2018-09-23 643 瀏覽
今日終於拉到男友嚟食船麵,3點嚟到唔洗等位~船麵normal size價錢先20幾蚊,細食嘅一碗都夠!我地就先叫左個豬肉船麵($28)💪🏻湯底幾鮮甜,豬肉丸好彈牙!不過上面嘅豆卜太油😕金邊粉相對平時嘅有口感,不錯!另外大食男友要左extra size冬陰公金邊粉🤔但其實都係偏細碗,湯底惹味!但要2碗extra size先可以等於平時出面嘅一碗認真🤨魚蛋好正,新鮮彈牙! 炸蝦餅30幾蚊都抵,好香口👍🏻👍🏻 #9月活動
今日終於拉到男友嚟食船麵,3點嚟到唔洗等位~

炸蝦餅30幾蚊都抵,好香口👍🏻👍🏻 #9月活動
2018-09-17 445 瀏覽
和友人相約石塘咀吃飯由於我們最近都在減重,於是選擇了這間裝修特別的輕盈小店。海南雞飯HKD$28飯是黃澄澄的油飯👍🏻👍🏻有調過味,不是一般的死鹹。而是微微的香鹹帶一點點油香😆nice海南雞去骨切瑰,方便食用。雞皮和雞肉都十分嫩滑🤤正咖喱牛腩飯HKD$35好重椰子香和奶味的咖哩😆入口幾溫和,不會太辣。美中不足是有些香料如花椒等混合在一起之後的味道不太符合我個人口味😩飯是普通的白飯,不過不失。
和友人相約石塘咀吃飯
由於我們最近都在減重,於是選擇了這間裝修特別的輕盈小店。
海南雞飯HKD$28
海南雞去骨切瑰,方便食用。雞皮和雞肉都十分嫩滑🤤正
咖喱牛腩飯HKD$35
飯是普通的白飯,不過不失。
2018-09-14 370 瀏覽
今日中午要去西環交收,順便去德輔道中亞大樓泰船麵,今日叫咗一個泰式海南雞飯$28,都幾大碗真係好抵食,再加多碗花膠椰子燉雞湯$25,又香又鮮甜,今餐真係抵食到笑。

2018-09-14
午餐
2018-09-03 415 瀏覽
自從之前食過船麵之後,從此就好想試勻全香港嘅船麵🤣呢間係西環既船麵店一直都好想黎食,今日終於有機會。湯底真係非常濃郁,不論係揀金邊粉定河粉都可以完全吸收曬湯既精華,而且雖然細細碗幾啖就食完,但係配料都幾豐富幾足料,而且size mini真係可以叫多幾碗,我地2個人已經叫左3碗😆難得黎到,朋友另外叫左個海南雞飯,個油飯好香椰子味,雞肉都算幾嫩滑。呢間餐廳真係好抵食,我地食到超飽都係$150左右ja🤩🤩
呢間餐廳真係好抵食,我地食到超飽都係$150左右ja🤩🤩
2018-09-03 249 瀏覽
今天晚上饭点去西环找吃的,朋友觉得这个店看上去不错,结果我们四个人在这家店门前排队等候。点了比较多东西,我个人点了一碗泰式鸡丝翅和一碗椰青咖喱猪扒黄面,个人感觉十分好吃。经过我们四个人的分析得出,它的咖喱黄面做的很好吃,咖喱不会很辣,不能吃辣的朋友也可以吃,鸡丝翅做的很好,建议搅拌一下再吃,避免被烫到,有一份猪肉的粉,味道比较淡,喜欢清淡的朋友可以试一试,同时不建议这个猪肉粉和咖喱面一起吃。海南鸡饭做的也不错,酱料独特。最后是饭量的问题,如果都是点小份的食物的话,一个饿了的男生要点三份食物才能吃饱,食物的量很少,所以建议饿了的男生点三份东西,女生点两份,种类多样,多一些尝试,都要小份的就行。
2018-09-03
8 分鐘 (堂食)
  • 泰式碗仔翅
  • 椰青咖喱猪扒黄面
2018-09-01 362 瀏覽
這間位於西環的666泰式餐廳,最特別就是有泰地道版和港式版本。泰式版本價錢比港版平,加上去泰國餐廳就當然食泰式版本。而且泰版細細碗,啱哂胃口細細的女仕。豬肉船金邊粉$25-這個是泰版,湯底有濃濃的豬血味道,我最喜歡吃𥚃面的炸豬皮,很香脆,金邊粉亦很爽滑。但大胃啲的男仕就可能要食兩碗先夠飽。泰式海南雞飯$28-食完一碗船麵,好似未夠飽,所以食多一碗海南雞飯。飯粒分明亦很香,雞肉很嫩滑,雞皮亦很爽脆。總括味道不錯,雖然比較細碗,但價錢不貴,都可以接受。

豬肉船金邊粉

總括味道不錯,雖然比較細碗,但價錢不貴,都可以接受。

2018-08-20
2018-08-31 251 瀏覽
上年試過一次,味道尚算可以,今日襯暑假尾聲,同家姐哥哥姨甥仔西環搵食,再試一次。食物味道環境咩都唔想再評論。。因為我食到尾聲,突然有隻好大隻的曱甴跌落我個頭度😭😭😭,再跌落我個手袋上,我即時大叫,將手袋都掉曬落地,走開。。。店員即時踩死曱甴。。。咩都無發表。。。再有一個男店員講,因為落雨所以有。。我好嬲,我地即時埋單走。。我唔需要你地俾咩特別優待我,但店員們連一句唔好意思,對唔住都無。。。算啦。。。拜拜👋⋯⋯又唔開心又好嬲的一次不快經歷⋯⋯

食物味道環境咩都唔想再評論。。

店員即時踩死曱甴。。。咩都無發表。。。

再有一個男店員講,因為落雨所以有。。

我好嬲,我地即時埋單走。。

我唔需要你地俾咩特別優待我,
但店員們連一句唔好意思,對唔住都無。。。

算啦。。。拜拜👋⋯⋯

又唔開心又好嬲的一次不快經歷⋯⋯

2018-08-21 359 瀏覽
閒日下就約左係西環附近交收,甘岩經過呢間專食船面嘅餐廳,之前睇過報道就入咗去試下門面裝修幾有特色,入面都貼滿名人同老闆既合照叫左個正常size豬肉船金邊粉,$25足料塞到個碗滿哂,湯底十分之香濃配料有肉丸,蘿蔔,豬潤,雞肉,牛肉,菜等等加埋店主推介既調味粉一齊食,夠辣夠香夠地道叫多個花膠椰子雞湯,冇味精,夠鮮甜香濃,夠熱夠好飲一面一湯,埋單50蚊,lunch黎講食到甘地道又足料既午餐,不錯值得一讚

門面裝修幾有特色,入面都貼滿名人同老闆既合照

叫左個正常size豬肉船金邊粉,$25
足料塞到個碗滿哂,湯底十分之香濃
配料有肉丸,蘿蔔,豬潤,雞肉,牛肉,菜等等

加埋店主推介既調味粉一齊食,夠辣夠香夠地道

叫多個花膠椰子雞湯,冇味精,夠鮮甜香濃,夠熱夠好飲

2018-08-20
2018-08-10 373 瀏覽
上次屋企人咁岩行過食完十分推介 咁岩同友人行經果頭 就入左去試下 叫左2款唔同既船麵 湯底十分濃厚 同泰國一樣 好細碗 但十分足料海南雞飯 雞肉嫩滑 唔鞋口 而個油飯好香 仲叫左生蝦同蝦餅 蝦餅即炸 好香口 好食最令我失望係樽泰式奶茶 好似飲緊奶水咁 無茶味 飲左幾啖就無飲到總括黎講 我都十分推介呢間餐廳 價錢平民 味道👍 份量唔算多 可以試多幾隻野 裝潢好有特色
海南雞飯 雞肉嫩滑 唔鞋口 而個油飯好香
仲叫左生蝦同蝦餅 蝦餅即炸 好香口 好食
2018-07-25 370 瀏覽
今次係第二次去食飯,第一次是經過隨便一試,這次是在西環做嘢專誠再來,我喜歡這裡食物可選小份量,對我這種喜歡叫多幾款美食的人來說,真的很貼心!再者是上次來食的時候,見到一個『勁辣魷魚』的挑戰,贏了可免費,心想~有幾辣呀?今次我就來拜會一吓呢個魷魚有幾辣!其實都真係幾辣,但當然我就是挑戰成功吧!出乎意料之外,老闆居然行出來頒我現金獎,這種有心的小店,實在不可多得了!老闆還說了一句⋯⋯輸得起,下次便再來一試吧!當然,我心知下一次老闆會更加重手加辣給我了!我會,我一定會再來!
  • 海南雞飯
  • 泰式粉麵
2018-06-27 749 瀏覽
睇到好多人post 呢間小店想食好耐,今日放假特登由粉嶺出城試下。我地三個人食左$419,價錢已經好實恵。最好嘅係每碟份量都好的骰,可以一次過叫好多款式叫左豬肉船河3碗,必試。河粉勁彈牙,湯底夠濃。海南雞飯2碗,雞肉好滑,個醬都好配合,椰青咖喱雞黃面1碗,咖喱醬唔錯,雞肉夠淋。仲有豬頸肉及雞肉串燒,好味。泰辣魷魚的確幾辣,不過有少少肉碎洋蔥好夠味。芝士炸蝦餅都唔錯,希望下次試埋都多人食嘅魚餅,今次真係食唔落。生蝦抵食,味道一般。野飲就叫左咖啡椰果,鹹檸七同青檸梳打,不過不失😋
,可以一次過叫好多款式

叫左豬肉船河3碗,必試
。河粉勁彈牙
,湯底夠濃。海南雞飯2碗
,雞肉好滑
,個醬都好配合
。泰辣魷魚的確幾辣,不過有少少肉碎洋蔥好夠味
豬肉船河
生蝦,泰辣魷魚,豬頸肉及雞肉串燒,芝士炸蝦餅
海南雞飯
豬肉船河
生蝦,泰辣魷魚,豬頸肉及雞肉串燒,芝士炸蝦餅
海南雞飯
2018-06-24 563 瀏覽
小人從來寫食評只為興趣,喜愛與否,悉隨尊便。就似這個一個人的晚餐,小人都只是有話直講,實話實說,並無虛言。枱面上的陳設簡單,反正有醋有豉油之類,樣樣俱全,卻原來是為了接下來的湯麵鋪路。一碗遊泰國,有些豬肉片有些豆卜之類的東西,少得離奇。湯已不濃,還趁著少許「靭媽麻」的豬肉芽菜……湯無味麵無味芽菜更加無味,要加大量油醋才能放得入口,難吃就是難吃,即使多便宜都是徒嘆奈何!必須要提的一點是份量是何其的少,差不多一兩啖已完成一碗:第一啖是試味的,居然已吃了大半碗,第二啖已是渣滓囉。實在太細碗了……多遊幾次泰國船河都未必夠飽!

遊泰國
實在太細碗了……多遊幾次泰國船河都未必夠飽!
2018-06-18 371 瀏覽
最近香港多左好多食泰國船麵既鋪頭,今次經過666泰船麵就入去試下,叫左個豬肉丸船麵,同埋雞湯船麵味道一般,反而雞湯好飲,好甜,呢間試過就可以,未必會特登再過黎食~~~

2018-06-10 479 瀏覽
早在「666泰船麵」開業時,就有朋友推薦過這家船麵,直至最近才正式有機會試一試。由於以前泰國水路發達,小販會在船上擺賣麵條,為了防止船隻搖晃倒瀉麵條,最後就改良成一口一碗麵,而「666泰船麵」的出品也不例外,但正因為份量小,價錢也比正常份量低,變相可以多試幾款食物。(但千萬別眼闊肚窄,寧願不夠飽再加單)豬肉船麵(配金邊粉),另可選米粉/河粉/粉絲/黃麵。而配料方面有少量豬油渣、豬膶、豬肉丸、豬肉片、通菜和蘿蔔。傳統船麵湯底做法會加入豬血或牛血,但這碗船麵就吃不出來有加入豬血。湯底質感濃稠但淡味,亦需要加入桌子上的調味料,才能吊起湯底的味道。金邊粉不夠煙韌,口感非常軟腍,但掛湯能力強。因為船麵本身細碗,配上的湯底份量自然也小,結果麵條很容易吸乾湯底。因為還沒食飽,於是另外點了海南雞飯,上枱時皮肉分離,賣相不甚討好,消失的雞皮真是先「扣你50分!」,不過雞肉尚算嫩滑,海南雞飯使用了油飯底,感覺是為了交功課,飯粒有顏色但總少了一股香氣,飯粒沒有光澤,不過考慮到售價,總不能要求過高。另外,泰式奶茶味道偏淡不夠濃,雖然還能喝到茶香和煉奶味,但感覺像溝水一樣。總括來說,未食過船麵的朋友,平平地都可

泰式海南雞飯

泰式奶茶

總括來說,未食過船麵的朋友,平平地都可以試一下,但如果繁忙時間要排隊等位就不了。

2018-05-30 259 瀏覽
遊泰國(豬肉船金邊粉) 666泰船麵📍西環(香港大學B1 Exit)假期到嚟大家有冇出遊哩?我雖然都幾想買張飛暢遊,但無奈due纏身😭 不過都仲有時間行下街,趁假期俾番d自己嘅時間姐。呢個細細碗即係來自泰北的船麵啦。其實不孬都見過呢間裝修風格十分異域的小店,但一直都未夠膽試下,今次試下佢地最招牌嘅船麵。首先價錢來講真是平,只需25蚊就有一碗麵,都可以轉金邊粉、米粉等其他諸多選擇。果湯汁嘅顏色好似血水,但都幾濃郁。整體來講,同我地平時見過嘅泰國菜唔太一樣,因為是泰北來嘅,入邊嘅豬肉超Q彈。今次冇食到鳳爪沙拉,下次再來!