2021-08-07 97 瀏覽
去接朋友收工順便喺九龍城搵食 佢呢間野嘅種類都幾多今次食完呢我仲想再嚟多次食佢啲小炒同埋軟殼蟹漢堡包好似好吸引咁瑞士汁雞髀配西多平時要食雞髀同西多 多數都係下午茶先有 估唔到佢係全日供應 咁就可以隨時隨地唔駛等到下午茶先有得食 隻雞髀好大隻 而且非常之入味 瑞士汁好香濃 食落去肉質都唔係好鞋口 西多士有半份 炸得好香脆 仲有蛋香味 而且入面仲有查到花生醬 係正宗嘅西多士😏香煎雞扒煎雙蛋撈公仔麵一嚟到俾佢嘅份量嚇親左 佢個公仔麵嘅量真係勁多 雞扒炸得好鬆脆 聞落去好香嘅蔥油味 啲蔥油滲左落去啲面度 再配合埋佢嗰兩隻荷包蛋啲蛋汁撈埋落去個公仔麵都識簡直一流藥膳蟲草花鴨腿湯飯個湯底清得來都好有藥膳嘅味道 感覺上好滋補 而且飲落去係冇味精 值得一讚 用料十足 鴨腿佢斬開咗兩舊 食落去都會方便啲 肉質方面感覺上比較鞋口 但整體來講都幾高質 而且好有媽媽嘅味道涼粉紅豆冰好耐都冇飲過啦 佢啲紅豆同涼粉都好足 龍鳳檸樂本身都唔知係咩嚟 但佢送到上嚟就見到係檸檬同咸檸再溝可樂 都幾特別

瑞士汁雞髀配西多

香煎雞扒煎雙蛋撈公仔麵

藥膳蟲草花鴨腿湯飯

涼粉紅豆冰
好耐都冇飲過啦 佢啲紅豆同涼粉都好足

龍鳳檸樂
2021-08-04 47 瀏覽
好耐無食過茶記我覺得茶記係一定要食菠蘿油點知比我發現呢間竟然有招牌菠蘿包,入面仲要有我最鍾意食嘅軟殼蟹,唔係唔試呀嗎?嚟到嘅時候真係一隻軟殼蟹喺入面,仲要有蛋沙律同埋芝士沙律菜,咁邪惡嘅嘢當然要即刻食。食落口軟殼蟹有肉食仲要有蟹膏,加埋醬汁嘅配搭,係特別過菠蘿油嘅。瑞士雞翼配沙律,唔知點解覺得茶記都係要食瑞士雞翼,純粹唔想咁熱氣所以唔揀薯條。沙律嘅份量其實都幾多下。簡菠蘿特飲嘅原因好簡單,因為我真係好鍾意食菠蘿,女人食多啲菠蘿好🤣 但係佢唔知係咪因為用罐頭開嘅原因感覺上偏甜,鍾意飲甜野嘅就會好鍾意飲呢杯野。
好耐無食過茶記

我覺得茶記係一定要食菠蘿油

2021-08-01 56 瀏覽
《軟殼蟹菠蘿包😍》———————————————-#龍泉冰室 ✨-最近屯馬線開咗咁方便,就多咗去九龍城,原來呢區唔止泰國菜出名,連港式茶記都咁好食😋-小店嘅招牌軟殼蟹菠蘿包真心推薦,好少見呢款咁特別嘅菜式,將我最愛嘅兩樣嘢夾埋一齊,超正😍-即叫即整,熱辣辣咁上枱,真係好吸引~菠蘿包外皮脆卜卜,非常鬆脆,中間切開夾住大大隻嘅足料軟殼蟹🦀 肉質鮮嫩,一啲都唔油膩,連埋啲港式蛋沙津一齊食,估唔到咁有驚喜!大家嚟到一定要叫呀❤️-另外,晚市主菜嘅質素都OK,我哋叫咗火炙芝士鰻魚配鰻魚汁炒飯,鰻魚味道濃郁,認真抵讚👍🏻 沙嗲金菇肥牛煲亦好有鑊氣,撈飯食不得了!-⭐ 參考價錢︰(不收加一)火炙芝士鰻魚配鰻魚汁炒飯: $78沙嗲金菇肥牛煲: $78軟殼蟹菠蘿包: $45涼粉冰:+$8雜果冰:*+$8🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$110
《軟殼蟹菠蘿包😍》
———————————————-
#龍泉冰室 ✨
⭐ 參考價錢︰(不收加一)
火炙芝士鰻魚配鰻魚汁炒飯: $78
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$110
2021-07-29
2021-07-31 99 瀏覽
今次到九龍城不是吃泰菜,而是到✨龍泉冰室食晚餐, 位於九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A號舖。 我們點美式什扒配飯跟茄汁$78、 霸王雞$78、 咖央多士$18、紅豆冰$8、 咸檸七$12。⭕例湯🥣~ 青紅蘿蔔湯,足料湯水。 ⭕美式什扒配飯跟茄汁🥩🍖🥓~ 星期五想放縱一下食美式什扒,有豬扒、雞扒、德國豬肉腸和脆香煙肉, 我最喜歡雞扒啖啖肉又嫩口。⭕霸王雞🍗~ 這裏的小菜亦不錯, 霸王雞夠入味。⭕咖央多士🧇~ 最後點少得甜品 ,香滑的咖央醬, 配上香脆可口的多士。⭕紅豆冰🍹~ 紅豆軟綿好味, 甜度剛好。⭕咸檸七🍸~ 夏天飲咸檸七,消暑解渴。整體而言冰室有港式風味, 可以一試。😚

⭕例湯🥣~ 青紅蘿蔔湯,足料湯水。
例湯

美式什扒配飯跟茄汁

⭕霸王雞🍗~ 這裏的小菜亦不錯, 霸王雞夠入味。
霸王雞

咖央多士

⭕紅豆冰🍹~ 紅豆軟綿好味, 甜度剛好。
紅豆冰

⭕咸檸七🍸~ 夏天飲咸檸七,消暑解渴。
咸檸七

整體而言冰室有港式風味, 可以一試。😚

2021-07-30
例湯
美式什扒配飯跟茄汁
霸王雞
咖央多士
紅豆冰
咸檸七
2021-07-29 47 瀏覽
九龍城特色冰室平時食得太多好嘢偶然都會想食下茶餐廳,尤其香港風味的食物。經過九龍城見到好多餐廳,呢間餐牌款式吸引,仲見到個菠蘿包幾特別港式茶餐廳風味,餐牌有很多外面冰室沒有的菜式,也有很多懷舊經典茶餐廳飲品:菠蘿冰/雜果賓治等。座位寬躺舒適,還有個大電視,免收加一#鴨腿湯飯 $68現在很多茶餐廳都沒有了的菜色。鴨腿有驚喜,肉嫩有鴨味。湯飯入味而且有很多配料,超飽肚。推介#軟殼蟹菠蘿包 $45甜甜微脆的菠蘿包包着新鮮炸的軟殼蟹,味道意外的夾,還有芝士、蕃茄等餡料,小小油,很有特色~#生炒金沙骨 $68跟餐配白飯,有點像咕嚕肉,不過是金沙骨,肥瘦適中,有5-6塊,夠飽肚。在淋上大量甜酸醬,醬有點多😂套餐加$3有凍飲,加$8有經典冰室特飲,我選了甜甜的雜果賓治 和 鹹零樂服務質素:6/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
九龍城特色冰室

呢間餐牌款式吸引,仲見到個菠蘿包幾特別

還有個大電視,免收加一

#鴨腿湯飯 $68

現在很多茶餐廳都沒有了的菜色。鴨腿有驚喜,肉嫩有鴨味。
湯飯入味而且有很多配料,超飽肚。推介

#軟殼蟹菠蘿包 $45

小小油,很有特色~

#生炒金沙骨 $68

在淋上大量甜酸醬,醬有點多😂

服務質素:6/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2021-07-28
2021-07-28 44 瀏覽
🍴雲南上湯小窩米線 拼 瑞士汁全雞翼 HKD49👧🏿揀左酸辣湯底 酸酸辣辣最開胃😝每碗可配一個餸 再加餸嘅話就要每款加10蚊🧐瑞士汁雞翼超大隻 仲要有兩隻 都幾抵食🙈雞翼炆得幾入味 仲要超淋 好容易就可以吮曬啲肉出來🥳米線煮得偏軟身 雖然未去到一pat野咁 口感上有啲欠奉🧐湯底都中規中矩 如果再濃味啲就好啦🤣(👧🏿重口味🍴煙肉野菌卡邦尼意粉 HKD58份量多 一個人食曬超級飽🙈卡邦尼汁偏淡 芝士味唔係太濃 有少少似白汁多D🧐意粉煮得剛剛好 唔會太硬 但係keep到有口感👍煙肉鹹香 配埋意粉味道剛剛好 整體唔會太膩😬🍴經典紅豆冰/涼粉紅豆冰 HKD 22紅豆粒粒飽滿 味道唔會死甜 涼粉好爽口👍好適合咁熱嘅天氣 非常解暑‼️
🍴雲南上湯小窩米線 拼 瑞士汁全雞翼 HKD49

🍴煙肉野菌卡邦尼意粉 HKD58

🍴經典紅豆冰/涼粉紅豆冰 HKD 22

今天要到沙田石門換領回鄉證,不想走得太遠,便在九龍城享受一頓豐富的下午茶。瑞士汁雞髀配雜果沙律$48,跟餐凍飲加$3。瑞士汁帶點微甜,已經滲入了雞髀之中,雞皮吸收了醬汁的味道,美味可口。雜果沙律使用新鮮生果製成,加上沙律醬的酸甜味道,非常開胃。雲南小鍋米線貢丸$49,酸辣菜、腐皮、金菇菜每款$10,麻辣湯底加$3。湯底帶點微辣,米線爽口彈牙,雖然不是米線專門店,不過味道不會比專門店差。煙三文魚配田園雜菜沙律伴芝麻醬,煙三文魚味道香甜,配上酸甜的醬汁,令人胃口大開。跟餐涼粉紅豆冰$8,紅豆和涼粉的份量適中,甜度沒有過火,加上花奶,作為飯後甜品就最好不過。

瑞士汁雞髀配雜果沙律$48,跟餐凍飲加$3。

雜果沙律使用新鮮生果製成,加上沙律醬的酸甜味道,非常開胃。

黎到九龍城,除咗試吓屯馬線之外,就梗係私賣九龍城嘅地道小店啦!藥膳蟲草花鴨腿湯飯咁啱聽日落雨,天氣涼兩地想食過熱飯。侍應姐姐推介佢哋嘅鴨腿湯飯,夠晒窩心。湯底冇味精,口味較淡,主要都係額count同埋蟲草花,仲有啲杞子,非常足料。鴨腿兩舊好大舊,而且唔會好似出面咁由琳琳,只係有好香同新鮮嘅鴨味。另外加葉新鮮菜心,好有家嘅感覺。懷舊涼粉冰好少茶餐廳搵倒呢款舊式懷舊涼粉冰,夠曬特色,係細個果陣食倒嘅味道。有好多涼粉加埋花奶,就好似喺甜品店食倒嘅涼粉一樣,一杯野飲就滿足埋食糖水嘅慾望。

藥膳蟲草花鴨腿湯飯
另外加葉新鮮菜心,好有家嘅感覺。

懷舊涼粉冰
2021-07-23 43 瀏覽
屯馬線開通左, 唔好講 大西北 或者馬鞍山,即使係九龍東出九龍城都方便快捷左。無論 係一家人出去食泰國菜或是食個便飯,都可以更多選擇。今次揀左龍泉,完全貪佢無論菜式定價錢都夠親民,由魚蛋粉到 懷舊扒餐滑蛋丼,到各類炒粉麵飯,都有得選擇, 唔使怕屋企人唔啱食。晚市家常小菜, 各類小炒蒸煮都有, 而且蒸魚都可以mix and match, 豉椒蒸冬菜蒸清蒸, 鯇魚倉魚黃花魚都有, 士多啤梨骨生炒骨蒸肉餅, 又有不同的炒菜,多配搭。套餐跟飯跟湯跟飲品, 最特別的是是日餐湯是苦瓜煲黃豆湯,清涼而帶甘, 連不愛吃苦瓜的人也會覺得易入口。豉椒蒸倉魚少骨啖啖肉,蒸得嫩又唔會柴,而且都大條,唔會食完唔夠喉。簡單用豉汁蒸,是久違了美味的豉汁蒸倉魚。蜜椒薯仔牛柳牛柳粒軟嫰, 薯仔粒粒炸過外脆內軟,醬汁惹味之餘仲好有鑊氣。炒生菜跟餐可以 加配 蒜蓉炒青菜,生菜炒的爽脆!跟餐還有飲品, 不得不提紅豆冰,豆豆多又綿!

豉椒蒸倉魚

蜜椒薯仔牛柳

炒生菜

跟餐可以 加配 蒜蓉炒青菜,生菜炒的爽脆!

跟餐還有飲品, 不得不提紅豆冰,豆豆多又綿!
2021-07-22 43 瀏覽
見到冰室就會好吸引到我,皆因會有好多香港懷舊經典美食,一般茶餐廳未必有,呢間好多選擇。🥢干炒牛柳絲意粉🥢 $58呢到炒野好掂,意粉鑊氣十足又唔會覺得好油笠,仲要軟硬拿捏得好好,條條都好有咬口,調味上比較簡單但係帶出洋蔥既甜同青蔥既香,特別香口。🥢士多啤梨骨🥢 $68咕嚕肉、糖醋骨就食得多,呢個真係第一次見,都係酸酸甜甜好開胃既菜式,腩排肉質軟嫩 ,超濃稠醬汁沾滿哂腩排,仲有粒粒士多啤。🥢咖哩牛腩煲🥢 $78牛腩唔會稔到冇哂口感,半肥瘦既牛腩先重肉味,咖喱比較soft似葡汁果type,冇上兩果2款咁驚豔,但都幾唔錯。

🥢干炒牛柳絲意粉🥢 $58

🥢士多啤梨骨🥢 $68
腩排肉質軟嫩 ,超濃稠醬汁沾滿哂腩排,仲有粒粒士多啤。

🥢咖哩牛腩煲🥢 $78

2021-07-21 52 瀏覽
今晚同朋友專程坐屯馬缐到九龍城搵食,網上見到福佬村道嘅「龍泉冰室」有個好特別軟殼蟹菠蘿包,冇走雞,一定要試吓😁😁軟殼蟹菠蘿包 $45天婦羅嘅炸軟殼蟹酥脆可口,蟹膏炸後甘甘香香,配上金黃鬆軟甜甜波蘿包,蕃茄,沙律菜,芝士,沙律醬,好滋味👍👍燒汁茄子魚柳煲 $68茄子色澤鮮豔而口感軟滑,炸魚塊外層酥脆內裡肉質細嫩,配上燒汁爆炒勻,嘢味可口😋😋京都豬扒 $68金黃色香煎豬扒,軟滑多汁,酸甜得嚟又開胃😘😘跟例湯:涼瓜黃豆紅蘿蔔豬骨湯,又特別又消暑😘😘跟歺特飲 $8 +跟歺凍飲🥤$3涼粉紅豆冰,好有椰香味👏🏻👏🏻,凍奶茶🧋,冰涼解渴👌

軟殼蟹菠蘿包 $45

燒汁茄子魚柳煲 $68

京都豬扒 $68
金黃色香煎豬扒,軟滑多汁,酸甜得嚟又開胃😘😘

跟例湯:涼瓜黃豆紅蘿蔔豬骨湯,又特別又消暑😘😘

跟歺特飲 $8 +跟歺凍飲🥤$3
涼粉紅豆冰,好有椰香味👏🏻👏🏻,凍奶茶🧋,冰涼解渴👌
2021-07-16
  • 招牌軟殼蟹菠蘿包
🚎🚎自從開通鐵路去9龍城真係方便左好多 想幾時去食野搭幾個站就去到🚎🚎龍泉冰室唔算好大間,但勝在坐得夠舒服。主題懷舊且乾淨企理,服務態度仲好好餐廳招牌軟殼蟹菠蘿包睇相好似好正咁,緊係要試下🍍軟殼蟹菠蘿包 $45 (連熱飲)🍍軟殼蟹超大隻原隻上🦀🦀,配搭菠蘿包呢個感覺好新鮮🤯🤯但係係perfect match😍,軟殼蟹超級香脆,同菠蘿包夾埋口感再加分😚雖然係炸蟹但感覺唔油膩,加埋蛋沙律啱啱中和到,仲啖啖肉😋😋45蚊一個菠蘿包聽落一啲都唔平,但感受到製作誠意同用心💖總結尼講,係我會特登再去9龍城食嘅美食🐥藥膳蟲草花鴨腿湯飯 $68🐥湯底飲得出係真淆湯,唔係現成味精湯頭👀藥材味濃郁得尼有屋企住家湯嘅感覺🥰🥰鴨腿量唔算好多,但單飲湯都好正~不知不覺就飲曬D湯食剩飯☕咖啡紅豆冰☕本身係好奇想試下平時餐廳無既野飲點知好出乎意料地好飲!🍾🍾🍾其實平時自己唔係好飲甜野,亦唔係好係茶餐廳飲甜野但係佢咖啡味好出,甜度比例剛剛好,配埋紅豆絕對係驚喜之作❤️🧡💛💚💜好耐無係茶餐廳飲過令人難忘嘅飲品,佢係如果出手搖幾十蚊我都會買尼飲既程度💞💞💞🥛涼粉紅豆冰🥛朋友點完試飲左一兩啖,係童年既味道~😌不過…我都係會點返
龍泉冰室唔算好大間,但勝在坐得夠舒服。
主題懷舊且乾淨企理,服務態度仲好好
餐廳招牌軟殼蟹菠蘿包睇相好似好正咁,緊係要試下
🍍軟殼蟹菠蘿包 $45 (連熱飲)🍍
軟殼蟹超大隻原隻上🦀🦀,配搭菠蘿包呢個感覺好新鮮🤯🤯
雖然係炸蟹但感覺唔油膩,加埋蛋沙律啱啱中和到,仲啖啖肉😋😋
45蚊一個菠蘿包聽落一啲都唔平,但感受到製作誠意同用心💖
總結尼講,係我會特登再去9龍城食嘅美食
🐥藥膳蟲草花鴨腿湯飯 $68🐥
湯底飲得出係真淆湯,唔係現成味精湯頭👀
藥材味濃郁得尼有屋企住家湯嘅感覺🥰🥰
鴨腿量唔算好多,但單飲湯都好正~
不知不覺就飲曬D湯食剩飯
☕咖啡紅豆冰☕
本身係好奇想試下平時餐廳無既野飲
點知好出乎意料地好飲!🍾🍾🍾
其實平時自己唔係好飲甜野,亦唔係好係茶餐廳飲甜野
🥛涼粉紅豆冰🥛
朋友點完試飲左一兩啖,係童年既味道~😌
不過…我都係會點返最鍾意既咖啡紅豆冰😋😋
都好奇奶茶紅豆冰係點,下次可以試下😤
總括而言係超高水準既茶餐廳,雖然近年成日聽人講冰室﹑茶餐廳邊間好食邊間夠抵食,但呢間絕對係近幾年心目中嘅茶餐廳😤
無論係食物定飲品都會感受到佢個份誠意同認真
仲有好多野想試下,下次應該會揀下午茶時段過尼
整體而言大推薦,真係好掛住個軟殼蟹菠蘿包🍍🍍
  • 紅豆冰
2021-07-16 32 瀏覽
九龍城出名嘅平民茶餐廳四個字實而不華!價錢夠晒貼地四$50就有個扒餐!屯馬線開咗之後會越嚟越難搵到咁好抵食嘅餐廳!椒鹽金沙骨🐖啖啖肉,椒鹽炸得好香口!招牌軟殼蟹菠蘿包🦀名不虛傳超大隻軟學蟹,加埋碎蛋蕃茄同埋沙律醬!超級抵食!瑞士汁雞髀配薯條🍟雞髀🍗勝在夠大隻同夠入味!奶茶紅豆冰同咖啡紅豆冰一定要飲!唔係度度有得飲,超級多紅豆貨真價實!#咖啡紅豆冰奶茶紅豆冰#雞髀炸薯條#九龍城#平靚正#抵食夾大件#懷舊冰室#九龍城變天#龍泉冰室
九龍城出名嘅平民茶餐廳

四個字實而不華!

椒鹽金沙骨🐖
啖啖肉,椒鹽炸得好香口!

招牌軟殼蟹菠蘿包🦀
名不虛傳超大隻軟學蟹,加埋碎蛋蕃茄同埋沙律醬!超級抵食!

瑞士汁雞髀配薯條🍟
雞髀🍗勝在夠大隻同夠入味!

• 紅豆冰
2021-07-14 23 瀏覽
[龍泉冰室]閒逛九龍城,夏天熱辣辣好想飲杯凍檸茶🥤見到店仔細細嘅龍泉冰室餐牌選擇極豐富,小炒、麵餐、飯餐都有齊,今晚晚餐一於揀你啦😋#士多啤梨骨見到有個餸叫做士多啤梨骨,咁特別唔係唔試呀嘛🤤士多啤梨骨肉質鬆軟,雖然見到一枝枝好大嘅骨但好易咬一啲都唔韌,醬汁感覺清新又啱送飯,呢個餸值得一試呀👍🏼#欖菜肉鬆四季豆四季豆炒得夠鑊氣,大大碟份量十足,呢個餸我可以無限encore呀🤤#蝦醬炒飯呢個炒飯係用蝦醬炒嘅,好特別,聞落已經香噴噴,食落有淡淡蝦醬嘅咸香,味道拿捏得恰到好處👍🏼#奶醬厚多士好耐無遇過落花生醬落得咁大方嘅餐廳喇🤤滿足晒食甜食嘅願望,超滿足😆
[龍泉冰室]

#士多啤梨骨

#欖菜肉鬆四季豆

#蝦醬炒飯

#奶醬厚多士

2021-07-12 229 瀏覽
平時由紅磡去九龍城當然係搭巴士啦!而家屯馬線開通咗,咁就試吓搭吓去九龍城有幾咁方便。🤣🤣🤣答案:我係唔會再搭地鐵去,都係搭巴士方便好多。原因:由宋皇臺站上B2或B3出口,出咗閘口都要行最少5分鐘,仲要上完斜路再落斜路,先可以到出口,講真都係搭巴士方便好多。😡😡😡去到九龍城,當然要搵好嘢食啦!去到呢間餐廳門口,就比佢嘅招牌吸引咗,咁就去試吓啦!😍😍😍@龍泉冰室地址:九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A號舖軟殼蟹菠蘿包 即叫即整,熱辣辣,脆卜卜,估唔到軟殼蟹同菠蘿包係咁夾,原隻軟殼蟹加上紫椰菜、生菜、蕃茄同秘制醬汁,再加埋熱辣辣嘅菠蘿包,真係好好味。😋😋😋豬扒出前一丁配多腿奄列多士 除咗沙爹牛肉麵外,呢個又係港人最愛嘅茶餐,去得茶餐廳,點都要叫吓嘅。🙈🙈🙈叉燒煎蛋飯(雙太陽蛋)叉燒肥瘦適中,加埋太陽蛋汁一齊撈飯,唔洗講都知好味啦!但個蜜汁甜咗少少,如果多返少少豉油味就更正啦!真係順蜜汁嚟嫁。🤣🤣🤣菠蘿冰 菠蘿肉好多,顏色少少紅紅哋,幾靚,如果配梳打就一流啦!(可能我鐘意飲有汽嘅飲品啦!)😃😃😃咖啡紅豆冰 紅豆好軟糯,配上咖啡真係感覺唔錯,但由於我哋唔記得叫小甜,所以對於我哋嚟講係甜咗d,

答案:我係唔會再搭地鐵去,都係搭巴士方便好多。

@龍泉冰室
地址:九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A號舖

軟殼蟹菠蘿包

豬扒出前一丁配多腿奄列多士

叉燒煎蛋飯(雙太陽蛋)

菠蘿冰

咖啡紅豆冰
紅豆好軟糯,配上咖啡真係感覺唔錯,但由於我哋唔記得叫小甜,所以對於我哋嚟講係甜咗d,呢個係我哋嘅失誤。😁😁😁

整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌓