2020-04-02 1580 瀏覽
朋友介紹話有間酒店推出一律34蚊點心炒粉飯麵,有甘荀?就即管去試下當日食左蝦餃,牛肉,燒賣,枝竹卷,义燒,小籠包,我諗住34蚊會5會份量少D拉,原來5係喎跟住叫埋湯飯(我奶奶話好好食),而我食左碟干炒牛河都5錯(一人份量)最後食左個甜品芒果卷好满足仲有好窩心去到服務員帶入座時問我要5要坐入D,安静D

最後食左個甜品芒果卷好满足

仲有好窩心去到服務員帶入座時問我要5要坐入D,安静D
2020-03-19 2218 瀏覽
早前收到電郵,推銷九龍酒店34週年,特價點心$34一碟。預早買$300的coupon 優惠,可享九拆(即約免加一服務費)。要預早訂位,告知coupon 號碼。為免多人,兩人一張怡,吃平日頭輪早上11點,點心一點不熱,沒有煙,好似整了很久。一次過上了十碟點心。價錢雖然是比以前平,但味道就好差勁。尤其是蝦多士,麵包一片,蝦膠少得可憐,$34三小塊⋯⋯搶錢。其他的都乏善可陳⋯⋯。燒味$34一碟,得幾件一碟。將食物的質素和數量,將貨就價😡大家不要去😡

大家不要去😡
2020-03-19
2019-09-26 4883 瀏覽
已有一段日子冇同另一半去酒店食飯,所以今次特意去咗尖沙咀九龍酒店龍逸軒試下中菜。 我哋今次叫左個二人餐 頭盤有燒鵝海蜇頭,跟住就龍王太子羹,八頭鮑魚扣花菇,xo醬黑豚肉生菜包,仲有香蔥豆腐蒸斑球, 最後就蝦子鮑汁撈麵,甜品就有楊枝甘露同埋流沙奶皇煎堆。 講真個餐份量就唔算太多,但係都夠食。而每樣餸都好精緻 我就好鍾意食嗰個黑豚肉生菜包因為佢啲料真係整得好好味,其次就係豆腐蒸斑球,豆腐好滑,最正係斑球,真係好鮮味,最後要讚就係嗰個蝦仔鮑汁撈麵,佢啲蝦子多同埋個鮑汁真係整得好好味,撈埋個麵食就最正。可能我本身都係一個鍾意食麵嘅人啦。 整體服務環境都唔錯,因為我去嗰日唔多人得大概八張枱左右,而且環境都靜,傾到計。 如果想靜靜地傾下計一家人食飯就好建議你呢度試下。
2019-09-21
  • xo醬黑豚肉生菜包
  • 香蔥豆腐蒸斑球
  • 蝦子鮑汁撈麵
2019-08-11 3986 瀏覽
心諗酒店點心放題質素應該唔太差,點知完全中伏。由1點到3點,落咗兩次order, 第一次已經漏咗一半order, 第二次直頭冇到過,所謂享用埋隔離西餐廳自助甜品,比人拎晒完全冇refill, 只拎到杯啫喱,比$300/人食呢個所謂嘅點心加甜品放題簡直嬲爆,時間等了又等,最後唔等決定埋單,費事連時間都浪費埋,埋單同侍應投訴,佢話會反映比經理,轉頭收到經理電話,佢話下次一定有改善,吓...已即時列入black list啦,仲有下次?

2019-07-08 4341 瀏覽
九龍酒店 同半島酒店只係一街之隔服務及質素卻係街頭同街尾的差別先講環境 中菜廳只有一個小小的門口 就好似係後門員工進出的入口 好唔大體幸好內裡環境正常 座位間有一定距離 都算好坐服務方面 真係唔覺得自己去了酒店門口等了一會冇人招待 女侍應說話好似命令咁 全程冇人加水加茶 骨碟亦冇人換同時亦有漏單情況食物更加強差人意 點心放題試了好多食物蒸點心普遍幾好 如蝦餃 好多蝦 好結實 好爽但個別如小籠包就直情肥佬 個皮非常厚 整到咁 建議佢不如唔好賣 拖低整體水平另炸物全部唔係淋了 就係韌了 好似炸了好耐咁小食方面都好一般 义燒又瘦又乾 炒腸粉同蘿蔔糕一D都唔香口粉麵方面 一位份量的乾炒牛河 竟然出了一大碟 很令人失預算 做成浪費而且牛河很咸 很難食得晒甜品方面 雖然可以到隔離餐廳享用甜品但甜品味道真係窄窄地 個芒果糯米飯 飯煮得很糊 椰汁冇味 完全唔知食了咩⋯⋯整體而言 上網有優惠 218元早場全包 係酒店來說 都係抵食的 但就唔好期望會有酒店質素囉 要以量取勝
九龍酒店 同半島酒店只係一街之隔

飯煮得很糊 椰汁冇味 完全唔知食了咩⋯⋯

整體而言 上網有優惠 218元早場全包
係酒店來說 都係抵食的
但就唔好期望會有酒店質素囉 要以量取勝
$218 (早餐)
  • 蝦餃
2019-06-06 4438 瀏覽
星期日預訂了10:45am–12:45pm 任點任食點心Brunch及倚窗閣自助甜品及雪糕喜歡這裡的氣氛, 坐靠窗位置, 邊飲邊食邊閒聊 ,可望下街景,環境舒適。品嚐過的食物,款款質素皆不錯,例如晶瑩鮮蝦餃、 蟹籽蒸燒賣、 蠔皇叉燒包、 蜜汁义燒腸粉, 龍逸軒廚師湯品、白灼時蔬、沙律醬蝦多士、 脆皮炸春卷、金勾鹹水角,時菜牛肉球(牛肉帶有陳皮清香),京式醬蹄,鎮江肴肉 ……等等 ,做得好好食。 特別欣賞以下幾款食物香煎牛肉包,入口有驚喜,餡料不是碎牛肉, 而是細細塊醬汁牛肉片,有牛肉香羶味, 材料極盡豐富口感!醬皇蒸鳳爪,鳳爪膠質 ,有少少痴口,好正!鮑汁豬腳仔, 豬腳有膠質,與鮑汁融合!味道一般的XO醬蘿蔔糕,糕質比較乾身和硬。上海小籠包,底部包得太厚,影響口感。亦略嫌50款點心中缺少了鮮蝦腸粉及牛肉腸粉。eshop预購,價錢為每位計算,已包括加一服務費及茶芥。 菜式質量滿意, 有埋倚窗閣自助餐廳內多款精緻甜品及Movenpick雪糕 ,如以酒店食肆的價錢唔算高。

特別欣賞以下幾款食物

醬皇蒸鳳爪,鳳爪膠質 ,有少少痴口,好正!

鮑汁豬腳仔, 豬腳有膠質,與鮑汁融合!

亦略嫌50款點心中缺少了鮮蝦腸粉及牛肉腸粉。

2019-06-02
$218 (早餐)
  • 香煎牛肉包
2019-05-14 2731 瀏覽
Didn't realise it is right next to the Peninsula, arrived a few minutes early and had a look at the menu.  Starter of roast suckling pig with mango and fried rice puffs very good, a modern interpretation of the traditional dish, much lighter than using the hoi sin sauce, the mango really helped balance the pork which on its own can be on the salty side.  Chinese style beef filet also very good if only the sauce can be lighter.   Da-liang fried milk another successful dish, the crab meat, scallops and egg white beautifully worked together to bring out the best in each ingredient.  Stuffed bitter melon completes our main course, full of flavour and well executed.  We had the fried rice noodles with seafood fooyong but by that time we are already quite full, so we had more of the sauce than the noodles, both excellent.
題外話/補充資料: Tables nicely spaced out, plenty of space for dishes, but no view - which isn't a problem. I wish i told them to serve dishes one by one, as i am with another friend who is visiting and we have plenty to talk to each other. Dishes arrived too fast and we didn't have time to wolve down everything so they got cold, which is a real pity as they all tasted so good when hot. Clumsy waiter dropped a potent chilli sauce on my jacket when clearing the table - i can still smell it on my suit - they could be more careful with dishes especially with sauce
2019-05-13
  • 大良炒鲜奶;
  • 醸苦瓜;
近年米芝蓮餐廳造訪過不少,但有部分感到名不副實,有時又有遇上了滄海遺珠,實在有點可惜。九龍酒店的倚窗閣自助餐,跟太太拍拖時已經常光顧,但旁邊中菜廳龍逸軒卻是擦身而過。日前跟兩位朋友聊起,同樣大讚菜色不錯,反正想找個好地方聚聚,就選了個天朗氣清的中午來個飯聚。中菜廳裝潢簡潔,落地玻璃透入自然光,份外覺得明亮舒適。中午時段,客人除了可以品嚐點心外,更有小菜提供,正好迎合商務客人。西施蒸蟹鉗( 兩天前預訂)($248)打頭陣的,是西施蒸蟹鉗,新鮮蟹鉗預先褪殼,可以嗎3啖肉,真幸福;蟹汁滲入墊底的蛋白內,令蛋白味道更鮮甜,質感滑溜,超正。錦繡白玉藏珍( 兩天前預訂)($198) 將冬瓜裁剪成圓型,內藏蟹肉、冬菇及火腿粒,賣相一流,冬瓜用上湯扣至透明入味,個人好欣賞玻璃芡夠薄,尤其是加入咸蛋黃碎,令味道更添層次,難怪要預訂。玻璃蝦球($168) 坊間已經好少地方出現,因為成本貴、花功夫,吃力不討好,單是原隻大虎蝦,一斤只得兩三隻,氽水後,去蝦殼及把所有蝦身帶顏色的部分割去,用花雕、蛋白醃好,簡單的灼熟就可以。沙律醬蝦多士($50) 大廚在傳統菜色上相當出色,炸得啱啱好,蝦膠緊扣多士,

中菜廳裝潢簡潔,落地玻璃透入自然光,份外覺得明亮舒適。

西施蒸蟹鉗( 兩天前預訂)($248)

錦繡白玉藏珍( 兩天前預訂)($198)

玻璃蝦球($168)

沙律醬蝦多士($50)

大廚在傳統菜色上相當出色,炸得啱啱好,蝦膠緊扣多士,食落鬆化酥脆,就算不蘸點沙律醬都好好味。

帶子海鮮灌湯餃($75)

並非傳統舊式灌湯餃,湯底好鮮甜,餡料有帶子及蝦,吃得出的新鮮,夠吸引。

鮑魚杞子竹笙棉花雞($75)

畢竟是酒店餐廳,菜色都貴氣得多,在傳統的棉花雞上注入矜貴元素,鮮鮑魚柔韌有嚼勁,竹笙爽口,能在午飯吃上,也未免太幸福了。

晶瑩鮮蝦餃($55)

平穩紮實,餃皮柔韌有彈性,搓得平均,略帶通透,摺紋十摺以上,賣相飽滿,蝦肉新鮮彈牙,高水準示範。

XO醬蒸鮮魷

辣辣地幾惹味,鮮魷肉厚又爽彈,好耐無食過,不錯。

整體食物出色,比起部分米芝蓮餐廳絲毫不落下風,或者,就只是等一個機會。

2018-12-29 4762 瀏覽
今晚凍凍地,走咗去九龍酒店中菜,試下佢地D小菜。其實早個星期六,已經試咗D點心。(ok啦,不過太肚餓,無影到相,無出 post)今晚一行八人,都叫咗幾多嘢。但喺今日又掛住食,又喺唔記得影好多相。但喺真係想出嗰 post, 讚下佢嗰厨。今日叫咗北京填鴨,經理切填鴨都排得幾靚 (呢個有影相), 嗰填鴨幾香。我鍾意經理切到片片都有皮同肉。不過D薄餅皮就差少少。二度叫咗豉汁涼瓜炒鴨架。驚喜出現啦,呢個真係炒得出色,唔會太多汁,唔會太油,鴨肉滑,涼瓜爽甜,唔會太腍。一食就知大師傳功架。我地仲叫咗班腩煲,砵酒蠔,啫啫芥蘭煲。好嘢。全部都唔會太油,夠獲氣。最驚喜食咗嗰琵琶豆腐,做法好傳統,食返我細嗰食嘅時候味道,老師傳手法。好耐未食過呢個味道。單尾叫咗嗰海鲜粒煎米粉,米粉煎得夠均渾,好乾身甜品食咗嗰流沙奶黃煎堆仔。奶黃夠香,煎堆夠熱夠脆。成晚個個讚口不絕。其實老師傅通常有獲氣但油膩,但係呢位師傅控制火喉了得,絕對唔油膩,好嘢
今晚凍凍地,走咗去九龍酒店中菜,試下佢地D小菜。

。但喺真係想出嗰 post, 讚下佢嗰厨。

今日叫咗北京填鴨,經理切填鴨都排得幾靚 (呢個有影相)

二度叫咗豉汁涼瓜炒鴨架。驚喜出現啦

我地仲叫咗班腩煲,砵酒蠔,啫啫芥蘭煲。好嘢
。全部都唔會太油,夠獲氣。

單尾叫咗嗰海鲜粒煎米粉,米粉煎得夠均渾,好乾身

甜品食咗嗰流沙奶黃煎堆仔。奶黃夠香,煎堆夠熱夠脆。

北京填鴨
流沙奶黄煎堆仔
北京填鴨
流沙奶黄煎堆仔
  • 琵琶豆腐
  • 涼瓜炒鴨架
2018-11-28 4019 瀏覽
Weekday relaxing lunch❤️ Chinese tea time✨Yum Cha🍴🍵..返工既午飯時間,難得會飲茶。總覺得飲唐茶真係悠悠閒同埋人多先開心架嘛。不過今次朋友揀呢間九龍酒店既龍逸軒飲茶係我第一次試,但還真的不錯喔。呢度飲茶真係冇咩人,難得尖沙咀飲唐茶仲有一個寧靜環境`地方優雅`沒有嘈雜聲`服務又好,讓人感覺輕鬆又舒服,真係好適合傾談暢聚`商務午餐的好地方。就這樣吃著點心`喝杯茶,分享各自既近況`有趣生活事。係咁優雅寧靜既環境下吃著茶點,就不知不覺傾談了2小時呢。前同事變朋友不易喔,生活要學懂感恩。好感恩身邊總有好多疼我的人兒,也在此謝謝你美好的祝福❣️

3式腸粉

3式腸粉
今日專登去九龍酒店拎酥皮奶黃月餅,這盒十分有意義的月餅是樂善堂及九龍酒店出的慈善迷你酥皮奶黃月餅,一盒有八個迷你可愛的月餅。原來一盒月餅的善款,社企樂膳堂營養膳食服務中心就可以為一個基層家庭帶來十餐營養膳食。月餅鬆軟皮香,加上奶黃餡十分軟滑,甜而不膩,一個人食一個十分滿足了😋*月餅不含防腐劑,未食前請保持冷藏於攝氏4度或以下。進食前可以放在微波爐加熱十零秒,便加香軟可口,如果下年還有慈善月餅,我一定繼續支持呢!原來同款的月餅正式售價要$368。
迷你酥皮奶黃月餅

原來同款的月餅正式售價要$368。
外賣自取
迷你酥皮奶黃月餅
2018-09-20 2231 瀏覽
香港人食野係有一鼓熱潮,前兩年中秋期間個個都追棒奶黃月,今年就一窩蜂去搶購流心奶黃月餅。之前食過九龍酒店既奶黃月餅覺得好好食,今年係8月已經訂定,早鳥優惠$273一盒,原價$368。我渣住電子劵去拎月餅,唔洗排隊,隔離用普通換領劵就要排一陣。Counter都有好幾個人serve,所以都好快就拎到。佢會根據你訂幾多盒就會俾幾多個袋你,雖然唔環保,但送禮就冇計啦。佢個包裝以深紅色為主,好grand。一盒有八隻,個size係普通月餅既1/4到,以咁既size黎講,都有啲貴,但食完之黎就會覺得物超所值!因為真係好好食!月餅要放入雪櫃,最多放兩星期。我就會放微波爐叮廿秒到先食~佢個皮好香好薄 奶黃餡好多,但完全唔膩,甜度岩岩好,食完一舊想即刻食第二舊屋企人好懶就咁凍食,佢地話好似雪糕喎佢地一啖一舊,話咁返就清晒明年再encore

屋企人好懶就咁凍食,佢地話好似雪糕喎
佢地一啖一舊,話咁返就清晒

明年再encore

2018-04-09 4337 瀏覽
新的一年,手上剩餘的亞州萬里通飛行里數的兌換時間快將到期。15,000的里數,本應可以換購一張台北的來回機票。不過現時的航空公司經常有做平價機票的優惠推廣,部署得夠週詳的話,往往可以用非常低廉的價錢購得機票。加上肯恩去年年尾才去了台北一趟,短期內亦沒有再去台北的計劃。沒有兌換機票的打算,肯恩最後從換領網頁的餐膳類別中選取了龍逸軒的二人晚市套餐。所選套餐需要用14,000的里數兌換,並且是一份獨家為亞州萬里通會員制定的晚市套餐。兌換手續完成後,晚餐換領券會直接寄到府上。換領券的有效期為兌換手續完成後的兩個月內,有充足的時間給肯恩好好安排晚膳。九龍酒店隸屬海逸酒店集團,在九龍區已算是一間老牌酒店。尖沙咀港鐵有通道可以直達酒店下層的商店區域,位置可謂非常優越。龍逸軒是九龍酒店內的中菜食肆,已營業了一段不少的時間。不過很有趣,在開飯網內有關龍逸軒的食文,只集中午市的任點任吃點心套餐或中秋節月餅産品,有關食店晚市菜式的介紹卻少之又少,未能令人瞭解食店晚市提供菜式的種類及水準。話説回來,若不是有因為換了晚餐券,肯恩也未必有機會想到會來這裡晚膳。食店位於酒店二樓,甫出電梯便已到達。龍逸軒坐落在酒店二
新的一年,手上剩餘的亞州萬里通飛行里數的兌換時間快將到期。

15,000的里數,本應可以換購一張台北的來回機票。

兌換手續完成後,晚餐換領券會直接寄到府上。

食店位於酒店二樓,甫出電梯便已到達。

龍逸軒坐落在酒店二樓的一邊,門口設計狹小,感覺像是隨意把酒店一角辟成的獨立偏廳,以酒店中菜館來說門面設計其實不算很夠體面。

進入食店,發覺食店的面積亦不算很大,只夠擺放十多張餐桌。不過餐桌間距離充足,一邊的落地玻璃對正外邊的彌敦道大街,没有密封的侷促感。

星期五的晚上,食店只有三成左右的入座率,食客亦不似是本地人,肯恩坐在靠窗的一邊用餐,附近的桌子也是空空如也。零打擾零嘈音,肯恩完全可以放鬆地去享用晚餐。

晚餐菜單入座前已放置在枱上。這份亞州萬里通的特選套餐,原來已經包括茶芥及加一,肯恩完全不用再另外附費,用餐完後可以輕鬆自便離座。

菜單包含了九道菜式,不過最後三道菜也是甜品菜式,按道理可歸納成一道甜品拼盤菜式。不過這樣做的話菜牌便變成只得七道菜的中菜用餐大忌,還是把甜品一拆三較為恰當。

順帶拿了食店的單點餐牌一看。餐牌製作精良,內裡菜式種類繁多,款式不覺老派,比食店的門面更具高級中菜館的格局。

一壺開水跟一壺茶,開水以蠟燭座保温,食店竟有高級中菜館的侍茶規格,有點意外。

餐前小吃是涼伴桂花藕片。

藕片口感爽脆,伴以桂花糖及醋浸煮,酸酸甜甜甚為開胃,味感神經為之一振,甚有驚喜。

匯龍雙喜碟

第一道頭盤菜式由兩道小吃結合而成。

杞子鮮帶子

帶子雖然不是大Size類型,但口感彈牙味道鮮甜,最特別的是添在帶子上面的陳皮醬汁,味道香甜,新意十足,為帶子添上與別不同的風味。

桂花鱔球

鱔球炸得外脆內軟,肉質肥美。加上桂花糖漿同煮,甜香慢慢隨着魚肉滲出,卻沒有掩蓋魚鮮味,份量恰好,烹調功夫到家。

杞子雪耳魚茸羹

湯羹用料十足,雪耳經煮製後已經融入湯中,令湯品添上膠質口感。

除了一絲絲的魚茸,羹內還加入了西芹顆粒,為湯品添加嚼感,香味亦更見豐富。喝完湯品很有飽肚感,感覺滿足。

鮑魚汁扒原條刺參花菇

刺參體型肥大,單靠目測已經知道不是平價貨色。

刺參炆得軟腍入味,卻又保留爽彈口感。能做到這種入口即破的效果,厨房可要花上不少的功夫去準備及烹調,成品令人滿意,沒有白白浪費這樣珍貴的食材。

黑松露菌翡翠斑球

菜式以一隻刻上梅花圖案的瓷碟呈上,賣相高檔美觀。從細節位可見食店對侍餐方面的講究。

斑球肉質厚實,魚味濃郁。黑松露香味適可而止,没有過份地把魚肉香味蓋過,做得很是不錯,不比肯恩較早前在香宫吃過的斑球菜式遜色。

XO醬珍菌黑豚肉
XO醬珍菌黑豚肉

黑豚肉伴上雜菌、西芹及燈籠椒同炒,再以XO醬爆香。成品驚喜度不算很大,厨師可以在調味上放輕一點,讓食材的味道更為突出。

雲腿片翡翠稻庭麵

兩片雲腿片滿極富嚼感,蜜汁甜香隨每口嘴嚼慢慢滲出,值得細味品嚐。肉味香濃的雲腿與味道偏淡的稻庭麵反差度甚高,更能突出雲腿的肉香。

吃過數碟口味偏濃的菜式,以較清的稻庭麵作主食,是很不錯的安排。

晚餐結尾,三道甜品一口氣同時送來。

甘露浮圖

同時能夠品嚐楊枝甘露與芒果布甸,甜魔可謂大飽口福。

芒果布甸做得質感軟滑,芒果香與奶香也很豐富,伴楊枝甘露同吃一點違和感也沒有,美味可口。

招牌奶黃包

九龍酒店的奶皇月餅早已享負盛名,不少人仕在中秋節也會選擇到來入貨。
龍逸軒的奶黃包用料其實與月餅同出一門。

奶黃包外表飽滿圓潤,掰開外層軟熟的飽皮,內裡滿盈着實在的奶黄內餡。

走的不是軟滑流心的路線,賣的是那厚密而極富蛋黃香及奶香的奶黄餡料,功夫紮實到家。

若要待上中秋節再以mark up數倍的價錢去搶購奶黃月餅,不如在尋常日子到來一嚐這裡的招牌奶黃包更為實際。

燕麥香芒卷
燕麥香芒卷

香芒卷放在一隻預先冷凍的碟子上,不得不讚厨房這種細心的態度。

相較之前兩款甜品,這道香芒卷便較為遜色,芒果甜香不算突出。糯米皮較為乾身,燕麥完全不能被糯米皮黏著同吃,把這種食材放進這道甜品上令人摸不着頭腦。

論人氣,龍逸軒似乎遠不及其他尖沙嘴酒店的中菜館。但論服務與食物水準,食店卻一點不比其他同級食店水準。清静的用餐環境更是尖沙咀的奇葩。

沒有萬里通里數兌換特選套餐?食店其實也有其他套餐可供選擇:
2018-03-23
用餐優惠
優惠券
2018-01-10 7330 瀏覽
由於The Club兌換了兩張贈券。。。所以就有機會試下點心自助餐☕️🥟🍦🍰🍮🍨 全廳約十數張枱。。由於平日只有8成滿。環境出算清靜。。點心整體不錯。特別喜歡叉燒包,蝦餃。。但服務就一般般,服務員不算細心,整頓用餐未換過一份骨碟。。不過還是喜歡這個中式點心自助餐,還包含隔離倚窗閣的全部甜品🍮雪糕🍦。。。由於個胃有限。。所以還有很多款沒試。。當中粉麵飯實在沒辦法試了🤣🤣🤣🤣可惜OpenRice所限只能12張圖片。。。其實還有很多點心圖片希望大家自己品嚐😂

2017-11-18 4320 瀏覽
每年都會黎買嘅奶皇月餅,鐘意佢甜度適中,皮做得夠靚,唔會食一啖就散哂。通常我會放入焗爐番熱10分鐘,熱辣辣食落去外脆肉軟,味道非墨筆去形容!買咗幾年,質素都可以保持到!讚👍🏻
買咗幾年,質素都可以保持到!讚👍🏻
外賣自取