﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊信州和牛ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧鐘意四圍食野嘅蘑菇今日嚟到坑口616🤣616食牛肉都已經好出名😍今期主打親民價錢食到日本信州和牛💗💛堂食限定.信州和牛由616團隊喺日本長野縣直採到港🍱信州特選和牛盛🐄🌈信州和牛肩胛 💗肉質厚實又軟嫩,油花細緻而分佈均勻,滑而不膩,散發出獨特極致濃郁的和牛味香氣🌈信州和牛腹肉 💗味道香濃,牛肉鮮味特別濃郁,口感軟嫩帶有嚼勁😍🌈信州和牛赤身 💗肉質細緻軟嫩,且肉味濃郁有油花但不過分的「瘦肉」部位🌟一個拼盤・試齊信州和牛三大部位 🌟可以單點信州和牛部位😍識食一定叫拼盤😳另外616好多唔同款類牛肉可選😍💗我比較鍾意🌈雙層肉🌟🌈雙層肉🌟 🌈滑尾龍🌟 🌈牛坑爪🌟🌈 胸口膀🌟另外稻庭烏冬索哂啲湯底好正😚𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 616牛肉火鍋專門店(坑口店)≋ ≋ 將軍澳培明德邨明德商場1樓105-106號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊信州和牛

鐘意四圍食野嘅蘑菇今日嚟到坑口616🤣
616食牛肉都已經好出名😍

今期主打親民價錢食到日本信州和牛💗

💛堂食限定.信州和牛
由616團隊喺日本長野縣直採到港
🍱信州特選和牛盛🐄
🌈信州和牛肩胛
💗肉質厚實又軟嫩,油花細緻而分佈均勻,
滑而不膩,散發出獨特極致濃郁的和牛味香氣
🌈信州和牛腹肉
💗味道香濃,牛肉鮮味特別濃郁,
口感軟嫩帶有嚼勁😍

🌈信州和牛赤身
💗肉質細緻軟嫩,且肉味濃郁
有油花但不過分的「瘦肉」部位

₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2023-03-18 37 瀏覽
天氣時冷時熱,咁岩最近涼涼地就黎食個616,今日同左朋友黎左坑口分店淥一淥🔸 湯底-鴛鴦酸菜牛骨湯酸菜湯味道好濃 相對下牛骨湯顯得好清甜 牛肉放入去淥後就咁食更食到牛既香味❤️🔸牛肉叫左個特選和牛盛(送五花趾)❤️入面有信州和牛肩胛,信州和牛腹肉同信州和牛赤身(套餐)重贈送左澳洲五花趾,全部既牛味都好重好香,另外重叫左熟成加拿大牛肩脊,吊龍伴同胸口膀,而口感爽爽既胸口膀係我最愛🔸配料稻庭烏冬同手打墨魚滑係每次打邊爐邊叫!另外加左個油趣魚皮,超脆同辣辣地好爽好好味🔸蔬菜類打邊爐唔少得既萵筍,竹笙,白蘿蔔同唐生菜都係必叫!🍀總結整體價錢合理,環境又乾淨,食物質素好,性價比高

🔸 湯底-鴛鴦酸菜牛骨湯

🔸牛肉

🔸配料
稻庭烏冬同手打墨魚滑係每次打邊爐邊叫!
另外加左個油趣魚皮,超脆同辣辣地好爽好好味

🔸蔬菜類
打邊爐唔少得既萵筍,竹笙,白蘿蔔同唐生菜都係必叫!

🍀總結
整體價錢合理,環境又乾淨,食物質素好,性價比高
2023-03-17 38 瀏覽
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.7/5💜明德商場嘅616係我見過最特別嘅😙由大學生手繪嘅壁畫,主題同坑口有關,坑口人一定有共鳴,真係好有心思💕✅鴛鴦酸菜牛骨湯經典牛骨湯配酸菜湯底口味,兩款各有特色🍲牛骨味香濃,打完邊爐仲可以食入面啲牛骨🐮✅牛肉見到新出咗個日本長野縣直送到港嘅信州和牛,選咗特選和牛盛試吓,價錢親民:有牛肩胛、牛腹肉、赤身、送澳洲五花趾,牛味香濃入口即溶☺️另外叫咗其他牛肉,最愛加拿大牛肩脊,肉質嫩滑,牛味好香👍🏻✅油趣魚皮魚皮非常爽脆,帶小小麻香,等水滾嘅陣做小食最好不過✅飲品基本上一定會選菊花桂圓露,甜甜好適合打邊爐飲~📍616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.7/5💜
✅鴛鴦酸菜牛骨湯

✅牛肉

✅油趣魚皮
魚皮非常爽脆,帶小小麻香,等水滾嘅陣做小食最好不過

✅飲品
基本上一定會選菊花桂圓露,甜甜好適合打邊爐飲~

📍616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)
將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖
📍616牛肉火鍋專門店 (坑口)#5🫶🏻係最高🫶🏻環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-鴛鴦麻辣牛骨湯 -$82牛骨湯入面有牛腱 雖然大大嚿 但係一啲都唔韌 一咬就斷 而且湯底好重牛骨味 麻辣湯底同平時食到嘅好唔同 都有牛味 信州和牛腹肉 -$78只需要煮6秒 食落同樣一咬就斷 好有牛味 鮮製手打烏冬 -$18比較普通 無想像咁彈牙匙柄 -$48胸口膀 -$58兩款牛係配埋一齊食 匙柄食落比較淋 相反胸口膀食落爽口 估唔到一齊食會咁夾花雕醉雞卷 -$38食落有花雕酒味 但雞就有啲鞋 不過不失牛肉餃 -$48餃皮有啲厚 但牛肉餡唔少 一啖一牛嘅享受!娃娃菜 -$28萵筍 -$28萵筍配麻辣湯底真係一百分💯! 吸哂湯底嘅精華!一定要叫!!!滑尾龍 -$48真係滑過瀡滑梯 呢個食法真係第一次見 估唔到可以配埋雞蛋 仲要滑過滑牛肉洛神玫瑰花 -$16菊花桂圓露 -$16
📍616牛肉火鍋專門店 (坑口)
#5🫶🏻係最高🫶🏻
胸口膀 -$58
花雕醉雞卷 -$38
食落有花雕酒味 但雞就有啲鞋 不過不失
牛肉餃 -$48
餃皮有啲厚 但牛肉餡唔少 一啖一牛嘅享受!
娃娃菜 -$28
  • 胸口榜
  • 信州和牛腹肉
  • 滑尾龍
2023-03-15 49 瀏覽
打邊爐係無分四季了🤣想食616好耐!依家越開越多分店!————————————————————————#牛骨清湯 💰62通常想試真啲牛味都會叫清湯try try 。呢款一上枱已經見到巨型既一條牛骨。湯底仲有啲切到好大舊既蘿蔔。#信州和牛腹肉 💰78 呢度牛既款式好多,又有唔同既部位選擇。呢款牛樣貌相當靚仔,見到啲油脂分布好吸引。食落都feel到佢既油脂感重。#牛頸脊 💰68 呢款係澳洲和牛,脂肪相當上無咁多,不過啲紋路都一樣咁靚。#黑柏葉 💰68 覺得打邊爐不可缺少係牛柏葉,呢款既黑柏葉份量好多,同埋佢係好有咬口既款。#吊龍伴 💰68 呢款牛味出,食落有口感,呢款都好多人叫。#鮮製手打烏冬 💰18 覺得要為烏冬留肚🤣賣相睇唔出係烏冬,係煮完先似,好夠幼身,食落好滑身,有少少彈牙口感。#菊花桂圓露 💰16/枝樽仔裝,細細枝size岩岩好,好飲唔會太甜。#黑豚霜降肉 💰68 呢度唔單只係牛好食,呢個豬都有驚喜!食落好爽口,無肉膻味。————————————————————————📍 616牛肉火鍋專門店 (明德商場)將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖#yummyfood
打邊爐係無分四季了🤣想食616好耐!依家越開越多分店!
————————————————————————
#牛骨清湯 💰62

#信州和牛腹肉 💰78

呢度牛既款式好多,又有唔同既部位選擇。

#牛頸脊 💰68

呢款係澳洲和牛,脂肪相當上無咁多,不過啲紋路都一樣咁靚。

#黑柏葉 💰68

#吊龍伴 💰68
呢款牛味出,食落有口感,呢款都好多人叫。

#鮮製手打烏冬 💰18

#菊花桂圓露 💰16/枝

樽仔裝,細細枝size岩岩好,好飲唔會太甜。

#黑豚霜降肉 💰68

呢度唔單只係牛好食,呢個豬都有驚喜!食落好爽口,無肉膻味。
————————————————————————
📍 616牛肉火鍋專門店 (明德商場)
將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖
#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfood#instagram #hkeats #lovefood #相機食先 #手機食先 #吃貨
2023-03-09
是咁的, 前排返咗大陸, 食咗間專食又不同部位嘅百合里, 我滿心期待去到點知原來差咗好多, 疫情前黎食係連牛湯都飲埋😭 喺大失所望之下同朋友講, 朋友介紹我去呢間近排開到成行成市嘅616火鍋。嗰日去呢間店,可能係做街坊生意, 去到大概七點鐘都唔算多人, 正等我仲諗緊係咪又好伏嘅時候,店員好親切介紹主打食物,介紹 牛同部位應該點樣食, 碌幾多秒係最好( 雖則佢都 有張餐紙寫住)但好少火鍋店會走埋嚟同你講, 都對間店 略帶好感㗎啦。到之後我睇詳細介紹, 呢間係專做手切牛肉火鍋,提供不同刁鑽牛肉部位,搜羅來自不同產地包括加拿大、澳洲、英國等牛肉餐廳裝修以香港的懷舊風情,牆上掛上白底紅字吊牌,寫下當日供應牛肉部位食材,加上七、八十年代的擺設, 好似返返去舊時香港, 成個感覺都好舒服湯底🐂:湯底叫左麻辣同牛骨清湯鴛鴦湯底,一次過食哂兩款,想食到牛既原味就淥牛骨清湯, 牛嘅清湯根本就可以攞嚟當湯飲( 我都飲咗幾碗😆), 麻辣湯都好juicy, 飲咗一碗之後都幾辣最尾放棄咗😂隆重推介💖信州和牛🐂有3款牛揀, 三款嘅脂肪含量都唔同, 分別有牛肩胛, 牛腹肉同 赤身牛肩胛🐂肩胛部是經常運動的部位,因

但好少火鍋店會走埋嚟同你講, 都對間店 略帶好感㗎啦。

湯底🐂:

隆重推介💖
信州和牛🐂

牛肩胛🐂
肩胛部是經常運動的部位,因此筋肉發達,肉質較結實;因為肥瘦適中, 所以唔肥唔利所以揀呢隻

牛腹肉🐂
牛的胸部到腹部的區域,肥肥的油脂,也稱為牛五花,這裡的油花一層油一層肉,肉片的剖面層次很明顯。肉質結實帶油筋且油脂甚多。是亞洲人很愛使用的牛肉部位, 我自己好鍾意因為我鍾意食油脂多嘅部分

赤身🐂
赤身肉即係紅肉或瘦肉咁解,赤身燒肉就係切割時,脂肪相對較少嘅部位, 對於一啲唔鍾意食肥利嘅朋友呢個部分好岩

信洲和牛有唔同嘅油脂分佈比唔同口味嘅朋友揀,我覺得好正! 所以信洲和牛都係我同同行友人食得最快既一碟💖
記得唔使淥咁耐, 其實兩三秒都已經夠, 如果唔係就會破壞咗佢唸滑嘅質感

橫隔肌:🐂
呢個部位近住牛嘅內臟,所以肉味特別濃郁, 厚切最正,有 爽滑彈牙嘅感覺

匙柄: 🐂
呢個唔好灼太耐,火鍋滾起輕輕灼六秒即刻食, 入口溶化

花雕醉牛 🐂
呢個係my favourite,好濃郁的花雕酒香味,肉質嫩滑,最愛呢款牛

澳洲五花趾 🐂
口感爽脆彈牙,牛後腿部份,紋路比較多而明顯。

鮮制手打烏冬
係一間日本在香港開設的製麵所合作,專為616研發並提供手工稻庭風烏冬,幼身有咬口, 但由於擺喺最後一樣嘢去食, 本身已經食到飽曬, 所以最後只能夠淺嘗😁

總括而言身為牛魔王既我,今餐真係好滿意月, 服務態度又唔錯, 推介位於坑口明德商場既616🤩
2023-03-08
2023-03-08 23 瀏覽
信州和牛你食過未?我今日就係第一次食,omg 一食就愛上🥰🥰🥰重點係,俾我搵到間性價比勁高嘅牛肉火鍋專門店😇一個極度親民嘅價錢,可以食到由日本直送嘅信州和牛👏🏻👏🏻👏🏻特潠和牛盛(送澳洲五花趾) $234信州和牛肩胛 +信州和牛腹肉+信州和牛赤身一口氣食咗三個唔同嘅部位👏🏻👏🏻第一片食嘅就係牛腹肉,油脂分布非常均勻,淥左5秒之後即刻放入口,omg ,入口即溶😍😍😍另外牛肩胛+赤身都好好味,建議唔好用醬油,直接食到牛嘅鮮味😇鴛鴦麻辣牛骨湯 $82 一個鴛鴦湯底都係80幾蚊,覺得好化算牛骨湯,味精唔重,湯底滾咗之後可以即刻飲番一碗👏🏻👏🏻同埋入面好足料,有好多同埋白蘿蔔,以麻辣湯底,味道清香,唔會太辣手打墨魚滑 $50爽口彈牙😍好有口感,非常之足料,仲會食到有墨魚粒☺️鮮製手打烏冬$18呢個必定要食🥰 呢個係616火鍋店專有嘅烏冬👏🏻麵條比平時食開嗰啲烏冬幼身,但係食落去好嫩滑,吸暫停埋湯底既味道,一留👏🏻萵筍$28 鴨血$38食麻辣湯底好推介叫萵筍同埋鴨血😂味道會特別出👏🏻店入面仲有其他唔同種類嘅牛可以食🥰鍾意食牛肉嘅人,一定要去試吓

特潠和牛盛(送澳洲五花趾) $234
信州和牛肩胛 +信州和牛腹肉
+信州和牛赤身
一口氣食咗三個唔同嘅部位👏🏻👏🏻

鴛鴦麻辣牛骨湯 $82
一個鴛鴦湯底都係80幾蚊,覺得好化算

手打墨魚滑 $50
爽口彈牙😍好有口感,非常之足料,仲會食到有墨魚粒☺️

鮮製手打烏冬$18

萵筍$28 鴨血$38
食麻辣湯底好推介叫萵筍同埋鴨血😂
味道會特別出👏🏻

店入面仲有其他唔同種類嘅牛可以食🥰
鍾意食牛肉嘅人,一定要去試吓
  • 信州和牛
🐮616牛肉火鍋專門店🍲我之前都食過,早排行過屋企附近嘅明德商場間616,見到門口有poster寫住🇯🇵日本直送𓃒信州和牛,放假就一定要同我老公去試吓😋佢係牛肉控來。明德呢間616店好舒服,座位與座位之間好寬敞,重有一間可以容納十幾人嘅房間,一入店內已經望到醬料區,有成十幾款醬料👍🏻點腌尖嘴刁都梗有一款岩你😁我地揀左鴛鴦鍋🍲青花椒辣湯同牛骨清湯,個牛骨清湯啲牛腩好正👍🏻夠晒淋,湯底清得來夠味岩晒我口味。我地即刻點左今期推廣嘅信州特選和牛盛來試啦😋有齊三款肉都係$234,重送五花趾😮三款肉入面我最推介1️⃣牛肩胛,油花分怖最豐富,牛味重又夠嫩滑😍2️⃣赤身 油花較少肉味都重肉質較實,3️⃣牛腹肉脂肪豐厚,肉質結實帶油,佢送嘅五花趾都有驚喜👍🏻有彈性,口感爽脆,筋肉感十足。616隨左專食牛之外,我地重點左其他野食,有扇貝,湯餃,菜,飲品,稻庭烏冬,前菜小食。都好多款式揀👍🏻安格斯橫隔肌$48碟,呢個牛都唔錯,油花較少肉味重👍🏻😋飲品一定要試菊花桂圓露🥤甜度適中,岩晒打邊爐飲❤️

2023-03-06
  • 特選和牛盛
  • 信州和牛肩胛
  • 安格斯橫隔肌
  • 牛骨清湯
  • 菊花桂圓露
2023-02-03 70 瀏覽
天氣咁凍,一定要打邊爐~老公鍾意食牛去左屋企附近616 歎高質牛肉確係爽一次過試哂牛的不同部位餐廳裝修很有特色餐紙上印上每一款牛要淥幾多秒和不同部位配搭食法,簡單教你每款醬汁配上不同牛的部位,非常貼心。揀哂平時少食到牛部位上枱牛坑爪、牛駝峰、五花趾、脖仁、牛胸爽係咪大家都未聽過呢肉味香濃推介牛坑爪油味重不要錯過牛胸爽估唔到一隻牛唔同嘅部位都有唔同嘅味道和口感咁凍既天氣打邊爐,食完暖笠笠回家最開心#香港美食#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodieblogger #foodieblogger #instafood #hkkol #foodshare #hkiger #hongkongfoodie #hkinfluencer #hkblogger #hongkongexplore
天氣咁凍,一定要打邊爐~
老公鍾意食牛

去左屋企附近616
歎高質牛肉確係爽
一次過試哂牛的不同部位

餐廳裝修很有特色

揀哂平時少食到牛部位上枱
牛坑爪、牛駝峰、五花趾、脖仁、牛胸爽
係咪大家都未聽過呢
肉味香濃推介牛坑爪
油味重不要錯過牛胸爽
估唔到一隻牛唔同嘅部位都有唔同嘅味道和口感

咁凍既天氣打邊爐,食完暖笠笠回家最開心

小編今日來到坑口一間火鍋店「616牛肉火鍋專門店」,主打手切牛肉火鍋,提供不同刁鑽牛肉部位,搜羅來自不同產地包括加拿大、澳洲、英國等牛肉,各位牛魔王必去🧡 餐廳裝修以香港的懷舊風情🇭🇰 大排檔的枱凳,牆上掛上白底紅字吊牌,寫下當日供應牛肉部位食材,加上七、八十年代的擺設,感覺回到以前的香港☺️ 湯底點鴛鴦沙牛湯底,一邊是香濃惹味的沙嗲湯底,跟烏冬絕配🍜 另一邊是牛肉湯底,裡面有牛腩及蘿蔔,以牛肉的清甜湯底涮出牛肉的鮮味😍推介以下幾款手切牛肉部位:1️⃣ 「澳洲五花趾」是後腿對應腳腱的部位,牛肉和脂肪紋路明顯,屬最彈牙的部位,筋和紋路比較多而明顯,口感帶彈牙的筋肉感😋2️⃣ 「匙柄」是牛下肩腹肉的一部份,這個位置因在肋骨之下,中間會有一條明顯的肉筋紋路,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟😊3️⃣ 「安格斯橫隔肌」是牛肋骨內側,與橫隔膜相連的地方,每頭牛只有兩小塊 ( 2 斤左右 ),屬於稀有部位,牛肉色澤較深,是牛味最濃郁的部位🧡4️⃣ 「牛駝峰」位於牛背近頸脊位置,數量非常少,油香肉味比例平均,更能吃出牛肉鮮味,推介之選😄5️⃣ 「吊龍伴」位置是取自牛腰脊肉的兩個側邊,帶少少油脂,細嚼之下有筋有嚼口,味道不錯

推介以下幾款手切牛肉部位:
5️⃣ 「吊龍伴」位置是取自牛腰脊肉的兩個側邊,帶少少油脂,細嚼之下有筋有嚼口,味道不錯☺️
6️⃣「滑尾龍」是牛後腿肉,獨門食法是加入生雞蛋拌勻,灼燙前將肉與雞蛋拌勻可以令纖維鬆化😁 牛肉口感鬆化嫩滑,既帶出濃厚牛肉味,大力推介✨

🍽 :鴛鴦沙牛湯底;澳洲五花趾;匙柄;安格斯橫隔肌;牛駝峰;吊龍伴;滑尾龍
👅好味指數:7.75/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;7.75/10;7.75/10 ;8.0/10
💰消費:HK$82; HK$68; HK$48; HK$48;HK$48;HK$68;HK$48
📍 地址:616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)
🈹推介優惠:N/A
2023-01-09 67 瀏覽
天氣禁凍一定要打邊爐🍲真係好多牛肉選擇,而且價錢真係唔會好貴重點係每一份大概都係50-70左右平有平食,平都有好多選擇牛肉味道濃郁,唔會好肥膩的感覺澳洲和牛牛頸脊、澳洲和牛內裙肉、牛坑爪牛朴肉等特色部位呢個沙爹一定係刺激的湯底熔岩沙爹,沒有好重的辣味重點!有各式各樣的調味料供應安格斯 橫隔肌,係美國安格斯牛的橫隔肌牛的味道濃郁,不會太多脂肪「花圓菊桂露」同埋「玫瑰洛神花茶」清熱解毒,超級適合邊爐新鮮脆綠的皇帝菜野菌拼盤,店家的野菌以木盒子盛牛肉和野菌原來一樣適合麵質彈牙爽口烹煮時間不要太長!配上熔岩沙爹湯底濃郁一流啊!
天氣禁凍一定要打邊爐🍲
真係好多牛肉選擇,而且價錢真係唔會好貴
重點係每一份大概都係50-70左右
平有平食,平都有好多選擇
牛肉味道濃郁,唔會好肥膩的感覺

澳洲和牛牛頸脊、澳洲和牛內裙肉、牛坑爪
牛朴肉等特色部位
呢個沙爹一定係刺激的湯底
熔岩沙爹,沒有好重的辣味
重點!有各式各樣的調味料供應

安格斯 橫隔肌,係美國安格斯牛的橫隔肌
牛的味道濃郁,不會太多脂肪

「花圓菊桂露」同埋「玫瑰洛神花茶」
清熱解毒,超級適合邊爐
新鮮脆綠的皇帝菜
野菌拼盤,店家的野菌以木盒子盛
牛肉和野菌原來一樣適合
麵質彈牙爽口烹煮時間不要太長!
配上熔岩沙爹湯底濃郁一流啊!
2022-12-31 437 瀏覽
《淥一淥火鍋專門店🔥》———————————————-#616 🐮 -作為牛魔皇,專登去食呢間著名嘅CP 值極高牛肉火鍋店,人氣十足!專食啲刁鑽嘅牛肉部位,全部都好靚好新鮮,而且超貼心,墊枱紙就已經講到明唔同牛嘅部位要滾幾多🤤-湯底叫左沙嗲+牛骨清湯鴛鴦湯底,一次過食哂兩款,想食到牛既原味就淥牛骨清湯,沙嗲就啱重口味人仕,仲帶啲花生🥜夠哂濃郁😙-全部牛肉都好香牛肉味,特別推薦呢幾款牛~🐮 澳洲五花趾佢其實係牛後腿肌腱嘅中心部份,紋路比較明顯,爽口彈牙😊-🐮 牛駝峰呢個係牛後頸背之間嘅肉,油香肉味比例平均,啖啖肉🤗-🐮 匙柄佢個名夠哂特別,其實就係肩胛肉,口感柔軟,肉質就會非常嫩,入口即溶😋-🐮 熟成加拿大牛肩脊呢款好矜貴,花紋呈大理石油脂,經21 天以上熟成處理,有股獨特嘅風味,令口感更加柔軔😉-🐮 黑豚霜降肉唔止牛,豬都唔錯👍🏻 黑豚肉味香濃,肉質淋滑吾會韌😆-⭐ 參考價錢︰(另收加一)鴛鴦沙牛湯底:$82熟成加拿大牛肩脊:$58橫隔肌:$48牛駝峰:$48五花趾:$68匙柄:$48黑豚霜降肉:$68炸魚皮:$28油麥菜:$28菊花桂圓露:$16🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均
《淥一淥火鍋專門店🔥》
———————————————-
#616 🐮
全部牛肉都好香牛肉味,特別推薦呢幾款牛~
🐮 澳洲五花趾
佢其實係牛後腿肌腱嘅中心部份,紋路比較明顯,爽口彈牙😊
🐮 牛駝峰
呢個係牛後頸背之間嘅肉,油香肉味比例平均,啖啖肉🤗
🐮 匙柄
🐮 熟成加拿大牛肩脊
🐮 黑豚霜降肉
唔止牛,豬都唔錯👍🏻 黑豚肉味香濃,肉質淋滑吾會韌😆
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
鴛鴦沙牛湯底:$82
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$280
2022-12-29
2022-12-29 45 瀏覽
如果你問我食牛肉火鍋既話,我實推介去616 牛肉火鍋專門店。佢地提供手切刁鑽牛肉部位 (如牛頸脊、牛肩心等), 不同部位的牛肉來自不同產地(包括加拿大、蘇格蘭、澳洲、英國等)。男店長好有禮同好helpful,餐廳內播放輕柔舒服的歌曲,令人舒暢, 輕輕鬆鬆食火鍋。牛骨清湯湯內有羅白,牛骨, 牛腩和香菜, 湯底清吾肥膩, 味鮮甜, 湯底健康。加拿大艾伯塔牛側胸肉牛色紅白互間分明, 油花十足,所以口感嫩滑。安格斯橫膈肌牛肉牛色澤鮮紅的橫隔肌 : 與橫隔膜相連,每頭牛只有兩小塊 ( 2 斤左右 ),肉味係整頭牛中最濃的。黑豚梅花肉黑豚肉味濃, 肉質淋滑吾會韌。炸魚皮魚皮入口脆卜卜, 嗦嗦聲, 浸湯食一樣咁脆口。手拍黃瓜青瓜爽,鮮甜,食完肉食青瓜好爽呀。手打牛筋丸牛筋丸食落弹牙,好有牛味。皇帝菜和唐生菜 - 菜新鮮, 比其它火煱店多。鮮製手打烏冬幼身, 好快熟, 嫩滑彈牙,估唔到咁得!菊花桂圓露菊花味清香,食完火煱飲菊花桂圓露可解熱。烏梅汁梅味濃, 甜甜酸酸, 非常醒胃。

牛骨清湯

加拿大艾伯塔牛側胸肉
牛色紅白互間分明, 油花十足,所以口感嫩滑。

安格斯橫膈肌牛肉

黑豚梅花肉
黑豚肉味濃, 肉質淋滑吾會韌。

炸魚皮
魚皮入口脆卜卜, 嗦嗦聲, 浸湯食一樣咁脆口。

手拍黃瓜
青瓜爽,鮮甜,食完肉食青瓜好爽呀。

手打牛筋丸
牛筋丸食落弹牙,好有牛味。

皇帝菜和唐生菜 - 菜新鮮, 比其它火煱店多。

鮮製手打烏冬幼身, 好快熟, 嫩滑彈牙,估唔到咁得!

菊花桂圓露
菊花味清香,食完火煱飲菊花桂圓露可解熱。

烏梅汁
梅味濃, 甜甜酸酸, 非常醒胃。

2022-12-22 64 瀏覽
呢度每款肉都會留低張紙係隔離等我地知道每碟係咩肉我地食緊d咩肉我覺得呢樣好好呀好多時出到去打邊爐 就算侍應落枱時有講係咩黎但之前都會唔記得或者移位移下移下就唔知個碟係咩黎所以我覺得呢樣野好好呀👍👍呢度湯底唔算多款簡全部湯底都係勁濃味既湯底 得牛骨湯冇咁濃味但成鍋就會勁油 因為打邊爐都一定會落肉煮616做緊優惠可以164蚊食哂4款肉澳洲五花趾,匙柄,橫隔肌,牛駝峰開頭以為套餐份量會少d啦 但結果佢份量同我其他單點既肉份量差唔多所以呢個牛肉餐 好抵食最後仲有個手打烏冬好好食👍 好彈牙不過就冇影到
呢度每款肉都會留低張紙係隔離

得牛骨湯冇咁濃味
但成鍋就會勁油 因為打邊爐都一定會落肉煮

616做緊優惠
可以164蚊食哂4款肉
澳洲五花趾,匙柄,橫隔肌,牛駝峰
開頭以為套餐份量會少d啦

熟成加拿大牛肩脊
娃娃菜
鴨血
2022-12-21 56 瀏覽
打邊爐緊係要食牛🐂每次打邊爐又想專食牛的時候一定會係616🐮616可以話係食牛嘅專家,由開始點菜時你已經可以見到超多不同牛部位可以選擇,分類極細緻,醬料方面亦有食牛專用嘅牛肉汁,教埋你調配醬汁食出理想鮮味,到涮牛肉時有每個部位不同秒數的參考,既專業又細心💯🔺冰麻牛(冷盤)好香麻味,唔會太辣,作為前菜份量剛剛好👍🏻🔺胸口膀 + 匙柄匙柄是牛下肩胛肉,肉質纖維幼細,胸口膀就爽口,一脆一軟夾埋食真係超正😍😍😍胸口膀較多脂肪,匙柄軟綿綿,各自有不同的牛香味,夾埋一啖食簡直係絕配🤩🔺橫隔肌每隻牛只有兩小塊,而且是整隻牛肉味最濃的部位,牛味超濃,跟足參考涮滾湯6秒立即上碟,口感嫰滑重牛味7成熟,中意食牛的你一定無法抗拒🤤🔺秘製牛肉汁平時食牛9成9都係點豉油,呢度有秘製牛肉汁+兩滴柑桔汁,甜甜酸酸好開胃,估佢唔到又同牛肉味好襯🥰戰鬥力上升直頭可以食多兩盤🆙

🔺冰麻牛(冷盤)
好香麻味,唔會太辣,作為前菜份量剛剛好👍🏻

🔺胸口膀 + 匙柄

🔺橫隔肌