2016-12-13 4148 瀏覽
話說 泰國親戚跟泰國豪華團黎香港其中一餐就帶佢地黎鯉魚門食飯我地被邀請一齊食實行一家人提早做冬本身以為分開食 我地盡地主之誼帶佢地食好海鮮點知親戚好好咁幫我地安排同佢地團一樣既食物好正 人未齊上哂菜 場面好好 賣相唔差既點知食落口 就知出事樣樣餸都勁咸蟹係mui 既瀨尿蝦炸到成舊都勁硬又無味白烚蝦都唔爽口 又係咸到乜咁根本就係所有野都唔新鮮所以落左勁多鹽去調味粉絲蒸到乾到食變硬左最後埋單我知道$3550 有成10樣海鮮咁平 唔怪得知啦呢d咪係旅行團先會食到既野大家食到勁失望侍應又無禮貌超伏
話說 泰國親戚跟泰國豪華團黎香港

侍應又無禮貌
超伏

2016-12-12
2016-10-27 2809 瀏覽
食海鮮總是到西貢,鯉魚門呢d 地方先有風味既😁今晚走了轉鯉魚門食海鮮,走過好多個魚檔,9曲13彎地走進另一片天地。今晚點了1)炒糕蟹,超勁多糕,肉質鮮甜。2)生食牡丹蝦,肥美多肉。之後炒埋個蝦頭,不過太飽,我就無食到喇。3)蒜蓉蒸蟶子,生熟蒜來蒸,所以特別好味有口感,聖子就一般啦4)煮螺, 都彈牙既5)豉汁蒸鮑魚,新鮮彈牙,火喉剛好6)賴尿蝦,勁厚肉勁彈牙最後仲有送嘅甜品蛋散,非常好味的。
食海鮮總是到西貢,鯉魚門呢d 地方先有風味既😁
今晚點了
1)炒糕蟹,超勁多糕,肉質鮮甜。
4)煮螺, 都彈牙既
5)豉汁蒸鮑魚,新鮮彈牙,火喉剛好
6)賴尿蝦,勁厚肉勁彈牙
最後仲有送嘅甜品蛋散,非常好味的。
2016-07-23 2872 瀏覽
伙記態度勁差!我哋兩個人去,蒸一條魚,一隻龍蝦米粉底,加一碟灼菜。魚同菜來了,食埋都未嚟龍蝦,同伙記講,佢話整緊,到碟都收埋,龍蝦都未嚟,再趨,個伙記話「廚房好多單嘛,要輪住嚟煮㗎嘛,得你一枱咩!」我當然知唔係得我一枱啦!但唔通得我張枱有魚蒸?!呢間嘢唔會再嚟囉!
伙記態度勁差!

我哋兩個人去,蒸一條魚,一隻龍蝦米粉底,加一碟灼菜。

呢間嘢唔會再嚟囉!
2016-03-30 3127 瀏覽
真係超好食,始終都係老飯店老師傅煮野正 !!! 係鯉魚門食飯唔洗講海鮮自己揀一定新鮮,加上龍騰唔會呃秤 d野又煮得好 超好食。特別推介蘇炸生蠔,間直食過會掛住佢想再食。超新鮮白灼蝦炸魷魚 香唔油堂灼夠鮮,好好食莎皮斑,抄得香 唔老,味道剛好炸生蠔,真正外鬆內軟 !!! 個皮漿無得壇 !!! 真係超推介 !! 另外炸帶子都好食 不過本人 prefer蘇炸生蠔 !!! 飯粒分明 , 味道好 !!!斑馬賴尿蝦 , 肉質比普通賴尿蝦更爽骨香,粉唔厚 !!! 正啖啖肉 正 !!! 海鮮湯 一定要飲 !!! 超級鮮味 !!!!! 飲 3 - 4 碗都唔過份。
超新鮮白灼蝦
炸魷魚 香唔油
堂灼夠鮮,好好食
莎皮斑,抄得香 唔老,味道剛好
飯粒分明 , 味道好 !!!
斑馬賴尿蝦 , 肉質比普通賴尿蝦更爽
骨香,粉唔厚 !!! 正
啖啖肉 正 !!!
  • 蘇炸生蠔
2016-03-22 2912 瀏覽
多年來,身邊不斷有朋友或同事問食海鮮有無平、靚、正,又抵食,實在忍不住回贈一句,返屋企自己煮最抵。老實講,人家打開門做生意,燈油火蜡全部要錢,閣下憑什麼要人家蝕本做你生意。所以坊間一句 : 「欲食海上鮮,莫惜腰間錢」是至理名言。香港大部份食肆都有海鮮類提供,但想要專門一點,選擇較多的,不外乎西貢、流浮山、香港仔或鯉魚門之類海鮮集中地。酒家的確是一間接一間,但門面都是不甚了了,顧客大可在海鮮檔挑選合心意的海鮮,再交由酒家代煮,一般都是按重量而收取醬油錢,所以酒家往往游說客人白灼或清蒸,一來易於處理,二來工序簡單,收錢夠快。偶爾都會跟朋友拉隊食海鮮,而海鮮亦是在附近檔口選購,合心意得多,總好過比伙計hard sell。炸蝦丸沒有賣弄的花巧,只有平實地將鮮蝦打成蝦膠,蘸上粉絲後炸得色澤金黃,柔韌而充滿彈性,每口都是濃濃的蝦味,就算不蘸點甜酸汁都是一道可口的前菜。白灼象拔蚌選用超逾斤半的象拔蚌薄切,既可以用日式芥末作刺身食用,又可以用皮蛋芫荽鍋白灼,帶出蚌肉清爽鮮甜的口感,畢竟海鮮就是以新鮮掛帥。白灼花竹蝦每隻都是游水貨色,用白灼能帶出蝦肉的甜美及爽口彈牙,如果想味道更鮮,不防蘸點一下特別調教
所以坊間一句 : 「欲食海上鮮,莫惜腰間錢」是至理名言。
白灼象拔蚌
白灼花竹蝦
每隻都是游水貨色,用白灼能帶出蝦肉的甜美及爽口彈牙,如果想味道更鮮,不防蘸點一下特別調教的甜豉油。
椒鹽鮮魷
新鮮就是不一樣,加上薄薄的一層脆漿,炸得色澤曾黃,透出絲絲的椒鹽香氣,來一杯啤酒作伴,真的是絕配。
生炒骨
甜酸汁的平衡處理得相當好,沒有多餘的醬汁,只是脆漿略厚,美中不足。
白灼瀨尿蝦
特意選用差不多有前臂長的貨色,加上棄用印尼品種,因為肉質水份較多,只能用來作油鹽水處理,想要白灼或椒鹽,只能用肉質較結實的長頸瀨尿蝦,肉質真的爽甜,又有蝦膏,令人吃得滿意。
海鮮豆腐湯
但凡光顧海鮮檔,往往會送上一大袋海鮮雜料,內容多數是買不去的細蜆、瀨尿蝦及魚仔之類,最適合加上豆腐滾湯,奶白色的海鮮湯,鮮甜滑溜,加點胡椒粉就更甜美。
椒絲腐乳通菜
雖然是食海鮮,都要有其他菜色來點綴,通菜炒得夠鑊氣,依然色澤翠綠,莖位咬落清脆,好味就是簡單。
金銀蒜蒸蟶子皇
炸過的蒜粒和生蒜一起是金銀蒜,用來清蒸海鮮能帶出鮮濃兩種不同的香味,蟶子選用了紐西蘭貨色,夠大隻,用少許粉絲墊底,盡吸肉汁及蒜香,真的很惹味,蟶子蒸得略嫌過火,肉質變得有點韌。
辣酒煮花螺
有時候見部份酒家巧立名目,明明是用東風螺,而不是價錢貴幾倍,閒閒地都要過百蚊一斤的花螺,其實花螺肉質會更柔韌,螺味會更濃,而不會像東風螺的死實,雖然用上大量的辣椒及花椒,但辣度卻又不會過於澎湃。
鹽焗奄仔蟹
畢竟已是近尾聲,就連雌蟹的蟹膏都稍為未夠香滑,加上鹽焗卻沒有咸香的味道,平白浪費了膽固醇的quota,可惜。
木瓜
每人有半隻去籽的木瓜,甜而不膩,作為飯後果都不錯。
蛋散
雖然是自家製,但水準只是一般,欠了鬆化的口感,不過在坊間的確少見。
連酒水超過$600,夠便宜嗎?

2016-02-24 1363 瀏覽
自我有記憶以黎,第一次入鯉魚門食海鮮。聽就聽得多,終於可以抆前輩衫尾親身去食一次。七點左右入到去,櫈都未坐暖就黎揀海鮮先,真係諗食咩都要花下心機,選擇何奇多!第一味-炸蝦丸-外脆內彈牙,蝦味十足,忍唔住口食多左"幾"粒第二味-白灼游水花竹蝦-鮮甜到不得了,豉油都冇點到第三味-蒸鮑魚第四味-椒鹽班馬瀨尿蝦-十分香口,但係肉汁依然鮮甜,連平日唔食椒鹽既朋友都食多兩舊第五味-蒸紅瓜子-肉質毋庸置疑既滑,有朋友覺得小D豉油應該仲好食第六味-油鹽焗黃油奄仔蟹-前輩話當造會再多D黃,不過我覺今都已經唔少黃第七味-咕嚕肉-估唔到咁好食,比一般既多左一份香酥既口感同味道,唔覺意就叫多左碟第八味-海龍王湯-甜到連湯料都冇剩真心想快D再去食!

第一味-炸蝦丸
-外脆內彈牙,蝦味十足,忍唔住口食多左"幾"粒
第二味-白灼游水花竹蝦
-鮮甜到不得了,豉油都冇點到
白灼游水花竹蝦
第三味-蒸鮑魚
蒸鮑魚
第四味-椒鹽班馬瀨尿蝦
椒鹽班馬瀨尿蝦
第五味-蒸紅瓜子
-肉質毋庸置疑既滑,有朋友覺得小D豉油應該仲好食
蒸紅瓜子
第六味-油鹽焗黃油奄仔蟹
-前輩話當造會再多D黃,不過我覺今都已經唔少黃
油鹽焗黃油奄仔蟹
第七味-咕嚕肉
咕嚕肉
第八味-海龍王湯
-甜到連湯料都冇剩

真心想快D再去食!

2016-02-23
白灼游水花竹蝦
蒸鮑魚
椒鹽班馬瀨尿蝦
蒸紅瓜子
油鹽焗黃油奄仔蟹
咕嚕肉
  • 海龍王湯
外母大人生日,老婆知道她最鐘意就係食海鮮,早在一星期已經叫我打去之前朋友介紹在鯉魚門的"龍腾"訂位了,適逢現在黃油奄當做,便order預留然兩隻。當晚可能臨近中秋,出來食飯做節的人多了,上下兩層都近乎爆滿,地方比較舊式老酒家,沒有華麗的裝潢,但卻有很好的烹調,除了預留的奄仔外,還在海鮮附近介紹的海鮮檔選了花竹蝦,一節手咁長的斑馬賴尿蝦,大花螺及大聖子,三個人五道海鮮再加碟手打蝦丸,其實海鮮要好食不外乎最重要係新鮮,老闆很好人,游水的海鮮你亦可自己挑選,亦足磅,較為老實,總比西貢或布袋澳比人擋好,其次係烹調味道,兩者都能做到,這餐食得非常滿足,每人約$650左右,物有所值,下次定必帶家人再來幫襯。鼓油王大蝦~非常野味,遠遠已經的香蒜豉油香味噗鼻,啖啖爽口彈牙的蝦肉,簡直由頭至尾都不能錯過椒鹽賴尿蝦~Size非常大,一隻能一開三至四件,炒得好乾身,容易把蝦外殼撕開,食完甜滑的肉連外殼也啜得滋味,香脆可口,外殼味道像童年零食媽咪麵般津津有味。鹽焗黃油淹~重頭全牌果然没有失望,爆多膏,蟹膏香滑,烹調時候剛好沒過火,膏熟之餘膏汁還能流出,大隻多肉,每個部位都不會浪費,蟹蓋厚層膏更不能錯過辣酒煮大
辣酒煮大花螺~辣得刺激,酒味香濃,新鮮香甜爽口,不知不覺會越食越好食
鼓椒炒聖子~鼓椒味香濃,青椒豆豉味重,大聖子新鮮開,爽口無比
2015-09-25
  • 鹽焗黃油淹
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 鼓油王大蝦
2015-09-07 902 瀏覽
鯉魚門嘅龍騰海鮮酒樓就好似我嘅海鮮私家飯堂,每個月點都要去食一次。今日咁啱老婆早收工,就入嚟食餐。一嚟到先去金魚缸睇吓海鮮,我每次都會去袁太嘅海鮮檔,揀海鮮最緊要係價錢公道,斤兩十足。先嚟個酒樓送嘅海鮮湯,用料十足,湯頭係奶白色,嘩嘩仲有龍蝦做煲湯料,想唔好飲都幾難啦。老婆至愛嘅椒鹽瀨尿蝦,隻隻都手臂咁長,爆晒膏!果皮蒸鮮鮑魚,今次專登叫咗兩隻大嘅,真係有手掌咁大,口感唔錯,鮮味亦都一流。但係我諗炆會仲好味。鹽焗奄仔蟹 - 今日D奄仔好大隻,又爆晒膏,唔使$200隻,抵!!辣酒煮花螺,非常惹味!
老婆至愛嘅椒鹽瀨尿蝦,隻隻都手臂咁長,爆晒膏!
辣酒煮花螺,非常惹味!

2015-09-04
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 椒鹽瀨尿蝦
2015-08-12 745 瀏覽
突然諗起鯉魚門既奄仔蟹~ 而且呢個時期仲要係當做~ 難得另一半有時間一齊放假, 就咩都唔好諗, 入左去先算啦~去到, 就去相熟既海鮮檔揀蟹~ 老闆娘勁好人, 幫我地揀隻大大隻既~ 本來佢話咁大隻Share食都得啦~ 但我地突登入黎食, 當然要一人一隻先夠喉啦~一黎到真係好大隻, 大家都嘩嘩聲~ 一拎上手, D膏爆到呢~ 真係勁正~ D肉亦好嫩~ 不過其實食一隻都真係mun mun地~ 不過真係好令人回味, 打到呢度, 真係又好想去食過喇~

2015-07-30
2015-07-23 1127 瀏覽
自從愛上奄仔蟹,今年海鮮飯局特別多,一於將膽固醇超標的問題擱於一旁,先吃為快!當晚飯局有來自警界、公關界、品酒界、美食和美容等界別,正所謂四海之內皆兄弟,無論是新知或舊雨同樣能夠打成一遍!幾位兄弟負責挑選海鮮,不過聽密探回來之匯報,當中只有一位兄弟盡責執行任務,其餘的都在外面游手好閒,包括抽煙和聊天等,我們對不負責者決定投以不信任動議,下回定當免去一切職銜!當嚐過炸蝦丸後,必定會將它納入「龍騰」必吃的名單中。外層黏滿粉絲的炸蝦丸,酥香甘脆;蝦丸質感扎實、彈性豐富,最難得的是蝦香濃厚,內層泛出粉嫩的蝦肉色澤,憑其自然的蝦香及嚼感,蝦肉的用量豐足,而且蝦膠亦打得用心!我愛象拔蚌的程度超越龍蝦,主要由於象拔蚌的爽感、清鮮和甜美的味兒。象拔蚌刺身切得頗厚身,口感相當突出,不過鮮甜度似乎較為遜色,相信是象拔蚌產地的問題。蘸上日本芥末和醬油可提昇象拔蚌刺身的鮮度。「龍騰」更細心的為客人準備芫荽皮蛋鍋,可同時享受生與熟兩款不同的食法!海龍皇湯用料非常豐富,最顯眼的湯料是大大塊的魚肉、蜆隻及豆腐。湯頭帶出乳白的色澤,呈現一遍魚鮮之香。湯韻鮮香自然,大家都對這海龍皇湯表示滿意!白灼九節蝦是最簡單兼原汁原

炸蝦丸
當嚐過炸蝦丸後,必定會將它納入「龍騰」必吃的名單中。
象拔蚌刺身

海龍皇湯
海龍皇湯
湯韻鮮香自然,大家都對這海龍皇湯表示滿意!
白灼九節蝦
白灼九節蝦是最簡單兼原汁原味的做法。蝦肉細嫩、甜美,但由於蝦隻尚少,爽彈的口感隨之而下降,否則效果會更加完美。
椒鹽鮮魷
酒鬼必備的椒鹽鮮魷。炸漿細薄、色澤偏黃;魷魚新鮮、香氣與惹味度亦不過亦不失。
生炒骨
生炒骨是「龍騰」的名物。我愛它醬汁調得自然、不會糊口,且能輕輕地覆蓋生炒骨的表層,保留生炒骨外脆內軟的口感,以海鮮酒家來說,這道生炒骨做得很不錯!
白灼懶尿蝦
大大隻的瀨尿蝦出場,選取了最能保持鮮味的白灼作烹調,其實我更喜愛這做法多於避風塘的。
白灼懶尿蝦
瀨尿蝦的長度與我的前臂相約,大概可稱為瀨尿蝦皇吧!慢慢拆開蝦殼,呈現豐厚、飽滿的蝦肉。一咬蝦肉鮮甜多汁,把瀨尿蝦的美好本質表露無遺,純鮮的享受!
椒絲腐乳炒通菜
來一道椒絲腐乳炒通菜作平衡。色澤嫩綠、含腐乳香氣,沒有過鹹,要挑剔的話,就是油份略多而已!
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
當晚不少的海鮮都霸氣十足,蒜蓉粉絲蒸蟶子皇也不例外。
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蒜蓉香氣撲鼻、蟶子肉厚爽身,惹味與鮮味集於一身,可算是當晚天衣無縫的組合!
辣酒花螺
紅噹噹的辣酒花螺,鹹度較為突出,但在香辣方面則未算達標,或許可在香料方面再下工夫。所選購之花螺較為細小,肉質雖嫩滑,但就如九節蝦一樣,嫌其爽度與彈性不足。
鹽焗奄仔蟹
我的新寵奄仔蟹出場了,在寄予厚望的情況下,奄仔蟹卻有點失色。首先似乎過熟了,蟹殼的鹽巴全都消失了,無法勾起蟹羔的鮮甜;另一方面,其時正是奄仔蟹的季尾,蟹羔似乎缺乏了馥香豐腴之美。因此在雙重的打擊下,鹽焗奄仔蟹變得沒甚滋味可言。
木瓜
蛋散
南瓜西米露
「龍勝」在晚餐尾聲為我們送來三款飯後佳品。

我最愛的是木瓜,果肉熟度恰好、爽中帶腍、香味清雅,我不客氣的嚐了兩份。而南瓜西米露是我的第二喜愛,附有南瓜幼絲的質感雖稠密,不過瓜香豐郁、甜度自然,是一道食肆較少煮理的甜品。至於自家製作的蛋散,單一的脆口質感,與平日蛋散有著的鬆與脆,則不太一樣,還是喜歡鬆脆兼備的蛋散。

由於友人跟「龍勝」熟稔,職員紛紛離開後,我們還留在店內繼續放任地暢飲、叫囂及吵鬧,直至接近十二時才離開。試問有哪家食肆能給予客人如斯的自由度,全頼對友人的信任,這非比尋常的關係得來不易!過了這一夜的豪飲狂情,有點元氣虛耗得很!

2015-07-03
  • 炸蝦丸
  • 白灼瀨尿蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 木瓜
2014-11-18 1441 瀏覽
有些餐廳, 有些菜式, 一年總得吃上一次。秋刀魚, 花錦鱔, 禾蟲.... 近年已沒有刻意吃大閘蟹了, 改而吃重皮奄仔。當造食材如果足料哪會有不好吃之理, 所以這次親愛的友人說要吃, 還不到幾個小時就約齊人去吃過夠。鯉魚門龍騰也吃常去的餐廳之一, 吃海鮮找相熟的, 不求便宜, 但求十分錢拿回十足貨。先來隻沙面的象拔蚌刺身, 爽脆而肉甜, 味略淡但恰到好處。蒜茸粉絲蒸貴妃蚌, 甜味卻無象拔蚌刺身般, 鮮味不少, 肉爽有彈性。粉絲蒜茸帶出更多的鮮味來, 整體還只是不過不失。蝦丸半份, 餐廳例行送上的菜式。米通外層鬆脆, 金黃蝦丸包含無限彈性, 咬下有點彈, 蝦肉也有鮮味。鹽水煮花螺, 螺肉結實有嚼勁, 鹽水煮帶海水鹹味, 蘸上點點海鮮醬也不錯。相比之下, 椒鹽瀨尿蝦相較失色。椒鹽惹味香口, 而且做得乾身而味濃, 蝦肉有彈性帶橙黃結實蝦膏。可是瀨尿蝦件頭不大, 肉不算太厚。接著還是等主角出場, 重皮奄仔。奄仔蟹屬青蟹類, 也是"處女"母蟹, 正是少女時期, 而九月左右也是蟹身換殼的重皮時間。有膏有軟殼交雜, 此一時疲一時, 當時得令。每次去吃這些蟹同行朋友總是吃到"嘩嘩"聲。頂角蟹膏, 黃中
每次去吃這些蟹同行朋友總是吃到"嘩嘩"聲。頂角蟹膏, 黃中帶金的顏色, 填滿整個蟹殼部分。輕捏開蟹殼, 另一層軟殼貼著蟹膏而來。入口甘味鮮香不亞大閘蟹, 但是糯口感少一點, 所以不會太膩。整體平衡感更好, 而且蟹肉甜美可口, 比大閘蟹肉好吃得多。不過少吃多滋味, 每次都只是吃半隻, 最多一隻便夠。朋友也有試過另點一隻打包回家慢嚼。
海鮮還有油泡墨魚, 墨魚肉軟而不韌, 牙到能解, 不過味淡, 只是一口糯口黏。
漁檔還真待我不薄, 不吃魚也找來山班小魚煎水做粥。粥水甜而足料, 魚肉, 蝦等一口鮮味。粥不算稠, 但鮮甜味道已很明顯。
半隻奄仔加粥也足夠飽肚, 飯後餐廳送上木瓜。仿效台灣人食法, 加上檸檬汁, 木瓜淡甜香中帶有酸味。果肉腍而有香味, 檸檬汁令木瓜香味更濃。
接著來再有南瓜西米糖水, 甜中有南瓜果肉香甜, 是個很好的收結。

每年也有不少朋友追問我何時再來再吃, 但礙於心力有限, 食力也有限, 財力更有限, 只能吃上兩三次。但又不想一次過幾圍同吃, 怕影響水準。無論如何, 一年總要吃一次的, 重皮奄仔已佔我心目中的一個位置了!
2014-09-21
  • 重皮奄仔蟹
  • 象拔蚌刺身
  • 蝦丸
2014-08-28 992 瀏覽
在港开完了两整天的会后经香港同事介绍来到鲤鱼门,吃上这顿美美的海鲜大餐。椒盐濑尿虾是必点的,有膏黄,肉质紧致有嚼劲。作为鱼虾蟹控的我,还点了上海很少见的奄仔蟹,以及超大个的花螺,辣椒焗的做法也很特别,个大但很鲜嫩,沾上微辣的辣椒汤底料,味道很棒。龙虾刺身除了刀功差些,刺身还是新鲜美味的。龙虾做的粥也很好吃,大大一盆浪费了不少。可惜只有两个人,不然还能点些其他的活海鲜。下次要人多来!
些其他的活海鲜。下次要人多来!
2014-05-11 1066 瀏覽
朋友介紹話幾好就試吓,本人一行十二人到這裡晚飯,沒有想到如此般差!職員趕收工關係。全部海鮮不用十五分鐘便出晒上台。點食得切呀…十一味菜,全部大大碟有份量,枱都放唔落,快還快但睇情況上菜囉!居然全部聖子無洗?!?!内脏及沙還在…太恐怖 其中有個朋友夾了一隻食嘩!沙同腸内脏還在?!我們完全放下無食,好浪費。叫職員來處理:他只說免費菜就算!咁都得!一間海鮮洒家成十幾廿年歷史不正是問題態度離譜,比錢 仲離譜佢話新鮮橙汁收$200每渣! (我哋叫了两渣)落單唔講清楚,硬食!
(我哋叫了两渣)落單唔講清楚,硬食!
2014-05-07
慶祝紀念
紀念日
2014-05-11 1638 瀏覽
以前食海鮮多數去西貢或布袋澳, 最近朋友介紹鯉魚門, 果然無介紹錯. 有咩好? 呢度勝在價錢合理, 海鮮超級新鮮, 最緊要係老實, 唔似西貢果D劏到你一頸血.  首先梗係要搵海鮮檔揀海鮮啦, 朋友介紹一定要搵九哥, 唔記得個海鮮檔叫咩名, 淨係記得係龍騰出面, 不過你係鯉魚門是但搵個人問九哥係邊, 一定人人都識. 你可以同九哥講你鍾意食咩海鮮, budget 大約幾多, 佢就一定會幫你安排得妥妥當當. 我地上次話想食生蠔, 佢好老實同我地講當天的生蠔麻麻, 唔夠靚, 介紹我地食蝴蝶蚌, 又靚又抵食. 我地經常眼闊肚窄, 樣樣都想食, 叫得太多, 九哥會勸我地叫少D, 話一定食唔晒, 唔好浪費.揀完海鮮, 九哥會交俾酒家烹煮, 今次我地去龍騰, 呢間酒家比起其他的闊落, 最啱有老人家同小朋友, 師傅手勢都唔錯, 一向招呼我地果位翠姐服務好好又好傾. 餐前小食的溏心皮蛋和拍青瓜都絕不欺場, 令人十分期待接住落黎的海鮮美饌. 當日咁啱有生猛游水牡丹蝦, 成隻手掌咁長, 勁鮮甜彈牙, 連個蝦頭都勁多膏. 再黎都係蝦, 豉油皇炒蝦碌, 好入味, 連個殼都吮得乾乾淨淨. 跟住係每次必點的蒜蓉粉絲蒸

跟住係每次必點的蒜蓉粉絲蒸扇貝, 大大隻, 勁厚肉, 淋埋個淡淡的豉油汁, 更能帶出扇貝的鮮甜.
出面食到的鮑魚多數都淡而無味, 九哥介紹我地食南非鮑, 果皮蒸, 真係好味好多, 一咬落去感覺好唔同, 味道特別濃郁. 個侍應仲幫我地洗乾淨D鮑魚殼, 話拎返屋企放係雪櫃同鞋櫃可以吸味除臭, 果然真係 work 喎.
見到D魷魚係魚缸游來游去就知新鮮, 本來做刺身就最好, 原汁原味, 但係有老人家, 唔好食咁多生冷野, 所以九哥建議我地食過橋魷魚, 即用上湯拖拖水, 剛剛熟, 好爽脆, 下面仲墊左D芽菜, 清清地無咁 heavy.
最後係全晚既高潮, 清蒸爆膏奄仔蟹, D膏真係多到爆晒出黎, 又香又滑, 就算膽固醇超標都要食呀, 唔好以為膏多就無肉, 竟然都啖啖肉, 真係隔左幾個星期都仲記得果陣甘香.
食完咁多道菜之後, 原來九哥幫我地預備左大蜆芥菜豆腐魚湯, 睇見個湯抵係咁短時間都煲到奶白色, 就知道用料豐富, 雖然已經好飽, 都忍唔住飲完一碗又一碗.
最後仲有生果送, 唔好以為係普通既西瓜蜜瓜蘋果橙之類, 原來係每人半個夏威夷木瓜同大大個芒果, 清甜多汁, 香氣撲鼻, 十分滿足.
2014-04-16
  • 果皮蒸南非鮑魚
  • 清蒸奄仔蟹
2013-11-22 768 瀏覽
以前日子, 每到農曆九月十月, 總得約約朋友到家, 弄餐大閘蟹吃吃。近五年試過幾次, 與之前味道相差甚遠, 而且價錢更一年貴於一年, 所以更沒有多少意慾吃大閘蟹。所以今年索性揚言不想吃, 無論是什麼荷蘭來的, 什麼湖來的, 什麼江蘇種的都不感興趣。可是卻得到朋友前輩們不停的邀約, 老實說, 已推掉了不少。反而今年取而代之的目標卻是價錢商宜, 但風味一絕的奄仔蟹。順道這趟跟一個很久沒見的老酒友慶祝他的榮休之喜, 來到鯉魚門吃吃海鮮聚聚舊。吃一頓海鮮晚餐, 海鮮先送上半份炸蝦丸。蝦丸色澤金黃, 外層幼粒脆口, 炸漿略薄。入口蝦丸口感充分, 富強烈飽滿口感, 但口中不油膩。蝦肉足料而彈牙, 可口而有鮮香, 甚好。白灼東風螺, 味道相對清淡, 但更能抓緊螺中鮮味。口感有彈性而咀嚼感極重, 口中咀嚼感覺不錯, 感覺也是自由的可口感。但是要講到白灼菜式, 這個白灼魷魚片卻更好。魷魚片不厚, 但也不算太薄, 入口彈牙而充滿飽滿感。味道雖略淡而有微鮮, 但質感更勝一籌。魷魚片咬下時是爽口脆口, 容易斷開, 從沒半分拖泥帶水, 感覺極好。而要吃海鮮, 也少不了椒鹽瀨尿蝦。瀨尿蝦要好吃, 第一要看用料。瀨
而要吃海鮮, 也少不了椒鹽瀨尿蝦。瀨尿蝦要好吃, 第一要看用料。瀨尿蝦件頭大隻, 一條能開四件, 肉身夠厚而令人有啖啖肉口味。肉中之間夾著一條約手指尾粗的微實橙紅色蝦膏, 味道乾脆而帶微甘香。
第二樣要看是其烹調功夫, 炸鑊油溫火候是其關鍵。餐廳將厚肉瀨尿蝦落鑊油炸, 殼炸至乾脆, 而下面的腳可吃。雖滿口油膩, 但惹味非常。蒜椒依附殼上, 香口而惹味。去殼後, 肉身依然保持肉汁水份, 口中還有軟滑的嚼勁, 的確一流。個人深信這類型的海鮮水平, 不可能每一次都能遇到一樣, 這次我是走運了!!
之後來一個豉椒炒聖子, 聖子爽口而有嚼勁彈性。聖子肉身不算厚, 但口感足夠, 整條入口有飽滿感, 口中有爽口感覺。豆豉味道可以, 辣椒味道只輕描淡寫, 不過惹味能力卻可以。
接下來, 朋友特意點上一個炆頭腩。頭腩走油拉得薄而脆, 頭腩膠質依然, 感覺不錯。過茨汁醬入味, 味道香濃但不會太稠, 魚鰭炸得脆口可吃, 皮位有膠質的稔口質感, 效果很好。
上湯炒的龍蝦。上次來吃過一隻十分好的澳洲龍蝦兩食, 先是刺身, 再來芝士焗, 味道十分好但伊麵處理一般。所以今次朋友來要點龍蝦, 沒有了伊麵底, 就換上了炸米粉底。當然上湯炒, 味道會比芝士清淡, 而且龍蝦比澳龍細很多。可是肉質口感依然有彈牙, 不是嫩滑, 但並不嚡口, 也算很不錯。不過炸米粉底仿然差了一點, 口感較硬, 而味道只一般。
吃到後來, 主角才出場, 一個油鹽焗重皮黃油奄。朋友問: "為何已用手去掉硬蓋, 但又有一層啡色的東西在表面的呢?" 我說: "這也是一個殼呀! 不過是軟的, 可吃"。於是手撕開軟殼, 發現整塊咖啡色的軟皮都充斥著金黃色的蟹膏。我著他吃下, 問是否感覺有如一個煎蛋角一樣, 有軟滑, 又有甘香。
如以蟹膏羶香來說, 這蟹的甘香霸度味道與漿口感覺不及大閘蟹, 但是以其香滑蛋角的味道與質感, 我更喜歡這個的輕巧與平衡。而且吃大閘蟹一般吃到後來的肉是沒有什麼深刻的口味, 可是這個重皮奄的肉質是有質感而甜味的, 肉質有咬口, 越啖越有味。
最後還再來一個海鮮料的粥, 加上魚頭骨雜碎, 花甲, 大蜆, 蝦頭, 龍蝦殼等熬過。味道有鮮香而甜的, 可是粥水可以再綿一點, 口感會更好。特別是飲了一整晚酒, 來碗熱粥更窩心。
又是一個開心的晚上, 見與數以年計沒見的朋友, 加上近年各有各忙, 難得一聚。難得大家仍為往時相提及笑, 感覺像回到初相識時的輕狂, 這種感覺更令人回味。
2013-11-05
  • 椒鹽瀨尿蝦