2023-03-23 167 瀏覽
係附近做野突然發現開咗新餐廳,依頭都好少高質cafe。咖啡唔錯,叫咗杯dirty同個意粉,意粉如果再乾身啲會好食啲。環境幾靚我覺得都幾舒服!偶爾係工作室攰落去飲杯咖啡做陣野係唔錯嘅選擇。
2023-02-27
2023-03-22 2795 瀏覽
📍最近經過長沙灣發現咗一棟新嘅甲級寫字樓🏢勁搶眼👀呢座寫字樓下面仲見到呢間好靚嘅Café添☕️一於就入去試吓先🥳😍一入到去餐廳🍴我就見到好多綠色嘅值物🌴感覺就好似去咗一個好大嘅綠色花園咁🌳同街外邊車來車往嘅感覺就好大對比嚕🌻餐廳感覺比你一種好relax嘅感覺😍加埋呢度美味嘅食物💯放假過嚟嘆番杯咖啡放🈳️一下真係唔錯👍🇯🇵Hokkaido Scallops Pilaf Rice $108北海道帶子鍋飯🌈呢個充滿住誠意嘅帶子飯😍上面鋪滿北海道嘅帶子😋足足🈶️9隻帶子添👍夠曬甜味呀☺️佢哋係用一個鐵板咁樣上枱🔥所以我哋一路食個帶子飯都熱辣辣架💯🍳Big Brekkie $118早午餐 🌈超豐富嘅早午餐❤️炒蛋又多又滑🍳仲有煎到脆卜卜嘅煙肉🥓鮮味嘅煙三文魚🍣好多牛油果🥑車厘茄🍅Nurnberger Sausage😍重點係🈶️我最鍾意嘅Sourdough🥰我就超喜歡佢地呢個Big Brekkie喇🥳🥤Iced Preserved Plum Soda Coffee $48「口立濕」話梅梳打咖啡 🌈係Menu一睇我已經勁想試呢個「口立濕」話梅梳打咖啡🥤佢成功吸引左平時好少飲凍野嘅我😂首先我係鍾意食話梅嘅😍佢哋呢

北海道帶子鍋飯

🍳Big Brekkie $118
早午餐

「口立濕」話梅梳打咖啡

🌈係Menu一睇我已經勁想試呢個「口立濕」話梅梳打咖啡🥤佢成功吸引左平時好少飲凍野嘅我😂首先我係鍾意食話梅嘅😍佢哋呢粒話梅係帶啲甜味🍬估唔到放左落去杯咖啡入面同咖啡味咁夾💯咖啡嘅香味唔單止仲係咁香🔥加埋話梅嘅微微酸甜味又帶岀咗另外一個層次👍好味又夠特別👍值得推介比喜歡試新嘢嘅朋友仔🥳

🍯🌼Chrysanthemum Ginger Coffee $44
菊花薑蜜咖啡

🌈我朋友仔就揀咗呢杯菊花薑蜜咖啡🍵就咁聽個名就好似係平日飲開嘅兩杯野飲😂呢杯呢場咁出色,因為佢可以放粒薑糖落去一齊飲😋粒薑糖代替咗平時落嘅糖🍬所以當你一路飲嘅時候一路都有薑嘅香味🔥重點係咖啡味道依然係咁香濃💯正🥳🥳
  • 早午餐
  • 「口立濕」話梅梳打咖啡
  • 北海道帶子鍋飯
  • 菊花薑蜜咖啡
2023-03-18 198 瀏覽
收銀服務員態度差,冇耐性!早餐只有麵包選擇!出餐比較慢!先出咖啡10分鐘,然後再出麵包!如果想等打咭,咖啡已經開始冇泡同凍左了!野食味道一般!咖啡比較細杯。。。
收銀服務員態度差,冇耐性!
早餐只有麵包選擇!
出餐比較慢!先出咖啡10分鐘,然後再出麵包!
如果想等打咭,咖啡已經開始冇泡同凍左了!
野食味道一般!咖啡比較細杯。。。
一路有follow開南角知道佢地上年係荔枝角開咗新店取名自街號「永康街61E」中的61E與九龍城店的風格大相逕庭如果話九龍城各個細節位都透露出土炮跟歷史的味道61E Coffee則是將田園風發揮到極致各處都擺放著的Greenery、收銀旁的鬱金香而且不少桌椅用上圓桌、藤椅, 亦有小法國感覺在午後日光曬下來也不太熱, 讓人舒服得可以☺️另外桌位有大有細, 感覺上挺適合來溫書/做嘢呢題外, 這次是吃過才來看到sourdough只是ᴴᴷᴰ48-62的價錢覺得好心動而且聽說還是用上Alive的麵包, 一定要翻兜ᵀᵀ!!飲品我們都點了non-coffee, 都是不錯的選擇𓂅 Matcha Latte (ᴴᴷᴰ 42)𓂅 Lemon & Ginger Tea (ᴴᴷᴰ 36)
一路有follow開南角
知道佢地上年係荔枝角開咗新店
取名自街號「永康街61E」中的61E
與九龍城店的風格大相逕庭
如果話九龍城各個細節位都透露出土炮跟歷史的味道
61E Coffee則是將田園風發揮到極致
各處都擺放著的Greenery、收銀旁的鬱金香
而且不少桌椅用上圓桌、藤椅, 亦有小法國感覺
在午後日光曬下來也不太熱, 讓人舒服得可以☺️
另外桌位有大有細, 感覺上挺適合來溫書/做嘢呢

題外, 這次是吃過才來
看到sourdough只是ᴴᴷᴰ48-62的價錢覺得好心動
而且聽說還是用上Alive的麵包, 一定要翻兜ᵀᵀ!!
飲品我們都點了non-coffee, 都是不錯的選擇

𓂅 Matcha Latte (ᴴᴷᴰ 42)
𓂅 Lemon & Ginger Tea (ᴴᴷᴰ 36)
2023-02-26
最近個市好返少少,荔枝角亦越來越多野食,最近又發現一間新咖啡店,環境開揚裝修田園風都幾舒服,早餐仲幾多蛋奶素食選擇,咖啡都唔錯㗎。荔枝角地鐵站行過去都唔太遠,青山道後面果條永康街,環境比較清靜,原來開了間咖啡店。行入去原來幾大間,店內好多綠色植物佈置,環境開揚坐得舒服。傢俬帶點田園風,影下打卡相都ok嘅。半自助式服務,自己行去收銀處點餐,水和餐具都係自己拎。目前還在試業中,另外都有些蛋糕酥餅可以食下。這天來吃早餐,蛋奶素選項都幾多款,另加HK$10即可配埋奶啡。牛油果雞蛋酸種麵包配小乳酪+Latte HK$82酸種麵包好大片,比例上顯得配料很少,不過吃起來都OK,唔會太澎湃唔知點咬囉。不過我都係覺得個擺盤可以改善少少,賣相會更為吸引。牛油果上面係少許水煮蛋碎,另加上黑醋醬,味道不過不失。小乳酪食落唔太甜,質地濃厚係希臘style,配料得兩粒藍莓和黑白芝麻,都可以改良一下。咖啡風味偏nutty,味道都幾多層次,飲落唔錯。
行入去原來幾大間,店內好多綠色植物佈置,環境開揚坐得舒服。
傢俬帶點田園風,影下打卡相都ok嘅。
半自助式服務,自己行去收銀處點餐,水和餐具都係自己拎。
目前還在試業中,另外都有些蛋糕酥餅可以食下。
牛油果雞蛋酸種麵包配小乳酪+Latte HK$82

咖啡風味偏nutty,味道都幾多層次,飲落唔錯。
2023-03-14
2023-03-10 139 瀏覽
嚟荔枝角上堂 要食飽飽先學得快 就試下附近呢間cafe 餐廳環境好靚 感覺好舒服 好似係個庭園入面食野咁✨凱撒沙律呢個沙律好特別 用左豆豉鯪魚碎代替煙肉乾 但竟然意外地夾 而且仲有鴨肉蓉 一開始食既時候唔係好食得出係鴨 後來再問職員先知道🤭✨北海道帶子鍋飯呢個類似意大利飯既煮法 不過冇咁creamy 帶子份量都唔少✨法國圖盧茲腸蕃茄小鍋酸種麵包加埋入面既蕃茄醬 半熟蛋同腸仔一齊食 入口酸酸辣辣咁幾開胃✨開心果朱古力呢個好特別 本身以為係開心果mix朱古力 但竟然係開心果雪糕配朱古力 開心果雪糕大大球 而且好重開心果味 開心果迷可以試下 都幾特別✨西柚梳打賣相好靚 本來以為會好酸 但飲落酸度同甜度都岩岩好 幾開胃解渴食物質素唔錯 餐具同水都係自助形式 而且環境裝修都好靚 幾適合同朋友黎坐低食個下午茶傾下計 如果經過呢度可以黎試下

✨凱撒沙律

✨北海道帶子鍋飯

✨法國圖盧茲腸蕃茄小鍋

✨開心果朱古力

✨西柚梳打

2023-03-07
2023-03-02 133 瀏覽
喺荔枝角新開左間簡單田園風既cafe,一入到去感覺舒服,枱同枱之間嘅距離都夠寬敞,去嘅時候仲係試業中,加上係平日下午時間,無乜人坐得仲舒服🥰|𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 𝙡𝙖𝙠𝙨𝙖 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙧𝙞𝙜𝙖𝙩𝙤𝙣𝙞|$98|8/10第一次食喇沙唔係配湯麵,係配長通粉🤣 望落去以為冇咩汁味道會好淡,食落去完全有驚喜!因為每一條長通粉都好入味,而且味道好香好惹味😋😋😋 特別係面頭撒左啲堅果類嘅碎粒簡直係畫龍點睛。如果冇對堅果類敏感嘅朋友仔,十分推薦大家可以試吓,因為呢個味道本人都係第一次食到!|𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚|$42|9/10當然唔少得要叫返杯我嘅至愛,matcha latte 🍵 甜度十分適中 正常發揮整體評分:8/10 攝於20230118📷

|𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚|$42|9/10

整體評分:8/10

攝於20230118📷
2023-02-19 227 瀏覽
#61ecoffee#荔枝角今日係毫無頭緒嘅情況揸車🚗臨住買啲日用品 順便約個朋友食個lunch都未開OpenRice睇食咩好泊左喺度你眼望我眼緣份讓我們遇上61ecoffee 🫶🏻荔枝角附近好多工業區改造過既餐廳工業風坐位舒服🥰自助式斟水拎餐具✊🏻冬陰功大蝦意粉唔會太辣 仲有幾隻大蝦 🍤整體唔錯👍🏻✊🏻班尼迪蛋配料全部都係我鍾意既❤️煙三文魚配班尼迪蛋 醬汁係靈魂✨🤤 yummy 昇華左吐司🍞
#61ecoffee#荔枝角

🤤 yummy 昇華左吐司🍞

冬陰功大蝦意粉
班尼迪蛋
2023-02-19 232 瀏覽
原本想打電話book位。打左4.5通都冇人接咁大間舖冇電話咩?咁就算walk in 想坐門口位 ,唔中意搭臺。見旁邊人都係2人。一入就叫我地去裡面同人搭臺。點解我唔去茶餐廳???笑死咁就算。後尾入座2個客都係2個人咁點解唔可以俾我 就可以俾佢唔係話要留返俾3.4人既咩 服務質素差 唔會以客為主 只為你個空間見佢新開就幫襯下,小紅書見到!每個set都差唔多要$110。價錢唔算平,咁我都expect佢會好好食或好豐富 。個麵好咸,因為係臘肉 食到尾 真係唔想再食 好膩。😒叫咗個帶子燴飯,賣相幾好呀…但食落無味㗎。真係唔好食 。唔記得落鹽咩?個飯$118,得帶子四粒&飯得啲甘荀碎。伏個價錢唔平 又唔好食….😕唔會有下次 never
原本想打電話book位。打左4.5通都冇人接
咁大間舖冇電話咩?咁就算
walk in 想坐門口位 ,唔中意搭臺。
咁就算。後尾入座2個客都係2個人
咁點解唔可以俾我 就可以俾佢
唔係話要留返俾3.4人既咩
服務質素差 唔會以客為主 只為你個空間

見佢新開就幫襯下,小紅書見到!

個飯$118,得帶子四粒&飯得啲甘荀碎。伏
個價錢唔平 又唔好食….😕
唔會有下次 never
2023-02-19
2023-02-11 199 瀏覽
Happy Friday 打算慰勞吓辛苦咗一星期嘅自己,Lunch約同事出去食先我公司係青衣,因為青衣沙漠得好緊要 ,想食好少少我都唔介意搭程巴士出遠少少Lunch前search下荔枝角有咩新餐廳,見到呢間61E Coffee係cafe食沙律🥗意粉🍝酸種包…唔諗太多就決定試下去到附近已經見到要排隊,我同同事都struggle緊轉唔轉其他,不過附近好食嘅食店都要行一段路 ,我就同同事決定等下,我地前面有兩組人 ,我地係第3枱應該好快嘅…我同同事排隊嘅時候就諗好食乜,大概15分鐘後 ,入得去啦,我地被安排坐係近窗口嘅長櫈位,我見張枱未算抹得好乾淨,有幾粒飯粒,我用紙巾抹左我同事就直接去收銀處叫野食俾錢,佢地係先付款後上食物先黎嘅係同事叫嘅北海道帶子鍋飯,餐牌帶子飯隔離有個🕓應該係話製作需時,但我嗌嘅泰式冬蔭功大蝦意粉反而未到北海道帶子鍋飯面頭帶子都幾多,有8粒,誠意係有嘅,不過帶子連飯食落冇乜味,好淡,叫做填飽個肚但冇特別味道:3/5性價比:3/5我同事食到over一半,我嘅意粉都仲未到,我催左一下,但我都有少少唔好意思,因為見佢地真係幾好生意好多客,店員都話「唔好意思呀 就快有 我地都爭

我公司係青衣,因為青衣沙漠得好緊要
,想食好少少我都唔介意搭程巴士出遠少少

,我就同同事決定等下,我地前面有兩組人
,我地係第3枱應該好快嘅…

我同同事排隊嘅時候就諗好食乜,大概15分鐘後
我同事就直接去收銀處叫野食俾錢,佢地係先付款後上食物

北海道帶子鍋飯

味道:3/5

性價比:3/5

好多客,店員都話「唔好意思呀 就快有 我地都爭緊其他客嘅未上」
明嘅.. 但我都真係好餓
不過餐廳咁旺我都預左,所以我都食左少少我同事嘅飯

泰式冬蔭功大蝦意粉

Finally我嘅泰式冬蔭功大蝦意粉到啦
賣相唔算係好睇㗎喇,但味道係唔錯嘅
蝦都堅係脆口彈牙同埋都有5粒,冬蔭功味有但唔算好出,整體都唔錯,份量好足,如果可以加少少冬蔭功料嘅香茅&菇就好嚕

味道:4/5

性價比:4/5

試業中嘅食店都算唔錯,份量算多,食材質素良好,上菜時間都算盡量控制到,而家睇落生意都幾好,可能大家想試新野,又可能附近幾條街平價飯堂偏多,坐得唔夠舒服,呢間cafe又大又坐得舒服,期望日後會有更多食物選擇同埋保持到食物水準,會再光顧的
2023-02-10
20 分鐘 (堂食)
泰式冬蔭功大蝦意粉
2023-02-09 213 瀏覽
-見佢新開就幫襯下,每個set都差唔多要$110。價錢唔算平,咁我都expect佢會好好食或好豐富。我叫咗個喇沙雞肉長通粉,我有一刻以為我叫錯餐,一舊雞都無嘅?哦,原來有嘅,啲雞柳細到我睇唔到,數數埋埋得五舊細細舊嘅雞柳,加埋嘅size我諗得平時見到嘅雞柳嘅1.5條左右啦,其實都唔係俾雞髀啦,雞柳都慳到咁?仲要食到最尾勁多油係底... 我一個星期俾一日自己外食澱粉質嘅quota就咁白白浪費咗。我真係寧願食返我自己帶嘅雞胸飯盒。同事叫咗個帶子燴飯,賣相幾好呀... 但食落無味㗎。個飯$118,得帶子四粒(切半所以以為有八粒)&飯,菇都無粒㗎,都無味㗎,得啲甘荀碎,笑死。同事自己拎咗樽鹽嚟加,佢仲話想真心問下係咪廚房唔記得加調味料。你開係荔枝角,咁多上班族,我地lunch time都唔會有時間打卡,諗住環保舒服都好,俾貴都唔緊要,但起碼質素對得住$100嘅價錢嘅食物俾我?個意粉同焗飯我會覺得值$60(都俾多)。好少可食到咁飽,因為嬲到嬲飽。☺️

喇沙雞肉長通粉
帶子燴飯
2023-02-09
2023-02-05 180 瀏覽
最近於上班時發現一間外形不錯的Café 想著於有時間時去品嘗一番這裏的食物~終於在星期六的一個午上與朋友相約一起來食午餐~打個卡總共叫了兩款菜式~大家share Egg Benedict, Smoked Salmon or Bacon Sourdough Toast 班尼迪蛋酸種多士,煙三文魚或煙肉賣相十分討喜 令人食慾大增的外表~切開時蛋醬緩緩地流出一啖放入口微酸的醬汁、蛋黃醬與烤得脆脆的酸種包的組合令味道變得超有層次品嘗到食材的新鮮之餘亦感受到調味的用心好吃得以9秒9的速度吃掉了Toulouse Sauage Tomato Cassoulet 法國圖慮茲腸蕃茄小鍋一上桌發現原來這個餐也是配搭酸種吐司食用的而小鍋十分保溫是鐵板類型的感覺將全個菜式變得有濃濃的外國風味每一口都是熱騰騰的感覺真好聞落濃濃的番茄味道 好香呀番茄與腸的組合亦是令人驚艷的美味這樣的調味令到腸的油香得以昇華呢~
最近於上班時發現一間外形不錯的Café
想著於有時間時去品嘗一番這裏的食物~
終於在星期六的一個午上
與朋友相約一起來食午餐~打個卡

總共叫了兩款菜式~大家share

班尼迪蛋酸種多士,煙三文魚或煙肉

賣相十分討喜
令人食慾大增的外表~
切開時蛋醬緩緩地流出
一啖放入口微酸的醬汁、蛋黃醬與烤得脆脆的酸種包的組合
令味道變得超有層次

將全個菜式變得有濃濃的外國風味
每一口都是熱騰騰的感覺真好
聞落濃濃的番茄味道 好香呀
番茄與腸的組合亦是令人驚艷的美味
這樣的調味令到腸的油香得以昇華呢~

2023-02-04 115 瀏覽
如果係歌名 首歌內容應該係關於一間幾好食又幾好坐嘅新餐廳🍴店名其實係叫61e coffee, 位於長沙灣商業大廈內地舖, 店內有好多綠色植物點綴, 感覺新鮮食物方面, 主要以西餐為主 今日order咗一份egg Benedict with bacon sourdough toast, 加$10可以飲到latte, 價錢合理佢哋另外有午餐供應 主要為意粉, 沙律, 多士等如果經過該區, 想搵一間餐廳坐低hea下的話, 呢間不妨為一個好選擇
如果係歌名 首歌內容應該係關於一間幾好食又幾好坐嘅新餐廳🍴
Egg  Benedict
佢哋另外有午餐供應 主要為意粉, 沙律, 多士等
2023-02-02 71 瀏覽
♨️61E Coffee長沙灣永康街63號Global Gateway Tower 地下5號舖♥️九龍城南角於荔枝角開咗分店61E Coffee店舖環境舒適周圍充滿植物好綠油油,食物高質,咖啡溫度夠晒熱好少有,店員態度亦親切,可以坐上半天的cafe👍🏻🔷All day breakfast 我一年到晚食過冇數次all day呢個算係好新鮮樣樣食物都屬高水評交足功課🔷班尼狄蛋配三文魚酸種包高水準嘅班尼狄🔷Latte 🔷Flat white夠香濃夠熱的咖啡👍🏻食物:8.5/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。
♨️61E Coffee

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

2023-01-27 2169 瀏覽
#pb食在荔枝角 南角2.0進駐荔枝角☕️New Cafe Alert 🚨✨九龍城cafe南角係2022年11月開左間分店係荔枝角🤪 同南角一樣 2.0店名都係同佢嘅地址有關👍🏻 店內環境幾大 好有大自然feel😍 周圍都有真假植物包圍 日頭去有陽光照入黎幾舒服🥰.午市食物選擇唔多 只有12款食物 有意粉、沙律、Sourdough、Yogurt Bowl等😋 價錢$48-$118不等👍🏻 食物、飲品都加左唔少本土元素 例如豆豉鯪魚salad、臘味Carbonara、「口立濕」話梅梳打咖啡 幾特別🤪🔹泰式冬蔭功大蝦意粉🦐有4隻大蝦 份量幾多 口感爽口👍🏻 不過冬蔭功味唔太濃 唔夠惹味 而且意粉口感偏淋😐🔹臘味卡邦尼意粉🍝幾特別嘅組合🤪 本身個卡邦尼都唔錯 唔會太漏👍🏻 加左臘腸、臘肉落去增加鹹香 更加惹味😋 🔹Flat White ☕️.整體✨ 同上次去南角嘅感覺差唔多🙈 店內充滿植物嘅環境幾有趣 環境幾大👍🏻 食物質素一般 唔太驚喜 而且份量唔太多😐 試過一次就好了🤪61E Coffee (長沙灣)長沙灣永康街63號Global Gateway Tower 地下5號舖
#pb食在荔枝角
南角2.0進駐荔枝角☕️
New Cafe Alert 🚨✨

🔹泰式冬蔭功大蝦意粉🦐

🔹臘味卡邦尼意粉🍝

🔹Flat White ☕️

61E Coffee (長沙灣)
午餐