2015-04-02 1870 瀏覽
印象中沖繩好家常,唔係我杯茶。由於諗唔到食乜,去咗附近呢間嘢。個午餐$52有麻醬野菜、苦瓜奄列、炸單骨雞翼、咖哩蕎麥炒麵、鰹魚麵豉湯。全部濃味嘢,味道中上,苦瓜奄列熱食時香滑有苦瓜甘味,野菜啲麻醬多咗啲,炸雞翼甜甜地又香脆燙口,炒麵好重咖哩味仲有鰹魚粉响面好惹味,麵豉湯有魚香平衡咗麵豉嘅鹹。杯嘢飲黑糖忌廉冰咖啡加$12,好重忌廉,打到變沙冰又幼滑,夠啡味。但好飽滯,我食淨箸麵、半碗湯、撥走啲芝麻醬,已經飽到上喉嚨,仲要未食早餐。雖然我知lunch時間撘枱在所難免,不過收得加一,又唔係茶餐廳,呢樣麻麻。

2015-04-02
2015-03-22 1975 瀏覽
住港島區,真係好少會去新蒲崗,又無地鐵不過為左呢個沖繩炸包,點麻煩都係去左~哈去到係Lunch time,就叫左Lunch set同埋炸包一齊上我叫左炸魚咖哩飯便當~魚柳炸得岩岩好,唔油膩唔會好熱氣魚柳食落無雪藏味~幾新鮮咖哩唔辣好香日式咖哩味左上角沙律好豐富份量多,D菜好新鮮,湯裡面舊豆腐勁滑,湯好飲水葡萄鹹鹹地幾得意,就咁死怪怪地,撈埋沙律一齊食先正朋友話牛肉juicy無渣都幾好味~+$12叫左黑糖忌廉冰咖啡~好大杯,好香黑糖味,無一般咖啡咁甜,有D似沙冰主角出場喇~芝麻炸包,我地食完便當先食個包都唔會林,裡面D芝嘛勁多,一咬就爆晒出黎食到大半先食到年糕,年糕好有咬口好煙韌,個炸包幾大個下,食完好飽因為太好食啦~我同朋友食完再每人買多兩個返屋企食,紫薯味都唔錯,下次試埋其他口味先
住港島區,真係好少會去新蒲崗,又無地鐵

不過為左呢個沖繩炸包,點麻煩都係去左~哈
炸魚咖哩飯便當
我叫左炸魚咖哩飯便當~魚柳炸得岩岩好,唔油膩唔會好熱氣

魚柳食落無雪藏味~幾新鮮

咖哩唔辣好香日式咖哩味

水葡萄鹹鹹地幾得意,就咁死怪怪地,撈埋沙律一齊食先正
漢堡牛肉咖哩便當
朋友話牛肉juicy無渣都幾好味~
黑糖忌廉冰咖啡
芝麻炸包

2015-03-14
10 分鐘 (堂食)
$101.50 (午餐)
漢堡牛肉咖哩便當
黑糖忌廉冰咖啡
芝麻炸包
最近老是這樣子,把很多東西都忘掉 (包括朋友叫我買的東西,一直放在家忘了交收這天在晚餐前見見面吧,幸好有老妹提醒著我啦,不然又再下次下次吧~來訪早前嚐過的沖繩炸包包,喜歡那片落地窗把日光引進來的慵懶感入口那邊也有在賣些沖繩的零食剛到過沖繩的老妹也帶了許多回來 誘惑不了我的啦大部份套餐裡都有 水雲鰹魚麵豉湯 芝麻醬水雲野菜差別只在小吃 及 選蕎麥麵 / 咖哩飯上,而且價格都差不多啦還可以追加 沖繩炸麵包 小甜點 及 飲料~這是我的 B2便當﹝HKD$48﹞有阿咘菈沖繩蕎麥麵 水雲鰹魚麵豉湯 芝麻醬水雲野菜小吃是 宮古雞柳 及 滋粒脆酥雞柳,一時大意沒看到兩款都是雞柳來的,乾乾柴柴的蕎麥麵的份量比想像中多,炒得乾爽不油膩 但質感有點糊友人C 的B6便當﹝HKD$52﹞差別只在於 小吃方面 這是苦瓜奄列 及 滋粒手羽先煎得厚厚嫩滑的奄列 夾著不少的苦瓜碎碎,微微甘苦的頗滋味,滋粒的外皮包著剖開兩半的雞翅膀香香甜甜的 咬下去卡滋卡滋的很妙且對味~老妹選了 B3便當﹝HKD$40﹞配宮城黑咖哩素肉鬆飯,更是不滯熱的醬汁 淋到 冷凍凍的米飯上,這是什麼奇怪的滋味啊套餐裡的 水雲鰹魚麵豉湯 一定要趁

入口那邊也有在賣些沖繩的零食
剛到過沖繩的老妹也帶了許多回來 誘惑不了我的啦
大部份套餐裡都有 水雲鰹魚麵豉湯 芝麻醬水雲野菜
還可以追加 沖繩炸麵包 小甜點 及 飲料~
蕎麥麵的份量比想像中多,炒得乾爽不油膩 但質感有點糊
香香甜甜的 咬下去卡滋卡滋的很妙且對味~
熱的醬汁 淋到 冷凍凍的米飯上,這是什麼奇怪的滋味啊
套餐裡的 水雲鰹魚麵豉湯 一定要趁熱喝啊,不然放涼了會有腥味
裡面有不少的水雲 是一種類似髮菜的褐色海藻,爽爽滑溜的
Okibun﹝+HKD$18/個﹞一口氣選了3隻 紅豆 紅芋﹝紫番薯﹞ 咖哩紅燒豚肉
明明這只是下午茶而已,也剛吃完便當其實都已經7份飽了啦,我們還吃得下嗎??
炸得圓胖胖的麵包 拿起來油份並不多
咖哩紅燒豚肉 裡面只有糊狀的咖哩餡 說好的紅燒豚肉呢就吃不出來
只吃到很多綿綿的馬鈴薯在,飽肚感十足~ 但還是想念上回吃到的甘香豚肉
咖哩帶有蔬菜的甜度 甜辛偏甜,3個人分著吃才不覺膩口
沒拍到紅芋口味,給我弄得太醜了啦~ 有番薯的香甜味配上軟糯的年糕
這是 紅豆泥配年糕,吃到些許紅豆顆粒在 綿綿微黏牙的年糕有米香
3個人各吃一點都已經飽撐撐的呢
這份是 沖繩黑糖芝媽咪﹝+HKD$18﹞據說是花生豆腐來的,好奇來嚐嚐是什麼口味
它的質感把我們都嚇倒,軟爬爬的但韌性極強 花生味道就吃不出來了 但有黑糖香 (很難沒有
滿心歡喜的跟老妹分享這照片,誰知道我被巴頭啦
好像也是吼,老妹給我的伴手禮中有...有這個的存在
為什麼我會忘記了呢~ 餐點偏普通了些,但我喜歡吃甜的炸麵包
2015-03-02 1529 瀏覽
呢一日相約2位朋友仔去試下由沖繩吹到黎香港既炸麵包,我地去左新蒲崗mikiki店,去到先發現餐牌寫住有鑽石山Hollywood分店,oh no...早知去Hollywood啦,就腳又方便d嘛!不過新蒲崗店落地既玻璃令光線更直接照入店內,下午茶時間有微暖陽光照下真係幾好 因為係下午茶時間所以店內冇乜人,坐得舒服又冇人趕,食下野傾下計真係幾好架。入到去即刻睇下有咩包包吔啦!其實想食咸味多d,咁就揀左咖哩紅燒豚肉,仲有紅芋(紫蕃薯)。2個包包未黎既時候我滿心期待架,黎到見佢賣相都非常唔錯,脹卜卜好飽滿咁,而且眼見佢都冇乜油,直覺覺得應該唔差架。第一啖咬落去,面層有d微細炸粉粉粒脆脆的,幾得意噃,入面有好香既日式咖哩,有d薯仔,不過點解冇紅燒豚肉呢?明明圖片入面有2件喎,真正圖片與實物不附,好失望。紫芋都好味喎,唔會太甜有淡淡蕃薯香,加埋軟軟的年糕,唔錯唔錯,可以再encore喔!下次試埋紅豆先得 (笑)不得不提呢杯黑糖冰檸檬茶,飲落怪怪的,酸得黎冇檸檬 & 黑糖味,絕對唔似飲緊檸檬茶囉 除左包,我地仲叫左2個弁當,入面有芝麻醬水雲野菜,上面淋左d沙律醬,口感林patpat的,食到打左下冷
除左包,我地仲叫左2個弁當,入面有芝麻醬水雲野菜,上面淋左d沙律醬,口感林patpat的,食到打左下冷震。另外仲有苦瓜奄列,奄列唔會煎得太熟又乾哂,苦瓜唔苦但味香,多d苦瓜仲正。滋粒手羽先真係把鬼,炸到好鬼乾,好似食緊隔夜炸雞咁,d肉又乾又鞋
加埋個沖繩蕎麥麵真係。。。好糊啊!一pat野咁真係唔好味,放左一陣凍左仲衰,no next time
弁當跟埋個水雲鰹魚麵豉湯,oh...好腥,凍左仲腥,超級唔中意啊!
加錢可以試埋沖繩黑糖芝媽咪(花生豆腐),我勸大家唔好嘥錢啦,呢個真係好難食,食一啖byebye,古怪的煙un口感,好似食膠咁樣 (泣)

總括黎講,黎呢度我只會吔包,其他野我唔覺得好味,不過希望下次個咖哩紅燒肉包真係有紅燒肉啦!
2015-02-24 1254 瀏覽
早前,因為考試,所以要到新蒲崗,既然到此當然想試試來自沖繩的店舖首先,我們試了沖繩的特產,炸麵包我們叫了紅豆味的炸麵包,麵包中間有麻糬,我十分喜歡其柔軟的口感,但我個人認為紅豆偏甜,不過甜度尚可接受。而沖繩的另一特產,苦瓜,沒有苦味,就算是討厭苦瓜的甘味的人也可以嘗試便當有些海葡萄,外表可愛,食落有著濃濃的海水味,有點爽口,不過我認為沒有特別我認為牛肉咖哩的味道較濃郁,較合我口味整體所有食物的味道水準高,有下次
早前,因為考試,所以要到新蒲崗,
既然到此當然想試試來自沖繩的店舖

首先,我們試了沖繩的特產,炸麵包
,但我個人認為紅豆偏甜,不過甜度尚可接受。

而沖繩的另一特產,苦瓜,沒有苦味
,就算是討厭苦瓜的甘味的人也可以嘗試

我認為牛肉咖哩的味道較濃郁,較合我口味

整體所有食物的味道水準高,有下次
2015-02-16 1521 瀏覽
This place is out of nowhere but clearly I came here for their Okinawan donuts.Came here twice because both times the donuts were fried perfectly and not soaked in oil.After trying the savoury and sweet, the savoury was definitely a winner.The sets were not that good because there was something in every set that I did not like.Apart from the food, I didn't like the decor because it was not my style.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Seagrapes:The bento sets had juicy seagrapes unlike the DH branch which was jus
[DINED HERE AGES AGO IN JUNE 2014 BUT IF I KNEW THERE WAS GOING TO BE ONE AT DIAMOND HILL I WOULDN'T HAVE COME HERE!! But saying that, the food was better at this branch]

Seagrapes:
The bento sets had juicy seagrapes unlike the DH branch which was just stalks!!
Curry donut:
The curry donut was good because it was filled with delicious curry and the donut was crispy on the outside and soft on the inside.
Mashed potato donut:
As a starch lover, this was delicious mash encased in the donut.
I simply love potatoes and bread.
The flavour isn't strong but you can taste potatoes and the donut.
Sweet potato and mochi donut:
I was a bit disappointed with this because it was too sweet.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-12-01 2238 瀏覽
大鄉里第一次去mikiki,去之前當然上open rice睇下有咩食 見到呢間幾多好評,所以試試。可能係過左午飯時間,一入去就有位。其實未食過沖繩料理,所以見到個menu樣樣都想試,最後叫左一個炸魚咖哩飯便當,一個炸雞咖哩飯便當,再追加一個炸包,聽說炸包是這店很出名的,跟餐只需加$18,有六款口味,有咸有甜,我打算當飯後甜品的,所以叫咗個甜的~芝麻味。第一樣到的食物竟然係炸包,原本打算食完便當先食佢,但果刻真係餓過鬼,所以…我唔客氣,食先喇 芝麻味炸包(5/5 stars) 呢個真心正!一來未食過覺得好神奇,熱辣辣(食既時候要小心辣到個咀)二來佢外層脆卜卜的,有輕微咸味,內層充滿流心黑芝麻醬,中間仲有少少白色既年糕,外咸內甜,口感層次豐富。炸雞咖哩飯便當(4/5 stars) 炸雞面層有d粉紅色白色的東西,好吸引,立即試,原來係糖霜!第一次食甜的炸雞,但又幾好味喎,糖霜令炸雞的面層變得更脆,唯一扣分位係舊雞入面有點乾。咖哩飯的咖哩汁屬於少辣,略帶酸味,不太特別。便當的另一亮點係miso soup,入面有一舊類似豆腐的東西,但食落竟然係年糕feel!另外仲有一d類似粉絲的海藻,好神奇
炸雞咖哩飯便當
炸雞咖哩飯便當(4/5 stars) 炸雞面層有d
粉紅色白色的東西,好吸引,立即試,原來係糖霜!第一次食甜的炸雞,但又幾好味喎,糖霜令炸雞的面層變得更脆,唯一扣分位係舊雞入面有點乾。咖哩飯的咖哩汁屬於少辣,略帶酸味,不太特別。便當的另一亮點係miso soup,入面有一舊類似豆腐的東西,但食落竟然係年糕feel!另外仲有一d類似粉絲的海藻,好神奇,跟外面的miso soup好唔同。
miso soup
炸魚咖哩飯便當
炸魚咖哩飯便當(5/5 stars) 亮點:炸魚!
同之前的炸雞一樣,面層都是有一層脆脆的糖霜,只是變了黃白色,但炸魚比炸雞出色之處,係塊魚裡面好滑好juicy,沒有雪味,而且有兩大塊,超飽肚。
炸魚
便當包一杯凍或熱玄米茶(5/5 stars) 食咗咁多熱氣嘢,要飲杯凍飲中和下,杯凍玄米茶好夠味,就算落左好多冰都無冲淡d茶味,另一加分位係佢個bodum杯,好靚。
凍玄米茶
總括來說是幾滿意的一餐,如果有機會再來這區,一定會番叮!
2014-11-30
凍玄米茶
2014-11-22 2014 瀏覽
幸好過咗午飯peak hour, 唔洗等位。入到去真係好舒服,彷彿下午飛咗轉沖繩。依到岀名嘅係食炸包我地本身諗住食完個set lunch先再外賣炸包返公司,但係個餐真係食到好飽。個包下次先食。佢嘅咖啡唔算辣,係甜咖哩。沙律有海藻,感覺好健康。個湯亦係有好甜,爽口嘅海藻。炸魚唔腥,內有魚汁。炸雞驚喜唔大。總括,一個字正!回頭率:9/10
幸好過咗午飯peak hour, 唔洗等位。
入到去真係好舒服,彷彿下午飛咗轉沖繩。

依到岀名嘅係食炸包

炸包menu
B5

佢嘅咖啡唔算辣,係甜咖哩。
沙律有海藻,感覺好健康。
個湯亦係有好甜,爽口嘅海藻。
炸魚唔腥,內有魚汁。
炸雞驚喜唔大。
總括,一個字正!

回頭率:9/10
B5
  • 黑糖豆乳
2014-11-16 1780 瀏覽
去完沖繩對沖繩既一切都念念不忘.返到香港知道最近開了Antoshimo決定星期日一定要一早起身來試試.一去到已被佢既室內擺設吸引, 十分colorful, 看了個人都開心D.本來只是叫了HAPPY BREAKFAST SET,而我另一半只是倍食, 不過當佢見我食得甘開心,佢也叫了一個LUNCH SET.breakfast - 奄列 :旦味香又夠smooth, 炸面包 - 熬辣辣入面既mochi 真係同個紅薯及炸面包夾到好絕湯面- 最中意佢既熬辣辣甘上台, d面條又q又入味,湯地甜甜咸咸完全係我喜歡的類型, 不消一分鐘我已把湯飲曬 lunch set - burger 同日本食到既burger rice一樣既味道, 唔知點形容終知無得頂.佢地既冰咖啡雖然咖啡味不是濃, 不過像沙冰一樣甘透心涼.
去完沖繩對沖繩既一切都念念不忘.

不過當佢見我食得甘開心,佢也叫了一個LUNCH SET.

breakfast -
奄列 :旦味香又夠smooth,

佢地既冰咖啡雖然咖啡味不是濃, 不過像沙冰一樣甘透心涼.

題外話/補充資料: 雖然佢地既野唔太平, 不過食完都覺得真係值黎個價錢.
2014-10-12
來自日本沖繩Antoshimo café and bakery,香港是海外第一間分店, 真幸福哦!係MIKIKI 已開業數月了, 今次搵到人陪我來食。在日本創一日賣出3000個炸麵包紀錄(OKIBUN),共6款炸麵包,當中有甜亦有鹹,甜: 紅豆、紅芋及黑芝麻 (皆加有麻糬)鹹: 薯仔、素咖哩及 黑豚肉咖哩日本方面定價170 YEN ,香港則定價一個$20元,買6個仲有可愛的紙盒製住!店內充滿了兒童樂園的感覺,天花與及牆身都有卡通人物的樣子,卡通角色設定很可愛呀!坐在店內都頓時覺得自己心境年輕了。兼賣沖繩零食特產的角落,翻閱架上旅行書見有介紹過,不外乎是餅乾茶包之類的,另一旁有旅行雜誌,但以日文為主,看圖見到蔚藍的天空與海,一年沒放長假外遊的我有衝動飛去沖繩啊!便當 $68 另加一服務費官城肉醬飯搭苦瓜奄列水雲樣子像髮絲, 和昆布同屬褐藻類,只生長在沖繩零污染的乾淨海域,在日本是醋醃漬的小菜,加入了醋味道帶酸, 順滑直入喉嚨。沙律中一串串是海葡萄,仔細數數,一小串已有幾百顆小粒連,看似是小水珠很美很夢幻, 半剔透的淡綠色,咬下口感像魚子, 表面是彈身脆脆的,含微量的海水味, 屬海藻類,有

香港是海外第一間分店, 真幸福哦!
係MIKIKI 已開業數月了, 今次搵到人陪我來食。
在日本創一日賣出3000個炸麵包紀錄(OKIBUN),
共6款炸麵包,當中有甜亦有鹹,
甜: 紅豆、紅芋及黑芝麻 (皆加有麻糬)
鹹: 薯仔、素咖哩及 黑豚肉咖哩
日本方面定價170 YEN ,香港則定價一個$20元,
買6個仲有可愛的紙盒製住!
店內充滿了兒童樂園的感覺,
天花與及牆身都有卡通人物的樣子,
卡通角色設定很可愛呀!
坐在店內都頓時覺得自己心境年輕了。
兼賣沖繩零食特產的角落,
翻閱架上旅行書見有介紹過,
不外乎是餅乾茶包之類的,
另一旁有旅行雜誌,但以日文為主,
看圖見到蔚藍的天空與海,
一年沒放長假外遊的我有衝動飛去沖繩啊!
便當 $68 另加一服務費
官城肉醬飯搭苦瓜奄列
水雲樣子像髮絲, 和昆布同屬褐藻類,
只生長在沖繩零污染的乾淨海域,
在日本是醋醃漬的小菜,
加入了醋味道帶酸, 順滑直入喉嚨。
沙律中一串串是海葡萄,
仔細數數,一小串已有幾百顆小粒連,
看似是小水珠很美很夢幻, 半剔透的淡綠色,
咬下口感像魚子, 表面是彈身脆脆的,
含微量的海水味, 屬海藻類,
有綠色魚子醬之美譽,
和水雲都是健康有益的海藻,
我都是第一次見及吃到,
在香港不易找到這食材,
叫個便當SET一次過嚐遍沖繩士產,
抵食又豐富, 是個很貼心的組合,
身在香港也體會到大海與陽光的產物。
苦瓜切了薄片, 爽口不過幾苦,
第一口苦得皺了眉頭,
苦瓜雞蛋奄列有吋厚, 煎成四四方方,
再淋上沙律醬及柴魚絲,
雞蛋濕潤又有份柴魚絲的香味,
外貌像大阪燒餅,美味營養兼備。
官城肉醬飯,
肉醬有酒味又帶甜,似是吃甜的腐乳醬呢!
另一個便當叫了漢堡扒配自家製咖哩的組合,
肉餅鬆軟
炸麵包外面有紅及白糖粒,
一點也不油膩, 表面香脆,
咬下還冒著絲絲白煙,因即叫即炸,
看到餡料滿滿的, 很實在又幸福,
相比香港麵包店賣是空氣麵包, 餡薄如紙,
飽滿的是良心又足料,
麻糬加紅芋(紫心蕃薯),
蕃薯蓉壓得細緻,唔會太甜與麻糬結合,
煙韌 拉到絲,外脆內軟,不慚是最受歡迎的。
沖繩黑糖芝媽咪 - 花生豆腐
豆腐沒有豆味也沒花生味,
質地不是滑嫩的, 有點像吃麻糬,
用匙力有些許黏
一杯凍/熱 玄米茶
用食來推廣文化與旅遊
2014-11-08 2181 瀏覽
到過沖繩旅遊的人,應該都會嚐過有名的Antoshimo炸麵包吧?原來Antoshimo早已衝出沖繩,悄悄來到香港,在新蒲崗的Mikiki商場開設了沖繩以外第一家分店,引入沖繩特產及文化,以Cafe形式結合大賣的炸麵包,成為Antoshimo Cafe & Bakery。Cafe位於商場的外圍,店外還設有露天座位,果然跟日本店舖只得小小的門面位置售賣炸麵包的形式截然不同。餐廳面積不大,右邊靠牆是一排沙發座位,中間有數張二/四人檯,左邊靠牆有兩張高檯;裝潢佈置簡單,以白磚牆壁配上特別的燈飾,最為奪目的要說是那幅顏色五彩繽紛的日式漫畫牆壁,帶給客人輕鬆、歡樂的感覺。而另一邊的白色磚牆上,就繪有沖繩的守護神-獅沙的圖案,原來獅沙亦是Antoshimo的吉祥物呢!從餐廳位置望入廚房,可看到店員們正在忙碌地製作食品。每張餐檯上均放有沖繩黑糖及辣椒泡盛,兩者皆在沖繩經常吃到,同時亦是到沖繩旅遊必買的特產。Antoshimo的餐牌設計亦很可愛,其中更有不少沖繩地道美食,如肉醬飯、壽喜燒手延麵、苦瓜奄列等。我們一行三人為了要試勻各款沖繩美食,於是就決定點Oki-day Set;三款Oki-day Set

從餐廳位置望入廚房,可看到店員們正在忙碌地製作食品。
Antoshimo的餐牌設計亦很可愛,其中更有不少沖繩地道美食,如肉醬飯、壽喜燒手延麵、苦瓜奄列等。我們一行三人為了要試勻各款沖繩美食,於是就決定點Oki-day Set;三款Oki-day Set分別為:Antoshimo自家制咖喱 || 漢堡扒飯定食、沖繩傳統 || 宮城肉醬飯‧苦瓜奄列定食 &沖繩 "一心" 特制 || 壽喜燒清湯手延面‧苦瓜奄列定食,每款均售$68。
點好食物之後,店員就隨即送上Oki-day Set套餐配餐飲-凍 / 熱玄米茶,散發著淡淡玄米香的凍茶。
另一杯餐飲就選了+$12的黑糖冰檸檬茶,其實就是冰檸檬茶加入黑糖而已,個人來說不太喜歡甘蔗味的黑糖混和檸檬茶的味道,而賣相亦只屬一般。

大約十分鐘左右,店員就把三個盛載著香噴噴食物的日式食物餐盒送過來,雖然三款Oki-day Set套餐的配搭都不同,但賣相皆十分精美,令人急不及待要去品嚐。
Antoshimo自家制咖喱 || 漢堡扒飯定食
水雲沙律+海葡萄沙律‧自家制咖喱飯配漢堡扒‧O繽
沖繩傳統 || 宮城肉醬飯‧苦瓜奄列定食
水雲沙律+海葡萄沙律‧苦瓜奄列‧宮城肉醬飯‧C繽
沖繩 "一心" 特制 || 壽喜燒清湯手延面‧苦瓜奄列定食
水雲沙律+海葡萄沙律‧苦瓜奄列‧壽喜燒清湯手延麵‧A繽
水雲沙律+海葡萄沙律
每款Oki-day Set套餐均有水雲沙律+海葡萄沙律,涼拌的水雲海藻加入果醋,味道微酸,口感清爽,非常開胃;至於海葡萄沙律,以特色柚子芥茉沙律醬調味,海葡萄爽口並帶有鹹鹹的海水味道,只是上檯時沙律蔬菜及海葡萄都不夠凍,若冰凍一點,整體的口感味道會更好。
漢堡扒
兩塊漢堡扒size不大,但頗為厚身,表面煎得微焦,內裡亦沒太乾身,咬起來質地鬆軟,味道還可。
自家制咖喱飯
Antoshimo自家制的咖喱,顏色略淡,質地亦略稠,而且咖喱味道不算香濃,幾乎只吃到甜味而吃不到咖喱味,實在有點令人失望。
苦瓜奄列
把沖繩苦瓜切成薄片製成奄列,苦瓜甘口而不苦澀,奄列表面煎得微焦充滿蛋香,可是裡面的蛋漿仍是稀稀的未凝固狀,若裡面再熟一點口感味道必定更佳,奄列上淋上照燒汁及沙律醬汁,灑上木魚絲及紫菜碎,惹味可口。
宮城肉醬飯
以宮城家族三十多年的醬油飯配方,加上久米島的特級豆醬烹調而成,跟白飯拌勻後,入口充滿濃郁的味噌香味,味道不俗,若喜歡吃味噌的人會喜歡這個宮城肉醬的味道。
壽喜燒清湯手延麵
湯底帶點清甜味道,跟壽喜燒醬汁混合後的味道剛剛好,手延麵質感煙韌,吃起來不油不膩,不錯。

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

日式傳統炸包-Oki繽,用頂級日本麵粉並以天然酵母發酵,每日新鮮從日本運到,有鹹有甜,即叫即炸,而且面層加入日本特製可抗油Tsubu Tsubu米粉粒,因而一點都不油膩,外層可口香脆,質地鬆軟煙韌,餡料新鮮美味,真的非常美味。

六款口味以供選擇:
A繽-紅豆繽 ( 紅豆+日本年糕 )
B繽-紅芋繽 ( 紅芋+日本年糕 )
C繽-咖喱繽 ( 日式咖喱+紅燒豚肉 )
G繽-芝麻繽 ( 黑芝麻+日本年糕 )
O繽-中華風繽 ( 日式咖喱中華風 )
J繽-薯蓉繽 ( 日本薯蓉 )

堂食設有OkiBun Set $38,包Oki繽一個+黑糖特飲;外賣則售$20/個,3個以上$18/個。購買6個更可組成校巴禮盒 $118,並附送沖繩獅沙一隻。
每款Oki繽的外形及Tsubu Tsubu米粉粒的顏色都不盡相同,O繽-中華風繽 ( 日式咖喱中華風 )呈長形,面層有著黃色及透明的米粉粒。
中華風繽以微辣的咖喱雞肉,配上蓮藕、竹筍、西芹等蔬菜製成,裡面餡料豐富,且充滿咖喱汁,味道不錯。
C繽-咖喱繽 ( 日式咖喱+紅燒豚肉 )亦呈長形,面層有著透明的米粉粒。
最受歡迎的咖喱繽以香口的日式咖喱配上沖繩紅燒豚肉製成,紅燒豚肉夠大塊,肉質爽口,肉汁夠多,加上香濃的咖喱醬汁,味道的確不俗,難怪一直人氣最強。
A繽-紅豆繽 ( 紅豆+日本年糕 )呈圓形,面層有著透明的米粉粒。
紅豆繽簡單而美味,用上北海道紅豆做成香甜紅豆蓉,中間更夾雜著粒粒紅豆,加上日本年糕,口感軟糯煙韌,口感味道皆配搭得宜,不會過份甜膩,美味!
套餐甜品是沖繩黑糖芝媽咪,其實就是花生豆腐,看起來滑溜溜,其實充滿彈性,黏黏的口感感覺特別,花生味道突出,配上沖繩黑糖同吃,還不錯。
沖繩黑糖芝媽咪更有零售裝出售,一包三種味道:原味 / 黑糖 / 薑黃口味。友善的店員還給我們試吃另一款口味,帶點啡色的黑糖口味味道比原味更好,混合黑糖的花生豆腐跟灑在面層的黑糖粉味道相當配合,甚是好吃。
收銀處旁邊有放有不少沖繩名物產品,如:雪塩、辣椒泡盛、手延麵及沖繩玄米露等。

同場加映-另外兩款口味的Oki繽:
B繽-紅芋繽 ( 紅芋+日本年糕 )呈圓形,面層有著粉紅色及透明的米粉粒。
個人的最愛絕對是這個紅芋繽,沖繩特產紅芋即是紫蕃薯,紫色的紅芋蓉除了色澤漂亮,更軟滑香甜,加上煙韌的日本年糕,美味得令人停不了口,吃完還想再吃。
G繽-芝麻繽 ( 黑芝麻+日本年糕 )呈圓形,面層有著透明的米粉粒及黑芝麻。至於芝麻繽的內餡當然是香滑的黑芝麻蓉,充滿濃郁的芝麻香,配上日本年糕,集香滑煙韌於一身,亦是不錯的選擇。

Cafe店員都很年輕,給客人充滿活力的感覺,跟Cafe整體的感覺很搭調,加上店員態度親切友善,會主動向客人介紹餐牌上的食物,又不時留意客人的需要;付款時,亦會向我們詢問對食物的意見,以及推介一下Cafe售賣的沖繩名物產品,服務貼心,非常滿意。

以食物種類來說,香港店的確比只賣Oki繽的日本店多很多,引入沖繩特產及文化的同時,讓我們可以嚐到更多的沖繩美味,雖然就套餐來說,部份食物仍有不少改善的空間;若以主打的Oki繽來說,則美味得令人難以抗拒,比起鹹的口味,個人更喜歡甜的幾款口味,無論紅芋繽、紅豆繽或是芝麻繽,都值得推介。

以後,我們每次經過新蒲崗總會多了一個節目,就是來Antoshimo外賣帶走幾個美味的Oki繽。
題外話/補充資料: Cafe最近換了餐牌,所以部份食物跟本文有所不同。
2014-11-08 1122 瀏覽
這是一間佷有特式的餐廳, 看看餐牌便知道食材來自沖繩有一次行經見到店外的poster有一個切開的包狀物, 今次就是特意來試的叫了一個便當和一個飯這是便當, 當中有很多特別的食物, 如海葡萄和沙律海葡萄的樣子真的很像縮小版的葡萄XD 但味道麻麻沙律很美味苦瓜奄列, 蛋很滑, 苦瓜並不苦炸包選了咖喱的, 味道十分普通, 就是一個普通的咖喱包雞塊非常美味! 配合美味的醬汁蔬菜也很好吃, 唯一不足的是飯底的醬汁很奇怪炸包是迷你的, 份量有點少炸包選了香芋, 很香很好吃雖然看起來份量不多,但已經夠吃所有餐都跟一杯玄米茶, 很體貼如果炸包能在堂食也能享有 $54/3個會更好..
這是一間佷有特式的餐廳, 看看餐牌便知道食材來自沖繩

叫了一個便當和一個飯
這是便當, 當中有很多特別的食物, 如海葡萄和沙律
海葡萄的樣子真的很像縮小版的葡萄XD 但味道麻麻
沙律很美味
苦瓜奄列, 蛋很滑, 苦瓜並不苦
炸包選了咖喱的, 味道十分普通, 就是一個普通的咖喱包
雞塊非常美味! 配合美味的醬汁
蔬菜也很好吃, 唯一不足的是飯底的醬汁很奇怪
炸包是迷你的, 份量有點少
炸包選了香芋, 很香很好吃
雖然看起來份量不多,但已經夠吃
所有餐都跟一杯玄米茶, 很體貼

如果炸包能在堂食也能享有 $54/3個會更好..
2014-11-02
2014-11-06 944 瀏覽
看見那麼多的好評,專誠到這店試試他的食物。我們點了炸脆魚配墨魚飯、野菜喬麥面、跟餐配了那個炸日本面包,選了紅芋及芝麻味。墨魚飯送到,外觀上看,已知道店將飯叮熱, 並且叮得太久, 飯粒表面乾透的痕跡如非微波爐加熱過久, 絕不能做到。一入口,就更加確定是叮得太久了... 用微波爐加熱過長食物除了超乾外,還會有種很 "UN" 的口感。雖然只有半碗飯的份量,但我們還是淨了大半。 服務員剛巧經過, 我忍不住問她,飯是否微波爐翻熱,她有點不知所措,問我是否不夠熱,我說似乎叮得太久,很乾很硬。她沒有否認,只說不好意思,會跟廚房反映。野菜喬麥面,是野菜加少少南瓜,蕃茄, 菠蘿, ETC, 喬麥面用咖喱汁撈起。 這道菜味道正常,$48 有一杯飲品, 一個炸包, 一個面,我覺得水準是可接受的。但略嫌咖喱汁太多, 有點膻。炸包,味道不錯, 不枉他獲那麼多好評,個人認為紅芋味較好味。我們加了$9 叫了花生豆腐, 這個質地很特別,味道不錯,但沒有要ENCORE 的感覺。如果來此, 只吃甜食, 我會覺得OK~~ 但晚餐只有幾個餐, 其中一個餐有這樣的水準..我覺得還是不能接受....我還可以接受微波爐加熱, 但不
看見那麼多的好評,專誠到這店試試他的食物。

如果來此, 只吃甜食, 我會覺得OK~~ 但晚餐只有幾個餐, 其中一個餐有這樣的水準..我覺得還是不能接受....我還可以接受微波爐加熱, 但不能接受用波爐加熱加到這個難食的地步...

還有, 一入這店, 有點自助形式的格局, 我還以為要先到CASHIER 點菜。但店員確定我是堂食後, 請我先坐下,她來落單; 走時,我們是到CASHIER 付錢的。 我想表達的是, 這樣的格局, 我沒有預計要加一服務費....
2014-11-06
2014-10-10 1521 瀏覽
同HONEY預祝生日,所以搵一間比較特別的地方晚餐~~~於是就搵到呢間啦星期三可能唔係假日,唔駛等位大把空位比我地坐~內在環境唔記得影,其實都幾繽紛色彩~~仲有得意公仔~~~選左2個78元既A-BOX,紅芋繽,抹茶豆乳A-BOX有黑咖哩漢堡扒飯,沙律,海葡萄,苦瓜奄列(大阪燒做法?)紅芋繽免費的喔~~~我加左12蚊要左一杯凍忌廉抹茶豆乳先說說A-BOX~~~海葡萄第一次食...很有海水味,不過份量唔多,享受唔到那種噗吱噗吱的感覺漢堡扒很迷你0_0咖哩味還好苦瓜奄列真的如樓下食評所言,苦瓜一D都唔苦..而且奄列配埋美乃滋同柴魚真係幾惹味沙律最好味~~酸酸甜甜~~~我最愛那個沙律不過紅芋繽就........炸過的外層很酥脆~~真正外脆內軟但外層既糖粒實在太甜了= =第一啖第二啖都唔覺...食到一半...覺得越黎越甜= =雖然很好味..但真係...對我來說...實在太甜...飲品沒咩特別感覺..不過不失~~~所以沒特別評價...哈哈

星期三可能唔係假日,唔駛等位大把空位比我地坐~
內在環境唔記得影,其實都幾繽紛色彩~~仲有得意公仔~~~

選左2個78元既A-BOX,紅芋繽,抹茶豆乳

紅芋繽免費的喔~~~
我加左12蚊要左一杯凍忌廉抹茶豆乳

漢堡扒很迷你0_0咖哩味還好

沙律最好味~~酸酸甜甜~~~我最愛那個沙律

但外層既糖粒實在太甜了= =
第一啖第二啖都唔覺...食到一半...覺得越黎越甜= =
雖然很好味..但真係...對我來說...實在太甜...

飲品沒咩特別感覺..不過不失~~~所以沒特別評價...哈哈
A-BOX
2014-10-08
A-BOX
2014-09-13 1663 瀏覽
朋友未去過新蒲崗,一於帶佢試新野~阿咘拉野菜沖繩蒿麥麵:呢個東東個名古古怪怪,個樣似足沙律,入面有連蒟蒻都有=="不過食落又幾新奇,味道都幾夾。沖繩黑糖豆乳:豆乳很香濃,飲完已經很飽肚。不過,黑糖要自己落。(有人可能會問自己落糖唔係好玩d咩?問題,佢的黑糖每桌都有一罐,感覺就好似去茶餐廳飲熱檸水加白砂糖一樣...)海葡萄:可能希望愈大,落差愈大,感覺食緊好有海水味的大粒飛魚籽。紅豆日本年糕繽:個年糕可以拉到好高,好玩又好食!紅芋繽:表面有粉紅色糖粒,有點少女風。雖然兩個bun都係油炸,但唔會非常膩。黑咖哩漢堡:黑咖哩唔夠黑,咖哩份量比較少,不過,味道濃,配飯岩岩好。沖繩苦瓜奄列 :本人仲意食苦瓜,但太苦的就接受唔到,呢個苦瓜唔會太苦加埋蛋,好味!熱玄米茶:d繽點講都好,都你油價炸食品,飲返杯熱茶感覺冇咁油膩。(ps:隻杯很可愛)
朋友未去過新蒲崗,一於帶佢試新野~
阿咘拉野菜沖繩蒿麥麵
不過食落又幾新奇,味道都幾夾。
沖繩黑糖豆乳
:豆乳很香濃,飲完已經很飽肚。不過,黑糖要自己落。
海葡萄
:可能希望愈大,落差愈大,感覺食緊好有海水味的大粒飛魚籽。
紅豆日本年糕繽:
個年糕可以拉到好高,好玩又好食!
紅芋繽:表面有粉紅色糖粒,有點少女風。
雖然兩個bun都係油炸,但唔會非常膩。
黑咖哩漢堡
:黑咖哩唔夠黑,咖哩份量比較少,不過,味道濃,配飯岩岩好。
2014-08-30