2012-09-02 129 瀏覽
一天中午,在附近辦過事後,又到了吃午飯的時候。來到樂道,見這間茶餐廳的名字甚為特別,叫做98 Degree C,反正附近的廉價茶餐廳都是差不多的模樣格局,這天自己只得一個人,又不想花費金錢獨自吃頓水準較高,但價錢也一定較貴的午餐,便入內幫襯。這天特價午餐的選擇不多,除了一款「紫菜貢丸湯河」外,就只得兩款碟頭飯可揀。在兩款飯中,揀了「時菜豬手拼豉椒排骨飯」做午餐。這雙拼飯碟頭都算大碟,豬手有兩大隻,膠質重,也有肉地,不是只得皮而沒有肉的貨色,不過南乳味則不夠濃。較為喜歡的是它有些生菜墊底,有點蔬菜的飯始終比沒有的好。豉椒排骨的排骨也是多肉少骨,啖啖肉的感覺是挺不錯的,不過排骨始終是雪藏貨,欠缺了肉味,豉椒汁又不夠味,這豉椒排骨就來得沒有豬手那麼合意了。肥膩的豬手與排骨,加上凍奶茶,絕對是不健康的一餐,但我也有很久沒吃過豬手了,就讓我不健康一次吧!
這雙拼飯碟頭都算大碟
,不過排骨始終是雪藏貨,欠缺了肉味,豉椒汁又不夠味
,這豉椒排骨就來得沒有豬手那麼合意了。
題外話/補充資料: 其實,這間茶餐廳為什麼會有個特別的名字,叫 98 Degree C 的呢?是標奇立異還另有意思,真的有點好奇想知道。
2011-09-10 69 瀏覽
一個人醫肚,找間茶餐廳最好,路經98C,便推門進去。原來餐廳已經沒有小炒,很多人在吃小鍋米線,但更吸引我的,是公司三文治。有芝腿,有餐蛋,有蕃茄生菜,內容是預期之中的豐富。然而,芝腿只是普通貨色,午餐肉和雞蛋雖熱,但未夠香口,唯勝在蕃茄清甜,同埋有沙律醬,味道可以。當然,若餐肉和蛋可以煎香口些少,麵包再烘得香脆點,會更迷人。沒有套餐,三文治加杯熱檸茶,埋單$60,幾貴。
一個人醫肚,找間茶餐廳最好,路經98C,便推門進去。

沒有套餐,三文治加杯熱檸茶,埋單$60,幾貴。
OUGHT NOT TO VISIT AGAIN!My boyfriend and I wanted to have some common food for dinner. But, it is a very bad experience to dine in this restaurant!We first ordered one set of dinner: 咕嚕雞球+白飯+中湯,then the waiter rudely told us to order one more, otherwise HK$20 will be charged!Although we understood that two persons order two dishes were fair enough, their services and attitudes were extremely disgusting.Then, we ordered 上湯浸時蔬,which they said there supposed to include 'various' kinds of vegetabl
OUGHT NOT TO VISIT AGAIN!

Then, we ordered 上湯浸時蔬,which they said there supposed to include 'various' kinds of vegetable, however, they're only two kinds........

Overall, we will not visit this restaurant again!
Before we paid the bill, we did not even want to pay it because food we ordered were not worth that price.

DON'T EVEN TRY!
2011-04-19
2011-03-16 28 瀏覽
下午茶餐$28沙嗲牛肉公仔麵配火腿牛油多士 茶走一間間都一定有既餐,理論上即使整得吾好食都絕對吾可能難食!茶走:落左花奶,茶味過重。火腿多士:正常沙嗲牛肉:啖口冇咩味,凍而且冇汁乾身。麵:淋身,但我完全吾感覺到佢係公仔麵,麵幼身,咬落口完全冇口感冇食物應有既香味,質感完全冇一種麵既感…我相信我吾會有興趣再試佢其食物…
下午茶餐$28
沙嗲牛肉公仔麵配火腿牛油多士 茶走
一間間都一定有既餐,理論上即使整得吾好食都絕對吾可能難食!
茶走:落左花奶,茶味過重。
火腿多士:正常
沙嗲牛肉:啖口冇咩味,凍而且冇汁乾身。
我相信我吾會有興趣再試佢其食物…
2011-03-16
20 分鐘 (堂食)
2010-11-30 70 瀏覽
十月三十一日 (星期日)在iSQUARE看完戲,去到附近的樂道覓食樂道其實都有頗多食肆供選擇,尚待我們開發呢98度C就是其中一間我們想試很久的,一直都沒有機會...入店,裝潢比一般茶餐廳精美,可能是要做遊客生意罷原來這裡以海南雞和咖哩自居好!就點一個海南雞飯套餐但我不想吃咖哩,所以另選紅燒豆腐班腩海南雞去了骨,雞肉有點"嚡"口,尤其是雞胸的那個部份但油飯真不錯,拌得均勻,每一啖都富油香和飯香味以為會偷工減料,但除了豆腐多外,班腩亦起碼有十件而且魚肉炸得外脆內嫩,絕無炸麵粉的感覺豆腐當然是我們的至愛,配班腩一流以茶餐廳來說,這裡的環境真的不錯價錢亦不是太貴,可以一試的
十月三十一日 (星期日)

在iSQUARE看完戲,去到附近的樂道覓食
樂道其實都有頗多食肆供選擇,尚待我們開發呢

98度C就是其中一間我們想試很久的,一直都沒有機會...

入店,裝潢比一般茶餐廳精美,可能是要做遊客生意罷
原來這裡以海南雞和咖哩自居
好!就點一個海南雞飯套餐
但我不想吃咖哩,所以另選紅燒豆腐班腩
海南雞飯套餐

海南雞去了骨,雞肉有點"嚡"口,尤其是雞胸的那個部份
但油飯真不錯,拌得均勻,每一啖都富油香和飯香味
紅燒豆腐班腩

以為會偷工減料,但除了豆腐多外,班腩亦起碼有十件
而且魚肉炸得外脆內嫩,絕無炸麵粉的感覺
豆腐當然是我們的至愛,配班腩一流

以茶餐廳來說,這裡的環境真的不錯
價錢亦不是太貴,可以一試的
2010-10-31
紅燒豆腐班腩
2010-10-05 26 瀏覽
一般茶餐聽, 坐位 OK, 食物差, 收費貴, 普通一個沙嗲牛肉公仔麵(不是出前一丁), $29, 燒味雙併飯 $48......凍0賓 $20,......比起一般茶餐廳貴很多, 但食物味道真的有改善必要, 難吃, 另請注意, 此餐廳有不明文條款, "每位" 最低消費 $20 的, 是"人頭" 計的, 大家不妨在門口先看清楚才進內, 以免發生爭拗, 其實這間茶餐廳鄰近有杏花樓 和 澳門茶餐廳可選擇的,
2010-10-02
2010-09-25 12 瀏覽
因為逢星期五都要上課,所以下班後都到這家茶餐廳吃飯。現在一般的茶餐廳裏都吃不到普通的茶餐,又無法吃到一些輕量的東西,一般份量的飯餐我總是吃不下,我又總是找不到合適的茶餐廳,因此總是選擇這裏。原因無他,因為這裏總能找到座位。 我每次都點餐蛋麵,然後加一杯奶茶或咖啡。不知道是否因為奶茶或咖啡太多奶的緣故,我總是感到很膩。 而餐蛋麵也只是一般,卻也就29元,我覺得實在有點貴,連咖啡或奶茶要44元。在別的茶餐廳,這樣的配搭也只是30元而已。 我建議茶餐廳方面可以加設一些輕量的茶餐,價錢便宜一點,相信可以招徠更多顧客。

2010-09-24
2010-08-26 4 瀏覽
前排去澳門茶餐廳, 難食到暈睇下隔離間餐廳點下午茶餐多選擇但幾貴要左焗豬扒飯及熱華田熱華田個杯碟幾精緻焗豬扒飯D豬扒太腍, 太肥,而且D炒飯裏面D蛋太大塊,太求其唯一可取係廚房員工都戴頭罩
前排去澳門茶餐廳, 難食到暈
睇下隔離間餐廳點

下午茶餐多選擇但幾貴
要左焗豬扒飯及熱華田
熱華田個杯碟幾精緻
焗豬扒飯D豬扒太腍, 太肥,
而且D炒飯裏面D蛋太大塊,
太求其
唯一可取係廚房員工都戴頭罩
熱華田
焗豬扒飯
2010-08-21
2010-08-02 15 瀏覽
我第一次係哩到食野,感覺好似係Cafe入面!!哩間餐廳既環境真係值得一讚!!我見到下面個食評,我戈日都有食戈個白汁雞扒意粉,不過唔係好差姐,我覺得幾好味呀!!個waiter一放碟野落枱,我已經聞到好香白汁味,講真成個意粉都好好食!!意粉唔會好似其他餐廳咁整到淋pat pat,仲幾彈牙添!!之後我再叫左杯紅豆冰,不過不失啦!!我個fd叫左個奶油豬仔包,佢話好脆!!我都幾滿意戈到啲服務,我係咁問佢地menu入面啲野佢地都冇黑我面,仲好好笑容添!!
我第一次係哩到食野,感覺好似係Cafe入面!!
哩間餐廳既環境真係值得一讚!!

之後我再叫左杯紅豆冰,不過不失啦!!
我個fd叫左個奶油豬仔包,佢話好脆!!

• 奶油豬仔包
今日lunch同個friend食,我個friend ordered 白汁雞扒飯我就 ordered 白汁雞扒意粉一來, 我一夾已經聞到宿味 (可能天氣熱掛)..我即刻問下我個friend個飯有無問題啦,佢話無,我個friend都試左我個意粉,佢都話有怪味我咪同個waiter 講羅, 個waiter就同佢個(疑似)老闆講個條友好大聲咁同我講........ " 邊有野呀,d白汁撞埋意粉係咁架, 唉...我換俾你啦,不過肯定唔係宿左"我真係大開眼界..自問入廚十年有多. 都未見過d咁得意既意粉btw, 佢換俾我既 "可樂雞翼飯"..都係唔好食

今日lunch同個friend食,
我個friend ordered 白汁雞扒飯
我就 ordered 白汁雞扒意粉
一來, 我一夾已經聞到宿味 (可能天氣熱掛)..

個條友好大聲咁同我講

btw, 佢換俾我既 "可樂雞翼飯"..都係唔好食

2010-07-26
2010-06-19 2 瀏覽
自從樂道的榮華茶餐廳結業了之後,吃飯成了一件蠻使我惆悵的事情。在榮華附近有這樣的一家。我看到它裏面座位多,並且,服務員在門外拿著餐牌招徠顧客,說,仍有下午茶呀,有下午茶呀。   七點了,仍有下午茶?我以前到過這一家食店吃飯,午餐和晚餐的份量都很大,我總是吃得撐住的。因此十分開心聽到仍有下午茶,而且可以省點錢,雖然只是幾塊錢。   我要的是雞翼公仔麵,雞翼的汁很香甜,公仔麵則很一般了,而奶茶的奶和茶比例不夠均勻,奶比茶多,因此比較淡。   也許在這裏吃,是因為價錢、環境和服務多於食物的質素。撇開食物質素而言,這裏的服務可謂絕佳,一進去座下服務員便主動過來,一舉手即有人關注,要甚麼服務員也會盡量滿足,環境算是不錯,但很可惜因為我總是一個人吃的緣故,坐不到卡位,很多時都是坐圓桌或與人對食。

2010-06-14
2010-04-24 7 瀏覽
琴日同朋友晌尖咀食飯...朋友提議一係去澳門茶餐廳...一係試吓新開o既98度C...本來對澳門茶餐廳信心大d...但係見98又無乜人...又裝修得幾舒適仲有卡位...就去o左98度試吓~我o地點o左,1) 焗豬扒飯(走蜜桃) - 個樣幾靚, 睇落好吸引...但食就好一般, 豬扒唔係幾好食2) 雞絲奄列配米粉 - 奄列個樣ok...食落叫可以...米粉都係一般米粉3) 青咖哩豬扒配豬仔包 - 有青咖哩味o既...不過唔香...辣度可以...但偏咸...唔好食...亦唔會再食! 個豬扒都幾肥...拿過o野(唔知係梳打粉定乜鬼o野啦...總之好肯定拿過o野!)...我最怕...豬扒都偏咸4) 凍奶茶 - 我諗ok卦...朋友飲o既...佢o地無話難飲...5) 凍檸樂 - 全晚最ok係哩個! 夠檸檬夠味...老實講...我入去之前無諗過佢價錢會拍得住澳門茶餐廳...咁o既價錢...真係唔會有下次...d野食唔得...同埋最搞笑呢...我朋友想食米線...但全個餐牌淨係得一款冬陰公米線...我朋友問雞絲奄列可唔可以配米線...侍應答唔可以...因為只有廚房可以供應米線...水吧果邊無!??

我o地點o左,
5) 凍檸樂 - 全晚最ok係哩個! 夠檸檬夠味...

老實講...我入去之前無諗過佢價錢會拍得住澳門茶餐廳...
咁o既價錢...真係唔會有下次...d野食唔得...

同埋最搞笑呢...我朋友想食米線...
但全個餐牌淨係得一款冬陰公米線...
?????????????????????
咁廚房同水吧莫非係兩個老細?????????????

服務我覺得唔錯...侍應好有禮貌...都夠勤快...
我見個豬仔包只係toasted...乜都無...朋友幫我問佢攞牛油佢好快就送上o黎...
見我篤檸檬仲好醒咁埋o黎幫我開罐可樂...所以服務係好o既~
2010-04-23
2010-02-10 18 瀏覽
於「鼎泰豐」飽餐一頓後,大家似有意猶未盡的感覺,而且攝影師朋友還嚷著說肚餓(他一個人點的菜及得上我們三個人點的,食量還真驚人)我們四人對於酒精都不太感冒,因此也沒打算去酒吧什麼的,結果攝影師朋友就提議到茶記喝杯茶吧!我們由新港中心走出來,走到樂道,看到一間叫98°C的茶餐廳,店內人客不多,不用等位,既然大家也吃得飽足(攝影師朋友除外)大家著眼有地方可以談天說地,因此也沒什麼要求,就選98°C吧!侍應安排我們坐卡位,攝影師朋友随即看著餐牌,率先點了一客多士及一杯飲品(似乎真的很肚餓呢!)而我看著餐牌,其實早已心裡有數,來到茶餐廳,不外乎是熱奶茶、熱咖啡或熱檸檬茶之類。不過細看餐牌,也發現了不少有趣的東西,包括:98°C凍咖啡(似乎在溫度上有點矛盾)而且凍咖啡竟還有冷熱不同的價格呢!另外,亦有98°C度鴛鴦(是否多了一個量詞呢?)然而,有咖啡及鴛鴦,但奶茶卻又沒有冠上98°C之名,是否咖啡及及鴛鴦更為出名呢?因此我特意點了一杯熱的98°C度鴛鴦試試。98°C度熱鴛鴦不一會,我的熱鴛鴦來了,用上方底圓口膠杯,而不是厚身瓷杯,欠了一份親切的感覺,不過比用上不銹鋼杯要好太多。熱鴛鴦色澤呈淺啡色,

98°C度熱鴛鴦

不一會,我的熱鴛鴦來了,用上方底圓口膠杯,而不是厚身瓷杯,欠了一份親切的感覺,不過比用上不銹鋼杯要好太多。熱鴛鴦色澤呈淺啡色,似乎落足了淡奶,正合我的胃口。喝了一口,不算滾燙,但熱度還算足夠。茶的幽香及咖啡濃香及帶非常非常輕微的酸味,味道非常獨特。我很少喝鴛鴦,原來味道還真不錯的。

98°C內裡裝潢比一般的茶餐廳要窗明几淨,天花上更放有些玫瑰裝飾,好不浪漫。就我喝的鴛鴦,味道還真不錯,索價十五個大洋,跟一般的茶餐廳相若,實屬合理。在晚市時段,我和三位友人每人只叫了一杯飲品,另外攝影師朋友叫了一客多士,侍應也沒微言,而且亦會主動為我們加茶,最後我們一直聊天至十點半才結帳離開,就茶餐廳來說,服務值得一讚;不過說到最難忘的還是那個有趣的餐牌呢!

Berlin
98°C茶餐廳
98'C度鴛鴦
$15 (其他)
98'C度鴛鴦
2010-02-08 17 瀏覽
極唔掂, 扮高級茶餐廳.......沙爹牛面, 我食到咖哩牛面, 唔係沙爹囉.... $29冇野飲, 寧願番屋企留下25蚊多個餐飽同奶茶飲下. 海南雞個飯完全冇味.海南雞個汁完成唔知想點, 雞又唔好食, 價錢又貴, 去格離澳門食都冇咁嬲. 一定唔會再幫襯!!!!!!
極唔掂,
扮高級茶餐廳.......

一定唔會再幫襯!!!!!!
2010-02-08
  • 唔好入去食就已經係推介
本人看到以上的食評,再也忍不得, 要係呢度寫番幾句 (其實我是第一次寫食評,). 本人是於尖沙咀某大大品牌做 Sales, (好鬼大兼成條長龍去服侍D自由行老細嗰間). 98 C 初初開無幾耐, 我地成斑Sales, 經常去呢間幫襯, 貪佢環境舒適兼實有位坐, 唔似得隔離間澳X荼歺聽咁多人. 幫襯無幾耐, 發覺好多嘢都唔對板, 歺牌價錢, 幾乎每两星期調整一次, 調貴的比調低的次數多, 呢個都算喇, 最離譜係D 服務態度. 裡面有個唔係好高的男侍應, 把聲好鬼尖, 唔使着制服, 我諗佢唔係老細就係經理. 以前成日聽到佢用把高8 度的聲去當住所有客面前大大聲唔留情面咁呼喝D伙記, (如果係我間名牌公司到, 經理或主管咁樣當住d 客面前鬧D同事, 一早執包服啦), 都算啦, 佢唔係鬧我地D熟客, 就當隻眼開隻眼閉, 誰不知好快就輪到D客., 即我地. 條友仔好似天生鬧人唔洗本咁, 我地有時要求D完全合情理的要求, 佢就話唔得, 例如, 唔要炒蛋要煎蛋, 話唔得, 除非加三元. 發神經! 又例如, 我地4個幫襯(非繁忙時間), 3個人叫咗野食, 話唔得, 一定要叫4份, 如果唔係要比淨飲錢! 我火都嚟埋, 話曬都成日幫襯, 使唔使咁mean? 而且佢d態度認真差, 不放你在眼內, 唔憂做咁! 咁得喇, 唔使指我地再幫襯!
奉勸各位, 小心小心!
2009-07-09