2009-09-21 75 瀏覽
放假前夕,女朋友的心情卻不太好,心想買些朱古力給女朋友打打氣吧!好讓女朋友能開開心心迎接週末。那天在中環IFC附近放工,心想就到IFC的Leonidas Chocolate Shop買朱古力好了(自從女朋友吃過Leonidas後,她對Leonidas就忠心不二了)不料當我去到的時候剛巧裝修,關門大吉。結果左思右想下,終於想到agnès b DÉLICES。IFC的agnès b DÉLICES身處在IFC agnès b LOGGIA當中,到了朱古力的櫥窗一看,感覺有點花多眼亂(agnès b DÉLICE Chocolate每一粒均是四四方方,只是朱古力面上印有不同的圖案,對於第一次買agnès b DÉLICES Chocolate的我來說,的確有點難以辨識)店員亦很有禮貌為我介紹,最後我決定選購9粒一盒的包裝,最終選了8款Dark Chocolate(當時只有8款Dark Chocolate,而我和女朋友也只愛吃Dark Chocolate,因此唯有買多1款重覆了)1. Iris---Almond Crunch Dark ChocolateAlmond是磨碎了的,而非原粒,可能磨

Almond是磨碎了的,而非原粒,可能磨碎了而非原粒,杏仁味不算太突出,Dark Chocolate味道尚算濃郁。

2. Noéml---Green Tea Dark Chocolate

坦白說,我對這粒Noéml頗有期望,不過綠茶味道就不算很突出了,Dark Chocolate掩蓋了綠茶的味道。

3. Bérénice---Blueberry Dark Chocolate

所謂的Blueberry是果醬(當然這個是可以預料的)不過果醬味道偏甜,而且藍莓味道亦唔突出,不看名字其實吃不出是Blueberry Dark Chocolate。

4. Aurore---Earl Grey Tea Dark Chocolate

Earl Grey Tea亦令我充滿期待(一說起Earl Grey Tea就想到第一次到Yamm吃自助餐時吃過的Earl Grey Tea Chocolate Gateau)Aurore的確帶點Earl Grey的清香,但味道始終不夠突出。

5. Agneau---Hazelnut Dark Chocolate

Hazelnut是女朋友的至愛(女朋友愛極了Leonidas---Noisette Masquee(Dark),詳情請參看食評---《炫耀》)不過Agreau則令女朋友失望了,因為單看外型,已經意識到Agreau是不可能做到有原粒榛子的,就像Iris一樣,榛子亦是磨碎了的,質素和食味的確和原粒是有很大距離,味道不夠突出。

6. Fleur---Gianduja and Ganache Dark Chocolate

Fleur混入了杏仁及榛子蓉,一向不太喜歡類型朱古力,不過女朋友一向喜歡果仁系朱古力就姑且一試。Fleur都有偏甜的通病,味道較期他幾款要甜,而且偏甜的情況下,果仁味就更難突出了。

7. Bérénice---Blueberry Dark Chocolate

與第3粒是一樣的。

8. Ariane---Jasmine Green Tea Dark Chocolate

Jasmine味道比較清,茶味還算突出,味道是8款中最令人深刻的。

9. Jean---Rum Crème Dark Chocolate

Rum酒(蘭姆酒)Crème沒有Rum酒在內,只有其味,缺乏了一口咬下,Rum酒流出來的興奮,的確比較令人失望。坦白說沒有Rum酒在內的Rum酒味朱古力,味道有多濃烈也都可以心裡有數了吧!

坦白說,對於agnès b DÉLICES有點失望,畢竟挾著agnès b的牌頭,加上香港是agnès b DÉLICES的第一站,畢竟多多少少令人期待,(07年agnès b DÉLICES在香港開業,亦是全球首家agnès b DÉLICES)雖然本人嚐過的朱古力品牌不算太多,不過與Godiva,Jean Paul Hévin及Leonidas比較的確有所不及(畢竟前幾家都是專做朱古力,加上agnès b DÉLICES的原料雖從法國入口,但在港製造,或多或少也有些影響吧!)不過百足咁多爪,加上做朱古力並非本業,也是非戰之罪。不過agnès b DÉLICES的包裝確實挽回少小分數,加上品牌效應,總能吸引到agnès b Fans的青睞,不過就朱古力來說,我覺得會有更好的選擇。

Berlin

agnes b DÉLICES (9粒裝)
內附agnes b DÉLICES Chocolate 款式的介紹卡
9粒agnes b DÉLICES Chocolate
9粒agnes b DÉLICES Chocolate的參照編號
$54 (其他)
今日去IFC睇戲,因為成日都未食過野,LUNCH都未食,所以睇戲前梗係要食個TEA先啦。原本諗住坐出面,但出面好鬼熱,而且選擇不多,所以都係入室內食啦。唔知點解入到去都仲係好鬼熱,係坐耐D先好D.... 佢開頭只係俾左一個鹹點既TEA SET MENU我地,但耐何我想食甜野,細問之下佢先再俾另一個dessert既menu我地睇。最後我地兩個人當然甜點鹹點各叫一啦! 佢D鹹點有pasta, salad等等,不過我又覺得好似太多,最後叫左個sandwiches set,可以大家share食嘛。另外甜點就叫左個Apple tart with caramel ice-cream啦,佢話需時 15 mins架。首先個三文治黎到,都幾大份,有成 4 款架,有三文魚,一個係蝦+蛋沙律,另一個係芝士磨菇,仲有一個我都唔太清楚,應該係類似ham個類野。我覺得芝士磨菇好好味,因為佢真係好多磨菇架,而且佢個包應該係焗過,所以香口d,同d料好夾。其他個d就都唔差既。但我想講個apple tart 同caramel雪糕係好好味,本身份量超大,蘋果份量超多,而且好爽口,口感好好。佢個外表好靚架,有個批底就硬左少少

但我想講個apple tart 同caramel雪糕係好好味,本身份量超大,蘋果份量超多,而且好爽口,口感好好。佢個外表好靚架,有個批底就硬左少少,但都無損佢既美味! 我覺得個caramel雪糕真係好食,因為勁香濃焦糖味唔在講,佢入味真係有d一粒粒類似焦糖既野,食落去好特別,好香架,喜愛甜點既人一定會喜歡佢架。

不過食到尾見到佢有d小蚊滋,搞到我地好鬼痕呀! 哈哈,希望佢個冷氣大返少少同埋唔好惹d蚊滋入黎啦。因為其實佢環境真係幾好幾靚架! =)
2009-07-12 22 瀏覽
原來買macroon是不可以自選味道的, 一盒standard $169, 大約$16塊, sales話己比原味減租, 不過我5人試過只有1人話不太甜, 杏仁味濃濃地, 如果再減甜先好食, 但自己食不用靚packing應該賣平d, 太貴啦!dark chocolate所有味都好好, $16/粒好似貴左d.買滿$900送的雨傘, 回家才知是manual的, marketing想得不周!!!坐低飲左支水, 俾錢叫helper去買, 他先拿來問size夠不夠, 叫佢買時要冰和杯, $28支, 環境及服務還是這兒好過世貿中心嗰間好多!是值得的!

2009-07-08
$950 (其他)
  • 所有dark chocolate
2009-04-22 24 瀏覽
同老公中環IFC行街,諗住搵間咖啡店坐坐,行行Agnes b竟然有賣咖啡,我諗住一定好貴,但又唔係喎。我哋就坐旁邊,享受我杯Mocha而老公叫杯Cappuccino,好悠閒環境,坐位可以見到樓下人各有各忙,好似忙裡偷閒咁。杯coffee亦唔錯,我杯好有朱古力味,又好香咖啡味,佢仲有cakes, salad, chocolate & sandwich 。二十八蚊一杯算公價,買一份寧靜亦值得。

二十八蚊一杯算公價,買一份寧靜亦值得。
Cappuccino
Mocha
2009-04-18
Cappuccino
Mocha
2009-04-08 19 瀏覽
昨日去到本想睇下D 復活節精品, 結果都係無心水! 後來見到新產品 "朱古力脆片", 睇成份入面有薯仔, 以為會好似 royce 的朱古力薯片, 問店員才知道不是那種, 好奇心之下就買了dark chocolate 一款來試. 一片脆片, 大部份都是朱古力只是加了點脆的東西在薄片中, 其實真的沒有什麼薯仔味, 感覺就好似加了rice crisp 或脆糖一樣.Packing 靚, 朱古力味道OK, 不過無咩特別, HK$88 一盒, 其實真係有D 貴~另外亦試咗朱古力原粒杏仁 (milk chocolate), 太甜無乜朱古力味同 GODIVA 無得比! HK$7x 一盒十八粒!

朱古力脆片
$88 (其他)
2009-03-19 21 瀏覽
星期六經過ifc,就上咗LA LOGGIA睇,買咗九粒裝朱古力冧酒黑朱古力不太硬,而且好甜好有冧酒味呀!食完之後仲口齒留香添!我認為係眾多朱古力最好味!紅酒黑朱古力70%朱古力味,30%紅酒味,即朱古力味冚咗D酒味。吞完之後留有酒苦,唔錯!姜都亞黑朱古力Gianduja切開一半,見到朱古力心有兩隻顏色。因為我唔知咩係「姜都亞」,所以就去維基查。原來佢嘅特色係包含50% hazelnut paste同好甜,中晒!焦糖牛奶朱古力好甜,好甜呀!話就話呢粒係焦糖朱古力,但都唔駛咁膩總括講都唔錯!

冧酒黑朱古力

紅酒黑朱古力

姜都亞黑朱古力Gianduja

焦糖牛奶朱古力
好甜,好甜呀!話就話呢粒係焦糖朱古力,但都唔駛咁膩

總括講都唔錯!
2009-03-07
(非會員)
2009-03-04 370 瀏覽
當日有朋友生日,我哋四個人去左agnes b中環店,所有野都share,我哋order 左蘑菇湯、青口、牛扒、三文魚,蘋果批同埋朱古力souflee. 蘑菇湯好味,有小小厚,青口超好味,好嫩,個汁做到好清,加麵包點中正,做得好過銅鑼灣個間,牛扒(ribeye)好有牛味,唔heavy,一塊好既牛扒是但煎都唔會錯得去邊。蘋果批嗰底類似曲奇底,好脆,同外邊既蘋果批有些小分別,旁邊放嗰個焦糖雪糕直頭係甜品既靈魂所在,原來餐廳可以代做買反屋企,不過要預早一個星期定,要2kg甘做,個souflee就水平平均。大家都食得好開心,好驚訝agnes b在IFC佔地之大,前門間花店做到好有paris feel.服務好,waitress/waiter醒目,反應快,有禮貌。唯一美中不足就係洗手間好遠,真係好遠(要用商場廁所),呢樣野真係扣左好多分。。。。。。。
2009-01-23
慶祝紀念