2023-09-21 139 瀏覽
🌟燒德國鹹豬手配酸椰菜及薯蓉 $228 (8.5/10)超大份嘅德國鹹豬手😋豬皮好脆 啲肉淋到傻🙏🏻配埋酸椰菜仲可以解咗啲油膩感☺️ 薯蓉超creamy 小編食完薯蓉都飽咗一半🤣🌟AMBER’s 海鮮拼盤 (1人份)$368 (8/10)海洋拼盤總共有六款💕~帶子、鮮蝦、生蠔、蟶子、海螺同埋龍蝦~ 會話龍蝦最好食🥹半生熟啱啱好😝配埋檸檬汁同辣醬唔會唔好食😋🌟煙燻扒美國肉眼(9oz) $238 (8.5/10)肉眼叫咗七成熟~肉質夠曬嫩滑多汁🫶🏻 同平時食開嘅肉眼排唔同 🤪食落去有淡淡地嘅煙燻味🤣雖然小編平時唔太鍾意煙燻🥲但係今次配埋香草牛油食又幾jenggg🤣 仲有蠟燭warm住啲牛肉🫶🏻 同埋每次換啲碟都係熱嘅🥰薯條好食~有黑松露醬、茄汁同埋鹽🌟疏乎厘 $188 (8/10)估唔到個硫乎厘咁大個😝 空氣感勁足~蛋味同甜度都做得啱啱好😋 食多少少都唔覺得好膩🥹 好啱同朋友打卡一齊食🤣🌟椰子菠蘿沙冰 (8/10)椰子味好重~上面係酸酸地嘅菠蘿蓉😋超級清爽🌟綿花糖朱古力奶昔 $88 (8.5/10)依杯嘢真係好癲🤪 睇到都好開心呀~有兩層綿花棉喺上面 隔離插住超大個波板糖🍭 重點個朱古力奶昔

🌟燒德國鹹豬手配酸椰菜及薯蓉 $228 (8.5/10)
超大份嘅德國鹹豬手😋豬皮好脆 啲肉淋到傻🙏🏻

🌟煙燻扒美國肉眼(9oz) $238 (8.5/10)

🌟疏乎厘 $188 (8/10)

🌟椰子菠蘿沙冰 (8/10)
椰子味好重~上面係酸酸地嘅菠蘿蓉😋超級清爽

🌟綿花糖朱古力奶昔 $88 (8.5/10)
依杯嘢真係好癲🤪 睇到都好開心呀~有兩層綿花棉喺上面 隔離插住超大個波板糖🍭 重點個朱古力奶昔喺用Movenpick整😋 朱古力味好濃 好好飲💕不過有心理準備啲綿花糖真係好甜🤣
2023-09-20 90 瀏覽
🌟Amber's seafood platter (per 1 person)🌟美國特級肉眼排🌟燒德國鹹豬手配酸椰菜及薯蓉🌟焗疏乎厘係黃埔好random 咁揀左間餐廳食點知超有驚喜。叫左個一人份seafood platter, 黎到以為送錯左兩人份, 因為超大份, 有龍蝦又有生蠔, 同埋 d 海鮮全部都好新鮮。Main course order 左份牛排同埋燒豬手。牛排配嘅薯條好香, 而牛排肉味又濃郁, 成份食落好似去左la vache咁。燒豬手脆口美味, 2個人食都要打包先得。最後係成餐飯最令人驚喜嘅焗梳乎厘, 超巨型而且可以keep 個形狀好耐, 唔係嗰種食空氣嘅梳乎厘, 而係真係食到佢嘅蛋味同口感, 真心要俾個like 俾甜品師傅。
🌟美國特級肉眼排
🌟燒德國鹹豬手配酸椰菜及薯蓉
🌟焗疏乎厘

2023-09-18 1227 瀏覽
餐廳位於黃埔壽司郎旁,主打多款性價比高嘅西餐,海鮮、牛扒、pizza、意粉飯、漢堡、甜點、飲品樣樣有齊,環境闊落,座位舒適,地點方便,而且店員服務態度十分友善,好推介大家同閨蜜/伴侶過嚟享用豐富嘅晚餐☺️一坐低店員會送上麵包,細細塊,點橄欖油食,比較特別,麵包軟身,唔係hea你嗰啲🤣 前菜有海鮮凍盤,龍蝦、生蠔,帶子、蟶子、翡翠螺、凍蝦,全部都好鮮甜,明顯係新鮮來貨,個人最喜歡生蠔、龍蝦同翡翠螺,前者肉質飽滿,後者爽口彈牙,美味無窮,必點之選🦪主食有美國特級肉眼扒,份量足以9oz,牛扒煎至七成熟,兩面都有微微嘅焦香,肉質嫩滑而且非常juicy,本身已經夠味,但點埋黑椒汁又係另一番風味~ 配菜要咗薯條,外脆,幼身,夠鹹夠惹味,雖然好熱氣但忍唔住食曬,想轉換口味嘅話亦有番茄醬、黑松露醬同鹽,好滿足呀🍟聽聞呢度嘅意粉都好出名,廚房有部機器,全手工製作,唔係來貨,誠意十足😎 大大力推介蜆肉配手製黑白馬意粉,黑白係指盛魚汁麵同蛋麵,以一大盤裝住,意粉幼身,味道濃郁而且好掛汁,蜆肉完全無沙,提提大家呢款一定要即刻食,如果唔係嘅話會過鹹!作為甜品控當然唔可以唔叫呢度嘅signature,無錯係梳乎厘呀

主食有美國特級肉眼扒,份量足以9oz,牛扒

作為甜品控當然唔可以唔叫呢度嘅signature,無錯係梳乎厘呀!即叫即整,等候時間要30分鐘左右,上枱時真係嚇親,冇諗過咁大個,未食已經流晒口水,外層微脆,內裡鬆軟,蛋香味十足,味道鹹甜,質感唔屬於好空氣感type,所以食完都幾飽,但又出奇地唔膩,要encore呀😭

最後不得不讚個飲品,賣相可愛迷人,打卡一流,超級吸引,少女心爆發,小朋友就更加唔使講☺️ 上面鋪滿棉花糖,色彩繽紛,甜度OK,下面分別係朱古力同士多啤梨奶昔,仲要用咗我最愛嘅movenpick雪糕品牌製作,好開心呀~
  • 肉眼扒
  • 梳乎厘
琴晚我叫左一份7成熟嘅牛排!結果比左3成熟我!跟餐個麵包有發霉嘅味道!個炒蘑菇勁鹹!跟我夜晚返到屋企我屙左兩次同嘔左兩次!今早起身又嘔一次!個適應態度非常之差!呢間餐廳絕對唔會有下次幫襯!我已經打左去食環處投訴!點餐時,叫左個適應2分鐘先應你!其實去係度行黎行去,好似當聽唔到一樣!個牛排到左同佢講左唔夠熟,講左幾次要7成熟,結果係3成熟,但個侍應一直重複係7成熟!搵經理,一開始話經理去左廁所!過幾分鐘同我講,經理今日無返工!態度非常惡劣!
2023-09-12
2023-08-25 339 瀏覽
同朋友去食個開心星期五飯!行行下見到幾靚入左去食!好好服務!!個個員工都好好禮貌,其實呢家有服務嘅餐廳已經唔多!呢到加左分!!開心!到食物!真心高質!!唔係味精味!有心去做!好好味!!牛好好味,肉質好好!必試!!問左員工個chef 係咪佢自己設計同制作。。得知原來佢之前 Ritz Carlton 做過!!老闆真係用心!!希望多啲人支持番本地人!!
同朋友去食個開心星期五飯!
行行下見到幾靚入左去食!

到食物!真心高質!!唔係味精味!有心去做!好好味!!

牛好好味,肉質好好!必試!!

老闆真係用心!!

希望多啲人支持番本地人!!
今餐我哋叫咗個肉眼扒,七成熟,外脆多汁,只要少少海鹽就已經好夠味,有酒店水準叫咗個amber's salad, 啲雞煎出嚟唔鞋,多汁嫩滑,好足料,仲有我最鍾意食嘅藜麥,好健康。幫我仔叫咗個兒童餐嘅cabonara,佢好賞面食哂!係咁話好好味👍🏻再叫咗個三文魚藜麥意粉,三文魚煎到好多汁,好好味,有少少微辣,仲加埋藜麥,好夾,十分之好味👍🏻👍🏻👍🏻最後叫咗個大梳乎厘,熱辣辣,入面仲有雲呢拿籽,而唔係用雲呢拿精油,真材實料,好好味呀,yummy yummy今餐好滿足

今餐好滿足

2023-07-11
20 分鐘 (堂食)
  • 肉眼扒
  • 梳乎厘
  • amber's  salad
2023-07-02 597 瀏覽
今日帶著小朋友行黄埔船商場,之後去埋奇趣天地買玩具。小朋友終於攰啦~ 又肚餓~四圍行👣 估佢唔到直接推門入好在等了一會就有卡位坐小朋友竟然叫了 公司三文治呢樣嘢20年無叫過~估唔到咁多年無食過的三文治在西餐廳食又另有一番風味我feel到個細路喜歡食薯條多D另一個大人就叫了 隻~燒春雞可能係剛出來,皮脆肉有汁,佢話OK就即是掂。我係牛魔王當然食 肉眼扒啦後生時我食得生D,而家老了食全熟係好合情合理的切得開剛剛好整體還不錯。
今日帶著小朋友行黄埔船商場,
之後去埋奇趣天地買玩具。
小朋友終於攰啦~ 又肚餓~
四圍行👣 估佢唔到直接推門入
好在等了一會就有卡位坐

小朋友竟然叫了 公司三文治

呢樣嘢20年無叫過~
估唔到咁多年無食過的三文治
在西餐廳食又另有一番風味

我feel到個細路喜歡食薯條多D

另一個大人就叫了 隻~燒春雞

可能係剛出來,皮脆肉有汁,
佢話OK就即是掂。

我係牛魔王當然食 肉眼扒啦

後生時我食得生D,而家老了
食全熟係好合情合理的

切得開剛剛好

整體還不錯。
母親節去食餐廳,呢度係唔洗擔心水準問題。不過未食完個斧頭扒,個梳乎厘已上咗枱!咁趕令到餐飯大打折扣。我知母親節係餐廳揾錢黄金機會,但係個半鐘用餐時間真係太趕囉!畀多半個鐘會好啲嘅!頭盤有nachos 同軟殻蟹魷魚沙律。味道唔錯,軟殻蟹炸得好鬆化。磨菇湯都幾濃味,而且好夠熱。斧頭扒賣相一向靚。叫咗五成熟,都幾唔錯,嫩滑有肉汁,加鹽已經好好味!仲有法國牛肉同芥辣調味。另加咗奶油菠菜,好食!梳乎厘見到都已想食,好鬆化同香口!

磨菇湯都幾濃味,而且好夠熱。

梳乎厘見到都已想食,好鬆化同香口!

2023-05-14
慶祝紀念
母親節
2023-05-12 515 瀏覽
由於唔想在母親節同人迫😵🤣所以聰明的我選擇提早在週末同媽媽品嘗一下美食😘於是去黄埔船行街街~ 行到攰了見到此店係西餐所以入去試下因為唔太肚餓,所以問服務生有何推介他們推介了👉🏻火腿賓尼蛋 🐰🥚及 👉🏻法國油封鴨腿窩夫 🪿🧇感覺幾新鮮,即管叫來試下🤩首先出場的是~火腿賓尼蛋🥚有我最喜歡的牛油果搭配味道很夾,擺盤又精美,我鍾意🩷之後到媽媽食的~法國油封鴨腿窩夫🧇鴨腿非常香脆可口,流心蛋同窩夫搭配感覺挺新鮮特別,媽媽喜歡就好🥰最後叫了個 Tiramisu 🥃作結尾甜品唔會太甜👍🏻都是有美美的擺盤~下次可以叫埋朋友試下其他菜式 💯
由於唔想在母親節同人迫😵
🤣所以聰明的我選擇提早
在週末同媽媽品嘗一下美食😘
於是去黄埔船行街街~ 行到攰了
見到此店係西餐所以入去試下
因為唔太肚餓,所以問服務生有何推介
他們推介了👉🏻火腿賓尼蛋 🐰🥚及
👉🏻法國油封鴨腿窩夫 🪿🧇
感覺幾新鮮,即管叫來試下🤩

首先出場的是~火腿賓尼蛋🥚
有我最喜歡的牛油果搭配
味道很夾,擺盤又精美,我鍾意🩷

之後到媽媽食的~法國油封鴨腿窩夫🧇
鴨腿非常香脆可口,流心蛋同窩夫搭配
感覺挺新鮮特別,媽媽喜歡就好🥰

最後叫了個 Tiramisu 🥃作結尾
甜品唔會太甜👍🏻都是有美美的擺盤~
下次可以叫埋朋友試下其他菜式 💯

2023-05-03 750 瀏覽
是日假期~兩條友唸住去食壽司廊點知我錯了多人到嚇死人結果發現呢間西餐廳 Amber's Table 入到去裝修唔錯~感覺舒服我叫了個全日餐賣相好睇得吖!夠晒正朋友叫了個豬鞍扒,侍應建議食七乘熟~OK!信者得救好多汁吖!件扒夠嫰口又夠 Juice 一D都唔柴皮,唔會硬實實非常滿足~最後我叫埋個甜品意大利芝士餅~ 今日難忘了整體來講,我同朋友都非常滿意侍應生服務有禮,食物質量唔差,感覺是大眾的價錢,但是有酒店級的水準。
是日假期~

Amber's Table

入到去裝修唔錯~感覺舒服
我叫了個全日餐

賣相好睇得吖!夠晒正

朋友叫了個豬鞍扒,侍應建議食七乘熟~OK!
信者得救
好多汁吖!
件扒夠嫰口又夠 Juice

一D都唔柴皮,唔會硬實實
非常滿足~

最後我叫埋個甜品

意大利芝士餅~ 今日難忘了
整體來講,我同朋友都非常滿意

2023-04-23 687 瀏覽
這些照片是很久以前他還是在從前的位置的時候,下午茶的菜式。個人因為覺得下午茶真係比較抵食,但是現在菜單轉了。我覺得他做得挺好吃的,但是自從轉了,好像沒有以前做得那麼好吃。整體上還是不錯的西餐。
這些照片是很久以前他還是在從前的位置的時候,下午茶的菜式。

個人因為覺得下午茶真係比較抵食,但是現在菜單轉了。

2023-02-28 1236 瀏覽
還記得第一次來Amber’s Table是兩年前,這天是平日下午,在附近的我突然醒起這間久未光顧的餐廳,決定在這裡食個悠閒的西式午餐。午市套餐的選擇都算充足,店員說都有不少客人點選了牛扒,今次我們均選擇了不是每件西餐廳都有的豬鞍。是日沙律為牛肉沙律,裡面有凍切牛肉片、火腿片、車厘茄以及沙律菜。牛肉片有明顯的牛肉味,質地也不會死實,而沙律菜夠爽脆新鮮,上面的醬汁清新醒胃,是一個不錯的開胃頭盤。當我們還在享用沙律時,店員已飛快地送上慢煮加拿大豬鞍配甜粟米及紅酒汁($158);為免豬鞍變凍,我們只好先把沙律放在一旁,先食主菜。主菜的碟很大,而食材就有點像隨意擺進去的似,樣子有些零碎。配菜裡面蘑菇是最好食,調味適宜質地juicy,若份量可以多一點會更理想;然而粟米的表現未如理想,質地硬又沒有甚麼水份,硬是吃下去大概不消化,容易引起胃痛。豬鞍的確是大大的一件,圍著的邊位大概是有一些脂肪或者筋位,看得到出餐廳修剪過。豬鞍的肉都是容易切的,切開見到裡面程吸引的粉紅色,稱不上很淋有口感但也是容易咬的,肉味也會隨著咀嚼而滲出。可是隨著用餐時間增加,食物溫度下降令肉質愈來愈韌,很多時候都因為很難咬、咬不碎
1958 瀏覽

豬鞍的確是大大的一件,圍著的邊位大概是有一些脂肪或者筋位,看得到出餐廳修剪過。豬鞍的肉都是容易切的,切開見到裡面程吸引的粉紅色,稱不上很淋有口感但也是容易咬的,肉味也會隨著咀嚼而滲出。可是隨著用餐時間增加,食物溫度下降令肉質愈來愈韌,很多時候都因為很難咬、咬不碎而被逼放棄,感覺浪費。

本來餐廳的食物質素是不錯的,但是次用餐的感覺是食材不太好,浪費了餐廳的定位以及原本希望能夠達到的質素;因此整體來說體驗都是普普通通,而餐廳定價也不算便宜,與其付這個價錢吃這個質素,相信很多客人寧願去附近平價一點的餐廳,希望餐廳可以做出改善吧。
午餐
2023-02-17 795 瀏覽
自疫情後一直有沒有回港,回港後一定要找老友聚聚,選擇黃埔一間很有情調的餐廳 ,環境舒適服務不錯。選擇了餐廳的套餐不用煩。 頭盤是軟殼蟹牛油果多士,軟殼蟹鬆脆,牛油果多士嘢味。甘筍忌廉湯,没有太大驚喜。煮菜大蝦意粉,大蝦非常之彈牙,加上茄汁醬非常之開胃,意粉是是寬麵條比較硬身。 朋友選擇黑毛豬扒,賣相漂亮,肉質嫩滑 , 蘋果蓉醬汁非常之吻合可減少肉的油膩。甜品賣相精緻,上面有一颗麥提莎朱古力一,切開後有士多啤梨醬所以不會太甜,合我胃口。
選擇了餐廳的套餐不用煩。
頭盤是軟殼蟹牛油果多士,軟殼蟹鬆脆,牛油果多士嘢味。

甘筍忌廉湯,没有太大驚喜。

2023-02-15
2023-02-13 599 瀏覽
◾️◾️◾️✨黃埔正宗抵食西餐✨◾️◾️◾️CP值高, 高質美味😋#mayfoodie_whampoa◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️身為紅土街坊, 有一日我嚟咗呢間餐廳同屋企人慶祝生日🎂裝修典雅優美, 而食物方面都正正常常所以想為佢寫篇foodie entry🙈◾️◾️◾️◾️◾️[ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating: 7.5 out of 10餐廳以北歐風格裝修為主黑白色為主調鄰近有一間壽司郎分店所以都人流唔少🤓◾️◾️◾️◾️◾️ [ 食物方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️Overall Rating: 7 out of 10餐廳提供西餐為主例如係扒, 意粉, 生蠔🦪等更提供多款海鮮拼盤選擇🤓👍如果想喺鬧市中品嚐新鮮海鮮嘅話呢間餐廳為不二之選不過我哋當日就冇嗌到海鮮反而就嗌咗個扒同埋意粉整體水準都OK可以再試😋◾️◾️◾️◾️◾️[ Information ] ◾️◾️◾️◾️◾️📍 Amber’s Table (紅磡)📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖
◾️◾️◾️✨黃埔正宗抵食西餐✨◾️◾️◾️

CP值高, 高質美味😋

#mayfoodie_whampoa

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

身為紅土街坊,
有一日我嚟咗呢間餐廳同屋企人慶祝生日🎂

裝修典雅優美, 而食物方面都正正常常
所以想為佢寫篇foodie entry🙈

鄰近有一間壽司郎分店
所以都人流唔少🤓

Overall Rating: 7 out of 10

餐廳提供西餐為主
例如係扒, 意粉, 生蠔🦪等
更提供多款海鮮拼盤選擇🤓👍
如果想喺鬧市中品嚐新鮮海鮮嘅話
呢間餐廳為不二之選

不過我哋當日就冇嗌到海鮮
反而就嗌咗個扒同埋意粉
整體水準都OK
可以再試😋

📍 Amber’s Table (紅磡)
📍紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G14號舖
2023-02-04 541 瀏覽
過年前的星期五中午,我忘记在另一店订位,终於在Amber's table 找到位,便在这里食lunch。我點了燒春雞配迷迭香汁,味道中規中舉,套餐有沙律及咖啡,沙律新鮮。这天是年29,很多人都预早團年,有一班7,8人是同事坐在我們鄰座,有傾有講,氣氛很好。这店多年前已在紅磡落腳,現在的店比以前的地方更大,希望水準能一直保持。