2023-10-17 743 瀏覽
有次趕時候,據聞屯門很多店舖都找不到位置,甚至毛連這間鼎泰豐都要等位,不過由於差不多有位,於是就等一陣,然之後我們九人,包括幾名小孩內進,都叫做有啲長枱,不過裏邊都不算坐得太過擠迫,環境尚算不錯。鼎泰豐一向出名小籠包,小籠包的質地也不錯,不會太過癡着底下,內裏肉汁亦都多,而且肉汁夠熱,肉味香濃不過我們這次做得比較多的就是麵條,麵條煙靭,份量亦都相當多。比較印象深刻的就是蔥油乾拌麵,蔥油比較接近只洋蔥,味道不算太過濃郁,不過都夠香,豬油的香氣,份量十足,麵條夠煙韌,用來做拌麵就非常適合。其餘小食,花雕雞,味不香濃,酒味淡;烤夫夠冷,爽,微甜微酸,每每是喜愛菜式
有次趕時候,據聞屯門很多店舖都找不到位置,甚至毛連這間
鼎泰豐一向出名
蔥油乾拌麵,
蔥油比較接近只洋蔥,味道不算太過濃郁,不過都夠香,
豬油的香氣,份量十足,麵條夠煙韌,用來做拌麵就非常適合。

其餘小食,
花雕雞,味不香濃,酒味淡;
烤夫夠冷,爽,微甜微酸,每每是喜愛菜式
15 分鐘 (堂食)
2023-09-30 737 瀏覽
二人生日中秋餐:醬燒黃花魚大條,醬汁味濃淡適中很開胃;醉雞酒香、味不濃、雞肉嫩稔,皮薄不肥,涼伴適合夏天;波菜苗鮮嫩有益,炒得香滑好味;蝦仁炒蛋飯,經典、無得輸;第一次試雞肉小籠包,比想像中好食,容易接受,是豬肉以外一個優質蛋白質嘅選擇;及壽包一早售罄,轉豆沙小籠包補數,俾壽包冇咁甜,人體有很多種需要的氨基酸又不能身體製造的,都在豆沙裏有,喜愛運動人士有益之選。
二人生日中秋餐:
醬燒黃花魚大條,醬汁味濃淡適中很開胃;
醉雞酒香、味不濃、雞肉嫩稔,皮薄不肥,涼伴適合夏天;
波菜苗鮮嫩有益,炒得香滑好味;
蝦仁炒蛋飯,經典、無得輸;
醬燒黃花魚
2023-09-29
40 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
醬燒黃花魚
  • 紹興酒醉雞
  • 雞肉小籠包
2023-09-25 420 瀏覽
食咗個招牌小籠包 醉雞 6 70蚊一碟話就話係台灣過江龍 食落係幾好味 但冇乜特別 未去到好驚艷 可能係因為我唔識食啦 不過性價比唔高 唔係咁親民 見到佢有個豆沙小籠包 今次冇嗌到 下次有機會再試下
食咗個招牌小籠包 醉雞 6 70蚊一碟
2023-09-05 1366 瀏覽
今日收工約埋老友係屯門食晚飯,老友突然話想試下鼎泰豐,相信大家都知鼎泰豐係台灣好出名既餐廳,但主打上海菜,有點奇妙,去台灣玩時未食過,黎左香港今次都係第一次試。位於屯門vcity呢間分店環境都真係幾大,裝修同座位都好光鮮坐得都幾舒服,始終係行中高檔路線既餐館。茶位就每位11蚊,坐底後睇下餐牌,其實款式黎講無話特別多,主食都係上海麵同炒飯,只係咩配菜,小菜類有幾款,其他都係小籠包之類既點心同比較有特色晚既中式甜品。紹興酒醉雞先黎個醉雞做前菜,平時出面食既醉雞多數用綢酒,用紹興酒晚既酒味都幾出,雞除左翼既部分都去左骨,食起上黎都方便而且食唔到有碎骨,師傅斬得幾好,雞皮爽滑雞肉都幾嫩滑,係唔錯既餐前小食。高湯炒芥蘭苗老友話想食菜就叫左碟芥蘭,芥蘭係炒得幾爽脆不過就帶點苦味,最近d菜可能唔太靚就算自己買返去都差唔多,扣返dd分。炸豬排蛋炒飯豬排有點失望既係唔似一般係上海菜食開既酥炸豬排,無左香脆既口感,但肉質都算鬆化。蛋炒飯正常發揮,飯量唔算好多,如果再乾身少少最更好食。酥炸蝦餅呢份蝦餅有d驚喜,外皮真係酥炸所以口感好酥脆,蝦餅本身無乜調味比較淡,但跟果個唿汁就係靈魂,非常夾,推薦一食。小籠包
,有點奇妙,去台灣玩時未食過,黎左香港今次都係第一次試。

高湯炒芥蘭苗

高湯炒芥蘭苗

炸豬排蛋炒飯

炸豬排蛋炒飯

酥炸蝦餅

香酥蝦餅

小籠包
黎鼎泰豐點可以唔試佢地既招牌小籠包架,小籠包款式得4款,我所以台灣係有好多款的,今次我地就試返最傳統既,小籠包都算皮薄,包得住湯汁。

雞絲蝦仁春卷
春卷新鮮炸起包得好實淨,外皮香脆餡料都幾豐富,鍾意食香口野既我俾好高分。

核桃鬆糕
老友話想試呢個甜品就試下,鬆糕口感好軟糯幾癡牙,唔似鬆糕,餡料係核桃同有d蓮蓉,味道係唔錯但口感不太岩我。

核桃鬆糕

整體黎講今日食呢餐都幾滿意,價錢都唔算過特別貴,3人行人均都2百左右,當然比起台灣當地質素一定有所分別,但以中高檔上海菜黎講我會有下次。

香酥蝦餅
2023-08-16 526 瀏覽
以前去台灣 會專登去食鼎泰豐嘅小籠包🥟但係反而呢間喺香港開咗咁耐嘅鼎泰豐仲有幾間分店 反而都未去過🫣今日咁啱經過見唔使等位 又諗唔到食乜 就坐低食過午餐先🥣小籠包 $70/6個雖然皮簿 鎖住肉汁 用筷子夾起都唔會穿但係唔係好夠熱 應該唔係即叫即蒸🥲肉質有點鞋 一般般水準🥺台式香蒽拌麵🍜 $60爆香過嘅香蔥好香 撈埋落彈牙嘅麵一齊食 有驚喜😋炸豬排湯麵🍜 $72外皮有少少黑胡椒 肉質軟腍 又唔會太油湯底清得嚟 都有味 麵質夠彈牙爽口黃金流沙包 $45會流沙既流沙包 唔錯🤤不過始終都係鍾意食台灣嘅味道多啲🥺🥟鼎泰豐 📍屯門屯門鄉事會路83號V City 37&38號舖📍尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306號舖📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓166號📍銅鑼灣怡和街68號地舖#鼎泰豐 #小籠包 #台灣過江龍 #屯門小籠包 #飲茶 #中式 #屯門美食 #屯門 #Dintaifung #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #blogger #hkblogger
以前去台灣 會專登去食鼎泰豐嘅小籠包🥟

📍屯門屯門鄉事會路83號V City 37&38號舖
📍尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306號舖
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓166號
📍銅鑼灣怡和街68號地舖

#鼎泰豐 #小籠包 #台灣過江龍 #屯門小籠包 #飲茶 #中式 #屯門美食 #屯門 #Dintaifung #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #blogger #hkblogger #hkbloggerlife
小籠包 $70/6個
炸豬排湯麵🍜 $72
2023-08-15 271 瀏覽
今日同屋企人忙完後黎到食午餐,餐廳環境唔錯,服務亦唔錯。我地叫左醉雞、小籠包、流沙包、菜肉餛飩麵、黃花魚。醉雞出色,幾入味;流沙包餡料十足;小籠包作為招牌菜亦有水準。
2023-08-15
2023-07-30 369 瀏覽
今日食評✍🏻鼎泰豐@vcity試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·好失望😞食物水準退步了鼎泰豐一向係我哋嘅心水餐廳尖沙咀兩間分店都好好水準屯門本身都唔差但今日一試。。。。。😮‍💨我哋點咗燉雞湯麵啲雞有血絲但雞肉鞋到似老火湯湯渣湯面啲油好厚以前比較清菜肉雲吞湯麵還可以但唔夠熱。。。以前係熱到辣咀葱花蛋炒飯啲飯偏硬係消化唔到嗰種粒粒感以前係帶濕軟口感蝦仁燒賣未試過所以試吓但不會再encore絲瓜蝦仁小籠包唯一維持到水準嘅小籠包暖豆漿二人盛惠加一508·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
鼎泰豐@vcity
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
好失望😞
食物水準退步了

鼎泰豐一向係我哋嘅心水餐廳
尖沙咀兩間分店都好好水準
屯門本身都唔差
但今日一試。。。。。😮‍💨

我哋點咗

加一508

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2023-07-16 333 瀏覽
今次試試鼎泰豐。小籠包十分受歡迎。皮薄,豬肉香,小籠包入面充滿湯汁,真是吃到停不了啊。十分讚。廚師用心製作美食。一籠有6個小籠包,真的大滿足。還有,台式牛肉麵,牛肉麵,湯很濃郁,牛肉十分嫩,牛肉味很突出。十分喜歡。今次的美食體驗十分好。吃就是幸福♥️ Eat is life ♥️
2023-06-30 379 瀏覽
作為一間以台灣小籠包出名嘅餐廳,佢嘅小籠包當然好鮮美啦,湯汁香滑,皮薄有彈性,每款小籠包都好精心嘅製作,真係一道道藝術品。我都有幸試咗佢嘅美食。首先就係佢嘅招牌小籠包,每個小籠包都好精美,皮薄唔易破,湯汁鮮美,內餡又嫩滑多汁,真係食完就想再食多幾個。除咗小籠包之外,鼎泰豐嘅蒸餃、炒飯等經典台灣菜肴都好好味,尤其係炒飯,真係好好味,令人回味無窮。除咗美食之外,餐廳嘅服務都好到位,服務員好熱情細心,為我哋提供咗一個好好嘅用餐體驗。餐廳嘅環境都好舒適,用餐區域好寬敞明亮,桌椅都好整潔,令人覺得好放鬆。總括而言,鼎泰豐唔止小籠包好食,其他菜肴都好好味。服務周到,環境舒適,令人可以同時享受美食同台灣嘅獨特魅力。好推介鼎泰豐,一定唔會讓你失望,好啦,一齊去食一餐吧!
2023-06-23
3 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 蒸餃
  • 炒飯
2023-06-24 363 瀏覽
#搞串個pantry#小籠包 ,一樣間唔中會好想食嘅嘢😋。佢好神奇,皮薄薄,但餡多又有湯汁🤤。今次就嚟到一間主編經常食嘅小籠包連鎖餐廳啦,睇下佢哋啲嘢食同10幾年前又有乜嘢分別🥳。呢間小籠包連鎖餐廳喺好多地方都有分店,而且品質控制方面做得幾好,幾乎每一間分店嘅質素都差唔多🥰。今次就嗌咗小籠包($68)、蒜香粉皮肉($66)、乾拌菜肉餛飩($66)🥟、蝦仁蛋炒飯($96)🍛、台式紅燒牛肉湯麵($94)🍜。小籠包🌟🌟🌟一如既往,皮非常薄,包得好靚唔容易穿。餡嘅味道都幾新鮮,豬肉嘅鮮甜味🐷,湯汁嘅味道,加少少醋🍇,已經好好食!但係,感覺上,小籠包嘅size比之前細咗少少,不過餡同皮嘅比例仍然好完美🥰!蒜香粉皮肉🌟🌟即係蒜泥白肉加粉皮,呢道菜完全靠個醬汁撐場😋。個醬汁咸、甜、辣🌶️嘅比例啱啱好,食落口好有層次。不過豬肉同粉皮嘅口感就一般。乾拌菜肉餛飩🌟🌟呢個乾拌餛飩嘅醬汁一樣偏甜,食落都有少少咸😊。而菜肉餛飩拌咗呢個醬汁,加埋佢菜肉嘅餡,食落口既濃郁,又清爽,都幾特別😗。唯一唔好嘅地方係,餛飩嘅皮偏硬身,麵粉嘅感覺好重。蝦仁蛋炒飯🌟🌟🌟🌟呢個蝦仁蛋炒飯🍛,主編一直都覺得佢好食過招牌小籠包。呢個炒
#搞串個pantry

小籠包🌟🌟🌟

蒜香粉皮肉🌟🌟

乾拌菜肉餛飩🌟🌟

蝦仁蛋炒飯🌟🌟🌟🌟
呢個蝦仁蛋炒飯🍛,主編一直都覺得佢好食過招牌小籠包。呢個炒飯非常樸素,有飯、雞蛋🥚、蔥花、蝦仁🦐,冇半點花巧嘅調味。識落口非常家常,喺外面餐廳食嘢,其實好難得可以食到咁嘅炒飯。每一種食材嘅原味,都可以好輕易食得出。雞蛋、蔥花嘅味道,完全炒入去每一粒米入面。但有一樣同咗,就係蝦仁縮咗水,對比以前,細隻咗🙃。

台式紅燒牛肉湯麵🌟🌟🌟🌟
夠膽講,呢碗紅燒牛肉麵🍜比起香港一啲專做台灣麵店嘅好食。湯底望落好似好濃郁,但飲落口好清爽,淡淡地嘅辣味,牛肉味唔算太重,而麵就用上幼麵,食落好彈牙,冇麵粉嘅感覺!牛方面🐮,有牛腩、牛筋、牛𦟌嘅部份,滿足唔同嘅口感,食落亦都有好重牛味🥳。

好多人都應該食過呢間餐廳💕,但大家都可以去試吓,除咗小籠包以外嘅冷門菜式🤩!!
2023-04-02
2023-06-11 420 瀏覽
今日同幾個朋友山長水遠入到屯門,玩咗成日,難得嚟到,梗係食埋晚餐先啦大家都已經好肚餓,所以都冇咩preference 😂見到有位就想入去食啊。咁啱路過鼎泰豐,我哋幾個都冇食過,又唔使等位,一於入去啦!之前已經聽講過呢度最出名係小籠包啦,所以一定會叫,其餘就每人叫到一個主食,都係擔擔麵呀,炒飯等。同埋叫咗個菜~其實啲嘢食就唔係話特別好食,不過都好食嘅。最主要覺得坐得舒服,係因為我哋食完之後坐低傾偈都傾咗好耐,啲職員都會嚟幫我哋加水俾我哋飲茶,而唔會吹我哋買單或者改我哋走。當然都因為冇乜客人等緊位啦

2023-05-25 553 瀏覽
今日同朋友經過Vcity就求其搵間坐低食個lunch,見鼎泰豐唔係太多人就入去。我哋order左👇🏻👇🏻蝦肉煎餃皮有啲厚,唔係好夠脆,冇之前咁好食高湯蒜蓉油麥菜調味適中,菜又夠爽脆,唔會過油,唔錯台式紅燒牛肉麵麵質有咬口,湯底係濃郁嘅牛肉湯,一啖麵一啖湯配搭一齊認真唔錯,而且牛肉同牛筋都炆得好腍好入味👍🏻最後成碗比我哋食曬🤭🤭迷你芝麻包每次黎一定會order,最鍾意食佢嘅迷你包,熱辣辣,餡料好香芝麻味,又唔會太甜,最緊要係細細個唔會太飽太漏,食唔到其他野🫶🏻

我哋order左👇🏻👇🏻
蝦肉煎餃
皮有啲厚,唔係好夠脆,冇之前咁好食

高湯蒜蓉油麥菜
調味適中,菜又夠爽脆,唔會過油,唔錯

台式紅燒牛肉麵

迷你芝麻包

2023-05-24
  • 台式紅燒牛肉湯麵
2023-05-06 638 瀏覽
黄金流沙包(3個) $42Steamed golden lava custard bunsカスタードまん好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{餡既用度豐富 撕開流心效果做得好好 入口蛋香味濃郁 缺點係包既皮較厚}清燉山藥菌菇湯 $72Double-boiled mixedmushroom soup山芋とキノコスープ好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{這湯超級極濃菇香味 非常清甜 用料十足 燉既時間剛好}蝦仁燒賣(6粒) $86Steamed shrimp and pork Shao-Mai海老と豚肉入り焼売好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬{蝦仁較實身 欠缺彈性爽口 這款燒賣較似平時食既小籠包 外皮很薄 咬開入面還包裹住肉汁 肉汁豐富 很香}排骨蛋炒飯 (胡椒味) $92Egg fried rice with deep-friedpork chop (Peppery)パイコと玉子のチャーハン(コショウ)好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{排骨不是太多骨像豬扒 醃製入味不太鹹 肉質軟腍 飯粒粒分明 炒飯蛋香味濃郁}油豆腐粉絲湯 $
黄金流沙包(3個) $42

蝦仁燒賣(6粒) $86
海老と豚肉入り焼売
好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬

排骨蛋炒飯 (胡椒味) $92
pork chop (Peppery)
パイコと玉子のチャーハン
(コショウ)
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭

油豆腐粉絲湯 $60
油揚げと春雨のスープ
Glass noodle soup with fried
beancurd and pork rolls
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
{油豆腐豆香味突出 中間放了幾塊用油豆腐包著既肉肉味不突出 給豆腐味蓋過了 整個湯不會太油 口入少少清甜}
2023-05-03 460 瀏覽
#chuchu食在屯門📍 鼎泰豐以前去親台灣都一定會食!宜家係香港開左,就容易食左好多!不過都係留翻去台灣食—————————————————————❣️ 小籠包 $68覺得退步了🥲雖然都仲係皮薄,鎖住肉汁的!但都仲係好食!.❣️台式酸辣湯 $60材料好多,有木耳絲、豆腐絲,有啲辣辣哋咁,好味!不過🐷以前唔鐘意,今次又幾好食喎!.❣️菜肉餛飩湯 $66都有6-7粒,菜肉餛飩皮夠薄,餡料的菜比肉多,清湯湯底幾好!.❣️高湯蒜蓉油麥菜 $76油麥菜好嫩!完全顛覆左🐷對油麥菜嘅認識!好清甜爽口,唔油膩!好好食!簡單得嚟又好食!.❣️台式香蔥拌麵 $58好食!好彈牙!蔥油都好香!不過就同係超市買嘅老媽拌麵冇乜分別!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 鼎泰豐 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City MTR樓M-37&38號舖👉🏻尖沙咀、銅鑼灣、沙田都有分店🕑營業時間: 11:30-21:30—————————————————————#chuchu食中菜 ————————
#chuchu食在屯門
📍 鼎泰豐
❣️ 小籠包 $68
覺得退步了🥲雖然都仲係皮薄,鎖住肉汁的!但都仲係好食!

❣️台式酸辣湯 $60

👅好味指數: 7/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 鼎泰豐 (屯門)
👉🏻尖沙咀、銅鑼灣、沙田都有分店
🕑營業時間: 11:30-21:30
#chuchu食中菜
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez
2023-05-01
午餐
2023-04-26 342 瀏覽
黎開呢頭,都會食鼎泰豐,唔使點等位,又坐得舒服d既中菜。每次都一定會叫小籠包,同其他餐廳一樣,其他口味既小籠包都係一試無妨,不過唔算好特別,所以之後每次encore都係原味小籠包,皮薄可以鎖住肉汁,點上醋再一啖入口,美味依然。之前試完鹹味小籠包,今次試埋荔芋小籠包,好有驚喜,好好味😋一向都唔係特別鍾意芋頭產品,但呢款芋泥香棉幼滑,甜味適中,一人食三粒都唔會膩,仲覺得唔夠喉,下次要一人一籠。台式紅燒牛肉湯麵都幾足料,有腩有筋,炆得好冧,但依然保留到牛肉味麵身軟硬適中有咬口,湯底濃郁,係會唔小心飲曬湯底。蝦肉餛飩湯麵味道不過不失,食到蝦肉,湯底清清地易入口。
黎開呢頭,都會食鼎泰豐,唔使點等位,又坐得舒服d既中菜。

之前試完鹹味小籠包,今次試埋荔芋小籠包,好有驚喜,好好味😋

麵身軟硬適中有咬口,湯底濃郁,係會唔小心飲曬湯底。

蝦肉餛飩湯麵味道不過不失,食到蝦肉,湯底清清地易入口。