2018-11-21 377 瀏覽
今日帶貓貓去筲箕灣睇醫生 放低左貓貓之後就去左太古城行下襯未夠鐘接番貓貓 一於同友人食個tea先由於好耐無飲過奶茶 友人就提議去龍鳳冰室度tea一tea 我之前去過天后個間 印象都唔錯 即刻舉腳贊好坐底之後我地一人叫左一個下午茶餐 雖然話係下午茶 但價錢一d都唔下午茶 而分量呢就係tea size佢地既熱奶茶既茶膽較淡 係多奶味少茶味既奶茶 我就接受到既 友人就耍手擰頭特製xo醬係吸引我叫呢個既原因 但一放入口 除左少少既辣味 完全食唔到XO醬應有既香味 而個湯係淡而無味既清水可以話同沙嗲牛麵一d關係都無呀!友人叫既係撈麵 可能係龍鳳冰室出名少少既野 而如果餐牌上寫係湯麵你想轉撈係加10蚊架!佢既撈麵係用瑞士汁撈既 都唔錯既! 但d送就十分麻麻 佢既六寶係腸仔 蟹柳 雞肉串 蛋 豬頸肉同粟米 罐頭粟米無味既同時 腸仔咸到一個點雞肉串個味怪怪地 d肉仲好肉梅梅地咁唔得喎真係臨走既時候睇到隔離檯個西多士就唔錯 下次如果有機會再黎 可能試下西多 好似會無咁伏!
今日帶貓貓去筲箕灣睇醫生 放低左貓貓之後就去左太古城行下

特製XO醬嗲牛肉湯麵
特製xo醬係吸引我叫呢個既原因
但一放入口 除左少少既辣味
完全食唔到XO醬應有既香味 而個湯係淡而無味既清水

可以話同沙嗲牛麵一d關係都無呀!
六寶麵

佢既撈麵係用瑞士汁撈既 都唔錯既!
但d送就十分麻麻
雞肉串個味怪怪地 d肉仲好肉梅梅地咁
唔得喎真係

臨走既時候睇到隔離檯個西多士就唔錯
下次如果有機會再黎
可能試下西多 好似會無咁伏!
2018-11-13 328 瀏覽
超多肉 超多肉 超多肉 重要野要講三次!今次叫左個雞扒 肉鬆 配 炒蛋,加埋杯凍檸茶勁大份,細食啲既都食唔晒佢個雞扒同榮式雞扒有得比,用黑椒腌,夠晒味,但就是食唔出有炭燒既感覺喇,不過呢既價錢,算係咁,合格佢個兒童餐好有特色,有雪糕奶茶,但份量大到咁,細路點食得晒😂個炒蛋火候岩岩好,唔會太乾or太濕,但味道就唔夠濃郁,配起個雞扒就更加失色,好似無乜味咁午市黎,都坐滿晒,同枱一齊食,都聽唔到人講乜,如果想傾計既,就唔好黎呢間喇,哈食得辣既朋友,可以試下佢個辣雞脾,睇落幾吸引,幾惹味
超多肉 超多肉 超多肉 重要野要講三次!

今次叫左個雞扒 肉鬆 配 炒蛋,加埋杯凍檸茶
勁大份,細食啲既都食唔晒

食得辣既朋友,可以試下佢個辣雞脾,睇落幾吸引,幾惹味
2018-11-08 128 瀏覽
1. 枱 唔叫唔抹,餐廳坐得20%人,唔會係太忙掛2. 意粉入面有頭髮3. 辣椒油個碟仔有隻識郁既曱甴4. 個呀姐一路抹枱,一路就將d細細既食物飛曬落地總結:污糟到不得了放咁多明星相出嚟托咩開間餐廳出嚟,就諗下畀啲咩人食浪費消費者嘅金錢同時間

1. 枱 唔叫唔抹,餐廳坐得20%人,唔會係太忙掛

2. 意粉入面有頭髮

3. 辣椒油個碟仔有隻識郁既曱甴

4. 個呀姐一路抹枱,一路就將d細細既食物飛曬落地

總結:

污糟到不得了

放咁多明星相出嚟托咩
開間餐廳出嚟,就諗下畀啲咩人食
浪費消費者嘅金錢同時間
2018-10-25 229 瀏覽
住附近所以經常幫襯。但可能係人士掉動,以前班平易近人既姐姐變成一個溝通唔到既新伙記(有嚴重鄉音,我地講佢唔明,佢講我地唔明)加一個樣樣都唔得既姐姐。一唔得:我唔食栗米但我太太食,所以每次(係每次)食龍鳳都會叫我份栗米另上,今次新姐姐一句唔得就算,問多次仲話一係要一係唔要無另上。二唔得:太太問可唔可以加啲汁,一開始新伙記唔明話無,之後姐姐幫手聽order話唔得,最後黎到碟意粉完全無汁問多次,先不情不願拿小小瑞士汁。食個快飯想簡簡單單,以前龍鳳都算出色小店,依家⋯無下次
食個快飯想簡簡單單,以前龍鳳都算出色小店,依家⋯無下次
2018-08-09 345 瀏覽
很小吃到翻煎鸡排了。意粉也不好吃的。不是招牌菜吗? 今时今日这样的餐厅还在? 餐厅概念可以,但可惜实际运作出问题。一般茶餐厅水平也不如。可惜。希望厨房注意出品质量。
2018-07-04 360 瀏覽
 垃圾餐廳,係都要廁所位出面整張枱比人坐。。。完全無考慮顧客感受,去廁所D 人出出入入衛生差勁,對住廁所食飯,都唔當顧客係人看待。。。做生意都唔係咁做,一定唔會再考慮
 垃圾餐廳,係都要廁所位出面整張枱比人坐。。。

完全無考慮顧客感受,去廁所D 人出出入入

衛生差勁,對住廁所食飯,都唔當顧客係人看待。。。

做生意都唔係咁做,一定唔會再考慮
2018-07-04
2018-07-02 292 瀏覽
煮野好求其。好多蛋殼碎食每擔 都有碎 吐番出黎加埋其他已經吞埋吐番d蛋殼都嫌煩之後仲滿心期待既滑蛋希望越大失望越大鞋得多又細份 比起另外著名冰室呢間得豬排ok魚塊硬 無味。雞排又硬過龍係得返豬排ok菠蘿包都好死死實實黎貨既好一般既一般不過已經心淡決定唔再幫親了特登咁遠水路黎失望啊環境又唔係咁求其係迫d 同好鬼熱佢有風扇不過都猛出汗人多 超熱建議早餐只選豬排果個蛋無味又多蛋殼包又唔好食仲有 佢凍飲用 外賣杯唔多美觀唔環保就算可能佢慳人手洗野但怪但波羅冰都外賣杯 就 核突d 囉杯野都唔平架都咁hea menu圖片果然信唔過 只供參考非常失望啊
煮野好求其。好多蛋殼碎
食每擔 都有碎
吐番出黎
加埋其他已經吞埋
吐番d蛋殼都嫌煩
之後仲滿心期待既滑蛋
希望越大失望越大
鞋得多又細份 比起另外著名冰室
呢間得豬排ok
魚塊硬 無味。雞排又硬過龍
係得返豬排ok

都咁hea
menu圖片果然信唔過 只供參考
非常失望啊

2018-07-02
$36 (早餐)
2018-02-06 743 瀏覽
之前有俾$100join咗個會員。食得比較密,而且每次食完都有優惠券。自從一個會籍過咗就少咗幫襯。今次見到有位,就入去食。叫咗呢個set。因為上次我記得叫個鷄扒係好死乾嘅……今次呢款有兩隻豬扒。我比較欣賞有層脆皮嗰塊。肉質比較鬆軟,加上層脆皮,幾好口感。相比塊乾煎豬扒,就肉質係太實太硬。要咬得辛苦啲。吾夠入味。個汁係番茄醬。我就覺得吾係咁夾。比較多水,未收乾得好理想。炒蛋係龍鳳嘅招牌野,食得多冇咩特別感覺,大概係我食到滑晒……
今次見到有位,就入去食。

叫咗呢個set。因為上次我記得叫個鷄扒係好死乾嘅……

相比塊乾煎豬扒,就肉質係太實太硬。要咬得辛苦啲。吾夠入味。
個汁係番茄醬。我就覺得吾係咁夾。比較多水,未收乾得好理想。

2018-01-21 462 瀏覽
週六假日 作為忙碌的城市人有時睡醒的時候 都已經是三點多的下午茶時間所以便隨便找個輕食 作為假日的開始路經洪爺的龍鳳冰室 便進去試試他一式一樣的套餐 其實並沒有很多選擇 所以就隨便點了黑魚子餐肉飯$62---------------------賣相外表非常吸引 看得出用了心機去裝飾但是吃入口的 始終是談味道 午餐肉脆邊是基本 不太油亦不太乾滑蛋亦做好滑蛋的本份但是主角黑魚子膚顯了是完全沒有靈魂的大配角作為基本的午餐是合格的只是沒有多的選擇
週六假日 作為忙碌的城市人

作為基本的午餐是合格的
只是沒有多的選擇
黑魚子餐肉飯
2018-01-20
1 分鐘 (堂食)
黑魚子餐肉飯
2017-11-12 572 瀏覽
woo. favours dish is series meat rice. a very Hong Kong style fast-food. 0 vegetables and having lot of meat.3 of us ,ordered and shared our lunch.fried chicken leg rice with egg omelette. soft and moist egg omelette and I like it.the sweet soy sauce also perfectly match with fried chicken leg. but over fried so the outer meat texture changed hard.next one is chicken wing soup spaghetti. taste average. the pineapple bun is too hard as well. reheated by oven and the bread too dry as well.the por

the pork next rice....taste shit ,very shit....

2017-09-24 631 瀏覽
平時lunch time都會經過呢間茶餐廳,終於有機會試吓啦!我喺12:15分到達,仲未需要等位餐廳裏面嘅裝修都係以懷舊為主題。食物種類反而幾新穎,唔係只得傳統茶餐廳嘅食物。聽講呢度最出名係炒蛋,而我自己就叫咗個常餐,試吓佢嘅炒蛋!菠蘿包唔算太鬆化,但味道係好嘅!我自己覺得個炒蛋偏鹹,有少少失望。雞翼係用佢哋秘製嘅醬汁去做,有啲似滷水雞翼。整體係唔錯嘅,但所有食物都係偏鹹,可能會適合比較重口味的你!

我喺12:15分到達,仲未需要等位

餐廳裏面嘅裝修都係以懷舊為主題。

食物種類反而幾新穎,唔係只得傳統茶餐廳嘅食物。

聽講呢度最出名係炒蛋,而我自己就叫咗個常餐,試吓佢嘅炒蛋!

菠蘿包唔算太鬆化,但味道係好嘅!
我自己覺得個炒蛋偏鹹,有少少失望。
雞翼係用佢哋秘製嘅醬汁去做,有啲似滷水雞翼。

2017-09-21 407 瀏覽
爆辣雞肶意粉配千層炒蛋 $58————————————係lunch時間真係度度都咁多人 呢間野都唔例外 但就係因為人多 所以所有野都速來速去🤦🏻‍♀️特登行到咁老遠黎食係因為之前見到有同事叫佢既下午茶大大份 好似好吸引咁決定一試🤔外面掛住好多明星相 原來間野係藝人林子善開既😳不過唔理邊個開 對我黎講食物質素最緊要😌☝🏻.1️⃣雞肶🐣上枱跟圖片一樣都係咁大隻 外層炸到脆一脆 食雞肶最開心梗係要用手拎起大啖大啖咁咬 不過作為淑女💃🏼 係眾目睽睽下 都係用番刀叉算😭不過個雞肶夠多肉同唔會乾 好易就切到d肉.2️⃣爆辣汁 就其實一點都唔爆辣 雖然一眼望落去d油紅色好似好辣 其實味道只有少少辣同甜甜地 個汁唔太濃 拎黎撈意粉食都唔夠喉呢😫.3️⃣千層炒蛋🍳講到招牌千層蛋咁威 等我仲期待今次發現咩隱世美食 其實係炒到d蛋幾層咁姐😂但d蛋都算滑既.食物質素可以 但以lunch黎講呢個價錢都唔算平 加上地方超迫((同後面個枱人🎶我們背對背擁抱 所以經過既話可以一試 唔洗特登食😂😂
爆辣雞肶意粉配千層炒蛋 $58

————————————
1️⃣雞肶🐣
不過個雞肶夠多肉同唔會乾 好易就切到d肉
2️⃣爆辣汁
3️⃣千層炒蛋🍳
2017-09-13 266 瀏覽
午飯時間, 到了龍鳳冰室吃飯。之前食過幾次, 覺得水準屬中上。雖然餐牌上有很多款式可供選擇, 但主要其實是雞/豬配炒蛋。今次我點了一客豬排配炒蛋飯, 有兩塊豬排, 很夠份量, 一塊是煎的, 另一塊是炸的, 再加上炒蛋, 可謂一次過滿足你三個願望。豬排質感很好, 鬆軟而不太淋, 而且味道亦不濃, 很適合想食茶餐廳但又想清清地的朋友一試。順帶一提, 每次光臨都發現員工會向我介紹入會的詳情及優惠, 雖然我沒打算入會, 但他們的努力, 很值得稱讚!

豬排配炒蛋飯
豬排配炒蛋飯
2017-06-16 498 瀏覽
幫公司做完野,行去睇下食乜好,入左這間店,叫了一個特餐,想由意粉改公仔麵,要加10元,痴線!咁梗係唔改。特餐炒蛋送上枱,凍的,無錯,係凍,少少暖都無。火腿也是從雪櫃拎出黎的。菠蘿包硬到好似微波爐翻叮幾次咁,但個包也是凍的,唔知放左幾耐。捱過左碟上嘅嘢,相比之下,個特色雞翼湯意粉算ok,無特別。這難吃的特餐仲要索價55元!一定無下次幫襯!睇見「龍鳳」都唔會入。呢間食店都叻,令到我呢個一向唔會寫食評的人特地開返個OpenRice Account黎劣評佢,好嘢!

2017-06-14
2017-05-30 344 瀏覽
星期六下午,寫字樓區冇乜好食,幫襯下呢間。餐牌上有好多邪惡之作,但應該冇格離間KFC咁邪啩。但真係好邪惡。西多。。。。最終,選擇了,全日早餐。睇相好吸引實物到了,出奇,像真度好高。52文,都。。。。唔算太過,話哂有魚子喎。抵死到三文有隔油花紙。一間高級茶記,服務態度幾好,乾淨。
,但應該冇格離間KFC咁邪啩。
但真係好邪惡。西多。。。。
最終,選擇了,全日早餐。睇相好吸引

實物到了,出奇,像真度好高。

52文,都。。。。唔算太過,話哂有魚子喎

抵死到三文有隔油花紙。

一間高級茶記,服務態度幾好,乾淨。
2017-05-20