2021-04-19 287 瀏覽
香港這個彈丸之地,咖啡☕️和茶飲🧋店的數量快要媲美便利店,偏偏沒有一間以朱古力飲品作為招徠最近就有歷史相當悠久的朱古力品牌就開設首家的朱古力概念店,專營各類朱古力飲品和食品S.O.C. (Hot/ Iced)$55由72% 馬達加斯加單品朱古力與鮮奶🥛調配而成,入口第一個感覺就像是同一時間吃了很多粒72% Dark Chocolate 😍 味道非常香濃醇滑,不像外頭的凍朱古力,店家的每口都感受非常濃稠幼滑細膩,滿滿的朱古力🍫 一直充斥於口腔裡,儘管加入冰塊🧊亦完全沒有影響整體味道而馬達加斯加🇲🇬的可可被譽為全球最優質的出產之一,朱古力酸度適中,可可味又內帶莓果🫐🍓、腰果、胡椒及肉桂的香氣,味道千變萬化,面層鋪滿幼滑忌廉、可可粉跟朱古力味碎片,令口感更為豐富🤩店員還奉上一件沾滿朱古力和果仁的蝴蝶酥,貼心❤️又驚喜!不過未知是否為開業贈品🤔,要留意啊!除了馬達加斯加的可可外,店家還採用來自泰國🇹🇭、秘魯🇵🇪、厄瓜多爾🇪🇨的可可製作飲品和特色甜點,每款都極盡心思,為到來的客人提供一個以「It’s more than just CACAO」為本的獨一無二體驗,絕對是可可迷又一朝聖之地!

S.O.C. (Hot/ Iced)$55

2021-04-10
10 分鐘 (外賣自取)
2021-04-17 301 瀏覽
碰巧路過,當下就被Lucullus Cacao的店面裝潢和「Single Origin Chocolate Flight」的海報吸引。雖然店內的蛋糕款式眾多,但我罕有地沒有選擇困難症發作,果斷地點了Signature的「Single Origin Chocolate Flight」和一壺「Crystal Queen」熱茶。一道「Single Origin Chocolate Flight」集齊Madagascar、Ecuador、Peru和Thailand四個地方的單品朱古力所做的甜點,而每一道都充分表現出Chocolatier的心思和技藝。從左邊起是 Panna Cotta (Madagascar)、S’more (Ecuador)、Puff (Peru)、Tart (Thailand)。個人最喜歡當中的S’more和Tart,前者是微烤的棉花糖盛著帶點花香的Ecuador朱古力再綴以海鹽,後者是濃郁醇厚而帶點果香的Thailand朱古力內餡令人難忘。也不得不提「Crystal Queen」的芬芳香馥,帶點berries and cream韻味,如果理解正確,是TWG的出品。坐在採光
坐在採光度十足的落地大玻璃前,享受Happy Friday愜意的Me Time,來一趟單品朱古力飛行!

Single Origin Chocolate Flight + Crystal Queen Tea
2021-04-16
2021-04-16 224 瀏覽
S.O.C. $55有一日平日去開D2 Place,見到新開嘅龍島專門店,入面仲有位同提供冷熱食品飲品,特登入去試吓睇住職員拎左幾粒朱古力即刻整溶來整飲品,整完之後喺面頭放cream 同黑朱古力碎,賣相影相一流杯特濃朱古力啲cream就嚟多到湧出嚟,啲cream嘅唔係好多,同杯朱古力有中和作用有甘香嘅可可配埋朱古力嘅甜味,飲落好幸福😍而且佢個口感好濃郁,有啲似意大利熱朱古力醬,唔算好流質,杰撻撻,但係又唔係好甜,色香味俱全🍫可惜舖頭冷氣好弱,越飲越熱,可能係新裝修嘅關係冷氣壞咗,印象不太好
S.O.C. $55

龍島 @lucullus_hk 嘅蛋糕同朱古力不嬲都好出名,今次仲首次開咗間概念店LUCULLUS CACAO係荔枝角D2 place one😍為咗俾客人感受到 “It’s more than just cacao”,呢到主打single origin 嘅朱古力 🍫 即係個樣甜品/飲品只會用一個產地嘅可可,坊間真係好少見呀 🥰 佢地嘅朱古力仲係黎自四大朱古力產地嘅可可,所以朱古力嘅質素特別好,味道都特別濃郁,絕對係朱古力控必到嘅地方1+1 Artisan Cacao Set 📍$80呢個set 有啲似平時咖啡店嘅 1 white + 1 black 嘅飲法☕️ 不過佢就係一凍一熱嘅朱古力飲品set 😍 熱個杯叫 The CACAO,可可味超濃超厚身,上面仲要燒咗個半溶嘅棉花糖,飲落好rich🥰幸福感滿瀉呀 凍個杯叫 S.O.C.,用咗72% 馬達加斯加朱古力,飲落帶有少少莓果同肉桂味,層面再放咗幼滑嘅鮮忌廉,朱古力粉及朱古力碎片,個樣有少少似富士山 🗻朱古力酥皮鬆餅 📍$32好特別呀,用咗Croissant 嘅方法去整muffin, 一次過好似食咗2款pastry 咁 👍🏻 外脆內軟 🥐

1+1 Artisan Cacao Set 📍$80

朱古力酥皮鬆餅 📍$32
好特別呀,用咗Croissant 嘅方法去整muffin, 一次過好似食咗2款pastry 咁 👍🏻 外脆內軟 🥐 入面仲注入咗72%嘅黑朱古力吉士忌廉,食到成個口肛都充滿住朱古力味呀 😍
2021-03-27 462 瀏覽
早上去到長沙灣,去到D2 Place 見到間有文青feel 的餐廳,入到去都不太留意到原來係龍島的cafe,直頭見到張receipt 才留意到。 講下飲品先, 熱朱古力的味道非常濃郁,有朱古力碎碎在個面度。Latte 味道就正正常常啦。食物方面,牛角包脆卜卜,上枱時熱熱的。朱古力包 味道唔太甜,但唔建議叫朱古力包配熱朱古力,可能會覺得太漏(我個人認為)。 價錢唔貴,若果早上想坐落黎慢慢享受下人生既,可以去食番個龍島早餐。

食物方面,牛角包脆卜卜,上枱時熱熱的。

原味牛角包、朱古力批、朱古力、latte
原味牛角包、朱古力批、朱古力、latte
係社交平台 見到D2 place 新開左間專賣單品朱古力嘅concept store 即刻帶埋後愛吃甜品的媽媽去試下🥰店舖環境都幾舒服但係店舖座位唔多 建議早少少去咗搵位/留位先店員好有禮貌 又會介紹吓舖頭啲特色產品. 今次點左兩杯飲品一杯S.O.C mocha 一杯S.O.C Soc mocha 拉花好靚😍味道亦都幾好SOC mocha $52.SOC 賣相幾靚 好啱打卡 朱古力味超濃郁 同上面嗰層忌廉撈埋一齊飲 好正😍😍S.O.C $55 之後我哋亦都有點到一個single origin flight 同酒店牛角窩夫 牛角窩夫好香好有特色 再配埋個朱古力醬 同間舖頭嘅主題好夾Croissant waffle $88 .Single origin flight 四個小甜品好啱做下午茶餐每款甜品都各有特色我自己最鍾意嘅就係杯panna cotta 勁滑 媽媽反而最鍾意棉花糖 因為甜而不漏🥰🥰 Single origin flight $118 .呢個flight 最貼心嘅係佢哋喺每一個甜品下面都寫咗用咗邊一隻朱古力 同埋呢一隻朱古力嘅特性 咁食嘅時候就可以比較下每一款甜品😍.總括來講
即刻帶埋後愛吃甜品的媽媽去試下🥰

總括來講性價比都算幾高
平時呢一類型嘅體驗好多時係酒店先會食到
但竟然喺café都試到 真係好正
大家都值得一試😇
佢地間舖頭仲有一啲其他特色嘅單品朱古力甜品 同埋 牛角包之類嘅包類
下次經過順便可以買來試吓😍
2021-03-21 368 瀏覽
第一次見龍島嘅cafe,裝修相當簡潔利落,吸引人走進去看看。可能由於店頂是open area,會看到有扶手電梯往上一層,所以店內不太有濃濃的咖啡氣味。餐廳menu以朱古力為主打,所以牆上的飲品menu頭兩項都是朱古力。店員解釋SOC以精品朱古力製作而成,口味會比其他朱古力飲品更濃味、不會太甜。所以我們點了SOC和 cafe latte試試看。店員說the cacao則未調配好,唯有下次再試。SOC很快便準備好。店員端上飲品時,澎拜的造型而讓我們十分驚喜。cream都湧到碟中色香味俱全。濃郁的cream配上可可的甘香、朱古力的甜味,立即有一種幸福感,忍不住再喝多一口。攪拌後,SOC口感像意大利那些cafe賣的熱朱古力漿般濃厚,但SOC仍然是液體,喝下去更加順口。搭配一塊朱古力曲奇,作為休息的飲品,十分不錯。cafe latte味道的炭烤味較重,有微微果酸香味。在喝完SOC後,有一種balance的感覺。相比之下,龍島的SOC朱古力比咖啡更出色。

SOC

2021-03-21