餐廳: add@Prince
資訊:

2019-03-01 10667 瀏覽
今日同屋企人各自食完lunch, 竟然有人話佢地食唔飽要另覓地方食tea😅, 咁佢地食嗰間餐廳肯定係... 明啦🤭。海港城星期日下午到處都人山人海,我地又有五個人咁多, 要搵間坐得舒服嘅地方食杯野食個Tea真唔容易。最後大家就決定去酒店cafe。呢間酒店cafe環境其實唔錯, 位置寬敞,所以坐得好舒服。時值lunch buffet 剛完, tea buffet未開始, 所以唔算多人。不過打開餐牌,要挑飲品真係有難度, 熱茶我又唔想飲,但凍嘅無酒精飲品選擇極少, 而且酒店價錢你預左唔抵啦。汽水都要60蚊😅。最後我揀左全餐牌望落性價比最高嘅,就係馬哥孛羅招牌葡萄冰茶,我揀佢嘅原因係因為我覺得佢應該係要沖調嘅。果然服務員同我講要等耐啲,因為制作需時😜。屋企人就各自點左熱茶,再點三件cake 一齊share 。熱茶好快就到, 就連Cakes都到埋, 我杯冰茶都未到😅。幾件cake擺盤都好認真, 有伴碟,味道都唔錯, 其中tiramisu好好味, 芝士味濃,濕度適當。終於,我杯冰茶。。呀唔係,係我盤冰茶到喇, 我明白點解佢話制作需時喇, 冰茶好認真咁, 有茶味冰cubes, 有新鮮青葡萄,另外有

果然服務員同我講要等耐啲,因為制作需時😜。

屋企人就各自點左熱茶,再點三件cake 一齊share 。

熱茶好快就到, 就連Cakes都到埋, 我杯冰茶都未到😅。

終於,我杯冰茶。。呀唔係,係我盤冰茶到喇, 我明白點解佢話制作需時喇, 冰茶好認真咁, 有茶味冰cubes, 有新鮮青葡萄,另外有一小壺桃味syrup。冰茶呢,是用decanter整壺上的, 幾大大陣杖架,價值78蚊。呢個陣容,相比起60蚊位可樂, 真係抵到爛啦😜。而且冰茶夠冰凍,又好香葡萄同桃味,最啱今日天氣濕熱飲。

2019-02-24
下午茶
2019-02-25 2444 瀏覽
係openrice搵buffet介紹,就見到呢間,有7折添喎,一行11人黎試下啦6:20已安排入座,座位唔算多,而且寬敞,燈光柔和,幾好feel趁開動時人少少,即刻攞刺身先,除 希靈魚無試之外,其餘5款都ok啊。隻龍蝦鉗就麻麻地,無味。細粒壽司略嫌啲飯太硬每一位客人都贈送半隻龍蝦同一件和牛,但可能stand by 太耐,件和牛比牛小排還韌,老到不似和牛。而龍蝦亦同樣焗得過火了。冷盤有生蠔喎,每次出小量,每人只可攞3隻,珍珠蠔,無咩肉,一般水準,唔使添食嘞。羊架夠嫩,可以encore. 至放廚房推介的豬肋排,鞋過鞋底,一口都嫌阻訂。中湯幾朋友話好味,西湯就稀咗啲,我就搵冬蔭功湯,唔太辣,啱怕辣嘅我。但食開辣的朋友就話太咸。跳去甜品格,先黎2球double chocolate, 雪到死晒,一筆就散晒一細舊,咩鬼雪糕😣 仲口多多叫埋窩夫,嘩,厚粉,又硬,又唔好食。千祈唔好試。嘢食選擇唔可以話少,長腳蟹都幾好,但令人回味的却是零。

細粒壽司略嫌啲飯太硬

嘢食選擇唔可以話少,長腳蟹都幾好,但令人回味的却是零。

2019-02-23 1605 瀏覽
經 FB睇到 自助餐推介呢間不錯,又多選擇,post出黎既賣相很不錯~就藉著朋友生日,去試下一去到巡了一圈,款式不算多凍食:蝦: 偏細隻,不彈牙,有幾隻梗係「梅」生蠔: 雖然細隻,算新鮮,可惜等好耐先出一轉~9點左右後,等極都冇甜品:窩夫 (硬的!)麵包同樣熱食: 中式湯,得味,如水!好多食物供應一輪 等到10pm仍未見添加:甜品: 馬卡龍小食:海蜇熱食: 腸仔 (等番20cm左右,把左好耐,見到都唔想食)~~ 酒店自助餐 做到甘「小氣」食物供應慢又少同行朋友一致覺得很失望😞

一去到巡了一圈,款式不算多

凍食:蝦: 偏細隻,不彈牙,有幾隻梗係「梅」

甜品:窩夫 (硬的!)麵包同樣

熱食: 中式湯,得味,如水!

好多食物供應一輪 等到10pm仍未見添加:
甜品: 馬卡龍
小食:海蜇
熱食: 腸仔 (等番20cm左右,把左好耐,見到都唔想食)

~~ 酒店自助餐 做到甘「小氣」食物供應慢又少
同行朋友一致覺得很失望😞

2019-02-18 1641 瀏覽
已經是第二次光顧這家酒店, 一樣都有七折優惠。今次主題是泰國食品,所以提供了好多不同種類的泰國佳餚,例如有泰國沙律、 豬頸肉、冬陰功湯。另外,也有長腳蟹、青口和凍蝦。今次令人比較驚喜的是,餐廳有提供燒鵝。不過燒鵝略為肥美和比較多脂肪,相比其他菜式來說,就遜色一點。值得一讚是,經理和待應的態度非常好和禮貌,換碟速度非常快,環境非常整齊和衛生。強烈推薦自家製甜筒,即叫即整, 今次還有泰國的雪葩雪糕,可以嘗試一下。 還有招牌的榴槤雪糕,十分美味。泰式甜品略甜,如減少糖分,會更為吸引。泰國食品已根據香港人的味道調整了一番,所以連我這個不能吃辣的人,也能吃。 冬陰功湯有少少辣和少少麻,味道恰當。今次還贈送生日蛋糕, 是藍莓芝士蛋糕, 不足一磅, 是一個人的份量剛剛好。
已經是第二次光顧這家酒店, 一樣都有七折優惠。

另外,也有長腳蟹、青口和凍蝦。

泰式甜品略甜,如減少糖分,會更為吸引。

2019-02-18
  • 自家制甜筒
  • 冬蔭公湯
  • Movenpick雪糕
2019-02-13 1386 瀏覽
餐廳環境不錯,座位距離足夠。食物款式少-唯一最值得讚既係沙律款式充足但刺身海鮮款式都不多,而且不太吸引!唯一好的是有生蠔供應,但那一輪的數量不多。熱食較差,選擇少,而且全部賣相不吸引,味道也較差。甜品及生果款式多,但只有雪糕好味,而且款式也很多,但其他甜品都做得不好,試了好幾款,冇一款好食。如果沒有7折優惠會有被騙的感覺有7折,埋單每人4百多一位,只能夠說一分錢一分貨。有要求的話就不要試了,但價錢行先既就可以一試。接待員及侍應服務都不錯
餐廳環境不錯,座位距離足夠。
食物款式少-唯一最值得讚既係沙律款式充足
刺身海鮮款式都不多,而且不太吸引!
唯一好的是有生蠔供應,但那一輪的數量不多。
熱食較差,選擇少,而且全部賣相不吸引,味道也較差。

如果沒有7折優惠會有被騙的感覺

接待員及侍應服務都不錯

2019-02-12
2019-02-07 1865 瀏覽
好耐無食自助餐因減緊肥, 朋友話食Lunch 唔緊要,食Dinner 就可用免則免喇, 因食完又要即刻瞓會前功盡廢。今日黎到睇黎都幾多嘢食, 有燒鵝瀨, 海南雞,長蟹腳,海螺,刺身等,雪糕都有6,7 款,係M 字頭雪糕,超正。仲有好美味嘅泰式食品,仲有泰國廚師介紹,比個Good 字佢。當然最啱我減肥嘅溫室菜都有6款,有我最鍾意嘅火箭菜,好香。我唔食羊肉但朋友話最正係燒羊鞍。同朋友今日食得好開心,以為每人起碼要3百幾埋單,但完來朋友有openrice discount .有七折每位都係2百五,真低食。
。當然最啱我減肥嘅溫室菜都有6款,有我最鍾意嘅火箭菜,好香
。我唔食羊肉但朋友話最正係燒羊鞍
2019-02-03 1712 瀏覽
朋友問我有冇食過Add@Prince的自助餐,筆者一時間啞口無言。 Marco Polo 的三間自助餐,Three on Canton吃過好幾遍,Cafe Marco亦嚐過,唯獨是Add@Prince,我真的毫無印象。 後來回去Search下自己個爛鬼Blog,原來我約三年前,曾經吃過一遍。 可以紀錄底自己的飲食經驗,待老人痴呆症發作時也可搜尋番,是寫Blog的一大好處,也是我堅持繼續寫的原因之一。今期以海陸美饌為主題,凍海鮮如龍蝦、凍蝦、蟹腳、青口、翡翠螺,以及即開生蠔,應有盡有,而且大致新鮮。生蠔是愛爾蘭產地,比較爽身。 喜歡吃辣的朋友,相信會愛上這裡。因為這兒在泰式食品,比坊間的酒店自助餐要多很多,同埋味道正宗,辣勁非淺。 近期唔知發咩神經,去到邊都想食刺身,是夜亦請師傅幫忙切了一大碟,回去與各位分甘同味。 中意食芝士,但又唔太頂得住藍芝士的霸氣,認真無鬼用。硬芝士就比較適合我。 每位客人會有一份龍蝦拼和牛。開邊波士頓龍蝦,用上巴馬臣芝士焗,香噴噴,肉質又唔怕韌得像吃口香糖。和牛則燒得香口,但入口溶化的質感應可更突出,跟上松露醬,感覺更矜貴。 其實食完凍海鮮、龍蝦拼和牛後,經已

其實食完凍海鮮、龍蝦拼和牛後,經已飽得八八九九,再淺嚐少許熱食,我便足夠。

早前才跟好友講起,差不多全港的高級酒店都有印度嘢食,呢度亦唔例外,各式咖喱、薄餅等做得正宗。

這晚只吃了少許蛋糕,卻反而吞下了四球雪糕,係Movenpick的出品,質素唔需我多講。其實,佢仲有兩款口味的阿波羅雪糕的,但似乎無人問津,至少我呢枱無。

呷口伯爵茶消消滯,是我近期的習慣。
2019-01-28 1564 瀏覽
香港太子酒店即日起至2月28日期間在add@Prince推出了以海陸美饌為主題的自助晚餐,星期日至四成人$528/位、長者$508/位、小童 $328/位,星期五、六、公眾假期及前夕每位都只加$20-$40,最正是有7折優惠按此取得!約$400可品嚐到豐富海鮮和任吃生蠔,這一點已夠給引我去蠔擦一番啦!!生蠔只供應愛爾蘭的Irish Rock,須不算十分肥美但隻隻也新鮮可人! 其它冰鎮海鮮分別有小龍蝦、翡翠螺、波士頓龍蝦、日本鱈長蟹腳、青口及海蝦,賣相光澤引人犯罪!! 而日式區供應5款刺身三文魚、吞拿魚、鮑片、希靈魚和甜蝦,另還有多款卷物及手握壽司! 另一邊廂是香氣撲鼻的印式美食,有印度籍大廚坐陣正宗是必然吧!印式炸魚柳、印式薄餅、印式咖喱芝士、印式咖喱羊肉、印式炸雜菜 、印式牛油燴雞、大家又喜歡那一味?另還有印式香草飯和薄餅伴咖喱吃,真是減肥最大的敵人啊!中西熱葷區先有加拿大豬扒和德國豬肉腸太合我口味了吧!大家都知自助餐多數供應燒牛肉居多今次真是我的菜啊!但牛魔鬼別太早失望稍後會送上驚喜給您們。 旁邊另有日式燒雞、香草烤新薯、招牌菜意式素菜千層麵、粉嫩迷迭香烤羊架、芝士煙肉白汁意粉

另還有印式香草飯和薄餅伴咖喱吃,真是減肥最大的敵人啊!

旁邊另有日式燒雞、香草烤新薯、招牌菜意式素菜千層麵、粉嫩迷迭香烤羊架、芝士煙肉白汁意粉和鮮茄烤茄子

中式熱葷也有多款選擇,邪惡的東坡肉、豉椒炒蜆、翡翠炒象拔蚌、清湯蘿蔔牛腩、乾燒伊麵和燒鵝!

不滿足還有中式即淥粉麵,紅腸、魚蛋靚菜悉隨尊便!
還有原條新鮮蒸魚滿足中國胃的客人!!

餐湯有老火節瓜豬骨湯、西式則是甘筍忌廉湯,冷冷的日子喝兩碗身心俱暖!

另還有選擇不少的質素不俗的麵包區,喜歡吃的朋友也別錯過啊!!

自助餐有任喝飲品最開心而且還有三款選擇,有齊西柚、蘋果、橙汁,還貼心的掛上生果相片方便客人識別,確是見微之著抵讚的地方!

冷盤區有很多款式煙燻雞肉、煙三文魚、莎樂美腸、煙火雞、凍火腿及我至愛的風乾巴馬火腿!

現成沙律有清甜的紅菜頭番茄沙律、營養豐富的芝士番茄沙律、和香口的烤雜菜沙律。

當然還有大量自選沙律菜、配料和汁醬,當中有我至喜歡吃的火箭菜太好了!

餐廳除了印度師傅外還有泰籍大廚坐陣,今天有口福了有多款惹味又刺激的泰式美食,泰式豬頸肉沙律、泰式青木瓜沙律、泰式海鮮粉絲沙律、泰式雞蛋沙律,睇見已食慾大增口水流了!

在旁還有泰式咖喱雞、泰式炒金邊粉、及紅咖喱豬頸肉,嘩勁想即時要碗白飯囉!!

還有紅彤彤的招牌冬陰功湯和泰式蒸魚,真的令我泰開心了!

看罷火辣辣的美食以凉浸浸的美食來緩和下先!三色日式冷麵備多款配菜,自家混出獨特風味好有滿足感,喜歡煮菜的朋友會懂的!

涼拌芝麻海蜇、中華沙律、還有充滿新年氣氛的撈起,有得玩又有得吃挺有心思!

最後還有多款芝士供應,Brie、Camembert、Mozzarella、Emmenthal、還有一整個Parmesan Cheese ,可配合乾果、克力架、葡萄享用加多杯白酒便一流!

終於來到甜品區先有一櫃奪目甜點蛋糕,藍莓芝士蛋糕、綠茶朱古力蛋糕、杏仁牛油蛋糕、斑蘭蛋糕、栗子紅豆蛋糕、黑森林蛋糕、紅桑子朱古力蛋糕等等!仲有紅豆沙、雜果啫喱啊!咪以為完喔跟著來還有更多甜點等待您!

看一字長檯上也放滿各式水果及甜品,真係好色繽紛好想吃盡它們!!
水果有西瓜、蜜瓜、龍眼、奇異果、蓮霧、青蘋果、哈蜜瓜、及賣飛彿菠蘿!
除了普遍的紅豆抹茶布甸、麵包布甸、花生曲奇、焦糖燉蛋外,還有芒果糯米飯、泰式芒果糕等泰式甜品
當然少不了大人細路都喜歡吃的即焗窩夫同朱古力噴泉!!

但最吸引的相信是10款口味的雪糕,分别有Mövenpick和Appolp的特別口味!

哈哈終於到我開餐了!先來水果一大碟自助餐甚少有蓮霧還是原個,喜歡吃的我當然不放過它清甜又多汁好正,跟我大愛的香甜菠蘿真的南轅北轍但同樣愛吃!

海鮮當然也不放過每款都很新鮮,作為海鮮迷的我表示滿意!

我選了小龍蝦肉質爽彈不過鹹,龍蝦沒有過熟的情況而且還很Juicy,鱈長蟹腳肉地扎實鮮甜可口,海蝦亦新鮮甜美全都令我吃得滿意,沒有*R*的月份吃蠔是沒那麼飽滿但味道仍是甘鮮,用叉子輕碰裙邊即時比到反應我便知新鮮度超好!

再來吃沙律和前菜,火箭菜我加入泰式辣汁吃更加滋味,而三款泰式沙律都很好吃而且夠辣度吃得我很開心!

招牌冬陰功湯夠足料又香濃,只是辣度較輕和甜了少許,否則必定美味非常!

文中也透露過牛魔皇別失望!皆因每位自助晚餐客人也可獲贈和牛伴松露醬及巴馬臣芝士焗波士頓龍蝦半隻,和牛我無福消受了不過龍蝦我當然不介意吃多半隻,相比凍龍蝦巴馬臣芝士焗味道更香口,貪心的我兩個都喜歡!

熱葷大多選了蔬菜享用!唯一的肉便是烤加拿大豬扒,肉味不俗又有咬口,而且沒有烹得老粗挺不錯!

好豐富的甜品碟是嗎可惜不是我的!

減肥進行中的我吃了生果和一小碗豆腐花,其實已滿足到不行了!!只要懂選擇減肥絕對可以食自助餐的!!

最後以一杯伯爵茶解膩,輕輕鬆鬆跟好友談天說地最快樂不過!!
2019-01-24
早陣子有食家說吃火鍋是沒文化,應該要廢除,然後又有其他食家跑出來,說吃火鍋不知幾有文化,應該廢除的是自助餐云云。火鍋與自助餐,都讓人吃得好開心,一大班人聚在一起談天說地,抓自己喜歡的來吃,有甚麼不好?有文化與沒文化,還看個人修養吧。 而且誰說自助餐就一定沒水準呢?像我這晚在太子酒店吃的一頓,有矜貴海鮮、有美味泰菜,吃得滿足又開懷! add@Prince的泰菜十分有名,因為這裡有一位泰國大廚坐鎮,泰菜款式多又正宗,每一味都刺激味蕾,朋友囑咐我一定要喝冬蔭公,哪敢不從?勺了半碗,不太辣,帶微甜,裡面有鮮蝦和很多泰式香料,果然不錯。 「泰式海鮮沙律」和「泰式青木瓜沙律」都是我的推介,既酸且辣,非常開胃。 除泰菜以外,印度菜也是重點,多款印度咖喱和小食任君選擇,我偏愛重口味,所以這裡的泰印菜都很合胃口! 最新的自助餐主題是「海陸美饌」,「海」當然是指海鮮了,想回本不難,因為不乏矜貴海鮮,如生蠔、龍蝦、長蟹腳及青口等等,我特別喜歡蟹腳,粗身又鮮甜;另一最愛是龍蝦仔,每一隻都有蝦膏,十分滋味。 其他海鮮還有刺身、壽司和蒸魚等等,是晚刺身有三文魚、吞拿魚、希靈魚
早陣子有食家說吃火鍋是沒文化,應該要廢除,然後又有其他食家跑出來,說吃火鍋不知幾有文化,應該廢除的是自助餐云云。火鍋自助餐,都讓人吃得好開心,一大班人聚在一起談天說地,抓自己喜歡的來吃,有甚麼不好?有文化與沒文化,還看個人修養吧。

其他海鮮還有刺身壽司和蒸魚等等,是晚刺身有三文魚、吞拿魚、希靈魚和甜蝦等,都是大路之選。

至於海陸的「陸」就是指不同的肉類。朋友一馬當先就去吃了加拿大豬扒,肉色粉紅,質地軟嫰,其他肉類選擇還有德國豬肉腸、迷迭香烤羊架等。

每位客人都有一份「和牛伴松露醬」及「巴馬臣芝士焗波士頓龍蝦」,記得留肚。

吃到好飽了,再出去看看,在麵包corner的轉角處,竟然發現了「自助撈起」(之前還以為是普通沙律),太有趣了吧,有些帶子裙邊、中華沙律、魚生、薄脆等等,讓大家在旁邊的盆子裡撈個夠,新年快到,大家都來撈個風生水起吧!

我的肚子留了給甜品。餐廳有很多泰式甜品,泰式芒果糕甜而不膩,還有平時好喜歡吃的芒果糯米飯,可惜沒有椰汁糕呢,美中不足。

雪糕櫃也是叫人喜出望外的,有十款Mövenpick之餘,還有兩款阿波羅,我點了幾款喜歡的,怎麼都是啡色的?對呀,焦糖、特濃咖啡、楓糖合桃、朱古力,都是啡色的!朋友那杯就繽紛得多了,還加了蛋糕和窩夫呢,下次吧,讓我再來挑戰這雪糕櫃!

海陸美饌自助晚餐
供應時間:晚上6時30分至10時
價錢:星期日至四成人$528,長者$508,小童$328;周末及公假成人$568,長者$548,小童$348
2019-01-24
2019-01-27 899 瀏覽
第一次試呢間自助晚餐,經開飯喇 apps 訂位有 7折優惠,海鮮食物幾新鮮及多選擇,仲有每人送一份龍蝦+牛扒,味道都唔錯,之熟食物款選擇比較少,呢個可以改善下,服務態度又唔錯,所以都會再返食.
2019-01-25
2019-01-23 765 瀏覽
之前黎試過Dinner Buffet,已經覺得好正,又抵食又好味。 今次行街經過, 見到有個tea set, 係亞洲主題。 野食好精緻, 分量啱啱好。 但我掛住食, 唔記得影相。 最後要大讚員工服務態度好好, 好nice, 大推, 一定會再來!
2019-01-22
$240.9 (下午茶)
2019-01-06 1424 瀏覽
星期六去咗尖沙咀同屋企人食下午茶自助餐,著實有點失望,因為款式種類不如預期的多,熱食冷盤都每種只有三丶四樣,但甜品相對就好多,雪糕都有有十多種口味,而且仲係movenpick雪糕。如果愛好甜品,絶對值回票價,熱食以星馬泰為主,小食有薯條丶薄餅丶腸仔丶春卷煎餃子同咖哩角,樣樣細細件,可以款款都試下,唔怕眼寬肚窄,冷盤除小量刺身同壽司冷麵,仲有🦐,青口丶翡翠螺同小龍蝦,而烤枱就換上烤火腿同豬肉腸,沙律巴以菜類居多,值得一提係個蟹子雞蛋蟹柳沙律配得幾好食,雪糕除咗杯上外,亦可以窩夫或雪糕桶嚟食。環境同品質係👌,但款式小咗D,下午茶折實後都要差不多$230,比多幾十蚊食午市Buffet應該低D~
星期六去咗尖沙咀同屋企人食下午茶自助餐,著實有點失望,因為款式種類不如預期的多,熱食冷盤都每種只有三丶四樣,但甜品相對就好多,雪糕都有有十多種口味,而且仲係movenpick雪糕。如果愛好甜品,絶對值回票價,熱食以星馬泰為主,小食有薯條丶薄餅丶腸仔丶春卷煎餃子同咖哩角,樣樣細細件,可以款款都試下,唔怕眼寬肚窄,冷盤除小量刺身壽司冷麵,仲有🦐,青口丶翡翠螺同小龍蝦,而烤枱就換上烤火腿同豬肉腸,沙律巴以菜類居多,值得一提係個蟹子雞蛋蟹柳沙律配得幾好食,雪糕除咗杯上外,亦可以窩夫或雪糕桶嚟食。環境同品質係👌,但款式小咗D,下午茶折實後都要差不多$230,比多幾十蚊食午市Buffet應該低D~
2018-12-27 1479 瀏覽
每到聖誕節,老爺奶奶都會帶住我地一齊去唔同既酒店去食lunch buffet!今年就試下呢間...一去到時就已經放好哂帽,頭箍等等既玩意係枱上,每個人都可以拎黎玩同影相,開心一番!好多唔同種類既野食!有泰式,中式,印度菜,西式,日式,甜品等等....多不勝數!服務員嘅態度都非常友善,不論收碟速度同斟水次數都相當快同頻密!證明左職員們都係一眼關七,效率高,服務態度好,令客人唔需要叫佢地斟水另外,係聖誕節當日會有聖誕老人黎同每一台嘅客人影相同greetings!聖誕老人側邊會有另一個着住聖誕服嘅職員幫我地影相!唔知係咪因為聖誕節既關係,人太多而令食物質素下降🤔我係一個好揀食黎人黎,而我老公係好鍾意乜都試既人黎!好可惜佢試到好多野都唔合格..而從佢口中講得出唔合格既,都真係唔需要試了😅1. 泰式鳳爪我個人幾鍾意食,酸酸辣辣咁,最正既係佢起埋骨😍不過佢係辣多過酸,所以我建議平時會食辣既人去試會好啲2. 雞湯雞湯好夠熱,都幾入味,但可惜既係好咸.建議大家食野食到中途先去拎黎飲.(佢另外有忌廉湯係雞湯隔離)3. 冬陰公湯由於我本人唔鍾意飲陰功湯,而老公又好鍾意飲,不過佢最後嘅comment 係話難
今年就試下呢間...

1. 泰式鳳爪
我個人幾鍾意食,酸酸辣辣咁,最正既係佢起埋骨😍
不過佢係辣多過酸,所以我建議平時會食辣既人去試會好啲

2. 雞湯
(佢另外有忌廉湯係雞湯隔離)

3. 冬陰公湯
由於我本人唔鍾意飲陰功湯,而老公又好鍾意飲,不過佢最後嘅comment 係話難飲,所以飲左兩啖就掉低左係度唔飲

4. 冷麵+冷烏冬
呢兩樣真係非常唔知點形容...老公同我都食到面容扭曲.都係食左一啖就放低左

5. 海南雞飯
呢個相對之下係唔錯!不過雞肉就少左啲...同埋如果啲飯再熱啲就會更加香😋

6. 即叫即滾粥
由於粥要時間去翻熱,所以可以拎喺枱上面個座號牌仔放低俾翻熱粥位廚師,等佢煲好就可以送到你面前!啲粥夠哂熱!不幸地我地遇到一碗燒焦左既粥😅細佬食左一啖就唔食了..因為實在太燶了..

7. 刺身
老公拎左最穩陣既三文魚同吞拿魚刺身
三文魚唔錯,不過吞拿魚就唔太得,有少少唔新鮮

8.雪糕
雪糕係好食!但佢外面既脆脆就烤過左火,所以我地只係食雪糕.

9. 牛腩忟蘿蔔
白蘿蔔夠林,不過唔夠入味,而牛腩有好大陣酥味...有啲失望

10. 豬耳
本人好鍾意食豬耳,所以覺得超好食!

11. 涼拌雲耳
呢個都唔錯!食完再食😝

12. 泰式炒飯
炒飯唔錯,夠入味!👍🏻

13. 芒果布甸
佢上面有啲好似魚籽咁,但佢係啲爆珠
我以為芒果布甸係最安全,點知...我同個uncle異口同聲咁話「大伏!」
講真,都幾失望...

14. 檸檬撻
以為佢都係安全穩陣,點知....中間既檸檬醬真係難以用筆墨形容既味道...食左一啖就放低左

15. 沙律
可以自己調配喜愛既沙律,佢有幾種cheese可以俾大家揀,另外佢都有已調配好既沙律俾大家夾黎食!我本人鍾意自己調配,好可惜佢地無 blue cheese 俾我揀..

整體黎講服務態度非常好,環境好,但食物真係非常一般
希望佢地會有改善.
2018-12-25
午餐
慶祝紀念
聖誕節
2018-12-15 1854 瀏覽
第一次來了這酒店吃自助餐,食物種類沒有特別多或少,不過都有刺身,青口,長腳蟹,生蠔,龍蝦仔食,所以算是唔錯的。生蠔沒有特別鮮甜味道不過還算是凍及新鮮的,有大有小的生蠔。龍蝦仔,唔係好多地方都有,算是多肉口感唔錯,幾好味啊。有羊扒,看上去好像好生好像肥肉一樣,吃下去的口感真的是不錯,正啊。另外,還有不少甜品或雪糕選擇,類型還算多。飲品方面,有橙汁可以選擇。生果都有幾種可以選擇,食左菠蘿都算少少甜,總結海產海鮮類型還算是多,味道不錯啊。其他基本的食物肉類甜品都算齊全。

生蠔沒有特別鮮甜味道不過還算是凍及新鮮的,有大有小的生蠔。

龍蝦仔,唔係好多地方都有,算是多肉口感唔錯,幾好味啊。

另外,還有不少甜品或雪糕選擇,類型還算多。

飲品方面,有橙汁可以選擇。

生果都有幾種可以選擇,食左菠蘿都算少少甜,

總結

海產海鮮類型還算是多,味道不錯啊。
其他基本的食物肉類甜品都算齊全。
2018-12-14 10182 瀏覽
尖沙咀「海港城」附近其中一間的酒店,「王子酒店」裡面的自助餐餐廳「add@Prince」,「add@Prince」裡面所謂的「add」,根據餐廳資料顯示,其實即是「all day dining」的簡寫而已。很可惜我在「add@Prince」裡面自助午餐裡面,怎樣也找不到即場開的新鮮生蠔,而且餐廳裡面環境內,竟然還有部電視機,電視正在播放新聞臺的新聞報道。加上餐廳安排給我的位置,位置於遠離窗邊,看不到維多利亞港海景,所以「add@Prince」最初給我的印象只是很一般的感覺,但是我食「add@Prince」自助餐到一半,就開始發現到還有值得一試的食品。所以我最後給「add@Prince」食品的評價,其實都還可以接受,將來勉強還值得再幫襯。不過將來幫襯「add@Prince」有一個大前提,就是我想下次幫襯「add@Prince」的時候,可以有個更有安全感,不被電視新聞臺騷擾的環境。「add@Prince」擺放食品的區域比較分散,除非你刻意先在「add@Prince」餐飲區域裡面巡迴走一回,觀察了解「add@Prince」所有食品才正式行動,否則隨時不知不覺地錯過某些食品。例如「add@Pr

例如「add@Prince」的沙律區,就被「add@Prince」放置在一個比較隱蔽和偏僻的位置,我好不容易才找到「add@Prince」的沙律區。而且「add@Prince」的沙律區是沒有沙律醋提供。

所以我最後只能選擇熱量比較高的凱撒沙律醬,作為我在「Add@Prince」裡面享用沙律配的醬汁。由於「Add@Prince」沒有沙律醋提供,所以我個人對「Add@Prince」的沙律評價只是很一般而已。

「add@Prince」沙律區裡面的前菜頭盤、沙律菜款式的選擇也不是很多,只有一般酒店自助餐沙律區常有的雞肉火腿、橄欖、葵瓜子等等的食材提供,我最後就連煙燻的魚生也找不到。

「add@Prince」裡面的雞肉火腿,味道跟口感都與坊間酒店的自助餐沒有太大分別,沙律菜的新鮮程度我覺得還可以接受,只是沙律菜的新鮮口感被凱撒沙律醬的甜味所完全蓋過了。

所以我食完了一轉「add@Prince」裡面的沙律頭盤之後,就沒有再接觸嘗試「add@Prince」裡面的沙律頭盤食品了。反而「add@Prince」的主菜,就比沙律頭盤食品好得多了。

例如我在「add@Prince」其中一個角落位置,發現「add@Prince」原來即場也有自己的櫃檯,為食客提供即場斬件的海南雞跟「海南雞飯」。不過「add@Prince」的「海南雞飯」,奇就奇在居然以砂窩作為餐具盛載起來。

有一點值得我們留意的是,「add@Prince」的「砂窩海南雞飯」,砂窩其實只是純粹用作餐具和裝飾用途為主,砂窩本身沒有被加熱過,所以海南雞飯亦不會有溫度過熱的問題出現。

另一方面,我在領取「add@Prince」的「砂煲海南雞飯」之後,發現「砂煲海南雞飯」的款式不像泰國式的「海南雞飯」,也不是馬來西亞式「海南雞飯」,估計「add@Prince」的「海南雞飯」極有可能是來自中國海南島的原始版本。

加上「add@Prince」的「海南雞飯」表面,被淋了一大片味道很甜的醬汁,除了甜味的濃厚醬汁之外,「add@Prince」就再沒有提供其他調味的醬料了。

至於「海南雞飯」裡面的海南雞,雞肉本身也被「add@Prince」切得十分之大,也沒有分開另外上碟,所以我估計「add@Prince」的「海南雞飯」,很有可能是中國海南島版本的原始版本。

「add@Prince」盛載「海南雞飯」的砂窩,其實只是裝飾性質為主的餐具,砂窩本身沒有被加熱過,所以「海南雞飯」的油飯入口的熱度,亦只是很一般而已。海南雞被切到十分之大件,幸好海南雞雞肉口感尚算嫩滑,雞肉肉質不會太韌太難咀嚼。

「add@Prince」的「海南雞飯」沒有豆瓣醬或者辣椒醬提供,「海南雞飯」實際醬料味道,只能依靠廚師在「海南雞飯」表面上,淋的一層甜味濃郁醬油調味,甜味醬油最後成為了「海南雞飯」成功的主要因素。

「add@Prince」不單只有「海南雞飯」,就連一般酒店自助餐能夠發現的印度咖喱也不缺乏。「add@Prince」的「咖喱雞」咖喱汁辣味濃厚之餘,又不會搶走雞肉原有肉味,咖喱汁香味亦適合送飯享用。

而且我發現「add@Prince」的「咖喱雞」肉質煮得頗為軟熟,「咖喱雞」放入口之後得到非常軟腍的口感,味道有適中的辣味,味道不會甜得太厲害,整體上看也是味道口感不俗的咖喱雞食品。
海南雞飯

後來我一路繼續去食品餐區取食品,發現當時的「add@Prince」餐區食品,大多都是走東南亞路線的東南亞風味食品,食品除沙律甜品之外,其他食品主要的味道,都以辣味和酸味為主。

我尤其是走到「add@Prince」的熟食區域位置,就立刻發現有很多煮法偏向泰式風味,用上很多辣椒去烹煮和調味的菜式,例如「牛肉沙律」、「雞蛋沙律」跟炒粉絲等等食品,表面上的名稱很像沙律頭盤食品。

然而我憑着在阿媽西貢泰國菜餐廳內,食飯多年累積得出的經驗,知道「add@Prince」的「牛肉沙律」、「炒粉絲」都是很濃厚東南亞風味的辣味菜式,東南亞菜受制於潮濕炎熱環境,食品味道無辣不歡。

當我發現「雞蛋沙律」裡面的切片雞蛋味道,也因為吸收了辣椒的大量辣味,而變得非常之辣的時候,我就確認了自己,已經置身於一個濃厚東南亞風味的酒店自助餐裡面。

雖然「牛肉沙律」也有濃厚的牛肉肉味,但是牛肉肉味始終都被強烈辣味的辣椒所蓋過了。所以我覺得「add@Prince」的「牛肉沙律」,反而不及一般酒店自助餐的燒烤牛肉那麼具吸引力了。

「add@Prince」的自助餐食品,除了即場斬雞上碟的中式「海南雞飯」比較吸引到我的注意之外,「add@Prince」雪糕櫃檯專門為雪糕而設的芭菲杯,亦是「add@Prince」比較可取的一環。

雖然「add@Prince」的雪糕櫃檯沒有杯裝雪糕提供,但是「add@Prince」「莫凡彼」雪糕有一個好處,就是「add@Prince」櫃檯安排食客,可以用高貴的雪糕芭菲杯,去盛載容易融化的「莫凡彼」雪糕球。

由於我幫襯「add@Prince」的時候,正值中午自助餐的時間,所以基本上不需要顧忌於吸收營養,不用擔心雪糕營養成份可能涉及咖啡因、可可鹼、紅茶或者青檸相關提神成份的擔憂,想食什麼味道雪糕球都沒有問題。

至於「add@Prince」的蛋糕甜品亦不差,蛋糕甜品櫃檯自成一格,蛋糕整齊擺放在其中一個角落位置,方便食客可以自行按喜好,選擇取用喜歡食的蛋糕,包括我最愛的「藍莓芝士蛋糕」在內。

「add@Prince」的「藍莓芝士蛋糕」芝士味道也都算是很濃厚,配搭的藍莓味道也很酸很甜,「add@Orince」「藍莓芝士蛋糕」唯一可惜的地方,就是酒店師傅把蛋糕造得太小,蛋糕被其他食客搶到只剩下一小片蛋糕而已。

幸好我到最後還趕得及上「尾班車」,趕得及在「藍莓芝士蛋糕」被食客掃光前的一刻,搶到最後一件甜酸味道兼備的「藍莓芝士蛋糕」,不然的話我可能悔之晚矣。

反而「add@Prince」其他的蛋糕,有的甚至居然原封不動,幾乎沒有食客切開享用。「add@Prince」以紅莓雜莓為材料製作而成的慕絲蛋糕,蛋糕味道其實也很酸甜開胃,可惜蛋糕只有我一人對它有興趣而已。

至於「add@Prince」的「莫凡彼」雪糕芭菲杯,雪糕芭菲杯的空間,幾乎被「莫凡彼」的巨大雪糕球所完全充塞填補。「莫凡彼」雪糕球擠迫在芭菲杯裡面,雪糕融化速度比我預計稍為慢了。

我趁精神狀況還足夠時間,去消化「莫凡彼」朱古力雪糕球裡面的「可可鹼」提神成份,或者咖啡雪糕球裡面的「咖啡因」,想食多少「莫凡彼」雪糕球也不成問題,最重要的是雪糕球不易融化,味道也甜到入心。

而且看來「add@Prince」食客光顧「莫凡彼」雪糕櫃檯次數,沒有我預計那麼多。就在我食完一次味道甜美的「雪糕芭菲杯」,之後回去櫃檯再拿多一次也完全不成問題。
Movenpick雪糕

不過「add@Prince」負責處理「莫凡彼」雪糕的店員,看來也不會為食客處理芭菲杯底層的配料安排,食客看來也需要在領取雪糕的時候,自行安排芭菲杯底層的配料了。

如果不是的話,像我一樣把「莫凡彼」雪糕球,一次過擠塞進入雪糕芭菲杯裡面,看來也是一個不錯的選擇,即使所以雪糕味道都混雜在一起,出來的味道效果也非每次都能奏效。

最後我結賬埋單的時候,發現原來「add@Prince」的午市自助餐價錢,沒有我事前預計那麼昂貴,連同因為使用「開飯喇」訂座功能而取得的折扣,實際價錢只需要不到港幣二百五十元而已。

「add@Prince」的熱食熟食食品,跟甜品味道本來也不差,可惜「add@Prince」中午自助餐偏偏沒有發現生蠔,而且餐廳裡面掛着這麽顯眼的電視機,播放礙眼的電視新聞臺和新聞報道。

如果不計算這些缺點的話,「add@Prince」的自助餐價錢頗為便宜,熟食食品以及甜品質素其實都不差,本來值得我下次再幫襯的。
2018-09-26
$246.4 (午餐)
海南雞飯
Movenpick雪糕