2020-01-08 453 瀏覽
Lunchtime 頭痕緊食咩好既時間,就亂行,見到間泰國野有我想食既海南雞於是就決定入去。睇價錢覺得都好似幾抵食咁我點左B1 泰式海南雞飯(細)30蚊仲有D1 花膠椰子燉雞湯$25H10. 泰國蝶豆花特調 (連飯餐叫飲品就半價)D1. 花膠椰子湯燉雞 個湯椰子味好出,搭配左木耳味,好暖胃又好飲叫左細份既海南雞飯 份量比較少,但勝在雞肉軟滑H10. 泰國蝶豆花特調口感都清新
睇價錢覺得都好似幾抵食咁
我點左B1 泰式海南雞飯(細)30蚊

仲有D1 花膠椰子燉雞湯$25
H10. 泰國蝶豆花特調 (連飯餐叫飲品就半價)
D1. 花膠椰子湯燉雞
個湯椰子味好出,搭配左木耳味,好暖胃又好飲

叫左細份既海南雞飯
份量比較少,但勝在雞肉軟滑
H10. 泰國蝶豆花特調
口感都清新
2020-01-05 282 瀏覽
一個人點了一碗泰式扎肉雞絲金邊粉,配料份量十足,有扎肉、雞絲、通菜、芽菜、瓜粒和炸豬皮。湯很濃,應該是認真熬製的,喝了湯沒飲其他飲料也不會口渴。吃到中段才吃炸豬皮,半淋半脆又帶香,令碗粉帶來另一層次。不過個金邊粉略為糊一點,一餅餅咁,有點難夾,但整體都好滿足。店內不停播放90年代K歌,很易暴露年齢🤣🤣聽住歌食麵確實爽!

2020-01-03 304 瀏覽
因為有個折扣卷咪去試一試泰國船河,記得有次係沙田食,個碗好一般又小嘅船河賣成128。咁呢間本身都唔貴仲有拆扣咪試下囉,入到去有個螢幕,好似以前飲酒有得solo唱歌咁嘅地方,仲播陳奕迅歌仔,啱我聽。我仲有叫埋花膠椰子雞湯,一唻到碗麵嘅湯色都幾濃下,而且材料都唔算小。牛肉船金邊粉個碗係有肥牛,牛腩,牛丸。豬肉船金邊粉就有豬肉,豬肚,豬肉丸。而且佢有d芽菜都係用番泰國肥嘟嘟嗰款。其實以咁嘅價錢都食得過,而個雞湯當然唔會比花膠你,但佢都有幾粒似魚唇有膠質嘅嘢。又係幾濃味,個湯都好夠熱。湯嘅味道就ookk咁。
2020-01-01 284 瀏覽
曾路經此店門口好多人等位,故趁今天元旦我同老公去試下一次,入到店內環境似卡拉ok格局,大電視不停播放MV,不太配合船麵個主題🤭點了一個泰式炸蝦餅,一個泰雞翼金邊粉(細),一個牛肉金邊粉(細),一杯熱柚子蜜,一杯咸檸七,先講個味道先,個雞翼湯底真的好好味,雞翼又脆,個牛肉粉係牛腩咁,好淋好入味,湯底吾駛講"掂"👍個蝦餅又夠脆good,雖然我地叫的粉是細碗,望見好似好少又細碗,但食完再吃埋個小食同飲品剛剛好,飽晒😁下次再試下海南雞飯同魚餅

2020-01-01
午餐
👣666泰船麵新蒲崗仁愛街48號地舖🙈有冇人都有呢個癖好,每次去旅行前都會係香港食當地美食,黎緊聖誕我就會去泰國啦,就係要臨出發比較下當地美食,同香港食到既味道有無分別😂🔸泰雞翼金邊粉 (細$26 /正常$40)呢個湯底超濃郁,飲得出係煲左好耐既精華湯底,餐廳都有講解湯底係秘製醬汁加豬骨藥材煮8小時而成,健康滋補,我好鍾意泰國脆卜卜配料,唔使剩係食麵咁dry,口感豐富,飲一啖甜湯加一啖麵,好好味😋雞翼煎得好香脆,醃得好入味! 佢細size 2隻雞翼,正常size 3隻,淺嚐細麵可以叫多幾款小食😆🔸自家製泰式奶茶 $20(叫麵配半價$10)我超鍾意飲泰式奶茶,茶香奶甜,最岩重口味既我,呢個自家製奶茶略嫌遜色,缺左茶香而且無鍊奶甜味,差dd🤟環境都幾有特色,雖然泰式餐廳但播台灣歌,仲要係karaoke 版😂,不過都好叫做有歌聽,整體性價比高,會令我想返黎試下其他菜式😎食物好味度:6.5/10回頭率:7/10🤭今次食唔多,船麵令我好奇想試下其他泰美食

👣666泰船麵
新蒲崗仁愛街48號地舖

🔸泰雞翼金邊粉 (細$26 /正常$40)

🔸自家製泰式奶茶 $20(叫麵配半價$10)

食物好味度:6.5/10
回頭率:7/10
🤭今次食唔多,船麵令我好奇想試下其他泰美食

• 泰雞翼金邊粉
2019-12-04 317 瀏覽
之前叫外賣試過一次呢間泰國野,幾低食同埋都好好味,今次就直頭落鋪食,味道都係吾錯,而且幾有特色。平日夜晚去,都幾多人,但好好彩吾洗等位,但預左要搭枱,因為2人座位吾多。點解我會再食呢間野呢,因為真係好低食,個價錢無得輸,一份烤魚都係幾十蚊,小食,蝦餅,生蝦個d都係幾十蚊,咁當然,份量就吾會咁多,但都吾差既。今次就叫左黑松露海南雞飯,蝦餅,牛肉船面,海南雞飯有黑松露,幾特別,d雞就吾夠滑,個飯雖然黑松露炒但就吾夠香,而蝦餅都ok既,即炸,夠熱,足料,吾會好厚粉,船面多料,夠濃,味道吾錯。最後,最大既問題係個環境。一入去既時候已經好大聲咁播緊歌,仲好大個mon播緊mv,十足十入左k房咁,都算啦。有一枱客生日,全部都幾十歲姐姐,大大聲講野,好似全場都要幫你慶祝咁,想靜靜地食餐飯都吾得,講野都聽吾到,愈食愈燥,而且杯飲品係有果肉個d,比支普通飲管,仲要紙造既,啜到爛晒,叫換支飲管,話啜吾到,佢換支一模一樣既,吹到啤一聲,飲淨一半,拿拿聲走。一出門口,靜到~夜晚都有雀仔叫……
最後,最大既問題係個環境。
2019-12-01 257 瀏覽
唔係第一次食,但之前兩次都係食船麵,菜材味足,湯底夠濃,配埋雞腎,去骨爪同雞絲,加埋個三分煙韌嘅麵,唔同口感,一流。不過今次嚟同同事就食咗新嘢,佢哋個個都食雞飯,我叫咗雞麵。同事啲飯個個都係髀位,我心諗正啦,點知送到嚟我嗰碗係勁大塊雞胸,即刻sad咗,我真係好唔鍾意見到咁大塊乾肉,算啦唔好浪費食物,我食咗一兩啖麵之後就開始食雞胸。先講個湯,非常淡,話係椰汁雞湯,應該係椰子水,透明嗰隻🙃⋯⋯舊雞胸出乎意料地Juicy,唔鞋,加上個湯夠淡,仲食到雞味。不過我最後都有攞去點海南雞個醬,味道正常。另外提一提,調味架有個辣椒醋,值得一試,同埋,666船麵都係食返船麵好啲,除非你想清淡,咁你就要試上面嗰隻麵😂。
不過今次嚟同同事就食咗新嘢,佢哋個個都食雞飯,我叫咗雞麵。
海南雞飯

2019-11-27
15 分鐘 (堂食)
2019-10-31 649 瀏覽
經eatigo 訂座有優惠前後來過三次,個人感覺可以。可以是包括價錢和質素,在新蒲崗這個茶記雲集的地方殺出血路難,希望老闆可以撐住。食物方面,咖喱比船麵優勝,是次點了小份青咖喱牛腩飯, 小份很重要,對女生來說肉和飯永遠太多。牛有牛味,但稍微過硬,個人更喜歡上次點的咖喱豬扒,香煎豬扒配咖喱汁好惹味。另一推介是椰子雞湯,食店標榜無味精,喝完無口乾,應該真的。埋單約$75,已包湯+飯+菜,比茶記價位高一點但環境好一點,老闆又不趕客,值得捧場。
2019-10-08 718 瀏覽
叫咗豬肉船金邊粉、牛肉船金邊粉、蝦餅同泰式餃子。先講金邊粉糊在一起(簡單講就係Lam pat pat)、豬肉就厚實、炸豬皮就似橡筋(可能香港潮濕佢儲存不當)、牛肉硬其他就不過不失甘囉!本人黎講就唔會有第二次甘囉;)
2019-10-08
2019-09-23 631 瀏覽
經過新蒲崗,見有新開泰菜餐廳,支持本土小店,試試先。我們點了豬扒金邊粉,咖哩牛腩飯,煎餃子。金邊粉和咖喱飯,都分細和正常size, 很適合細食的女士們。金邊粉用料豐富,好吃😋咖喱飯不辣,牛腩淋餃子如果再煎燶d更好
經過新蒲崗,見有新開泰菜餐廳,支持本土小店,試試先。

我們點了豬扒金邊粉,咖哩牛腩飯,煎餃子。

金邊粉用料豐富,好吃😋

咖喱飯不辣,牛腩淋

餃子如果再煎燶d更好
  • 豬扒金邊粉
2019-09-20 445 瀏覽
食物(推薦:海南雞飯&咖哩牛腩飯)性價比超級高!海南雞飯:飯油香濃, 有嚼勁!雞滑和有雞味服務態度一流以及非常有禮貌環境很有特色(設置了四個不同主題及背景)地方坐得很舒服以及很乾淨!最欣賞的是有一個很大的電視屏幕看電視!另外一定要說的就是價錢方面:主菜都是在45-60之間(晚餐),所以兩個主菜加一個小食都是120可以埋單,非常適合情侶以及街坊去吃!如果是男女朋友去那兒拍拖吃飯真的是無敵!背景系打卡勝地。
食物(推薦:海南雞飯&咖哩牛腩飯)
性價比超級高!
海南雞飯:飯油香濃, 有嚼勁!雞滑和有雞味
服務態度一流以及非常有禮貌
環境很有特色(設置了四個不同主題及背景)
地方坐得很舒服以及很乾淨!
最欣賞的是有一個很大的電視屏幕看電視!
另外一定要說的就是價錢方面: