餐廳: 龍點心 (軒尼詩道)
資訊:

2022-12-31 66 瀏覽
點心平均$40一碟 印象最深係黑椒金錢肚鳳爪 只有一舊肚 2隻鳳爪 索價$42+燒賣大粒 但有粉味 黑松露餃只有黑松露味沒有吃到其他味道黑金流沙包 一般出面拎貨仲食左蝦餃 墨魚卷 蝦多士 紅米腸沒有一款,令我覺得特別驚艷中規中矩
點心平均$40一碟 印象最深係黑椒金錢肚
鳳爪 只有一舊肚 2隻鳳爪 索價$42+
燒賣大粒 但有粉味
黑松露餃只有黑松露味沒有吃到其他味道
黑金流沙包 一般出面拎貨
仲食左蝦餃 墨魚卷 蝦多士 紅米腸
沒有一款,令我覺得特別驚艷
中規中矩
2022-12-30 48 瀏覽
新派點心🥟龍點心好耐無更新食好西🤣🇭🇰今次決定去試下新派fusion 點心🥟一改茶樓酒樓嘅風格 龍點心用咗紅藍色同霓虹燈招牌裝潢🚦但餐具又保留住中方特色 圓圓的茶壺同淺綠色嘅碟碗都好有特色!我地兩個人叫咗五個點心仲有一湯一飲品🤫超飽大家自己衡量🤣🏮一龍大滿足包括六款點心酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子🍑上菜嘅時侯其實好有霸氣用嚟打卡一流,每一樣點心都好好食好足料,基本上佢嘅所有材料就係寫晒喺佢嘅點心名上邊完全食得出嚟🍄松露野菌晶瑩餃紫色嘅外皮好吸晴,松露唔會蓋住肉味係淡淡嘅香,可以細細地一口過😌⚫️黑金流沙包咸香嘅流沙唔會過甜,包皮好鬆軟,記得要趁熱食啊!🐄燒汁肥牛腸粉🤣肥牛唔係平時打邊爐薄切嗰一種,而係有少少牛小扒嘅感覺~牛肉本身好香,再加埋香滑腸粉同以燒汁代替豉油👍🏻好吃~🦐鳳尾蝦多士除咗表面上面有隻蝦,多士加入咗少少蝦餃去炸,不過略嫌有少少油🥠🍲羊肚菌燉水鴨係非常足料嘅燉湯!好甜好濃,水鴨燉到冧唒入口即融!🍾山楂蜂蜜梳打除咗飲茶之外,呢度另外都有梳打同埋酒精飲品提供👍🏻整體都有少少甜山渣味比較唔特出,下次可以試吓另一隻口味!📍 龍點
新派點心🥟龍點心

我地兩個人叫咗五個點心仲有一湯一飲品🤫超飽大家自己衡量🤣

🏮一龍大滿足

🍄松露野菌晶瑩餃

⚫️黑金流沙包
咸香嘅流沙唔會過甜,包皮好鬆軟,記得要趁熱食啊!

🐄燒汁肥牛腸粉

🦐鳳尾蝦多士

🍲羊肚菌燉水鴨
係非常足料嘅燉湯!好甜好濃,水鴨燉到冧唒入口即融!

🍾山楂蜂蜜梳打

📍 龍點心
🗺軒尼詩道216-218號地下A&B舖

#龍點心 #點心 #新派點心 #原創點心 #港式 #灣仔 #觀塘
1K
飲茶再不只與「老土」扣上關係,新派點心顛覆傳統印象,今次我就來到新式點心專門店 - 龍點心灣仔分店,品嚐新舊交替的手工美點。內裡面積雖不大,但裝潢採用卡通化的古代茶居設計,用色鮮明,洋溢著時尚復古氣息。風格有別於一般傳統點心店,牆身特意採用了馬賽克磚、霓虹招牌等,營造年輕化的朝氣氛圍。餐牌以新鮮即製的中式點心作招徠,保留了製作茶點的手藝,透過賣相、食材、味道注入新元素。茶錢每位收費 $10。新派創意展現粵式點心無限的可塑性,不走尋常路,突破固有框框。龍餃子 $46一籠就有四款不同口味的蒸餃:筍尖蝦餃皇,蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳳眼餃及松露野菌晶瑩餃,色彩繽紛,帶來悅目的視覺效果。餃皮口感柔韌,筍尖蝦餃是經典款式,蟹粉菠菜香蝦餃粒粒脆感爆開鹹鮮滋味,酸菜魚鳳眼餃酸辣醒胃,素食的松露野菌晶瑩餃散發馥郁菌香。懷舊燒賣 $38燒賣用鮮蝦、豬肉手打成餡料,質地扎實富含肉汁。蝦肉與豬肉比例掌握得宜,嘗得到肉餡的香和蝦肉的鮮。炸饅頭豬柳漢堡 $46以美國豬柳漢堡為藍本,轉用中式炸饅頭代替,mini burger 吃得更衛生方便。饅頭炸得金黃酥脆,夾著豬柳扒、芝士、洋葱和特製醬汁,中西合璧卻完全不帶半點

茶錢每位收費 $10。
茶錢

龍餃子 $46

懷舊燒賣 $38

燒賣用鮮蝦、豬肉手打成餡料,質地扎實富含肉汁。
懷舊燒賣

蝦肉與豬肉比例掌握得宜,嘗得到肉餡的香和蝦肉的鮮。

懷舊燒賣

炸饅頭豬柳漢堡 $46

炸饅頭豬柳漢堡

饅頭炸得金黃酥脆,夾著豬柳扒、芝士、洋葱和特製醬汁,中西合璧卻完全不帶半點違和感。

脆脆富貴紅米腸粉 $48

紅米腸粉顏色鮮艷搶眼,即點即蒸熱辣辣,入口滑溜。

脆脆富貴紅米腸粉

內裡包裹著蝦仁和脆脆,香脆之餘又爽彈,一口就有多重層次。

肉鬆馬拉糕 $36

馬拉糕是傳統舊式做法,表面撒滿蓬鬆鹹香的豬肉鬆,口感鬆軟香綿富空氣感。

拉絲菠蘿包 $36

菠蘿包可說是港式麵包中的經典表表者,外皮脆口,麵包質地軟糯。

拉絲菠蘿包

鹹食菠蘿包甚有新鮮感,中間注入軟滑的牽絲芝士。

拉絲菠蘿包

就連甜品賣相都緊貼相機先食的潮流,尤其適合打卡。

甜品

豆腐布丁 $26

皇牌自家製甜品外型精緻,豆香味濃的幼滑豆腐揉合西式布丁,甜度不高。

豆腐布丁

紅豆沙奶蓋 $28

以楓葉點綴造型優雅,清甜的紅豆沙中滲出一股淡淡的果皮香,頂層的奶蓋令口感更綿密順滑。

紅豆沙奶蓋

聖誕剛過不久,轉眼間農曆新年又將至,龍點心推出手工製作應節賀年糕點,門市訂購更享有早鳥優惠價。

金玉滿堂馬蹄糕軟、滑、爽、韌兼備,如意吉祥蘿蔔糕煎得香口,足料有口感。

如意吉祥蘿蔔糕
題外話/補充資料: 門市訂購賀年糕點享有早鳥優惠價
2022-12-28
豆腐布丁
2022-12-29 52 瀏覽
同屋企人經過見到呢間門面幾有氣勢嘅新派點心店,平時唔肯食夜晚食點心驚佢哋都忍唔住要試吓。*茶水 每位$10*《 黑金流沙包 💲38 》熱烘烘食最鬆軟、最有流心效果,奶黃餡唔會太甜。《 一籠大滿足(六隻)💲62 》峰每走點心都特別,所以叫一氏就可以滿足六個願望,分別有“酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃王、松露惹菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣"。平時嘅桃子餡會係蓮蓉,呢款就用上豌豆,微甜香滑都唔錯;燒賣中間用上鹹蛋黃都係第一次食到,味道幾夾;賣相紫藍色嘅松露惹菌晶瑩餃岩晒素食人士,餡料好香~《 龍躉球蒸飯💲76 》魚肉大塊厚肉,口感滑嫩,魚皮彈牙煙韌有膠質,鮮味十足,配上砵仔飯美味無窮,不過飯有點乾。《 籠燒賣(四隻)💲42 》分別有"懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣"。四款燒賣都好味,牛肉燒賣微辣開胃、龍蝦燒賣滋味彈牙、鵪鶉蛋燒賣有滷水香~《 一口鹹水角(四粒)💲36 》的的式式好可愛一口一粒,一啲都唔油膩,外層脆卜卜,內層魚香茄子,惹味可口,四粒真係唔夠喉~《 拉絲菠蘿包(三個)💲38 》新鮮出爐熱辣辣,包身鬆軟回彈,拉絲好吸引~入口有咸芝香,又有菠蘿皮

*茶水 每位$10*

《 黑金流沙包 💲38 》
熱烘烘食最鬆軟、最有流心效果,奶黃餡唔會太甜。

《 一籠大滿足(六隻)💲62 》

《 龍躉球蒸飯💲76 》

《 籠燒賣(四隻)💲42 》

《 一口鹹水角(四粒)💲36 》

《 拉絲菠蘿包(三個)💲38 》
新鮮出爐熱辣辣,包身鬆軟回彈,拉絲好吸引~
入口有咸芝香,又有菠蘿皮嘅甜味同酥脆~

三個人,每人埋單比$120,平過喺酒樓食點心,啲點心好味又特別啲,下次嚟試吓燉湯先。
2022-12-28
2022-12-28 20 瀏覽
今日同朋友係灣仔食飯我地都想搵個地方坐耐d慢慢食聚舊之後俾我地經過見到呢間新式點心店裝修有格調地方闊落就決定入去試下餐牌好多選擇,有傳統亦有新派改良款式全部都好吸引馬拉小籠包小籠包蒸到熱辣辣咬開內裡肉汁滿瀉肉味好香,外包夠薄食落唔會覺得厚成個感覺好滿足荀尖蝦餃皇蝦餃皮薄餡靚有原隻大蝦係入面啖啖肉另外配上辣椒油好惹味龍蝦汁墨魚燒賣燒賣爆汁我都係第一次見!有埋提醒爆汁咬開肉汁湧出黎,好震撼大澳蝦醬鮮魷卷炸得剛好,外脆內軟鮮魷既鮮味同蝦醬好夾好新穎既配搭有驚喜!燒汁肥牛腸粉用肥牛有濃郁既油香腸粉夠薄得黎煙韌口感好好
今日同朋友係灣仔食飯
我地都想搵個地方坐耐d慢慢食聚舊
之後俾我地經過見到呢間新式點心店
裝修有格調地方闊落就決定入去試下

餐牌好多選擇,有傳統亦有新派改良款式
全部都好吸引

有原隻大蝦係入面
啖啖肉

另外配上辣椒油好惹味

龍蝦汁墨魚燒賣

燒賣爆汁我都係第一次見!
有埋提醒爆汁
咬開肉汁湧出黎,好震撼

炸得剛好,外脆內軟

用肥牛有濃郁既油香
腸粉夠薄得黎煙韌
口感好好
2022-12-22 38 瀏覽
灣仔新開左一間點心專門店,係手工現做,保留到傳統特色味道外,都有好多創新嘅款式~簡直係港式Fusion 點心😆 而且食物質素好高,真材實料,真係性價比好高‼️👍🏻👍🏻👍🏻淮杞螺片燉竹絲雞一盎燉湯真係超足料‼️而且感覺啲湯燉咗好耐,湯嘅色澤好想食而且好入味,係一款清甜回甘,實才實料嘅燉湯👍🏻冬天真係要叫返碗💕你好咁快食飯啊呀嘛一龍大滿足包括酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣~賣相好精緻,每款都好有特色,感覺好似開盲盒🤣一次過可以食晒特色點心,真係幾抵食😋😋😋食得辣嘅推介酸菜魚鳳眼餃,酸辣口味令人上癮💕龍燒賣入面有懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣及滷水鵪鶉蛋燒賣,真係估唔到原來燒賣都可以咁多變化‼️每款都真材實料,塞滿晒肉,惜才都幾高質👍🏻值得一試‼️龍躉球蒸飯肥美嘅龍躉,魚皮有厚厚嘅膠質,魚味濃郁😋龍躉嘅份量都幾多,配料有木耳、蟲草花及青菜等等,吸滿龍躉精華,配返食超正👍🏻炸饅頭豬柳漢堡炸饅頭超脆超鬆軟‼️係中西合璧嘅Fusion廿菜式,用咗中式嘅炸饅頭包裹芝士、豬柳及沙律✨一口咬晒佢哋感覺真係超級match,慢慢會淡出豬柳嘅油香👍🏻感覺比一般

一龍大滿足

龍躉球蒸飯

炸饅頭豬柳漢堡
炸饅頭超脆超鬆軟‼️係中西合璧嘅Fusion廿菜式,用咗中式嘅炸饅頭包裹芝士、豬柳及沙律✨一口咬晒佢哋感覺真係超級match,慢慢會淡出豬柳嘅油香👍🏻感覺比一般burger更加好食😋

脆脆富貴紅米腸粉
紅米腸粉配大蝦和豬肉餡~腸粉同肉餡之間包左一層脆脆,口感好豐富👍🏻內餡爽甜彈牙,中層脆卜卜,外層滑溜✨的確幾特別,而且仲配咗三款醬汁,可以根據口味搭配😆

最後仲見到佢出咗啲賀年糕點✨今個月訂購仲可以以早鳥優惠價買~
這間龍點心的點心超有創意,而且裝修好創新,佢嘅團隊秉承了匠心手藝,傳承創新嘅品牌理念,推出了很多新穎又好食嘅點心🤩一龍大滿足有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃王、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣呢一籠係必叫😚😚入面有最招牌的點心😋😋😋唔誇張,一人叫一籠都係好值得😉配搭新奇,而且味道超正,最推介酸菜魚鳳眼餃,真係好似食酸菜魚🤣🤣🤣🤩龍餃子🥟蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃王、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃🤩龍燒賣有麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪春蛋燒賣、懷舊燒賣我最鍾意食麻辣牛肉燒賣,配搭超夾,又創新☺️☺️🤩羊肚菌牛肉球有好大舊羊肚菌喺上面😍😍原來羊肚菌配牛肉係咁夾😗😗🤩脆脆富貴紅米腸粉超有驚喜!外皮非常滑,入面包裹脆脆的外層,口感超豐富😝😝🤩一口鹹水角入面係竟然有魚香茄子😚😚脆卜卜,顏色又靚🥰🥰🤩拉絲菠蘿包好得意呀☺️☺️懷舊港式菠蘿包竟然咁有創意!入面芝士!仲要熱辣辣可以拉絲🥹🥹🥹

🤩一龍大滿足

🤩龍餃子🥟
蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃王、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃

🤩龍燒賣
有麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪春蛋燒賣、懷舊燒賣
我最鍾意食麻辣牛肉燒賣,配搭超夾,又創新☺️☺️

🤩羊肚菌牛肉球
有好大舊羊肚菌喺上面😍😍原來羊肚菌配牛肉係咁夾😗😗

🤩脆脆富貴紅米腸粉
超有驚喜!外皮非常滑,入面包裹脆脆的外層,口感超豐富😝😝

🤩一口鹹水角
入面係竟然有魚香茄子😚😚脆卜卜,顏色又靚🥰🥰

🤩拉絲菠蘿包
2022-12-21 56 瀏覽
呢間龍點心係灣仔新開冇耐 每個禮拜行過都心郁郁想試 今日終於要試啦🤭龍點心主打創新點心 唔知邊款岩食 就叫左籠「一籠大滿足」😍成籠點心顏色繽紛 有別於傳統點心 一籠6款點心 分別係酸菜魚鳳眼餃 蟹粉菠菜香蝦餃 筍尖蝦餃皇 松露野菌晶瑩餃 鹹蛋黃墨魚燒賣 碗豆桃子 酸菜魚鳳眼餃就最岩我口味 泡椒香氣係口裡面化開😋😋另外叫左份睇名就好創新既「脆脆富貴紅米腸粉」紅色腸粉皮包住炸網面米紙春卷 裡面包住滿滿既蝦肉豬肉 口感非常豐富 外面軟林林 中間脆卜卜 裡面熱辣辣 可以跟自己喜好沾豉油/麻醬/泰式醬比較傳統啲既點心就叫左黑金流沙包 但略嫌唔夠蛋黃香 同埋一口豆腐 入口即化仲要熱到燙口 正🫶🏻🫶🏻

2022-12-18 246 瀏覽
睇openrice見到人有荷花酥食,一直都想試,所以專程黎灣仔食🤪不過原來餐牌冇荷花酥🥹希望遲啲有得揀茶位$10/位🥢龍餃子🥟$46 一籠有齊四款餃,筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃比較特別嘅酸菜魚餃味道較辣,好似真係食緊酸菜魚咁🤣藍色嘅松露餃入面包左幾種菇類,出面少見🥢龍燒賣🥡$42 見鋪頭都推介,同樣一籠有四款,包括懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣,出面一定食唔到咁多特色野,滷水蛋燒賣直頭將普通鵪鶉蛋燒賣升左lv,味道更加濃郁;麻辣牛肉燒賣味道就係辣嘅牛肉球,唔算太辣,OK🥢脆脆富貴紅米腸粉🦐$48 份量有6件,都幾多,仲配有豉油、甜辣醬同麻醬三款,三款都有唔同風味,腸粉特別用左紅米整,顏色吸引,入面包住脆脆嘅蝦肉卷,食得出好有心思🥢炸饅頭豬柳漢堡🍔$46 呢個簡直係極邪惡,饅頭開左邊先炸,兩邊都炸到金黃香脆,入面包住豬柳同芝士,幾有gimmick,特別🥢一口鹹水角🧆$36圓碌碌好似魚蛋咁🤣一啖一件,又橙又綠,賣相已經好colouful即刻相機食先,同平時嘅咸水角差唔多,仲有啲炸豆伴碟👍👍🥢大澳蝦醬鮮魷卷🦑$52外面炸左一層蜂巢脆皮,口

茶位$10/位

🥢龍餃子🥟$46

🥢龍燒賣🥡$42

🥢脆脆富貴紅米腸粉🦐$48

🥢炸饅頭豬柳漢堡🍔$46

🥢一口鹹水角🧆$36

一口鹹水角

🥢大澳蝦醬鮮魷卷🦑$52
外面炸左一層蜂巢脆皮,口感薄脆,鮮魷大大粒,蝦醬味就唔算大突出,不過夠香口

🥢肉鬆馬拉糕🥧$36
一黎到已經聞到勁香,馬拉糕口感鬆軟,表面鋪滿咸香嘅肉鬆,咪道出奇地夾,推介🌟

肉鬆馬拉糕

主打都係一啲新派特色點心,造型同設計都幾有心思,聽到隔離枱食完都不停大讚,可以帶屋企人黎試下!

一口鹹水角
2022-12-13 547 瀏覽
食點心都可以加啲心思 ❤️每款點心都係咁精緻 咁賞心悅目觀塘龍點心終於開咗分店 新店喺灣仔嘢食依然咁有水準 因為食咩都食下所以點左一龍大滿足 只係$62就有六款美點有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆壽桃同鹹蛋黃墨魚燒賣 真係包羅萬有 佢哋每款都有唔同嘅特色 唔同嘅質感酸菜魚鳳眼餃食落去辣辣地幾特別 豌豆壽桃外形有點迷彩顏色壽桃裏面有蜿豆蓉同椰漿 食落去軟腍腍暖笠笠 每啖都有椰子香另外仲叫咗個馬拉小籠包 佢係啡色嘅外表 但係感覺比傳統嘅小籠包味道更加濃郁去到點心舖頭 當然要叫返個傳統排骨飯個排骨飯即叫即蒸 而且好大碗 裏面嘅排骨同埋鳳爪數量好多一定要兩個人以上先食得晒另外叫咗個燒汁肥牛腸粉啲肥牛食得出真材實料牛肉將整條腸粉迫爆 由於天氣凍我都想飲番個湯淮杞螺片燉竹絲雞係我最愛 燉湯飲完夠晒滋補 個湯仲有湯渣 飲完個湯真係飽咗一大半!呢度居然有甜品係芝士拉絲菠蘿包可以叫店員特別焗熱 就可以做到拉絲效果真係好誘惑同邪惡 最後飲埋啖菊普茶就離開啦 晚飯時間呢度特別多人 記得早啲到👍🏻👍🏻
食點心都可以加啲心思 ❤️

牛肉將整條腸粉迫爆
由於天氣凍我都想飲番個湯
淮杞螺片燉竹絲雞係我最愛
燉湯飲完夠晒滋補 個湯仲有湯渣

飲完個湯真係飽咗一大半!
呢度居然有甜品係芝士拉絲菠蘿包
可以叫店員特別焗熱 就可以做到拉絲效果

真係好誘惑同邪惡
最後飲埋啖菊普茶就離開啦

晚飯時間呢度特別多人 記得早啲到👍🏻👍🏻
2022-12-13
10 分鐘 (堂食)
2022-12-04 199 瀏覽
環境餐廳主打fusion點心,佢嘅裝修見到佢有fusion。部分燈飾同磚都用咗懷舊風,似傳統酒樓會見到嘅element。裝修亦會現代化啲嘅pattern同材料,幾有心思。點心麻辣牛肉燒賣 4隻(辣)佢有塊薄得通透嘅皮包住牛肉餡,所以咬落去唔會好似平時啲燒賣咁feel到塊皮。粒燒賣食落去有淡淡嘅花椒味,麻味會慢慢滲出嚟,愈食愈麻,幾過癮。本身有擔心過食麻辣嘢會太咸,不過佢味道適中,係幾pleasant。酸菜魚鳳眼餃 4隻(辣)每粒燒賣上面都有一塊唔薄又幾滑身嘅魚肉,食落有酸菜魚嘅味道,略嫌淡咗啲。佢整得幾辣,可能因為咁而蓋過咗啲酸菜魚味。每粒燒賣都好足料,入面有肉碎同菜粒,幾好嚼勁。蘿蔔絲酥酥皮鬆化得嚟唔軟身,包住啲好juicy好熱嘅蘿蔔餡,食落去幾pleasant。有啲地方嘅蘿蔔絲酥會加好多胡椒粉,但呢個唔會,味道剛剛好。拉絲菠蘿包佢嘅芝士餡有少少似食pizza芝心批,不過好軟身,會拉到絲。成個包仔外脆內軟,食一個唔夠喉,兩個又會多咗啲,建議同人share,食1.5個。肉鬆馬拉糕本身嘅馬拉糕食落有花生醬味,配肉鬆食嘅話又有另一風味,有少少nutty嘅味,唔會太甜。亦可能因為咁,唔經唔覺

點心

麻辣牛肉燒賣 4隻(辣)

酸菜魚鳳眼餃 4隻(辣)

肉鬆馬拉糕
本身嘅馬拉糕食落有花生醬味,配肉鬆食嘅話又有另一風味,有少少nutty嘅味,唔會太甜。亦可能因為咁,唔經唔覺食咗半份馬拉糕。

燉湯

雪梨海底椰燉瘦肉 & 淮杞螺片燉竹絲雞
兩個湯都好足料,飲落去好足味,清清哋又好暖身。上菜嘅時候非常熱,覺得佢幾用心。
麻辣牛肉燒賣
雪梨海底椰燉瘦肉
麻辣牛肉燒賣
雪梨海底椰燉瘦肉
2022-11-10 245 瀏覽
龍點心-位於灣仔軒尼斯道的新派手工點心專門點店,裝潢氣派十足,除了傳統元素外更加入新式元素。絕對稱得上有睇頭!食物方面也承接着這個裝修風格,實行糅合傳統加新派元素!非常欣賞各種點心都有單人或二人食用的份量供應,就算人少少都可以品嚐多款不同的點心。是夜最得難忘的必然是以下幾道!羊肚菌燉水鴨湯水鴨湯真的不是容易找的食材!可見店家花盡心思設計菜式!湯料非常豐富,湯汁濃郁又清甜,滋補之選!炸饅頭豬柳漢堡比起一般的漢堡包皮或普通蒸饅頭皮更香脆有口感!絕對值得一試!宮廷點心每位堂食顧客都獲贈兩款宮延點心,慶祝灣仔店開幕!分別是荷花酥及驢打滾。這兩道京式甜品很少會在粵式點心店出現,是夜還是免費贈送相當有驚喜!用外皮軟糯,內餡豆香濃郁的驢打滾作結真的是享受👍🏼

食物方面也承接着這個裝修風格,實行糅合傳統加新派元素!

是夜最得難忘的必然是以下幾道!

羊肚菌燉水鴨湯

炸饅頭豬柳漢堡
比起一般的漢堡包皮或普通蒸饅頭皮更香脆有口感!
絕對值得一試!

宮廷點心
2022-11-02 303 瀏覽
🍲南北杏菜膽燉豬肺🥢一龍大滿足 :酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、豌豆桃子同埋鹹蛋黃墨魚燒賣🥟龍餃子酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、松露野菌晶瑩餃丶筍尖蝦餃王🐟龍躉球蒸飯🌶口水龍脷魚腸粉 🧀拉絲菠蘿包😋做得少鹽少糖食店點心的味道不及傳統點心咁濃味,加上各點心各有特色,尤其係酸菜魚鳳眼餃同蟹粉菠菜香蝦餃,一個辣味一個一入口就滿口蟹粉的味道,好特別!但係最好食係口水龍脷魚腸粉,佢口水辣汁真係一流!希望可以出外啲口水既點心!最後拉絲菠蘿包都係可以一試既特色點心,真係可以拉到絲嫁!
🍲南北杏菜膽燉豬肺
🐟龍躉球蒸飯

🌶口水龍脷魚腸粉

🧀拉絲菠蘿包

2022-11-01 227 瀏覽
得閒飲茶🫖灣仔呢間新派點心真係值得推介店舖裝修很新穎,採用懷舊霓虹燈,打卡一流。點心好有新鮮感,好有創意,全手工製作。「一龍大滿足」·推薦酸菜魚鳳眼餃(辣得好過癮)鹹蛋黃墨魚燒賣(會爆汁,要小心⚠️)龍燒賣·推薦龍燒賣一共有 4 粒唔同口味(燒賣控絕對唔可以放過~)拉絲菠蘿包·推薦包身菲常軟熟 中間有芝士拉絲👍#店員細心講解餐牌上嘅點心同埋重點推介#當日去有驢打滾同埋荷花🪷酥送#除咗點心仲有燉湯類掃描QR code 就落到單真係好方便
得閒飲茶🫖
灣仔呢間新派點心真係值得推介
店舖裝修很新穎,採用懷舊霓虹燈,打卡一流。
點心好有新鮮感,好有創意,全手工製作。「一龍大滿足」·推薦
酸菜魚鳳眼餃(辣得好過癮)
鹹蛋黃墨魚燒賣(會爆汁,要小心⚠️)
龍燒賣·推薦
龍燒賣一共有 4 粒唔同口味(燒賣控絕對唔可以放過~)
拉絲菠蘿包·推薦
包身菲常軟熟 中間有芝士拉絲👍

#店員細心講解餐牌上嘅點心同埋重點推介
#當日去有驢打滾同埋荷花🪷酥送
#除咗點心仲有燉湯類
掃描QR code 就落到單
真係好方便

2022-10-08
5 分鐘 (堂食)
  • 一龍大滿足
  • 龍燒賣
  • 拉絲菠蘿包
2022-10-30 138 瀏覽
呢間新派點心真係值得推介👍🏻👍🏻店舖裝修很新穎,採用霓虹燈加懷舊概念,好適合去打卡。潮呀~😋點心款類非常有新鮮感,好有創意,好多點心真係第一次食到。主打嗰個「一龍大滿足」超得意,居然有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉波菜香蝦餃等等,非常創新特別。👍🏻👍🏻今次仲試咗好多其他點心、湯及飯,超級大滿足😃😃侍應態度非常之好,會逐一介紹每一款點心嘅特點,上菜亦非常之快。所有點心味道都唔錯,下次要試埋佢觀塘嗰間分店呀😋😋
所有點心味道都唔錯,下次要試埋佢觀塘嗰間分店呀😋😋