黎到荔枝角呢間cafe,只有幾張枱,好靜好舒服😌原來入去之前要除鞋,同埋係要席地而坐,即刻有d去左日本既感覺!————————🔸Chocolate $45好好味呀救命😭😭😭成日飲到d朱古力都稀過水,但呢杯唔係!濃郁得黎又唔會甜到入唔落口,飲到喉嚨會有d可可既香味散發出黎🤩🤩拉花仲要好靚,好滿意😍😍😍評分:🌕🌕🌕🌕🌕-🔸Mocha $45第一啖飲落去會有d咖啡既苦味,但隨之而來就係朱古力既甜味。苦同甜之間平衡得好好,出色🤩🤩評分:🌕🌕🌕🌕🌗-💡本身想食cake,但原來星期五六日先有🥺💡淨係收cash💡要除鞋,就住唔好著穿窿襪🤣
————————
🔸Chocolate $45
評分:🌕🌕🌕🌕🌕
Chocolate

🔸Mocha $45
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
Mocha

💡本身想食cake,但原來星期五六日先有🥺
💡淨係收cash
💡要除鞋,就住唔好著穿窿襪🤣
Chocolate
Mocha
2020-07-16 770 瀏覽
位於荔枝角既One Tenth Coffee 裝潢走簡約木系文青風 需要先脱鞋才能進 提提大家 要穿對不失禮的襪子⠀ 當日咖啡店沒有開放整個店面 只有五張席地而坐的榻榻米桌跟吧枱 所以最好不要穿短裙⠀可以從玻璃窗偷看到貓咪的蹤影當日開放的位置雖不算大 卻悠閑舒適 (哈哈我是平日來的)▪️Hot Mocha $45⠀拉花超美咖啡味道比朱古力突出⠀咖啡香醇帶淡淡煙燻香 甜度不會太高⠀⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀▪️鐵觀音忌廉蛋糕 $240/4吋⠀One Tenth的蛋糕都是 @rupucake 自家製的⠀它有在賣原個蛋糕 可以先預訂 再在咖啡店裏吃 所以也是一個慶生的好地方好選擇忌廉中混入了茶葉碎 入口淡淡茶香 蛋糕質地跟roll cake一樣 濕潤鬆軟⠀蛋糕不是走濃郁茶香的路線 有淡淡苦澀的餘韻 整體輕盈清香 完全不膩口 (但可能不太適合濃茶控 壽星就挺喜歡)⠀

可以從玻璃窗偷看到貓咪的蹤影

當日開放的位置雖不算大 卻悠閑舒適 (哈哈我是平日來的)

▪️Hot Mocha $45⠀

⁣⁣⁣⁣⁣⠀

▪️鐵觀音忌廉蛋糕 $240/4吋⠀

鐵觀音忌廉蛋糕
2020-06-29 828 瀏覽
應該係荔枝角最正嘅一間coffee shop💛雖然店面唔算好大 不過坐位安排得好恰當 一啲都唔迫 除咗吧枱仲有幾張矮枱可以坐地下 成個感覺好chill好relax😌我哋坐吧枱睇住咖啡師沖咖啡 每一杯嘅拉花都唔同架 另外每日都有唔同款嘅cake 呢日我哋食咗seasalt caramel cheese cake同埋honey oat scone 兩款都好好味 不過對我嚟講係偏甜嘅 好彩我唔會飲太甜嘅咖啡 所以配落就啱啱好提提大家 呢度入內要除鞋架👣
應該係荔枝角最正嘅一間coffee shop💛
提提大家 呢度入內要除鞋架👣
2020-06-16 832 瀏覽
早前疫情嚴重時只能外買,今次終於有緣坐低悠閒一下。需要除鞋入內,🦶🏻怕醜的話要記得著對靚襪仔🙈。12點半左右到達,店內客人不多,但蛋糕要1點先有,先叫左杯Dirty,咖啡味不錯,入口好香果仁味。今日有烏龍桂花芝士蛋糕,蛋糕好滑,芝士味好濃,後斷有烏龍茶味滲出黎,加啲桂花一齊食變得清香啲。聽住歌,飲住咖啡,再望住小貓,好寫意,但唔為意自己坐地下發呆太耐,一起身個下腳痺了。

2020-05-16 3433 瀏覽
☕️上次黎已經無晒cake,今次終於有。黎哩度要除鞋,記得著對靚襪🧦Iced Long Black $40❄️☕️咖啡味好持久,飲完之後脷根仲有餘甘。但冰開始溶,咖啡開始有少酸,等我下次試下熱飲先。(唔係咖啡專家,只可以分享直接感覺)Matcha Cheese Cake $55🍵🧀🥧好彩今日係茶味cake,如果唔係就要下次再嚟。食第一啖已經俾綠茶味充斥左口腔,唔係霸道嘅綠茶,係清香,連個餅底都有綠茶粉架!Cheese cake 部分好滑,自覺茶味比芝味香。好精緻!📌星期六,黎到大概一點左右,原來cake 要一點後先開始有,真好彩!本來想嚟買外賣,可以同屋企人share ,但cake唔可以外賣,唯有自己坐低食一件💔見到人哋有share hojicha latte,本來想試下,但係轉左menu,而家無,所以試飲long black📱坐低後聽到職員講menu只得一個,叫人影張樓埋位睇,So cute cute。。🛎坐低後,個門鐘響得好密,好快就坐滿啦,未夠一點九已經要等位啦!

Iced Long Black $40❄️☕️
Iced  long  black

Matcha Cheese Cake $55🍵🧀🥧

2020-05-16
Iced  long  black
2020-03-23 1229 瀏覽
一定會再支持既cafe💛💛———————————舊年亂世下開張既新cafe 咖啡蛋糕同香港人一樣咁高質💛 #黃店 位於荔枝角既工廈 位置唔算太易搵 一入到去要先除鞋 經過走廊就入到鋪面 簡約既日式木系裝修 感覺好舒服🥰🥰 入面大部分既座位都係坐地下既矮枱~另有少量bar枱位 我都幾ok坐地下架 不過個日咁岩係去做野 坐左成個下奏隻腳都真係痹痹地😂同埋如果身形比較高大既可能就會坐得辛苦少少啦💪🏻.☕️Mocha ($45) / Cappuccino ($40)一見到杯咖啡就心心眼😍😍拉花好有心機 飲落當然都無失望 咖啡唔會過酸 奶亦都打得好幼滑 值得一讚既係mocha陣朱古力味唔會搶左咖啡味 非常好👍🏻係附近翻工既可以上去買coffee takeaway試下啊!!..🍰Hojicha roll cake ($50) Personal fav 💛💛原本已經係培茶控 呢度既培茶蛋捲好好味 培茶味夠濃唔會乾身 睇到張boomerang已經好掛住啦😭😭💕.🍰Earl Grey cream cake ($55)同培茶蛋卷相比之下茶味就淡左d啦 整體味道比較清淡 但蛋糕依然係濕潤 雖然有cream但食
一定會再支持既cafe💛💛
———————————
🍰Hojicha roll cake ($50)
🍰Earl Grey cream cake ($55)
同培茶蛋卷相比之下茶味就淡左d啦 整體味道比較清淡 但蛋糕依然係濕潤 雖然有cream但食落都唔會漏 同行友人就鍾意呢款多d😆所以似乎個人口味啦
🍰Apple Pound Cake ($50)
非常香嘅蘋果味 雖然係pound cake 但係蛋糕唔會完全乾身
依然保持D濕潤鬆軟 最驚喜仲有蛋糕上面個Cream!! 係超級超級Light 同好香奶味!!!! 成功將黎個蛋糕再昇華 額外增加咗濕潤感
係一個完美配搭 佢哋嘅蛋糕真係好好食💕 .
⚠️疫情關係 暫時只限外賣

#igfoodtaste西式
#topcitybites #topcitybiteshk
#黃色經濟圈
2020-02-12 982 瀏覽
同友人行開荔枝角,食完正餐又行完D2 place,決定搵下附近有冇cafe hea。呢間cafe位於廠廈,諗住應該冇咩人,點知⋯成個餐廳都係人,可能因為有app推介掛,最後我地選擇坐吧台。叫咗個earl grey cake 同latte,幾好味同熱辣辣。係吧台可以睇住佢地即整甜品,仲要每件數量有限,確保新鮮出爐。佢地唔會趕客,所以坐咗一段時間同朋友吹水,見到有唔少人做野或者傾好耐計,係一個好好hea既地方。

2020-01-11
2019-12-28 1040 瀏覽
呢間1/10 都係我既checklist好耐,不過小店有性格成日都唔開門,終於搵到個星期六唔洗摸門釘🤣 小店行木系裝修,大部分位都係要坐地下,所以入門前記得要除鞋呀~ 今次都好好彩搵到個係聖誕樹旁既靚位 🎄Sea Salt Caramel crush cheesecake ($55)完全令我驚嘆嘅蛋糕🤩實在太好食了!係芝士蛋糕上淋上一層焦糖醬,但食落又唔會太甜,面頭仲有焦糖脆脆!Matcha roll cake ($50)見到唔少人介紹呢到既蛋捲,亦都係店主親手整既,果然入口好夠濕潤(最驚食到乾爭爭既roll cake)不過對比前面既焦糖cheesecake就覺得有點不太特別,價錢都比較進取呢Magic ($38)出面比較少有既Magic,即係double ristretto flat White,奶泡比flat white 更加,入口係比較濃郁,好岩我飲🥰 而有朋友講原來可以叫咖啡師拉特別d 既拉花 🤣Iced Matcha Latte ($50)連面頭係奶泡都係抹茶!亦都比坊間既iced matcha latte 做得好既一點係唔會飲到中間就變淡晒,難怪咁多

Matcha roll cake ($50)

Magic ($38)

Iced Matcha Latte ($50)
連面頭係奶泡都係抹茶!亦都比坊間既iced matcha latte 做得好既一點係唔會飲到中間就變淡晒,難怪咁多抹茶控黎呢
Iced  Matcha  Latte
我在荔枝角這一間樓上商咖啡店hea。裝潢以簡約木系矮枱設計,所以一入門口要除鞋,好彩我有著襪✌🏻我找了一個窗口位坐下和點餐同時俾錢。等食物時,聽到喵喵聲,原來房間內有2只可愛的小貓咪🐈草莓芝士蛋糕 (HK$58)這件是聖誕限定版,店員好細心咁以草莓和忌廉裝飾件蛋糕,好似一個帶帽著草莓衫的雪人對我微笑。草莓芝士口感比較軟身,芝士味道比較淡,草莓味適中,也不太甜。大大粒草莓肉滿甜的,有加分喔!焢焙茶拿鐵 (HK$45)好特別的拉花圖案,看見店員是慢慢地一片又一片咁畫出嚟,好美呀~ 茶味超濃郁,鮮奶比例啱啱好,好飲😋

我找了一個窗口位坐下和點餐同時俾錢。

等食物時,聽到喵喵聲,原來房間內有2只可愛的小貓咪🐈

草莓芝士蛋糕 (HK$58)

Strawberry  Cheesecake

焢焙茶拿鐵 (HK$45)

Hojicha  Latte

Strawberry  Cheesecake  and  Hojicha  Latte

2019-12-07
Strawberry  Cheesecake
Hojicha  Latte
1K
2019-11-26 3394 瀏覽
屯門、元朗唔多啱心水嘅咖啡店,好多時都要過海去到中、上環,好在幾個月前荔枝角開左間名叫1/10嘅咖啡店,算近近地,已經回訪多次咖啡唔算好啱口味,但甜點高質素,繼續推薦!週末人流多,中午黎到, 好在仲有位,呢度要除鞋席地坐,我本身唔抗拒坐地下,所以都唔會覺得不便。當日供應芝麻戚風、芝士蛋糕、朱古力/焙茶卷蛋、布朗尼,如果去開cafe都知價錢都係咁上下,但唔係間間都做得好食,所以我鐘意呢度海鹽焦糖芝士蛋糕 $50芝麻戚風蛋糕 $55Flat White $40焙茶拿鐵 $45芝士蛋糕真係好好食,之前食過花生醬口味,已經好喜歡!呢件都好回味,蛋糕軟身滑溜,餅底實淨,焦糖醬係亮點先有甜味,後有海鹽微鹹。我諗我可以食哂整個蛋糕芝麻戚風大理石紋,芝麻味唔算好濃郁,好微微甜蛋糕濕度恰當,忌廉量唔多,成件食哂都唔會膩,當然啦,相對之下係芝士蛋糕較出色。焙茶拿鐵揀左凍嘅,面頭做左層奶泡,飲落順滑。

咖啡唔算好啱口味,但甜點高質素,繼續推薦!

海鹽焦糖芝士蛋糕 $50
芝麻戚風蛋糕 $55
Flat White $40
焙茶拿鐵 $45

先有甜味,後有海鹽微鹹。我諗我可以食哂整個蛋糕

芝麻戚風大理石紋,芝麻味唔算好濃郁,好微微甜

焙茶拿鐵揀左凍嘅,面頭做左層奶泡,飲落順滑。

2019-11-16
2019-10-17 743 瀏覽
不經意地找到間小店喝咖啡看書,此店位於荔枝角廠廈內,簡潔的日式咖啡室,入內先脫鞋,可在小茶几旁席地而坐,也有一列衣服可供選購,感覺悠閒,氣氛宜閱讀,很文青風哩。看到餐牌只有飲品,可以選擇手沖單品,今天只是午飯閒坐,所以點了杯long black 及鐵觀音卷蛋,伴書本來慢嚐。室內播著柔和的純音樂,咖啡香縈繞室內,喝一口咖啡,甘甜在齒頰間散開,餘韻猶在舌間,是杯難得的long black,相信手沖更有驚喜,再來時可以品嘗,可惜沒有三文治一類的熱食,不能當個午餐。有真 •小貓幾隻,可惜沒放出來給我抱抱,後段時間滿座,想喝咖啡要早到啊~

2019-10-17
  • long black
2019-10-14 617 瀏覽
很,振,奮,荔枝角工廈區有咖啡店。並不是樓上cafe,而是一間真,咖啡店。咖啡店走和式風格,先脫鞋,再進店。分室內及室外空間,室內有吧枱,也有幾張和式塌塌米的座位。咖啡店也有喵星人駐場,待在一玻璃房內,生動活潑。咖啡,與,蛋糕,最佳配搭。來一杯,瓶子最愛的Flat White。喝熱的咖啡,最期待的,便是拉花了。這杯啡的花兒,沒有令人失望。富有藝術性,非常賞心悅目。自家製蛋糕,不定期換款。Hojicha Rollcake又是一件藝術品般呈現眼前。焙茶忌廉很軟滑,茶味濃,焙茶餘香留在口中不散,每一口也令人回味。
很,振,奮,
荔枝角工廈區有咖啡店。
並不是樓上cafe,
而是一間真,咖啡店。

咖啡店走和式風格,
先脫鞋,再進店。
分室內及室外空間,
室內有吧枱,
也有幾張和式塌塌米的座位。
咖啡店也有喵星人駐場,
待在一玻璃房內,生動活潑。

咖啡,與,蛋糕,
最佳配搭。

來一杯,瓶子最愛的Flat White。
喝熱的咖啡,最期待的,便是拉花了。
這杯啡的花兒,沒有令人失望。
富有藝術性,非常賞心悅目。

自家製蛋糕,不定期換款。
Hojicha Rollcake
又是一件藝術品般呈現眼前。
焙茶忌廉很軟滑,茶味濃,
焙茶餘香留在口中不散,
每一口也令人回味。
  • Flatwhite
  • Hojicha  rollcake
2019-10-11 502 瀏覽
忙完一論終於可以去過下二人世界啦!上星期六就同男朋友去咗荔枝角哩間cafe嘆下~cafe位於D2 Place對面嘅一座工廈入面, 入到去幾乎一眼睇哂成間cafe雖然舖面唔算大,但睇得出有精心佈置。感覺好cozy!cafe裝潢係行日系簡約風,,成個feel好清新,好適合嚟hea~當日仲見到有隻貓係店主間房入面,不過好似整親,所以冇得走嚟走去weekend cafe就一定多人,所以等位就在所難免我地等咗15分鐘左右先入到去,後面仲有一班人等大枱,可見cafe真係幾受歡迎!上網好多人食Houjicha Cream Roll所以我地都決定唔執輸,試下!不得了個cream~ 個卷蛋亦好濕潤!卷蛋本人同cream都有濃濃嘅houjicha味,食到停唔到!為咗切合主題,我就叫咗杯Houjicha latte飲! 都幾值得一試,不過我同男朋友一致應為Matcha Latte更出色我地叫咗杯凍Matcha Latte, 一心諗住佢應該冇熱嘅咁rich,點知唔係!Matcha Latte 上面啲泡泡都係用抹茶沖,好高汁!下次嚟都一定會再嗌!
忙完一論終於可以去過下二人世界啦!

上星期六就同男朋友去咗荔枝角哩間cafe嘆下~

雖然舖面唔算大,但睇得出有精心佈置。感覺好cozy!

weekend cafe就一定多人,所以等位就在所難免

不得了個cream~ 個卷蛋亦好濕潤!

為咗切合主題,我就叫咗杯Houjicha latte飲!

15 分鐘 (堂食)
  • Matcha Latte
2019-10-08 337 瀏覽
最近這家咖啡店好多正評,我這個咖啡控當然在假日去試試,點了杯flat white, 首先咖啡來到不是超香,然後品嚐一下就覺得不是我喜歡的咖啡。每人也有不同喜好,當然大家可以去試試,可能你會喜歡。另外這間店愈晏愈多人,我見很多人都會外賣帶走,如果想有位,建議早些到啊!
Flat white
2019-10-08 316 瀏覽
想試下一啲小店既氛圍同野食。就lunch hour既時候大約2:00去到one tenth coffee.入門前就要客人除鞋,好似日本咁👣然後會聽到緩慢既音樂,有jazz music令到個人都好似輕鬆左入到去咁岩比我見到有scones新鮮出爐。當然就要試試佢啦!我就坐左地面靠窗邊位,等待scone既來臨。佢就灑左桂花同加左一啲earl grey既whipped cream係格黎,個scone暖暖地。外面薄薄既硬皮,入面較鬆,較乾,唔甜,但茶味十足。我覺得呢種scone係少糖少油份先會焗出呢種口感。個人認為係貴左,如果想放鬆下,都值得黎下。我係覺得幾舒服,不過唔會常去,始終都係貴。
入門前就要客人除鞋,好似日本咁👣

我就坐左地面靠窗邊位,等待scone既來臨。
Earl  grey  scone