2009-01-24 31 瀏覽
平民燒味店, 中環區燒味黎講龍記算係好食既一間比太興平, 又唔駛點等位比鏞記平 (當然係指外賣, 唔係當食), 某d燒味我覺得好味過鏞記, 而且多款式大部份你講得出既燒味佢都有, 叉燒, 切雞唔駛講, 乳豬, 燻蹄, 海蜇都有, 加五蚊可以要埋大碗例湯, 係中環區呢個價錢算係咁, 因為多人幫襯, 叉燒同燒肉等通常都幾新鮮推介燒味:叉燒: 幾甜, 不過通常都係瘦叉, 因為筆者比較鐘意瘦叉所以覺得無問題, 但要肥叉最好落單出聲燒肉: 好似係招牌之一 (門口好多報導), 有時係咸左d, 叫飯通常少皮, 不過都係好味的乳豬: 唔錯, 不過好似唔係"乳"豬, 而係燒豬黎, 中間比較多肥膏燻蹄: 筆者覺得唔錯, 燒味鋪比較少食到係有時略嫌多油左d, 不過傳統燒味鋪都好難要求少油
平民燒味店, 中環區燒味黎講龍記算係好食既一間

比太興平, 又唔駛點等位

推介燒味:
燻蹄: 筆者覺得唔錯, 燒味鋪比較少食到

係有時略嫌多油左d, 不過傳統燒味鋪都好難要求少油
叉燒燒肉飯
  • 叉燒
  • 燒肉
  • 乳豬
  • 燻蹄
Jan 8, 2009 (Thur) ~ LunchCK 極力推介 , 之後帶我食過兩次 ,昨天心思思想食無嚟 , 今天好想食乳豬 , 就約咗 CK 嚟呢度食 ! hehe !!我當然要咗個想食兩日嘅乳豬飯喇 , 仲加咗一碗例湯 !CK 就要同樣鐘意食嘅叉燒乳豬飯 + 玻璃樽支裝可樂 !乳豬今天略肥一點 , 但皮脆肉嫩 , 水準依舊 , 正 CK 俾咗兩舊我同樣愛吃的叉燒 , 非常軟腍 , 是我最愛嘅比半肥瘦瘦少少的部位 , 仲有甜蜜蜜嘅蜜汁 , 仲暖ga ! 靚 !今日係青紅蘿蔔湯 , 雖然成碗都係湯料 , 不過就似味精水多D ! 下次咪攪我 燒味一般嚟講 , 食過幾次都 OK !唔係我俾錢 , 所以唔知食咗幾多 , 不過唔係平囉 ! 好似近百元 la !
Jan 8, 2009 (Thur) ~ Lunch

CK 極力推介 , 之後帶我食過兩次 ,

我當然要咗個想食兩日嘅乳豬飯喇 , 仲加咗一碗例湯 !
CK 就要同樣鐘意食嘅叉燒乳豬飯 + 玻璃樽支裝可樂 !

乳豬今天略肥一點 , 但皮脆肉嫩 , 水準依舊 , 正

燒味一般嚟講 , 食過幾次都 OK !

午餐
2009-01-07 20 瀏覽
食過幾次燒肉都係沙里篤, 一半係咸到食唔到, 皮又黑又唔脆叉燒太瘦, 冇味又硬仲要收人三十蚊一個隻併, 例湯仲要加五蚊佢比返三十蚊我就差唔多, 永不再去
食過幾次燒肉都係沙里篤, 一半係咸到食唔到, 皮又黑又唔脆
叉燒太瘦, 冇味又硬

仲要收人三十蚊一個隻併, 例湯仲要加五蚊

佢比返三十蚊我就差唔多, 永不再去
  • 特咸沙里篤 + 特瘦冇味叉燒 飯
2008-12-06 11 瀏覽
師傅落刀不輕,叉鵝各有七八大件鋪於飯面,看見也開心。白飯新鮮,軟硬適中,可惜豉油鹹了一點點。燒鵝偏瘦,雖然是啖啖肉,但油水不足,總是缺了些香氣。叉燒最讚,香甜軟腍,肥瘦兼備,但不過膩,不會吃得一口是油。席間,燒得滴蜜的叉燒不停出爐,又有不少人專程來買回家做餸,足以證明這是店中人氣之選。

2008-09-19 8 瀏覽
又約了為食同事食飯, 由他發辦, 來了這裡吃燒味飯. 最初還以為十二點半多少人少少幾好坐, 但過多十分鐘, 人潮猶如當日天氣, 陽光變驟雨.要試下燒味的功夫莫過於吃燒肉叉燒, 就來個燒肉叉燒飯啦! 來到望見樣子打了折, 燒肉有點甩皮甩骨, 皮脆就脆, 樣子比較太興的還像樣一點. 吃下去叉燒又不夠香口, 又偏瘦, 但望下對面仁兄份叉飯那叉燒又燒得好靚仔, 大慨是撞彩數的吧. 同場加插油菜一碟, 有點葉綠素 + fibre, 健康一點罷. $35 一餐中環打崩頭飯仔, 一試無妨.
又約了為食同事食飯, 由他發辦, 來了這裡吃燒味飯.

要試下燒味的功夫莫過於吃燒肉叉燒, 就來個燒肉叉燒飯啦!

$35 一餐中環打崩頭飯仔, 一試無妨.
燒肉叉燒飯
2008-05-20 4 瀏覽
Need to grab a quick lunch today. During lunch time, usually every where is packed in Central. Heard about this place since I always go to 蘭芳園 right opposite, so I decided to come here and order take away today.Food ordered - 燒肉鵝飯燒肉 - 皮脆, 肉不太韧 even it seems like 沙尼篤位. A bit salty but still acceptable燒鵝 - They give me 脾 this time. I guess I am lucky. The meat is juicy and rich flavor of goose. 飯 - 少少暖, 份量夠, 不太硬亦不太軟. Ok.Overall this place is not bad for a quick lunch. But I am not too sure

Food ordered - 燒肉鵝飯
飯 - 少少暖, 份量夠, 不太硬亦不太軟. Ok.

Overall this place is not bad for a quick lunch. But I am not too sure why there are so many popular guys recommend this place since there are many newspaper and magazine cutting outside the restaurant. Don't think you would want to go again once you try it though.
燒肉鵝飯
2008-02-27 9 瀏覽
久沒來龍記食碟頭飯, 二人同行, 周圍都是人龍, 便直行到黎. 這裡的燒味不錯, 個汁更加一流, 叉燒半肥瘦, 油雞入味, 連例湯$35. 又不用甚排隊, 一個午飯, 快靚正!第一次飲佢既例湯, 好飲, 似乎冇落味精. 好過飲汽水多多聲.仲要平一蚊

2007-07-30 11 瀏覽
番咗嚟香港做嘢有半個多月,都未去過中環一帶食過嘢。是日趁著阿K遲咗放工嚟唔切煮晚飯,我就提議去中環附近簡簡單單咁食番餐。唔駛响屋企煮餸,無論對阿K或者係我都係一件好事。我地去到擺花街附近一邊行,一邊睇吓店舖外面嘅宣傳介紹。此文報導嘅燒味店宣傳標榜「楊貫一」幫襯過,出動到阿一,我地諗呢度嘅水準唔會差到哪裡去,所以我地決定嚟一趟「燒味晚飯」。我食親燒味,一定會揀「叉肉飯」,因為一間燒味舖嘅水準,大部分都可以响「叉燒」同埋「燒肉」呢兩大主力可以窺見。叉燒我就嗌咗半肥瘦,外表嘅色澤唔會太人工化,脂肪分佈平均,咁好嘅豬肉,已經成功咗一半;蜜汁又冇落得過多,味道可謂拍得住灣仔嘅「再興」。另一方面,燒肉嘅水準就差很遠了,燒肉皮唔夠脆,可能係整咗太耐,唔新鮮嘅緣故,最弊就係瘦肉部分十分之鹹,簡直係「鹹得冇道理」、「瑜不掩瑕」。算了吧!這一頓飯都係廿五蚊咁上下,唯有安慰自己「好嘅一餐,唔好嘅又係一餐」,無需太計較啦!

2007-01-05 10 瀏覽
係中環返工幾年,都無黎過食,因為不嬲都對燒味興趣不大,今日無啦啦好想食,同事都話呢度好正, 咪黎買個叉油雞飯,叫左之後見到有大腸,又唔想全盒都係肉,問亞姐可唔可以轉, 佢話做左...唔改得>.<; 返到公司開黎食..凍冰冰既d飯,連暖都唔係...d叉燒都無乜特別,又少少um 添,都係凍凍的,有點失望~ 食mc好過..
2006-10-01 9 瀏覽
上次買了燒肉回家食,還以為路程遠,所以燒肉唔得脆。今日有事再到這裡,就試試在店內食,叫了叉燒燒肉飯,另加汽水。叉燒燒肉飯- 明明已叫了半肥瘦叉,但廚師可能見我唔係熟客,拿給我的還是偏瘦,肉質韌的叉燒,燒肉也是唔靚和唔脆的部份,飯也是落得太多水,令飯變成一舊舊。實在幾令人失望!這樣對新客人,真係有點趕客走的感覺。本來還想再買點外賣回家食,最後都決定放棄唔買了。環境唔多衛生,洗手間直情唔想入去。

環境唔多衛生,洗手間直情唔想入去。
2006-09-27 37 瀏覽
早幾日買外賣回家飲酒食飯,經過這裡見燒肉幾靚,店外的介紹又吸引,就決定買燒肉試試。回家後把燒肉返焗一會,就可以上,燒肉肥瘦適中,也很入味,可惜皮已經唔脆,返焗後才好一點。下次有機會,要在店內試試。

下次有機會,要在店內試試。
2006-08-04 19 瀏覽
請大家不要睇外表,依間龍記的燒味係好味的.我食過佢d燒味飯,廿幾蚊,d雞幾滑,叉燒就時好時唔好,食叉燒去金華有guarantee d既. 有一次幫公司係度叫0左隻燒乳豬上office食,嘩,送黎既時候係暖ga!!! 食落d皮脆脆地,肉滑,好似係around 300蚊到,包斬,算係咁啦!!!大家行過都要試下佢d有心燒味.

大家行過都要試下佢d有心燒味.
2006-03-12 12 瀏覽
星期三無聊, 遊蕩o左一排之後,展轉間行到去行人電梯附近蘭芳園好鬼多人! 最後決定去一路都未去過o既龍記飯店食燒味飯坐低叫左個燒肉雞飯.. 仲有例湯送o添燒肉肥瘦適中,塊皮仲好脆. 雞夠滑但比較多血二十五蚊. 扺食
星期三無聊, 遊蕩o左一排之後,展轉間行到去行人電梯附近

坐低叫左個燒肉雞飯.. 仲有例湯送o添

燒肉肥瘦適中,塊皮仲好脆. 雞夠滑但比較多血

二十五蚊. 扺食

2005-11-23 7 瀏覽
第2站要左個肥叉油雞飯$21share,碟飯買相一般,叉燒吾夠色水,但食落都吾錯!叉燒頗腍,油雞肉嫩滑有雞味,飯粒煙韌,粒粒分明.$21食得過.
第2站
2005-11-07 12 瀏覽
老實講, 燒味OK啦, 不是太突出, 我反而欣賞佢個例湯, 足料又冇味精! 我個個禮拜都會幫襯.