2024-03-01 119 瀏覽
星期曰4點得兩枱,野食都幾好嘅,但無餐飲品單點總價就貴左啲,同埋一直有蒼蠅圍住我地張枱,但職員見到都無理,唔知係咪慣左😩💟全日早餐4條肉腸可選豬肉腸,腸係味道濃郁,好食;沙律菜唔新鮮;薯餅炸得香脆,超好味;💟加拿大比目魚烤菠蘿酸種多士炒蛋比目魚勁細件,滑蛋大份軟滑;烤菠蘿為罐頭菠蘿,酸種多士烤焗後塗上牛油,絕配;沙律菜都係唔新鮮。💟黑松露芝士瀑布薯條芝士醬多到瀉,黑松露味不算重,炸薯條焦脆焦脆。💟香果白茶都係茶包茶。💟烤杏仁咖啡咖啡不夠熱,也不夠香味。
💟全日早餐

💟加拿大比目魚烤菠蘿酸種多士炒蛋

💟黑松露芝士瀑布薯條
芝士醬多到瀉,黑松露味不算重,炸薯條焦脆焦脆。

💟香果白茶
都係茶包茶。

💟烤杏仁咖啡
咖啡不夠熱,也不夠香味。
All  day  breakfast
2024-02-25
All  day  breakfast
2024-02-26 55 瀏覽
和朋友於新春假期見面,選了這家裝修特別的咖啡小店,它門面充滿異國風情,店內牆身油漆像油畫般優美。 點了以下三款主食,包括 煙三文魚蛋沙律熱香餅漢堡伴蕃薯條($122) 這道食物新奇有趣,再加蕃薯條,另有蔬菜點綴,顏色配搭的效果不俗,擺盤精美。熱香餅夾著充滿鮮甜味的三文魚,後者肉質亦嫰滑。 焗芝士大啡菇雞肉意粉伴泡菜忌廉汁($118) 大啡菇有很香的蘑菇味,入口軟腍,意粉彈牙,份量亦多。泡菜忌廉汁亦新穎吸引。 脆巴馬火腿 煙肉洋蔥 蛋汁意粉($98) 意粉溫度極高,令食物保持高溫和鮮味。巴馬火腿有鹹香亦脆身,醬汁濃郁,配料亦夾雜很多煙肉片。 招牌熱朱古力($45,主菜追加飲品半價) 拉花很精緻,味道適中,不算太甜。 整體食物質素無可挑剔。全店只有一名女店員,但能應付到所有客人,很了不起。

點了以下三款主食,包括

煙三文魚蛋沙律熱香餅漢堡伴蕃薯條($122)

焗芝士大啡菇雞肉意粉伴泡菜忌廉汁($118)

脆巴馬火腿 煙肉洋蔥 蛋汁意粉($98)

招牌熱朱古力($45,主菜追加飲品半價)

拉花很精緻,味道適中,不算太甜。

2024-02-24
2024-02-17 66 瀏覽
農曆新年同朋友搵食,見到呢間有開,綠油油裝修幾清新,吸引咗入去。望望menu都係輕食為主,啱晒我哋正想食個tea蜜糖雞翼伴薯條擺盤好精緻,打卡好靚薯條炸得香脆,雞翼細隻咗啲,味道唔錯!本身想試Menu推介的「朱古力松露蛋糕」,可惜店員話松露冇貨 唯有叫「藍莓芝士蛋糕」🍰好在味道都唔錯,唔會太甜唔會太漏!椰子菠蘿梳打🍍好清新,我鍾意入面好多菠蘿肉椰子味又香,梳打汽泡加強菠蘿椰子香氣,感覺好治癒招牌朱古力咖啡我唔係點飲咖啡,朋友話好香濃好好味!
望望menu都係輕食為主,啱晒我哋正想食個tea

蜜糖雞翼伴薯條
擺盤好精緻,打卡好靚
薯條炸得香脆,雞翼細隻咗啲,味道唔錯!

唯有叫「藍莓芝士蛋糕」🍰好在味道都唔錯,唔會太甜唔會太漏!

椰子菠蘿梳打🍍
好清新,我鍾意入面好多菠蘿肉
椰子味又香,梳打汽泡加強菠蘿椰子香氣,感覺好治癒

招牌朱古力咖啡
我唔係點飲咖啡,朋友話好香濃好好味!
2024-01-24 86 瀏覽
幾個朋友今日閒閒地嘆吓lunch set,真係平平地都有驚喜!先講講啲雞扒太陽蛋沙律,雞肉鬆化得滯,加埋千島醬曬,味道夠晒,我食落有種"嗱嗱聲"嘅開心。而家講返個香煎帆立貝意粉,帆立貝香口得黎,意粉又打得滑嗒嗒,爽口得嚟,真係食到埋又唔使太擔心磅秤。嗰杯咖啡啊,upgrade咗之後,滋味就出嚟喇😉,真係飲落有陣陣原豆香,順滑得嚟又帶啲微甜,搞到我都想過多幾轉!整體嚟講,食物質素啱晒口味,份量都啱哂。最正嘅就係當日唔係太多人,可以慢慢嘆,店員又易溝通,估唔到寫食評咁耐,添到首次咁滿意。真係一個唔錯嘅幾個放電小角落🍃🌟😊。

2023-10-01 285 瀏覽
_8cm coffee @元朗 揾間café 坐下食個tea傾下計,呢間8cm coffee成日經過今次終於可以同朋友試下,平時都見好多人帶狗狗坐門外,所以帶狗狗嘅你地又多一個地方選擇。 💥 烤紐西蘭薄牛扒酸種多士伴黑松露野菌炒蛋 HK$128牛扒味道唔錯,煎得好香且食落都好軟熟,多士都好鬆脆幾香👍呢個價錢算是抵食👍 👍🏻 評分 : 7/ 10 💥 黑松芝士露瀑布薯條 HK$72薯條炸得唔夠透,食落仲好淋😣而且黑松露味道好薄,感覺似食緊芝士薯條多啲。 👍🏻 評分 : 5/ 10💥  椰子菠蘿梳打 HK$45天氣真係好熱,要飲返杯梳打涼爽下賣相好靚👍好香椰子味,底有菠蘿肉飲落好夾好飲👍不過如果太杯啲會更好🤣 👍🏻 評分 : 7/ 10 💥  招牌朱古力咖啡 HK$48普通👍但泡沫太多了😣👍🏻 評分 : 6/ 10 8cm coffee @元朗📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖
_
8cm coffee @元朗

💥 烤紐西蘭薄牛扒酸種多士伴黑松露野菌炒蛋 HK$128

👍🏻 評分 : 7/ 10

💥 黑松芝士露瀑布薯條 HK$72

👍🏻 評分 : 5/ 10

💥  椰子菠蘿梳打 HK$45
天氣真係好熱,要飲返杯梳打涼爽下
賣相好靚👍好香椰子味,底有菠蘿肉
飲落好夾好飲👍不過如果太杯啲會更好🤣

8cm coffee @元朗
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下14號舖
2023-09-28
2023-08-29 244 瀏覽
今日午餐我冒大雨而來到呢間咖啡店。外面落大雨再加上係平日,所以店內都唔多客人。我又可以靜靜哋享受我嘅午餐了。店內環境一般平常設計,可以話係無乜特別。無論係同區還是近佢哋乎近都有好幾間咖啡店。可以話競爭力係相當激烈。睇完餐牌後,我都係改唔到自己一般嘅慣性做法。叫啲最貴嘅嘢“All Day Breakfast”同埋一杯“橙香朱古力咖啡”。 All Day Breakfast - 實話實說 講價錢算係貴咗些。油方面落得重手咗,沙律都有落咗少少醋汁但係唔算多 係極少。其他嘢都係正常味道,所以我唔建議叫呢個來食或者試。橙香朱古力咖啡 - 反而呢杯咖啡 有些驚喜。味道平均 無論係咖啡/朱古力/甜道都有哂,橙味適中 唔算太甜 鮮奶方面可以選全脂奶或者加錢轉燕麥奶。跟餐可以半價飲到呢杯咖啡係算唔錯,所以值得推介一下。 總括來講 如果你對食有要求嘅話 我會建議你選擇去其他咖啡店。如果只飲咖啡嘅話 佢哋都唔算係太過值得來試。所以我只可以講係不過不失。再次謝謝大家留意。😎
今日午餐我冒大雨而來到呢間咖啡店。

店內環境一般平常設計,可以話係無乜特別。

無論係同區還是近佢哋乎近都有好幾間咖啡店。
可以話競爭力係相當激烈。

再次謝謝大家留意。😎

All Day Breakfast
橙香朱古力咖啡
2023-08-29
橙香朱古力咖啡
2023-03-29 683 瀏覽
朋友介紹-間元朗的cafe。 餐廳十分別緻,淡綠色的牆壁配上木系桌椅,簡單而清新的感覺。早餐的選擇不少,有十三款,價格由$50-$128不等。今日試吓黑松露雜菌炒旦酸種多士伴炸薯餅$80這早餐份量十足,炒旦大大份,質感滑溜而實在,啖啖黑松露風味,味道濃郁,幽幽松露香。薯餅炸得香脆不會過份油膩,再吃一口清新的沙律,沙律菜十分新鮮,配以黑醋汁,十分輕盈。烤杏仁咖啡(少甜)這杯咖啡很有特色!咖啡泡沫幼細,口感香滑,有著杏仁堅果香,味道甜香,咖啡的味道十分溫和,不錯吧。

簡單而清新的感覺。

早餐的選擇不少,有十三款,價格由$50-$128不等。

今日試吓黑松露雜菌炒旦酸種多士伴炸薯餅$80

幽幽松露香。薯餅炸得香脆不會過份油膩,
再吃一口清新的沙律,沙律菜十分新鮮,配以黑醋汁,十分輕盈。

烤杏仁咖啡(少甜)

早餐
2023-03-18 436 瀏覽
🍴全日早餐 HKD128配料種類豐富 特別用左酸種多士 口感煙韌😋但係呢個全日早餐都係有個問題 就係肉類配料真係太多🙈煙肉有兩大塊 加上三條牛仔腸同香草豬肉腸 仲要大大塊多士都係落牛油焗過 再加件薯餅 食落都唔好話唔油🤯其實所有配料都幾好食 但係只係太多 女仔一人應該食唔曬 建議可以同朋友share下就perfect🙈🍴煙三文魚蛋沙律熱香餅漢堡伴蕃薯條 HKD118煙三文魚蛋沙律都係一個唔錯嘅配搭 煙三文魚份量都幾多☺️但係熱香餅一入口feel到係又乾又硬 感覺好似放咗好耐咁🤭一定要點蜜糖🤣另外蕃薯條炸得好香脆 味道都ok🍠🍴鮮蝦雞肉扁意粉伴蕃茄醬 HKD88蝦肉比較似冰鮮蝦 冇鮮蝦肉咁爽口 但係都可以接受嘅🤣唯一係個意粉真係真係好淡味 朋友要落左好多次茄汁先繼續食到落去🙈🍴黑松露芝士瀑布炸薯條 HKD68芝士醬好瘋狂 有少少拉絲效果🤩但係黑松露味就俾芝士味蓋過咗 唔係幾食得出有黑松露香 變左有少少似普通芝士薯條😣🍴Flat White 跟餐HKD17咖啡有少少失望 咖啡味好淡好淡 好似飲緊一杯有顏色嘅熱奶咁😣仲要牛奶都好稀薄咁的感覺 完全唔係Flat white嘅口感🥲🍴凍小山圓抺茶牛
🍴全日早餐 HKD128

🍴煙三文魚蛋沙律熱香餅漢堡伴蕃薯條 HKD118

🍴鮮蝦雞肉扁意粉伴蕃茄醬 HKD88

🍴黑松露芝士瀑布炸薯條 HKD68

🍴Flat White 跟餐HKD17

🍴凍小山圓抺茶牛奶 跟餐HKD22
呢杯真係唔建議叫❌抹茶味無乜但係有少少苦澀味 再溝奶水咁 味道真係麻麻😮‍💨
2023-02-03 481 瀏覽
今日同朋友仔一齊去行千島湖, 行之前梗係要醫肚先, 去咗呢間朋友推介嘅8cm coffee☕️喺門口已經覺得白色拱門好靚, 入面係走大自然風, 森林系牆身好靚🌿Set lunch包餐餐湯同飲品, 最貴都只係$108, 冇加一, 好抵食💰餐湯係忌廉蘑菇湯, 幾creamy, 好香蘑菇味🍄主菜叫咗牛扒配芝士牛角包, 牛扒juicy味道好, 係薄咗啲, 不過呢個價錢仲想點🤪牛肉包加咗芝士有鹹香, 質地鬆脆👍🏻另外加咗個什腸拼盤, 有豬肉腸同牛肉腸, 兩款味道都好好😋😋飲品方面, 橙味latte似橙朱古力嘅味道, 杏仁味latte就偏甜, 好有香杏仁味☕️不過全部飲品跟餐半價, 值得一試最後想講餐廳員工服務好好, 殷勤又有禮貌, 抵讚👍🏻👍🏻

最後想講餐廳員工服務好好, 殷勤又有禮貌, 抵讚👍🏻👍🏻
2022-12-25 393 瀏覽
去元朗做body check 諗住去yoho mall 食飯,但係有D早所以睇下附近有咩其他餐廳。。。呢度附近有幾間 cafe,最終揀咗呢間因為地方大D,望落去好坐D,而且早餐1款式多D。外面有兩張枱,可以帶狗狗一齊去。我同個 friend 一人一個餐+黑咖啡,無加一,只收現金或八達通。個薯餅炸得幾好,杯齋啡都可以,鹹牛肉炒蛋都滑,好耐無食覺得好正,仲配埋肥牛角包。整體唔錯嘅,就係無咩 service,但無咩所謂,唔 rude就可以嚕 。早早哋,唔係太多人係幾好嘅一間 cafe。
鹹牛肉炒蛋牛角包
2022-12-24
$80 (早餐)
2022-10-01 515 瀏覽
呢間餐廳嘅員工,完全沒有服務態度可言,外面下著大雨,我地有bb 車,小朋友只有三個月大,竟然可以叫我立即走,唔係阻住晒。做餐廳侍應可以做到咁,唔知以為英女皇同你book 左枱,尤其係嗰個短頭髮中年女仕,態度惡劣,唔會有下次。早執早著。
2022-09-12 446 瀏覽
The exterior and interior setting is quite pleasant, ligylgt and airy. But was not impressed with their breakfast offerings.Ordered 3 different ones:No. 11 - Eggs benedictEgg yolk wasnt runny enough, bread portion was small.No. 10 - HotcakesPancakes were not hot and did not seem to be homemade and not enough syrup provided. No. 13 - All day breakfastIncluded bacon, sausages, hash brown, fried egg, mushroom, smoked salmon & toast.Was very greasy and considering everything (apart from egg & tossed
Ordered 3 different ones:
No. 11 - Eggs benedict

Smoked Salmon Egg Benedict with salad

No. 10 - Hotcakes

Bacon & Egg Hotcakes with hashbrown

No. 13 - All day breakfast
Was very greasy and considering everything (apart from egg & tossed salad) is pre made (just need heating up) not great quality.

All day breakfast

For the price paid there are many other options available in Yuen Long.
Americano
Cappuccino
English tea
$95 (早餐)
2022-08-28 471 瀏覽
一入門口,已被用質問態度盤問「掃咗安心未?」嗰時只係以為職員性格比較「崛」不以為然。想講呢間餐廳真係好格攝,西鐵行過黎都差唔多要十分鐘,沿途冇遮冇擋,到訪當日34度,正直中午烈日當空! 我拎住勁多嘢,又遮又風扇又手機又相機。坐低後放返啲嘢落袋,執咗一陣。職員走埋嚟,推張餐牌推去我面前,示意我 [ 盡快落單 ] ,我仍然不以為然。當時餐廳冇乜人,只有兩檯客共3個人。梗係趁冇乜人,拿拿聲影吓相先。職員走來話我影相阻住人。其實我唔明我點阻到人。因為我只係坐喺自己個位影,就算我企咗起身1-2分鐘都只係企向自己張枱隔離。不過我都諒解,因為間舖頭真係好狹窄。所以我走出餐廳影….點知職員又走過來話我,究竟可以話到D咩⁉️1) 推開個門行出去個0.1秒搞到佢走晒啲冷氣‼️ 🤷🏻‍♀️2) 我企喺出邊塊空地離遠影佢「關晒門關晒窗」嘅店面係騷擾到其他客嘅行為‼️🤷🏻‍♀️可能大家唔知會以為我影得好過分,喺度拍MV,實情我手機+埋相機都只係影咗以上 4張相。唔好話其他客, 我連自己都冇影過落去😂老實講,打開門口做生意,唔俾客人出入。室內做咩要管住曬都算, 連室外遙遠影張相都咁鬼驚。不如索性落閘算啦。我唔知網上美女們擺
一入門口,
已被用質問態度盤問「掃咗安心未?」
嗰時只係以為職員性格比較「崛」不以為然。

想講呢間餐廳真係好格攝,
西鐵行過黎都差唔多要十分鐘,沿途冇遮冇擋,
到訪當日34度,正直中午烈日當空!
我拎住勁多嘢,又遮又風扇又手機又相機。
坐低後放返啲嘢落袋,執咗一陣。
職員走埋嚟,推張餐牌推去我面前,
示意我 [ 盡快落單 ] ,我仍然不以為然。
當時餐廳冇乜人,只有兩檯客共3個人。
梗係趁冇乜人,拿拿聲影吓相先。
職員走來話我影相阻住人。
其實我唔明我點阻到人。
因為我只係坐喺自己個位影,
就算我企咗起身1-2分鐘都只係企向自己張枱隔離。
不過我都諒解,
因為間舖頭真係好狹窄。
所以我走出餐廳影….
點知職員又走過來話我,
究竟可以話到D咩⁉️
可能大家唔知會以為我影得好過分,喺度拍MV,
實情我手機+埋相機都只係影咗以上 4張相。
唔好話其他客, 我連自己都冇影過落去😂

老實講,打開門口做生意,唔俾客人出入。
室內做咩要管住曬都算,
連室外遙遠影張相都咁鬼驚。不如索性落閘算啦。

我唔知網上美女們擺曬POSE , d多角度靚相係點樣影😂
更加唔明佢嗰百幾個好評係點樣嚟。
地方偏僻,環境逼夾,價錢唔平 ,賣相味道又唔係特別好,
服務態度更加係趕客。總之成個體驗就係「離奇」!
餐廳位置鳳攸南街上,個邊有好多唔同類別食店,呢間可以話係感覺最chil的小小cafe.地方唔大,感覺都好整齊乾淨,坐位唔係多但都唔算好迫餐牌唔算好多選擇,始終唔係茶餐廳個啲路線,我地二人點左牛肉漢堡同蕃茄雞肉麵,飲品就8cm朱古力同蘋果玉桂茶食物味道質素都唔錯,食得出用料新鮮,杯朱古力正常,可以再濃一啲,個人覺得蘋果玉桂茶好好飲,清香唔會有太濃烈玉桂味餐廳走中價路線,食物質素對得起價錢,會再嚟食嘢⋯

地方唔大,感覺都好整齊乾淨,坐位唔係多但都唔算好迫

餐廳走中價路線,食物質素對得起價錢,會再嚟食嘢⋯

牛肉漢堡配薯條
蕃茄雞肉麵
2022-06-04
牛肉漢堡配薯條
蕃茄雞肉麵
2022-05-01 563 瀏覽
松露朱古力蛋糕超濃味!!😍佢有啲似生朱古力既口感😍佢仲要唔係好甜,整得好好食🥹雖然一件蛋糕都等左好耐先比到我地,但真係味道取勝!抹茶牛奶賣相好令!飲落抹茶味唔算好出,奶味偏重,甜度唔係好甜,尚算都ok既!紅莓青檸梳打唔太建議飲,紅莓味有啲似藥水味…題外話:當日成個場得一個仕應佢由我用安心出行既針卡𝐜𝐨𝐝𝐞我出示左醫健通針卡𝐂𝐨𝐝𝐞比佢 但佢好唔滿意我甘,話要入落去都算,坐低左叫左個蛋糕等左好耐 我地都無吹單,佢個態度都好似好唔滿意我地甘,態度麻麻地🥹雖然忙但都唔需要擺起個款,我地入來唔係要受您氣,真係好難要我再去多次🥹
松露朱古力蛋糕

抹茶牛奶

紅莓青檸梳打
唔太建議飲,紅莓味有啲似藥水味…

題外話:當日成個場得一個仕應
  • 朱古力松露蛋糕