2017-04-12 340 瀏覽
重口味雞煲食得多,鵝煲都係第一次食!今次有大發現,呢個火鍋放題真心抵,本身套餐已經包括前菜-芝麻手撕雞粉皮、秘制麻辣木耳、火煲湯底、本地手切牛頸脊、粟子豚肉餃、黑松露芝士粟米餃、田園有機蔬菜、蝦膠釀鮮冬菇、鴛鴦魚蝦滑、鬼馬油條、手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮,唔夠食仲可以無限追加!店員將火焰鵝煲奉上,淋上酒後點火,呢個過程相當吸睛,等鵝煲沸騰後,一試醉鵝肉入口質感勁淋,完全食唔出係鵝肉,不過味道都算唔錯!重頭戲一定要食龍蝦海鮮拼盤,有新鮮龍蝦、鮑魚、海蝦、生蠔同龍躉,鮑魚同海蝦上碟時仲識郁架!店員將火焰鵝煲奉上,淋上酒後再點火,其實真係唔知個用意係邊,似係睇點火表演多D鵝肉其實份量唔算多,好快就食完好戲在後頭,小編敢講呢個龍蝦海鮮拼盤已經值回票價,鮑魚同海蝦上碟時仲郁緊,真係好新鮮!青花龍蝦雖然細細隻,但係口感新鮮紥實,食落都算爽口彈牙,新鮮肉質呢間店好多火鍋材料都係親手製作, 好似粟子豚肉餃同黑松露芝士粟米餃,粟子豚肉餃係用雞蛋皮包既,而黑松露芝士粟米餃黑松露味好濃烈,芝士唔算好溜幾好食;兩款魚蝦滑比小編誤會左係手打丸, 口感鮮甜好食,仲冑鬼馬油條同蝦膠釀鮮冬菇都係特別準備!另一款店主
鵝肉其實份量唔算多,好快就食完
另一款店主推介即炸響鈴卷同炸魚皮,都係店舖自己準備,明顯同平時火鍋店入貨返黎既既唔同,脆卜卜既炸魚皮仲可以即食!
連蔬菜都用上有機菜,唔怪得食落特別清甜
點少得手切肥牛,同一般火鍋店真係冇得比!
呢個set其實真係好岩大胃王,唔夠仲可以再追加!
2017-04-09 147 瀏覽
早前得知佐敦有家火焰醉鵝火鍋,而老公向來都十分喜歡燒鵝及雞煲的,這個鵝煲簡直是為他而設,所以跟他來試一下。半任食形式,上圖(2)-(8)及(11)為按人頭份量供應。飲品及特飲均任飲。 指定配料則可無限追加。 前菜:秘制麻辣木耳,麻味足,而辣味比較淡,大概是為大眾口味而調減了了辣度。前菜:芝麻手撕雞粉皮,芝麻汁比較淡,不過過爽口。吃了前菜就準備吃主角:火焰醉鵝火鍋,所以要準備一下醬油。火焰醉鵝火鍋,鵝肉會先炆好。上鍋時,職員會灒下酒,再點火。萬眾期待的一刻來臨了,火焰醉鵝來了~~職員提醒,要待火全熄後,才可以享用,否則可能會有酒精的苦味。登登!!可以開動了~我們二人份量,大約有8件鵝,每件不算細小的。用的是獅頭鵝,肉質炆得夠腍身,而且十分入味。再來就是活龍蝦海鮮時令拼盤,我們今天有龍蝦、鮑魚、生蠔、原隻帶子、沙巴龍躉及鑽石蜆。蝦上菜時還很生猛地動的,鮑魚及原隻帶子比預期的大。對整個海鮮拼盤的評價為"讚",因為海鮮新鮮,份量剛好。本地手切牛頸脊,平日在外面打邊爐點牛頸脊的話絕不便宜,但套餐包的牛頸脊的份量挺多的。單是火焰醉鵝+活龍蝦海鮮時令拼盤+牛頸脊都差不多值回門票價了。栗子豚肉餃、黑
飲品及特飲均任飲。

指定配料則可無限追加。

前菜:芝麻手撕雞粉皮,芝麻汁比較淡,不過過爽口。
吃了前菜就準備吃主角:火焰醉鵝火鍋,所以要準備一下醬油。
火焰醉鵝火鍋,鵝肉會先炆好。上鍋時,職員會灒下酒,再點火。
栗子豚肉餃、黑松露芝士粟米餃:個人比較推薦黑松露芝士粟米餃,因為黑松露味濃郁,但一人只有一件,略嫌未夠喉。

蝦膠釀鮮冬菇:採用鮮菇,可以縮慢恰的時間

魚滑、蝦滑:爽口彈牙

鬼馬油條:比較油膩,個人不喜歡
手工即炸響鈴卷、炸魚皮:新鮮每日即炸,十分脆口。而且魚皮大件,鈴卷比較幼身,不會吃到滯~
真心大大件~
由於特飲都可以任飲,所以我們都只選特飲。目測99.9%客人都是點特飲XD

蜂蜜綠茶,真的有蜂蜜有,夠誠意!
最後就是一人一球雪糕,還是獨立包裝的!益力多味雪糕就像把益力多雪冰了的感覺,而榴槤味雪糕的榴槤味濃郁,兩個都很好吃呢~
如果不夠飽的話,還有配料可以追加的~
2017-04-07
1 分鐘 (堂食)
  • 火焰醉鵝
2017-04-05 390 瀏覽
有朋友話打邊爐冬天先打喇  會比較有風味   但係我又唔係咁睇  香港人打邊爐早已經無分季節喇打邊爐!? 一煲二食!? 什麼雞煲!?   係香港飲食界早已唔係一件新鮮既事情   要係當中突圍而出 食店唔花D心思 真係好難留住客人既肚腩而今晚我同個老朋友食既呢一間  有口碑 有創意  有誠意先講前菜有 芝麻手撕雞粉皮 + 麻辣木耳絕對係開胃之選  (食完仲有得無限追加嫁!)創意在於  老闆已經唔在停留係雞煲呢個層次   今晚我地係食鵝煲 + 海鮮打邊爐大餐當然唔單止鵝煲咁簡單喇   鵝煲上枱後  店員同時準備一枝玫瑰露  將玫瑰露灌落個鵝煲 同時開火就變成一個發光發熱既鵝煲喇!    真係睇得又食得! 而有朋友可能會擔心鵝肉愈煲 肉質咪會愈老囉!?  當然有咁既可能只但係當你放第一啖鵝肉落口時   你就知道呢個擔心係多餘肉質相當嫩口 非常入味  棧左D玫瑰露落去  味道更加好味呀!食完鵝  我地到今晚另一個重點喇  就係呢個SET包埋既海鮮併盤如果要我用簡單幾個字黎形容   我可以話  新鮮 足料  毫不吝惜新鮮在於一擺上枱  你會見倒龍蝦既肉仲有反應   海蝦既腳依然係度郁動足料在於無

而今晚我同個老朋友食既呢一間  有口碑 有創意  有誠意

先講前菜有
芝麻手撕雞粉皮 + 麻辣木耳

絕對係開胃之選  (食完仲有得無限追加嫁!)
就變成一個發光發熱既鵝煲喇!    真係睇得又食得!

只但係當你放第一啖鵝肉落口時   你就知道呢個擔心係多餘

足料在於無論生蠔   帶子 鮑魚 都絕對唔係袖珍SIZE  全部都係大大份嫁!
食完海鮮  夠飽未?  未!!!!!

唔緊要  因為個SET仲包埋 手切牛頸脊
首先 厚切嫁!

其次係留意佢唔係一般肥牛呀!  係牛頸脊呀!  你整熟左放佢落口你就明個級數同肥牛差幾遠嫁喇!
當然仲包埋非常有特色既打邊爐少食喇

建議可以留到最後先慢慢食   (鵝肉 >海鮮 > 打邊爐配料)  咁先食到幾樣野最鮮味既肉質

個SET仲包埋飲品仲甜品呀
一路食一路食  咁其實呢個SET係幾錢呀   有海鮮 有鵝肉食   都只係300蚊一個人頭

好老實  出面呢個價  今時今日都食唔倒D咩  但係呢度  我個人認為  真係物超所值

可以睇下個餐牌了解下個SET既詳情
差唔多走個時    店員介紹下  原來LIKE同SHARE佢地個FACEBOOK PAGE 會送神秘串燒

我地二話不說 就即刻LIKE同SHARE左  好快就送左兩個串燒俾我地兩個食喇!
2017-04-03 568 瀏覽
不經不覺黑食會已經踏入第六個年頭,亦由當年四人增加至五人,有肥鄧、寸爆、吹雞、大聲同新加盟嘅飛機(其實飛機都差不多加盟兩年了)。雖然有一段時間冇寫食評,但絕對冇放棄食野,咁啱喺網上見到呢間食店,好似好吸引咁,細問各位大佬亦一致通過要黎會一會,於是擇定良晨吉日,食餐勁。先睇下個餐牌有咩野食先:1.前菜(可無限追加) ~芝麻手撕雞粉皮 秘制麻辣木耳2.主菜 (2-4人可選1款鍋, 5人或以上可選2款鍋)龍飛鳳舞(南瓜海蝦雞鍋)雪山飛狐(鮮淮山龍躉鍋)火焰醉鵝(每位加$20)皮蛋芫茜湯鍋/清湯水果鍋3.活龍蝦海鮮時令拼盤 (6-8款)活龍蝦 沙巴龍躉 原隻帶子 脆肉鯇魚腩 生蠔 蕃薯蜆 鑽石蜆 魷魚 海蝦 聖子4.肉類 ~ 本地手切牛頸脊5.栗子全肉餃,黑松露芝士粟米餃6.田園有機蔬菜,蝦膠釀鮮冬菇7.鴛鴦角蝦滑,鬼馬油條 8.手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮9.無限追加精選火鍋配料10.無限追加所有無酒精飲品11.甜品 (位上)淨係睇個餐牌都夠吸引,當日遲左少少先到,去到幾位大佬已經叫左湯底,由於四位可以有一個湯底,五位可以有兩個湯底,所以當日有兩個湯底。兩個湯底分别係龍飛鳳舞(南瓜海蝦雞鍋)

先睇下個餐牌有咩野食先:
1.前菜(可無限追加) ~芝麻手撕雞粉皮 秘制麻辣木耳
2.主菜 (2-4人可選1款鍋, 5人或以上可選2款鍋)
龍飛鳳舞(南瓜海蝦雞鍋)
雪山飛狐(鮮淮山龍躉鍋)
火焰醉鵝(每位加$20)
皮蛋芫茜湯鍋/清湯水果鍋
3.活龍蝦海鮮時令拼盤 (6-8款)
活龍蝦 沙巴龍躉 原隻帶子 脆肉鯇魚腩
7.鴛鴦角蝦滑,鬼馬油條
8.手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮
9.無限追加精選火鍋配料
10.無限追加所有無酒精飲品
11.甜品 (位上)

淨係睇個餐牌都夠吸引,當日遲左少少先到,去到幾位大佬已經叫左湯底,由於四位可以有一個湯底,五位可以有兩個湯底,所以當日有兩個湯底。兩個湯底分别係龍飛鳳舞(南瓜海蝦雞鍋)同埋雪山飛狐(鮮淮山龍躉鍋)。聽聞個火焰醉鵝好出位,但點解冇叫到嘅,原來每位要加二十,咁五個要加一舊,又似乎唔太抵,所以打消呢個念頭,試左兩個普通嘅湯底先,睇下到底係點先!

龍飛鳳舞湯底鮮甜足料,忍唔住一飲再飲。至於雪山飛狐就冇試過,不過相信也不太差,皆因幾位大佬也沒有投訴。之後再試下佢兩款可無限追家嘅前菜,芝麻手撕雞粉皮 味道幾好,芝麻夠香,而雞絲肉身亦算鬆軟,唯獨粉皮唔夠滑,亦比較硬,令整體算失色少少。秘制麻辣木耳味道香辣,木耳爽口,口感一流,呢款小食絕對值得一試。

再講下個活龍蝦海鮮時令拼盤先,當佢放到上枱面時,真係嚇一跳,因為賣相非常之靚,好吸引。當晩有活龍蝦、鮑魚,帶子、生蠔、海蝦、魚片(應該係沙巴龍躉)同蜆。其中以龍蝦同鮑魚較為出色之外,其他也是中規中舉。

本地手切牛頸脊也必食之選,肉身又薄又香,有牛肉味,真係拖兩下就食得,不錯。至於其他食物也算不俗,不再逐一討論!

總括而言食物質素不俗,除指定款式外,其他食物更可無限追加,服務態度親切一流,帶給人友善嘅感覺。價錢都合理,正價時段278加一,埋單每位300到,又海鮮又邊爐,都算抵。其實食乜有時真係咩所謂,最重要係同咩人,是日黑食會之海鮮邊爐夜堪稱完滿,邊食邊笑,期待下次再聚!
2017-04-02 215 瀏覽
這間火鍋店位置幾隔涉,由佐敦地鐵站行十五分鐘才到。湯底有幾款揀,雖然招牌湯底火焰醉鵝要每位加收二十元,但一場來到,冇理由唔試試。先上前菜,有芝麻手撕雞粉皮,味道麻麻;麻辣木耳,我唔食麻辣的,唔知實際味道如何,朋友就說好味道。喜歡這裡飲品任飲,有樽裝汽水,另外這店嘅柑桔檸檬可樂沙冰非常好飲,雖然佢只係加冰而唔係沙冰。鵝鍋有好多配菜,店員很細心,叫我們預備好相機影相,因為他跟住就將酒倒進鍋,然後點火,火光紅紅,燒一會後就加湯,開始打邊爐。鵝肉份量少,每人約吃得四小件,味道不特別,反而配菜中嘅菇類,吸收了酒味。最吸引係哩碟海鮮拼盤,包括有每人一隻新鮮細龍蝦,有一隻仲有小小羔的。龍蝦比較細隻,但夠鮮味。生蠔係流浮山的,夠新鮮,有蠔味,每人兩隻。沙巴龍躉夠厚肉,好有膠質,好味道。鑽石蜆每人兩隻,冇沙,味道鮮甜。鮑魚每人一隻,都係新鮮。白蝦送上枱時仍未死的,夠晒新鮮,肉質彈牙。本地手切牛頸脊,好有牛肉味。即炸魚皮每人一大件,即炸響鈴每人有兩件,味道一般。另外有蝦膠釀鮮冬菇、鴛鴦蝦滑魚滑、鬼馬油條、黑松露芝士粟米餃,黑松露餃充滿黑松露嘅味道,較為有特色,其他味道一般。最有驚喜係最尾時送上嘅甜品:意大
這間火鍋店位置幾隔涉,由佐敦地鐵站行十五分鐘才到。
生蠔係流浮山的,夠新鮮,有蠔味,每人兩隻。
沙巴龍躉夠厚肉,好有膠質,好味道。
鑽石蜆每人兩隻,冇沙,味道鮮甜。
鮑魚每人一隻,都係新鮮。
白蝦送上枱時仍未死的,夠晒新鮮,肉質彈牙。
本地手切牛頸脊,好有牛肉味。
即炸魚皮每人一大件,即炸響鈴每人有兩件,味道一般。
最有驚喜係最尾時送上嘅甜品:意大利芒果雪糕,超好味。
整體來說,這店的海鮮全部好新鮮,好好味,雖然指定嘅食物份量好似不多,每人只有一兩件,但我們食晒就剛剛好,沒有追加任何食物。飲品選擇多,店員非常細心,招呼好。這天在Facebook like 佢地,仲每個人送一串串燒。
雖然開始時講明用餐限時兩小時三十分鐘,但我們超時也沒有趕客,大家都食得好開心。
2017-03-30
慶祝紀念
生日
2017-04-01 137 瀏覽
早幾日睇到網站推介, 佐敦有一間新的海鮮火煱套餐加任飲任食,好似好吸引, 鍾意試新野的我點可以吾試, 今次叫多個朋友, 睇吓虛實先。呢個套餐逐位計, 每位$278, 而份量亦按人數計。湯底有4個選擇, 我地揀淮山龍躉湯。先來一個海鮮拼盤,有蠔, 帶子, 蜆, 魚,鮮蝦仍然郁動, 很生猛, 飽魚都好食, 但略為細小小。牛肉一般, 但其他配料都吾錯, 個人激讚超大塊魚皮, 大過隻手掌, 一試難忘。套餐以外, 可追加其他配料如肉丸, 菜, 腸仔等, 吾駛驚食吾飽。汽水, 啤酒任飲, 最後有雪糕作結, 非常滿足。

呢個套餐逐位計, 每位$278, 而份量亦按人數計。

湯底有4個選擇, 我地揀淮山龍躉湯。

汽水, 啤酒任飲, 最後有雪糕作結, 非常滿足。
2017-03-01
2017-03-08 504 瀏覽
今次個朋友真係冇介紹錯啦。佢介紹過咁多次打邊爐任食,今次最好食。呢一間野前身係龍蝦燒。而家做埋打邊爐,有四隻湯底。我哋就試咗龍飛鳳舞-雞同蝦湯底。每位$238,包野飲。不過海鮮唔係任食。仲有$10醬汁費,同加10%服務費。龍飛鳳舞煲啲牛肉都算唔錯蔬菜冇咩特別,勝在夠新鮮呢碟係俾你食飽個肚。呢碟就係個精粹。啲龍蝦同隻蝦都仲識郁。龍蝦仲有蝦糕。有帶子、桶蠔、鮑魚、北極貝、魚片。食晒呢啲,唔使追加都夠晒飽。
龍飛鳳舞煲
啲牛肉都算唔錯
蔬菜冇咩特別,勝在夠新鮮
呢碟係俾你食飽個肚。

食晒呢啲,唔使追加都夠晒飽。

2017-03-02
30 分鐘 (堂食)