2021-08-08 2159 瀏覽
見網上有人推介呢度點心任食放題, book定星期日同太太試試。點心放題種類算多,有30幾40款選擇。最好食嘅都係限點一次嘅原隻鮑魚燒賣。其他點心中較出色油有豉汁蒸排骨,味道調教得剛剛好,沙律醬蝦多士亦炸得非常鬆脆,沒有多餘油份,鮮蝦腐皮卷亦炸得香脆,入口鬆化。另外雪耳魚蓉羹味道鮮甜,魚肉份量多。蜜汁叉燒水準亦算中上,入口鬆軟,如蜜汁味再多啲,相信更加好。椒鹽小排骨及豆腐亦不俗,入口甘香,很好。總括來講,此處炸物較出色,點心上菜速度亦剛剛好,食物上枱時熱辣辣,服務亦不錯。但以價錢來說,每人加一約$300,算是中規中矩。
2021-08-05 1276 瀏覽
奄仔蟹當造,朋友請我到九龍酒店龍逸軒吃奄仔蟹套餐。他上酒店官網預訂餐券,每位打折後若500元。觀乎食物質量,服務和環境,這价錢是超值的。主角薑絲蒸奄仔蟹大大隻,膏甜肉嫩,好好味!喜歡吃奄仔蟹一定滿意。菜胆花膠螺頭湯清甜滋補。醉鮑魚是個美味的冷盤。大葱炒黑豚肉惹味肉鮮。上湯浸菜苗清甜。波士頓龍蝦啖啖肉又新鮮,配天使麵有驚喜。甜品出色,尤其是奶黃煎堆。個餐份量好足,我們吃剩半隻龍蝦帶走。配蟹宴的茶有特色,好飲。想吃一定要預訂。
奄仔蟹當造,朋友請我到九龍酒店龍逸軒吃奄仔蟹套餐。

他上酒店官網預訂餐券,每位打折後若500元。

觀乎食物質量,服務和環境,這价錢是超值的。

波士頓龍蝦啖啖肉又新鮮,配天使麵有驚喜。

甜品出色,尤其是奶黃煎堆。

個餐份量好足,我們吃剩半隻龍蝦帶走。

配蟹宴的茶有特色,好飲。

想吃一定要預訂。

• 奄仔蟹套餐
2021-08-04 1337 瀏覽
點心放題 ~$270In general 覺得呢度啲炸物好高質,炸得好脆唔會回唒油,encore 之選👍(我哋order 左幾次蝦多士同咸水角🤩雖然第一round 係最高質🙈)蝦餃同燒賣都幾正,食得出係自己貨,燒賣彈牙,蝦餃晶瑩剔透👍仲要好大粒蝦🤩紅棗雪耳蓮子糖水:夠清😍鐘意可以慳返quota: 芒果拿破崙: 味道好假🙁唔太層層分明紅豆糕:無乜紅豆(但重椰汁🤩)奶黃包:唔流心好實,個味我都講唔出係偏咸蛋定吉士🧐牛肉包:包本體係ok 嘅,但我真係食唔出牛肉味😅叉燒包:偏乾同唔夠叉燒其他無提嘅即係正正常常🤣甜品仲有haagen dazs整體而言覺得都抵食嘅,二百幾蚊食到咁多樣點心,仲要大部份都above average👍環境又好,服務又好舒服👍第一round 炸物有啲凍,於是第二round 落單專登叫佢整熱啲,上菜嗰陣有問返我哋夠唔夠熱🥰好貼心🥰但甜品一開始漏咗單🙁
點心放題 ~$270

紅棗雪耳蓮子糖水:夠清😍鐘意

可以慳返quota:
芒果拿破崙: 味道好假🙁唔太層層分明
紅豆糕:無乜紅豆(但重椰汁🤩)

奶黃包:唔流心好實,個味我都講唔出係偏咸蛋定吉士🧐
牛肉包:包本體係ok 嘅,但我真係食唔出牛肉味😅

叉燒包:偏乾同唔夠叉燒

其他無提嘅即係正正常常🤣
甜品仲有haagen dazs
甜品一開始漏咗單🙁
  • 蝦多士
  • 咸水角
  • 蝦餃
完全有做水魚既感覺。首先入到去係間房的格局,如果唔係坐窗口位,光線太暗令人不舒適。其次食物普片微溫,椒鹽豆腐凍的,應該炸定擺放在好耐。正常味道只有海蜇,鮑魚燒賣(限1粒咁大把)及奶黃包!奉勸有興趣嘅人要再三考慮。話晒收$280位,性價比係零分。
2021-07-03 1289 瀏覽
看you tuber介紹試了點心放題, 一家人滿心歡喜去歎茶, 怎料換來家人埋怨.   質素只可說中上, 比一般酒樓好些, 但是比海雲天、逸東軒、凱悅軒和國金軒差. 連上環鳳城也比它好. 蝦多士是水準高, 但是再點竟似翻炸過. 豆卜蒸排骨有豬尿味. 叫了三碗雪耳蓮子糖水, 一粒蓮子都冇. 還有家人愛吃的牛肉, 他吃了一口便吐出來.  總括來說, 點心款式味道不突出, 唯一可取環境舒適和時間充裕.
2021-06-27
說起來,「點心兵團」第一次 gathering 就係「龍逸軒」,已經是一年前的事。相隔一年,原來「九龍酒店」已踏入35周年,當然有優惠推出。經eshop仲要有85折優惠。優惠傳送門 :https://bit.ly/2TdvO9P始終餐廳係正尖沙咀核心地段,毗鄰MTR出口,方便到難以置信,而餐廳中午時段,靠街一邊是落地玻璃,陽光透份令人倍感舒適,難怪就算當天是平日,餐廳都客滿。先講講佢地既重點推介。Signature Dim Sum Menu原隻鮑魚燒賣(一件)($98)鮑魚柔韌入味,置底的燒賣肉質鬆軟香滑,自己反而覺得燒賣好大件。長腳蟹春卷(三件)($98)真材實料,炸得啱啱好,外層脆卜卜,內裡蟹肉甜美。X.O醬帶子餃(三件)($88)用上原隻新鮮帶子,蒸好再放上X.O醬,辣辣地好惹味。雪梨鹹水角(三件)($52)賣相神似,外層炸得色澤金黃,咬落微脆,內裡餡料熱辣辣,不錯。黑椒和牛包(三件)($78)包皮搓得軟熟,加上芝麻很有淮揚風,黑椒味不算突出,和牛滿有油香。其實Signature點心仲有松露石榴果(三件)($62)、老陳皮滑牛腸($68)、蜜豆鮮蝦餃(三件)($68)及薑米魚鬆貢
相隔一年,原來「九龍酒店」已踏入35周年,當然有優惠推出。

經eshop仲要有85折優惠。

優惠傳送門 :

先講講佢地既重點推介。
Signature Dim Sum Menu

原隻鮑魚燒賣(一件)($98)

長腳蟹春卷(三件)($98)

真材實料,炸得啱啱好,外層脆卜卜,內裡蟹肉甜美。
X.O醬帶子餃(三件)($88)

用上原隻新鮮帶子,蒸好再放上X.O醬,辣辣地好惹味。
雪梨鹹水角(三件)($52)

黑椒和牛包(三件)($78)

其實Signature點心仲有松露石榴果(三件)($62)、老陳皮滑牛腸($68)、蜜豆鮮蝦餃(三件)($68)及薑米魚鬆貢菜餃(三件)($58)

講完「龍逸軒」既重點推介點心之後,又到放肆任食時間

蒸點

晶瑩鮮蝦餃及蟹子蒸燒賣當然不可少。
蝦餃皮擀得通透,看得出蝦肉色,摺紋清晰,咬落柔韌有彈性,蝦肉爽甜,如果再多點筍絲就好了。
燒賣吃得出肉質的鮮香,餡料鬆軟有度。
蟹肉菜苗餃味道甜美,蟹肉的新鮮應記一功,但菜苗的份量似乎少了一點,畢竟是菜苗餃嘛!

如果不是各款都點了,可以有其他選擇,時菜牛肉球、醬皇蒸鳳爪、豉汁蒸排骨、瑤柱珍珠雞、蠔皇叉燒包、香滑奶皇包、鬆子素粉果、竹笙上素卷、蜜汁叉燒腸粉及金粟上素腸粉,睇下閣下食到幾多?

煎炸

想不到放題都有沙律醬蝦多士,炸得恰好,整件多士好脆口,而且毫不油膩,蘸點些少沙律醬就更滋味。
XO醬炒腸粉就要趁熱食,因為辣辣地好惹味,表面又炒得焦香。

意猶未盡,仲有脆皮炸春卷、香芹鮮蝦腐皮卷、香煎牛肉包、珍菌上素生煎包、金勾鹹水角及X.O醬蘿蔔糕

湯羹

是日廚師湯品及雪耳魚蓉羹

如果單食點心都仍是覺得「寡」,仲有每天不同的湯品及雪耳魚蓉羮。

前菜

每次去龍逸軒,又點可以忽略蜜汁叉燒呢?

用上了脢頭位,鬆軟有嚼口,自己忘記交帶一聲要半肥瘦,可惜。
至於鎮江肴肉及黃金豆腐粒就不過不失,尤其是豆腐粒,個人喜歡炸得更脆口。

數落仲有貢菜海蜇、京式醬蹄、五香牛腱、椒鹽小排骨、白灼時蔬、涼拌青瓜雲耳、燒汁燴冬菇及脆皮素鵝卷

飯麵

單尾有海皇泡飯、翡翠嫩雞煨麵、雪菜火鴨絲炆米粉、金粟翡翠炒飯、皮蛋瘦肉粥及乾炒牛河

甜品

殺到去甜品,先來一個清潤的冰花雪耳燉萬壽果
再上香甜健康的燕麥香芒卷
仲有酥化甜美既芒果拿破崙,真係飽到上喉嚨,至於十勝椰汁紅豆糕、紅棗雪耳蓮子茶、藍莓芝士蛋糕、雲呢拿雪糕及朱古力雪糕,個胃真係無空間。

畢竟是酒店的35周年,仲有不少優惠點心,實在令人難以選擇。

2021-03-13 3746 瀏覽
九月晚市解禁食飯人數限制亦都由兩個人變成四人不過所謂既法制都係自由執法武肺之下好多中菜廳包括五星酒店米芝蓮餐廳都有做點心放題之前都曾經去過灣仔一間叫做川流既餐館食放題而今次就係去alfred話唔錯既九龍酒店龍逸軒食呢個點心放題星期日中午分兩段時間第一段係10:45-12:45第二段係13:00-15:00無咁早起身既我當然係揀左第二段啦係九龍酒店eshop有賣緊九折優惠兩個人連茶錢加一571蚊九龍酒店就係半島酒店身後屬於誠仔旗下都算係間幾古舊既四星酒店地下大堂好似番左去我細細去富豪酒店食自助餐既日子咁餐廳係酒店二樓因為係假日中午時段都幾多人排隊入席大約等左十分鐘而我就book臺果時已經被告知話龍逸軒無晒位要轉坐自助餐既倚天閣當時仲無乜去過高級中菜對環境仲未有好大要求不過坐正窗口位而且坐張六人檯就真係幾舒服而窗後面正正就係半島酒店今次架餐就簡陋過逸東軒好多開左壺茶似足普通酒樓碟花生仲好難食兩個鐘放題既點心紙一共兩大張都算多野揀首先上左d前菜部份淆肉叉燒豆腐魷魚鬚乾炒牛河另外都仲有腸粉同蘿蔔糕味道不過不失不過我估都應該未到平日質素既始終都係放題之後上點心不過我就7下7下以為乜都寫一碟結果點
九月晚市解禁

珍珠雞
瑤柱珍珠雞

叉燒包
奶皇包
蠔皇叉燒包 , 香滑奶黃包

蝦餃
菜苗餃
小籠包
晶瑩鮮蝦餃 , 蟹肉菜苗餃 , 上海小籠包

燒賣

腐皮卷
海鮮腐皮卷

春卷
蝦多士
脆皮炸春卷 , 沙律醬蝦多士

排骨
椒鹽小排骨
其中最唔好食就係呢個擔擔麵
真係一d味都無
四川担担麵

中式甜品就只得一款雪耳燉萬壽果
冰花雪耳燉萬壽果

另外係九唔搭八係西式自助餐拎過黎既蛋糕仔
意大利芝士餅,芒果拿破崙

雪糕就點極都唔出現

不過一邊就重質
另一邊就重量
雖然我都唔係幾識欣賞星級點心就係
2020-09-13
$285.5 (午餐)
用餐優惠
優惠券
喺網站買左優惠券之後, 店員通知我地龍逸軒滿哂, 要坐隔離嘅bar枱, 唔買都買左, 都只能ok啦...望住隔離半島酒店食都幾開心嘅😆我對呢到嘅點心有d期望, 點知連最起碼嘅熱辣辣都做唔到, 碟碟好似蒸起好耐, 用個蓋就咁蓋住嘅溫度...食落去係...屋企煮好飯20分鐘你先食, 唔熱又未到凍哂, 但點心就係要襯熱食架嘛...另外一個問題就係上菜好好好慢,要等好耐先一次過黎點心叉燒係點心放題裡面比較少見嘅, 算係呢到比較好食嘅菜式, 不過係凍架😊上次去南海一號, 呢碟豆腐令我驚艷, 但呢到真係不了, 唔熱已經唔好食啦, 做唔到外脆內軟滑呢個牛肉包同我expect嘅樣唔同, 佢係好似燒餅咁扁, 仲煎過黎, 表面偏油膩, 裡面嘅餡就幾香幾ok奶皇包嘅餡 同佢送比我地每人一個嘅月餅餡係一樣嘅....我都係鍾意平時嘅奶皇包餡多d呢個羹好清淡, 都有d料嘅, 唔係話好水嗰隻叉燒腸味道合理, 溫度不合理整體我對呢到嘅點心係好失望....連甜甜我都無叫當中有兩款甜品係藍莓芝士蛋糕同埋拿破崙即係喺隔離buffet拎黎比你

另外一個問題就係上菜好好好慢,要等好耐先一次過黎點心

炸豆腐

牛肉餅

奶皇包
月餅

呢個羹好清淡, 都有d料嘅, 唔係話好水嗰隻
叉燒腸

叉燒腸味道合理, 溫度不合理

整體我對呢到嘅點心係好失望....
連甜甜我都無叫
當中有兩款甜品係藍莓芝士蛋糕同埋拿破崙
即係喺隔離buffet拎黎比你
牛肉餅
2020-11-16 2011 瀏覽
中菜廳滿座被安排到酒吧用餐,邊聽英文歌邊吃點心放題,還有半島做背景,中西合迫夠特色。質素平均,款式算多,蝦餃燒賣正常發揮,炸春卷不錯,其他就沒有一樣特別深刻。食到結尾才發現是movenpic 雪糕,記得不能錯過。假日任點任食點心brunch (10:45-12:45) 網購$285.5 一位

食到結尾才發現是movenpic 雪糕,記得不能錯過。

假日任點任食點心brunch (10:45-12:45)
網購$285.5 一位
2020-10-23 1656 瀏覽
🕰️Dining Hour: 12:30-14:00👥Pax: 5 (table arrangement: 3+2, 1.5m in-between)Overall, dim sum are okay, but I like their rice/noodles, soup and dessert more. The environment is comfy. Some tables for 2 are next to French windows.RecommendedSoup.Soup of the Day (Bitter Melon with Pork)😍.Thick Minced Fish Soup with Snow FungusPan-/Deep-fried.Crispy Spring Roll.Pan-fried Beef and Preserved Vegetables Bun😋.Deep-fried Shrimp Toast with MayonnaiseRice & Noddles.Fried Rice with Barbecued Pork and Sweet Co
🕰️Dining Hour: 12:30-14:00
Recommended
Soup
Pan-/Deep-fried
.Crispy Spring Roll
Rice & Noddles
.Fried Rice with Barbecued Pork and Sweet Corn
Dessert
.Double-boiled Snow Fungus with Papaya
.Chilled Mango Roll with Oatmeal
.Mango Napoleon😚
.Ice Cream (Mövenpick)🤩
2020-10-12
2020-10-23 1554 瀏覽
近年,點心放題大熱,上次在佐敦神燈海鮮酒樓酒樓拍的,128元/位點心放題的影片亦大受歡迎。今次,又去到另一間,位於尖沙咀九龍酒店內的龍逸軒,品嚐258元/位的點心放題。環境,始終在酒店內,當然比神燈的好。點心款式亦應有盡有,可惜沒有乳鴿任食。先講蒸點,飲茶不少得的,一定是蝦餃燒賣,龍逸軒的點心當然比較好。小籠包,皮不會太厚,湯汁不多。不過,炸物卻不及神燈 ,不夠金黃香脆,略遜一籌。結尾,除了有雪糕及甜品,由於中秋節近,酒店亦奉上兩個九龍酒店出品的奶黃月餅,味道不錯,奶黃夠香。食飽,住酒店去也。龍逸軒 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓

不過,炸物卻不及神燈 ,不夠金黃香脆,略遜一籌。

食飽,住酒店去也。

龍逸軒 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓

2020-09-26
2020-10-08 1232 瀏覽
整體來講:想坐到近落地玻璃窗邊位置就請當日早10分鐘左右到步,先行check-in啦我哋一行三人,用餐時段13:00-15:00大約早10分鐘到check-in拎飛,排第五號碼等入座佢大概都先安排近窗嘅位置如已滿坐,在安排到其他枱用膳必食推介:👍🏻👍🏻👍🏻蝦多士叉燒(見佢雖然唔係半肥瘦,但一點都唔「鞋」口兼肉嫩,有啖啖玫瑰露香氣)蝦餃燒賣小籠包海鮮腐皮卷XO煎蘿蔔糕椒鹽小排骨是日湯品:涼瓜排骨湯叉燒腸雪糕不推介:👎🏻👎🏻👎🏻麻辣牛鬆茄子炆伊麵 (煮到啲伊麵太霖太爛,啲麵又碎濕濕)四川擔擔麵 (其實味道唔係差,不過,因為湯頭完全無我最喜歡嘅濃郁花生醬,好失望,佢嘅湯頭只有麻辣味道,個麵都沒有半點肉碎,最多稱為麻辣湯麵🍜)不過不失款式:涼拌海蜇青瓜木耳蟹肉菜苗餃五香牛展香煎牛肉包椒鹽豆腐甜點
整體來講:
想坐到近落地玻璃窗邊位置
就請當日早10分鐘左右到步,先行check-in啦
我哋一行三人,用餐時段13:00-15:00
大約早10分鐘到
check-in拎飛,排第五號碼等入座
佢大概都先安排近窗嘅位置
如已滿坐,在安排到其他枱用膳

必食推介:👍🏻👍🏻👍🏻
叉燒腸
雪糕

不推介:👎🏻👎🏻👎🏻
麻辣牛鬆茄子炆伊麵
(煮到啲伊麵太霖太爛,啲麵又碎濕濕)
四川擔擔麵

蝦蛟
蟹籽蒸燒賣
前:XO醬蘿蔔糕  後:椒鹽小排骨
2020-10-01
$285.5 (午餐)
沙律醬蝦多士
前:XO醬蘿蔔糕  後:椒鹽小排骨
2020-10-08 3424 瀏覽
說起來,龍逸軒近幾個月來真的光顧了不知多少次,由$34一款點心開始,到近日推出的All You Can Eat Dim Sum Brunch,就連太太團都讚不絕口,作為點心控,當然要親身一試!「限聚令」下,一檯最多4人入坐,正好餐廳推出星期一至五4人同行$988,計落每位$250有找,已經茶芥加一全包,真心覺得抵食,如果人數不足,只要係 eshop 買 coupon ,平均都係$272左右,至於星期六、日及公眾假期就貴少少,都係$286左右。可能太受歡迎,所以任食點心都分作兩輪,而最後點餐時間為 12:15  及 14:30。點心紙有前後兩版,總共超過50款鹹甜點心,蒸、炸、湯、前菜、飯麵及甜品,應有盡有,就睇下你食得幾多!蒸點畢竟是大量即製,晶瑩鮮蝦餃的餃子摺紋比較粗糙,但餡料是吃得出的清爽彈牙,有水準。蟹子蒸燒賣吃得出蝦爽肉鮮。另一款蟹肉菜苗餃包得工整,蟹肉的鮮甜跟菜苗好匹配,已有一段日子沒吃過了。而上海小籠包內裡有肉汁,而包皮有點厚,反而啱我胃口。話就話瑤柱珍珠雞,但比起一般珍珠雞為大,餡料跟味道跟平日的相差不大。吃素的朋友都有不少選擇,松子素粉果的餃子皮柔韌有彈性,餡料包至漲卜

蒸點

蟹子蒸燒賣吃得出蝦爽肉鮮。
上海小籠包內裡有肉汁,而包皮有點厚,反而啱我胃口。
吃素的朋友都有不少選擇,松子素粉果的餃子皮柔韌有彈性,餡料包至漲卜卜,食落爽甜。
兩款腸粉包括金粟米上素腸粉及蜜汁叉燒腸粉,餡料豐富是沒話說,份量足,所以好易飽肚。

蒸點仲有竹笙上素卷、蠔皇叉燒包、香滑奶皇包、時菜牛肉球、醬皇蒸鳳爪與及豉汁蒸排骨

煎炸

在煎炸類中,沙律醬蝦多士可以話必食,炸得鬆化可口,咬落脆卜卜,蘸點些小沙律醬就更加正。
原先以為XO醬蘿蔔糕及XO醬炒腸粉都是大路口味,但發覺炒得好乾身,外層有微脆的口感,辣辣地好香口。
脆皮炸春卷毫不覺油膩,反而覺得好酥化。
酥皮叉燒餐包,但賣相有點似墨西哥包,而不是傳統中式包點賣相,但個人幾鐘意。
香煎牛肉包煎得少許焦香,牛肉餡料可以多些少,略嫌肉汁未夠多。
金勾鹹水角即叫即炸,賣相飽滿,食落煙煙韌韌。

滄海遺珠仲有珍菌上素生煎包及海鮮腐皮卷,因為無食。

湯羹

湯品共有兩款,雪耳魚蓉羹質地細滑,沒絲毫魚腥味,加點胡椒粉提鮮一流。

若然不喜歡魚蓉羹,亦可簡單的來個是日廚師湯品。

前菜

雖然是任食點心,竟然有蜜汁叉燒出現,而且份量十足,蜜味重,有嚼口,絕不比坊間名店比下去,必食。
可能椒鹽魷魚鬚炸得太乾身,咬落幾結實下,算,放棄。
椒鹽小排骨炸得酥香入味,最啱送啤酒。
因為4個人,所以鎮江肴肉都有4片,建議食之前蘸點一下陳醋,肉味更鮮。
脆皮素鵝卷炸至色澤金黃又脆口。
至於黃金豆腐粒,又係佐酒菜。

其實真係無可能全部點一次,所以放棄了五香牛腱、京式醬蹄、貢菜海蜇、白灼時蔬、涼拌青瓜雲耳同埋燒汁燴冬菇

飯麵

單尾首選了乾炒牛河,食落有些少鑊氣,而且好乾身,醬油分佈平均,蛋絲令色澤豐富,但個人覺得無必要。
至於四川擔擔麵,就一人份量,可能掛住影相,麵條有點稔,非戰之罪,而醬汁調教出色及惹味。
想不到麻辣牛鬆茄子炆伊麵有點驚喜,麻辣度輕盈,反而激烈了食慾,伊麵柔韌,沾上了肉鬆就更可口。

其實仲有皮蛋瘦肉粥、翡翠嫰雞絲煨麵及叉燒金粟炒飯,但幾款之前都食過,今次算了,而且真係要食得晒先好叫,一定不能眼闊肚窄浪費食物。

甜點

甜品夾雜了中西式,在眾多的甜品中,最得我心的必定是燕麥香芒卷,外層是煙韌的糯米,內裡是甜美芳香的芒果肉,兩者可以說是絕配,必食。

另外意大利芝士餅及芒果拿破崙,都是從自助餐那邊凍櫃取來,有種一個價錢,就連Buffet都可以享用的感覺。

而雪糕更有藍莓芝士蛋糕、雲呢拿雪糕及朱古力雪糕三款口味,早前天氣尚熱,吃著消暑也不錯。
至於杞子桂花糕及冰花雪耳燉萬壽果,胃納太細,實在是撐不下了。

計落超過50款點心,就算每款一件都要食50件/碗,就算胃納有如焚化爐既我都未必得,睇下邊個可以掃餐牌!

P.S : 飲茶食飯都試過,外甥的婚宴因疫情一拖再拖,最終於9月圓婚,是晚菜單相當出色,容後再作分享!

一年食一次奶黃月餅🥮, 一向鍾情九龍酒店, 但因朋友送贈, 終有機會試食左半島酒店嘉麟樓奶黃月餅。嘉麟樓月餅盒很漂亮, 未食已很吸引。 心形月餅很有心思,很給睛喔! 用微波爐叮30秒, 拿出來已很有餅香, 蛋黃味一般, 月餅皮係曲奇皮, 比較乾身, 奶黃餡亦比較乾,像沒有油份,吃完一啖, 要立即飲水, 我本人不太喜愛這種質感。 聽聞炒價是成千蚊一盒, 值不值得見仁見智。 九龍酒店的奶黃月餅, 一向是我摯愛,今年新出伯爵茶奶黃月餅, 令我喜出望外。 用微波爐叮45秒, 餅皮油份剛好, 看上去有油份, 不會太油膩, 另伯爵茶奶黃茶味剛好, 不會奪去奶黃味,吃後茶味在口腔內回甘, 吃完不會有口乾的感覺, 正呀喂!奶黃餡來講,九龍酒店冇得輸, 還有他們奶黃煎堆, 超級超級好食, 試過在其他地方食, 都比不上九龍酒店喔。
成千蚊一盒, 值不值得見仁見智。

九龍酒店伯爵茶奶黃月餅
2020-09-23 4266 瀏覽
呢排飲咗幾次茶,不約而同食左幾間酒店嘅中餐廳,既然市場咁多唔同嘅優惠,不如就同大家簡單介紹吓。星期一至五,食肆從來都多優惠,酒店中餐廳嘅點心爭霸戰越嚟越激烈,九龍酒店剛推出星期一至五,4人同行$988, 平均每位成人$247,仲係已經包括加一服務費及茶芥,兩個時段有差唔多40幾款點心俾你任食,可以話近來最優惠package。如果你冇四個人,係eShop買coupon,平均一個人都係$272到,同樣包括加一服務費及茶芥。又或者如果你同我一樣,平日要返工,冇可能周中嚟飲茶,星期六、日及公眾假期都只係$ 285.5一位,都唔錯。由好多種唔同嘅即叫即蒸點心到炸物到湯羹到精美嘅前菜小碟再到粉麵飯,仲要有各種唔同嘅中西食甜品,如果你有返咁上下食力呢個絕對係超值嘅Offer,不如一齊睇下有乜食。先講點心蝦餃燒賣當然係首選,不過佢嘅上海小籠包都非常唔錯。腸粉有兩種,叉燒腸粉同上素腸粉都係大件夾抵食。叉燒包同珍珠雞有位都可以試吓。另外上素卷同粉粿都係非常精美,好食得來打卡又適合。如果要講最愛嘅蒸點,一定係蟹肉菜苗餃,蟹肉波濤洶湧咁飽滿,好食。煎炸野方面完全唔輸蝕 ,XO醬炒腸粉同蘿蔔糕都係水準之上。另外

先講點心蝦餃燒賣當然係首選,不過佢嘅上海小籠包都非常唔錯。

腸粉有兩種,叉燒腸粉同上素腸粉都係大件夾抵食。

叉燒包同珍珠雞有位都可以試吓。

另外上素卷同粉粿都係非常精美,好食得來打卡又適合。

煎炸野方面完全唔輸蝕 ,XO醬炒腸粉同蘿蔔糕都係水準之上。

另外沙律醬蝦多士基本上食兩碟已經值回票價。

另外叉燒餐包,炸春卷,腐皮卷,鹹水角等等都係愛煎炸野嘅人士必選之作。

湯羹相對較少選擇,雪耳魚蓉羹同埋是日湯品得兩種你選,個人覺得魚蓉羹抵好多,又足料。

前菜先係重點,叫一碟蜜汁叉燒又係叫你回本了,而且質素絕對唔輸蝕其他五星級酒店嘅酒樓

另外有好多唔同嘅小菜例如椒鹽魷魚酥,小排骨、青瓜、雲耳、豆腐粒、海蜇、醬蹄等等,講真全部都係有板有眼,平時你喺普通酒樓叫都係至少頂點類嘅菜式,你去完食呢個飲食點心,好難返轉頭去嗰啲連鎖酒樓飲茶。

尾聲嘅粉麵飯先至正,之前已經食過四川擔擔麵麵,就算你冇位都絕對值得食。

最愛佢嘅乾炒牛河同埋麻辣牛鬆茄子炆伊麵,只不過當日真係冇位。靚女K小姐話炒飯都好食,可惜,搵機會下次再試下。

中式甜點有例如桂花糕同勁好食嘅燕麥香芒糕。

而且仲要有雲呢拿雪糕同朱古力雪糕,如果喜歡西方甜點有意大利芝士餅、芒果拿破崙和藍莓芝士蛋糕。

老實講咁樣嘅陣容,兩個鐘俾你任食,絕對係抵到冇朋友。

呢啲有今生無來世嘅價錢絕對可一不可再,有興趣就就快啲訂位或者上e shop睇下。

龍逸軒
尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓