2007-07-30 11 瀏覽
番咗嚟香港做嘢有半個多月,都未去過中環一帶食過嘢。是日趁著阿K遲咗放工嚟唔切煮晚飯,我就提議去中環附近簡簡單單咁食番餐。唔駛响屋企煮餸,無論對阿K或者係我都係一件好事。我地去到擺花街附近一邊行,一邊睇吓店舖外面嘅宣傳介紹。此文報導嘅燒味店宣傳標榜「楊貫一」幫襯過,出動到阿一,我地諗呢度嘅水準唔會差到哪裡去,所以我地決定嚟一趟「燒味晚飯」。我食親燒味,一定會揀「叉肉飯」,因為一間燒味舖嘅水準,大部分都可以响「叉燒」同埋「燒肉」呢兩大主力可以窺見。叉燒我就嗌咗半肥瘦,外表嘅色澤唔會太人工化,脂肪分佈平均,咁好嘅豬肉,已經成功咗一半;蜜汁又冇落得過多,味道可謂拍得住灣仔嘅「再興」。另一方面,燒肉嘅水準就差很遠了,燒肉皮唔夠脆,可能係整咗太耐,唔新鮮嘅緣故,最弊就係瘦肉部分十分之鹹,簡直係「鹹得冇道理」、「瑜不掩瑕」。算了吧!這一頓飯都係廿五蚊咁上下,唯有安慰自己「好嘅一餐,唔好嘅又係一餐」,無需太計較啦!