2024-05-20 561 瀏覽
鐘情泰菜嘅我今日到訪位於旺角嘅泰式小店-Ann MaMa Thai Restaurant。 我哋點了晚市2人餐$368🔅涼拌酸辣札肉扎肉配酸辣汁好正,配上爽口嘅蔬菜,辣椒的辣勁和檸檬的酸爽在口中交融,辣得刺激又開胃,正。🔅泰式手打蝦餅 三件蝦餅外皮金黃酥脆,蝦餅彈牙。搭配上泰式甜醬料,味道更加吸引 🔆招牌燒牛肩胛肉 +$30燒得剛好冇過熟,肉質鮮嫩,經過燒烤後,表面呈現出美麗的焦糖色澤,內裏肉色粉嫩,牛味在口中散開。🔅泰式乾炒豬闊河獨特的香氣和口感,調味甜甜地,豬肉片炒得熟透,搭配上上晒色闊河嘅彈牙口感,一試愛上。 🔅龍眼冰,椰汁冰龍眼冰有著清爽的口感,非常解渴。而椰汁冰即係椰奶,有濃郁的椰香味,不錯。

我哋點了晚市2人餐$368

🔅涼拌酸辣札肉

🔅泰式手打蝦餅 三件
蝦餅外皮金黃酥脆,蝦餅彈牙。搭配上泰式甜醬料,味道更加吸引

🔆招牌燒牛肩胛肉 +$30

🔅泰式乾炒豬闊河

🔅龍眼冰,椰汁冰
通菜街一欄都好多小店 唯獨是呢一間大排長龍🫨呢個時勢又大排長龍非常之少見 原來係好出名嘅文青泰式料理餐廳😎真係要試吓佢☺️==============================Food List📝🍜招牌船麵 船麵係泰國傳統料理 通常係小攤食到 所以別有一番風味😍全面特製嘅湯底配埋牛肉牛丸通菜等等👏🏻唔怪得成為咗泰國最受歡迎嘅食物之一😚🍛泰式香葉肉碎煎蛋飯 特別想讚佢嘅香葉肉碎 做得好出色👍🏻炒香咗嘅肉碎配埋流心煎蛋 令人好開胃😎🐣路邊雞翼 配埋泰式辣醬 外脆內軟非常好食👍🏻🍰斑斕千層糕 煙煙韌韌嘅千層糕難怪成為呢度嘅招牌😍🍵泰式綠奶茶 嚟到依度一定要試吓佢嘅奶茶 有些少似泰式奶茶不過多咗綠茶香味 更加清新😍
Food List📝

🐣路邊雞翼 配埋泰式辣醬 外脆內軟非常好食👍🏻

🍰斑斕千層糕 煙煙韌韌嘅千層糕難怪成為呢度嘅招牌😍

🍽️ 晚市二人餐 ($338)🌶️ 涼拌酸辣扎肉二人餐既前菜揀左涼拌扎肉,用左紫洋蔥、洋蔥、扎肉、蕃茄仔、蔬菜及泰式酸辣汁拌成,食落酸酸辣辣清新又開胃,食得好過癮。🍋‍🟩🦐 泰式生蝦刺身+$98生蝦一碟有8隻,雖然刺身冇冰鎮著但依然夠冰凍,肉質緊緻富彈性,沾埋泰式醬汁,酸甜辣同時係口入面散發出黎,確係幾惹味。 🇹🇭🍤 泰式手打蝦餅蝦餅炸到金黃色,外脆又夠彈牙,配埋泰式辣醬好滋味。🌶️🐮 招牌燒牛肩胛肉(+$30)主菜簡左招牌燒牛肩胛肉,賣相幾吸引,果日牛肉既熟成度就接近全熟,但肉質依然軟熟有肉味,沾埋秘製泰式醬汁好正。😋🦀 ANN MAMA蟹肉炒飯炒飯炒到粒粒分明夠乾身,材料仲有洋蔥粒、蛋、蟹肉及蔥花。食之前可以加埋少少青檸汁及魚露提鮮,食落啖啖蟹肉好食又夠惹味,真係好快就清哂成碟飯啦。🤭🍹 飲品飲品揀左椰汁冰同龍眼冰,兩杯飲落都唔錯,大熱天時飲真係解辣又好味。🌶️🌶️
🍽️ 晚市二人餐 ($338)

🌶️ 涼拌酸辣扎肉

🦐 泰式生蝦刺身+$98

🍤 泰式手打蝦餅
蝦餅炸到金黃色,外脆又夠彈牙,配埋泰式辣醬好滋味。🌶️

🐮 招牌燒牛肩胛肉(+$30)

🦀 ANN MAMA蟹肉炒飯

🍹 飲品
2024-05-06
  • 泰式手打蝦餅
  • 招牌燒牛肩胛肉
2024-05-15 287 瀏覽
之前有朋友話我知旺角開咗間泰國餐廳,有我鍾意食嘅闊河粉,所以專登嚟試一試。.餐廳嘅環境都幾特別,明顯都有花過心思。我哋叫咗個二人餐$338「涼拌酸辣札肉」🍽️:味道係開胃嘅,不過如果唔太食得辣嘅朋友可能就要問下有冇得少辣啦!「泰式手打蝦餅」🍽️:外層炸得香脆,口感彈牙,配上甜酸醬係無唔錯嘅!「泰式乾炒闊河」 (豬肉」🍽️:我幾鍾意食闊河粉,因為口感再多啲,炒嘅火候幾好,幾惹味。「招牌燒牛肩胛肉」另外加$30🍽️:唔會燒得過熟,所以肉質仲保持到幼嫩,無用太多調味,肉味香濃。「椰汁冰」🍽️: 清甜解膩!
之前有朋友話我知旺角開咗間泰國餐廳,
有我鍾意食嘅闊河粉,
所以專登嚟試一試。
餐廳嘅環境都幾特別,
明顯都有花過心思。

我哋叫咗個二人餐$338
「涼拌酸辣札肉」
🍽️:味道係開胃嘅,
不過如果唔太食得辣嘅朋友可能
就要問下有冇得少辣啦!

「泰式手打蝦餅」
🍽️:外層炸得香脆,口感彈牙,
配上甜酸醬係無唔錯嘅!

「泰式乾炒闊河」 (豬肉」
🍽️:我幾鍾意食闊河粉,因為口感再多啲,
炒嘅火候幾好,幾惹味。

「招牌燒牛肩胛肉」另外加$30
🍽️:唔會燒得過熟,所以肉質仲保持到幼嫩,
無用太多調味,肉味香濃。

「椰汁冰」
🍽️: 清甜解膩!
2024-05-13 306 瀏覽
喺旺角行完街去試吓新嘅泰國菜入面嘅裝修佈置感覺真係好似去咗泰國咁食物都幾多選擇我哋就揀咗晚市2人餐都好豐富好多嘢食☺️☺️☺️🤎木瓜沙律酸酸辣辣嘅木瓜沙律好開胃啱晒食得辣嘅朋友🤎泰式手打蝦餅蝦餅炸到熱辣辣非常新鮮🤎傅統汁燒豬頸肉豬頸肉醃得好入味切到薄片啱啱好🤎AnnMama蟹肉炒飯炒飯大大碟有好多蟹肉食埋個飯大滿足🤎龍眼冰入面真係有幾粒龍眼肉味道又唔係太甜啱啱好🤎椰汁冰好濃郁嘅椰子味,真材實料
喺旺角行完街去試吓新嘅泰國菜

🤎龍眼冰
入面真係有幾粒龍眼肉
味道又唔係太甜啱啱好

🤎椰汁冰
好濃郁嘅椰子味,真材實料
2024-05-13 451 瀏覽
每次去到旺角諗唔到食咩 就一定會去女人街兩旁搵食 今次見到間新開嘅泰菜都唔少人排隊 一於就去試下😎晚市2人餐 $368 - 小食4選2 • 肉類3選1 •主食5選1☯︎ 木瓜沙律質地爽脆 食落比想像中辣🌶️如果酸啲會更加開胃🥗☯︎ 泰式手打蝦餅三件蝦餅 對半切開 蝦肉彈牙🍤外皮炸至金黃色 同泰式甜辣醬簡直係絕配☯︎ 招牌燒牛肩胛肉牛肩胛肉肉質粉嫩 juicy 食落牛味濃郁👍🏻 份量都幾多✨不過有幾件可能因為近根位 有點位置稍為韌咗少少🤏🏻☯︎ 泰式乾炒闊河可以選擇牛/豬 河粉彈牙唔油膩 而且炒到片片分明 鑊氣十足 味道香濃惹味😋推薦!👍🏻跟餐有椰汁冰同龍眼冰可以選擇 另外可以加錢轉特飲☯︎ 椰汁冰🥥椰汁味濃郁 飲落唔會死甜 ☯︎ 泰式綠奶茶🍵 (+15)綠奶茶清香 食泰菜必叫 如果可以選擇甜度就冇得輸

晚市2人餐 $368 -

☯︎ 泰式乾炒闊河

跟餐有椰汁冰同龍眼冰可以選擇 另外可以加錢轉特飲

☯︎ 椰汁冰🥥
椰汁味濃郁 飲落唔會死甜

☯︎ 泰式綠奶茶🍵 (+15)
綠奶茶清香 食泰菜必叫 如果可以選擇甜度就冇得輸
泰式綠奶茶

2024-05-13 178 瀏覽
餐廳個環境裝修得挺唔錯 好似樹屋😂午市套餐有主食、小食同飲料我地第一樣選擇是大蝦炒金邊粉餐個人覺得金邊粉調味好 味道酸甜 食下去挺開胃 入邊加入炒蛋和大蝦去料理 第二樣選擇的是泰式干炒闊河(豬)吃下去發覺同干炒牛河差不多 但唔太油膩 而豬肉也是切成一口可以吃下去 ☺️小食選擇了椰汁糕 佢附上椰子汁點 第一次咁食法想不到兩者挺夾 以為會好重味😂飲品推飲綠奶茶(左邊個杯) 它除了有泰式奶茶味道 還有一陣茶味 飲下去口感更香滑
餐廳個環境裝修得挺唔錯 好似樹屋😂

午市套餐有主食、小食同飲料
我地第一樣選擇是大蝦炒金邊粉餐

• 大蝦炒金邊粉
2024-05-12 123 瀏覽
行過旺角發現呢間泰國菜做緊嘅晚市二人套餐都幾抵食 咁岩撞正上星期狂風暴雨 即刻衝咗入去食🥺餐廳就座落係通菜街 位置方便 而且裝修都幾有格調🫶🏻套餐有一個前菜、兩個小食、一個主食同兩杯野飲 加埋都係$338 咁就試試佢先😆❣️涼拌酸辣紮肉前菜我地揀左酸辣紮肉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)蔬菜新鮮爽口👍🏻酸酸辣辣味非常開胃🤤紮肉份量亦非常之多‼️但要注意嘅係都真係幾辣下🥺建議可以調節下 食開三小辣嘅我都覺得真係好辣😂😂😂❣️泰式手打蝦餅蝦餅外表脆口內裡肉質非常彈牙 蝦味亦濃郁🙌🏻總共有六細舊咁多 作為小食岩岩好🌟❣️招牌燒牛肩胛肉牛肉燒嘅火喉同時間岩岩好💯肉質非常粉嫩 而因為係牛肩胛肉既關係 牛味仲特別重👍🏻食肉獸真係唔可以錯過😆❣️蟹肉炒飯我地加左20蚊黎嗌呢個蟹肉炒飯 但我地覺得絕對係值回票價🙌🏻蟹肉炒飯非常足料 肉眼可見非常多蟹肉🦀而且炒飯亦都有獲氣🔥做到粒粒分明 非常抵讚✊🏻❣️椰汁冰/泰式綠奶茶野飲我地叫左杯椰汁冰 啖啖椰香非常足料👅而泰式綠奶茶既甜度適中而且幼滑 都幾好飲!! ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.8/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.8/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.3/5】
餐廳就座落係通菜街 位置方便 而且裝修都幾有格調🫶🏻
咁就試試佢先😆

❣️涼拌酸辣紮肉
前菜我地揀左酸辣紮肉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
蔬菜新鮮爽口👍🏻
❣️椰汁冰/泰式綠奶茶
野飲我地叫左杯椰汁冰 啖啖椰香非常足料👅

推薦指數:🌟🌟🌟🌟

2024-05-09 89 瀏覽
去左旺角買game ,之後系通菜街食埋飯先返屋企,見Ann Mama有晚市二人餐,就入黎試下木瓜沙律呢個沙律好辣,食得辣先好叫,味道幾清爽的,但真系好好好辣泰式手打蝦餅蝦餅幾脆幾爽,每人三塊份量岩岩好傳統汁燒豬頸肉豬頸肉幾好食,炭烤再塗上醬汁燒過,個邊燶燶地幾脆,又有豬油的香味Ann Mama 船麵船麵可以自選豬或牛,唔食牛的朋友有福了豬肉丸好彈牙,船麵底索汁一流,湯底好鮮唔會死咸龍眼冰偏甜少少,不過個味道好滋潤椰汁冰好濃郁的椰汁味,椰汁落得相當重手

木瓜沙律
呢個沙律好辣,食得辣先好叫,味道幾清爽的,但真系好好好辣

泰式手打蝦餅
蝦餅幾脆幾爽,每人三塊份量岩岩好
傳統汁燒豬頸肉
Ann Mama 船麵
船麵可以自選豬或牛,唔食牛的朋友有福了
豬肉丸好彈牙,船麵底索汁一流,湯底好鮮唔會死咸
龍眼冰
偏甜少少,不過個味道好滋潤

椰汁冰
好濃郁的椰汁味,椰汁落得相當重手

2024-05-09 75 瀏覽
通菜街好多好野食,經過見呢間環境幾有feel就試下,二人餐價錢合理,有前菜,主食,小食同飲品,味道樣樣都好,仲要冇味精一D都唔口乾好正呀!最推介蝦餅同船麵,好高質素!晚市2人套餐 $398🐷涼拌酸辣札肉超大碟既前菜,札肉微酸辣好開胃,沙律好新鮮好味道🦐泰式手打蝦餅 (3件)蝦餅同平時食既好唔一樣,超脆一D都唔油,好好味,入面既蝦又好彈好好食,必食呀🐮招牌燒牛肩胛肉 +$30肉味香,仲帶有粉紅色, 肉質軟好味🍜Ann Mama船麵 (牛) +$30呢個好好味,湯底好濃郁好香肉味,大量肥牛同牛丸,肥牛非常出色,河粉好滑,如果河粉份量再多D就正啦🍹戀暖青檸蜜 +$8🍹青檸梳打 $12飲品正常發揮,好適合食泰國菜

晚市2人套餐 $398

🐷涼拌酸辣札肉
超大碟既前菜,札肉微酸辣好開胃,沙律好新鮮好味道

🦐泰式手打蝦餅 (3件)

🐮招牌燒牛肩胛肉 +$30
肉味香,仲帶有粉紅色, 肉質軟好味

🍜Ann Mama船麵 (牛) +$30

🍹戀暖青檸蜜 +$8
🍹青檸梳打 $12
飲品正常發揮,好適合食泰國菜
琴日同個fd去mk揾嘢食,經過一間好多人排隊嘅泰菜餐廳,因為之前未見過呢間(應該太耐冇入通菜街了),排得隊應該都唔錯喎,就一齊排隊等食🤣入到去個環境好有feel,主打水泥牆同木質~好啱打卡📸👭🏿晚市2人餐 $338🥗木瓜沙律大大碟👅辣辣哋嘅~清新爽口,木瓜絲配紅蘿蔔都好入味,醬汁酸酸甜甜,好開胃!🥗🍤🥜🍤泰式手打蝦餅蝦餅外脆內軟,每一口都飽滿嘅蝦肉味,再配上微辣嘅泰式醬汁,真係又香又辣!🍤🌶️😋🥩招牌燒牛肩胛肉 (+$30)燒到啱啱好嘅牛肉,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有香氣同濃郁嘅燒烤味,配泰式醬汁超級夾!💦係咁食係咁食!🥩🔥🤤🥘AnnMama蟹肉炒飯 (+$20)幾有驚喜!好有鑊氣🥰飯粒鬆散,用蟹肉炒出嚟嘅味道非常濃郁🦀加個酸酸辣辣汁,突出成個鮮味😍啖啖都充滿住飽滿嘅蟹肉香,絕對係蟹肉愛好者嘅最愛!🍚😍龍眼冰|椰汁冰 🧉🍹龍眼冰有嫩滑爽彈嘅龍眼肉和清甜嘅糖水,非常清爽🧊✨😍椰汁冰就有濃郁嘅椰香味,唔甜好啱我口味~口感順滑,好適合解暑💦🍧🥥👌💕呢間絕對係一個值得一試的泰國餐廳!食物質素高,每一道菜都好味😋服務都友善,環境舒服~唔掛得咁多人排隊😛下次再去,一定會再多食其他菜式!👍🤪

👭🏿晚市2人餐 $338

🥗木瓜沙律

🍤泰式手打蝦餅

🥩招牌燒牛肩胛肉 (+$30)

🥘AnnMama蟹肉炒飯 (+$20)

龍眼冰|椰汁冰 🧉🍹

龍眼冰有嫩滑爽彈嘅龍眼肉和清甜嘅糖水,非常清爽🧊✨😍

2024-04-29
最近同男朋友去開旺角想食泰國菜 經過見到Ann MaMa Thai Restaurant 有唔少人排隊 所以好奇下就去試吓💕 好彩等咗一陣就有位!果然食物質素唔錯 二人晚餐性價比好高而且餐廳環境都好有feel🇹🇭✻ 晩市2人餐HKD338前菜我哋揀咗涼拌酸辣札肉味道酸酸辣辣咁好清新開胃仲有好多札肉同蔬菜!健康又好食~小食我哋揀咗泰式手打蝦餅3件蝦餅炸到外脆內彈牙好好食!配泰式甜辣醬好match❤️ 蝦肉好新鮮~🦐招牌燒牛肩胛肉 +HKD30主菜我哋揀咗佢哋嘅招牌牛肉熟度煮得啱啱好 肉色呈粉嫩顏色賣相非常吸引!肉質入口好軟而且好juicy😋仲好香牛肉味 好正😆Ann Mama蟹肉炒飯+HKD20有船麵 豬手飯金邊粉等等可以揀我哋加錢叫咗佢哋嘅蟹肉炒飯🦀面頭有唔少蟹肉 另外仲有洋蔥 雞蛋 蔥等等炒飯炒得好好 好香口👍套餐包咗兩杯飲品如果叫龍眼冰或者椰子冰都唔使加錢!龍眼冰好鮮甜🤎我哋另外加錢叫咗杯泰式綠奶茶甜甜地好香綠奶茶味💚 賣相都好靚~

✻ 晩市2人餐HKD338

前菜我哋揀咗涼拌酸辣札肉
味道酸酸辣辣咁好清新開胃
仲有好多札肉同蔬菜!健康又好食~
涼拌酸辣札肉

小食我哋揀咗泰式手打蝦餅3件
蝦餅炸到外脆內彈牙好好食!
配泰式甜辣醬好match❤️ 蝦肉好新鮮~🦐

面頭有唔少蟹肉 另外仲有洋蔥 雞蛋 蔥等等
炒飯炒得好好 好香口👍
Ann Mama蟹肉炒飯
套餐包咗兩杯飲品
如果叫龍眼冰或者椰子冰都唔使加錢!
龍眼冰好鮮甜🤎
我哋另外加錢叫咗杯泰式綠奶茶
甜甜地好香綠奶茶味💚 賣相都好靚~

涼拌酸辣札肉
Ann Mama蟹肉炒飯
2024-05-02 129 瀏覽
又到掛住泰國嘅時候🥺每次一掛住就好想食泰國菜男朋友今次親自揾餐廳 揀左間位置較為方便係旺角嘅見有二人餐同散叫 係選擇困難症嘅情況下我地直接要二人餐😂😂佢地嘅套餐都豐富 由前菜>小食>主食到餐飲完全齊曬如果小食再大份少少 有多份會更滿足🤭-❣️晚市二人餐 $338🌶️涼拌酸辣醬扎肉先黎一個勁開胃嘅開胃菜先🤤酸酸辣辣扎肉份量比我想像中多除左扎肉仲加入其他菜菜 酸辣醬完美同沙律菜融合🥗🍤泰式手打蝦餅炸得好香口同脆身 咬口又彈牙😆本身話蝦餅得三舊覺得好少下 但食落又唔夠覺可能偏向大舊同多肉😍感覺幾滿足而食蝦餅點可以少得泰式辣醬 點左正正❤️‍🔥🐖傳統汁燒豬頸肉豬頸肉外層輕輕燒過 帶有一層微脆嘅外皮🔥相對上入口會更香口 肉質夠淋身同入味 🦐泰式海蝦炒金邊粉炒得爽口又乾身 咬落帶少彈牙口感味道夠鮮味 好有泰國食嘅味道🇹🇭🥥椰汁冰而家咁熱嘅天氣🥵最岩飲杯椰汁冰椰子味香濃 飲完feel到成個人爽曬😌😌甜度岩岩好 唔會過甜
又到掛住泰國嘅時候🥺每次一掛住就好想食泰國菜

椰子味香濃 飲完feel到成個人爽曬😌😌
甜度岩岩好 唔會過甜
椰汁冰
2024-05-02 75 瀏覽
Ann MaMa Thai Restaurant地址:旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖咁岩岩同朋友去食晚餐,揀咗咁個2人餐👭$388嘅套餐😋前菜:木瓜沙律🥗新鮮嘅木瓜絲同埋青瓜絲混合一齊🤪,加上酸酸甜甜嘅沙律醬,真係開胃又健康!前菜:泰式手打蝦餅🍤個餅皮煎到金黃酥脆,入面嘅蝦肉鮮甜彈牙,配上微辣嘅泰式醬汁,真係正到爆燈😏!前菜:招牌燒牛肩胛肉🥩 +$30肉質鮮嫩多汁,每一口都滲出肉汁🤩,再襯埋啲特製醬汁,真係令人欲罷不能!🔥主菜:AnnMama蟹肉炒飯🦀飯粒鬆散香口,炒得恰到好處,加入鮮甜嘅蟹肉🥳,味道更加突出!好食到食到無得停!😋飲品:龍眼冰🍨+椰汁冰🥥龍眼冰清甜多汁,令人心曠神怡😝,椰汁冰清新爽口,好解膩!😌#nicefoodie旺角----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡 #旺角 #香港口味 #隱世美食 #
Ann MaMa Thai Restaurant
地址:旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖

咁岩岩同朋友去食晚餐,揀咗咁個2人餐👭$388嘅套餐😋
前菜:木瓜沙律🥗
前菜:泰式手打蝦餅🍤
前菜:招牌燒牛肩胛肉🥩 +$30
主菜:AnnMama蟹肉炒飯🦀
飲品:龍眼冰🍨+椰汁冰🥥
龍眼冰清甜多汁,令人心曠神怡😝,椰汁冰清新爽口,好解膩!😌
#nicefoodie旺角

----------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡 #旺角 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #泰菜 #泰國菜
2024-04-30 52 瀏覽
夜晚9點來到,五洗等位即入座。店內裝修環境好鐘意比較懷舊feel,但比較嘈,講嘢要好大聲先聽到。招牌牛,一半ok一半過熟生菜包好味,生菜🥬新鮮金邊粉偏濕,味道正常,但分量好少如果分量多反d, 相信會更好服務有禮貌
夜晚9點來到,五洗等位即入座。
店內裝修環境好鐘意
比較懷舊feel,但比較嘈,講嘢要好大聲先聽到。
招牌牛,一半ok一半過熟
生菜包好味,生菜🥬新鮮
金邊粉偏濕,味道正常,但分量好少
如果分量多反d, 相信會更好
服務有禮貌

2024-04-25