招聘中
月薪 (面議)
月薪
月薪
月薪 (面議)
更多筍工 (5)
餐廳: alfafa (康怡廣場北座)
資訊:

2020-01-04 1183 瀏覽
肚餓,好隨便就入左去坐叫左餐,加多$30就有前菜同一杯餐茶。多士&雜菜湯原以為佢只係普通羅宋湯,原來個底有大豆同其他菜牛肉漢堡$108包有d脆,唔硬。牛肉多汁,有d似安格斯咁,當然好食d。薯條就係我最愛嘅厚身條條!炸得好好!唔油,上桌個時熱熱嘅,好正。但最特別嘅反而係佢左邊嘅黑松露醬,咸得黎又唔會覺得膩,好濃厚嘅黑松露味,可以細心d去感受下佢嘅味道,點薯條同加落漢堡到都得!穀飼牛有機鮮磨菇及亞麻籽燴紅米飯$106牛整得好好,六成生熟控制得好,肉嫩,飯可以食到紅米味。叫佢要加$15唔會好濃奶,茶味都係中間。最後送左$50xd
前菜
多士&雜菜湯
雜菜湯
原以為佢只係普通羅宋湯,原來個底有大豆同其他菜
牛肉漢堡
牛肉漢堡$108
穀飼牛有機鮮磨菇及亞麻籽燴紅米飯
穀飼牛有機鮮磨菇及亞麻籽燴紅米飯$106
牛整得好好,六成生熟控制得好,肉嫩,飯可以食到紅米味。
綠茶牛奶
叫佢要加$15
唔會好濃奶,茶味都係中間。
最後送左$50xd
2019-12-21
前菜
雜菜湯
牛肉漢堡
穀飼牛有機鮮磨菇及亞麻籽燴紅米飯
綠茶牛奶
2020-01-01 771 瀏覽
之前係ig見到呢個公司三文治tea set已經好想食 但係我成日都好肚餓 挨唔到teatime先食野 今次終於食到😍·公司三文治配薯條 $62佢個presentation同相一樣咁靚 一擺上檯就好開心 佢個薯條係真係即炸🍟超級熱辣辣 個公司三文治係有誠意既 入面都幾多料 係乾左少少 如果入面加d沙律醬/mayo應該會再好食d😋不過我自己點茄汁黎食都ok😈·香草蜜糖雞翼意粉 $98個雞翼超級啖啖肉 而且個意粉texture好好 係真係剛剛好al dente個個狀態 值得嘉許😎😎·#rbyeat#rby太古 #rby北角 #rby樂福·📍太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M2舖📍北角英皇道500號港運城1樓123-124號舖📍樂富聯合道198號樂富廣場一期UG2 L226&227
公司三文治配薯條 $62
📍樂富聯合道198號樂富廣場一期UG2 L226&227
公司三文治配薯條
公司三文治配薯條
2019-10-23 1062 瀏覽
餐包焗得脆,加埋牛油好好食! 紅湯就好多菜,但味就好淡,比較失色。烤澳洲100日穀飼牛有機鮮蘑菇紅米飯 ($104)個賣相好吸引,但個牛好乾好硬,冇肉汁,好難咬開,牛味都唔算濃,令人極度失望;飯就算係香既,不過不失。呢個飯收$104,以佢牛扒既質素黎講完全唔抵食,唔合格。Pancake All Day Breakfast ($108)沙律同牛油果都新鮮,太陽蛋熟度岩岩好,煙三文魚正常,PANCAKE份量大,幾厚,佢應該將香蕉打融落個粉漿度,食唔到果肉但都好濃香蕉味。呢間餐廳既價錢同質素唔太成正比,有啲失望。

烤澳洲100日穀飼牛有機鮮蘑菇紅米飯 ($104)

呢間餐廳既價錢同質素唔太成正比,有啲失望。
2 分鐘 (堂食)
午餐
2019-09-17 1019 瀏覽
店是在商場內的一間長長的餐廳。鮮菠菜火腿流心蛋,芝麻包配alfalfa 特色沙律,流心蛋太熟,已有一半以上的蛋黃凝固了,流心效果一般。迷你版芝麻包,上加兩片火腿,再夾埋流心蛋吃,口感都相當豐富。沙律菜爽脆,這個下午茶清新可口。日式照燒丹麥义燒配流心蛋紅米飯,义燒似是豬柳肉,賣相和肉味都麻麻。配餐羅宋湯、餐包,一般的。有機檸檬綠茶,不是有檸檬片的綠茶,而是一個茶包,老實講真係一啲檸檬味都無。綠茶一杯而已。檸檬蜜糖,淡淡的。
店是在商場內的一間長長的餐廳。
鮮菠菜火腿流心蛋,

芝麻包配alfalfa 特色沙律,流心蛋太熟,

已有一半以上的蛋黃凝固了,流心效果一般。

配餐羅宋湯、餐包,一般的。

檸檬蜜糖,淡淡的。
2019-09-07 809 瀏覽
我約了一直指導我工作方向的朋友食tea,下午茶環境好,而且味道好的地方真心難搵。我地約了康怡廣場,看到Alfafa 餐牌上有一個二人西式tea set如果在西餐廳食,一定好貴,我地見價格合理,值得試試。由上層咸點食起,煙三文魚和大蝦三文治是我最喜歡的!另外,法國甜撻,有杏仁趣片,杏仁令甜撻口感提起其他奶凍、沙拉一般般,我不期望特別好食,只想人流靜靜,可以傾訴近況!每人一杯有機水果茶,中和口中的甜味令我醒一醒!

如果在西餐廳食,一定好貴,我地見價格合理,值得試試。

由上層咸點食起,煙三文魚和大蝦三文治是我最喜歡的!

另外,法國甜撻,有杏仁趣片,杏仁令甜撻口感提起

每人一杯有機水果茶,中和口中的甜味

令我醒一醒!
2019-09-06
  • 英式下午茶
見好耐冇請爸媽食飯,所以就做下孝順女啦👧🏻因爲平時佢地都係食中餐多,想比佢地試下其他野,又見呢間餐廳價錢合理又多選擇就帶左佢地黎啦👨‍👩‍👧三個人叫左一個飯一個意飯加多隻燒春雞☺️仲加左三十蚊有多個湯同一杯野飲,個湯都幾多豆,味道唔錯😍不過爸爸就話每碟嘅份量都好小,唔係好夠食😂
2019-08-19 589 瀏覽
8.早餐煙三文魚鮮菠菜 奄列$48再加一食第一啖已經豐富蛋殼碎,比牛角包更細的奄列,有十塊菠菜葉,內含一塊仲凍的卡夫芝士,慘過同佢 乞食,反而最好味係蕃茄,慘慘。份量小仲要無味既早餐。可以連蛋都無味。好高難度。後悔唔去金記。48蚊再加一。 食d咁既野又點會有good morning. 全日比佢影響晒。
8.早餐煙三文魚鮮菠菜 奄列
$48再加一

8.早餐煙三文魚鮮菠菜 奄列
2019-08-19
$60 (早餐)
2019-08-17 361 瀏覽
放工在康怡廣場找晚飯的地方,看見了這間餐廳,款式都合口味便進去試試。看了看菜單,看中了一款看來很健康的點了磨菇雞肉红米飯。另外餐飲是熱㗎啡。先上了雜菜湯和小小的餐包和牛油。餐湯不全味道不全錯,餐包外硬内軟,暖暖的使牛油放入内很快溶,好味。之後等了约十多分鐘,飯到了。红米很多,特別是磨菇和汁融入飯內,紅米飯也煮得軟軟的,很易入口。但雞柳不太特別,而且還有小小的雪藏味。大家可以想像這飯不會好有味道,但加了小小鹽後便好好味。㗎啡是小有的十分澴味。整體這飯好味,雖然雞肉仲有改善空間。
2019-08-01 324 瀏覽
入面勁多空位,卻要人係門外等位。同事執跟4 人檯,眼見只得一張,卻要2 人一起執。檯面卻只有幾碟嘢。加上勁多位 卻不給你選擇。態度極差!沒有笑容,還黑面!不只一次了。 完全沒改善過! 到底點請人?
入面勁多空位,卻要人係門外等位。
同事執跟4 人檯,眼見只得一張,卻要2 人一起執。
檯面卻只有幾碟嘢。
加上勁多位 卻不給你選擇。
態度極差!
沒有笑容,還黑面!
不只一次了。
完全沒改善過!
到底點請人?
2019-07-28 572 瀏覽
星期日同朋友係附近睇完戲要醫下肚見Alfafa嘅tea set都唔錯咁,一於就試下啦!好彩唔洗等好耐,10分鐘就入得!環境都不錯,不會很嘈吵,幾適合幾個朋友悠閒咁傾下偈我叫左烤雞有機鮮蘑菇天使麵,再加$15配雪糕特濃咖啡天使麵麵身爽口,醬汁不算濃郁,適合喜愛清淡的朋友!而咖啡就有驚喜!將雲呢拿雪糕浸在特濃咖啡裡面,雪糕充滿咖啡的味道,咖啡味濃而不苦澀,我非常喜歡總結,餐廳環境和食物質素都不錯,會考慮再來!
星期日同朋友係附近睇完戲要醫下肚

見Alfafa嘅tea set都唔錯咁,一於就試下啦!

好彩唔洗等好耐,10分鐘就入得!

環境都不錯,不會很嘈吵,幾適合幾個朋友悠閒咁傾下偈

我叫左烤雞有機鮮蘑菇天使麵,再加$15配雪糕特濃咖啡

雪糕特濃咖啡

天使麵麵身爽口,醬汁不算濃郁,適合喜愛清淡的朋友!

總結,餐廳環境和食物質素都不錯,會考慮再來!

雪糕特濃咖啡
2019-06-28 377 瀏覽
工作關係黎到康怡,一心食個靚早餐先做做野!前一晚搵到尼間幾好喎最吸引係麵包方面的有成7款選擇,決定食佢!環境幾舒服,本來想坐窗口位,點知去到已經好多人無得揀$44+$4(Ice coffee)點咗個自選3款,磨菇、雞扒、火腿扒!一上枱,見到個牛角包🥐甘大個,好開心個包好酥脆仲烘過好好味!!多埋粟米蕃茄真係好豐富,睇見心情都好D...份量都剛剛好,滿足又唔會過飽,咖啡都好合心意,一個早晨好開始😊
最吸引係麵包方面的有成7款選擇,決定食佢!
環境幾舒服,本來想坐窗口位,點知去到已經好多人無得揀

2019-06-27
$48 (早餐)
2019-05-21 480 瀏覽
周末訓到黃朝百晏先肯起身,午餐變相就變左下午茶了。難得見到alfafa 唔使等位,兩口子便把握機會入去食個悠閒的下午茶。下午茶餐款式都算多,甜的咸的都有,相信能夠滿足到大眾的口味。Alfafa公司三文治配薯條 ($58)三文治厚厚的好足料,鬆軟麵包夾着蕃茄蔬菜,口感清新。薯條炸得香脆可口,味道不錯。雞肉腸煎蛋配意式雜菜長通粉•牛奶多士($58)炒蛋嫩滑沒有炒得過熟,雞肉腸唔會太咸亦都有肉味,牛奶麵包就比較普通。長通粉蕃茄湯底相對清淡,味道不過不失。

Alfafa公司三文治配薯條 ($58)

雞肉腸煎蛋配意式雜菜長通粉•牛奶多士($58)

長通粉蕃茄湯底相對清淡,味道不過不失。
2019-02-24 671 瀏覽
星期日想搵嘢食,見呢間冇排長龍就試下,反正之前經過幾次見到都有興趣試下。浦助下便點了下午茶餐的公司三文治跟凍檸茶。沒多久旁邊有一對夫婦及小孩也坐下了。過了15分鐘,也未見食物的蹤影,反而身旁比我遲來的夫婦他們的意粉已吃了大半。我很餓,便問給我落單的黑衫侍應可否跟跟?等了超過15分鐘了。他就很有態度的說「公司三文治即叫即整係要等耐啲架喎!」我心想你不早說?!我也不是惡言相向不是投訴用不著這麼兇吧?到離開的時候我通常都會唔該侍應,本來我都諗住照講唔該,但黑衫黑口黑面果位侍應企喺門口也完全不屑一顧,也就算了。公司三文治size 也很小,好像迷你版(抱歉照片我是吃了一份才記得拍照)。唔抵食,最嬲係態度差。有時就算真的漏單或出錯也非大問題,但態度惡劣便不可原諒。絕對不會回頭俾錢買難受。

下午茶公司三文治餐
2019-02-24
🎀熊妹又放假喇!但要温書同趕功課😔熊大又要籌備武術活動🤼‍♂️,決定食個下午茶就各自各努力做自己野喇。💪🏻📌黎到太古城咁高檔次,茶記忠實粉絲的熊大一反常態提議坐得高級餐廳high個下午茶,熊妹當然唔會反對喇。📌經過《Alfafa》門口,大大塊西式下午茶餐牌托在木架上,五顏六色,製作精美,非常吸引。每款茶餐價錢$48,送熱餐飲,價錢相當🈴️理,熊大唸都唔唸就入去坐嚕,熊妹照跟隨。烤雞有機鮮蘑菇天使麵📌未食午餐的熊大一定要食個主食,2️⃣號餐岩哂佢。📌一上枱,蘑菇汁香氣十足,令飢腸轆轆的熊大即時放下手機,拎起刀叉🍴準備開動。烤雞🐥同蘑菇🍄配料份量唔少,切得細細切,方便一啖入口。非常濃稠的蘑菇汁,撈起幼細的天使麵🍜係非常吸引。熊大讚不絕口,一啖又一啖吞落肚,唯份量唔算多,可能係下午茶餐關係吧,熊大三爬兩口就清光光了。公司三文治📌熊妹食下午茶離不開公司三文治🥪或者炸雞脾🍗沙律。典型公司三文治做法,烘底切邊白麵包🍞饀料有煎蛋🍳,烤雞🐣,煙肉片🥓,沙律菜☘️,蕃茄🍅齊哂,比較有驚喜係醬料用上蜜糖芥末沙律醬,帶點甜又有芥末攻鼻的衝擊,提升了多重味覺的享受。炸薯條🍟份量都好多,唔係配菜咁簡單。炸得非常脆口,粗粗

烤雞有機鮮蘑菇天使麵
📌未食午餐的熊大一定要食個主食,2️⃣號餐岩哂佢。
烤雞🐥同蘑菇🍄配料份量唔少,切得細細切,方便一啖入口。

公司三文治
📌熊妹食下午茶離不開公司三文治🥪或者炸雞脾🍗沙律。

炸薯條🍟份量都好多,唔係配菜咁簡單。炸得非常脆口,粗粗一條又有能夠食到薯仔肉,店員好醒目地跟埋一樽地捫茄汁🥫上枱,食醬的熊大就毫不猶豫的怒點來食。

餐飲熊大點了跟餐的即磨咖啡☕️,3點一定可以喝咖啡喇。

另外幫熊妹點了凍熱情果鮮果伯爵茶🍹,加$15,知道水果同伯爵茶都岩熊妹的口味。鮮果都有兩片橙🍊,一片檸檬🍋同一片奇異果🥝,酸酸甜甜,解渴又好味!

📌《Alfafa》下午茶餐公司三文治$48仲有薯條堅係幾抵食。見樓下《美心MX》下午茶餐都要呢個價。下次可以再黎試其他款式。
2019-02-22
公司三文治
第一次黎哩間食, 平時路過都見佢地牌長龍.本來黎諗住試一試佢地既早餐. 點知媽媽下午黎shopping 時又指定要食哩間. 所以下午又黎食多次下午茶. 有水準既~ 唔怪之得成日都满座.睇下早餐有咩食先. $43-85 份早餐再加一. 選擇都幾多. 有素食, 斑戟, 通粉, 奄列, 炸魚, all day breakfast等.朝早未睇醒, 唔好食咁heavy. 我地點左2個素食既早餐. Green Refresh ($57) and Green Delight($57).Green Refresh 好豐富,有香蕉蓉喺pancake入面唔錯。Green Delight, 好多羽衣甘藍喺入面同 炒蛋捲埋一齊,幾香。夠特別。咖啡好香下午茶- 公司三文治配薯條。雖然比較細份,但足料三文治叫左一壺蘋果茶。唔錯。蘋果天然既甜味加上茶既澀味。有種高貴婦hightea既感覺。
第一次黎哩間食, 平時路過都見佢地牌長龍.

咖啡好香

下午茶- 公司三文治配薯條。雖然比較細份,但足料三文治