近期返學返到好攰好頹,想搵個可以坐得耐嘅地方同朋友傾吓計,咁啱俾我搵到呢間旺角/油麻地樓上cafeCafe叫「5%」係因為希望客人會每日用至少5%時間同朋友見面Menu選擇夠多,主要食西餐例如意粉、漢堡包,另外仲有多款飲品同甜品可以同friend一邊玩board games(餐廳有80款board game提供♟️)一邊食,當係放學/收工輕鬆吓嘅節目😌▶️ 香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉 ($118)絕對係佢哋「主打菜」,見個個黎親食呢個都讚,等我試吓係咪咁真先正常條魚都係炸嘅,不過因為自己近排喉嚨痛,即管問吓佢可唔可以轉「香煎」,點知廚房肯幫我做🫶🏻仲話已經盡量煎得好,希望我enjoy,好感動🥹上枱條龍利柳好巨型🐠長度啱啱橫跨成隻碟,賣相好靚仔香煎龍利柳啖啖肉,肉質唔鬆散,雖然應該係雪藏嘅,但完全冇雪藏味,反而有鮮魚味煎得唔油膩又保持到好juicy🤤用香草調味配上魚柳自身鹹鹹地嘅味,絕對夠味唔會太清淡另外仲俾咗個酸酸地好似他他醬咁嘅沙律醬,可以點魚柳食,味道相當夾旁邊有啲沙律菜同蕃茄🥗底部就係牛肝菌汁長通粉配冬菇牛肝菌汁好食👍🏻同carbonara/黑松露醬唔同,味道上有陣好似牛油又好似芝士

▶️ 香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉 ($118)
香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉

上枱條龍利柳好巨型🐠長度啱啱橫跨成隻碟,賣相好靚仔

旁邊有啲沙律菜同蕃茄🥗
底部就係牛肝菌汁長通粉配冬菇
牛肝菌汁好食👍🏻同carbonara/黑松露醬唔同,味道上有陣好似牛油又好似芝士咁嘅淡香味🧀,好獨特!
醬汁份量夠覆蓋所有意粉,稀杰度到啱啱好,仲非常creamyyy!
意粉整到al dente,長通粉嘅特質係中間啲窿可以「裝」住好多醬汁,做到一咬就爆汁嘅效果😋(食到成口cream haha),蘑菇令口感層次豐富啲🍄

▶️ 蒜香蜆肉意粉 ($98)
呢個套餐冇嘅,要單點
意粉幾多,上面放咗唔少有殼嘅蜆肉,不過賣相比較簡單
蒜香蜆肉意粉

蜆肉應該都係雪藏,但同樣冇雪味而有海鮮味,肉質彈牙唔老
意粉有嚼口🍝鍾意佢比起外面一般嘅蒜香意粉冇落得咁重橄欖油 (唔會食到成口油,感覺健康啲),同時夠鹹味👍🏻
不過朋友希望佢個蒜味可以更香濃,我個人就好鍾意呢個意粉

▶️ 雪梨桂花茶 (+$18)
跟餐可以免費叫$38嘅飲品,特飲就補差價
唔想飲凍飲可以飲呢個花茶系列🌸
每個都有唔同功效,我呢個係清熱潤肺、利咽解毒,啱晒我🙈
成件事好有儀式感,侍應會先點着蠟燭🕯️,然後放壺茶上去慢慢興熱佢
壺茶比想像中大,可以兩個人飲
入邊放咗唔少桂花茶葉、菊花等,食落好清香,帶微微天然果甜味 (但係又好似唔係雪梨味😂)
我同朋友傾足咁耐,壼茶就暖足咁耐🍵
雪梨桂花茶

▶️ 凍茘枝綠茶 ($40)
朋友另叫嘅飲品,因為佢冇跟餐飲品
食物質素唔錯😙兩款意粉都好食,鍾意牛肝菌汁同香煎龍脷柳,同時都鍾意蒜香意粉嘅味道

環境超舒服,啲凳喺梳化🛋️感覺好似喺屋企咁,坐到唔想走(我哋坐咗三粒鐘,直到佢哋收舖) 😂
舖頭比想像中大同闊落,每個位置都好有私人空間,燈光營造到個氣氛好chill,仲有大玻璃可以望到街景,旺中帶靜🌃

服務好好,超欣賞廚房肯接受客人嘅特別要求🙇🏻‍♀️服務員都好有禮貌、有少許幽默感
呢度有鐘仔叫人,好放便又唔驚舉手冇人應,餐廳仲設有免費Wifi
CP值以晚餐來計算幾抵食,份量足又好食😌最緊要係成個用餐體驗良好,坐得耐都唔會吹你走,除非要收舖~
(不過要留意有最低消費,6pm前$60;6pm後$90)
如果有group project/莊事務/ 一班人開party/ 想玩board game,絕對可以考慮呢間Cafe (咁啱今日後面有班人喺度策劃緊婚禮),真係好舒服唔係講笑!
香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉
蒜香蜆肉意粉
2023-03-15 95 瀏覽
餐廳牆身用咗綠色💚,梳化卡位配長方形枱,櫃上擺咗好多款board game🎲,啱哂board game愛好者!香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉龍利柳炸到好靚既金黃色,外脆内軟,肉身仲好嫩滑,沾埋沙律醬更好食!牛肝菌汁好creamy,長通粉質地煙韌,吸哂牛肝菌汁既味道😍!伴碟有沙律菜同車厘茄,夠哂飽肚。5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條漢堡包烘到超級脆!口感似食緊奶油脆豬包咁😆 包面搽咗牛油好香口,就咁食都好食。手打牛肉厚身,咬落juicy唔乾,配埋芝士、生菜同蕃茄食,唔會膩。薯條炸到金黃色🍟,外脆内軟。芒果百香果綠茶芒果味清甜解渴,少少百香果既酸味好開胃。蜂蜜紅茶清甜既蜂蜜搭上濃味嘅紅茶,非常解膩。📍 5% Cafe (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

芒果百香果綠茶
芒果味清甜解渴,少少百香果既酸味好開胃。

蜂蜜紅茶
清甜既蜂蜜搭上濃味嘅紅茶,非常解膩。

📍 5% Cafe (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖
芒果百香果綠茶、蜂蜜紅茶
2023-03-13
芒果百香果綠茶、蜂蜜紅茶
依稀記得旺角樓上Café都幾多,今日突然黎場大驟雨,朋友建議去樓上Café坐下抖下等雨停。上到去發現大部份都係梳化位,空間感幾大,成個感覺都好舒服同悠閒。另外有個公仔corner,同埋超過80款的board game任玩,好岩傾計、打卡、玩桌遊! ⦁夏威夷窩夫薄餅(8吋)$108用上甜甜地既窩夫做批底,上面鋪滿菠蘿、芝士、茄醬和千島醬。整體味道異常地夾,咸甜咸甜,非常特別! ⦁5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $148麵包烘到超脆口,手打牛肉漢堡夠晒厚肉,黑椒味都重。另外,薯條炸到金黃金黃偏脆身。 ⦁精選蛋糕(跟餐)$28有幾款選扭擇,而我揀左榛子咖啡口味,咖啡味濃郁撲鼻,蛋糕鬆軟唔太甜。 ⦁Rainbow(跟餐)$18用上芒果、士多啤梨同雪碧mix成,形成三層顏色,勁夢幻。合埋一齊好似食緊夾糖既感覺,芒果、士多啤梨味道亦唔會太假。 ⦁Various Flower Tea(跟餐)$18有三款口味提供,我揀左枸杞菊花茶,原來係一壺咁上,仲要有蠟燭熱住,細心兼抵飲。 ✨溫馨提示1️⃣另設加一服務費2️⃣晚上6點前入座,最低消費每位$603️⃣晚上6點後入座,最低消費每位$90

⦁夏威夷窩夫薄餅(8吋)$108

1️⃣另設加一服務費
2️⃣晚上6點前入座,最低消費每位$60
3️⃣晚上6點後入座,最低消費每位$90

2023-03-12
  • Rainbow
  • 5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
2023-03-11 15 瀏覽
5%呢間樓上cafe座位坐得幾舒服, 又夠闊落,燈光偏暗,好cosy😌而且有好多boardgame玩, 好適合一大班朋友一齊嚟玩同吹水😝【5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條】$158~5% Truffle Handmade Beef Cheese Burger with French Fries漢堡鋪滿黑松露醬,牛肉有好香洋蔥味😋【香脆龍利柳配牛肝茵汁長通粉】$118~Fried Sole Fillet on Penne Pasta with Porcini Mushroom Sauce龍利柳都幾大,份量都多,長通粉好creamy😆 【枸杞菊花茶】$56枸杞菊花茶清心去火、養肝明目,可以refill熱水,仲有蠟燭保持溫度😙 【Homemade Apple Cider】$52有蘋果汁、橙汁、橙、肉桂、丁香、豆蒄,係一個好適合冬天嘅飲品🥰

【5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條】$158
漢堡鋪滿黑松露醬,牛肉有好香洋蔥味😋

【香脆龍利柳配牛肝茵汁長通粉】$118
龍利柳都幾大,份量都多,長通粉好creamy😆

【枸杞菊花茶】$56

【Homemade Apple Cider】$52

2023-03-11 33 瀏覽
杯野飲好似話俾我聽,夏天就到啦,星期六就係咁,好relaxed咁喺樓上cafe嘆左一餐🔸黑椒牛肉芝士漢堡配薯條個包同薯條都好脆口,就算影一輪相都仲keep到脆,成個包好厚,一啖咬落去好正🔸紅酒牛脷意粉牛脷淋,意粉爽,不過同漢堡薯條比較,我鍾意漢堡薯條多啲🔸奶茶蛋糕、榛子Mocha 蛋糕兩件之中,我覺得奶茶味好味啲,味道亦較特別🔸Chocolate smoothie 好rich既cream同朱古力 🔸Blue HawaiiLemonade 咁好清新開胃,杯野仲好靚,打卡一流

🔸黑椒牛肉芝士漢堡配薯條

🔸紅酒牛脷意粉
牛脷淋,意粉爽,不過同漢堡薯條比較,我鍾意漢堡薯條多啲

🔸奶茶蛋糕、榛子Mocha 蛋糕
兩件之中,我覺得奶茶味好味啲,味道亦較特別

🔸Chocolate smoothie
好rich既cream同朱古力

🔸Blue Hawaii
Lemonade 咁好清新開胃,杯野仲好靚,打卡一流
2023-03-11 52 瀏覽
成日都覺得啲Cafe虛有其表 好睇唔好食 但係呢間油麻地既樓上Cafe竟然無失望🤍Set Menu (包$38或者以下飲品):天婦羅蝦卡邦尼意粉 $108呢度啲意粉唔會淋 係同手工意粉一樣有口感的 不過無考究佢地係咪手工蝦唔係好長嗰啲 但係漲卜卜 不過呢隻應該係吉列蝦唔知點解話係天婦羅😂 個汁剛剛好掛到意粉上 唔會乾亦唔會多到湯意粉咁香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118條魚脆得黎唔會太厚粉~ 好驚嗰啲厚粉炸魚🥵 長通粉一樣係有口感 鍾意食意粉可以一試!呢個比起卡邦尼會多少少汁Rainbow +$18 補差價三層顏色勁夢幻🥺❤️ 雪碧+芒果+士多啤梨味芒果味唔會好假!三隻口味融洽一齊有少少似糖既感覺 但係唔會過甜(不過鍾意再清新啲既可以選擇其他款式)Honey Butterfly +$18 補差價蝶豆花+蜜糖+檸檬好鍾意呢個組合🥰 蜜糖好dum本落好多俾你 但係蜜糖既甜唔會係哽喉嚨既死甜 反而係舒服既 調節左蝶豆花同檸檬既酸味呢間樓上鋪有勁大塊玻璃望出面景色 全部都係梳化凳坐得好舒服(๑•᎑•๑) 有機會會再訪!

Set Menu (包$38或者以下飲品):

天婦羅蝦卡邦尼意粉 $108

香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118

Rainbow +$18 補差價
三層顏色勁夢幻🥺❤️ 雪碧+芒果+士多啤梨味

Honey Butterfly +$18 補差價
蝶豆花+蜜糖+檸檬

今晚去5%Cafe食飯,餐廳裝修好靚。有好多board games,適合大班朋友聚會。我地經OpenRice訂座,有六折優惠!香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉Fried Sole Fillet on Penne Pasta with Porcini Mushroom Sauce龍利柳好大份,上碟嘅時候熱辣辣,零舍好味!龍利柳好香脆,炸粉唔會好厚,唔會覺得好肥膩。忌廉汁意粉好香濃,好creamy!意粉彈牙,唔會過淋,做到al dente!炭燒雞扒漢堡配薯條Grilled Chicken Steak Burger with French Fries炭燒雞扒好Juicy,炭燒汁好惹味!麵包有烘過,好脆,薯條亦都好香脆!凱撒沙律Caesar Salad凱撒沙律有蕃茄、沙律菜同埋芝士。沙律菜份量雖然唔算好多,但勝在沙律菜好新鮮!配咗車打芝士同埋沙律醬好好味。Honey Butterfly由蜂蜜 、檸檬糖漿 、蝶豆花茶整成,酸酸甜甜,好開胃!士多啤梨梳打士多啤梨梳打勁多汽,有少少士多啤梨果肉,大大杯,好解渴!總括嚟講今日餐飯好滿意,環境靚,食物質素好,性價比高!

Caesar Salad

Honey Butterfly
由蜂蜜 、檸檬糖漿 、蝶豆花茶整成,酸酸甜甜,好開胃!
HONEY BUTTERFLY

士多啤梨梳打
士多啤梨梳打勁多汽,有少少士多啤梨果肉,大大杯,好解渴!
士多啤梨梳打

總括嚟講今日餐飯好滿意,環境靚,食物質素好,性價比高!
HONEY BUTTERFLY
2023-03-05 441 瀏覽
棉花糖雪糕窩夫($98)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧甜品擺盤精緻用心,切件窩夫上唧滿輕盈的忌廉,再放上色彩繽紛的棉花糖粒粒,香滑的雲呢拿雪糕球,非常豐富誘人。碟側潵上糖霜裝飾,賣相別緻打卡一流。味道方面,窩夫外層薄脆,內餡軟熟,蛋香陣陣,配搭忌廉、雪糕、朱古力醬,經典甜蜜蜜之選。千島海鮮窩夫薄餅(套餐$118)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧薄餅罕見地以窩夫餅作餅底,創意爆分。窩夫表面鋪滿厚厚的芝士和千島醬,中間夾雜不少海鮮配料,用料十足。味道方面,窩夫餅與芝士、千島醬出奇地合拍,鹹中帶鮮的滋味別具特色,絕對值得一試。玫瑰洛神花茶($56)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧花茶以透明玻璃茶壺原壺送上,附帶燭台作保溫用,十分貼心。花茶入口清淡幽香,洛神花的微酸令人開胃醒神,解膩一流。當中,花茶更附帶有理氣解郁、調經止痛之效,實在是女孩子的恩物,高度推介。P.S. 可請職員添加熱水續飲,非常判算。草莓奶昔(跟餐+$18)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲料以迷人的粉紅色作主調,頂端以雲朵般輕巧的忌廉和五彩繽紛的糖粒作裝飾,賣相夢幻唯美,打卡必選。奶昔入口冰涼順滑,奶香四溢,草莓酸酸甜甜十
棉花糖雪糕窩夫($98)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

碟側潵上糖霜裝飾,賣相別緻打卡一流。

千島海鮮窩夫薄餅(套餐$118)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

薄餅罕見地以窩夫餅作餅底,創意爆分。

玫瑰洛神花茶($56)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

花茶以透明玻璃茶壺原壺送上,附帶燭台作保溫用,十分貼心。

花茶入口清淡幽香,洛神花的微酸令人開胃醒神,解膩一流。

P.S. 可請職員添加熱水續飲,非常判算。

草莓奶昔(跟餐+$18)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶昔入口冰涼順滑,奶香四溢,草莓酸酸甜甜十分清新,甜度洽到好處。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳可預先預約座位,到步時便能入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在點餐後十五分鐘內,所有餐點已全數送上,十分迅速。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員親善有禮,樂於提供協助。

餐廳設有呼叫鈴,按鈴便能找到職員協助,十分方便。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以家庭式設計,採用和諧色調,舒適寬闊的沙發座位,氣氛放鬆悠閒。

餐廳配置超過80款的boardgame任君借玩,非常適合朋友聚會。

餐廳不時有應援活動,剛好這次到訪正值韓國男團tomorrow x together 的4 週年應援活動,MOA們必到打卡推薦。

🐧❤️結語:食物飲料高質,地方環境理想,朋友歡聚聊天的好去處。

P.S. 餐廳另設加一服務費。

P.S. 2. 以入座起計,晚上6點前最低消費每位$60, 晚上6點後最低消費每位$90.

P.S.3. 繁忙時段佔座時間不多於90分鐘。

2023-03-04
下午茶
  • 千島海鮮窩夫薄餅
  • 棉花糖雪糕窩夫
2023-03-04 18 瀏覽
♡♡♡📍 5% Cafe (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖咁啱嗰日去到餐廳嘅時候係有明星應援🤣,都佈置咗唔少嘅應援物🫶🏻,所以都吸引咗1d fans去打卡~ 餐廳仲會提供board game比客人玩🤟🏻😝,而且環境都幾舒適~ 可以增加左餐廳嘅趣味性覺得增添左一啲嘅活力😆! 上菜嘅速度都幾快,覺得效率都幾好~而且仲有set可以叫,感覺抵好多😂😂😂!~🍽香脆魚柳漢堡配薯條成份burger都幾大份!魚柳漢堡炸到金黄酥脆😻~魚肉嫩滑😚,外脆內軟~ 仲會配埋生菜蕃茄可以減低油膩嘅感覺, 幾鍾意呢度嘅麵包同樣都係外脆內軟既~薯條都係金黃酥脆🤭,食到停唔到口😆~🍽千島海鮮窩夫薄餅(8吋)窩夫Pizza都真係第一次食😂🤣!窩夫脆口而咬落軟林林口感超特別😝,再加上酸酸甜甜既千島醬, 口感勁豐富! 窩夫Pizza入邊仲會有八爪魚蝦等等嘅食材😚,仲有好重要嘅芝士,種種口味加埋一齊真係幾正🤤!🍼CHOCOLATE SMOOTHIE齋睇外型已經俾佢吸引咗,叫左呢杯嘅原因係隔籬枱叫咗呢杯覺得好靚🤣🤣,先至睇到Menu有呢一杯嘢飲!口感幾綿密😚, 而且杯邊仲有朱古力碎,SMOOTHIE上面仲會有cre
♡♡♡
📍 5% Cafe (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

🍽香脆魚柳漢堡配薯條

🍽千島海鮮窩夫薄餅(8吋)

🍼CHOCOLATE SMOOTHIE
齋睇外型已經俾佢吸引咗,叫左呢杯嘅原因係隔籬枱叫咗呢杯覺得好靚🤣🤣,先至睇到Menu有呢一杯嘢飲!口感幾綿密😚, 而且杯邊仲有朱古力碎,SMOOTHIE上面仲會有cream喺度令到成杯飲品更加吸引😝😝,味道真係一流🤤🤤~

🍼Ice Honey Green Tea
口味適中,而且蜂蜜綠茶滋潤抗氧、清熱解毒, 食完熱氣嘢就最適合🤣~
2023-03-04 42 瀏覽
好耐冇上高氏大樓d cafe了,對上一次已經係大學時期聚會🤣加上疫情又冇咩出街,所以都好少去啲Cafe度玩或者聚會。今次去呢一間5%咖啡廳係位於油麻地高氏大廈2樓,全層都係佢哋嘅,一入出𨋢就已經有人招呼你,一入到去就見到有個吧枱同埋右手便好多博game桌遊俾人選擇,我地因為趕住去跳舞所以冇點玩到,淨係食完嘢捉咗一鋪象棋🤣🤣咁食物方面,我哋就叫咗一個野菌黑松露長通粉,一個炭燒雞扒沙拉🥗,飲品方便就叫咗一個肉櫃蘋果真露熱飲,同埋一set洛神玫瑰花茶,佢會比兩set透明杯比我地,飲品方面我比四點粒星🌟最後叫咗一個柚子蛋糕做甜品,都幾特別!有bookgame玩嘅Cafe嚟講呢一間嘅食物都算唔錯,飲品亦都幾好👍應該會再黎

玫瑰洛神花茶
肉桂蘋果露
黑松露野菇長通粉
炭燒雞扒沙律
柚子蛋糕

最後叫咗一個柚子蛋糕做甜品,都幾特別!
肉桂蘋果露
2023-03-02 17 瀏覽
呢間樓上Cafe勁多 board game🤩 坐咗兩個鐘,邊玩邊食🥰 好 chill好 relax❤️ like左佢哋嘅page仲有95折,好好😍・ 紅酒燴牛脷配意粉🍝 ($128)十分足料嘅牛脷意粉😍牛脷大大塊,共有5大塊,差啲食唔曬😵😵意粉亦都好多,配埋紅酒汁食,好惹味😝 紅酒汁入面仲有幾舊紅蘿蔔🥕 炆得好淋,好入味🥳・ 玫瑰洛神花茶🌹 (+$18)好抵加!因為好大壼🤓仲要店家會比個蠟燭🕯️熱住壼茶好細心🙈 唔同花茶有唔同功效,有三款選擇: 玫瑰洛神花茶🌹、雪梨桂花茶🍐、枸杞菊花茶🌼,我揀左玫瑰洛神花茶🌹,好啱女仔飲🥳 佢有理氣解郁、調經止痛嘅作用👍🏻👍🏻👍🏻・ 千島海鮮窩夫薄餅🍕 ($118)好特別嘅薄餅!用窩夫整嘅🫣 size 有8吋,都真係好夠食🙌🏻 佢有啲海鮮喺薄餅上面,例如: 蝦🦐、帶子,面頭淋上濃郁嘅千島醬😳😳,仲有啲芝士粉調下味🧀,實在不錯,送到來熱辣辣口感十足😍・ Pure Colada🍍 (+$18)呢個以菠蘿汁🍍同埋椰汁🥥調製嘅雪白飲品真係好特別😘 酸酸甜甜,幾開胃🥳 除咗菠蘿汁同埋椰汁,入邊仲有雲呢拿糖漿、煉奶 、肉桂粉,味道有層次🤩・ 環境🏡好舒服,雖然佢係一間

・ 紅酒燴牛脷配意粉🍝 ($128)

・ 玫瑰洛神花茶🌹 (+$18)

・ 千島海鮮窩夫薄餅🍕 ($118)

・ Pure Colada🍍 (+$18)

・ 環境🏡
好舒服,雖然佢係一間Cafe,但係有少少似party room🙈🙈因為佢啲座位好舒服、好似梳化🛋️,而且有超過50隻 board game比你玩🤓🤓 勁正😍 好啱同一大堆朋友嚟🥰

😋味道4.8/5
🏡環境5/5
🍽️服務4.9/5
🙆🏻‍♀️再去4.9/5
⭐️總體評分:19.6/20
💰總消費: $311/2人(有加一)
周不時都會去旺角搵cafe chill下😎 5%cafe絕對係聚會既好選擇 有野食有野玩 座位舒適又可以慢慢hea 想玩咩都可以係board game櫃搵到~香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118龍利柳好大塊🤤 煎到外脆內軟 嫩滑冇雪味得嚟 仲要唔油膩🐟 香草味好出 點埋沙律醬出色~ 長通粉好creamy 又掛汁 加埋菇菌 口感UP!!夏威夷窩夫薄餅 (8吋) $108好新鮮既配搭 第一次食窩夫底既pizza🍕 窩夫脆口 咬落軟熟 甜甜地 好香牛油味 加埋酸酸甜甜千島醬 火腿同埋芝士 好開胃🧇 Hot Baby Toddy 跟餐 +$14麥茶入面加上蜂蜜 檸檬 肉桂 養生得嚟又易入口🫖 原味紅茶 跟餐+$0似平時熱檸檬茶既茶底 清清地好易入口 冇澀味環境闊落 食物質素唔錯 下次冇咁趕再嚟玩board game🥰5% Cafe📍旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118

似平時熱檸檬茶既茶底 清清地好易入口 冇澀味

5% Cafe
📍旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖
2023-02-15 21 瀏覽
情人節當日臨急臨忙先book餐廳🥲店員都好細心盡量安排時間。座位安排好好,四人座位/卡位只安排二人一枱,所有情侶都可以坐得好舒服。環境佈置好用心,唯一係嗰個燈牌寫住best friend forever有啲搞笑😂餐牌選擇都有不少種類,點餐後上菜速度要等一等,仍然係可接受的範圍之內。當日叫咗兩樣嘢食、兩個飲品🔹5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條漢堡好香好惹味,亦不是薄的那種,黑松露好足料,麵包頂有烘過少少脆,惟略嫌薯條太過硬🔹日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉天婦羅蝦好Juicy,唔會太硬太乾身。卡邦尼醬汁充滿所有意粉,濃稠適中🔹 chocolate smoothie 濃郁朱古力味,加了忌廉口感更滑,杯邊用心裝飾加了些朱古力脆米令人有驚喜🔹榛子摩卡未到正常,不過點的是熱飲,可惜上餐時不夠熱,少少暖,一半未飲夠已經變室溫整體而言,食物質素都不錯,會再光臨!

當日叫咗兩樣嘢食、兩個飲品
🔹5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
🔹日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉
🔹 chocolate smoothie
🔹榛子摩卡

整體而言,食物質素都不錯,會再光臨!

2023-02-14
慶祝紀念
情人節
2023-01-21 56 瀏覽
今日難得約齊5個小妹,就去5%cafe chill 下5% cafe polyu 學生有6折 好抵啊Cafe 係油麻地A2 出口行幾個街口就到,好方便Cafe 環境好大,好寬躺好乾淨,而且備有好多款card games 啱哂同朋友聚會服務都好好,好有禮貌,餐廳有一個細鐘仔俾我哋叫侍應,好方便我哋除咗一齊share一個小食拼盤之外,主食同飲品各自散嗌今日蒜片白酒蜆肉意粉咁啱賣晒,唔食芝士嘅我唯有嗌咗雞扒巨腸薯條(佢可以揀意粉)我啲朋友嗌咗松露芝士Burger同明太子意粉味道中規中矩,百幾蚊算係幾抵食手調飲品一定要叫少甜,因為本身preset係偏甜咗少少甜品仲有2個蛋糕🍰,我哋叫咗朱古力芝士蛋糕同榛子蛋糕芝士味好濃郁,榛子蛋糕反而就冇榛子味,tiramisu 多啲我就唔鍾意食芝士所以就麻麻哋6折咗後,每人唔使$150,咁嘅環境咁嘅食物質素同服務態度,真係冇得輸唯一一樣美中不足嘅地方就係cafe 10點就關門,玩遊戲的話會有少少趕同唔夠喉,大家要預返時間早啲去💨整體體驗: 9/10 (性價比高)
今日難得約齊5個小妹,就去5%cafe chill 下
5% cafe polyu 學生有6折 好抵啊

Cafe 係油麻地A2 出口行幾個街口就到,好方便

服務都好好,好有禮貌,餐廳有一個細鐘仔俾我哋叫侍應,好方便

我哋除咗一齊share一個小食拼盤之外,主食同飲品各自散嗌
我啲朋友嗌咗松露芝士Burger同明太子意粉
味道中規中矩,百幾蚊算係幾抵食

手調飲品一定要叫少甜,因為本身preset係偏甜咗少少

甜品仲有2個蛋糕🍰,我哋叫咗朱古力芝士蛋糕同榛子蛋糕
我就唔鍾意食芝士所以就麻麻哋

整體體驗: 9/10 (性價比高)

小食拼盤
蘋果菊花花茶
松露芝士漢堡
雞扒巨腸薯條/意粉
  • 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
  • chocolate smoothie (snow style)
適合聚會reu既樓上cafe😆 以前我對於旺角樓上cafe既印象係食物質素都普通,不過呢間既食物質素都好唔錯,好用心,亦都好有新意。同一班friend食完飯仲可以玩吓board game,坐耐啲傾吓偈,呢度有超過80款board game‼️而且都好新,有我最愛既卡坦島、五秒定律、機密代號🤣 唔怕食完飯冇野做,玩到唔捨得走🥹🔸🧇千島海鮮窩夫薄餅 $118非常特別既配搭,好少見窩夫薄餅😆 窩夫夠脆,好香牛油味🧈 配料有蝦🦐 醬料好足,仲有好多芝士粉,個配搭好正🥹🍝香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118 龍利柳好大塊🤩 煎得好香脆,仲有啲香草調味,肉質都好新鮮,配搭埋酸忌廉汁好好食😋長通粉個汁好濃稠,有好多菇,仲有沙律菜🫶🏻🍟薯條 $48 (黑松露醬+$5)薯條好香口,配搭埋黑松露醬真係食到停唔到口😋🍹套餐配$38或以下飲品,其他補差價。個人好推介chocolate smoothie(+$18)賣相吸引,而且有好多cream,仲有啲脆米,重點係朱古力味真係好濃郁🍫 口感密密綿綿😋

🔸
千島海鮮窩夫薄餅

🧇千島海鮮窩夫薄餅 $118

🍝香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118

薯條

🍟薯條 $48 (黑松露醬+$5)
薯條好香口,配搭埋黑松露醬真係食到停唔到口😋

2023-01-12
千島海鮮窩夫薄餅