2021-11-04 1373 瀏覽
616火鍋應該好多人食過或者聽過🤣 最近天氣涼咗好多 我同朋友lunch突然想打邊爐 就去試吓佢嘅午市一人一鍋😋 最好嘅就係呢個午市套餐星期一至日都有😎Menu:✻ 午市獨樂樂小火鍋套餐 ($78)總共有四款火鍋湯底可以四揀一-理想點鮮-熔岩沙嗲湯底-鮮牛油麻辣湯底🌶-青花椒辣湯🌶肉類都有四款可以揀-俄羅斯封門柳-俄羅斯金花趾-牛駝峰-滑尾龍而且佢本身已經包咗好多火鍋配料:有牛丸、貢丸、蛋餃、蜂巢豆腐、金菇同埋娃娃菜!仲有帆立貝好豐富😳主食可以揀白飯、公仔麵或者手打烏冬😚 一人一鍋都只係每人$78我覺得好抵食呀🥰 我同朋友都揀咗唔辣嘢「理想點鮮」湯底同埋手打烏冬😆 想讚下佢嘅烏冬都真係幾好食!肉類我哋揀咗俄羅斯封門柳同埋金花趾 兩款牛肉各有各好食 重點係我哋一開始掛住傾偈唔小心煮耐咗都仲好嫩 而且好有牛味!真心比想像中好食🤣如果好似我咁為食仲可以八折追加牛㗎!我哋叫多咗二碟牛🐮🐮 每碟原價$58再8折 仲有七至八塊 平靚正😍✻英國安格斯牛前胸肋呢個係上面嗰碟 相比雪花胸肋睇落冇咁多脂肪 但食落口油份豐富肉味清新🤤✻蘇格蘭雪花胸肋 而我自己最鍾意食呢一隻牛 睇相應該都可以睇得出佢肉質嘅紋
616火鍋應該好多人食過或者聽過🤣

Menu:

✻ 午市獨樂樂小火鍋套餐 ($78)
總共有四款火鍋湯底可以四揀一

-俄羅斯封門柳
-俄羅斯金花趾
-牛駝峰
-滑尾龍

如果好似我咁為食仲可以八折追加牛㗎!
我哋叫多咗二碟牛🐮🐮 每碟原價$58再8折
仲有七至八塊 平靚正😍

✻英國安格斯牛前胸肋

✻蘇格蘭雪花胸肋
而我自己最鍾意食呢一隻牛 睇相應該都可以睇得出佢肉質嘅紋理細緻 食落口牛肉味好濃郁☺️☺️☺️

另外616嘅自家製飲品都好好味!
我自己叫咗洛神玫瑰茶 朋友叫咗菊花桂圓露
飲呢啲飲品平時最怕就係太甜🤓
呢個甜度適中 而且打邊爐飲一流🤤

佢仲有個醬料區可以俾我哋自己調醬料 我最鍾意係個鮮牛肉醬油 用黎點牛肉好正!亦都有辣椒油同埋炸蒜等等可以自由配搭🥳🥳🥳
2021-10-28
2021-11-03 825 瀏覽
突發!勁多分店嘅打邊爐黃店616,新出咗午市一人火鍋套餐,包埋飲品同醬油費只係$78😱,再追加其他火鍋配料仲有8折優惠,以後Lunch time想打邊爐有好去處😍▪️獨樂樂小火鍋套餐 $78▪️所有小火鍋都包咗火鍋配料+肉類(四選一)+主食(三選一) ,一上枱嘅時候配料同牛肉都已經喺鍋入面~
🔸湯底🔸我哋揀咗「理想點鮮」,好清可以食到牛嘅鮮味😍,另一個係「熔岩沙嗲湯底」,好香濃沙嗲味,啱晒重口味人士!
🔸肉類🔸肉類方面就揀咗「牛駝峰」同「滑尾龍」~牛駝峰係牛味濃啲,滑尾龍就係沾咗蛋汁嘅牛肉,食落口感好嫩滑🤤🔸火鍋配料🔸有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋餃、牛丸、貢丸同帆立貝等配料,每樣少少咁食落都好夠飽!
🔸主食🔸可以揀公仔麵/手打烏冬/白飯,加埋主食真係絕對夠飽😱公仔麵配沙 嗲湯底超邪惡!▪️蘇格蘭雪花胸肋 $58▪️除咗叫套餐,我哋仲追加咗兩碟牛😛呢款牛雪花部分多啲,食落好香油脂味🤤
▪️英國安格斯牛前胸肋 $58▪️呢款牛冇咁多油脂分布,但食落都唔會好乾好柴,反而係有好香牛味!▪️菊花桂圓露▪️係616嘅自家出品!飲落唔會太甜,有啲菊花香味,感覺幾清熱解毒😛

▪️獨樂樂小火鍋套餐 $78▪️

▪️蘇格蘭雪花胸肋 $58▪️

▪️英國安格斯牛前胸肋 $58▪️

▪️菊花桂圓露▪️
2021-11-03 262 瀏覽
Lunch又去打邊爐😆 事因我發現616有午市限定好抵食嘅獨樂樂小火鍋!我又要食牛牛🤤🔺午市小火鍋套餐 $78/ set♨️湯底:理想點‘鮮’❣️肉:滑尾龍✨配料:帆立貝、牛丸、貢丸、娃娃菜、金菇蜂巢豆腐、蛋餃主食:手打烏冬♨️湯底:熔岩沙嗲湯底肉類:牛駝峰✨配料:同上主食:公仔麵👵🏻 第一次覺得清湯必揀❣️湯底鮮甜,令靚靚牛肉們嘅鮮味更突出,而且牛肉本身已經肉嫩多汁🤤 好正!湯底經過煮牛及配料嘅洗禮,變得好香甜,呢個時候煮埋個烏冬,真係一流🉐 另外,沙嗲湯底就湯如其名,超級濃😚 最後可以整返個特濃沙嗲牛肉麵😋 勁滿足🥰🔺蘇格蘭雪花胸肋 $58/ 碟(追加單點牛肉 8折)👵🏻 聽講呢隻牛肉係來自蘇格蘭嘅靚牛牛,牛隻生長於高海拔嘅富裕山區,有足夠嘅靚草食,令牛肉含有更高嘅不飽和脂肪酸和豐富嘅營養價值💖 而且肉質紋理細緻,油脂分布均勻,牛肉味都好濃郁🤩 🔺英國安格斯牛前胸肋 $58/ 碟(追加單點牛肉 8折)👵🏻 係英國嘅安格斯牛種嘅肉肉🤗 血統較純正 , 加上自由放牧,牛隻以天然草飼,肉味清新,油份豐富但唔油膩🤤 肉味香濃,又脂香嫩滑,勁正😍🔺616自家製飲品 $15/ 枝🔺醬料費 $10/ 位

🔺午市小火鍋套餐 $78/ set

♨️湯底:理想點‘鮮’❣️

肉:滑尾龍✨
配料:
帆立貝、牛丸、貢丸、娃娃菜、金菇蜂巢豆腐、蛋餃
主食:手打烏冬

♨️湯底:熔岩沙嗲湯底

肉類:牛駝峰✨
配料:同上
主食:公仔麵

🔺蘇格蘭雪花胸肋 $58/ 碟(追加單點牛肉 8折)

🔺英國安格斯牛前胸肋 $58/ 碟(追加單點牛肉 8折)

🔺616自家製飲品 $15/ 枝

🔺醬料費 $10/ 位
✨私心推介醬汁調配:
2匙秘製牛肉汁+半匙醬油+半匙陳醋+少量辣油
👵🏻令牛肉更鮮甜,醬汁微酸帶辣,解膩又開胃惹味💘

以上餐飲仲要免加一🥰 真係好抵💓
2021-11-01
  • 英國安格斯牛前胸肋
👍🏻午市獨樂樂小火鍋套餐 $78熔岩沙嗲湯底勁濃郁!滾左真係好似熔岩咁🤣質地稠身,超級掛汁,愈食愈濃味🤪淥牛肉會有啲蓋過牛味但係烏冬、娃娃菜同金菇就勁適合呢個湯底,好重口味😈!-好少見既青花椒辣湯底,好特別🤩!花椒味好香,偏辣帶小麻唔算好濃味既湯底,淥牛肉唔會蓋過牛味😜雖然落左花椒油,但整體唔會好似麻辣鍋咁油👍🏻湯底加左薑片,愈滾薑味愈出,食到最後仲有種薑嘅辛辣感如果唔鍾意食薑嘅話記得一早拎走啲薑片啦😆-肉類四揀一,我地揀左牛駝峰同金花趾牛駝峰係牛頸背間既肉,帶少少筋又有啲油花,油香同肉味比例平均😋金花趾又即係金錢展,係牛前腿既肌腱,肉質彈牙酥脆,有少少牛騷味-一人火鍋配料豐富,有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋餃、牛丸、貢丸同帆立貝仲有主食三揀一,夠哂飽😎推薦沙嗲湯配公仔麵/烏冬,勁掛汁,極重口味好邪惡👹👹!味道:8/10性價比:8/10-👍🏻蘇格蘭雪花胸肋(午市8折) $46 雪花分布平均,係四款牛之中油脂最香既一種,有少少入口即溶既感覺🤤🤤味道:9/10性價比:8/10-👍🏻英國安格斯牛前胸肋(午市8折) $46英國草飼牛,肉質比其他款韌啲啲,有少少筋,油花較少,係肉味最濃既一款🤪味道
👍🏻午市獨樂樂小火鍋套餐 $78
熔岩沙嗲湯底勁濃郁!滾左真係好似熔岩咁🤣
質地稠身,超級掛汁,愈食愈濃味🤪
淥牛肉會有啲蓋過牛味
但係烏冬、娃娃菜同金菇就勁適合呢個湯底,好重口味😈!

好少見既青花椒辣湯底,好特別🤩!
花椒味好香,偏辣帶小麻
唔算好濃味既湯底,淥牛肉唔會蓋過牛味😜
雖然落左花椒油,但整體唔會好似麻辣鍋咁油👍🏻
湯底加左薑片,愈滾薑味愈出,食到最後仲有種薑嘅辛辣感
如果唔鍾意食薑嘅話記得一早拎走啲薑片啦😆

肉類四揀一,我地揀左牛駝峰同金花趾

仲有主食三揀一,夠哂飽😎
推薦沙嗲湯配公仔麵/烏冬,勁掛汁,極重口味好邪惡👹👹!

味道:8/10
👍🏻蘇格蘭雪花胸肋(午市8折) $46
味道:9/10

👍🏻英國安格斯牛前胸肋(午市8折) $46
味道:8/10

📍 #616牛肉火鍋專門店
銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖

2021-11-01 175 瀏覽
🇭🇰💛616牛肉火鍋專門店🍲大推👍🏻♨️最迎天氣轉涼又係打邊爐既好季節今次👩🏻👧🏻就去左想試好耐既616 食午市一人火鍋聽聞佢地既牛肉好靚🐃來自各地既都有仲有一d打邊爐好少見部位既牛肉裝修行懷舊港式大排檔畫風 的確幾靚😍店台內仲有卡位 坐得幾舒服🍲獨樂樂小火鍋(💰$78)👍🏻推介一人一小火鍋 一個人黎食都仲得🤣套餐左可以自己揀湯底 肉類 同主食湯底肉類各有4款 主食就3款👩🏻👧🏻就揀左一個理想點鮮“&鮮牛油麻辣湯底兩鍋share 食 湯底就揀左一清一濃鮮牛油麻辣湯底十分邪~惡🌶👅麻辣味十足 的確幾辣 鐘意辣既一定好鐘意不過👩🏻👧🏻都食叫到 牛肉吸哂牛油麻辣味幾惹味 不過後期菜類吸辣都幾勁🌶🌶🌶清湯好清澈 開頭以為冇咩特別但原來出奇地正 非常鮮甜仲幾好飲😍😍😍👍🏻同時可能帶起食材本身既鮮甜味十分不錯 如果二選一再揀多次會揀返清湯‼️肉類方面揀左🐃俄羅斯封門柳&🐃俄羅斯金花趾封門柳色深 脂肪唔多 但牛味好濃郁金花趾原來係牛後腿既肌肉🦵🏻清楚睇到佢地既肌腱 食落有種彈牙爽口感覺 帶點咬口但完全唔韌🤭配料每鍋有金菇 娃娃菜🥬蜂巢豆腐 蛋餃 帆立貝 牛丸 貢丸全部都排整齊而且好新鮮牛丸 貢丸 等好有
🇭🇰💛616牛肉火鍋專門店🍲大推👍🏻♨️

主食方面👩🏻👧🏻揀左手打烏冬&公仔麵
係最尾尾湯底最濃既時候食最正 掛湯入味 烏冬唔錯😋😛

另外追午市正價火鍋食品有八折⚠️
加左🐃蘇格蘭雪花胸肋(原價$58)&
🐃英國安格斯牛前胸肋(原價$58)

🐃雪花胸肋可以清楚睇到雪花紋理❄️
食落唔算太油膩 滑嫩 重牛味

🐃牛前胸肋油份豐富d
食落口感再滑一點 肉味同油脂惑平均

🌹洛神玫瑰茶(💰$15)
🌼菊花桂圓露(💰$15)
飲品都係健康一點既選擇
兩款都有帶點果糖 但唔過甜
飲落花香味道都幾濃 清新解膩

2021-11-01 215 瀏覽
人來人往的銅鑼灣, 午市竟然唔使排隊. 最初有啲擔心中伏,點知原來執到寶冇諗過在商業區, 午市套餐$78 咁抵食! 四選一湯底, 任選一款牛肉 (俄羅斯封門柳, 金花趾, 牛駝峰,滑美龍),全部稀有部位!根本就係大優惠!未試過一次過食咁多唔同部位!對我而言亦是新嘗試!套餐仲除了特選牛肉,仲包括火鍋配料同麵食!推介配料來的蜂巢豆腐還有牛丸!呢個份量真係好抵!好抵!好抵!湯底推介熔岩沙嗲湯,湯汁濃厚,加埋個公仔麵就自製高級版的沙嗲牛肉麵!記得擺耐啲朔晒啲湯汁!港人必愛!好辣就食青花胡椒湯!有多種辣椒熬製,深透不同層次的辣味!胡椒好暖胃,呢個天氣食最啱!唔使額外點醬汁,牛肉已經夠辣!冇諗過午市套餐的牛肉都包括坊間少見的稀有部位。俄羅斯封門柳最重肉味,金花趾帶爽口感覺,最滿意滑美龍,肉質腍滑,重肉味並無油淋淋之感。幾推介俾女士!午餐多人一齊黎可以試多幾款唔同部位!另外追加了英國安格斯牛前胸肋和蘇格蘭雪花胸肋,細緻的雪花紋理,兩者牛味充足,後者脂肪較少,都好有咬口!跟餐追加都係$58!這兩款牛肉推介以魚鮮湯和花椒湯,避免湯汁太濃搶了牛味!俾個貼士大家,記得叫返支酸梅汁和洛神花茶,兩者清新的酸味很

未試過一次過食咁多唔同部位!對我而言亦是新嘗試!

唔使額外點醬汁,牛肉已經夠辣!

俾個貼士大家,記得叫返支酸梅汁和洛神花茶,兩者清新的酸味很適合調和牛肉的油膩,食幾多都唔怕膩!

很走運比我找到這間午市一人火鍋!這個冬天我有福了

2021-10-30 135 瀏覽
前陣子天氣轉涼,最適合打邊爐暖胃🤗有人喜愛濃味湯底,有人喜愛清淡一點,一人一鍋保証滿足所有人願望😎看到616午市有供應就和朋友來嚐嚐🤤⁡今次感覺616的肉質有進步👍🏻以前嚐過覺得大部分肉都切得太薄、影響口感、而且牛味不夠濃。今次有所改觀!終於吃到合我口味的牛肉!⁡👉🏻食物: 4/5一人鍋份量對於一般女生份量應該足夠,男生就不一定夠飽。大胃如我🐽,當然另點幾款牛肉嚐嚐。⁡▪️熔岩沙嗲湯底濃烈重口味之選🤟🏻沙嗲超濃,店員提醒不可太大火。入口比較甜,煮任何食物都極入味及有掛湯效果,到最尾會有點咸,建議適時加湯。⁡▪️理想點鮮牛骨清湯,清淡之選!相對下會更品嚐到牛肉的鮮味!👍🏻⁡▪火鍋配料有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋餃、牛丸、貢丸、帆立貝、烏冬/公仔麵或飯。整體配料正正常常。⁡▪️烏梅汁/玫瑰洛神花茶自家製,甜度適中、較酸。⁡▪️牛駝峰(跟餐)店員說是4款可選牛肉中油花較重的,跟餐有大約5-6塊,味道正正常常,不及另外散叫的2款有驚喜。⁡▪️蘇格蘭雪花胸肋油花香、牛肉嫩滑😻推薦!⁡▪️英國安格斯牛前胸肋牛味濃、比較有咬口!同樣美味😋推薦!

👉🏻食物: 4/5

▪️熔岩沙嗲湯底

▪️理想點鮮
牛骨清湯,清淡之選!相對下會更品嚐到牛肉的鮮味!👍🏻

火鍋配料
▪️烏梅汁/玫瑰洛神花茶
自家製,甜度適中、較酸。

▪️牛駝峰(跟餐)
▪️蘇格蘭雪花胸肋
油花香、牛肉嫩滑😻推薦!

▪️英國安格斯牛前胸肋
牛味濃、比較有咬口!同樣美味😋推薦!
2021-10-28 530 瀏覽
616一直以黎都係我既必食special list,今次終於有時間黎試一試!作為牛肉火鍋專門店佢地牛既款式果然相當特別又充滿驚喜.獨樂樂小火鍋set 午市限定一人一鍋既火鍋set,齊集鍋底,肉類,火鍋配料及主食.係4款火鍋湯底中今次就試左熔岩沙嗲湯底同青花椒辣湯.▫️熔岩沙嗲湯沙嗲湯底質感相當濃稠杰身,沙嗲味道濃郁充滿花生香.湯底除左花生香外亦有點點沙嗲辛香,配上食材已經好夠味.▫️青花椒辣湯帶淡淡青綠色又清澈既湯底帶有辣勁十足既椒香.味道刺激又香,啱晒想食辣但又怕麻辣鍋果種較油膩既湯底既人.肉類同樣有4款可以選擇,而肉類亦相當特別,對比平時係較為少見既種類.食次揀左2款俄羅斯牛肉,分別係俄羅絲封門柳及金花趾.2款牛肉偏向油花較少及平均,封門柳肉質鬆軟而且入口充滿彈性.火鍋配料有娃娃菜,金菇,牛丸,貢丸,蜂巢豆腐,蛋餃及帆立貝.牛丸同貢丸爽彈充滿肉汁.蜂巢豆腐綿密水裏充滿窩蜂吸收火鍋湯精華.相當豐富.主食亦可以係3款中選其1.烏冬係稻庭烏冬彈牙滑溜,而且吸湯力強可以掛上火鍋湯香味及精華.蘇格蘭雪花胸肋肉質同樣軟腍而且嫩滑,肥瘦均匀又帶濃郁牛香味.英國安格斯牛前胸肋油花比胸肋肉更平均,雪花分

獨樂樂小火鍋set
係4款火鍋湯底中今次就試左熔岩沙嗲湯底同青花椒辣湯.
▫️熔岩沙嗲湯

▫️青花椒辣湯

蘇格蘭雪花胸肋
肉質同樣軟腍而且嫩滑,肥瘦均匀又帶濃郁牛香味.

英國安格斯牛前胸肋
油花比胸肋肉更平均,雪花分佈更靚.肉質彈牙軟腍又不失肉彈性.

玫瑰洛神花茶味道酸酸甜甜開胃又解膩.

菊花桂圓露帶住淡淡菊香,味道清甜又唔會過甜膩.

🌞616限定優惠:
午市時段(12-5點)所有正價火鍋今品有8拆優優.
到616消費即送616價值超過$800禮卷可以係𣄃下616牛肉火鍋專門店,燒肉酒場,客香邨及谷古內可以使用
  • 蘇格蘭雪花胸肋
  • 獨樂樂小火鍋set
2021-10-27 113 瀏覽
趁住有限定優惠,午市(1200-1700)正價火鍋食品8折,同朋友中午一起開心試下先!😍試咗兩位午市小火鍋套餐,🥢追加一碟英國安格斯牛前胸肋,🥩同一碟蘇格蘭雪花胸肋。蘇格蘭雪花胸肋,🐮用咗來自蘇格蘭嘅牛種,豐富營養價值,食落肉質紋理細緻,牛肉味更濃郁。英國安格斯牛前胸肋,佢係來自英國🇬🇧Aberdeen Angus牛種, 天然草飼,肉味清新,油份豐富,打邊爐必備!好鍾意佢哋嘅湯底夠清甜,而且配埋牛丸,同埋雜菜,非常之豐富。牛肉嫩滑,好香好有口感,肉嘅質感唔錯。自家製飲品天然自然,超解渴~

自家製飲品天然自然,超解渴~
2021-10-26 128 瀏覽
天氣凍咗小小, 去打邊爐就啱晒😋 即刻同朋友book枱! 落單後, 有個漏斗送過嚟, 話我哋知啲野食會喺20分鐘內送到😬 叫咗個沙嗲湯底, 唔錯! 好濃味🤤 然後就係幾輪瘋狂食牛😋 其中有三款想推介下:滑尾龍, 誤打誤撞試下嘅心態試下, 估唔到又幾好食🤩有驚喜! 啲牛味重, 肉質夠滑, 必叫! 花雕醉雞件 夠入味! 份量唔少仲係雞髀位😙鴨血係好食到想encore, 可惜已經cut咗單🥲🥲 唯有下次再食!用餐時間得90分鐘係唔夠時間食, 可以再長小小時間就更好🙂
天氣凍咗小小, 去打邊爐就啱晒😋 即刻同朋友book枱!

其中有三款想推介下:
花雕醉雞件 夠入味! 份量唔少仲係雞髀位😙

用餐時間得90分鐘係唔夠時間食, 可以再長小小時間就更好🙂
  • 鴨血
2021-10-24 343 瀏覽
之前一直很想lunchtime打邊爐,不過總是找不到朋友一起「烚吓烚吓」,原來616午市推出了獨樂樂小火鍋,一個人都可以輕鬆打邊爐🤩 這個一人火鍋套餐很豐富,對我來說份量超級足夠💛💛🔹四選一湯底🔹四選一肉類🔹三選一主食🔹娃娃菜🔹牛丸🔹貢丸🔹蛋餃🔹蜂巢豆腐🔹凡立貝🔹金菇因為這天朋友放假,所以我叫了他陪我一起試🤣 我們自己一人一鍋選擇自己喜歡的肉類和湯底,然後額外叫多兩碟牛肉(因為不趕時間🙈),午市額外點牛肉還有8折,真的很划算!不吃辣的我選擇了清湯底配太遲會吃不到的封門柳,因為所有食材一早已經放鍋,所以很快就可以吃😋 封門柳用清湯焯熟可以集中感受它濃郁的牛味,因為沒有額外脂肪,所以吃很多不會膩~ 這裡的牛系產品真的是品質保證,連牛丸都很彈牙和有強烈的牛肉味🐂 還有很清的蛋餃和鮮味滿滿的帆立貝,就算清湯都可以很滿足~朋友的熔岩沙嗲湯底連我這個清淡人都忍不住把牛肉放上去,滾起來已經有強烈的沙嗲味,最好是放蜂巢豆腐吸盡沙嗲味,湯底越熬越濃郁,當中散發出的花生味很適合油份豐富的英國安格斯牛前胸肋,讓肉沾滿沙嗲汁,不用額外醬汁已經令味蕾大受刺激😍😍除了口感突出的前胸肋之外,我還額外點了牛肉味濃郁的
這個一人火鍋套餐很豐富,對我來說份量超級足夠💛💛

🔹四選一湯底
🔹凡立貝
🔹金菇
帆立貝
蛋餃

朋友的熔岩沙嗲湯底連我這個清淡人都忍不住把牛肉放上去,滾起來已經有強烈的沙嗲味,最好是放蜂巢豆腐吸盡沙嗲味,湯底越熬越濃郁,當中散發出的花生味很適合油份豐富的英國安格斯牛前胸肋,讓肉沾滿沙嗲汁,不用額外醬汁已經令味蕾大受刺激😍😍除了口感突出的前胸肋之外,我還額外點了牛肉味濃郁的蘇格蘭雪花胸肋,它的紋理細緻,入口牛肉味隨著咀嚼慢慢散出來,清湯比較適合配它~

因為中午所以我們沒有叫酒,選擇了自家製飲品,玫瑰洛神花的味道不會太酸,一邊喝還有清淡的玫瑰花香,配火鍋吃真的不錯,最後在放上一大餅的烏冬和公仔麵,真的是超~級飽,個人強烈推介,記得公仔麵要放沙嗲鍋,而且不要加太多湯,讓它好好收汁🤤🤤

//  #賤精黃店地圖💛間野叫:616牛肉火鍋專門店邊度黎:銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖▪獨樂樂小火鍋 $78+$10 (醬料費)7.5分點估到除左一至五 連禮拜六日都有$78毒J邊爐食(12-4pm午市限定) 梗係狗衝試下 火鍋湯底同肉類都係4揀1(詳情睇相) 湯底分別揀左理想點”鮮”(牛骨湯)同溶岩沙嗲湯 比較推介前者 牛骨味唔多覺 但淥肉就鮮甜好多 後者相對較油 啱曬煮公仔麵   .肉類分別揀左牛駝峰同封門柳 牛駝峰即係牛背近頸位 油花分佈平均 油香味濃 煮耐左都淋滑 封門柳就無咩油脂嘅 但肉質同樣鬆軟 牛味幾出 配料方面最likey就係個蜂巢豆腐 汁汁蜂擁而至 貢丸都出色 無肥肉 冬菇又多 唔鍾意食貢丸都要讚一讚 其他就normal••••••••••••••••••••••••••••••蘇格蘭雪花胸肋 $46 (折後價,正價火鍋食品8折)8分加配正價火鍋材料8折 唔夠飽口痕嗌多兩款 雪花胸肋油脂極重 相對地口感柔軟啲 ••••••••••••••••••••••••••••••英國安格斯牛前胸肋 $46 (折後價,正價火鍋食品8折)8.5分相比之下禾比較
#賤精黃店地圖💛
間野叫:616牛肉火鍋專門店
邊度黎:銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖

獨樂樂小火鍋 $78+$10 (醬料費)
7.5分

蘇格蘭雪花胸肋 $46 (折後價,正價火鍋食品8折)
8分

英國安格斯牛前胸肋 $46 (折後價,正價火鍋食品8折)
8.5分
相比之下禾比較鍾意安格斯牛 睇多無咩油脂 肉質結實少少 但都幾嫩滑 可以食多幾塊

洛神玫瑰花 $15
7分
自家製真材實料 洛神花香味唔會過重 解膩之選
烏梅汁 $15
7.5份
少似陳皮梅陣味 酸酸甜甜 幾開胃

🌟616限定優惠:
1. 午市(1200-1700)正價火鍋食品8折
2. 616禮劵 — 只要到616消費,即可獲得價值超過$800嘅616禮劵,除了616牛肉火鍋專門店禮券外,還有有616燒肉酒場,616客香邨及谷古禮券可以使用

2021-10-24 159 瀏覽
成日見啲朋友去616打邊爐,都想試好耐,呢排先知原來佢有好抵食嘅lunch小火鍋套餐,前幾日就即刻約埋朋友一齊黎打邊爐。每份小火鍋套餐都係一人一爐嘅,可以自選一款火鍋湯底、一款肉類、一款主食,仲包左好多火鍋配料,包括娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋餃、熟帆立貝、牛丸同埋豬骨汁貢丸,好豐富,仲要只係$78!呢個價錢相當有驚喜。我揀左熔岩沙嗲湯底,呢個湯底好濃好濃,基本上完全唔洗點醬料,有啲花生醬香。牛肉方面我揀左俄羅斯金花趾,係屬於牛前腿嘅肌腱,食落好彈牙。主食方面我揀左手打烏冬,好掛湯,配埋沙嗲湯底好惹味。至於朋友就揀左鮮牛油麻辣湯,呢個湯底麻辣味十足!更重要嘅係佢嘅牛油味都好濃郁,唔似出面好多牛油麻辣湯都淨係食到辣味,食唔到牛油味。呢個湯底好正。肉類方面朋友揀左滑尾龍,係屬於牛嘅後腿,牛味濃郁。最後主食方面朋友揀左公仔麵,索曬個牛油麻辣湯底,好邪惡但好好味,我都食左好多!原來呢到午市(1200-1700)正價火鍋食品有八折,見到咁抵,為食嘅我又加多兩碟牛肉食下。蘇格蘭雪花胸肋 原價$58唔太肥,肉味濃郁,好食。英國安格斯牛前胸肋 原價$58油份豐富,啖啖滋味。洛神玫瑰茶 $15唔會好甜,打

蘇格蘭雪花胸肋 原價$58
唔太肥,肉味濃郁,好食。

英國安格斯牛前胸肋 原價$58
油份豐富,啖啖滋味。

洛神玫瑰茶 $15
唔會好甜,打邊爐飲杯洛神玫瑰茶會覺得冇咁膩。

真係幾抵食又高質,我下次都多啲黎
2021-10-21
午餐
早幾日與同事嚟呢度食午餐,見到呢度啲裝修好港式大排檔feel。看咗一陣餐牌,抬頭發現嘩,突然坐滿晒人㗎!見到好多人都係叫小火鍋,我哋都叫埋一份😋獨樂樂小火鍋 (HK$78 x 2)一人一鍋,超級多料,有娃娃菜、金菇、蜂單豆腐 (吸晒湯的鮮甜味)、蛋餃 (蛋皮薄又香滑)、熟帆立貝、牛丸 (彈牙)、豬骨汁貢丸*一鍋配有理想點鮮湯底,俄羅斯金花趾 (牛後腿的中心肌肉,牛肉最彈牙的部位!),手打烏冬 (香滑煙韌,掛湯,正!)另一鍋就配有熔岩沙嗲湯底,滑尾龍 (牛的後腿肉,口感比較韌,但肉味濃郁,配沙嗲湯底正),公仔麵 (最尾加入就係牛肉沙嗲公仔麵,正呀!)醬料方面,我推介秘製牛肉醬汁溝黑醋汁,加啲炸蒜和芫荽,鹹鹹哋酸酸哋,配牛肉和烏冬好正㗎~自家製飲品 (HK$15/支).菊花桂圓露,清甜味道,滋養補氣益腎.洛神玫瑰茶,味道微酸甜,疏肝健脾祛寒,心情舒暢蘇格蘭雪花胸肋 (原價HK$58,午市有8折 - HK$46)蘇格蘭的高山草食牛,其肉質紋理細緻,入口好滑,重牛肉味英國安格斯牛前胸肋 (原價HK$58,午市有8折 - HK$46)英國的以天然草飼的安格斯牛,牛肉的油脂豐富,牛肉味正呀~❗️提

獨樂樂小火鍋 (HK$78 x 2)

醬料

自家製飲品 (HK$15/支)
.菊花桂圓露,清甜味道,滋養補氣益腎
.洛神玫瑰茶,味道微酸甜,疏肝健脾祛寒,心情舒暢

菊花桂圓露  &  洛神玫瑰茶

蘇格蘭的高山草食牛,其肉質紋理細緻,入口好滑,重牛肉味

蘇格蘭雪花胸肋

英國的以天然草飼的安格斯牛,牛肉的油脂豐富,牛肉味正呀~

❗️提提你店內的限定優惠:
1. 午市(12:00-17:00)正價火鍋食品8折
2. 只要到616消費,即可獲得價值超過$800嘅616禮劵,除了616牛肉火鍋專門店禮券外,還有616燒肉酒場,616客香邨及谷古禮券可以使用㗎!

2021-10-20
菊花桂圓露  &  洛神玫瑰茶
2021-10-22 79 瀏覽
以牛為主打嘅火鍋店,專食刁鑽位🤣,仲推出咗一人一鍋套餐,只係$78 一位,好抵食。 午市(1200-1700)正價火鍋食品仲有8折。另外消費亦可以有616禮劵😍小火鍋套餐包括湯底,牛肉,主食,及必有配料熟帆立貝、蛋餃、豬骨汁貢丸,牛丸、蜂巢豆腐等,份量都唔少🤩。湯底:理想點鮮,鮮香清甜; 熔岩沙嗲湯,非常濃郁,真係好似熔岩咁🌋牛駝峰,嫩滑牛肉味香濃;俄羅斯🇷🇺金花趾,油花多好爽口必食🌟英國🇬🇧安格斯牛前胸肋蘇格蘭雪花胸肋前者牛隻係以天然草飼,肉味清新,油份豐富。後者肉質紋理細緻,牛肉味濃郁,聽講仲好有營養價值🥰怕火鍋上火,可以試埋佢哋自家製飲品😌,清甜解渴😋

午市(1200-1700)正價火鍋食品仲有8折。
另外消費亦可以有616禮劵😍

牛駝峰,嫩滑牛肉味香濃;俄羅斯🇷🇺金花趾,油花多好爽口

必食🌟
英國🇬🇧安格斯牛前胸肋
蘇格蘭雪花胸肋
前者牛隻係以天然草飼,肉味清新,油份豐富。
後者肉質紋理細緻,牛肉味濃郁,聽講仲好有營養價值🥰

火鍋上火,可以試埋佢哋自家製飲品😌,清甜解渴😋

• 蘇格蘭雪花胸肋
  • 牛駝峰