Amber’s Table (紅磡)📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖📆每逢星期四放工之後硬係心癢癢💗想食餐好少少嘅晚餐,有種工作咗成個星期要提前放鬆心情迎接weekend咁🤭💁🏻‍♀️今次揀咗黃埔天地嘅Amber’s Table, 基本上地鐵站行過去2-3 分鍾路程,好方便就腳!🚊👍🏻🏬🍽️餐廳有不同嘅套餐選擇,食物份量都比較多,感覺上越多人食,一齊share plate, 就會更加抵!👯👯🇪🇸🦪西班牙銀堡壘生蠔 $129starter 我哋食咗00號手掌咁大隻嘅生蠔!入口好creamy,又甜,肉質好肥美!😱🪿鵝肝配日本鰻魚 $158食完生蠔我哋仲有一個前菜!估唔到鵝肝係可以配鰻魚,呢個配搭真係好新穎!鵝肝Size都仲要算係幾大隻件添!兩款食材都係有種衝擊味蕾嘅感覺!🍝蜆肉配手製黑白扁意粉 $168呢碟意粉混合咗墨魚汁麵同蛋麵而成!廚房有部意粉機,呢一碟都係餐廳自己整嘅手工意粉!屬於比較幼身嘅意粉,亦都可以掛汁!🥩美國特級煙肉眼扒 (9安士) $238有驚喜嘅肉眼扒!肉質好較稔幼嫩,而且牛味都好香!調味方面有香草牛油同Marinated Truffle Sauce,味道夠晒豐富
Amber’s Table (紅磡)
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖

🇪🇸🦪西班牙銀堡壘生蠔 $129
starter 我哋食咗00號手掌咁大隻嘅生蠔!
入口好creamy,又甜,肉質好肥美!😱
🪿鵝肝配日本鰻魚 $158
食完生蠔我哋仲有一個前菜!
估唔到鵝肝係可以配鰻魚,呢個配搭真係好新穎!
鵝肝Size都仲要算係幾大隻件添!
兩款食材都係有種衝擊味蕾嘅感覺!
🍝蜆肉配手製黑白扁意粉 $168
呢碟意粉混合咗墨魚汁麵同蛋麵而成!
廚房有部意粉機,呢一碟都係餐廳自己整嘅手工意粉!
屬於比較幼身嘅意粉,亦都可以掛汁!
🥩美國特級煙肉眼扒 (9安士) $238
有驚喜嘅肉眼扒!肉質好較稔幼嫩,而且牛味都好香!
調味方面有香草牛油同Marinated Truffle Sauce,味道夠晒豐富!
我自己就比較鍾意香草牛油,因為好重香草味,令到整體味道有提升!
🇩🇪🐖燒德國鹹豬手 $228
炸得非常脆口,內裡都仲保持到肉汁!
伴碟有自家製酸椰菜,同鹹豬手一齊食可以中和油膩感!味道有啲酸酸甜甜,而且口感都比較爽脆!
除咗自家製酸椰菜之外,都仲有香滑薯蓉!
燒德國鹹豬手
🍼Marshmallow Chocolate Milkshake $88
Coconut Pineapple Smoothies $49
打卡必備Milkshake!我自己就好鍾意,因為鋪滿住棉花糖!朱古力奶昔部份聽講係用上Movenpick !絕對值得一試!
🎂梨批 $98
最後甜品都有驚喜!梨批非常高質,首先佢個批底做得又香又酥脆,而且用上大量新鮮梨肉!整體甜度唔算太高!
中間仲有一球雲呢拿雪糕做點綴,而且係有雲呢拿籽嘅雲呢拿雪糕😍
即使兩個人食飽飽都依然可以食得晒一整個批,可想言之佢嘅吸引力有幾高🤭
2023-10-19
2023-10-28 46 瀏覽
Amber’s Table紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖今個月有朋友生日專登揀左呢間係黃埔享膳坊既<Amber’s Table>慶祝,餐廳係主打海鮮同埋扒類既,另外聽聞呢到既甜品都好出色,所以一於決定黎試下我地book左7點半鐘,入到餐廳感覺好舒服,見到都坐滿左接近8成,但座位之間唔會太迫,好適合同朋友係到聚會傾計,而且餐廳職員都好nice, 好好笑容仲向我地推介左meun入面唔同既美食,值得一讚美式牛骨髓配多士出面餐廳好少食到牛骨髓,食落好重牛脂香味,但入口卻油而不膩,搽d係多士上面配合一齊食就最完美啦白酒煮藍青口配蒜蓉包青口既份量非常多滿滿一大盤,加入埋白酒同埋煙肉烹調更加可以將味道昇華,而餐廳仲會加埋一份香脆既蒜蓉包,沾d汁一齊食真係好正北海道帶子及蘑菇汁手製意粉呢到既手製意粉感覺好幼細,口感唔錯,而意粉以香濃既蘑菇汁烹調,食落好Creamy好重忌廉味道,岩晒我口味呀炭燒美國肉眼扒配薯條肉眼扒肉質鮮嫩好重牛肉味,底下一直用蠟燭燒住,保持熱度,等面層既香草牛油溶左與肉眼扒混埋一齊食就最滋味啦。。。而薯條係即炸既, 新鮮熱辣最驚喜就係仲有黑松露醬汁yum
Amber’s Table
紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖

美式牛骨髓配多士

白酒煮藍青口配蒜蓉包

北海道帶子及蘑菇汁手製意粉

炭燒美國肉眼扒配薯條
肉眼扒肉質鮮嫩好重牛肉味,底下一直用蠟燭燒住,保持熱度,等面層既香草牛油溶左與肉眼扒混埋一齊食就最滋味啦。。。而薯條係即炸既, 新鮮熱辣最驚喜就係仲有黑松露醬汁yummy

夢幻芒果沙冰
有d似楊枝甘露既感覺,飲落好清新開胃,簡直透心涼,加埋用左唔同嘅花瓣做點綴,真係好吸引

棉花糖朱古力奶昔
呢杯既造型一定係打咭必選,大人細路見到都會好開心想即刻試返啖,而味道方面又唔會太甜,感覺岩岩好

梳乎里
咁高興點可以唔食埋甜品呀,我同朋友都係眼闊度窄既人,最後揀咗餐廳既招牌甜品梳乎厘,原來超大碟應該4個人都夠食呀,不過真係超好味,即叫即焗大約要預30 分鐘時間,入口鬆軟綿綿既口感,完全係食到停唔到口

2023-10-25 76 瀏覽
🍷今日約左好朋友喺黃埔食飯,揀左Amber’s Table呢間西餐,發現無論環境氣氛、侍應服務以至食物品質,全部都係水準之上♥️ 一坐低侍應就介紹餐牌,又送上餐廳秘製嘅香草麵包,裡面充滿清新的蕃茄乾和香草味道,配上橄欖油同醋,立即開胃。 鵝肝配鰻魚♥️鰻魚質地肥美,惹味多汁,再配上香滑的鵝肝,絕對是雙重享受。 藍青口配蒜蓉包⭐️藍青口用靚廚師煲上枱,一打開便聞到海水的鮮味。廚師以白酒加煙肉吊出青口鮮味,汁比較清香,份量亦很充足。煙燻9安士肉眼扒🐂這道菜很有驚喜,因為肉眼扒上台的擺盤非常精緻,侍應先點蠟燭,保持扒的溫度,再提我們慢慢讓香草牛油溶入牛扒之內。味道方面,肉眼扒充滿煙燻味,味道有點像吃煙鴨胸的煙燻味,但又不至於過份smoky。幼幼的炸薯條附上黑松露醬和茄汁供客人選擇,感覺用心。 大蝦闊麵配蕃茄羅勒汁🦐大蝦有一隻手掌咁長,蝦肉彈牙而且有蝦膏的鮮味。闊麵有點像中式的粗麵,質感較軟身,茄味香濃。 梳乎厘🥧因為梳乎厘要30分鐘準備,侍應在我們吃主菜時詢問是否可以開始製作。上枱時發現廚師用了很大嘅焗盤,上枱非常震撼,份量絕對足夠3-4人用。口感方面,它的質地很幼滑,而且甜度適中,啱晒多人一齊s

鵝肝配鰻魚♥️

鰻魚質地肥美,惹味多汁,再配上香滑的鵝肝,絕對是雙重享受。

藍青口配蒜蓉包⭐️

煙燻9安士肉眼扒🐂

大蝦闊麵配蕃茄羅勒汁🦐

梳乎厘🥧

因為梳乎厘要30分鐘準備,侍應在我們吃主菜時詢問是否可以開始製作。上枱時發現廚師用了很大嘅焗盤,上枱非常震撼,份量絕對足夠3-4人用。口感方面,它的質地很幼滑,而且甜度適中,啱晒多人一齊share。

Marshmallow Chocolate Milkshake🍭

餐牌寫選用Movenpick朱古力奶昔,入口果然有濃濃朱古力味。除了用七彩朱古力碎圍邊,製作人還加入許多棉花糖,令色彩奪目繽紛,打卡一流。

下次有機會一定再幫襯!
今天去了一家西餐廳,試了他們的手製幼麵配豬柳及粟米忌廉汁,以及燒原隻美國春雞配黑松露薯蓉及時令蔬菜。食物真的很好吃,但是服務有待改進。首先,手製幼麵配豬柳及粟米忌廉汁非常美味。幼麵煮得剛好,口感彈牙,搭配豬柳和粟米忌廉汁,味道豐富而濃郁。這道菜給我留下了深刻的印象,我真的很喜歡它。另外,燒原隻美國春雞配黑松露薯蓉及時令蔬菜也很出色。春雞烤得恰到好處,表皮酥脆,內部肉質嫩滑多汁。黑松露薯蓉的香氣和味道令人陶醉,時令蔬菜的搭配也很恰到好處。然而,唯一讓我有些失望的是服務。服務員的態度有啲奇怪,讓整個用餐體驗有些影響。希望他們能夠改進服務,提供更好的用餐體驗。總而言之,這家西餐廳的食物真的很好吃,特別是手製幼麵配豬柳及粟米忌廉汁和燒原隻美國春雞配黑松露薯蓉及時令蔬菜。只是希望他們能夠改進服務,提供更好的用餐體驗。

2023-07-08
2023-10-25 53 瀏覽
好朋友生日約左他係黃埔慶祝生日之前係黃埔番工聽d同事講有間西餐廳幾好食一於去試下❤️鵝肝配日本鰻魚及甜粟米蓉鵝肝好大塊,一d都唔孤寒煎得外脆裡內嫩入口滿口油香搭配上日本蒲燒鰻魚令鵝肝多了一份鮮美❤️焗牛骨髓牛⻣髓好濃味牛肉碎同牛骨髓混合一齊焗再配烤麵包咁食法原來好夾香口之餘仲好脆口❤️蜆肉黑白意粉意粉都好出名全手工製作誠意十足意粉幼身又掛汁蜆肉大隻又完全無沙👍❤️主食有美國特級肉眼扒煎至七成熟,兩面都有微微嘅焦香肉質嫩滑本身已經夠味配埋黑椒汁好正薯條外脆幼身有番茄醬、黑松露醬同鹽好滿足呀🤤❤️梳乎厘梳乎厘呀即叫即整等候時間要30分鐘上枱時冇諗過咁大個蛋香味十足味道鹹甜又唔唔膩👍配埋兩杯特飲西柚梳打好新鮮玫瑰沙冰好解渴十分滿足💁‍♀️Amber’s Table (紅磡)👣紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖
好朋友生日
約左他係黃埔慶祝生日
之前係黃埔番工
聽d同事講有間西餐廳幾好食
一於去試下

❤️鵝肝配日本鰻魚及甜粟米蓉鵝肝好大塊,一d都唔孤寒
煎得外脆裡內嫩

肉質嫩滑
本身已經夠味
配埋黑椒汁好正
薯條外脆幼身
有番茄醬、黑松露醬同鹽
好滿足呀🤤

配埋兩杯特飲
西柚梳打好新鮮
玫瑰沙冰好解渴
十分滿足

💁‍♀️Amber’s Table (紅磡)
👣紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖
2023-10-25 32 瀏覽
海鮮凍盤有龍蝦、生蠔、扇貝、長腳蟹同螺肉,全部新鮮到爆!龍蝦肉嫩滑,生蠔鮮甜多汁,扇貝軟綿綿,長腳蟹又肥又鮮,螺肉都超彈牙,好吸引!煙燻扒美國肉眼9安士呢度嘅肉眼扒經過煙燻處理,更加香濃美味。每一口都能夠感受到肉質嘅嫩滑同煙燻嘅香味,再加埋香脆薯條嘅搭配,真係好豐富呀!肉食愛好者必試蜆肉黑白扁意粉意粉煮得剛剛好,彈牙口感好正。蜆肉很多! 鮮嫩多汁,配埋醬汁,味道更加豐富。梳乎厘超大份,打卡一流!外皮酥脆,內餡不會死甜,很鬆軟,慶祝必備!Kale Juice同Rose TeaKale Juice好健康,富含營養,而Rose Tea有淡淡嘅花香,飲落好舒服。兩款飲品搭配埋食物,好refresh啊!佢哋嘅海鮮凍盤、煙燻扒美國肉眼同蜆肉黑白扁意粉都好好食。記得唔好錯過佢哋嘅梳乎厘,絕對係必試!
海鮮凍盤

煙燻扒美國肉眼9安士

蜆肉黑白扁意粉

Kale Juice同Rose Tea

餐廳🍴氛圍幾舒服,食物整體平均水準都好高先上熱辣辣既餐包🥖煙燻肉眼扒9安士煙燻香氣好出,肉眼扒肉香滿滿,肉質軟嫩,超級推介👍🏻,上面仲有香草牛油,同芥末籽汁,兩款配搭都好夾蜆肉黑白扁意粉意粉係師傅自己搓,口感特別軟熟,蜆肉隻隻肉感都非常飽滿,成個意粉味道都好鮮甜,非常出色鵝肝配鰻魚好特別既配搭,鵝肝口感肥美,配上肉身軟腍既鰻魚一齊食,有錦上添花既感覺,新鮮既配搭牛骨髓配酸包牛骨髓肉汁豐富,非常Juicy,幾好食🤤自家製梨撻配香草雪糕撻皮酥脆,梨件非常香甜,同雪糕一齊,食冰火兩重天新鮮青檸梳打新鮮西柚梳打果香味都好足,味道清爽好飲
餐廳🍴氛圍幾舒服,食物整體平均水準都好高
先上熱辣辣既餐包🥖

煙燻肉眼扒9安士

蜆肉黑白扁意粉

鵝肝配鰻魚

牛骨髓配酸包
牛骨髓肉汁豐富,非常Juicy,幾好食🤤

自家製梨撻配香草雪糕
撻皮酥脆,梨件非常香甜,同雪糕一齊,食冰火兩重天

新鮮青檸梳打
新鮮西柚梳打
果香味都好足,味道清爽好飲

2023-10-23 47 瀏覽
係黃埔一帶都比較多連鎖野,估唔到俾我搵到間小眾特式d既餐廳。呢間餐廳好多菜式都係心機菜,所以要預d時間等,但係真心欣賞佢地咁講究,好值!佢既配搭同煮法都真係令人好有驚喜,一改我成日覺得西餐好悶既感覺!我覺得2個人拍拖、anniversary、fd生日都幾岩黎呢到👍鵝肝配鰻魚:平時都有食鵝肝,但通常配toast或者就咁食,比較油膩!第一次試鵝肝、鰻魚呢個配搭,鰻魚既鮮同魚油香,估唔到都幾夾鵝肝,食落好濃郁!蜆肉黑白扁意粉:好驚喜係人手即製新鮮既意粉,有黑白兩款,好掛到蜆肉既鮮味,蜆肉食落都好鮮甜!燒德國鹹豬手配酸椰菜薯蓉:鹹豬手外皮好脆入面既肉又滑嫩,唔會話燒到乾曬柴曬,同時佢已經幫我地切好細細嚿👍食落去個鹹豬手唔會係死鹹,有淡淡既香草味,連埋酸菜一齊食好醒胃!另外,仲配埋好綿滑既薯蓉。煙肉眼扒:我個人唔係話好鍾意食牛扒,但見到呢到既牛扒同出面既唔同決定一試!個肉眼扒燒到個外皮少許脆,食落去好重肉味同埋好嫩,佢仲用蠟燭烘住keep個温度,最岩我呢d食得慢既人!重點係扒上面既香草牛油慢慢溶化, 香草味好match,好惹味!梳乎厘:呢個都係signature,見到好多枱客都有order!一黎

梳乎厘:呢個都係signature,見到好多枱客都有order!一黎到個size嚇親,好巨型,都足夠4個人食!佢係全人手即叫即做,所以我地預早左半個鐘叫定先!梳乎厘外呈金黃色,食落好有空氣感,食落去好似食緊綿花糖咁好輕盈軟綿,蛋白香味濃郁。

1K
2023-10-21 181 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨真隱世:驚喜抵食西餐🤤-Amber's Table🇭🇰 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖 🇭🇰-🍽 餐廳2018年開業, 座落黃埔, 主打平民價嘆酒店級美食, 海鮮同肉類用料上乘, 連意粉同麵包都係店內homemade🍽 睇返OpenRice餐牌原有來keep住出唔同promotion, 難怪幾年已儲到唔少熟客; 我地第一次黎, 但見老闆都出黎同熟人傾計, 又介紹餐點, 仲親自落手揀海鮮, 好有人情味😌🍽 今次會介紹佢地唔同種類既signature, 當然唔少得超抵價Smokey Steak Promotion!-🔥 SMOKEY STEAK PROMOTION $238/set✔️主菜: 豬牛雞三揀一✔️薯條, 黑松露醬, 法式芥末醬, 香草牛油: 薯條幼身帶鹽就咁食已好正, 點個甜甜地既黑松露醬仲正! 芥末醬同香草牛油就跟塊扒, 同樣係超靚肉質上畫龍點睛🤤✔️Coffee or Tea-🥩 煙燻扒美國肉眼 (9安士)💯叫左5成熟, 9安士岩岩好放滿個小鐵板, 蠟燭只有保溫作用唔會整到塊扒5成變9成😆 另外都有俾隻碟可放塊扒, 細心位值得加分👍🏻💯厚切爆肉汁, 肉眼果
👧🏻😋👅🍽✨
真隱世:驚喜抵食西餐🤤
Amber's Table
🇭🇰 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖 🇭🇰

🔥
✔️主菜: 豬牛雞三揀一
✔️Coffee or Tea

🥩
煙燻扒美國肉眼 (9安士)
💯厚切爆肉汁, 肉眼果然係我最愛, 配香草牛油更突出牛味, 反而個芥末醬比較heavy, 我點左一下就冇用
煙燻扒美國肉眼

🐖
煙燻扒加拿大豬鞍
✨靚豬鞍可揀7成熟, 白裡透粉紅, 煙燻條邊好鹹香而入面肉質嫩滑; 近骨有筋位唔韌的勁好味

🍞
和牛牛骨髓配酸麵包多士 $108
💯加左和牛肉既牛骨髓唔只得個油字, 一匙𢳂落去放上酸種包香到流晒口水, 再𢳂多少少牛油勁juicy, 個包軟熟冇加調味已經好為個牛骨髓加分!

🍝
蜆肉黑白扁意粉 $168
✨一上菜見佢個意粉好幼身仲以為會好腍, 但食落又好OK喎! 墨魚汁麵同蛋麵各有風味, 一樣咁al dente
✨蜆肉極新鮮! 雖然有D大粒有D細粒, 但隻隻都好飽滿多汁, 口感軟滑, 份量仲好多, $168真心抵

🥧
梳乎厘 $188
💯巨型梳乎厘一切落去已經震騰騰😂 拎起一舊見到完美既蛋黃色, 質地濕潤, 岩岩好熟晒唔會老, 火喉控制好好, 不枉我等左20分鐘
💯近盤邊位置有脆卜卜好似飯焦概念, 口感同味道都有層次, 所以食咁大個都唔會太膩, 2人食都好OK😆

🍭
Cotton Candy Movenpick Chocolate Milkshake $88
✨用Movenpick雪糕打milkshake再加幾款色彩繽紛既棉花糖係面, 真係少女心都返晒黎🥰 milkshake幼滑好香朱古力味
🍹
Coconut Pineapple Smoothie $49
💯菠蘿同椰子不嬲都好friend, 呢杯smoothie唔會太甜, 又有鮮菠蘿乾係面, 好味
煙燻扒美國肉眼
2023-10-20 59 瀏覽
📍 Amber’s Table🌍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖 Shop G14, G/F, Deli Place (Site 4), The Whampoa, Hung Hom📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝▸ Grilled Smoked U.S. Rib Eye Steak (9oz)◂ $238✿ Best steak now~~好食到癲,勁滿足!✿ 以為食緊好有肉汁嘅煙肉,外層焦脆,內裡粉嫩,好似食緊三文魚咁肥美嫩滑,煙燻味道好出色~✿ 薯條配黑松露醬、茄汁、海鹽,新鮮熱辣▸Blue Mussels with Minit and Bacon in White Wine (Served with Garlic Bread◂$108✿ 青口鮮味勁豐厚,加埋煙肉、蒜同白酒煮出醬汁忍唔住當湯咁飲~✿ 蒜蓉包勁香脆,就咁食係最好~▸Born Marrow with Wagyru and Dough◂$178✿ 免治牛肉混合牛骨髓果層肥膏提升左肉香,仲少咗肥膩感✿大口大口肉,一定要舖滿哂麵包▸Handmade Fettucci
📍 Amber’s Table

🌍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖

📝整體評分:9/10

✿ Best steak now~~好食到癲,勁滿足!
✿ 薯條配黑松露醬、茄汁、海鹽,新鮮熱辣

✿ 蒜蓉包勁香脆,就咁食係最好~

✿ 免治牛肉混合牛骨髓果層肥膏提升左肉香,仲少咗肥膩感
✿大口大口肉,一定要舖滿哂麵包

▸Handmade Fettuccine with King Prawn and Tomato Basil Sauce◂$188
✿蕃茄羅勒汁香味撲鼻,大蝦去殼依然保留彈牙,蝦頭烤到香味出哂黎
✿ 寬條麵比較薄身,掛汁但少左份煙韌口感。

▸Souffle◂$188
✿ 面層食落好似紙包蛋糕,裡層濕潤鬆軟
✿ 超級有蛋香

▸Coconut Pinapple Smoothie ⤫ Rose Cocount Smoothie ◂$49/ cup
✿ 菠蘿椰子沙冰超級fresh
✿玫瑰香味勁芳香,唔假
✿ 偶爾都有一兩顆較大嘅冰粒
2023-10-19 52 瀏覽
又到happy Friday 😬😬又係食好d的時候啦💗近近地黎黃埔搵野食😋Amber’s Table餐廳闊落,坐得舒服,侍應好nice,會細心介紹菜式食法👍🏻👍🏻感覺相當不錯💗🌟#焗牛骨髓牛骨髓上面鋪滿碎牛肉粒,焗得好香,用麵包配上牛骨髓和牛肉碎,多汁juicy,牛骨髓的脂香滿溢,yummy 🤤🌟#藍青口配蒜茸包青口鮮味十足,帶着海水的鮮咸味,用咗香草,牛油,蒜泥去煮,已經非常好味🫶🏻配埋焗香的蒜茸包,正😄🌟#大蝦闊麵配蕃茄羅勒汁大蝦爽口彈牙,鮮甜美味,闊條麵薄身,有咬口,蕃茄羅勒汁香濃美味✨成個闊麵配搭得好好,yum😋🌟#煙肉眼扒9oz好欣賞肉眼扒放在燭火上,保持溫度,肉眼扒稍微煎香,配上不同的醬汁,有不同的味道和感覺✨肉眼扒選了七成熟,都好味,但如果選擇五成熟,相信鮮味更出😋🌟#疏乎厘一上枱時,真係嚇咗一跳,無諗過咁大份!整個疏乎厘軟綿綿的,空氣感十足,蛋香非常出,未食已經垂涎三尺,口感亦都好好,滑溜,有陣陣的雲呢拿香味🤤🌟#Marshmallow Chocolate Milkshake 造型非常吸引眼球,棉花波板糖,顏色鮮艷,七彩繽紛🌈朱古力濃郁,雪糕係用咗movenpick,C

🌟#焗牛骨髓

🌟#藍青口配蒜茸包

🌟#大蝦闊麵配蕃茄羅勒汁

🌟#煙肉眼扒9oz

🌟#疏乎厘

造型非常吸引眼球,棉花波板糖,顏色鮮艷,七彩繽紛🌈朱古力濃郁,雪糕係用咗movenpick,Creamy又好味🫶🏻

🌟#Rose Tea (Pot)
選用了淡淡清香的玫瑰花,養顏又生津解渴,暖暖地,啱晒女士,唔會太Heavy,夜晚飲用都不怕影響睡眠👍🏻
  • 焗牛骨髓
  • 煙肉眼扒9oz
  • 大蝦闊麵配蕃茄羅勒汁
2023-10-19 93 瀏覽
黃埔非常多美食,經過呢間店舖,見到佢哋嘅宣傳餐牌非常吸睛,有大大個梳乎厘、椰子沙冰特飲及 煙燻扒,正所謂…行過路過唔好錯過🤣,當然要入去試下喇😋🥖餐包$0意大利香草包超濃香草味,另一款係清新蕃茄味,點埋橄欖油及黑醋非常好食🦪白酒煮藍青口(500g)配蒜蓉包$178青口嫩滑鮮甜,配上超香濃嘅白酒香草汁,鮮甜度提升;蒜香味濃嘅蒜蓉包 非常香脆,點上香草汁更加好食🍽鵝肝配鰻魚(2件)$188鵝肝軟腍油香四溢配搭濃甜軟滑嘅鰻魚,確實係和味配搭,並配以清甜醃漬蘿蔔片,可以減低油膩感及清新口腔🥩煙燻美國肉眼扒(9安士)配薯條$238叫咗五成熟嘅肉眼剛剛好,軟腍juicy,並帶有好獨特嘅煙燻香味,待香草牛油溶解後,混合埋食味道更加豐富,仲可以點埋法式芥末醬增添風味;跟餐嘅脆薯條炸得非常香脆,另外再配上黑松露醬、茄汁及海鹽,總有一款啱口味🍝手製意大利寬麵配大蝦及蕃茄羅勒汁$188隻蝦真係超巨型,爽彈鮮甜又濃蝦味,醬汁除咗有蕃茄羅勒香氣之外仲有超濃郁嘅蒜蓉味,啱曬我嘅口味,仲配以手製意大利寬麵,口感獨特🍹椰子咖啡沙冰$49椰子沙冰淨飲一口,甜香 椰味濃郁,繼而將濃香嘅illy咖啡倒落沙冰攪勻後,整體超夾

🥖餐包$0

🦪白酒煮藍青口(500g)配蒜蓉包$178

🍽鵝肝配鰻魚(2件)$188

🥩煙燻美國肉眼扒(9安士)配薯條$238

🍝手製意大利寬麵配大蝦及蕃茄羅勒汁$188

🍹椰子咖啡沙冰$49
椰子沙冰淨飲一口,甜香 椰味濃郁,繼而將濃香嘅illy咖啡倒落沙冰攪勻後,整體超夾,椰子及咖啡味互相平衡,好配搭

🍵法國Florte粉紅玫瑰花茶(壺)$55
玫瑰味超濃郁,香氣令人心境平靜及舒服

食飽飽叫埋個事後飲品,又點會少得甜品😋

🥧梳乎埋 $188
焗得超靚仔,切開後熱氣爆發,香氣四溢,裏面鬆軟濕潤,氣泡感十足,雞蛋味香濃,甜香味美

2023-10-18 21 瀏覽
在黃埔入了一間西餐廳食午餐,餐廳位於商場地鋪,很多座位排列整齊,也很寬闊舒適。Lunch set除了主菜外還有餐湯或沙律,飲品。而主菜有十多種選擇。我點了:-是日餐湯 - 南瓜湯南瓜湯的質感很creamy,味道香甜-是日沙律有新鮮沙律菜外,還有2片燒香的茄子和一片燒魚,很香脆。-香煎石斑配意大利青瓜和椰菜花忌廉汁2塊石斑表皮煎香,肉質滑,配椰菜花粒和忌廉汁,再加幾片無花果。-扒美國肉眼配忌廉薯及紅酒汁薯蓉和忌廉汁撈勻後很香,紅酒汁淋上牛扒,還配有很多鮮菇。-梳乎厘很大個梳乎厘,香滑鬆軟,甜度適中-法國Florte玫瑰花咖啡咖啡面曬上玫瑰花瓣,很吸晴-法國Florte玫瑰花茶(壺)很多玫瑰花在壼內,花味香濃,去油膩。

我點了:
-是日餐湯 - 南瓜湯
南瓜湯的質感很creamy,味道香甜

-是日沙律
有新鮮沙律菜外,還有2片燒香的茄子和一片燒魚,很香脆。

-香煎石斑配意大利青瓜和椰菜花忌廉汁

-扒美國肉眼配忌廉薯及紅酒汁
薯蓉和忌廉汁撈勻後很香,紅酒汁淋上牛扒,還配有很多鮮菇。

-梳乎厘
很大個梳乎厘,香滑鬆軟,甜度適中

-法國Florte玫瑰花咖啡
咖啡面曬上玫瑰花瓣,很吸晴

-法國Florte玫瑰花茶(壺)
很多玫瑰花在壼內,花味香濃,去油膩。

2023-10-09
少見有特色的西餐廳,雖然位置不算很方便,但也算是有地鐵可到的地方!餐廳的出品挺有質素的,相比其他的餐廳更捨得用料,所以整體性價比挺高的!鵝肝配日本鰻魚及甜粟米蓉(188元)主角鵝肝真的很大塊,對得起價錢!而且煎得外焦裡嫩的,入口滿口油香,亦完全不會有任何的羶味。搭配上同樣油香十足的日本蒲燒鰻魚,真的挺有驚喜,令鵝肝多了一份鮮美!白酒煮藍青口(500G)配蒜蓉包(178元)用的是活青口來煮的,而且挺大個的,吃起來肉質非常嫩滑,帶有酒香和蒜香。用蒜蓉包沾上湯汁來吃,味道更香!煙燻扒美國肉眼(9OZ) 配薯條(238元)挺特別的一款扒,這款吃起來帶有濃濃的煙燻香味,肉質比較嫩滑,熟到是五成左右,單吃的味道已經很夠,再配上香草牛油或岩鹽更別有一番風味!而配的薯條口感偏脆,是幼薯條。手製意大利寬麵配大蝦及蕃茄羅勒汁(188元)最驚喜就肯定是大蝦了,差不多20CM長的,還幫你去殼了,再將表面炸香,吃起來外脆內爽滑,肉質結實有彈性!而手製意大利寬麵口感嫩滑,帶點彈牙口感,配上酸甜的蕃茄羅勒汁,非常開胃!梳芙厘(188元)超大個的梳芙厘,餐牌寫的約2—4人份量真的沒錯!而且是新鮮焗起的,吃起來蛋香味十

鵝肝配日本鰻魚及甜粟米蓉(188元)

白酒煮藍青口(500G)配蒜蓉包(178元)

煙燻扒美國肉眼(9OZ) 配薯條(238元)

手製意大利寬麵配大蝦及蕃茄羅勒汁(188元)

梳芙厘(188元)

超大個的梳芙厘,餐牌寫的約2—4人份量真的沒錯!而且是新鮮焗起的,吃起來蛋香味十足,口感非常鬆化,帶點入口即化的口感!上面還撒了有糖粉和砂糖增加甜味!

椰子菠蘿沙冰(49元)

香濃的椰子沙冰上面再放上大量的菠蘿蓉,令整體多了一份清甜的菠蘿香味!

棉花糖士多啤梨奶昔(88元)

用上MOVENPICK的士多啤梨來做奶昔,口感非常奶滑,士多啤梨味香濃,上面還放了兩款不同的棉花糖,所以整體味道會偏甜的!
2023-10-16
2023-10-15 78 瀏覽
位於黃埔天地享膳坊既Amber's Table,餐廳主打海鮮、扒類、手人意大利粉和自家制甜品。餐廳內裝潢雅緻,空間感十足,座位舒適,店員親切有禮。海鮮拼盤海鮮拼均有龍蝦、生蠔、蟶子、加拿大翡翠螺、蝦、北海道帶子,每款海鮮也十分新鮮,不需特別醬汁,也吃岀海鮮之鮮味巨型虎蝦配蕃茄手工意大利麵手打意大利粉充滿質感,麵條表面掛滿蕃茄汁,麵質帶有韌度有嚼勁,虎蝦肉質彈牙鮮味,整體酸甜不油不膩煙燻黑毛豬配香草牛油 主廚以煙霧燻烤既獨特烹煮技巧,更使用蘋果木煙燻,令加拿大頂級黑毛豬鞍肉質內蘊含獨特的木燻香味,肉質嫩滑,肉味香濃,配上香草牛油,口感更順滑、更滋味自家制香梨撻配Movenpick 香草雪糕牛油酥皮焗得金黃香脆,撻面表層鋪滿片片清甜香梨中層是幼滑吉士醬,配上一球香草雪糕,冰火交融,震撼味蕾Rose Latte入口順滑,細嚐玫瑰之清香,牛奶奶味香濃,整個組合令人融化Cotton Candy Movenpick Strawberry Milkshake打卡必點!少女夢幻粉色系列,以Movenpick士多啤梨味雪糕打岀來之奶昔,加上精心挑選的每款裝飾,令人心情愉快Amber's Table📍紅磡

海鮮拼盤

巨型虎蝦配蕃茄手工意大利麵

煙燻黑毛豬配香草牛油

自家制香梨撻配Movenpick 香草雪糕

Rose Latte
入口順滑,細嚐玫瑰之清香,牛奶奶味香濃,整個組合令人融化

Amber's Table
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖