2023-02-18 153 瀏覽
中西合璧私房菜,環境優美係大美督吃喝玩樂好地方,今日朋友約咗嚟試菜,全部菜式係喺自家農場種植,每日採摘新鮮嘅菜冇農藥,防腐劑的食材,超級健康,家常小菜,冇味精,認真推介
2023-02-07 347 瀏覽
朋友知道我住大埔就問我大埔新開咗嘅私房菜問我知唔知🤔既然大家都冇食過,咁我哋兩個就約埋一齊去食啦一早就打去訂枱,落訂~仲為我度身訂造左一個啱我嘅餐單,怕唔夠飽,從幫我加多左個糯米飯,同埋素菜包😋位置一啲都唔難搵,就喺大尾督嗰條食街環境清幽,仲有間房俾我哋兩個人頭盤清酒鮑魚非常之香好軟👍🏻椒鹽鮮魷又香又脆好味😋黑松露翡翠豆腐 黑松露非常之香熱辣辣依個燉湯,非常之欣賞好夠熱,又足料😋喂Siri蝦好新鮮、好鮮甜乳鴿皮脆肉嫩熱辣辣冇可能唔好食金銀蒜粉絲蒸斑球啖啖肉最啱怕骨嘅我,不過如果多啲粉絲就好啦D粉絲入晒味真係好好食🤤依個咕嚕肉係我哋另外再加嘅因為我朋友話一間中菜,一定要試佢嘅咕嚕肉一食就知佢用靚料非常好味,豬肉完全唔肥膩仲好彈牙外脆內軟汁嘅酸甜啱啱好👍🏻呢個係佢哋自家農場種嘅菜又真係幾甜同新鮮👏🏻呢個生炒糯米飯係全晚比較失色嘅唔夠香糯、仲有啲咸呢個素菜包非常非常之出色雖然細細粒,但係入邊嘅餡係超級澎湃佢哋嘅菜都係自己種㗎💪🏻仲送咗一個秘製嘅糖水俾我哋我本身都唔係好鍾意花生但係我全部清酒真係好好食👍🏻桃膠燉雪梨真係食到好飽啦,不過依個清甜嘅甜品為依餐畫上一個完美嘅句號Ps:老闆Steve
朋友知道我住大埔就問我
大埔新開咗嘅私房菜問我知唔知🤔

既然大家都冇食過,咁我哋兩個就約埋一齊去食啦

位置一啲都唔難搵,就喺大尾督嗰條食街
環境清幽,仲有間房俾我哋兩個人
頭盤清酒鮑魚非常之香好軟👍🏻
椒鹽鮮魷又香又脆好味😋
黑松露翡翠豆腐 黑松露非常之香熱辣辣

依個燉湯,非常之欣賞
好夠熱,又足料😋喂Siri

蝦好新鮮、好鮮甜

乳鴿皮脆肉嫩熱辣辣冇可能唔好食

金銀蒜粉絲蒸斑球
啖啖肉最啱怕骨嘅我,不過如果多啲粉絲就好啦
D粉絲入晒味真係好好食🤤

依個咕嚕肉係我哋另外再加嘅
因為我朋友話一間中菜,一定要試佢嘅咕嚕肉

呢個係佢哋自家農場種嘅菜
又真係幾甜同新鮮👏🏻

呢個生炒糯米飯係全晚比較失色嘅
唔夠香糯、仲有啲咸

呢個素菜包非常非常之出色
雖然細細粒,但係入邊嘅餡係超級澎湃
佢哋嘅菜都係自己種㗎💪🏻

仲送咗一個秘製嘅糖水俾我哋
我本身都唔係好鍾意花生但係我全部清酒
真係好好食👍🏻

桃膠燉雪梨
真係食到好飽啦,不過依個清甜嘅甜品
為依餐畫上一個完美嘅句號

Ps:老闆Steve 服務超好又細心,我話鍾意食過素菜包想另外買啲俾媽咪食,佢仲送咗六個俾我❤️
真心推介!依度服務又好用料又靚環境又好好耐冇喺大埔食過咁好嘅一餐😋
2023-01-31 336 瀏覽
大尾篤單車舖附近很多食肆,我哋一看到龍尾軒便被它的田園景色吸引了,熱情的服務員看見我們,說今晚除夕廂房已經滿座,但可以坐庭園位並嘗試散叫菜單,一進餐廳範圍雖然地方不大,但花圃設計清雅。餐具擺設精緻,晚上在庭園喝茶別有一番風味。我地由大圍踩單車入嚟,有點累,本來是想吃炒飯快點回家。於是點了楊州炒飯、椒鹽鮮魷、沙律蝦、沙爹牛肉粉絲煲、蛋白杏仁茶。椒鹽鮮魷粉醬脆口不膩,非常出色,聽說海鮮是每天新鮮從西貢找來的。如果想食特別的,老闆也會幫忙找回來。沙律蝦炸得剛剛好,蝦肉爽口彈牙。揚州炒飯係小朋友至愛,炒飯乾身,材料和飯的比例恰到好處。沙爹牛肉粉絲煲係細佬點的,醬汁較杰身,牛肉味被掩蓋,我覺得可以再香口啲。蛋白杏仁茶很好,不太杰身,而且啖啖蛋白碎,甜度適中。老闆仔送每人一碗紅豆沙,陳皮味濃,紅豆全部起沙。老闆仔年青高大帥氣,大家寒喧一下,原來他在這𥚃很多年,開中菜餐廳是他早就想做讓附近住的人有個更好聚腳地方,佢仲請仔女雪糕,真的是好熱情友善的人。難得無意之中吃到一餐美食,心情大好。下次要約多些朋友來試即燒乳豬。

椒鹽鮮魷

沙律蝦炸得剛剛好,蝦肉爽口彈牙。

揚州炒飯係小朋友至愛,炒飯乾身,材料和飯的比例恰到好處。
揚州炒飯

2022-12-31
椒鹽鮮魷
揚州炒飯
杏仁茶
老公生日,我在openrice上見到大尾督有一間新開張的私房菜,圖片優雅,於是call了餐廳手提電話。book檯服務很好,店員認真介紹餐廳特色菜,部分招牌菜需要提前一天預訂,還好我提前了幾天訂位還,餐廳很好預約系統很好,還預留了一個車位給我們。到了餐廳後,驚奇發現環境比照片還美麗。如坐後,年輕的老闆steven親自招待我們,還現場解釋了怎樣烤豬才好吃。(他還送了好多青菜給我們吃,謝謝)餐廳人很多,幸好提前了幾天預訂,不然老公不會生日就沒有那麼好的環境吃飯了最後謝謝steven,還送了壽包給我們,感謝🙏很有人情味的高級餐廳!

荔枝炭燒燒鵝
醬油皇蝦
糯米飯
蟹肉魚翅
碳燒燒二
  • 荔枝碳燒燒鵝(需要預定)
2023-01-01 331 瀏覽
係大埔發現這間新開的中式餐廳、菜式相當有驚喜冇諗過係大美督都有咁高水準價錢又親民的中菜、職員嘅服務態度都好好!暫時嚟過兩次、兩次都非常滿意一定會再嚟過餐廳地點喺大尾督嚟講都算方便、附近就有小巴站、對面都有公眾停車場絕對係我食過最好食嘅燒鵝又唔會話太肥膩值得一試、但係一定要提早預訂如果walk in嘅話係冇㗎!賣相都相當吸引呢個牛尾煲都好好食又唔會話太韌個汁又整得好開胃!咕嚕肉係我覺得最有驚喜嘅、首先個汁校得啱啱好而嚿咕嚕肉出到嚟都仲係脆嘅

暫時嚟過兩次、兩次都非常滿意一定會再嚟過

燒鵝

牛尾

呢個牛尾煲都好好食又唔會話太韌個汁又整得好開胃!

燒鵝
牛尾
2022-12-30 395 瀏覽
是一間剛開的餐廳,環境非常優雅,一看就知道老闆精心設計過。聽老闆說大廚是特意從福臨門請來的,燒乳豬和燒鵝可以提前預定,到時就可以即燒即吃,冬天的羊腩煲一點騷味都沒有,大家可以試試,如果想吃的精緻、特別他家莫屬。
2022-12-29
  • 燒鵝、燒乳豬
2022-12-30 258 瀏覽
昨天我邀請朋友試一間私房菜!未想過地方這麼優雅!菜式水準極好!尤其是羊腩煲!價錢10分公道!更加可以預訂菜式!獨立房間可招呼20人!更可以私人聚會卡拉OK!日後我招呼朋友都會找這間龍尾軒!👍胡生上!
2022-12-30 163 瀏覽
鄉下出城,由於最近成日去大美督,在無意中見到一個好特色的地方,門面裝修好另類,裡面似去左另一個世界...,有特色中式庭園,但外觀似西式風格。所以最終入左去食...在門口看過餐牌原來是食中菜,菜色有特色的,今晚點了:黑松露翡翠豆腐拍青瓜蒜蓉炒苘蒿生蠔雞煲蛋白杏仁茶勁推他的黑松露翡翠豆腐,問左佢地,原來整件都系店家自家做的,每天廚師新鮮用豆漿製造,超好食。另外,原來佢地青菜系自己農場種的,每日新解收割,外面真系少食到。有機會會再去試佢其他菜色
,有特色中式庭園,但外觀似西式風格。所以最終入左去食...

在門口看過餐牌原來是食中菜,菜色有特色的
,今晚點了:

有機會會再去試佢其他菜色
2022-12-30
  • 黑松露翡翠豆腐
2022-12-29 146 瀏覽
今日天氣涼涼地,天朗氣清,胡老闆請去大美督汀角路龍尾村私房菜食飯,準時6:30到達,進入門口,環境優美,裝修與別不同,先在涼亭嘆吓功夫茶,之後7:30左右起菜。菜式如下:鴨腿燉湯,夠火候。蟹肉桂花翅,配上銀芽,十分之滋味。蕃茄煮星班,蕃茄清甜配上新鮮油浸星班,味道好有驚喜。之後上雙冬羊腩煲,炆得香滑不鞋兼且好入味。最後魷魚肉餅煲仔飯,飯香粒粒分明。甜品結尾是美點雙輝,超水準!薑汁棗皇糕和黑糖馬拉糕,並有蛋白杏仁茶結尾,呢一餐好味,珍味,超滿足!馬上和年青經理史堤芬拿卡片,後天就是除夕,馬上訂一圍10 人席賀賀2023新年。
菜式如下:
鴨腿燉湯,夠火候。
蟹肉桂花翅,配上銀芽,十分之滋味。
蕃茄煮星班,蕃茄清甜配上新鮮油浸星班,味道好有驚喜。
之後上雙冬羊腩煲,炆得香滑不鞋兼且好入味。
最後魷魚肉餅煲仔飯,飯香粒粒分明。
甜品結尾是美點雙輝,超水準!
酥炸生蠔
蕃茄煮星班
蟹肉桂花翅
  • 雙冬羊腩煲
2022-12-25 135 瀏覽
環境舒服只有四圍枱服務友善食物好味囡囡主動食飯蒸水蛋好滑炆米好夠鑊氣羊腩煲,可以半份上,好夠食,炆得好入味,馬蹄爽脆,冬菇超大只,生菜好新鮮有個佈置古色古香的前院,涼亭,食完飯可以散步
環境舒服
只有四圍枱
服務友善
食物好味
囡囡主動食飯
蒸水蛋好滑
炆米好夠鑊氣
有個佈置古色古香的前院,涼亭,食完飯可以散步

2022-12-25
今日同屋企人踩單車入大尾督,見到大美督條食街有個好靚嘅花園,一開始仲唔知道係餐廳嚟㗎,點知行近啲有個餐牌喺門口,見到價錢合理,決定同屋企一家大細入去試一試。菜式一個比一個有驚喜,估唔到喺新界地方有咁好食嘅中餐,後來同服務員傾偈先知過處喺福臨門做咗13年大廚。服務員話佢哋仲做埋寫菜單的形式,有大枱留俾商務客人。真係估唔到大美督都比我搵到一間你當我咁多驚喜嘅中餐。

2022-11-17
  • 咕嚕肉