2014-10-13 1001 瀏覽
放假行街,去咗厚福街食午餐,101肉燥飯專門店,好多人但唔駛等位,坐位逼逼地,因為早餐食太飽,所以就咁叫咗火腿炒蛋多士+鴨胸新竹米粉+珍珠奶茶,鴨胸肉好好食,米粉湯都好味,唔覺味精好多,米粉軟硬適中,唔會太淋,其實主要想飲杯珍珠奶茶,都OK,甜度適中但奶茶味不夠濃.都OK的一餐.
2014-10-11
2014-09-26 1000 瀏覽
出糧日出街食飯是常識吧!不過為免之後果三十日都要做長崎良美(長期糧尾...=v=)所以我都係決定食啲平平地既。厚福街不嬲都係食店臨立,不過我好少食呢邊啲野,今次揀左101肉燥飯專門店,因為個menu上既飯全都係4x-6x元,不過我自己就揀左一個比較fushion既豬軟骨撈公仔麵,一上菜果下覺得自己好似中左伏,因為個賣相真係麻麻...(冇圖,因為唔想影)可以形容下,係一pat豬軟骨、一pat白雪雪既公仔麵、一pat汁、一pat菜、一pat薑蓉,好似所有食材都係求其撻落去。不過其實味道唔差,四十幾蚊係價比既...所以話到明係肉燥飯店都係叫肉燥飯最穩陣,即刻去片!肉燥飯唔係我叫所以唔知好唔好食,另外台式熱飲只需加3蚊,凍珍珠奶茶加7蚊,其實喺尖沙咀黎講都算係好平。不過味遁只係so far so good。
所以話到明係肉燥飯店都係叫肉燥飯最穩陣,即刻去片!

2014-09-25
2014-09-17 1069 瀏覽
去到尖東,想食咩都應有盡有 但價錢通常都幾高 難得地係尖東搵到間食晚市50蚊樓下就有交易 呢間101專食台灣野,招牌就係佢既肉燥飯 好多飯都係3、40蚊就有交易 我叫左個雞排玉子肉燥飯加多幾蚊就有多杯珍珠奶茶 雖然味道未算5星級但呢個4x蚊既價錢咁既分量同味道都稱得上算平靚正 D雞排煎得唔會好老,剛剛好 肉燥連飯食又唔會好鹹,不錯不錯 如果大家想平平地食一聲,呢間都幾好架
去到尖東,想食咩都應有盡有

但價錢通常都幾高

加多幾蚊就有多杯珍珠奶茶

雖然味道未算5星級
但呢個4x蚊既價錢
咁既分量同味道都稱得上算平靚正

D雞排煎得唔會好老,剛剛好

肉燥連飯食又唔會好鹹,不錯不錯

如果大家想平平地食一聲,呢間都幾好架
2014-09-14 1306 瀏覽
正當台灣地溝油事件鬧得水深火熱,我又開始懷念台灣嘅味道。今次唔係第一次幫襯101, 以前係尖沙咀返工成日都幫襯,今次只係第一次帶狼仔去試。好多款肉燥飯都試過,依款算係我的最愛之一!肉燥非常惹味,雞扒幾滑,亦幾入味。個玉子豆腐今次炸得真係幾香!狼仔鍾意食公仔麵,所以就試左撈丁。我就麻麻,略嫌豬頸肉有啲un,普通啦。加$3有台式珍珠奶茶,沖得都幾滑。食食下見到有人叫常餐,狼仔驚覺常餐好抵食,$40有多士,火腿/腸仔,炒蛋,牛肉/鴨胸/雪菜肉絲通粉(可以轉公仔麵/米粉),仲要包野飲,傷心左佢十五分鐘哈哈。價錢係尖沙咀算係幾抵,坐得幾舒服,只係冷氣大左少少。

正當台灣地溝油事件鬧得水深火熱,我又開始懷念台灣嘅味道。

雞扒拼玉子豆腐肉燥飯($38)

芝士豬頸肉撈丁($38)

跟餐珍珠奶茶(+$3)

加$3有台式珍珠奶茶,沖得都幾滑。

價錢係尖沙咀算係幾抵,坐得幾舒服,只係冷氣大左少少。

2014-09-13
雞扒拼玉子豆腐肉燥飯($38)
跟餐珍珠奶茶(+$3)
今日經過厚福街, 不嬲都有食開呢間101,見佢今日出左新野,忍吾住寫下食評,今次第一次寫,希望各位見諒。 個新菜式叫做板燒雞柳肉燥飯。 啲雞柳好滑,而且味道相當不錯, 炸得都吾乾,仲有肉汁喺入面。 配合肉燥飯真係幾好食,因為呢度既肉燥不嬲都係我既至愛,送飯一流。加七蚊要左杯特飲香芋珍珠,香芋味好夠,不過甜左少少,珍珠奶茶好飲啲。

2014-09-02
2014-09-02 875 瀏覽
睇完戲差唔多成十點,諗住慳慳地食一餐,經過呢間鋪,見最貴都係五六十蚊,‘決定一試!餐牌不太多選擇,來來去去都係圍繞肉燥飯,有雞扒豬扒豬頸肉果類啦!但非常抵食!點咗“玉子豆腐肉燥飯” $36,份量係大嘅!正常女仔應該食唔曬!肉燥冇正宗台灣嘅油同香,但味道OK的,我自己都唔鍾意太‘油!但好有屋企煮嘅味道,附上嘅配菜都唔係差,都有炒過架!加上價錢平!係現今香港食飯價錢(仲要尖沙咀),算係唔錯!而且服務OK,員工自動自覺,能夠講係窮人恩物

辛辛苦苦終於捱到放工,約左啲朋友去尖沙咀食下糖水。 十點幾去到厚福街,人頭湧湧,間間都要等位。 朋友又吾想等太耐,就去左一間叫101既台灣餐廳,打算飲下珍珠奶茶同食下小食。點知呢間舖俾倒驚喜我地幾個, 杯珍珠奶茶大杯得好誇張,啱曬鐘意影相既香港人。起碼大平時茶餐廳既一倍有多,真實望落去仲大杯。味道都相當吾錯,吾太甜,而且茶味夠濃。小食方面我地叫左香辣台灣腸,雖然油左啲,但係味道真係正,辣得黎好香,送珍珠奶茶一流。 下次大家黎到厚福街,未必一定要食甜品,真係可以試下呢間台式小店,真係有驚喜。

味道都相當吾錯,吾太甜,而且茶味夠濃。

2014-08-15
2014-08-20 721 瀏覽
前晚約左fd去尖沙咀蒲,諗住十二點早d到,個fd返機場又未收工,於是就一個人去食飯,甘都係出返尖沙咀食,行下行下,行左四五間,發現原來而家呢個年頭食餐飯無$50-60都落唔到樓…我係一個無飯不歡嘅人,夜晚一定要食飯,如果唔係訓唔到覺,行左入厚福街,見到間寫住肉燥飯,即刻衝左左入去。呢間野原來全部飯都係肉燥飯,但就有唔同餸揀,主要都係肉類,我揀左醬汁豬扒肉燥飯,諗住求其平平地食個飯就算,飲埋杯野都唔使$45。個飯一黎到,嘩,塊豬扒都幾大塊,有半隻老水蛋,肉燥幾好送飯,唔使十分鐘就食哂~$45都唔使有個飯有杯野飲,係尖沙咀黎講真係平到無朋友,食完好滿足去蒲

2014-08-18
  • 醬汁豬扒肉燥飯
2014-08-16 658 瀏覽
我喺尖沙咀返工, 雖然附近好多野食俾我揀,但係作為打工仔,日日食飯都係最多人既一點鐘,真係間間都要排隊。所以我通常都揀一啲少人啲既。101肉燥飯專門店喺厚福街,大家都知呢條係食街,午餐時間日日都人山人海,而呢間舖日日都排長龍,最少有十幾廿人等位,所以我今次都係第一次幫襯。等左十分鐘左右,入到去當然即刻叫野食,餓死了,但係全部野食都好吸引, 揀左五分鐘先揀倒。 最後揀左個醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯。 個肉燥食落去相當驚喜,我喺台灣食過,得鹵水味,但係呢間舖頭明顯經過改良,加左一種好獨特既味,吾係我誇張,送飯真係無敵。而且塊雞扒都好滑, 絕對吾會比某某雞扒專門店差。 呢個肉燥絕對會食上癮,我決定一個星期午飯最少黎食一次。我另外叫左杯珍珠奶茶,加三蚊,大大杯,抵到暈, 而且茶味很夠。我敢講我算係識食既人,用呢個價錢食到呢個質素絕對超值。所以呢間舖長期排長龍,我相信如果保持質素,好快就可以開到全香港都係。

2014-08-06
10 分鐘 (堂食)
2014-08-15 433 瀏覽
係尖沙咀返工甘耐,知道有間台式餐廳係厚福街開左,但一直未有機會去食,今日唔記得帶飯,終於有藉口去試一試了由於我一個人去,所以好快就有位,等左唔夠5分鐘就有得入去。打開個餐牌,選擇幾多,而且價錢唔貴,仲有常餐揀,但我好大食,食常餐一定唔夠飽,所以最後揀左串燒拼章魚餅肉燥飯,加$3要多杯蜂蜜綠茶。等左唔夠五分鐘,一碗大大碗既肉燥飯就端上來,望落去好豐富,試左一啖,d肉燥竟然係甜架,隻味幾特別,同傳統肉燥既味唔同,送飯一流,串燒用的是雞肉,食得出有用孜然粉淹過,再拎去炸,食落去幾香口,蜂蜜綠茶幾清香,始終台式飲品好難話出錯。食完埋單共$42,講真係尖沙咀區真係唔算貴,走既時候d waiter會笑笑口同你講多謝,服務唔錯。總括黎講,下次無帶飯會再黎會,想試下個芝士汁!

由於我一個人去,所以好快就有位,等左唔夠5分鐘就有得入去。

總括黎講,下次無帶飯會再黎會,想試下個芝士汁!

串燒拼章魚餅肉燥飯
2014-08-13
串燒拼章魚餅肉燥飯
2014-08-12 638 瀏覽
誠邀我去食肉燥飯  仲以係去茶木  點知佢話吾係 係去一間叫101既食店。  呢間野我有印象同事佢地有提起過 不過我就真係未去食過。既然佢又想去食 我又未食過 就一於去試下 一未行到去已經見到門口有十幾人  我估呢間101應該係有啲名氣既 係我大鄉里先未聽過 。 同同事吹左一陣水就入到去,都算快! 放飯得一個鐘多D,坐低梗係即刻睇下食乜,揭左兩頁就見到個叫巴東牛肉既飯,雖然吾知係乜黎,英文就寫住SPICY,即係辣既牛肉啦,一於就簡佢,加多$3就有杯凍珍珠奶茶,甘抵唯有蒙頭入閘 5分鐘左右,D野食野飲就係面前,開頭係有少少擔心係咪凍架....  結果,杯珍珠奶茶就係凍,但係個飯係好熱辣辣。有速度有熱度,算你好野!  講返個飯先,呢個巴東牛肉,食落好野味,又香辣又甜,如果係鐘意食辣辣地既人,呢個真係可以一試   至於個肉燥,個質地我幾LIKE~ 吾會好似一PAT汁甘,有咬口,中間仲帶有少少既肥肉,好香~  有時食好食既野都真係吾顧得甘多,好似大榮華個豬油撈飯,海南雞既雞油飯甘,真係忍吾到口>V<+$3呢杯珍珠奶茶呢,茶味奶味都夠,吾錯~ 我係OPENRICE發現原來

一未行到去已經見到門口有十幾人

+$3呢杯珍珠奶茶呢,茶味奶味都夠,吾錯~ 我係OPENRICE發現原來仲有間係屯門,依且有$6一杯珍珠奶茶,老闆 ~ 如果尖沙咀都有得甘平買杯就好喇

四十蚊有甘既質素真係吾錯,值得再食
2014-08-08
10 分鐘 (堂食)
2014-08-08 601 瀏覽
今日難得一日放假,同女朋友過左尖沙咀周圍行下,行到攰女朋友話想覓食,我地就過左去厚福街睇下有咩食。我自問都算識食,所以會睇下間舖頭多吾多人先試新野,厚福街入面有間叫101既台灣菜,見到好多人排隊,質素一定吾會差,我就同我女朋友排隊了。 排隊期間上了openrice 睇食評,發覺這間舖的評語只係好壞參半,但係老實講,我覺得有幾位寫既食評吾係好中肯,例如話炸野好油,肉燥好肥等。。。 我就心諗,炸野不是該油,肉燥不是該肥嗎?哈哈。我當然不會被這些食評影響我排隊的心情。 等了十分鐘左右便能入座。 我點了香矛豬扒肉燥飯,我女朋友點了prime grade牛扒熱石燒。 香矛豬扒的香矛味不錯,而且質地很好,肉燥的味道很特別,很香,我想店主應該加了特別的香料在內。 我想特別讚一下熱石牛扒, 62蚊的價錢竟然食到這種質素的牛扒,我可以大膽說句,外面食最少要百多元。 而且肉燥飯放在熱石上,飯底焦焦的,很香! 這個crossover 的創意絕對值得讚賞!

• 牛扒熱石燒
2014-08-08 465 瀏覽
同事講左好多次話呢間野好抵食。上網睇過評語好壞參半。加上成日大排長龍。所以一直未有機會試。今日終於俾同事迫左去排隊。真係好多人得好誇張。我諗如果無可取地方,無理由甘多人gra。終於有位坐低。同事誠意推介我食個下午茶餐。話好平。最後我點左沙律牛角包炒蛋。肉燥新竹米粉。同蜂蜜綠茶。牛角包算鬆脆。蛋都算滑。沙律個麻醬幾好食。我最鐘意個新竹米粉。食落爽口。蜂蜜都唔差。不過甜左少少。我自己親身試過。我覺得呢間餐廳其實係想做快餐。睇黎想將呢個模式做到譚仔南記個d甘。如果用快餐去睇佢的食物。其實合格有餘。如果要用正宗台灣菜去睇。佢又唔係。可能呢個就係好壞參半的原因。我個人覺得呢間餐廳想做快餐多d

今日終於俾同事迫左去排隊。真係好多人得好誇張
。我諗如果無可取地方,無理由甘多人gra。

我個人覺得呢間餐廳想做快餐多d
2014-08-07 489 瀏覽
6點鬆D, 經過尖咀THE ONE附近, 唔知食咩, 見到呢間既賣相唔差又唔貴, 仲要唔使排隊, 不過入面都已經坐滿8成人, 應該都OK, 就入去試左!豬軟骨肉燥飯$44 + 凍珍珠奶茶$3飯好多, 唔記得講少飯 ,豬軟骨一大塊, 感覺好柴皮, 可能浸左好耐, 味道咸左少少, 肉燥好油, 淋晒上個飯度, 食完好 滯! 連杯凍飲都唔得, 好甜, 珍珠得幾粒, 極少.鐵板豬扒肉燥飯$49 +凍咖啡$6塊豬扒好薄, SIZE不大, 不過, 末食一睇都知勁鞋, 果然食落口都係咁! 鐵板配薯菜, 呢樣係唯一可取. 再加肉燥配飯, 食完係個胃頂到飽! 呢杯凍咖啡品質好少少因為要加$6, 所以都幾好味,唔係太甜又夠濃!加大拼盤$22 (入面有2條雞串, 2塊章魚餅, 2隻雞翼)我對呢個拼盤勁失望因為全部亳無台灣特色, 普通炸物而已, 街邊既炸物仲好食過佢.所以, 呢間食店都唔使黎第二次啦!

豬軟骨肉燥飯$44 + 凍珍珠奶茶$3
飯好多, 唔記得講少飯
,豬軟骨一大塊, 感覺好柴皮
, 可能浸左好耐, 味道咸左少少, 肉燥好油
鐵板豬扒肉燥飯$49 +凍咖啡$6
塊豬扒好薄, SIZE不大, 不過, 末食一睇都知勁鞋
2014-08-03 615 瀏覽
想不到厚福街能找到便宜的台灣餐廳,而且在晚上8點多時又不用等位。台式雞扒玊子滷肉飯滷肉不算太多,如果多一點肥豬肉就更可口。魯肉配上一隻鹵水蛋一直都是香港人的吃法,這個搭配也十分正常。雞扒就是一般般,如果燒汁能多一點,或者是炭燒,會更令人印象深刻。整個飯最令我失望就是玊子豆腐,他們家的玊子豆腐是炸的,把玊子的清香都埋沒了。
台式雞扒玊子滷肉飯
子的清香都埋沒了。