2021-10-23 59 瀏覽
Finally came here for my second visit. I ordered their croffle and also marocchino.A Marocchino as explained by the server was a shot of espresso sprinkled with chocolate and a light milk foam on top and another sprinkle of chocolate. The balance between the espresso and chocolate was great.Their croffle looked mouthwatering  and also tasted amazing, the pastry was the closest to croissant I have tried out of so many croffles so far. The sweetness of the ruby chocolate ice-cream was great and th
Marocchino
Their croffle looked mouthwatering  and also tasted amazing, the pastry was the closest to croissant I have tried out of so many croffles so far. The sweetness of the ruby chocolate ice-cream was great and the tartness of the berries also balanced the icecream.
Ruby Chocolate Croffle
Definitely coming back for a 3rd time for their cruffin icecream sandwich and chocolate flight.
2021-10-23
Ruby Chocolate Croffle
  • Ruby Chocolate Croffles
2021-10-21 56 瀏覽
*💭𝑳𝒖𝒄𝒖𝒍𝒍𝒖𝒔 𝑪𝒂𝒄𝒂𝒐龍島 最近經過這間位於𝑫𝟐 𝒑𝒍𝒂𝒄𝒆樓下的甜品店,以朱古力為主題🤤雖然店舖座位不多,但坐得舒適,感覺休閑☺️𝑺𝒊𝒏𝒈𝒍𝒆-𝑶𝒓𝒊𝒈𝒊𝒏 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑭𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕🍫- 𝑇ℎ𝑎𝑖𝑙𝑎𝑛𝑑 - 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑡𝑎𝑟𝑡- 𝑃𝑒𝑟𝑢 - 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑃𝑢𝑓𝑓- 𝐸𝑐𝑢𝑎𝑑𝑜𝑟 - 𝑆’𝑚𝑜𝑟𝑒- 𝑀𝑎𝑑𝑎𝑔𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟 - 𝑃𝑎𝑛𝑛𝑎 𝐶𝑜𝑡𝑡𝑎這個𝑠𝑒𝑡一共有四款不同的經典朱古力甜點😍而且每款都用了來自不同產地的可可製成🍫朱古力味香濃,沒有多餘的甜味,可以品嘗到每個產地的可可風味☺️最欣賞𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑡𝑎𝑟𝑡和𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑃𝑢𝑓𝑓,不同的層次令可可味更加突出,在口中久久不散☺️𝑪𝒓𝒖𝒇𝒇𝒊𝒏 𝑰𝒄𝒆-𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉- 𝑃𝑜𝑝𝑐𝑜𝑟𝑛 𝑉𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎雪糕三文治用了近期大熱的𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡-𝑚𝑢𝑓𝑓𝑖𝑛😍香脆的酥皮配上冰涼細滑的雪糕🤤口感比一般的曲奇餅雪糕三文治更豐富☺️𝟏+𝟏 𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏 𝑪𝑨𝑪𝑨𝑶 𝒔𝒆𝒕- 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝐴𝐶𝐴𝑂- 𝑆.𝑂.𝐶.一甜一苦的可可組合,可以同時品嘗到可可的風味變化,非常特別☺️如果擔心可
💭𝑳𝒖𝒄𝒖𝒍𝒍𝒖𝒔 𝑪𝒂𝒄𝒂𝒐龍島

𝑪𝒓𝒖𝒇𝒇𝒊𝒏 𝑰𝒄𝒆-𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉
- 𝑃𝑜𝑝𝑐𝑜𝑟𝑛 𝑉𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎

𝟏+𝟏 𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏 𝑪𝑨𝑪𝑨𝑶 𝒔𝒆𝒕
- 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝐴𝐶𝐴𝑂
- 𝑆.𝑂.𝐶.
一甜一苦的可可組合,可以同時品嘗到可可的風味變化,非常特別☺️如果擔心可可甜點配可可飲品會太膩,店鋪亦有不少茶款可供選擇☕️
2021-10-21 66 瀏覽
Lucullus Cacao係龍島嘅概念店‼️ 一經過就俾佢嘅甜品吸引住😍 呢度嘅飲品都好有特色😋叫咗棉花糖朱古力 ($58) 裏面有自家製棉花糖 + 意大利榛子 +72% 朱古力片 +朱古力雪糕🇮🇹 非常鬆脆而且好有味道嘅層次感 咬落去仲有啲就嚟溶緊嘅雪糕好特別! 仲有CACAO招牌酥皮窩夫 ($88) 外脆內軟而且充滿牛油香氣☺️ The CACAO ($35) 係D2 Place限定☕️ 細細杯嘅size好得意 仲要朱古力味好濃郁 加埋上面半溶狀態嘅棉花糖 好滿足🍫仲要呢度嘅環境好舒服 座位好闊落 職員都好有禮貌 食物同飲品都好啱我哋胃口 得閒經過都好值得過嚟一試!

2021-10-20 63 瀏覽
走約左朋友去D2place行街街齊齊就近係地下鋪既龍島坐下食啲tea先~從世界各地嚴選優質食材,將不同既可可元素變奏成多款LUCULLUS CACAO限定美食同飲品,推動香港本土朱古力文化🥰🥰咁係我點解鐘意買龍島朱古力🍫我同朋友都點左S.O.C 同S.O.C mocha🤤🤤用左馬達加斯加單品朱古力🍫超濃郁口味一人點左夾心酥餅!睇得又食得我鐘意等啲雪糕溶溶地浸透酥餅一啖咬落去無地都可以試試同埋推介飲品要個朱古力set🤣🤣🤣我地決定下次食再黎時就點呢個set
走約左朋友去D2place行街街
齊齊就近係地下鋪既龍島坐下食啲tea先~

我同朋友都點左S.O.C 同S.O.C mocha🤤🤤
用左馬達加斯加單品朱古力🍫超濃郁口味
一人點左夾心酥餅!睇得又食得
我鐘意等啲雪糕溶溶地浸透酥餅一啖咬落去

• S.O.C.
  • Single Origin Chocolate Flight
  • 朱古力酥皮鬆餅
2021-10-17 67 瀏覽
店內環境以木系風格及米白色調元素為主,採用大玻璃設計,透光感十足,邊品嘗甜品/喝咖啡/朱古力邊看街景,好不悠閒!龍島首家朱古力概念店,主打四大著名產區 - 馬達加斯加、泰國、秘魯及厄瓜多爾的可可,製作出不同的單品可可法式甜點和飲品,讓客人一嘗獨特朱古力風味,各位朱古力控切勿錯過!單品黑朱古力奶凍($32)以72%馬達加斯加可可製作而成。可可朱古力味香濃細膩,餘韻悠長,口感幼滑,入口即化。焦糖布丁酥皮鬆餅 ($38)於酥皮鬆餅內注入馬達加斯加雲呢拿吉士忌廉醬,外脆內軟,甜度適中。爆谷雲呢拿雪糕夾心酥皮鬆餅 ($55)於酥皮鬆餅內注入雲呢拿雪糕,再鋪上海鹽焦糖爆谷和椒鹽脆餅,賣相邪惡吸引!酥皮鬆餅牛油香味濃郁而且頗有嚼頭,雪糕軟滑,海鹽焦糖爆谷香脆可口,口感豐富。S.O.C. Mocha ($52)S.O.C. 即是single origin chocolate(單品可可),是用72%馬達加斯加單品朱古力加鮮奶和咖啡調製而成,富有濃郁可可風味,兩者味道平衡,香濃可口。

單品黑朱古力奶凍($32)

以72%馬達加斯加可可製作而成。

可可朱古力味香濃細膩,餘韻悠長,口感幼滑,入口即化。

焦糖布丁酥皮鬆餅 ($38)

爆谷雲呢拿雪糕夾心酥皮鬆餅 ($55)

S.O.C. Mocha ($52)
2021-10-16 71 瀏覽
有時行街行到咁上下,都想搵個地方休息吓。通常都會飲杯咖啡,但係就唔係每一間咖啡店都會有好多甜品揀。鍾意呢一度有好多唔同蛋糕、甜品、牛角包等等多款選擇,飲杯咖啡之餘仲可以食件pastry/ 甜點。餐廳有少量座位,好好彩我哋order完嘢食就咁岩有人走,有得坐~▶️ Cruffin Ice-cream Sandwich Marshmallow $58呢一個相當有驚喜,外面係牛角酥三文治,入邊包住雪糕🍦面上有棉花糖,仲有唔少朱古力🍫口感豐富~▶️Chocolate Tart $48撻餅夠脆,撻面係香濃朱古力,撻餡料係朱古力慕絲~▶️S.0.C. Mocha $52呢個可可味特別香濃,咖啡味亦都好突出▶️Mocha $42呢個咖啡比起S.0.C. Mocha相對地奶味比較重,有淡淡朱古力香~呢度嘅甜品、咖啡都唔錯,係一個唔錯嘅歇腳好地方~

▶️Chocolate Tart $48
撻餅夠脆,撻面係香濃朱古力,撻餡料係朱古力慕絲~

▶️S.0.C. Mocha $52
呢個可可味特別香濃,咖啡味亦都好突出

▶️Mocha $42

呢度嘅甜品、咖啡都唔錯,係一個唔錯嘅歇腳好地方~
2021-10-15 77 瀏覽
今個假期去咗D2 place嘅主集行下😚行到有小小累就去咗龍島坐低,食咗幾件朱古力同飲左杯茶❤️見到佢哋有個迷你size嘅朱古力拼盤,我哋再叫左杯推薦嘅凍S.O.C,仲叫左個比較特別嘅茶!Single-Origin chocolate Flight $118一入去見到display已經心郁郁想食,因為有齊曬4款CACAO經典嘅朱古力甜品,分別有朱古力奶凍、烤綿花糖朱古力撻、朱古力泡芙和朱古力撻🍫四款都係用不同產地的可可制成!每款嘅朱古力味都好濃郁,迷你size都已經好夠食❤️‍🔥Iced S.O.C $55龍島嘅CACAO Artistry, 今次就揀咗杯凍的,用咗馬達加斯加朱古力再加鮮奶混合而成,原本覺得凍飲會冇咁濃味,點知吾會,凍飲嘅朱古力奶都依然香濃,頂頭仲有好多黑朱古力粹條❤️🥰Choco Mint Truffle • South Africa Red Tea $65/pot 諗到一次過食咁多朱古力會膩,就點左壺熱茶。見到佢個薄荷松露朱古力加南非紅茶☕️好特別就試下,個朱古力南非紅茶聞落去好香薄荷朱古力味,但係飲落嘅時候就會有淡淡的黑松露味同埋南非紅茶嘅味道!覺得鍾意飲茶又鍾意朱古力嘅

Iced S.O.C $55

諗到一次過食咁多朱古力會膩,就點左壺熱茶。見到佢個薄荷松露朱古力加南非紅茶☕️好特別就試下,個朱古力南非紅茶聞落去好香薄荷朱古力味,但係飲落嘅時候就會有淡淡的黑松露味同埋南非紅茶嘅味道!覺得鍾意飲茶又鍾意朱古力嘅朋友都可以試吓👍🏻真係非常有驚喜‼️

• S.O.C.
  • Choco  mint  truffle  South Africa  red  tea
2021-10-13 53 瀏覽
最近龍島越開越多,有冇諗過原來可以坐底食?龍島係荔枝角D2 Place同中環街市開左概念店LUCULLUS CACAO,供應一系列新鮮烘烤既包點同朱古力甜品,等大家可以坐低慢慢嘆☕️望住個櫥櫃的確諗左好耐,樣樣都好想試✨.Single origin chocolate flight HKD118呢個拼盤有四款用左黎自唔同產區既朱古力,包括馬達加斯加、厄瓜多爾、秘魯、泰國,根據其獨有既特性同味道融入到法式甜品,啱曬有選擇困難症既朱古力迷😆而甜品底下都有張紙寫返對應甜品所用既朱古力既產地同簡單介紹,好貼心!Madagascar - 一杯朱古力奶凍,混合左紅色類生果所以帶有微微既酸味,口感都幾滑Ecuador - 係一粒燒過既棉花糖,中間帶有朱古力漿,底下有一塊朱古力餅,棉花糖本身甜可以中和返朱古力既澀味;同埋粒棉花糖係落order之後即燒架🌟不過個人唔鍾意棉花糖既甜味,有少少搶左主角朱古力既味道,所以麻麻地呢款Peru - 呢粒朱古力puff帶有微微花香同焦糖味,裡面係朱古力吉士,雖然每試一款之前會飲水沖沖上一款既味道,但感覺比奶凍酸🤔Thailand - 呢款朱古力撻個人幾鍾意🤎佢混合左熱

Thailand - 呢款朱古力撻個人幾鍾意🤎佢混合左熱帶水果乾,但酸味唔會完全覆蓋朱古力既甘味,中間有濃厚既朱古力餡

S.O.C. (iced) HKD55
標榜精選馬達加斯加單品朱古力同牛奶,面頭鋪左忌廉同朱古力碎。本來對呢杯朱古力飲品抱有好大期望,但牛奶同忌廉將朱古力既味道蓋過左,得個淡字…

整體黎講唔算太啱我呢個鍾意濃得黎帶苦既朱古力迷,試過其他單品朱古力蛋糕都係偏甜,不過唔知又啱唔啱你口味呢🤎
LUCULLUS CACCAO
地址 |
荔枝角長義街9號D2 Place1期地下V1號舖

中環皇后大道中93號中環街市2樓217號舖
早餐
🍔 龍島 (D2 Place) (荔枝角) 🍔-1 + 1 artisan set ($80):行完D2 Place 一落樓下見到一間好靚嘅Cafe原來係龍島黎嘅😚平時食佢蛋糕就食得多😚原來重有開Cafe就即刻去試試佢💗仲記得我問過職員呢兩杯係咩嚟😋佢解釋得好詳細🥲但係我咩都唔記得晒😂最記得係熱個杯棉花糖下邊係由可可粒整成嘅😚所以食落去真係好濃郁🤪🍫加埋燒溶左嘅棉花糖令到杯野有冇咁苦😋另外一杯就係凍朱古力🍫朱古力味都係一樣好濃郁-紅寶石朱古力酥皮窩夫:嗰陣特登問一問佢哋紅寶石係咩味😂原來佢係一種朱古力嚟嘅🤭但係佢本身就係粉紅色💕所以佢哋就改咗佢個名叫做紅寶石💎佢個酥皮窩夫好特別😜食落去好酥脆💕-焦糖布甸酥皮:上面個布甸好好食😂酥皮入面都有布甸😜食落口感好豐富😋整體唔會過甜❤️—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 龍島 (D2 Place) (荔枝角)▪店舖地址:🔸 荔枝角長義街9號D2 Place1期地下V1號舖-----------------------

🍔 龍島 (D2 Place) (荔枝角) 🍔

1 + 1 artisan set ($80):
行完D2 Place 一落樓下見到一間好靚嘅Cafe

紅寶石朱古力酥皮窩夫:

焦糖布甸酥皮:

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 龍島 (D2 Place) (荔枝角)
▪店舖地址:
🔸 荔枝角長義街9號D2 Place1期地下V1號舖
-----------------------
2021-10-12 67 瀏覽
好味 #甜品 分享 很多次經過這間 LUCULLUS CACAO 龍島朱古力概念店常常都無位因為坐位不多但我鍾意佢比人一個很休閒嘅感覺今次經過終於見到長枱有位就算啱啱食完午餐都要入去食佢嘅甜品和朱古力飲品😋😋必食CACAO Signature Croffle Set招牌酥皮窩夫有朱古力同埋紅寶朱古力兩個選擇~紅寶石朱古力係用牛角酥製成的窩夫好香牛油味同外脆內軟加埋士多啤梨雪糕新鮮士多啤梨藍莓同朱古力醬真係好正😋😋Cruffin Ice~cream Sandwich 雪糕夾心酥皮鬆餅~ 爆谷雲呢拿酥皮鬆餅入邊夾咗雲呢拿雪糕上面係海鹽焦糖爆谷+椒鹽脆餅好靚嘅造型配搭😍~凍S.O.C這個是店員介紹我的係用馬達加斯加單品朱古力加埋香滑鮮奶製成朱古力味好濃嘅下面飲到酸酸地味道真係幾獨特😁😁
好味 #甜品 分享

朱古力味好濃嘅
下面飲到酸酸地
味道真係幾獨特😁😁

2021-10-12 38 瀏覽
我一向認識一間西式蛋糕店🍰 : 「龍島Lucullus」,主打全人手製作的優質甜品、朱古力和各式蛋糕最近我行經荔枝角先知新開了朱古力概念店Lucullus Cacao,仲有著名可可豆產地朱古力,推出一系列精美法式甜品及飲料,例如半融棉花糖熱可可、Cacao酥皮窩夫、朱古力泡芙、奶凍等。朱古力控的我表示流口水呢!我這杯飲品是S.O.C. , 其意思S.O.C. 即single origin chocolate(單品可可),朱古力都用單一產地的可可豆製成。這杯朱古力🍫用了72%馬達加斯加的可可製作而成,下層酸味較重,面層為忌廉,混合表面每天新鮮手作的朱古力碎,味道別具風味!另仲加配一件枺茶酥餅,坐在窗旁慢慢嘆太寫意呀!Lucullus Cacao 荔枝角長義街9號D2 Place ONE一期地下V1號舖

另仲加配一件枺茶酥餅,坐在窗旁慢慢嘆太寫意呀!

Lucullus Cacao
荔枝角長義街9號D2 Place ONE一期地下V1號舖
2021-10-12 38 瀏覽
位於荔枝角 D2 Place ONE嘅LUCULLUS CACAO係龍島喺香港開設嘅第一間嘅朱古力概念店店舖雖然細細間全店木系傢俬同埋簡約設計令人有一種好舒服嘅感覺而且仲有落地大玻璃可以打卡影相啱晒幾個姊妹或者三五知己入嚟嘆個下午茶享受一下週末嘅小下午梗係要試吓呢度嘅主打1+1 artisan cacao set 呢個套餐係由兩杯可可組成首先係半融棉花糖加上熱可可,入口綿滑,而且棉花糖嘅甜味真係好幸福。另外一杯係single origin chocolate,因為呢度嘅每一種朱古力都係用單一產地嘅可可製造,你杯凍朱古力就係用咗72%馬達加斯加的可可製作,最底層會有啲酸味,加上白色順滑嘅忌廉同埋每日新鮮製作嘅朱古力碎,一杯飲品有多種唔同嘅口感。另外就點左三款甜品🍓Strawberry cruffin☕️Earl grey fig moussePistachio dip croissant 🥐 自己特別推介開心果牛角包,開心果醬只係包住半份牛角包,依然口感鬆化。Cruffin就別具心思,可以按住自己嘅喜好唧上適當份量嘅士多啤梨醬。
係龍島喺香港開設嘅第一間嘅朱古力概念店

🍓Strawberry cruffin

☕️Earl grey fig mousse

Pistachio dip croissant 🥐

2021-10-09 289 瀏覽
行開D2 Place一定會留意到呢一間朱古力專門店🥰 其實佢係龍島開嘅分店嚟 係一間朱古力概念店🍫 之前經過呢間分店都俾佢吸引住 因為自己係一個choco lover 想試吓佢哋嘅朱古力味道如何😛 我叫咗一份1 + 1 Artisan CACAO Set (D2 place 限定)1 + 1 Artisan CACAO Set $80呢一個set包括S.O.C(朱古力鮮奶)同The Cacao(燒棉花糖朱古力漿) 係佢哋嘅signature products😍 先講The Cacao(燒棉花糖朱古力漿) 帶到驚喜俾我😋 本身擔心佢會偏甜 但係原來佢只係有面頭一層薄薄焦香嘅棉花糖 半溶嘅棉花糖亦整得好靚咁掛杯📷 中間原來係滿滿嘅朱古力漿 朱古力漿好濃郁亦帶厚身 撈埋少少棉花糖可以中和一下朱古力原有嘅甘味☺️ 至於S.O.C 係可以揀凍或熱 當日揀咗凍😙 S.O.C上鋪咗好多朱古力碎同cream 朱古力碎帶少少甘 幾好食😝 cream就略嫌佢多咗少少 可能俾客人中和濃朱古力🍫 朱古力慢慢滲出可可味 愈飲愈出 唔會太過重奶味 我覺得係啱啱好🤪Panna Cotta單品朱古力奶凍 $32朱古力奶

1 + 1 Artisan CACAO Set $80

Panna Cotta單品朱古力奶凍 $32
朱古力奶凍標榜朱古力濃度為72%😉 原來上層係半溶嘅朱古力漿 濃厚 下層係一個牛奶味較重嘅朱古力奶凍🍮 質感滑身 牛奶味相對會比S.O.C重🤓 如果你本身唔係太鍾意濃朱古力 呢個奶凍就啱你 甜度亦適中
呢間係龍島嘅cafe,無論飲品定係甜品都緊係有朱古力🍫😍𝗦𝗶𝗻𝗴𝗹𝗲-𝗢𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁集合4款迷你精緻嘅朱古力甜品,每款用唔同產地嘅可可製成,包括馬達加斯加、厄瓜多爾、秘魯同泰國📍 甜品係朱古力奶凍、烤棉花糖朱古力撻、朱古力泡芙同埋軟心朱古力撻,最中意奶凍嘅幼滑口感同時每啖都有可可香味🥛𝟭+𝟭 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝗮𝗻 𝗖𝗔𝗖𝗔𝗢 𝗦𝗲𝘁包兩杯飲品,The CACAO係好滑好濃郁口感嘅熱朱古力,仲有棉花糖喺上面🍫 而凍嘅S.O.C.用左馬達加斯加朱古力加鮮奶,一樣有呢款可可豆嘅獨特香味❤️𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗗𝗶𝗽 𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁另外加埋開心果牛角酥🥐 覺得面層上啲開心果朱古力好好味😋 見到其他cake都好吸引,有機會要試吓😛
呢間係龍島嘅cafe,無論飲品定係甜品都緊係有朱古力🍫😍

The  CACAO

𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗗𝗶𝗽 𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁
下午茶
The  CACAO
  • 1+1 Artisan CACAO Set
2021-10-06 76 瀏覽
黎到呢間朱古力概念店,當然要清一色叫朱古力products,來一趟朱古力之旅✈️ ᴄʀᴜꜰꜰɪɴ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ - ᴍᴀʀꜱʜᴍᴀʟʟᴏᴡ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ($58)呢個朱古力雪糕三文治,除左有來自雪糕嘅濃濃朱古力味,仲有外面嘅cruffin夾住,兩者結合做到外脆內軟嘅效果。頂上亦放上燒過嘅棉花糖,除左令外觀更加吸引,亦增添左口感。不過食嘅時候要小心啲,唔好好似我咁大頭蝦跌左🤦🏻ᴄᴀᴄᴀᴏ ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ - ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ($88)終於食到想食好耐嘅croffle!原以為係會似牛角包,但其實佢係外脆內軟,仲有陣陣嘅牛油香,個人覺得係比較接近liege waffle,唔怪之得會成為左cafe嘅新寵。而佢個朱古力雪糕仲有粒粒朱古力,配上croffle真心係份好令人滿足嘅下午茶☕️ꜱ.ᴏ.ᴄ. ($55)即Single origin Chocolate,用上72%馬達加斯加嘅可可製成。朱古力味甘甜偏酸,口感Creamy濃厚,加上面頭嘅朱古力碎,提升左整體層次感。今次亦特意叫左少冰,咁就可以避免冰塊溶化溝稀左杯朱古力😜
黎到呢間朱古力概念店,
當然要清一色叫朱古力products,
來一趟朱古力之旅✈️

Cruffin ice-cream sandwich - Marshmallow chocolate

ᴄʀᴜꜰꜰɪɴ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ
- ᴍᴀʀꜱʜᴍᴀʟʟᴏᴡ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ($58)
呢個朱古力雪糕三文治,
除左有來自雪糕嘅濃濃朱古力味,
仲有外面嘅cruffin夾住,
兩者結合做到外脆內軟嘅效果。
頂上亦放上燒過嘅棉花糖,
除左令外觀更加吸引,
亦增添左口感。
不過食嘅時候要小心啲,
唔好好似我咁大頭蝦跌左🤦🏻

Cacao signature croffle - chocolate

終於食到想食好耐嘅croffle!
原以為係會似牛角包,
但其實佢係外脆內軟,
仲有陣陣嘅牛油香,
個人覺得係比較接近liege waffle,
唔怪之得會成為左cafe嘅新寵。
而佢個朱古力雪糕仲有粒粒朱古力,
配上croffle真心係份好令人滿足嘅下午茶☕️
S.O.C.

ꜱ.ᴏ.ᴄ. ($55)
即Single origin Chocolate,
用上72%馬達加斯加嘅可可製成。
朱古力味甘甜偏酸,
口感Creamy濃厚,
加上面頭嘅朱古力碎,
提升左整體層次感。
今次亦特意叫左少冰,
咁就可以避免冰塊溶化溝稀左杯朱古力😜