————————————————————————616牛肉火鍋專門店地址:將軍澳唐德街3號香港九龍東智選假日酒店7樓702號舖(銅鑼灣尖沙咀大圍旺角西環元朗荃灣太子都有分店~)🍖 616牛肉火鍋專門店的食物質素極高,強烈推薦特選和牛盛和罕有牛部位,這兩道菜是店家的招牌菜,非常值得一試。服務態度和環境也很優秀,是一家值得推薦的餐廳🔝🔥🥩🟠推薦食物 Recommended 🔹特選和牛盛($234):肉質鮮美,口感嫩滑,肥瘦均勻。店家提供了不同部位的和牛肉,包括信州和牛赤身,牛腹肉,牛肩胛和五花趾,每一款都非常美味🥩- 信州和牛赤身 -肉質非常細緻,口感嫩滑,帶有淡淡的甜味,非常美味,它的脂肪含量較低,健康又美味- 牛腹肉- 這部位的牛肉肥瘦相間,口感豐富,肉質比較韌,它的肉質比較有彈性,咀嚼起來非常有口感- 牛肩胛- 這部位的牛肉比較薄,口感非常嫩滑,肉質較為柔軟- 五花趾 - 這是一種非常嫩滑的肉質,肥瘦比例均勻,口感豐富🔸罕有牛部位($204):種類多樣,新鮮美味,包括澳洲五花趾,安格斯橫膈肌,澳洲和牛牛頸脊和牛上肋等多種罕有部位🐄- 澳洲五花趾 - 它的肉質比較有彈性,咀嚼起來非常
————————————————————————
616牛肉火鍋專門店
地址:
將軍澳唐德街3號香港九龍東智選假日酒店7樓702號舖
(銅鑼灣尖沙咀大圍旺角西環元朗荃灣太子都有分店~)

🟠推薦食物 Recommended
信州和牛

罕有牛部位
澳洲五花趾
- 澳洲五花趾 - 它的肉質比較有彈性,咀嚼起來非常有口感
- 安格斯橫膈肌 - 非常嫩滑,帶有濃郁的牛肉香氣,口感豐富,肥瘦均勻
- 澳洲和牛牛頸脊 - 這種牛肉的肉質非常嫩滑,口感豐富,帶有濃郁的牛肉香氣
- 牛上肋 - 這部位的牛肉肉質比較細緻,口感嫩滑,它的脂肪含量比較高,吃起來非常有口感

🔹炸魚皮($28):必点,賣相非常好,外皮炸得很酥脆,口感很棒,沒有一點油膩🐟
鴛鴦青花椒牛骨湯

🔸鴛鴦青花椒牛骨湯($82):招牌湯底,湯底鮮甜,青花椒味道突出,非常開胃,牛骨湯的味道也很濃郁🍲
🔹野菌雙拼($38):份量十足,有多種野菌,味道鮮美,草菇,松茸等多種野菌,口感豐富🍄
🔸蜂巢豆腐($28):口感非常綿密,味道鮮美,非常入味
日本木村信州蘋果汽水

🔹日本木村信州蘋果汽水($38):清新爽口,不會太甜,有淡淡的蘋果香氣🍎🍹
🔸菊花桂圓露($16):口感清新,清熱解渴,非常清爽🌸🍹

🟡不推薦食物

🔹無 No

🟠員工 Waiters
員工態度親切有禮

🟡環境 Environment

店內環境整潔舒適,氛圍安靜優雅,非常適合與朋友或家人用餐

🟠總評分Overall (8.5/10)

💰$400/person

#ezukokofood #ezukokotseungkwano #ezukoko將軍澳
#ezukokojapan #ezukoko日式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #616 #信州和牛
信州和牛
罕有牛部位
鴛鴦青花椒牛骨湯
日本木村信州蘋果汽水
  • 油趣魚皮
2023-04-28 31 瀏覽
牛魔王必食推介616 出名高質靚牛,有好多唔同牛肉部位可以嘗試,仲要每一種都係滾幾秒就食得,質素保證!!超級抵食推介一定係特選信州和牛盛,而家仲有額外五花趾送添!和牛盛有三款唔同嘅牛,赤身、牛腹肉,同埋牛肩胛,三種牛口感唔同,不過都一樣有一種即溶嘅口感😋想試吓特別少少嘅就一定要試吓滑尾龍,有生雞蛋一齊上碟,滾之前要先將雞蛋攪勻再放入煲!枱面餐紙已經有晒唔同部位應該要滾嘅時間,滑尾龍要滾耐少少20秒,但係口感就有如餐紙所描述嘅滑過瀡滑梯! 🤝😝另一個特別推介就係匙柄配胸口膀,夾住食個口感好特別,真係有外脆內軟嘅質感!🥳🥳識咗咁多唔同部位嘅牛,我哋另外都試咗個牛筋丸,牛筋丸係手打嘅,一樣充滿牛味!最後當然唔少得要滾個烏冬啊,呢度啲烏冬都係鮮制手打,快快滾一滾就食得,質感彈牙都好值得試吓!🤭🤭🤭

牛魔王必食推介

鍾意食牛嘅朋友,又點可以錯過616牛肉火鍋😎以牛為主題嘅火鍋店,可以一次過食盡各種刁鑽部位🐂近期更引入日本信州和牛🇯🇵即刻約埋朋友開餐😆.🔥牛骨清湯💰$62湯底勁足料,有大大嚿牛骨、白蘿蔔件💕湯頭非常清甜,越煲越出味😋唔驚熱氣😆.🔥特選和牛盛💰$234一次過嘆齊三款信州和牛部位,仲有澳洲五花趾送😍信州和牛以蘋果飼養的牛聞名🍎今次可以試哂牛肩胛、牛腹肉、赤身三個部位,全部油花分布都非常平均,油香四溢,非常肥美🤤特別牛肩胛,近乎入口即溶🥰贈送嘅五花趾質素都唔差,雖然油脂唔多但肉味濃郁😚.🔥手打墨魚滑💰$50爽口彈牙,內裏有粒粒墨魚口感😋墨魚味香濃🦑.🔥濃汁香菇貢丸💰$30口感紮實爽彈,肉汁豐富😚.🔥蜂巢豆腐💰$28打邊爐必吃🤓吸收晒湯汁精華,每咬一口都有湯汁咇出嚟🤪.🔥娃娃菜💰$28清新嫩綠,而且好細心將菜頭斬開,一放落去碌就得✅.🔥稻庭烏冬💰$30滑嘟嘟烏冬😙臨尾整返個烏冬飽晒😛

🔥牛骨清湯
💰$62

🔥特選和牛盛
💰$234

🔥手打墨魚滑
💰$50
爽口彈牙,內裏有粒粒墨魚口感😋墨魚味香濃🦑

🔥濃汁香菇貢丸
💰$30
口感紮實爽彈,肉汁豐富😚
🔥蜂巢豆腐
💰$28
打邊爐必吃🤓吸收晒湯汁精華,每咬一口都有湯汁咇出嚟🤪
🔥娃娃菜
💰$28
清新嫩綠,而且好細心將菜頭斬開,一放落去碌就得✅

🔥稻庭烏冬
💰$30
滑嘟嘟烏冬😙臨尾整返個烏冬飽晒😛
靚牛打邊爐首選|牛肉火鍋專門店 616主打靚牛就係人都知🥩信州和牛系列主打3個牛嘅部位,包括1️⃣信州和牛赤身、2️⃣牛肩胛同3️⃣牛腹肉。佢地做緊嘅期間限定——特選和牛盛($234)就可以一個併盤滿足3個願望,仲贈送一碟澳洲五花趾,十分抵食! 信州和牛係以🍎蘋果飼養嘅牛而聞名,牛牛吸收咗好多維生素、礦物質同糖分,所以營養價值極高! 不得不讚,和牛嘅肉質都非常鮮甜,油花分佈平均👍 我個人就比較鐘意食脂肪較少嘅部位,牛肩胛就啱晒我口味! 如果鐘意食脂肪多嘅部位,牛腹肉就啱晒你🥩今次嚟將軍澳分店,相比坑口店,佢比較寬落,喺酒店building,好似高級啲咁🤭🍽人均:$250 - $300(視乎肉類選擇,另有加一服務費)🕰時間:19:30(⭕️walk in)🍲 鴛鴦麻辣牛骨湯 $82打邊爐湯底至重要‼️呢度湯底有成10款選擇咁多,溶岩沙嗲湯底望落好吸引😍我今次就揀咗鴛鴦麻辣牛骨湯,有辣有唔辣,平衡一流。麻辣湯底越滾越麻越辣,好啱我個鍾意食辣嘅朋友🐂牛骨湯就清甜足料,有4件牛骨😋我全部都食哂‼️火鍋醬料 $20/位店內提供自助醬料bar,調味料自己話事🧂醬料bar仲有教學教點樣混醬。616秘製牛肉汁,牛肉汁鮮
靚牛打邊爐首選|牛肉火鍋專門店

🕰時間:19:30(⭕️walk in)

🍲 鴛鴦麻辣牛骨湯 $82

火鍋醬料 $20/位
店內提供自助醬料bar,調味料自己話事🧂醬料bar仲有教學教點樣混醬。616秘製牛肉汁,牛肉汁鮮甜濃厚,正!我就最鍾意沙茶醬同炸蒜,食咗勁多!

🍜鮮製手打烏冬 $18
鮮製烏冬係616同日本在港嘅製麵所合作,專門研發嘅手工稻庭風烏冬。第二次食仍然大推😋烏冬呈扁身形狀。麵質彈牙好有嚼勁,口感讚👍🏻

🥩滑尾龍 $48
滑尾龍配生蛋,太有驚喜,牛肉又滑又有咬口😋

🥩牛上肋 $68
高質牛肉,入口即化!

Bible rating: 9/10

📍地址:616牛肉火鍋專門店 (將軍澳)
將軍澳唐徳街3號香港九龍東智選假日酒店7樓702號舖

2023-04-19 36 瀏覽
616火鍋主攻食牛,lunch叫左個二人餐,套餐有3款肉,有烏冬有菜,3款牛肉都好好食,另外我哋再叫左辣魚皮同蝦滑,魚皮香辣爽口,會食到停吾到食,而蝦滑都好有驚喜,咬落去彈彈牙好😋
2023-04-14 66 瀏覽
如果係將軍澳想搵間火鍋店食飯,真係選擇唔多,今次就同介紹位於將軍澳智選假日酒店內的616牛肉火鍋專門店。首先呢個地理位置十分方,係將軍澳站出閘行幾分鐘就到,而家場地闊落,環境又清靜同乾淨,好適合三五知己聚餐。其次呢度食物質素高之餘,價錢又唔貴,性貴比高,我同朋友4位叫滿左一枱食物,當中唔少係肉類,都係食左約一千蚊,平均每人都係兩百五左右都已經食左好飽。食左好多款食物都好食,牛係主打,好食都唔洗講,個人覺得特別鮮滑牛同火鍋更係絕配,手打烏冬都令人覺得有驚喜,小食醉雞都十分入味。如果大家係將軍澳又想食火鍋,不妨試試呢間!

如果大家係將軍澳又想食火鍋,不妨試試呢間!
2023-04-14 43 瀏覽
上次我去咗《616虎喰燒肉·酒場》之後,一直都心思思想試埋另一邊嘅邊爐🤭唔講唔知,原來呢間《616牛肉火鍋專門店》喺好多地方都有分店,而且重開咗好多年🤣我真係有d孤陋寡聞‼️食物呢度有超多部位嘅牛肉🥩(價錢大約$50左右)例如:吊龍伴、牛坑爪、牛朴肉、橫隔肌、五花趾等等,簡直係“u name it, i’ve got it”😆除此之外,佢d湯底都有好多選擇,大部份都係以牛為主,包括:沙牛湯、牛雜湯、麻辣牛骨湯等,應有盡有👍🏾而其他食物,如:丸、餃類,大部分都係用牛做主打。不過唔食牛嘅朋友都唔駛怕,因為蔬菜、豬肉、小食都係個唔錯嘅選擇💕特選和牛盛 $234嗰日我同2個朋友就叫咗個日本長野縣🇯🇵信州直送🇭🇰嘅和牛盛,入面有牛肩胛、牛腹肉、赤身,而且重送埋五花趾🤤個和牛真係好有日本嘅味道,雪花分明,不過大家記得千祈唔好淥得咁耐😽湯底我哋叫咗鴛鴦麻辣牛骨湯🌶️,相對嚟講,我就比較鍾意清湯嗰邊,因為好有牛味,清清甜甜咁,淥d烏冬啊蔬菜啊,簡直係さいこう(最高)!其他食物當然啦我哋重叫咗好多唔同部位嘅牛,每款牛我都覺得質素好唔錯。另外,大家一定要叫花雕醉雞卷🐤(好入味)、墨魚蝦滑(好彈牙)、鮮制手打烏

食物

特選和牛盛 $234

湯底

其他食物

另外,大家一定要叫花雕醉雞卷🐤(好入味)、墨魚蝦滑(好彈牙)、鮮制手打烏冬(好煙韌)🍜

飲品

我想提及一下d嘢飲,因為佢有好多款手工啤,同埋特製嘅飲品,我哋叫咗里香白蘭啤、菊花桂圓露🌻全部都好特別呀,一定要叫

我哋一行3人買單食咗$1000左右,但就食得超飽,而且又有嘢飲,d牛🐮又高質‼️ 其實比大部分任食嘅邊爐🍲更加抵食😽
2023-04-13 43 瀏覽
鍾意食牛又鍾意打邊爐?😏😏咁一定要試試呢間火鍋店!餐廳主打平價高質手切牛肉🐮,有多款刁鑽牛部位選擇~~而家仲有得食由日本長野縣直送到港的信州和牛🎌 !一於黎試試🤩🤩📍鴛鴦牛骨沙嗲鍋湯底揀左招牌牛骨清湯同沙嗲湯🍲~~牛骨湯味道清甜,裡面有牛骨、白蘿蔔等湯料!清清地更食出牛肉的鮮味👍🏻👍🏻沙嗲湯聞落好香,湯底好濃郁!而且越煮越入味,係我至愛❤️❤️📍信州特選和牛盛(送五花趾)信州和牛由日本產地直採到港✈️,品質有保證!!三款賣相都唔錯,包括有信州和牛肩胛、牛腹肉同赤身~~全部肉質軟腍,啖啖肉!油脂香豐富🔥🔥附送的澳洲五花趾都好高質!口感爽脆、有嚼勁~淥8秒左右就食得,食完要再encore🤤🤤📍手打牛筋丸 (半打)牛筋丸大大粒,口感好彈牙!!而且牛味濃郁🐮,每一啖充滿肉汁!好正😍😍📍扇貝 (2隻)除左牛肉,佢地仲有提供幾款海鮮~~扇貝望落好新鮮,清洗得都好乾淨!肉質爽彈鮮甜,整體唔錯❤️❤️📍娃娃菜娃娃菜口感脆嫩,咬落索索聲🤤🤤份量都好多~而且掛湯一流,打邊爐必食!!📍飲品飲品揀左自家製菊花桂圓露同烏梅汁~~兩款都好飲!而我就鍾意烏梅汁多啲😋😋味道酸酸甜甜,好解渴~仲有清熱下火的功效👍🏻👍🏻
鍾意食牛又鍾意打邊爐?😏😏

📍鴛鴦牛骨沙嗲鍋
湯底揀左招牌牛骨清湯同沙嗲湯🍲~~

📍信州特選和牛盛(送五花趾)
信州和牛由日本產地直採到港✈️,品質有保證!!
三款賣相都唔錯,包括有信州和牛肩胛、牛腹肉同赤身~~

全部肉質軟腍,啖啖肉!油脂香豐富🔥🔥

📍手打牛筋丸 (半打)
牛筋丸大大粒,口感好彈牙!!
而且牛味濃郁🐮,每一啖充滿肉汁!好正😍😍

📍扇貝 (2隻)
除左牛肉,佢地仲有提供幾款海鮮~~

📍娃娃菜
娃娃菜口感脆嫩,咬落索索聲🤤🤤
份量都好多~而且掛湯一流,打邊爐必食!!

📍飲品
飲品揀左自家製菊花桂圓露同烏梅汁~~
兩款都好飲!而我就鍾意烏梅汁多啲😋😋
味道酸酸甜甜,好解渴~仲有清熱下火的功效👍🏻👍🏻
2023-04-11 50 瀏覽
✨牛骨清湯湯底清澈唔油膩 好足料配料有牛骨 牛肋條 蘿蔔等✨特選和牛盛見到有堂食限定 有日本長野縣直送信州和牛 除左單點之外亦有拼盤提供 價錢又唔貴 就決定點個和牛盛 一次過可以試晒三款肉拼盤包括有牛肩胛 牛腹肉同赤身牛肩胛 油花分佈平均 肉質軟嫩牛腹肉 油脂相對較多 軟滑甘香赤身 油脂適中 肉質軟腍 肉味相對較濃三款各有特色份量都唔少 大滿足✨澳洲五花趾而家做緊優惠 只要點特選和牛盛 就會送一碟澳洲五花趾 真心抵食五花趾 肉同筋膜相間 肉質結實有咬口 ✨英國安格斯牛前胸肋 牛前胸肋 肉質結實偏瘦 肉味濃✨胸口膀胸口膀 口感爽脆滿滿油脂甘香 越咬越香超正正✨黑豚濃湯餃餃皮厚薄適中 肉餡飽滿 肉汁豐富✨鮮製手打烏冬烏冬扁幼身 麵質爽滑 有彈性 唔太似食緊烏冬 感覺叫手打麵合適啲✨菊花桂圓露菊花味道清香 味道清甜解渴總結:食物唔錯 牛肉幾高質將軍澳店環境唔錯地方闊落 坐得舒服 服務唔錯 價錢合理 性價比幾高
✨牛骨清湯

菊花味道清香 味道清甜解渴

總結:食物唔錯 牛肉幾高質
將軍澳店環境唔錯地方闊落 坐得舒服
服務唔錯 價錢合理 性價比幾高
今次來到位於將軍澳地鐵站上蓋商場的【616牛肉火鍋專門店】分店打邊爐,聽住在附近的朋友說店內環境很開揚及舒適,如果選擇坐在落地大玻璃窗口位置,更可以望到廣闊的花園街景。店鋪主打提供不同牛肉部位及以刁鑽牛肉部位作招徠,最近知道推出了新品信州和牛,馬上走來品嚐。【特選和牛盛】(HK$234) 選用了日本直送到港的信州和牛,拼盤分別有三款不同部位的日本和牛肉,現在堂食還會送一客【澳洲五花趾】。⭐信州和牛肩胛: 色澤鮮紅,油脂分佈較少,入口口感實在,一點都不韌。⭐信州和牛腹肉:相比牛肩胛肉質更軟一點,油脂比牛肩胛多一點,细嚼無渣,牛味濃。⭐信州和牛赤身: 厚薄適中肉質很柔軟,輕輕一灼,入口嫩滑最軟身,牛味脂香味重,是三款牛中油脂最多,口感亦是我覺得最好味道的一款。【吊龍伴】(HK$68)都是其中一款罕有牛肉部位,是牛脊背上一長條肉,吊龍伴即吊龍下面那一小部分的肉,有彈筋位,如果喜歡彈牙筋肉位的,會覺得這個部分口感好。【澳洲五花趾】贈送的一款牛肉,是其中一款罕有牛肉部位,是牛後腿部位,紋路明顯,入口口感質地柔軟脆彈,估不到都很有牛味。【牛肉餃】(HK$48)一咬開內餡有很飽滿的牛肉,滿滿的牛肉味

【特選和牛盛】(HK$234)

【吊龍伴】(HK$68)
【澳洲五花趾】
【牛肉餃】(HK$48)
一咬開內餡有很飽滿的牛肉,滿滿的牛肉味,令人滿足。

【稻庭鳥冬】(HK$16)
本身是想叫鮮製手打烏冬,但自己點錯了,但這款份量多一倍,口感亦很滑溜質感煙韌,不用煮太久,很快就煮透可以吃。
【菊花桂圓露】(HK$16)
菊花味清香,最適合一邊打邊爐一邊渴,飲後很舒服亦感覺清熱氣。

【616原漿】(350ml) (HK$58)
其實是手工啤酒,入口充滿麥香,味道易入口,後續無苦味。
【牛雜湯底】(HK$82)
很地道廣東式的牛雜湯底,湯內有牛腸、牛肺、牛肚、蘿蔔等,十分足料,未開始打邊爐前就可以開始先吃牛雜,真的很不錯。
【醬介】(HK$10/位)
餐廳自助吧有10款多醬料提供選擇,包括: 紅蔥醬、豆瓣醬、芝麻醬、XO醬、、辣椒醬、沙嗲醬、陳醋、香蔥、芫茜、蒜蓉、炸蒜、柑桔、鮮牛油豉油及秘製牛肉汁,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料,個人推介秘製牛肉汁,幾惹味。
*外賣有八折優惠,優惠只適用於正價火鍋配料。

〔616牛肉火鍋專門店〕
🇭🇰香港新界將軍澳唐徳街3號香港九龍東智選假日酒店7樓702號舖
Shop 702, 7/F, Holiday Inn Express, 3 Tong Tak Street, Tseung Kwan O, N.T. Hong Kong
2023-04-06
  • 特選和牛盛
打邊爐真係唔會厭倦,久唔久有時間想嘆下食飯,都會揀打邊爐飲杯酒。今次再揀616,專食牛!又有啤酒!滿足幾個願望!先揀湯底,揀咗牛雜。今次餐廳主打信州和牛,呢款牛用蘋果做飼養,肉質肥美仲會柔軟啲,產地直送,點三款和牛會送一款五花趾。三款分別有赤身 牛腹肉 牛肩胛的確肉質好嫩,但唔鞋口,三種當中牛肩胛最肥美,油味最重。赤身的肉味最濃。值得一讚,餐廳自家牛肉汁加青檸,同和牛好夾。五花趾,筋肉分明,爽少少似牛𦟌。另外仲點咗滑尾龍,牛駝峰,牛舌。加咗蛋嘅滑尾,有啲似滑牛,爽身彈牙。牛駝峰肉味最濃,有咬口。除咗牛,仲食咗蛋餃,貢丸,加一堆菜。以出街打邊爐嚟講,價錢好親民,飲品16元有交易,不到20元有出前一丁或烏冬。鍾意嘅酒話,仲可以揀手工啤,58至78元有交易。

今次再揀616,專食牛!又有啤酒!滿足幾個願望!

先揀湯底,揀咗牛雜。

三款分別有赤身 牛腹肉 牛肩胛

值得一讚,餐廳自家牛肉汁加青檸,同和牛好夾。

五花趾,筋肉分明,爽少少似牛𦟌。

另外仲點咗滑尾龍,牛駝峰,牛舌。

除咗牛,仲食咗蛋餃,貢丸,加一堆菜。

鍾意嘅酒話,仲可以揀手工啤,58至78元有交易。
2023-04-08 314 瀏覽
而家香港打邊爐,好出名周圍都有錶房住食牛嘅食雞嘅任食嘅而呢一間616嘅火鍋店,出名就係食牛仲係可以食盡唔同刁鑽部位嘅牛一間位於喺將軍澳酒店下方嘅一間火鍋店,要喺商場某一位置搭電梯,位置都幾偏僻,唔係住喺將軍澳嘅,可能都比較難搵呢一間係火鍋同燒肉兩間combined嘅入到門口左邊嘅燒肉,右邊火鍋而今次試吓火鍋先QR code落單,方便所有嘢都一目了然首先揀湯底有好多唔同嘅譬如蕃茄沙嗲牛腸牛雜今次一行四人就揀咗個牛雜湯底都幾足料佢都有幾舊磅呀廢啊搶啊圖啊咁樣樣仲有啲蘿蔔最近佢就有一個信州和牛祭,做緊promotion見到價錢唔係好貴,$200多元就可以食到和牛當然要試吓啦特選和牛盛,佢有三種唔同嘅牛,包括係信州既赤身,牛肩胛同牛腹肉赤身油脂較少,但因為係和牛,都唔嚡口牛味濃牛腹肉,脂肪牛肉比例一半半,味道口感豐富,好平均,唔會話搶左邊一種味牛肩胛油脂最豐富,入口即溶,油脂味甚濃而家你嗌特選盛,仲會有五花趾送,同樣地都係牛味好香,高質嘅牛,亦都係一啲出面好少食到嘅部位另外仲叫咗滑尾龍同埋牛駝峰同牛舌,前者係加咗一隻生雞蛋落牛肉度再拎落去打邊爐,令到個牛肉比平時更加滑,牛駝峰牛味重煙韌,牛舌林
而家香港打邊爐,好出名周圍都有錶房住食牛嘅食雞嘅任食嘅

呢一間係火鍋同燒肉兩間combined嘅

入到門口左邊嘅燒肉,右邊火鍋
而今次試吓火鍋

赤身油脂較少,但因為係和牛,都唔嚡口牛味濃
牛肩胛油脂最豐富,入口即溶,油脂味甚濃

牛舌林得來帶點煙韌,一路咬一路個牛味,喺個口腔到散發出嚟

另外都叫咗唔同嘅火鍋配料都好新鮮都好好食

漿料區佢亦都有一個最佳嘅配搭話俾你聽,就係牛肉汁再加兩滴嘅青檸汁,點牛肉好好食,事實上真係好配搭,佢嗰個少少酸酸地嘅味道係更加帶出牛肉嘅香味,又唔會蓋過咗牛肉本身嘅味道

另外都仲帶咗兩個啤酒,佢嘅手工啤嘅名字好特別,有一代宗師、冰山雪蓮等等等等嘅啤酒,佢撳入去嘅QR code嘅時候仲會有唔同啤酒嘅介紹話俾你聽佢係用乜嘢去整嘅酒精濃度係幾高?佢嘅味道係偏苦定係果味

打邊爐又點可以唔飲啤酒呢,所以都嗌咗兩杯嚟試吓嗌咗冰山雪蓮同埋一代宗師

前者比較清新,因為係比較多生果未再加少少玫瑰花嘅味道

後者比較適合重口味人士,酒精味道較濃有啲複雜嘅層次

依家間價錢唔貴每一碟牛肉火鍋配料可能都係三十幾四十幾嘅價錢,呢個價錢就可以食到高質嘅牛肉絕對係值得一試再試

店員服務亦都好好會留意住,幫你收嘢幫你加湯
  • 牛舌
  • 牛雜湯底
  • 特選和牛盛
2023-04-08 196 瀏覽
616一直提供刁鑽牛肉部位,食盡各種刁鑽牛部位,如牛頸脊、牛肩心等等。搜羅來自不同產地、不同部位的牛肉,包括俄羅斯丶澳洲等!🥸最近再訪,發現有新嘢,推廣緊日本長野縣直送嘅信州和牛!🤩我哋都點咗個信州特選和牛盛!包括咗:🫴🏻信州和牛肩胛🫴🏻信州和牛腹肉 - 油脂感最重、口感幾豐富、一邊腍滑、一邊有咬口🫴🏻信州和牛赤身 - 我最鐘意,有牛味、有油脂香、又腍又滑另外講吓其他牛肉部位🥰真係食得出各有特色:🐂牛頸脊口感腍身、肉味香濃🐂吊龍伴有舊脂肪喺肉嘅兩邊、比較重油香🐂牛上肋幾重牛味、又爽口、又唔會韌🐂滑尾龍加入左滑蛋去撈、超滑、肉好鬆軟🐂花雕醉牛就算煠熟咗都仲好重酒味,又有咬口🐂橫隔肌有咬口、但韌咗少少最後,牛以外都有推介:🍲鴛鴦青花椒牛骨湯放咗好多花椒!湯嘅味全部都由湯料而來,有真材實料嘅感覺。辣味都幾香,帶微酸,食落幾開胃醒神!🥳🦑墨魚滑好彈牙,內面有粒粒墨魚幾鐘意食616,係最接近以前番大陸食嘅「八合里」,宜家616開咗好多分店,滿足到大家,可以好方便就食到!☺️

最近再訪,發現有新嘢,推廣緊日本長野縣直送嘅信州和牛!🤩

我哋都點咗個信州特選和牛盛!包括咗:

🫴🏻信州和牛肩胛

🫴🏻信州和牛赤身 - 我最鐘意,有牛味、有油脂香、又腍又滑

另外講吓其他牛肉部位🥰真係食得出各有特色:

🐂牛頸脊
口感腍身、肉味香濃

🐂吊龍伴
有舊脂肪喺肉嘅兩邊、比較重油香

🐂牛上肋
幾重牛味、又爽口、又唔會韌

🐂滑尾龍
加入左滑蛋去撈、超滑、肉好鬆軟

🐂花雕醉牛
就算煠熟咗都仲好重酒味,又有咬口

🐂橫隔肌
有咬口、但韌咗少少

最後,牛以外都有推介:

🍲鴛鴦青花椒牛骨湯

🦑墨魚滑
好彈牙,內面有粒粒墨魚

2023-04-04
2023-04-03 122 瀏覽
近期天氣涼涼地好岩♨️打邊爐,牛肉火鍋岩晒我呢d🐮牛魔王,有多款唔同部位的牛肉提供,最近重有來自🇯🇵日本的信州和牛,即刻急不及待去食下!呢間位於將軍澳智選假日酒店入面的分店,環境好舒適,而且重有窗口位選擇,可以望下街景。醬料選擇都不少,每位$20,價錢合理。.🦴湯底- 牛骨清湯 $62我們選了招牌牛骨清湯湯底,湯底好清甜又足料,用上大大件牛骨煮成,入面重有蘿蔔,清清地又好味,真係唔錯呀!.🐮特選和牛盛 $234用上日本直送的信州和牛,拼盤入面有牛肩胛、牛腹肉、赤身三款。另外,重有澳洲五花趾附送。牛肩胛肉質厚實,吃落軟嫩;牛腹肉油脂豐富,肉質細嫩;赤身有咬口,肉味較濃。.🐂澳洲五花趾 (送)份量都不少,食落口感爽脆,肉味濃郁,點上616自家製醬汁更美味。.✨胸口膀 $48食落好爽口,點上醬汁好惹味。.🥟雙拼牛肉餃 $50餃子大大粒,入面好飽滿又juicy,原味可以品嚐原汁原味,麻辣口味就香辣惹味。.🦑手打墨魚滑 $50份量不少,食落口感彈牙,很不錯。.🍜鮮製手打烏冬 $18烏冬偏幼身,口感順滑,煮後吸收晒d湯汁更美味。.🍺一代宗師 $78手工啤酒充滿麥香,偏重口味,口感層次較為複雜。.🌼菊
🦴湯底- 牛骨清湯 $62

🐮特選和牛盛 $234

🐂澳洲五花趾 (送)

✨胸口膀 $48
食落好爽口,點上醬汁好惹味。

🥟雙拼牛肉餃 $50

🦑手打墨魚滑 $50
份量不少,食落口感彈牙,很不錯。

🍜鮮製手打烏冬 $18
烏冬偏幼身,口感順滑,煮後吸收晒d湯汁更美味。

🍺一代宗師 $78
手工啤酒充滿麥香,偏重口味,口感層次較為複雜。
🌼菊花桂圓露 $16
菊花味清香,清熱氣岩晒。
2023-04-03 122 瀏覽
616牛肉火鍋提供刁鑽牛肉部位,如果對食牛有要求的,此專門店應該可以滿足。616牛肉的價錢不貴,雖然件數不多,但全部在百元以下,可以多叫不同款式一試。醬料以自助形式供應,616比較特別的是有秘製牛肉汁加柑桔汁以提升牛肉鮮味,味道比一般豉油鮮味得多。牛骨清湯湯底選了最基本的牛骨清湯金牛骨清湯內有數件牛腩、蘿蔔及一大件牛骨,味鮮清甜。洛神玫瑰茶 烏梅汁 洛神玫瑰茶與烏梅汁均微酸,色澤鮮紅,配牛肉火鍋同樣不錯。 牛肉餃餃子以牛肉作餡,與平日豬肉餃口感味道不同,牛肉味道鮮甜鬆軟。粟米 粟米有六大件,清甜味美,十分抵食。鮮製手打烏冬手打烏冬煙韌軟滑,輕輕一涮已經可以食用。手打牛筋丸牛筋丸比一般牛丸彈牙,牛味更濃。 特選和牛盛 特選和牛盛一個拼盤可以試勻信州和牛三個部位,包括信州和牛赤身、牛腹肉及牛肩胛,日本和牛自是比其他產地牛肉更入口即溶兼嫩滑。澳洲五花趾五花趾是點選特選和牛盛所贈送的,味道質感與牛展相似,牛味不俗。

牛骨清湯

洛神玫瑰茶 烏梅汁

洛神玫瑰茶與烏梅汁均微酸,色澤鮮紅,配牛肉火鍋同樣不錯。

牛肉餃

粟米
粟米有六大件,清甜味美,十分抵食。

鮮製手打烏冬
手打烏冬煙韌軟滑,輕輕一涮已經可以食用。

手打牛筋丸
牛筋丸比一般牛丸彈牙,牛味更濃。

特選和牛盛

2023-03-30