2016-07-04 3907 瀏覽
在上環遊走了這麼久才發現這小小的Cafe – 3rd space!發現很多人都會在太平山街止步,卻遺忘在上面的普慶坊!普慶坊這條街十分寧靜舒服,而且有很多特色的店子,相信3rd Space在這裡開店一定因為愛上這裡寧靜舒適的環境了吧。有別於一般的cafe,3rd place似乎是主打室外空間多於室內的佈置,今次我是坐左戶外用餐,天氣還好不算太熱而且也有大風扇吹著,加上3rd space 種植了不小綠色植物,再配上以木為主要色調及素材,好吧,好一個Hipster style!3rd Space給我的感覺,怎樣說呢,就是organic feel,就連餐牌也是用手寫,圖片則是用即影即有拍完再貼,十分可愛。可能因為對著公園,環境感覺就很清新很舒服。好吧,3rd space 最有名的是什麼?就是他們賣相超美超鬆軟的三層Pancake了!除了Pancake外也有其他簡餐供應,不過我今次是衝著Pancake而來的!當天我點了earl grey 口味的鬆餅,一送上來看到實物有點驚訝,因為其實很大的!差不多有4吋半蛋糕一樣大!至於外觀嗎,有印象在漫畫常看到漫畫主角吃的pancake嗎?3rd space
Earl Grey Pancake
好吧,3rd space 最有名的是什麼?就是他們賣相超美超鬆軟的三層Pancake了!除了Pancake外也有其他簡餐供應,不過我今次是衝著Pancake而來的!當天我點了earl grey 口味的鬆餅,一送上來看到實物有點驚訝,因為其實很大的!差不多有4吋半蛋糕一樣大!至於外觀嗎,有印象在漫畫常看到漫畫主角吃的pancake嗎?3rd space的Pangcake正是如此,再配上大大顆草莓,很像!
Earl Grey Pancake
這個earl grey Pancake 茶味很香也很濃,不太甜實屬清新之選,餐牌上寫了水果配料是seasonal的,當天我的水果是香蕉及草莓。這樣的經典組合可以說是不敗的組合了吧。而Pancake的也很鬆軟,趁熱吃滋味更上一層樓!有抱怨的就是蜜糖好像太多,很快膩,就算茶香出色也不能清去這種膩感。雖然這個pancake是很大,但以配料個和這個價錢來就有點不值,對,這個Pancake是HKD$108, 不是說不好吃,只是小貓三幾隻的配料讓人感到十分空洞。而且說白點,大家都知道pancake的材料可是十分簡單便宜啊…回正題,因為這個Pancake 是比較大,一個人是吃不完,店員有提議我可以外帶回家,不過看到Pancake都浸著蜜糖,怕回到家會變成又甜又膩,最後也作擺了。
這裡環境夠幽靜,假日想享受慢活的感覺,3rd Space絕對是你清單上其中一項。
P.S. 早點來免排隊!
3rd Space
A | G/F, Tai Hing Building, 22A Po Hing Fong, Sheung Wan
上環普慶坊22A太慶大廈地舖
O | Mon-Fri: 11:00-18:00 Sat-Sun: 10:00-18:00 Thur Off
T | 2547 4149
2016-06-01
45 分鐘 (堂食)
2016-07-04 670 瀏覽
7月1星期五紅日去佐試3rdspace諗住順面影下相由西營盤出口行去都吾算好遠但天氣熱行樓梯上去都幾攰去到因為室內只有bar枱可以嘆下冷氣其餘都系坐系室外吹風扇春秋天去應該會舒服d一坐低當然即刻睇下佢個signature pancake啦都有幾種吾同口味我就叫佐個伯爵味pancake好足料同好香另外宜個chicken and cheese burger都好正宜兩樣同fd share岩岩好唯獨Smoothies重奶味 無咩水果味不過整體都幾好如果鋪頭吾多人既話影相都好chill
7月1星期五紅日去佐試3rdspace

2016-07-01
伯爵pancake
chicken and cheese burger
2016-06-03 627 瀏覽
今日晏就朋友帶我黎呢間cafe,係偏左啲,但慢慢係上環一帶行下食下真係好chill黎到,我地兩個人,叫左一個avocado n egg salad 同 Mixed fruit pancake,仲有野飲,好食!先講Salad,本身好鐘意食牛油果,沙津菜新鮮,所以好快食曬唔記得影相個pancake有三層,分別係原味,朱古力同伯爵茶,好特別,配生果好夾,唔會太甜,正,重點係有雪糕

2016-05-26 576 瀏覽
好鍾意星期日或紅日去行中上環好多自家小舖, 有好睇又有好食成個感覺咪就係文青囉^^今日揀左哩間小舖室內都充滿住陽光感覺好溫暖MOCHA OK, 充滿牛奶香, 非常之滑, 但又有淡淡既咖啡香, 奶味唔會太重, 味道好平衡CAKE麻麻地諗住2個食晒哩個CAKE, 後來真係覺得有少少衝動味道係豐富既, 唔會太甜啱啱好但個餅底太實, 一D都唔鬆軟直頭有隔夜既感覺覺得只係美心級數既蛋糕環境咁靚, 但食物唔得就真係浪費左如果黎食就試下其他啦
好鍾意星期日或紅日去行中上環
好多自家小舖, 有好睇又有好食
成個感覺咪就係文青囉^^

今日揀左哩間小舖
室內都充滿住陽光感覺好溫暖

奶味唔會太重, 味道好平衡

CAKE麻麻地
諗住2個食晒哩個CAKE,
後來真係覺得有少少衝動
味道係豐富既, 唔會太甜啱啱好

但個餅底太實, 一D都唔鬆軟
直頭有隔夜既感覺
覺得只係美心級數既蛋糕
環境咁靚, 但食物唔得就真係浪費左
如果黎食就試下其他啦
2016-05-26 545 瀏覽
朋友同我去完日本好掛住日本既鬆餅,上網見到依間食評不錯,所以就一試。當日2點去到,港島區路比較斜同多榴梯,好辛苦先去到。全間餐廳都坐滿人。但甘岩有一張枱吉左出黎,唔使排隊就直接坐下了。店員服務態度好好,問佢問題都會盡量解問同俾意見。我地睇黎睇去最後簡左輕盈點既食物。藍梅香蕉3層厚鬆餅:鬆餅上台時仲熱,但成個鬆餅感覺好實,感覺一d都唔鬆軟,食落沒什香味及蛋味。和日本既厚鬆餅入口即溶既感覺落差太大 感覺似蛋糕多過pancake。Cold Pasta Salad:第一次食,開頭諗住會好怪,通粉凍食?一定會怪味,但食落好清新,有蕃茄乾,橄欖既配搭。鮮奶Latte:奶泡打得不錯,咖啡好滑好濃。拉花都拉不錯。不過細杯左少少,如果大杯返少少會好點。
朋友同我去完日本好掛住日本既鬆餅,上網見到依間食評不錯,
所以就一試。當日2點去到,港島區路比較斜同多榴梯,
好辛苦先去到。全間餐廳都坐滿人。但甘岩有一張枱吉
左出黎,唔使排隊就直接坐下了。

藍梅香蕉3層厚鬆餅:
鬆餅上台時仲熱,但成個鬆餅感覺好實,
感覺一d都唔鬆軟,食落沒什香味及蛋味。
和日本既厚鬆餅入口即溶既感覺落差太大
感覺似蛋糕多過pancake。

Cold Pasta Salad:
第一次食,開頭諗住會好怪,通粉凍食?
一定會怪味,但食落好清新,有蕃茄乾,
橄欖既配搭。

鮮奶Latte:
奶泡打得不錯,咖啡好滑好濃。拉花都拉不錯。
不過細杯左少少,如果大杯返少少會好點。

2016-05-07
2016-05-22 453 瀏覽
我需要點小清新來驅走Monday's Blues😪這裡有喜歡pancake的foodies嗎?這次則在上環試了這間人氣的pancake店 - @3rdspace_hk 🙆🏻-3rd Space 曾是電影《分手100次》的拍攝場景 一走進去彷如步入他人家中的小花園 甫坐下來 待應便遞上手繪的menu 貼滿了pancake的照片和手寫的英文字句-這次點的是multi-pancake ($108) 可以隨意選味道和toppings (抹茶除外) 味道方面 我們則選了原味 朱古力 和 Earl Grey Tea Toppings 方面 選了香蕉和藍莓 再配上蜜糖糖作為醬料-伯爵茶pancake 的味道不太重 原味pancake 沒有太大特別的味道 朱古力的味道亦挺重Pancake 的質感很厚實 配上蜜糖是帶出pancake 的香甜 但整體來說 是平實的味道 沒太大的驚喜-溫馨提示: 室外枱與枱之間的距離比較近 坐得較為擠擁 不太適合朋友之間細說心事-
我需要點小清新來驅走Monday's Blues😪

這次點的是multi-pancake ($108)

可以隨意選味道和toppings (抹茶除外)

但整體來說 是平實的味道 沒太大的驚喜

Multi  pancake
2016-03-19
2016-05-11 549 瀏覽
番工眼睛長期放空,仲未回魂😅宜家唯有回味下放假時食過既野今次介紹依間係實實在在的因為佢勝在夠厚身,即叫即整Pancake 味道有分原味,抹茶,同埋獨有既Earl Grey Tea既味道小妹就叫左個原味試下先 $98因為Earl Grey Tea果個全個啡色賣相好似原味靚啲😌同埋試原味可以試真啲個味道Pancake 奶味同蛋味都好香,要襯熱食如果選擇茶味🍵pancake既話Pancake奶味同蛋味就會被蓋過講番佢個醬汁,係有芒果同蜜糖🍯揀小妹因為想試番原味,所以就揀左蜜糖味😌不過個Pancake都真係幾厚身所以呢,最好就同埋朋友開心share啦👧🏻👧🏻.
番工眼睛長期放空,仲未回魂😅
宜家唯有回味下放假時食過既野
今次介紹依間係實實在在的
因為佢勝在夠厚身,即叫即整
小妹就叫左個原味試下先 $98
因為Earl Grey Tea果個全個啡色
賣相好似原味靚啲😌
同埋試原味可以試真啲個味道
Pancake 奶味同蛋味都好香,要襯熱食
如果選擇茶味🍵pancake既話
Pancake奶味同蛋味就會被蓋過
講番佢個醬汁,係有芒果同蜜糖🍯揀
小妹因為想試番原味,所以就揀左蜜糖味😌
不過個Pancake都真係幾厚身
所以呢,最好就同埋朋友開心share啦👧🏻👧🏻.
Earl Grey Pancake
2016-04-07
Earl Grey Pancake
  • Earl Grey Pancakes
2016-05-07 496 瀏覽
次次黎都閂左門,今次終於趕到!😍呢度係分手一百次入面分手迷你倉嘅拍攝場地,(即係果間cafe)😝咁當然而家無哂d野啦,不過呢個earl grey pancake都真係幾好味!😋😋有3層添㗎!😋🍓🍯一定要share先飯得到!我地配上蜜糖同雪糕,原來真係perfect match! pancake 厚度剛好,唔太甜,好香earl gray味。反而咖啡一般,無太大驚喜。

次次黎都閂左門,今次終於趕到!😍

2016-04-05
10 分鐘 (堂食)
  • Earl grey pancake
2016-05-02 614 瀏覽
Earl grey pan cake: 濕、未發起、實的的 的餅低。整體可讚的只有應份出現的茶香。售價$108。這個品質層次 相對售價也太貴了。Lemon roobios tea, 味道蠻奇怪。跟以往嚐開嘅roobios tea 大相逕庭。 失望
Earl grey pan cake:

失望
Earl  grey  pancake
如果你要度過一個悠閑的下午,那麼我向你誠意推介位於上環的一間咖啡店⋯「3rd Space」。星期六的我⋯只想找個地方坐着、閑着、嘆嘆茶、吃吃甜點、看看書。於是,決定和友人一起探訪上環的一間咖啡店「3rd Space」。我們在下午茶時份來到這咖啡店的門前。向內探看,咖啡店主要分為兩部份:右邊是室外的,有着置身於庭院一般的感覺;而左邊卻是室內的,有著一塊透明的落地玻璃。由於咖啡店坐得滿滿的,等了大約十分鐘,我們才被安排到咖啡店左邊的一個小角落坐下。翻開餐牌,差不多每款食物和飲品旁邊都有圖片作參考,文字還是手寫的,實在挺有心思!最後我們決定點一份cold pasta salad和一份伯爵茶班戟一起分享,以及各㸃一杯smoothie:我選了apple mint smoothie,而她選了blueberry yoghurt smoothie。這裡點餐是要到收銀處那邊點的。由於我們都喜歡先吃鹹點,然後再吃甜點,所以在點餐時我便請店員先上cold pasta salad和兩杯飲品,再後上伯爵茶班戟。嘩!有pasta食啦!外觀,讚!口感,讚!pasta是al dente的!此外,其他的食材也很新鮮:酸

嘩!有pasta食啦!外觀,讚!口感,讚!pasta是al dente的!此外,其他的食材也很新鮮:酸甜的番茄仔,多汁的綠橄欖和黑橄欖⋯再加上淡淡的芝士味⋯這個cold pasta好味!
至於我杯apple mint smoothie,不得不承認我是有點失望。蘋果和薄荷的份量太少,只有淡淡的蘋果味和薄荷味。奶的份量也很少,喝下去時沒有那種飽飽的感覺。此外,對個人而言,這杯smoothie實在太甜⋯ 朋友那杯blueberry yoghurt smoothie卻好喝得多了:酸酸甜甜的藍莓和乳酪的份量剛好,建議大家點這杯。

雖然要求了班戟後上,但是還沒享受完那碟cold pasta salad,伯爵茶班戟便到了⋯⋯建議大家下次要食時先到收銀處那邊點餐。
這個伯爵茶班戟不愧是這咖啡店的鎮店之寶。它的外觀很吸引:大大的士多啤梨切片下有著三層厚厚的班戟叠在一起。我和友人都急不及待地切了一小份來試試。
咬了一口班戟,伯爵茶的香滲透了我的口腔,而它的餘味卻有伯爵茶的一㸃甘。再咬了一口沾了蜜糖的厚班戟,這次卻沒了任何餘味,而只有甜甜的伯爵茶味⋯若果你不太喜歡蜜糖的那種甜,建議你同時把那新鮮的士多啤梨切片放入口中,它會為你帶來酸甜的味道,讓你回味無窮⋯⋯

一邊享受着這美味的班戟,一邊在溫暖的陽光下看書,實在有着幸福的感覺。有機會必定再來

2016-04-16
10 分鐘 (堂食)
  • 伯爵茶班戟
  • cold past salad
2016-04-22 2799 瀏覽
老友們突然好想食pancake,所以我左search右search就揀了3rd space~全因向開飯見到d pancake相,感覺好像好好味咁。所以就算山長水遠,都要過去上環食一下。很好彩,我地3人去到仲有室內一張枱。外面已坐滿了人。遲一點先到嘅話,就唔知要等到幾時了。。。室內只能容納到幾人而已。但自成一角也不錯。我先點了杯long black。一到我枱已聞到咖啡嘅香氣,先細口試一試個味道。味道很濃,迎合我嘅重口味😂友人點了杯latte。我無試飲,但個拉花我就覺得拉得幾靚,奶泡泡也打得不錯,我想味道也應該不錯吧。呢個牛油果沙律真係超好食!雖然我唔係牛油果迷,但我都覺得好好味。蔬菜好新鮮,半熟蛋又不會太熟或太生。我想我一個人也可以KO掉佢!Pasta salad亦係我最愛。仲要有我最愛嘅蕃茄乾😍。蕃茄乾超好食。個調味適中。真係好好味。食完一啖,忍唔住又會再食一啖。。。好快又清晒登登登。。。主角終於出場!藍梅香蕉pancake~一出場,大家都係咁同佢影相😬。等大家影完後,終於有得食!食左一啖後,我又不覺得係咁好食。又不是太鬆軟。可能我對它的其望太大了。如果平常心黎,可能會覺得佢都幾好食😐

2016-04-10
2016-04-15 1016 瀏覽
今日放假...同朋友去左上環.....行行下落雨...誤打誤撞入左呢一間...入到去心諗..如果唔係落雨就好喇....一定會好美呀呢到映相...之後再睇下個MENU之後我嗌左個....格仔餅味既pancake - 108蚊3層既格仔餅味PANCAKE有花生醬,錬奶,砂糖,,,我很肯定....呢個係我咁耐以黎係出面食既PANCAKE....最好味既一個..佢其實基本上同格仔餅真係冇分別...連入面D料都差不多一樣咁濟..只係加左香蕉係到但想講...佢個鬆餅....鬆軟到不得了...蛋味亦都好濃...佢分別有3層...每層中間都會夾住香蕉係到...食完個人會好滿足啊...但無奈價錢真係對比番係好貴....但有時真係..要食好野就要有呢個價錢...唉......
今日放假...同朋友去左上環.....行行下落雨...
誤打誤撞入左呢一間...
入到去心諗..
如果唔係落雨就好喇....
一定會好美呀呢到映相...
之後再睇下個MENU
之後我嗌左個....
格仔餅味既pancake - 108蚊
3層既格仔餅味PANCAKE
有花生醬,錬奶,砂糖,,,
但想講...佢個鬆餅....鬆軟到不得了...
食完個人會好滿足啊...
但無奈價錢真係對比番係好貴....
但有時真係..要食好野就要有呢個價錢...唉......
2016-04-14
  • pancake
2016-04-15 829 瀏覽
放假偷懶黎到上環搵野食! 黎到哩間出名食hotcake既cafe一定要試下!我今日坐outdoor! 環境都不錯! 我地order左2個美味hotcake!一個格仔餅味班戟!睇落去其實已經好吸引! 3塊厚厚既pancake!再加上花生醬、砂糖、煉奶同埋香蕉!入口鬆軟! 真係格仔餅味架! 好得意! 另外仲叫左Earl Grey Tea Pancake哩個pancake真係不得了!超級濃既伯爵茶味! 一切開d煙仲出緊黎!新鮮做起而pancake同樣非常鬆軟! 面層加上Cream, 香蕉, 藍莓同埋一粒士多啤梨裝飾!仲有好甜既青蘋果做伴碟! 好味好味!飲品方面我叫左杯Flat White!好濃味! 好啱我口味呀!一定會再黎試其他hotcake!真係好回味!
放假偷懶黎到上環搵野食!
黎到哩間出名食hotcake既cafe一定要試下!
我今日坐outdoor! 環境都不錯!

我地order左2個美味hotcake!
一個格仔餅味班戟!
睇落去其實已經好吸引! 3塊厚厚既pancake!
再加上花生醬、砂糖、煉奶同埋香蕉!
入口鬆軟! 真係格仔餅味架! 好得意!
另外仲叫左Earl Grey Tea Pancake
哩個pancake真係不得了!
超級濃既伯爵茶味! 一切開d煙仲出緊黎!
新鮮做起而pancake同樣非常鬆軟!
Earl Grey Tea Pancake
面層加上Cream, 香蕉, 藍莓同埋一粒士多啤梨裝飾!
仲有好甜既青蘋果做伴碟! 好味好味!
Earl Grey Tea Pancake
飲品方面我叫左杯Flat White!
好濃味! 好啱我口味呀!
Flat White
一定會再黎試其他hotcake!
真係好回味!

2016-04-14
Flat White
遊走上環,會發掘到很多悠閒、可愛嘅cafe,唔想同人逼?蝴蝶結姐姐黎到普慶坊的 < 3rd Space >,寧靜環境下,一嚐呢道出名嘅輕甜品 --- pancake------------------------------踏進去cafe一刻已遠離繁囂,周圍種滿各式綠油油植物,好似走進了一個後花園般。木制的桌椅更增添戶外花園的悠閒感,輕鬆、自然客人可以坐室內或室外,長桌上的溫水和熱水是自助取的CAFE最出名嘅甜品是pancake,一於試下先。如果兩個人以上的可以order大pancake,而姐姐一人就order迷你三色pancake ( $70 ) 好啦size細細件,色澤繽紛的,擱置在厚木板上,充滿藝術的美感三款不同的味道,藍莓朱古力、香蕉及鳥龍,藍莓朱古力吃落不會太甜,朱古力味夠突出,有粒粒藍莓肉在裡邊,口感十分之柔軟,香蕉清甜可口,帶有清新的滋味口感鳥龍味的pancake坊間比較少有,陣陣茶香滲出,在口中仍留有回甘可以黏煉奶或蜜糖一齊吃,增添pancake的甜味6個mini pancake,份量剛剛好呢,還有側邊的香蕉片和藍莓,可以幫助中和pancake的甜膩配一
遊走上環,會發掘到很多悠閒、可愛嘅cafe,唔想同人逼?
蝴蝶結姐姐黎到普慶坊的 < 3rd Space >,
寧靜環境下,一嚐呢道出名嘅輕甜品 --- pancake
三色pancake
木制的桌椅更增添戶外花園的悠閒感,輕鬆、自然
客人可以坐室內或室外,長桌上的溫水和熱水是自助取的
CAFE最出名嘅甜品是pancake,一於試下先。
三色pancake
size細細件,色澤繽紛的,擱置在厚木板上,充滿藝術的美感
三款不同的味道,藍莓朱古力、香蕉及鳥龍,
香蕉清甜可口,帶有清新的滋味口感
可以黏煉奶或蜜糖一齊吃,增添pancake的甜味
6個mini pancake,份量剛剛好呢,還有側邊的香蕉片和藍莓,可以幫助中和pancake的甜膩配一杯熱的櫻花綠茶( $30 ),陣陣花香撲鼻,喝落去有微微櫻桃的味道,蠻迎合春天的氣氛
櫻花綠茶
櫻花綠茶
坐在後花園,一杯茶,一件cake,味美閒情
3rd Space
Address: 上環普慶坊22A太慶大廈地舖
Time: 星期一至日 8:30~18:00
Balance: HKD70~100
2016-04-06
1 分鐘 (堂食)
  • mini pancake
2016-04-11 708 瀏覽
尋味之旅~今日唔揸車,兩個人搭車周圍行去搵食!之前已經bookmarked 呢間餐廳好想一試佢個超厚pancakes,今日終於有機會😁由上環行上去,都少少遠,好彩有人肉地圖帶住我😝唔係仲耐~~去到附近已經環境清幽,好舒服!今日仲要涼涼地,正!睇menu 叫嘢食,選擇困難症又發作!原味、earl grey 、還是格仔餅味pancakes 好呢?男朋友已經揀好了omelette and Americano! 我仲諗緊邊樣好⋯⋯好啦!終於有決定,食格仔餅味!見其他人都係叫原味同earl grey 我係都要特別啲先嚟嘅係我杯lime soda! 好香好fresh~~ 之後到個omelette, 一嚟到,蒜香撲鼻!雖然我唔鍾意食蒜,但聞到都覺得香嘅~~omelette 煎得好香,入面餡料充足,但我覺得唔夠芝士男朋友話啱啱好,唔好咁邪惡 之後嚟杯Americano, 好香 最後最後(因為係咁多張枱嘅嘢食我嘅都係最後到⋯⋯連隔離枱遲少少到叫咗嘅earl grey pancakes 都快過我到)就係我個格仔餅味pancakes! 真係格仔餅料,花生醬煉奶沙糖仲加咗香蕉!三件有成個咖啡杯咁高一
尋味之旅~

由上環行上去,都少少遠,好彩有人肉地圖帶住我😝唔係仲耐~~

去到附近已經環境清幽,好舒服!今日仲要涼涼地,正!

先嚟嘅係我杯lime soda! 好香好fresh~~
Lime  soda
男朋友話啱啱好,唔好咁邪惡
Cheese  omelette

之後嚟杯Americano, 好香
Americano

三件有成個咖啡杯咁高
一切落去就係我鍾意嘅質感
我鍾意呢個多過尖沙咀嘅soufflé pancakes! 我都係鍾意啲實在啲嘅嘢
真係好滿足好感動!雖然食完要努力做更好運動,但女人做運動嘅動力就係可以食
格仔餅味pancakes
2016-04-11