

2020-10-05 321 瀏覽
我地今次第一次係美麗華分店嘅鼎泰豐食嘢,我地今次係晏就去,我地兩個人總共叫左四樣野🤤🤤食到好飽🤣分別係紹興酒醉雞、小籠包、排骨蛋炒飯同高湯蒜蓉炒通菜😉😉個紹興酒醉雞酒味好出,雞肉係全部去骨既,啱晒我呢d懶人中意醉雞嘅朋友千其唔好錯過,不過份量有d細🤨排骨蛋炒飯炒得好香,排骨亦都好酥軟🥺正丫,飽肚之選,又唔會炒得好油,粒粒飯都好香💕☺️小籠包就唔使講啦,每次嚟鼎泰豐都必叫嘅菜式👍🏻😝
個紹興酒醉雞酒味好出,雞肉係全部去骨既,啱晒我呢d懶人
中意醉雞嘅朋友千其唔好錯過,不過份量有d細🤨
小籠包就唔使講啦,每次嚟鼎泰豐都必叫嘅菜式👍🏻😝
星期六下午四點左右嚟到, 人唔算多, 被待應安排坐路邊 的 2 人枱。由於枱與枱之間嘅距離算闊, 坐低唔會覺得迫狹, 都幾舒服 😌 服務方面, 待應算勤快, 會主動收碟同問需唔需要加水🔻紅油抄手 ($68 / 6 粒): 汁嘅味道偏甜, 唔會太油, 有陣陣花椒味 辣味唔算突出, 辣度介乎 BB 辣至小辣中間 抄手口感扎實, 唔會全粒肥豬肉, 蝦仁食落新鮮爽口 🔻香葱拌麵 ($58): 葱油非常香, 麵條亦煙韌彈牙, 會令人想一啖接一啖咁食落去 整體味道唔會太濃, 食完碗底唔會成層油 份量唔算多, 大約分到 3 小碗成餐飯連茶芥 ($10 / 位) 加一, 埋單共 $148。無論服務定食物質素都唔錯, 可以再食

🔻紅油抄手 ($68 / 6 粒):
汁嘅味道偏甜, 唔會太油, 有陣陣花椒味
辣味唔算突出, 辣度介乎 BB 辣至小辣中間
抄手口感扎實, 唔會全粒肥豬肉, 蝦仁食落新鮮爽口

🔻香葱拌麵 ($58)
葱油非常香, 麵條亦煙韌彈牙, 會令人想一啖接一啖咁食落去
整體味道唔會太濃, 食完碗底唔會成層油
份量唔算多, 大約分到 3 小碗

無論服務定食物質素都唔錯, 可以再食

香葱拌麵

紅油抄手