好耐之前食過覺得都ok係份量少啲,但最近再食真係唔會再想黎。中午時分一個人叫咗lunch set 炸雞髀粿條套餐,好快上餐而且份量唔細,有湯有小菜,以為有驚喜。點知成個餐都係死鹹,炸雞髀鹹啲都情有可原,加咗肉燥嘅粿條湯底完完只得鹹味,一啲其他高湯嘅鮮甜都冇。小菜一樣,食完滿口大蒜味。食完成個晏晝狂飲水,真係唔推薦。午飯時間仲好多人係出面等,環境好逼好嘈,手機點餐只係有lunch set ,整體來講十分失望。

炸雞髀粿條餐
2022-10-05 17 瀏覽
再訪觀塘呢間台式店食吓台式小食,順便解一解鄉愁😆-🔸麻糬地瓜棒($56)平時食台灣小食多數都係食梅子地瓜條估唔到呢個配搭好好味喔😱咬落外面脆口內裡麻糬口感煙韌💕地瓜味濃郁香甜唔會好油膩呀👍🏻🔸台式烤香腸($32)呢款台式香腸唔算好多肥豬膏甜甜哋加埋蒜片一齊食充滿台灣風味呢!🔸澎湖花枝蝦餅($72)一碟有4塊,價錢唔算好平但真係好足料!咬落外層香脆食到入面有花枝粒同爽口蝦肉🐙🦐口感好豐富呀❣️🔸古早味魯肉飯($38)肉粒唔會切得太細👍🏻半肥瘦連埋豬皮,幾有嚼勁呀!米飯粒粒分明,質感煙韌撈勻醬汁同肉粒,好惹味喔😋
再訪觀塘呢間台式店
食吓台式小食,順便解一解鄉愁😆

🔸麻糬地瓜棒($56)
平時食台灣小食
多數都係食梅子地瓜條
估唔到呢個配搭好好味喔😱
咬落外面脆口
內裡麻糬口感煙韌💕
地瓜味濃郁香甜
唔會好油膩呀👍🏻

🔸台式烤香腸($32)
呢款台式香腸唔算好多肥豬膏
甜甜哋加埋蒜片一齊食
充滿台灣風味呢!

🔸澎湖花枝蝦餅($72)
一碟有4塊,價錢唔算好平
但真係好足料!
咬落外層香脆
食到入面有花枝粒同爽口蝦肉🐙🦐
口感好豐富呀❣️

🔸古早味魯肉飯($38)
肉粒唔會切得太細👍🏻
半肥瘦連埋豬皮,幾有嚼勁呀!
米飯粒粒分明,質感煙韌
撈勻醬汁同肉粒,好惹味喔😋
2022-10-05 16 瀏覽
📍龍鳳號 (觀塘)觀塘區真係好少餐廳有刨冰食🥲。放假下晝時間去試下鳳梨刨冰,估唔到會下午茶價,所有嘢食嘢飲都比起menu價平少少。✨寶島鳳梨刨冰$78嚟到先發現成座山咁高,兩個人都未必食得晒。冰刨得夠細夠綿滑。滿滿配料,啖啖都夠味。🍍鳳梨肉酸甜清新,食到尾都唔會覺得厭。✨燒仙草(熱)$34仙草口感滑溜,蜜味冇平時食到嘅咁重。芋圓、蕃薯圓大粒彈牙。番薯圓幾有蕃薯甜味😍🍠。✨芋泥鮮奶$34芋泥份量好多!口感綿密,甜度啱啱好。✨屏東柑桔檸檬(凍)$22清新潤喉,少少酸味幾清新。📍龍鳳號 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
📍龍鳳號 (觀塘)

✨寶島鳳梨刨冰$78

✨燒仙草(熱)$34

✨芋泥鮮奶$34
芋泥份量好多!口感綿密,甜度啱啱好。

✨屏東柑桔檸檬(凍)$22
清新潤喉,少少酸味幾清新。

📍龍鳳號 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
2022-10-04 17 瀏覽
台灣野係我all time favourite, 出名少少既我都會去試, 而魯肉飯咁signature一試便知間野龍與鳳😌古早味魯肉飯 $38用左五花肉+肉粒+台灣珍珠米, 五花夠肥夠腍有油香, 肉粒肉碎就瘦啲肉味好出, 所以兩者夾埋就超形成最佳魯肉飯口感👍🏻大腸麵線 $42大腸勁粗切片上鋪面, 浸左個湯再食熱辣辣, 腸中清得好乾淨, 我食到既只豬腸香但唔臊, 腸唔會太鹹麵線幼身但唔會碎濕濕, 整體高質😋宜蘭蔥肉煎餅(5件)$48佢外型比我想像中脹卜卜, 好似煎堆🤣 一咬開爆肉汁仲好香蔥味

古早味魯肉飯 $38

大腸麵線 $42

宜蘭蔥肉煎餅(5件)$48
2022-10-04 32 瀏覽
╭ 龍鳳號 ╮⚐ #觀塘美食龍鳳號相信返開觀塘嘅朋友一定識,立足喺人來人往嘅觀塘區,見證唔少餐廳從開張到結業,龍鳳號依然不倒,其實原因都好明顯,因為真係好食囉!每次嚟必點嘅古早味魯肉飯,咁多年都keep到呢浸「台灣除」,魯肉個汁底濃厚但唔死咸,帶有微微香料味,魯肉入味得嚟又肥瘦適中口感香嫩!另一最愛係 #麻油雞,雖然麻油香唔算好濃但酒味好搶戲,好啱我呢個無酒不歡嘅人而且非常下飯而且!另外小食質素都唔執輸,刈包虎咬豬好有行夜市嘅感覺,另外新菜色 #蔥肉捲 都好有驚喜!而食台灣嘢我覺得開心係咩,就係可以一次過叫埋個甜品,仙草凍雖味道正常發揮,唔算好有驚喜,但對於口痕想順便deal個甜品嘅朋友嚟講尚算冇伏嗌得過!‑ ‒ –⋄ 蔥肉捲 ⁴ ⁶⋄ 虎咬豬(刈包) ³ ⁶⋄ 古早味魯肉飯 ³ ⁸ ⋄ 砂鍋麻油雞 ⁸ ⁸⋄ 仙草凍 ⁴ ² ⋄ 古祖味冬瓜茶‑ ‒ –

╭ 龍鳳號 ╮⚐ #觀塘美食

⋄ 仙草凍 ⁴ ²
⋄ 古祖味冬瓜茶

‑ ‒ –
2022-10-03 20 瀏覽
龍鳳號係我其中一間好鍾意嘅台灣餐廳🍴因為佢呢度嘅小食非常之地道😇特別推介以下:🔅肉燥乾拌麵唔會好油膩調味啱啱好 會忍唔住一啖有一啖咁食🔅鹽酥雞佢揸得同台灣差唔多一模一樣味道好惹味香脆🔅麻糬地瓜棒食落去口感煙煙韌韌 而且地瓜味道香濃#

特別推介以下:

食落去口感煙煙韌韌
而且地瓜味道香濃

#
2022-10-02 22 瀏覽
今次食觀塘另一間台灣菜 - 龍鳳號🐉聽朋友講過lunch set性價比高,我地假日去冇set但樣樣都好有份量👍🏻要share食先得唔怪得餐廳由我地坐低到走,都keep住差唔多滿座🥢古早味魯肉飯🍚 ($38)見門口招牌寫住「古早味魯肉飯」就即刻叫五花肉🐷肥肥地,醬汁調味適中撈埋飯一齊幾好食👍🏻仲好大碗,兩個人share一碗都夠🥢台式烤墨汁香腸 ($42)烏卒卒嘅香腸幾香墨魚味🦑伴碟有半碟蒜片🧄夾埋香腸一齊食好香口,但就會少少蓋過墨汁嘅味道🥢鹽酥雞 ($42)鹽酥雞炸到脆卜卜雞肉🐤都嫩滑,加埋九層塔同蒜粒一齊食好夾👍🏻🥢滷大腸 ($42)🐷大腸超大份,滷得入味唔會好鹹肉質軟腍,入面嘅脂肪都清得好乾淨,唔會有油膩膩嘅感覺🧋芋泥鮮奶 ($42)芋泥軟綿綿,唔會太甜同燕麥奶🥛一齊飲好滑👍🏻
今次食觀塘另一間台灣菜 - 龍鳳號🐉
聽朋友講過lunch set性價比高,我地假日去冇set
但樣樣都好有份量👍🏻要share食先得
唔怪得餐廳由我地坐低到走,都keep住差唔多滿座

🥢古早味魯肉飯🍚 ($38)
見門口招牌寫住「古早味魯肉飯」就即刻叫
五花肉🐷肥肥地,醬汁調味適中
撈埋飯一齊幾好食👍🏻
仲好大碗,兩個人share一碗都夠

🥢台式烤墨汁香腸 ($42)
烏卒卒嘅香腸幾香墨魚味🦑

🥢鹽酥雞 ($42)
鹽酥雞炸到脆卜卜
雞肉🐤都嫩滑,加埋九層塔同蒜粒一齊食好夾👍🏻

🥢滷大腸 ($42)
🐷大腸超大份,滷得入味唔會好鹹
肉質軟腍,入面嘅脂肪都清得好乾淨,唔會有油膩膩嘅感覺

🧋芋泥鮮奶 ($42)
芋泥軟綿綿,唔會太甜
同燕麥奶🥛一齊飲好滑👍🏻
2022-10-01 98 瀏覽
今次下午茶時段同朋友黎到中海日升中心既龍鳳號食台灣菜。餐廳的裝飾具有特色,懷舊,夠霸氣。除左用QRCODE下單,亦會提供餐牌。原來下午茶時段的價錢與MENU 不同,有八折的優惠。外賣自取則有85折優惠。咁都真係好抵食。而且份量真係極大份。今次叫左以下的食物1.鹽酥雞( $34)熱辣辣的鹽酥雞炸得酥脆,粉漿不算太厚,加埋九層塔同蒜,香口。份量真係勁勁勁多,食極都食唔哂,最後要打包2.古早味滷肉飯($30)五花肉肉質感軟淋,醬汁可選少汁,但我呢D 當然不會叫少汁。正常份量的汁是可以令啖啖飯都充滿醬汁。飯量下次應該要叫少飯,3.龍鳳豆花( $42)有芋圓食,當然要試埋甜品。豆花香滑,配上好多的甜甜的紅豆和綠豆、以及煙煙韌韌的手工芋圓和地瓜圓。但想食埋珍珠,所以加$6 就可以有珍珠,原來比多半碗珍珠你,嘩,真係一點都不吝嗇。4.香茅青檸薑蜜($22)5.青檸百香果($22)最後仲叫左兩杯樽仔飲品。
今次下午茶時段同朋友黎到中海日升中心既龍鳳號食台灣菜。

餐廳的裝飾具有特色,懷舊,夠霸氣。

除左用QRCODE下單,亦會提供餐牌。

原來下午茶時段的價錢與MENU 不同,有八折的優惠。

外賣自取則有85折優惠。

咁都真係好抵食。而且份量真係極大份。

今次叫左以下的食物

1.鹽酥雞( $34)

份量真係勁勁勁多,食極都食唔哂,最後要打包

鹽酥雞

2.古早味滷肉飯($30)
古早味滷肉飯

五花肉肉質感軟淋,醬汁可選少汁,但我呢D 當然不會叫少汁。
古早味滷肉飯

3.龍鳳豆花( $42)
有芋圓食,當然要試埋甜品

龍鳳豆花

4.香茅青檸薑蜜($22)
5.青檸百香果($22)
最後仲叫左兩杯樽仔飲品。

2022-10-01
2022-10-01 20 瀏覽
好耐無嚟龍鳳號啦🤗早排同朋友講起 有啲掛住 所以就約埋一齊嚟食 質素都係冇變 同以前一樣咁好食🥢難怪一直咁受歡迎我鍾意呢度啲嘢食 全部可以單點 價錢又唔貴 可以叫多幾款嚟食😛坐低就用QR code落單喇▪️古早味魯肉飯▫️惹味肉燥湯板條呢度嘅飯麵望落細細碗 食落就發現都幾有份量🍚招牌魯肉飯用咗五花肉同肉粒 好足料 啖啖肉有口感 調味亦啱啱好 濃郁但唔會太鹹 啲汁足夠拌勻成碗飯🐷而湯板條係我至鐘意嘅闊身嘅麵條 拌有肉燥同香蔥+蒜泥 食落夠晒香▪️黃金香酥排骨好大塊排骨啊😍炸得幾靚 唔會太油膩 外皮夠薄夠酥脆 成塊得一條大骨 所以都係啖啖肉 即叫堲炸 上枱時熱辣辣仲好juicy▫️台式烤香腸比想像中大份 坊間一份多數只得一條腸切片🥓呢度一定唔止 仲好有誠意配埋蒜蒜 跟足台灣正宗做法 口味夠晒地道▪️醬燒茄子色香味俱全🍆茄子軟稔 配埋面頭嘅肉碎同醬油 她逽味▫️阿里山烏龍茶▪️珍珠奶茶飲品係店舖每日鮮制 烏龍茶嘅茶味香而不澀☕️珍珠奶茶選用燕麥奶 唔會太甜 珍珠亦都好煙靭🧋

▪️古早味魯肉飯
▫️惹味肉燥湯板條
▪️黃金香酥排骨
▫️台式烤香腸
▪️醬燒茄子
色香味俱全🍆茄子軟稔 配埋面頭嘅肉碎同醬油 她逽味
▫️阿里山烏龍茶
▪️珍珠奶茶
🇹🇼|龍鳳號|本身想食阿元來了,不過實在太多人等,所以轉場去食龍鳳號。見佢主打古早味魯肉飯,所以都抱好大期望🙂而且仲係小店,好值得支持!!· 古早味魯肉飯 ($38)五花肉肥瘦比例剛好,煮得好入味好淋,仲要佢用咗珍珠米🍚好好食。而且呢個價錢,真係無諗過咁大碗,必食👍🏻·滷水拼盤 ($78)拼盤入面有蛋、豆腐、豬大腸、豬耳,滷得最入味嘅係豬大腸,食落又唔會太肥太油,仲覺得幾香。蛋、豆腐同豬耳都唔係好入味😢·鹽酥菇 ($42)份量真係好足!!! 啲菇炸完仲好多汁,炸粉又唔會好厚,食落一啲都唔膩🍄🍵我哋叫咗枝阿里山烏龍茶 HK$ 28🍨甜品就叫咗燒仙草 HK$ 42 仙草都唔錯但係對芋圓就有啲失望😔因為食落唔煙韌,仲有粉粉哋嘅感覺,希望下次個水準會好啲💖
🇹🇼|龍鳳號|

· 古早味魯肉飯 ($38)

·滷水拼盤 ($78)

·鹽酥菇 ($42)

2022-09-25 56 瀏覽
叫咗四樣嘢加咗個飲品擔仔麵 刈包 鹽酥杏鮑菇 滷水豬腸擔仔麵普通麵一半都冇食完好似冇食咁🫠🫠🫠可能食完第一比較失望 第二樣嘢嚟嘅時候反而有驚喜杏鮑菇啱啱炸起 夠熱夠酥 仲要$30性價比極高🥰🥰🥰🥰🥰當然本人比較鍾意食菇而且佢又整得唔錯刈包食落都唔錯 但係食到最後個汁好搶 成個口都係得返浸醬斗味 反而本身個包香軟比汁破壞咗 可以少啲汁 會好啲最後份滷水豬腸 又係大大份 可能平時食開台灣嘢比較細份所以叫咗好多樣小食 食到最尾有少少食唔晒😅😅😅但係味道唔錯中規中矩
叫咗四樣嘢加咗個飲品

鹽酥杏鮑菇
刈包
滷水豬腸
鹽酥杏鮑菇
龍鳳號🏮秘製炸大雞腿💲4️⃣6️⃣有椒鹽味 幾滑同幾大舊 但唯一嘅唔好處就係咬到中間舊雞會冇乜味 ⚠️女生注意同心儀對象一齊就唔好叫呢個 會儀態盡失🍗麻糬地瓜棒💲5️⃣6️⃣新鮮炸起熱辣辣 好煙韌 有少少似地道台式地瓜球 有濃濃嘅地瓜味🍠 味道有少少單調 但佢可以中和返膩嘅感覺 不過一叫要叫8條 偏多 好Q飽古早味魯肉飯💲3️⃣8️⃣同係岀面餐廳有少少唔同 啲豬腩肉唔會太肥膩 入味 啲肉同肉汁多 夠撈飯😋惹味肉燥湯板條💲4️⃣2️⃣肉燥令整個湯底變得好濃味 🍜啲板條好滑有少少似陳村粉 而且比較吸湯 不過有偏碎 黑糖冬瓜茶💲2️⃣8️⃣黑糖味濃得來唔會太甜👍🏻 可惜冬瓜茶味道不太出 不過都有消滯解膩既作用 整體味道偏淡🤔<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻👍🏻<><> <><> <><
龍鳳號🏮

• 秘制炸大雞腿
  • 麻糬地瓜棒
  • 魯肉飯
2022-09-19 110 瀏覽
龍鳳號每次諗唔到食咩就一定去食台灣野~呢間都成日聽同事介紹今日就去試下叫左個滷肉飯同湯 (唔太記得個名)啲滷肉算煮得幾好食肥瘦岩岩好 餸飯一流個湯都幾足料 幾香口 但隻味未必係個個都中意整體性價比都算合理
龍鳳號

每次諗唔到食咩就一定去食台灣野~
呢間都成日聽同事介紹
今日就去試下
叫左個滷肉飯同湯 (唔太記得個名)
啲滷肉算煮得幾好食
肥瘦岩岩好 餸飯一流
個湯都幾足料 幾香口 但隻味未必係個個都中意
整體性價比都算合理
2022-09-15 140 瀏覽
再次去到觀塘嘅 #龍鳳號 #Longfenghao 之前食過覺得唔錯嘅台灣菜🇹🇼鹽酥雞炸得好香脆 加埋九層塔同蒜嘅香味好夾 一齊更加香口 而且好大份 一齊share就岩哂麻糬地瓜棒外面脆 咬落煙韌 充滿地瓜嘅香甜惹味肉燥乾拌麵一如既往地好食 肉燥香得黎唔會太油膩🤤

麻糬地瓜棒外面脆 咬落煙韌 充滿地瓜嘅香甜

惹味肉燥乾拌麵一如既往地好食 肉燥香得黎唔會太油膩🤤

2022-09-13 36 瀏覽
一行8人夜晚8點半搵野食,有人介紹呢間可以一試,打電話問有冇位,見有位即刻衝過去了。餐廳藏身於商業大廈入邊,要啲時間先可以搵到。我哋隨便叫咗10幾樣菜,大家share一齊食。但我依家最主要想講幾樣嘢。綜合黑白切 4/5有唔同嘅豬內臟嘅部位,例如係生腸大腸豬響喉豬潤,豆腐豬腩肉等,佢特別配製既肉汁十分之美味,好啱送飯。佢哋表示內臟十分之爽脆唔似食緊內臟。龍鳳珍珠奶茶刨冰 4.5/5將珍珠奶茶變成刨冰,啡色嘅奶蓋配上珍珠,每一啖冰都係奶茶味,每一啖咬落去都係溶化嘅奶冰。又大碗,賣相一流,只要唔介意佢係卡路里,一定會成碗食晒。寶島鳳梨刨冰 4/5呢個相對比較酸,因為有菠蘿嘅果肉,仲有啫喱爆爆珠,酸酸甜甜,但係刨冰相對比較淡味,但係同樣地都係大大碗又可以大家一齊share食。台式烤香腸 4/5比較多肉汁,加埋蒜片一齊食味道更加提升,刺激得黎又香口。地點:要行入去一間商業大廈入邊再上兩層樓,唔熟觀塘可能要啲時間先可以搵到。環境:可能時間比較夜,冇乜其他嘅客人,大家都坐得十分舒服又唔會覺得太壓迫。但係餐枱比較矮,膝頭哥會頂到枱底。價錢:平均每人$150,食到台灣嘅餸菜又有甜品,完全接受。服務:送甜

綜合黑白切 4/5

綜合黑白切

龍鳳珍珠奶茶刨冰 4.5/5

龍鳳珍珠奶茶刨冰

寶島鳳梨刨冰 4/5

寶島鳳梨刨冰

台式烤香腸 4/5

比較多肉汁,加埋蒜片一齊食味道更加提升,刺激得黎又香口。
台式烤香腸

地點:

環境:

價錢:

平均每人$150,食到台灣嘅餸菜又有甜品,完全接受。

服務:

甜品送食物時,見我哋一行八人都會立刻送上小碗俾我哋share,10分好。
綜合黑白切
龍鳳珍珠奶茶刨冰